Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
Boldog Új Évet !
  2009-12-31 21:51:14, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek - Szilveszter, Újév  
happy New Year dear my friends
  2009-12-31 21:47:29, csütörtök
 
  happy New Year dear my friends!







 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek - Szilveszter, Újév  
Boldog új évet mindenkinek !
  2009-12-30 18:27:15, szerda
 
 

 
 
5 komment , kategória:  Belső kör  
Jó kívánság Barátaimnak
  2009-12-30 18:25:27, szerda
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Szenteste nélküled
  2009-12-23 16:59:00, szerda
 
  Csillagot fon körém
csillog minden ágon,
ezüst télben fénylő,
nélküled Karácsony.

Emléked rám hajol
és én arra vágyom,
érjen érintésed
szelíd gyertyalángon.

Könnycseppet csalsz elő
csillagragyogással,
átölellek féltőn
éjféli imámmal.


(Maczkó Edit: Szenteste nélküled)




 
 
5 komment , kategória:  Család  
Üdvözlet barátaimnak
  2009-12-22 09:12:03, kedd
 
  Kedves barátaim
Áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok mindannyiótoknak !



 
 
5 komment , kategória:  Ünnepek - Karácsony  
Karácsony küszöbén
  2009-12-19 12:02:21, szombat
 
 


Kasza-Marton Lajos: Karácsony küszöbén

Hó szitál és Karácsony jön.
Az utcán hömpölyög a nép özön
és szinte árad, kicsattan a
mosoly, a vágy és csupa öröm
minden mozdulat, minden szó,
hisz Karácsony jön és hull a hó!
- A lábak mellől égre tör
a gyermek szájt idéző hahó.

Az utcákon szellő játszik,
- a hópelyheken látszik
megdőlve fut a házak között el
és így cicázik, így hintázik
sok kicsi hópehely.
Most hiretelen,
ezen a szép téli reggelen
harangja érkezik hozzám,
kissé mély-lágyan és csendesen.

És újra eszembe jutsz. - Halk, hang,
hallom a hangod, itt lappang
körülöttem és mindég visszatér,
egyre szebben, csengő haranghangban,
télben, fehérhavas reggelen
s oly arányos most, közel Karácsonyhoz;
a hang, a hó s végtelen...



 
 
7 komment , kategória:  Ünnepek - Karácsony  
Edókámnak :)
  2009-12-19 11:44:39, szombat
 
 

EDÓKÁM






hogy

várlak,




én is

Ági
 
 
4 komment , kategória:  Család  
DPG-s bejgli
  2009-12-19 11:27:53, szombat
 
  Bejgli kelesztés nélkül

A tészta hozzávalói 2 rúdhoz:

50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
10 dkg zsír + 10 dkg vaj (a hűtőből vegyük ki jó előre!)
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
+ a tetejére 1 tojás a lekenéshez

***

A diós töltelék hozzávalói:
15 dkg darált dió
1 dl tej
8 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
1 evőkanál rum (ha nincs aroma is jó)

Elkészítés:
Felforrósítjuk a tejet egy lábasban és elkeverjük benne a cukrot. Elzárjuk alatta a gázt, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a megmosott és rumba áztatott mazsolát, a reszelt citrom héjat és a darált diót. Az egészet összekeverjük és félre tesszük.

***

A mákos töltelék hozzávalói:
15 dkg darált mák
1 dl tej
8 dkg kristálycukor
1 alma

Elkészítés:
Felforrósítjuk a tejet, elkeverjük benne a cukrot, majd elzárjuk alatta a gázt. Hozzáadjuk a darált mákot és a tisztított, lereszelt almát. Ősszekeverjük és félre tesszük.

***

A tésztához először a pici cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. Addig a lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héjat, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a felfuttatott élesztős tejet és az egészet összegyúrjuk.
Zsíros, de nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kell kapunk. Ha kicsit keménynek érezzük, adjunk még hozzá egy pici tejet, de ha inkább ragacsos, akkor adjunk hozzá kevés lisztet.
Nem kell sem pihentetni sem keleszteni a tésztát, már nyújthatjuk is.

***

A tésztát először két egyenlő részre vesszük. Kinyújtjuk az egyiket kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra.
Figyelem, ne lisztezzük be a gyúrótáblát a tészta nyújtásához !
A kinyújtott tésztát egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel úgy, hogy a felső részénél kb 2 cm részt kihagyunk, oda nem teszünk tölteléket, hogy az a feltekerés közben ne nyomódjon ki és könnyen fellehessen tekereni.
A tészta két rövidebb végét egy kicsit felhajtjuk a töltelékre, majd feltekerjük és egy előkészített, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Fontos, hogy a hajtás rész kerüljön alulra !
A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal: kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, egyenletesen megkenjük a mákos töltelékkel és ugyanolyan módon feltekerjük és a sütőpapíros tepsire tesszük, mint a diós bejglit. Egymástól kicsit távolabb tegyük a két rudat, mert sütés közben majd kelni fognak.
Lekenjük a tésztarudakat a + tojás felvert sárgájával!, majd a tepsivel együtt hűtőbe tesszük kb. 3/4 órára.
A tésztából kimaradt 2 és a + tojásfehérjét kicsit felverjük. Amikor megszáradt a tojássárgája a tésztán, akkor lekenjük a tojás fehérjékkel is, majd megint visszatesszük a hűtőbe még kb. fél órára.
Ha már a tojás fehérje is megszáradt a tészta tetején, akkor jó mélyen szurkáljuk meg legalább 4-5 helyen mindkét tésztarudat egy hústűvel vagy fogpiszkálóval, a két oldalán és a tetején is, hogy sütés közben eltudjon távozni a gőz és ne repedjen meg a tészta.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt (ez sütő függő) megsütjük. Lényeg, hogy ne süssük túl, mert kiszárad.

(drótpostagalambos receptem) Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Diós kakaós sütemény
  2009-12-16 19:20:40, szerda
 
  Diós kakaós sütemény

Hozzávaló: 8 főre

Liszt: 22 dkg,
sütőpor: 1 t.k.,
reszelt sárgarépa: 15 dkg,
mazsola: 10 dkg,
kakaó por: 2 e.k.,
dió: 10 dkg,
tojás: 3 db,
vaj: 15 dkg,
porcukor: 20 dkg.

180°C-ra megmelegítjük a sütőt. A diót megpirítjuk, és durvára daráljuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és lereszeljük. Előkészítünk egy tortaformát (22 cm-s).

Összedolgozzunk a lisztet, a sütőport, a cukrot, a sárgarépát, a mazsolát, a diót és a kakaót. Majd hozzákeverjük a tojásokat, végül a puhított vajat. Öntsük a tésztát a tortaformába. 180°C-on 30 percig sütjük.

Vaníliás diós krémmel szervírozzuk.

Fűszeres (fahéj, szerecsendió, koriander, gyömbér, szegfűszeg, ánizs, bors) vajban mártogatott dióbelekkel díszítjük.




(Ős Kaján Restaurant - Tokaj-Hegyalja)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 127 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 2013 db bejegyzés
Összes: 8074 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 501
  • e Hét: 8340
  • e Hónap: 26055
  • e Év: 460336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.