Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Ahogy egy gyarmaton szokás: k
  2009-12-06 22:52:57, vasárnap
 
  2009-12-06. 14:27


Ahogy egy gyarmaton szokás: közösen kell ünnepelnie a hódítónak és a leigázott népnek

Figyelem: közeledik december 10-e, amikor is Lomnicionista Zoltán kezdeményezésére a magyarországi gyarmaton is megemlékeznek az ,,emberi jogok napjáról".
Az ünnepség keretében a hódítóknak és a meghódított népnek együtt kellene tisztelegnie az úgynevezett holokauszt, valamint a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjai előtt. Legalábbis ilyesfajta ötlettel állt elő a cionista seggnyalásban verhetetlen Lomnicionista Zoltán, bár erős a gyanúm, hogy nem az ő hülye fejében született meg ez a gondolat. Vagy ha mégis, akkor nyilván sok-sok pénzt és egy vagy több nagyon jól fizető állást vár el ezért a kezdeményezéséért, amely csakis és kizárólag a hazánk teljes felvásárlásán és elfoglalásán ügyködő héberek érdekeit szolgálja.

A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a Talmudista Irodának arról pofázott, hogy ,,az emberi méltóság nemzeti emléknapját idén tartják először, amire meghívták a történelmi egyházak képviselőit, az 1956-os és a roma szervezeteket. Szándékaik szerint ez a nap évről évre a nemzet mártírjainak napja lesz." Van ugyan emléknapja a kommunizmus áldozatainak, valamint a hollókosztosoknak is, de most lesz még egy, ráadásul ugyanazon a napon. Ezen kívül a holovallásnak sok más ünnepnapja is van, de, úgy látszik, még mindig nem elég.
Lomnicionista Zoltán egyébként egy egészen meglepő és újszerű gondolattal rukkolt elő. Nem fogják elhinni a kedves olvasók, de a következő világtörténelmi fordulatot sejtető kijelentést tette: ,,A halottak emlékét kölcsönösen tisztelni kell, és nem szabad ezzel kapcsolatban egymás érzéseit sérteni." Szinte hihetetlen! Ki gondolta volna, hogy a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke ilyen mélyenszántó gondolatokat forgat a fejében? De ez még semmi, mert a közös főhajtást "fontos lépésnek" nevezte "a nemzeti egység irányába". És valóban: mi lehet fontosabb, mint a ,,nemzeti egység", vagyis a gyarmattartó és a meghódított nép összeborulása? Ennek érdekében pedig ,,a mártírok örökösei, többek között a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Szövetség vagy a Recski Szövetség (így, ebben a sorrendben!) együtt emlékezik áldozataikról." Elképzelni sem lehet ennél felemelőbb pillanatot.
Lomnicionista Zoltán elárulta még egy féltve őrzött titkát, nevezetesen azt, hogy a közös megemlékezés ötlete azért is merült fel benne, mert szeretne "a gyűlölködés falán rést ütni", ezen kívül pedig ki nem állhatja az ,,alkotmányellenes megnyilvánulásokat". Milyen igaz, elvégre valóban elképzelni sem lehet borzasztóbbat, mint egy ,,alkotmányellenes megnyilvánulást". Hogy hol a francban lesz ez az újabb cionseggnyalás, nem tudom, őszintén szólva nem is érdekel, de a program úgy fog kinézni, hogy Lomnicionista Zoltán, az ,,emléknap kezdeményezője" üdvözli a résztvevőket, majd a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, Radnainé Fogarasi Katalin bevezetője után a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Holló József Ferenc altábornagy emlékezik az ,,áldozatokra". Úgy együtt, mindenféle áldozatra. De ha már ekkora nagy az összeborulás, akkor esetleg a Don-kanyarnál elesett hőseinkről is megemlékezhetnének, meg a háború utáni koncepciós perekben kivégzett magyar politikusokról, vagy pedig az 1919-es proletárdiktatúra során legyilkolt magyar emberekről.
Lomnicionista Zoltán tényleg emlékezetes alakítást nyújtott az elmúlt időszakban, ugyanis ,,az emberi méltóság védelme" érdekében november 17-én nyilatkozatot tett közzé, kérve a történelmi egyházak, a pártok és a média csatlakozását. Semmi kétség: a megszeppent, illetve jórészt már cionista irányítás alatt álló ,,történelmi egyházak, a pártok és a média" lelkesen fognak felsorakozni a héber gyarmatosítók eme újabb kezdeményezése mögött. Jó lenne tudni: miféle tisztségre pályázik Lomnicionista, hogy ennyire intenzíven dörgölőzik a hódítókhoz? De képzeljük el azért, mi történt volna, ha annak idején mondjuk a Magyarországot hódoltató törökök - miközben megszállás alatt tartották hazánk jó részét, és teljes leigázásunkra törtek - felszólították volna a magyarságot: ,,közösen emlékezzünk az áldozatainkra". De Ferenc Józsefnek sem jutott eszébe, hogy együtt ,,hajtsunk fejet" mondjuk a szabadságharc során egymás ellen harcoló magyar és osztrák katonák emléke előtt, és hazájuk védelmében hősi halált halt 1956-os hősöket sem célszerű egy kalap alá venni a megszálló szovjet hadsereg elesett katonáival. Ilyesfajta ,,közös megemlékezéseknek" csakis akkor van létjogosultságuk, ha a megszállók kitakarodtak végre arról a földről, amely nem az övék. Sok-sok évvel a hódítók távozása után lehet szó esetleg a megbékélésről, meg ,,közös megemlékezésekről" (És akkor is a hódító valamiféle bocsánatkérése vagy megbánása után.). Ami pedig az emberi jogok, meg az emberi méltóság napját illeti, javasolnám a szélhámos Lomnicionistának, meg a hülye felhívása mögött felsorakozó egész díszes kompániának, hogy emlékezzenek meg a nyomorba és kétségbeesésbe taszított magyar népről, valamint a palesztinokról, akiknek emberi jogait a legdurvábban tiporja sárba a zsidó állam immár több, mint 60 esztendeje.


Perge Ottó


http://kuruc.info/r/26/51734/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A cigánynak jó tulajdonsága n
  2009-12-06 22:45:00, vasárnap
 
  "A cigánynak jó tulajdonsága nincs" - kiváló jellemrajz egy 80 évvel ezelőtti csendőrfüzetből

Az alábbiakban egy 1930 körül kiadott, csendőröknek szánt oktatókönyvecskéből olvasható a cigányokról szóló fejezet.
A teljes mű eredeti címe: Oktató füzet őrsparancsnokoknak.
A szöveg helyesírását a mai szabályokhoz igazítottuk, az alcímek, kiemelések az eredeti szövegben találhatókkal megegyeznek.

A cigányok

A cigányokat ma már a világ összes államában megtaláljuk. Egyformaságukat, egymáshoz való hasonlatosságukat csodálatosan megőrizték, és az őket környező más nemzetiségekbe beolvadni nem voltak képesek. Mindenütt hasonló foglalkozást űznek: jóslás, kártyavetés, kovács, üstfoltozás, lókereskedés, zenélés és lopás a szakmájuk.
Ami a jellemüket illeti, lusták, bosszúállók, kegyetlenek; arcátlanul hazudnak, mert szégyenérzetük hiányzik és gyávák. Ezek a tulajdonságaik belügyi szempontból annyiban fontosak, hogy merész bűntettekre nem képesek, áldozatukat vagy alvás közben vagy orvul támadják meg, vagy e célra mérget használnak. A veszéllyel járó bűneseteket inkább mellőzik.
Feltűnő határtalan lustaságuk, tunyaságuk; szeretik a szabad életet, vándoréletet, nem szeretnek más felett uralkodni, de engedelmeskedni sem. Legnagyobb szerencséjüknek tartják, ha lustálkodhatnak. Ma a vándorlásuk már igen megkötött, s ezen állandó lakhelyhez való kötöttség folytán a cigányok bűnözése javulást is mutat.
Határtalan lustaság, állati étvágy és érzéki szerelem következménye, hogy jogtalan vagyon szerzésére törekszenek, mások terhén akarnak élősködni, s dolgozni nem akarnak. A cigányok kiváló, szinte ösztönszerűen tájékozódó érzékkel bírnak, elsőrangú kémek. Kikémlelik a bűneset elkövetéséhez szükséges adatokat, de az elkövetés alatt is inkább őrt állanak, a végrehajtást inkább másra bízzák, mert ehhez gyávák és lusták.

Hogyan lop a cigány?
Különösen feltűnő a nagy ügyesség és nyugodtság, mellyel a cselekményt elkövetik, mellyel a tett színhelyére behatolnak s onnan menekülnek. Mindig több őrtálló segítségével követik el a tettet, hogy annál nyugodtabbak s biztosabbak lehessenek a végrehajtás alatt. Ezen őrszemek igen jó látással és hallással bírnak, hisz már gyermekkorban erre gyakorolják őket. Egyedül ritkán lop a cigány, nem szereti a magányt, így sokszor az egész karavánnal indulnak lopni. Az asszonyok rendszerint őrt állnak, a gyermekek a kisebb réseken bebújnak, s onnan a lopott tárgyakat kiadják stb.
A cselekmény színhelyén észlelhető feltűnő nyugodt végrehajtás majdnem biztosan cigány működésre vall.
Jellegzetes az az óvatosság is, mellyel visszavonulásukat biztosítják. Sokszor az ajtókat bezárják, sőt, belülről lekötik dróttal, vagy valamilyen tárgyat állítanak az ajtó elé, vagy megtámasztják azt, hogy a szomszéd szobában alvó vagy lakó egyének a lopás végrehajtása alatt rájuk ne támadhassanak.
Az ajtónak ily módon való biztosítása igen gyakran fordul elő s jellemző ,,cigány elővigyázatosság", önbiztosítási eszköz. A cigány annyira óvatos, hogy még a bezárt ajtót is betámasztja, ha pedig az ajtó befelé nyílik, úgy a kilincset a keresztfához köti, s pedig dróttal, nehogy azt elvághassák. Ily eljárás cigánymunklára vall. Pl. fadorongot tesz az ajtón keresztbe, s a dorongot a kilinccsel összeköti.
Gyávasága folytán csak oly cselekményekre vetemedik, melynek végrehajtásához szembeszállás, nagyobb nehézség nem szükséges. Szemből nem igen támad a cigány áldozatára, dulakodásba nem igen bocsátkozik, orvul, lesből támad még akkor is, ha többen vannak a cigányok. Oly házba nem törnek be, hol egy-két férfi van, inkább a lakatlan helyiségeket, irodákat szemelik ki. (Bősárkányi és jánosházi eset.) Bármennyire felkészül is a cigány támadóeszközökkel, ha azokat használni kellene, inkább menekül. Ily helyzetben már inkább tesz lövést az őt üldözőjére, de azt is csak sötétben vagy védett helyről.
A cigány rendkívül fél a szélvihartól, oly esetben elkövetett bűnesetek tettesei nem cigányok, a szél a cigány örök ellensége.
Emberélet elleni bűncselekmény esetében, ha erre egyáltalán vetemednek, az elkövetési mód is jellegzetes lehet a cigányok működésére. A végrehajtás kegyetlensége cigánytettre vall. Pl. Egy csendőrt támadtak meg éjjel, ki egyedül az erdőszélén pihent; számtalan késszúrással ölték meg, sőt, több szúrást még a halál beállta után is tettek, ami a boncolás során nyert megállapítást. Ebben egyrészt gyávaságuk nyilvánult meg, tudniillik, hogy teljesen biztosak legyenek, hogy a halál beállott, de ezen lejárás feltétlen vérszomjukat is igazolja.
Bűncselekményeik egyik fő rugója: a nyers élvezeti vágy, a kielégíthetetlen bírvágy s falánkság. Ha valamit látnak, ami vágyaikat felébreszti, úgy arról lemondani nemigen tudnak, hanem annak eltulajdonítására törekszenek. Sokszor tisztán a meglátás ingerli a cigányt a lopásra, így velük szemben áll az igazság: ,,az alkalom szüli a tolvajt." Ezen okból sok helyen cigányt nem engednek belépni a szobába, előtte nem mutatnak tárgyakat, mert a cigány mindent lát, mint a róka, s azt megkívánja, s a cigány maga is bevallja: ,,Nem tudunk mi másképp, fektess a cigány sírjára egy aranyat, s meglásd, kinő annak keze, és elviszi“.
Lólopásoknál elég ravaszul járnak el. Vásárok előtt lopják a lovakat —mindenki a közeli vásáron keresi s ott reméli feltalálni a lovát — addig azokat messze, a 2. vármegyébe vitték el.
Ami a cigányok által elkövetett gyermeklopást illeti, az csak rémmese. Van a cigánynak elég gyermeke s elég baja saját gyermekeivel, nincs szükségük más gyermekekre, hogy még azokat is táplálják. Ezzel inkább ijesztik a gyermekeket, s ez a mese rég elmúlt időkről maradt fönn a cigányokról. A vörös haj (bola kammerskó = a nap haja) szerencsét jelent a cigányoknál; így ily hajú gyermek, a szerencse gyermeke, feltalálása cigány körökben gyanús, de nem tudunk ily gyermeklopási esetről sem.
Gyakori a cigányok vásári tolvajlása is. A férfi cigány inkább a lóvásáron keres prédát. A lólopást a cigány vásár után hajtja végre, mégpedig úgy, hogy a lóvásárról hazatérőket bizonyos helyekről megfigyeli, és különféle módszer szerint a vezetékló kötőfékszárát elvágja, mire a ló elmarad a szekértől. A cigányfiú ezután felkap a lóra s azzal a karavánhoz vágtat, mely nyomban hozzáfog az átalakításához. Befogják valamely szekérbe, rossz hámot tesznek rá stb. s azután az egész karaván elhajtat a hetedik határba.
A csendőr vegye alapos vizsgálat alá a lójárlatokat, s azonnal felfedezi, hogy a lopott lónak nincs járlata, vagy az előmutatottal nem egyezik; mindenesetre a sikert még jobban elősegíti az is, ha a nyomozó csendőr némi lóismerettel is bír. A cigányoknak ugyanis minden lovukról van járlatuk, sőt az elhullott gebék járlatai is köztük vannak, s így könnyű az ellopott lóról is járlatot előmutatni; tehát a lóismerő nyomozó ha megtekinti a járlatot és a lovat, legyen az bármennyire is átalakítva, azonnal észreveszi az eltéréseket.
A cigánynő, mint vásári tolvaj többedmagával lép a sátorhoz, s míg az egyik a sátor egyik végén a kereskedővel alkudozik, azalatt társnője a sátor másik végén elemeli az árut.
Hogy mi mindent összelopkodnak a cigányok, arra nézve jellemző, hogy egy cigányasszony vásáron megmotoztatván, szoknyája belső zsebében három kendő, kebelében több harisnya, szoknyája alatt egy rúd szalámi, ingujjában egy lopott csirke, a szoknyája szegélyében, valószínű már régebbi lopásokból eredő, három darab százkoronás találtatott.
Végtelen sok útja-módja van a vásári tolvajlásnak, s általában a körülmények szabják meg, hogy a tolvaj mily módon ér könnyebben célt. Legkönnyebb a lopás ott, ahol sokan tolonganak. Ilyenkor a vásári cikk nézegetése után sokszor fizetetlenül kerül a látszólagos vevő zsebébe.

A cigányok jó tulajdonságai
Jó tulajdonsága a cigánynak nincs, ha olykor ennek ellenkezőjét véljük is észlelni, úgy az csak színlelt. A cigány háládatlan, bármely előnyben részesült is. Pl. Beteges öreg cigányasszony hideg szélvész idején egy parasztnál 3-4 napig hajlékot kapott, eltávozásakor soha el nem múló háláról beszélt, és ígérte hogy házát cigányok többé nem zaklatják, arra Isten áldását kéri stb. Rá 7 napra kifosztották az egész parasztlakást, s megállapítást nyert, hogy jelzett cigánynő csak kiszemlélte a helyi viszonyokat, hamis kulcshoz nyomatot készített stb. Az ellopott tárgyak meg is kerültek utólag a cigánytanyán elásva.
A cigány nem vallásos, ha azt mutatja, úgy csak félelemből teszi, mert Istenben egy felső hatalmat lát, egy szellemet, kitől fél, retteg, s ez a szellemfélelem képezi az igazi cigány egész vallásosságát. Nem is csinál nagy különbséget Isten és Ördög között (Devel = Isten, beng = ördög). Számára mindkettő földöntúli hatalom, melyek jót és rosszat egyformán tehetnek vele.
Tolvajszerszám, méreg
Ritka, hogy a cigány jó betörőeszközzel rendelkezik. Bár ügyes kovács és lakatos születésénél fogva, mégsem készít különös eszközöket (még álkulcsot sem), mert:
1. ahhoz is lusta,
2. fél azt magával hordani.
Mindenkor találunk a cigánynál horgot és ehhez spárgát, drótot stb. 2-3 horgot a hátulsó részen ólomgolyóval illeszt össze. Ezen horog nagysága és szerkezete különféle célokra szolgál, csak éppen nem halászatra, amit a cigány nemigen gyakorol.
Cigánynevek
Különösen sok nehézséget okoznak a hatóságoknak a cigányok nevei, melyeket egyébként is kb. csak 100 év óta viselnek; mikor is hivatalból erre kötelezve lettek. Ez természetesen a cigányoknak egyáltalán nem kellemes, mert jól tudják, hogy a katonai sorozás, birói üldözés, előéletüknek nyilvántartása, személyazonosságuk megállapítása csak úgy lehetséges, ha egy állandó jellegű nevük van. Hogy ezen névjelöléssel járó hátrányokat valahogy kijátsszák, a cigányok előneveinek száma igen kevés. Majdnem minden cigány Horváth, Karika, Sárközi, Kolompár, Balogh előnevet visel, s így vajmi nehéz pusztán ennek alapján a személyazonosság megállapítása. Németek Weiss, Kreütz, Röck, Kiefer, Handstein, Merck, Muffel név alatt ismeretesek.
A személyazonossági eljárás csalhatatlan eszközeitől, úgy az ujjnyom-rendszertől irtóznak, mert tudják, hogy ezen eljárás során örök időre kilétük nyilván lesz tartva.

A cigány testi tulajdonságai
A cigány testi képessége egészen másképp ítélendő meg, mint más emberé.
Ha cigányt gyanúsítunk, sose mondjuk azt, ember erre nem volt képes: a cigány mindenre képes. Így főleg bizonyos távolságok megtétele tekintetében a cigány rendkívül sokra képes. Jó út, rossz út, fiatal vagy aggkor, könnyűszerrel vagy teherrel való gyalogolás a cigánynál számításba nem jön; képes utakat elképzelhetetlen rövid idő alatt megtenni. Csak egy akadályt ismer: ez a szél, ezzel szemben tehetetlen. A közönséges tolvaj szereti a viharos, szeles időt, éjjelt lopásra felhasználni, a cigány ezt sohasem teszi.
Ha az ő legnagyobb ellensége, a szél fújni kezd, úgy a cigány megbúvik, mint az üldözött vad, s ha mégis szélben kell mennie, úgy erre kétszer annyi idő kell neki, mint más embernek.
A cigány a testi fájdalom iránt igen érzékeny (fél a vérzéstől, mindent beismer), ellenben a legborzasztóbb sebekkel képes menekülni, futni. Sebei igen gyorsan gyógyulnak, ,,szinte látni lehet a seb gyógyulását". Ezen két körülmény ugyancsak fontos a nyomozó szolgálatban, ha azt bíráljuk, hogy egy megsérült cigány képes volt-e még ezt, vagy amazt elkövetni, vagy ha az állapítandó meg, hogy egy bizonyos seb mikor keletkezett. (Egy elgázolt cigány, kinek gyógytartalmát orvos legalább 3 hétre vélte, már a 3. nap ablakon át szökött meg a kórházból, magával vitte a lepedőt, ágyi ruhát stb.)
A belső betegségeket is jól bírja a cigány, gyógykezelés és ápolás nélkül.
Sok a vénember, cigánynő, kik bámulatos életerővel bírnak, frissek, mozgékonyak.


(Olvasónktól)


http://kuruc.info/r/35/51523/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Jobbik felfüggesztené Szlová
  2009-12-06 22:25:45, vasárnap
 
  A Jobbik felfüggesztené Szlovákia EU-tagságát



2009. december 06. vasárnap, 15:20

Az öt évvel ezelőtt, december 5-én a kettős állampolgárság kérdésében eredménytelenül végződött népszavazásra emlékeztek a Parlament közelében a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) és a Jobbik szervezésében a szégyenletes népszavazás évfordulóján.

Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője kijelentette, hatalomra kerülésük esetén teljes jogú, szavazati joggal járó állampolgárságot adnak minden határon túli magyarnak, és "diplomáciai offenzívát" indítanak a határon túli magyarok önrendelkezése érdekében.

A jobbik EP-képviselője bejelentette: kezdeményezik, hogy Szlovákia európai uniós tagságát függesszék fel mindaddig, amíg nem vonja vissza a szeptemberben bevezetett nyelvtörvényét, és ha ezt mégsem teszik meg, akkor a Jobbik három képviselője Magyarország tagságának felfüggesztését fogja kérni januárban az európai testülettől.

Felvidék Ma, mti


http://karpatiharsona.info/index.php?option=com_content&view=article&id=7 629:a-jobbik-felfueggesztene-szlovakia-eu-tagsagat-&catid=34:belfoeld&I
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mentős olvasónk: Orbán kampány
  2009-12-06 22:13:45, vasárnap
 
  Mentős olvasónk: Orbán kampánya a mentőknél

http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=25321


2009. december 06. 21:01
HunHír.Hu

"Na persze, Viktor leírja hogy majd ő....... Viszont ezt már nem hiszi el senki, mert a szó elszáll, a papír a fiókban marad, a változást meg bízzuk a JOBBIKra majd tavasszal!" Alább olvasónk levele és Orbán Viktor Fidesz-elnök mentőállomásokhoz intézett levele.

T. szerkesztőség!

Orbán kampánya a mentőknél.

Orbán Viktor irománya a Mentőállomásokat is elérte. Az ország összes mentőállomása kapott belőle.

Nagyon szépen leírja, hogy milyen problémák találhatók a mentőknél és az egészségügyben, csak azt felejti ki belőle hogy ő és pártja is részesei az idáig fajult helyzetnek, ami jelenleg is van!

Számtalan esetben gumikesztyűhiány (kb. 10 ft egy pár) van, ami egy alapvető védőfelszerelés a fertőzések ellen, vagy munkaruha hiány, ellentétben a rága ruházati felszereltségű Rendőrséggel szemben, vagy megfelelő számú mentőautó hiánya, s ez mind-mind az elvonások végett, de ne is menjünk bele tovább.

Na persze, Viktor leírja hogy majd ő....... Viszont ezt már nem hiszi el senki, mert a szó elszáll, a papír a fiókban marad, a változást meg bízzuk a JOBBIKra majd tavasszal!

egy mentős






 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Életműdíjakat osztogatott Gyu
  2009-12-06 22:07:05, vasárnap
 
 
2009-12-06. 20:08

Életműdíjakat osztogatott Gyurcsány

Törőcsik Mari színművész, Görgey Gábor író és Nagy Sándor szobrászművész részesült az idén a Táncsics Alapítvány életműdíjában, amelyet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője vasárnap adott át Budapesten.
Köszöntő beszédében a szemkilövető kiemelte, hogy a "magyar progresszió és humanizmus kiváló művészei kapják az alapítvány életműdíjait", akik hisznek "a szabadság, a nemzet és a modernizáció ügyében".

(MTI nyomán)

http://kuruc.info/r/1/51749/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A gyógyfürdők használatától i
  2009-12-06 22:04:18, vasárnap
 
  2009-12-06. 20:12

A gyógyfürdők használatától is megfosztanák a magyarokat

Szolgáltatásokat szüntethetnek meg a gyógyfürdők, ha a kormányzat nem adja vissza nekik a 2009-es költségvetésből elvont 1,5 milliárd forintot. A Magyar Fürdőszövetség szerint a fürdők gyógyszolgáltatásait az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) alulfinanszírozza.
Egy átlagos, 15 alkalomból álló kúra 30-35 ezer forintba is kerülhet, ebből az OEP csupán 13-18 ezer forintot térít meg. A különbözetet részben a beteg állja, részben a gyógyfürdő, amely kénytelen megemelni egyéb szolgáltatásai árait.
Az egészségbiztosítónál a 2008-as év végi ártárgyalásokon kialkudott emelést nem hirdette ki az Egészségügyi Minisztérium, erről egy évvel később értesítették a fürdőket.
Ákoshegyi György, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a HírTV-nek elmondta: ,,Ha ilyen mértékben csökkentik a finanszírozást, akkor a fürdők mint gazdasági társaságok kénytelenek lesznek a szolgáltatást abbahagyni." Hozzátette: ha megszűnnek a gyógyászati szolgáltatások, a gyógyászattal foglalkozó személyzet munkanélkülivé válik, másrészt növekedni fog azoknak a betegeknek a száma, akik kiszorulnak a szolgáltatásból, és még súlyosabb betegekké válnak.

(HírTV)

http://kuruc.info/r/26/51750/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Búcsú gabor horntól
  2009-12-06 22:01:24, vasárnap
 
 
Búcsú gabor horntól

2009. december 06. 12:08
Falusy Márton - HunHír.Hu


http://hunhir.hu/hir_kepek/Horngabor.JPG

November végén, a költségvetés megszavazása előtt jelentette be gabor horn szdsz-képviselő, hogy 22 év után visszavonul a politikától. Illő hát, hogy mikor végső búcsút veszünk az elmúlt két évtized alatt - horizontálisan - egyre terebélyesebbé vált embertől, felidézzük a magyarságnak sok kárt okozó pályafutását. Mielőtt végső búcsút veszünk a hordóhasú embertől - átadva őt a jól megérdemelt feledésnek -, idézzük fel káros politikai pályafutásának három jellemző pillanatát. Jó ugyanis eszünkbe vésni, kitől is szabadult meg most az ország.

Az Országgyűlés honlapján olvasható életrajza szerint a hordóhasú ember 1955-ben született Szombathelyen, három gyermek édesapja. 1974-ben érettségizett Budapesten, s 1980-ban szerzett közgazdász-tanári diplomát.

1988-ban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyik alapítója, majd ügyvivője. A következő évben belépett az szdsz-be, 1994-ben már az országos tanács tagja. 1996-tól 2009. júliusáig - kisebb megszakításokkal - tagja a párt ügyvivő testületének. 1998 és 2000 között a központi pártapparátus vezetője. 1998-ban az önkormányzati, 2002-ben és 2006-ban a parlamenti, 2004-ben és 2009-ben az európai parlamenti választások kampányfőnöke volt.

1994-től megszakítás nélkül országgyűlési képviselő. 2002 tavaszától 2008 áprilisáig a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott ,,a koalíciós pártok közötti koordinációért felelős" politikai államtitkárként (a legutolsó adat szerint havonta több mint 1,1 millió forintot ért a munkája).
Legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint gabor horn nem szerzett vagyont az elmúlt húsz évben. Egy hetedik kerületi, 105 négyzetméteres lakást, s hat millió forint készpénzt leszámítva nincsen bankszámlája, semmilyen vagyontárggyal nem rendelkezik, nincs autója, repülőgépe, motorcsónakja, nagy értékű festménye, semmilyen gazdasági társaságban nem rendelkezik érdekeltséggel. Puritán ember ez a gabor horn.

Érdekes egy pillantást vetni gabor horn egyik régebbi önéletrajzára is. 1996-ban, a parlamenti adatbázisban igen hosszú önéletrajzzal szerepelt, amelynek több fontos részletéről azóta elfelejtkezett. 1996-ban még azt olvashattuk, hogy ,,apai ági ősei gazdag zsidó polgári család tagjai". Akkori életrajzában az is szerepelt, hogy ,,1989-1990-ben a Világi Zsidó Iskolák Alapítására Alapítvány kuratóriumi tagja". Mai életrajza szerint gabor horn felesége Niedermüller Anna. 1996-ban még más volt a helyzet: ,,1982-től élettársa Bakonyi Éva közgazdász, a Soros Alapítvány ügyvezető igazgatója". Később gabor horn is kötődött ehhez az alapítványhoz, hiszen ,,1995-től a Soros Alapítvány közoktatási programjának egyik vezetője", sőt ,,a Soros Alapítvány Közoktatási Füzetek kiadványsorozatának a szerkesztője". Vélhetően nem holmi fillérekért végezte ezt a becses munkát.

Mielőtt végső búcsút veszünk a hordóhasú embertől - átadva őt a jól megérdemelt feledésnek -, idézzük fel káros politikai pályafutásának három jellemző pillanatát. Jó ugyanis eszünkbe vésni, kitől is szabadult meg most az ország.

Az első felvétel 1996-ban készült. A felvételen a Hit Gyülekezetében sertepertélő - azóta a politikából szerencsére már kikopott - peter hack szónokol, s mögötte balra gabor hornt látjuk. A büfé helyett az ülésteremben étkezik horn, ami felettébb nagy bunkóságra vall.

A második felvétel 2008 áprilisában - tehát az mszp-szdsz számára nagy buktát eredményező népszavazás után - készült. A hordóhasú képviselő ezen a rövid felvételen azt fejtegeti, hogy országgyűlési képviselő létére őt nem az ország, hanem az szdsz sorsa érdekli.

A harmadik felvétel szintén 2008-ban készült, az említett népszavazás estéjén. A korábban már bizonyára sok seritalt magába döntő gabor horn ezen a felvételen akkori főnökéről, ferenc gyurcsányról fejti ki véleményét választékos stílusban, liberális szakszerűséggel, európai módon.
A ,,gazdag zsidó polgári család" dagadt ivadéka tehát távozik a politikából. Jó hír ez minden magyar számára. Egy kicsit megint tisztult a levegő a Kárpát-medencében.



http://www.youtube.com/watch?v=FOFeTd8MaOg&feature=player_embedded

peter hack parlamenti felszólalása közben étkezik gabor horn




http://www.youtube.com/watch?v=y6LIBoNlQUA&feature=player_embedded

gabor horn önvallomása: az szdsz sorsa fontosabb, mint az országé




http://www.youtube.com/watch?v=tlA9wYJ4HIM&feature=player_embedded

gabor horn elismerő szavai ferenc gyurcsányról





http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=25316
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A TMRSZ nyílt levele Orbán Vik
  2009-12-06 21:54:04, vasárnap
 
  A TMRSZ nyílt levele Orbán Viktornak
2009-12-06 11:16:13

NYÍLT LEVÉL Dr. ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK JELÖLT RÉSZÉRE
Dr. Orbán Viktor úrnak,
FIDESZ Magyar Polgári Párt Elnöke
Miniszterelnök Jelölt
B U D A P E S T
Tisztelt Elnök Úr!

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete 2009. tavaszán szakmai együttműködési szándékkal kereste meg - többek között - a FIDESZ Magyar Polgári Pártot is, annak reményében, hogy a végletekig szétforgácsolt, szakmailag több sebből vérző rendészet területén elkezdődjön egy olyan folyamat, amely a rendészet rendbetételére a valós problémák feltárására irányul.
Önök a mai napig hivatalos választ nem közöltek szakszervezetünk irányában, noha ma már a munkáltató által is elismerten, a hivatásos állományú rendőrök között a legnagyobb szervezettséggel bíró rendőrszakszervezet a TMRSZ. A nyár folyamán egy alkalommal személyesen tárgyaltunk az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának elnökével dr. Lázár János úrral, amely megbeszélés során örömmel észleltük, hogy lényegi nézetkülönbségek nincsenek a rendészeti problémák diagnosztizálása és az orvoslás stratégiai jellegű elképzelései vonatkozásában a TMRSZ és Lázár úr véleménye között. Lázár úr ekkor személyesen tett ígéretet arra, hogy az együttműködési szándékunk vonatkozásában a FIDESZ írásban megküldött álláspont közlésével fejti ki véleményét és az is elhangzott ígéretként, hogy személyesen Elnök Úr írja meg ezt a választ. Az ígéret azóta is ígéret maradt a mai napig.
Az együttműködési szándékunk kinyilvánítását követően azonban olyan folyamatokkal, és jelenségekkel kellett szembesülnünk pártjuk egyes prominens képviselői részéről, amelyek mára már egyértelműen körvonalazzák azt, hogy a FIDESZ nemhogy a rendészet rendbetételét elsődleges kérdésnek tekintő TMRSZ-szel együttműködésre törekedne, hanem éppen ellenkezőleg, a FIDESZ a jelek szerint arra törekszik, hogy a TMRSZ eddigi eredményeit, törekvéseit megkérdőjelezze és ugyanazt a viszonyulást fejtse ki szakszervezetünk irányában, mint az utóbbi években kormányzó pártok.
Ez rendkívül aggályos a jövőre vonatkozóan abban a tekintetben is, ha a közvélemény jelenlegi FIDESZ támogatottságát, valamint az 1998-2002 közötti időszak történéseit vesszük alapul. Engedje meg, hogy a FIDESZ egyes országgyűlési képviselőinek a rendészet területén és a TMRSZ vonatkozásában az utóbbi hónapokban kifejtett ténykedését tárjam Elnök Úr elé.
Mint az bizonyára Elnök Úr előtt is ismert, a TMRSZ folyamatosan konfrontálódik a munkáltatóval és az ágazati minisztériumi vezetéssel a rendészet területén meglévő visszásságok kapcsán. A végrehajtói állomány érdekeinek semmibevétele, a szerzett jogok folyamatos kormányzati elsinkófálása, valamint a rendészet szakmai szempontjainak a politikai érdekek alá gyűrése mára azt az állapotot eredményezte, amelynek jelenlegi értékelésében azt hiszem nincs vita köztünk. Ugyanakkor a jelenlegi helyzet kialakulásának okait illetően - mint azt Lázár úrnak is kifejtettük személyes találkozónkon, és amellyel kapcsolatban ő azzal gyakorlatilag egyet is értett - a FIDESZ felelőssége is tetten érhető.
2001-ben ugyanis a Hszt. akkori módosításával kezdetét vette a rendészet szakmaiságának gyengítése, amely innentől kezdve lényegesen felgyorsult véleményem szerint. A FIDESZ egyrészt létrehozta a kivételezett anyagi kedvezményezettségű főtiszti kart, valamint ez évben került be a Hszt-be az a módosítás, hogy a rendőri vezetők indokolási kötelezettség nélkül bármikor elmozdíthatók beosztásukból.
Ebből az utóbbi, jelenleg is a hatályos szolgálati törvény lényeges része. Ez is eredményezte többek között azt az állapotot, hogy a rendőri vezetők egzisztenciális kiszolgáltatottsága révén sok esetben a rendőri vezető dilemma elé kerül, ha esetenként a politikai elvárás és a szakmai meggyőződése között különbség van, és a két szempont egyidejű maradéktalan érvényre jutása kizárt és a két szempont között kell választania.
Ez a törvényi rendelkezés meggyőződésünk szerint az első szögek egyike volt a rendészet szakmaiságának koporsójában, amelyet az akkori kormánypárt, azaz a FIDESZ szögelt bele a rendészet szakmaiságának koporsójába.
A 2010-es országgyűlési választások közeledtével valamennyi politikai párt első és legfontosabb kérdések között kezeli a romokban heverő rendészet rendbetételének szükségességét. A TMRSZ más megfontolások alapján szintén erre törekszik megalakulása, azaz 2004. óta. Az együttműködési készségünk komolyságát a politikai pártok irányában megfogalmazott együttműködési megállapodás tervezetünk megküldésével fejeztük ki. Ezt csupán egyetlen párt tartotta szükségesnek és indokoltnak elfogadni és az nem a FIDESZ volt.
A TMRSZ-nek a közvélemény és a rendészeti munkavállalók szemében kivívott hitelessége, az elvtelen alkuktól való tudatos tartózkodása, úgy gondoljuk olyan érték értékvesztéstől rogyadozó társadalmunkban, amelynek támadása nemkívánatos eredményhez vezet annak a terhére aki ezt a hitelességet megkérdőjelezi, vagy szakszervezetünket, annak tisztségviselőit támadni próbálja, akár verbálisan, akár az államhatalmi eszközök felhasználásával.
Aggodalommal kellett tapasztalnunk, hogy a FIDESZ illetve szövetségesei részéről az utóbbi időben több olyan verbális és egyéb támadás is megfogalmazódott, illetve megvalósult szakszervezetünk irányában, amely jelen nyílt levelem megírására késztetett.
Simicskó István a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagja a TMRSZ-t fajelméletet gyártó rasszista szakszervezetnek minősítette azt követően, hogy szakmai együttműködésre léptünk egy politikai párttal. Ez miatt természetesen büntetőfeljelentést tettünk és jelenleg a mentelmi jog esetleges felfüggesztése tárgyában folyik eljárás.
Rendkívül barátságtalan és udvariatlan döntésnek értékeltük azt is, amikor a FIDESZ képviselője, Lázár úr, mint az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának elnöke a Bajnai kormány rendészeti miniszterének parlamenti meghallgatására valamennyi rendészeti szakszervezetet meghívta, csak a TMRSZ-t nem, sőt meghívásunkra még csak nem is válaszolt. Ezen a bizottsági meghallgatáson hangzott el a bizottsági elnök szájából egy közelebbről meg nem nevezett szakszervezetről - amely véleményünk szerint félreérthetetlenül a TMRSZ-re utalt -, hogy ,,álszakszervezet" vagyunk.
2009-ben létrejött egy olyan szakszervezet (RKDSZ), amely Hódmezővásárhelyen alakult, és amely előszeretettel hivatkozik a FIDESZ-szel és Lázár Jánossal fennálló jó kapcsolatára és amely szakszervezetre való hivatkozással több, a TMRSZ lejáratására irányuló sajtónyilatkozatot tett közzé az időközben a TMRSZ-ből méltatlanságból kizárt egykori tagunk, aki úgyszintén Békés megyei illetőségű.
A tegnapi napon azonban a fentieken túlmenően olyan esemény történt Békéscsabán a megyei rendőr-főkapitányság épületében, amelyet egyértelműen csak úgy lehet értékelni, hogy a FIDESZ álláspontja a TMRSZ vonatkozásában gyakorlatilag megegyezik a jelenlegi kormánypárt álláspontjával. Ugyanis a FIDESZ két prominens országgyűlési képviselője rendkívül sértő, alaptalan és rágalmazó jellegű kijelentéseket tett a legnagyobb rendőrségi szakszervezet TMRSZ-re.
Visszautasítjuk és annak sértő jellege miatt a leghatározottabban tiltakozunk Babák Mihály szarvasi illetőségű fideszes országgyűlési képviselő, valamint dr. Dancsó József békéscsabai országgyűlési képviselő sértő kijelentései miatt.
Elvárjuk, hogy a két országgyűlési képviselő rövid időn belül nyilvánosan kérjen elnézést a rendőrség több ezer érintett munkavállalójától és az őket tömörítő Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetétől is!
Babák Mihály annak a nyilvánvalóan laikus véleményének adott hangot, miszerint a TMRSZ ,,tevékenysége már állambiztonsági kérdéseket is feszeget, mert a rendőrség demoralizálása komoly veszélyeket rejt magában".
Dr. Dancsó József fideszes országgyűlési képviselő nem kevésbé laikus és rosszindulatú véleménye szerint a TMRSZ ,,rendkívül káros tevékenységet folytat, ami nem tesz jót a testület egységének".
Tisztelt Elnök Úr!
Elvárjuk, hogy személyes tekintélyét is latba vetve, a rendészeti munkavállalókra és a legnagyobb rendészeti szakszervezetre sértő kijelentéseket tevő laikus és meggondolatlan két képviselőjét vegye rá a nyilvános bocsánatkérésre.
Ez esetben továbbra is nyitottak vagyunk arra, hogy közösen, a felmerülő valós problémákat nevén nevezve, szakmai síkon együttműködjünk a FIDESZ Magyar Polgári Párttal is. Ennek elmaradása azonban olyan egyértelmű és világos válasz lenne eddigi törekvéseinkre, együttműködési szándékunkra, amely a FIDESZ rendészeti törekvései szakmaiságának és komolyságának a megkérdőjelezésére alkalmas.
Bízunk abban, hogy jelen nyílt levelünkben foglaltak helytállóságát, szándékaink tisztességét a továbbiakban egy FIDESZ képviselő sem fogja megkérdőjelezni. A TMRSZ a szakmai együttműködési szándékának hangoztatása mellett, tetteivel, viszonyulásával sem teszi lehetővé, hogy a rendészeti munkavállalók érdekeit, helyzetét akár egy politikai párt érdekeinek is alárendelje, vagy kiszolgáltassa. Rendészeti munkavállalók tízezrei elégelték meg mára, tisztességes civil állampolgárok millióival együtt, hogy a politika lábtörlőként kezelje őket.
Amennyiben Elnök Úr jelen nyílt levelünkben foglaltakat sem tartja válaszadásra érdemesnek, azt úgy fogjuk értékelni, hogy nyilván egyetért a sértő kijelentéseket megfogalmazó fideszes képviselőtársaival, amely világos üzenet lesz minden rendet, és tisztességes rendészetet akaró TMRSZ tag, valamint TMRSZ-szel szimpatizáló, illetve minden magyar állampolgár számára.
Levelünket e-mail címére, majd hétfőn megerősítésként faxon is megküldjük Önnek.
Szekszárd, 2009. december 5.
Tisztelettel, szakmai együttműködésünkben bízva:

Szima Judit
főtitkár
barikád.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Õrület, ami itt történik
  2009-12-06 21:51:47, vasárnap
 
  Õrület, ami itt történik - irodabérlésre is futotta a LEADER-pénzekből


Iroda- és autóbérlésre is jutott az eredetileg vidékfejlesztésre szolgáló LEADER-pénzekből. A Híradónak több polgármester azt mondta, hogy az uniós program gazdálkodása átláthatatlan. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábban már vizsgálta a LEADER Közhasznú Egyesület által felhasznált pénzeket. A hatóság szerint 800 millió forintot szabálytalanul költöttek el.



Nemcsak Vas megyében landoltak milliók szocialistáknál, illetve hozzájuk köthető alapítványoknál a vidékfejlesztésre szánt forrásokból a Győr-Moson-Sopron megyei Nemesgörzsöny polgármestere szerint. Győrffy Balázs azt mondja: a Pápa környéki Gerence-Marcal-Rába térsége LEADER Akciócsoport gazdálkodása is átláthatatlan.

Győrffy Balázs közölte: ,,tudomásom van arról, hogy egyes esetekben vállalkozásokat bíznak meg olyan feladatok elvégzésével, amelyeket maga az akciócsoport is megtehetne. Itt kell gondolni autóbérlésre, azon túl irodabérlésre. Nagyon sok ilyen jellegű kiadás van".

Az akciócsoport vezetősége nem akart nyilatkozni. A szomszédos Somló-Marcalmente-Bakonyalja csoport elnöke viszont épp kormányzati befolyásolási kísérletekre panaszkodott.

,,A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 10, 20, 30 százalékos levonásokat csinál az elszámolható költségekből olyan címen, hogy nem működünk együtt a politikai embereikkel. Itt gondolok a régiós koordinátorra, a helyi vidékfejlesztési irodavezetőkre" - mondta el a hírTV-nek Menyhárt Tibor, a Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport Közhasznú Egyesület elnöke. Hozzátette: ,,ilyen címkéket ragasztanak ránk, hogy mivel mi nem dolgozunk együtt velük megfelelő módon, ezért levonnak a pénzünkből. Valami őrület, ami itt történik, és gyakorlatilag szó szerint a politikai együttműködés hiánya miatt százalékos levonásokat foganatosítanak a mi esetünkben".

A regionális LEADER-csoportokat a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület fogja össze, a szervezet az elmúlt években 1,3 milliárd forintot nyert el a vidékfejlesztési tárcától. Ebből 800 milliót a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint törvénytelenül használtak fel. A Pálinka Érdemrendet átvevő agrárminiszter nem zárta ki, hogy emiatt a támogatások egy részét vissza kell fizetni az uniónak.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: ,,ezeket a gyermekbetegségeket ki kell nőni, s amennyire lehet, a külső befolyást és a politikát távol kell tartani ezektől az ügyektől. Az első ilyen tapasztalatokról azt gondolom, hogy a szigorú ellenőrzési rend és a visszafizetési kötelezettség rendet fog tenni, és nem kellene a fürdővízzel a gyereket a kiönteni. Tehát nem a LEADER-rel van a probléma, és azon kívül meg 80-90 százalékban jó célokra és jól használják".

Vas megyében novemberben 50 millió forintot nyert a LEADER-pályázatok egyikén egy olyan alapítvány, amelynek levelezési címe az MSZP szombathelyi székházában van. A szocialisták megyei alelnöke pedig egy másik pályázaton 41 millió forintot kapott egy vendégház kialakítására.

(hírTV)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Öntsünk tiszta Tokajit a pohár
  2009-12-06 20:44:57, vasárnap
 
  Öntsünk tiszta Tokajit a pohárba!
2009. 12. 5. FENET

A szlovák illúziót Brüsszel lerombolta!
Öntsünk tiszta Tokajit a pohárba!

A "tokaji borvidék"-et csak a szlovákok használják

Tegnap jött a hír, hogy Brüsszelben csak Magyarország kapott jogot a "tokaji" bor név használatára, Szlovákia nem. Most félretéve a nacionalista és indulatos felzúdulást, kíséreljük meg a kérdést a tények szemszögéből megközelíteni.

NE ÁLTASSÁK MAGUKAT: A TÉNYEK MAGUKÉRT BESZÉLNEK

Baj van már a névvel is, mert Tokaj városát csak a 13. századtól nevezik így, a legkorábbi megnevezés "Hímesudvar" volt. A "Tokaji hegy" is újabb kori képződmény, korábbi neve "Tarcal-hegy" (Mons Turczul).

Azt a kifejezést, hogy "Tokaji borvidék - Tokajská oblast", csak Szlovákiában használják, Magyarországon a "Tokaj-hegyalja" a használt név, ami lényegesen pontosabb, hisz nem Tokaj városában termelik a legtöbb szőlőt és bort, hanem róla kapta a nevét a borvidék, mivel itt volt a kereskedelmi és adminisztratív központ, folyami kikötővel.

Sajnos Szlovákiában úgy meghonosodott a "Tokaj" név, hogy sokan már azt hiszik, ez a város Szlovákiában van, pedig csak egy borvidék lerövidített és pontatlan megnevezéséről van szó. És most az etimológia: számos szlovák forrásban azt lehet olvasni, hogy a Tokaj megnevezés a szláv "stok-stokaj", tehát összefolyás szóból származik. Ennek két bibije van, ugyanis Tokaj nevű települést máshol is találunk a világban, pl. Japánban is. A másik baj az, hogy a mai Tisza-Bodrog összefolyás csak a 17. századi vízrendészeti munkálatoknál jött létre, korábban szétterülve, vándorolva északabbra volt.


Bogoly János felvétele

A gond és a vita gyökere máshol van. Trianon után Csehszlovákiához került Sátoraljaújhely határának északi része - ma Újhely (Slovenské Nové Mesto), Kistoronya és Szőlőske, amelyek 270 hektár területtel elismerten és törvényesen a Tokaj-hegyalja borvidék része. Ezt a magyar fél se vonja kétségbe. Viszont a csehszlovák- majd szlovák törvénykezés ezt a területet saját jogán kibővítette 900 - 1200 - 1400 hektárra, amit a magyar fél nem fogadott el, akárcsak a kétputtonyos aszút, amit nemrég még Szlovákiában árultak. Tükörbe nézve el kell ismerni, hogy máshol is gondok vannak. Ezen a borvidéken három engedélyezett borfajta van: furmint, hárslevelű és sárga muskotály. Viszont ha szétnézünk a szőlőkben, bőven találunk olaszrizlinget, cserszegi fűszerest, zalagyöngyét stb. A bodrogközi szőlősgazdák azt is tanúsítani tudják, hogy a honi felvásárlók még a Bodrogon túlról - tehát a borvidék határán kívül - is felvásárolják a szőlőt, és feldolgozva tokajiként árulják. Nem is szólva arról, hogy egyes üzemekben még vörösbort (!) is árulnak, méghozzá a legsilányabb amerikai szőlőből, mint a direktermő Izabella vagy Bányai fekete.

Lehet, ha a szlovák fél szerényebb lett volna, és kompromisszumot talál a magyarokkal, ez a megalázó brüsszeli döntés nem születik meg. Most vagy lehet a sebeket nyalogatni, vagy leülni újból a tárgyalóasztalhoz, de csak, tiszta tokaji mellett.

Bogoly János, helytörténész/FENET/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 510 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 523
  • e Hónap: 4268
  • e Év: 157764
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.