Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
jó! ez jó!
  2009-12-07 22:24:33, hétfő
 
  Ma hat órám volt. Ebből kettő nyílt nap keretében. Kissé indiszponáltak voltak a gyerekek.
Három után kicsit pihiztem, ültem a gép előtt, s ötre jött meg Jenő és Márta Pozsonyból. Elmentünk a könyvtárba pályázatot megbeszélni, majd Győrbe szél-járásért. Szép lett, jó szám, jó lap. Valami értelme van a dolgoknak, ez megmarad. Ez a lap olyan dolgokat fog össze, amire az elmúlt száz évben nem volt példa. Az összetartozást a kultúrán keresztül mutatja be.
És közben nem hülye politikáról szól.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Készítjük szívünket a csodára
  2009-12-07 06:07:56, hétfő
 
  Készítjük szívünket a csodára

A fenti címet adtam a Nagypistával készült interjúnak. Karácsony jön, s lassan hivatalossá válik: ő lesz a Fidesz képviselőjelöltje Magyaróváron és környékén. Sokat "alakult" az elmúlt évben, előnyére. A Fidesz lelke, ha az ős ellenségtől is kellene idéznem egy mondatot. Még az értéktelennel szemben kellene egy kicsit megkeményíteni magát, s egészen rendben lenne a dolog.

Engedelmével idemásolom az interjút:
(Hír: A tavaszi országgyúlési képviselőválasztásokon dr. Nagy István a Fidesz jelöltje a 4. számű választókörzetben. Ebből az alkalomból beszélgetünk Mosonmagyaróvár alpolgármesterével.)
- A politika szitokszóvá vált az emberek nagy részében. Az elmúlt két évtized kevés jót hozott az életünkben. Nem vagy túlságosan naív, amikor azt hiszed Neked, vagy nektek sikerül helyreállítani a becsületet, az erkölcsi rendet?
- Inkább szomorú vagyok, hogy idáig jutottunk. A rendszerváltás hajnalán - s milyen érdekes már e kifejezést is sokan kétségbe vonják- ifjú egyetemistaként nagy lelkesedéssel figyeltem az eseményeket. Az akkori kilátástalanságban reményt jelentett a demokrácia lehetősége, a választás szabadsága. Mára már tudom, hogy a vágyaink és a lehetőségeink nem találkoztak egymással maradéktalanul. Ez nagyon sokunkat kiábrándított és elkeserített. De a nagy bűnt akkor követnénk el, ha belenyugodnánk ebbe. Ha elfogadnánk, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Ha nem akarnánk tenni azért, hogy jobb legyen. Ha azokat a fogalmakat mint erkölcs , és becsület nem sikerül újra visszaállítani mint alapvető értékrendet , azt kudarcként élném meg. Nem hiszem, hogy ez naivitás lenne. Nem is vállalnék közszereplést , ha nem hinnék benne!
- Fiatalember vagy, ismered a szegénységet is. Mit tehet ebben a tekintetben egy leendő parlamenti képviselő?
- Nem is az számít, hogy leendő parlamenti képviselő az ember vagy sem , hanem az , hogy ha baj van , akkor próbáljon meg segíteni. A hétköznapi élet egyéni és közösségi minősége felbomlott, az egymáshoz, a közösséghez való viszonyunk konfliktusokkal terhelt. Menekülünk a problémáktól. Nehezen adunk a rászorulóknak, kerüljük a koldust, a hajléktalant, a rokkant és idős embert, pillantásunk átugorja a segítségért fohászkodó tekintetet. Ha nem látjuk talán nincs is! Pedig van. S az egyik fontos feladatom pontosan az , hogy felhívjam erre a figyelmét mindenkinek. S természetesen anyagi lehetőségeim és kapcsolatrendszerem által segíteni.
- Nekem úgy tűnik, szereted ezt a várost, a vidéket, ismered múltját. Mit hozhat a jövő?
- Az a harmincezer ember, aki itt él, méltán gondolja, hogy számára Mosonmagyaróvár a világ közepe. Érkezzék valaki bárhonnan ide, legyen benne egyféle bizonyítási vágy: tenni azért a városért, ahol befogadták. Ez a vágy, ez a kötelesség szerintem mindnyájunkban bennünk van. Itt nőttem fel, itt lettem felnőtt. Egykor diákként, s most mint az egyik vezetője a városnak bizton állítom, hogy Mosonmagyaróvár a lehetőségek városa. Bécs és Pozsony fővárosi közelsége s az ebből fakadó gazdasági potenciál óriási lehetőség. Elkezdődtek azok a folyamatok a városban amelyek elősegíthetik a gazdasági fejlődést. Ha agrármérnökként képletesen szólhatnék, akkor úgy fogalmaznék, hogy a lehetőségek magvait elvetettük s a következő időszak a szárba szökkenés a növekedés és az eredmények aratásának az időszaka lehet.
- Eddig mindig becsaptak bennünket. Most miért higgyünk Neked?
- Mert - folytatva az előbb felidézett képet- a mag a földben van. Ha egy gazdasági válság kellős közepén sikerül ipari parkot létesíteni, ezzel a munkahelyeket teremteni , akkor egy kedvezőbb politikai környezetben még több lehetőségünk lehet. A szárba szökkenéshez a növényvilágnak tápanyagra, csapadékra és napsütésre van szüksége, a gazdaságnak ez a kedvezőbb adózási és vállalkozási körülményeket jelenti. Ezek pedig a Fidesz gazdasági programjának alappillérei.
- Itt a karácsony. Szinte megveszünk a szeretetért. Tudunk ünnepelni? Mit jelent ez az ünnep Neked?
Milyen messze már a gyermekkor varázsa, a jól ismert szülői ház biztonsága! A titokfejtő duruzsolások testvéreimmel, Jézust váró leselkedések a kulcslyukon. Akiről hittük, hogy ott van, mert másként hogyan hozhatta volna el nekünk a feldíszített karácsonyfát. Körüllengett, megérintett, elbűvölt a csoda, szinte kézen fogva vezetett egy békés, jó világba, ahol vannak még varázslatok.
Felnőttünk, de minden évben újra ott állunk a fa alatt, belélegezve a karácsony bűvös ,,fenyő-gyertya-csillagszóró" illatát, és hisszük: bölcsőnk, várunk és utolsó legfontosabb pillanatunk is a család. Az erő, mely egymás felé sodor, a szeretet, amely akkor is egyben tart, amikor valaki már nem lehet velünk. Egy békés, boldog napon minden itt van velünk. A múltunk, a jelenünk, a jövőnk. Nem sietünk sehová, csak állunk meghatottan a fa alatt, és egy pillanatig elhisszük, élhetnénk úgy is a világban, hogy ne legyen háború, veszekedés, szegénység.
A karácsony majdnem mindenkinek a szeretetről, a családról, az ajándékozásról szól. A vallásos embereknek ennél többet jelent ez az ünnep, hiszen ők az adventi időszakban végig készítik szívüket, lelküket a csodára, Jézus születésére. Nem mindegy, hogyan érkezik el életünkbe a karácsony, fáradtan, fásultan éljük-e meg a szeretet ünnepét, vagy örömmel, lelkesen, tiszta lelkiismerettel.
Sokszor azt várjuk, legyünk végre túl a sok rohanáson, a megfelelni akaráson, hogy megpihenhessünk. Pedig a karácsony maga lehet a csoda, ha a lelkünket kellőképpen felkészítjük annak befogadására.
- Velem együtt az idén veszítetted el édesapádat. Felnőtt lettél?
Amíg anyukám él, addig gyermek maradok. Viszont az apu elvesztésével támadt űrt is be kell tölteni. Többször kell hazamenni, s a találkozás örömét jobban megbecsülni. S ezeken a találkozásokon az ember megérti a titkot: a karácsony a szívekben van, mint a szeretet, melyet meg lehet fogalmazni így is: Adj egy szelet kenyeret, és nem leszek éhes! Adj egy pohár vizet, és nem leszek szomjas! Szoríts magadhoz, és nem fogok fázni! Békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
Böröndi Lajos

Mosonvármegye, 2009. december 17-i szám.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3564 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 939
  • e Hét: 2540
  • e Hónap: 12503
  • e Év: 57476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.