Belépés
naca1022.blog.xfree.hu
"..Leginkább a pillangóhoz hasonlítok. Ha megpróbálsz birtokolni, kisiklok a kezeid közül. Ám ha szabadon engedsz, örökké hozzád repülök majd.." . Naca
1969.10.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
Ind civilizáció
  2009-04-26 22:11:24, vasárnap
 
 

Ind civilizáció

- Mohendzsodáró, az első tervezett város -Indiai mítoszokban és legendákban szívfájdító utalásokat találunk egy rég
elpusztult, elfelejtett civilizációra. A Kr. e. 2. Évezredből származó szanszkrit Rig-véda szerint a Kr. e. 1500 körül Indiát elözönlő árjákat a hindu isten, Indra vezette, akit erődrombolónak neveztek, mert "kilencven erődöt és száz ősi várat rombolt le". A 20. századig pusztán mitikus településeknek tekintették ezeket az említett erődöket. Az archeológia azóta bebizonyította létezésüket.

Az 1920-as, 1930-as évek ásatásai során az egyiptomival és mezopotámiaival egyidős civilizáció került napvilágra. Híresebb társaihoz hasonlóan ez is egy folyó, a mai Pakisztánt átszelő Indus-völgyében alakult ki, de nagyobb területen virágzott. Az Indus-völgyi kultúrát ma a történelem előtti idők legnagyobb birodalmának tartják. Csaknem 100 falut, várost és metropolist tártak fel abban a háromszögben, melynek alapja 960 km hosszan nyúlik el a tengerpart mentén, a folyó torkolatánál, csúcsa pedig 800 km-rel feljebb, az Indus felső folyásánál van.


Az Indus-völgy elhelyezkedése:


A világ első várostervezői

Amikor Sir Mortimer Wheeler 1944-ben az Indiai Archeológiai Intézet főigazgatója lett, újra hozzáfogott az Indus-völgyi civilizáció két legnagyobb városát (északon Haragpát, 560 km-re délnyugatra pedig Mohendzsodárót, a "holtak dombját") rejtő óriási földhalmok feltárásához.

A világ első, tervezett városa...

A két település csaknem teljes egészében égetett téglából épült Kr. e. 2500 és 2100 között, s feltehetőleg a ma Harappai Birodalom néven ismert civilizáció fővárosai voltak. A meglepően jól szervezett, s egymásra feltűnően hasonlító két testvérváros abban az időben a világ legnagyobb városi jellegű települése volt. Kerületük meghaladta az 5 km-t, s ezzel csak a mezopotámiai Uruk vehette fel a versenyt.

Az eredetileg négyszög alakú Mohendzsodáro alaprajza a négyzetrács vonalait követi. Döngölt föld ,,kövezetű" 12 főutcája (szélességük 9 és 14 m közt mozgott) egy tucat parcellára osztotta a várost. Közülük 11 szorosan egymás mellé épült, szabványos téglaházakból tervezett lakónegyed volt, itt kaptak helyet a kézművesek házai, az üzletek, a műhelyek. Domináns szerepet töltött be a városközponttól félreeső tizenkettedik parcella. Itt áll a 6 m magas, téglalap alakú mesterséges domb, a citadella, melynek fő épületei a Nagy Fürdő, a Magtár és a Gyülekezőcsarnok nevet viselték. A citadellát a Kr. u. 2. században emelt buddhista kolostor impozáns sztúpája koronázza.

A házak többnyire azonos tervrajz szerint épültek: a tágas udvart lakóhelyiségek vették körül, melyek egyikéből sem hiányzott a kút és az emeletre vezető lépcső. Az ajtók, ablakok nem a főutcára nyíltak. Talán a magánélet és a biztonság tette szükségessé, vagy egyszerűen a városi forgalom zaját és porát akarták kirekeszteni, de Mohendzsodáro valamennyi házába csak a várost behálózó számtalan szűk mellékutca egyikéről lehetett bejutni.

Mohendzsodáro nagy fürdője

12 x 7 m területű, 2,5 m mély téglamedence. A citadella téglatalapzatába süllyesztették, s gipszkővel szigetelték. Két oldalán faburkolatú lépcső vezetett le a medencébe, körülötte pedig faöltözők sorakoztak. Az archeológusok egy része egyfajta közfürdőnek tartja, míg mások rituális tisztálkodó helynek tekintik.

Mohendzsodáróban nagy számban kerültek elő szép faragású pecsétek, s ez nem csupán a magas színvonalú kézművesség, hanem a fejlett gazdaság bizonyítéka is.

Pecsét...

A csereáru szerepét töltötték be az agyagedények, elefántcsont, épületfa és
gyapotszövet beszerzésében, melyek az ősi kereskedelmi központon, Tilmunon (a mai Bahrein) keresztül érkeztek Mezopotámiából és a Perzsa-öbölből.

Kik voltak Mobendzsodáro urai ? A rejtély fontos kulcsa ez a kis törött szteatit (zsírkő figura), a városban talált 11 kőszobor egyike.

Zsírkő figura...

Kettő kivételével mindegyik férfiakat ábrázol borotvált felső ajakkal, gondosan ápolt szakállal, tarkón feltűzött s fejpánttal rögzített hajjal. A ruhát díszítő lóhere talán vallásos jelentéssel bír. A dölyfös tekintet, a nyugalom talán az ind civilizáció díszruhás istenéé vagy pap-királyáé lehet.

Az ind civilizáció számos városa (az északi Harappától a tőle kb. 560 km-re
délnyugatra található Mohendzsodáróig) az Indus folyó völgyvidékén helyezkedett el. Virágzó városok délkeleten is kialakultak, melyek közül Lothal volt a fő kereskedelmi kikötő.

Ki igazgatta Mohendzsodárót ?

Az ind civilizáció megoldatlan rejtélyeinek egyike a felismerhető templomok hiánya !!! Más ősi népeket pap-királyok vagy élő istenek irányítottak kifinomult ízlésre valló palotákból vagy templomokból. Mohendzsodáro uraira utaló egyértelmű bizonyíték nem került elő... Egyes jelekből arra következtethetünk, hogy az ind kultúra vallása a hinduizmus előfutára volt. Az indek több istent imádtak, köztük talán egy anyaistennőt, akit sok kis szobrocska ábrázol, és egy háromfejű, szarvakat viselő istent, akit a hindu Siva elődjének vélünk.

Hogy mégis rendelkeztek szervezett vallással s papi testülettel, azt Mohendzsodáro citadellájának Nagy Fürdője sejteti. A rituális fürdés ma is elengedhetetlen eleme a hinduizmusnak. Ezért sok régész vélekedik úgy, hogy a Nagy Fürdő egykor a papság által irányított rituális tisztálkodás helyszíne volt.

Mohendzsodáro fegyelmezett s tevékeny életmódot idéz fel, melyet talán, a mai indiai kasztrendszerhez hasonlóan, a dolgozók és a vagyont kezükben tartó kereskedők osztályának megkülönböztetésével értek el. A citadella másik figyelemre méltó épülete az egykori Városi Magtár, bőséges hellyel a búza és a rizs kicsépeléséhez, a gabona szárításához szükséges föld alatti szellőzőcső rendszerrel, mindazzal, amit Wheeler a "város gazdasági gócpontjának" nevezett.

Bizonyos jelek alapján a régészek korai totalitárius államnak tartják a Harappai Birodalmat. Semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy létezett volna egy mezopotámiai jellegű, a patrónus szerepét betöltő uralkodó osztály, s ez magyarázatot adhat arra, miért nem hozott létre az ind nép időtálló művészetet. Az egy-két szobrocska, mint pl. az erotikus táncot lejtő lány figurája, az állat és istenábrázolásokkal díszített szép, faragott kőpecsétek, a bikát ábrázoló, életszerű agyagmodellek s a
néhány díszített edény szegényes tükörképe egy valaha szervezett, s talán gazdag társadalomnak. A Mohendzsodáróban talált tárgyi leletek többsége ugyanis éppoly szabványos és haszonelvű, mint a város tervezése. Talán több kérdésre választ kapunk majd, ha a pecséthengerek feliratait, az ind írás egyetlen emlékét, sikerül megfejteni...


Egy civilizáció alkonya

Mohendzsodáro feltárt városának egy részlete:Az Indus-völgy árterületei sokszor víz alá kerültek. Mohendzsodáro nagy része a talajvízszint alatt fekszik, s számos titkát a homok rejtheti. Kr. e. 1900-ra a városok hanyatlásnak indultak; vagy az állandó árvizek miatt, vagy azért, mert lakóik kimerítették az erdők fakészletét, mely nélkülözhetetlen volt a házak újjáépítéséhez, felújításához szükséges tégla kiégetéséhez.

Amikor az árják elérték az Indust, valószínűleg már csak egy elkorcsosult, félvér, őseik nagy városaiban nyomorgó népet találtak.

"Szétszaggatta az erődöket, ahogy az idő elemészti az öltözéket", mondja Indráról a Rig-véda, és ha valóban ő vezette a hódító árjákat, kevés könyörületet tanúsított. Mert a munkaterület utolsó szintjén számos csontvázat találtak, kardcsapás nyomával a koponyájukon. Lemészárolták a férfiakat, nőket, gyerekeket, jó néhányukat az otthonukban. Egy közkút mellett négy férfi és asszony fekszik, ahová holtan lezuhantak, egy hajdan nagy és egyedülálló kereskedőnép utolsó leszármazottainak
hátborzongató sírfelirataként.

Az ind várostervezés figyelemre méltó eredménye a kiépített csatornahálózat. A kanálisokat nyilvánvalóan egy központi hatóság tervezte és tartotta fenn. Meghatározott távolságban aknák álltak bennük, ahonnan a munkások eltávolíthatták a szennyet. A kanálisokból téglával kirakott, nyitott vízelvezető árkok vezettek a házak csatornarendszeréhez, mely zárt rendszerű agyagcső hálózatból állt. Néhány ház
még nyugati stílusú, ülőkés vécével is rendelkezett...


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Donnáról a fórumból
  2009-04-25 05:22:38, szombat
 
  Hajnal a tónálHullámok hullámokkal csevegnek,
megmerítem a kezem benned
hűs vizű tó - ujjaimról ezüst cseppek
peregnek, lehullanak, majd elmerülnek,
még csobbanásuk sem hallható...
Dombok mögött a Nap vérvörös korongja kél,
zizeg minden levél
- rád gondolok -
hű társaim csak ti vagytok, aranyló hajnalok...
Minden nyugodt, most szívem is, nem lázadok,
fával-fűvel-folyó vizével egy vagyok:
a Mindenség apró kis része
és lelkem minden tévedése enyém...
Szerettem? Csalódtam? Elfeledtek?
- mind mind enyém -
égő szívem, mely lángolt érted:
most kimondhatom - s azután csönd lesz megint,
a szavak elpihennek ajkamon...
Ma még enyém a kéklő égbolt,
a csillagok, a jel szívedben, a láng szemedben
- az is én vagyok -
enyém a vers, az új mesék, varázslatos dalok,
s ha mégsem találom helyem,
lelkem lelkedben megpihen,
nálad otthon vagyok...


 
 
0 komment , kategória:  Donnáról  
Egy reggel....
  2009-04-25 05:19:56, szombat
 
 

"..Leginkább a pillangóhoz hasonlítok. Ha megpróbálsz birtokolni, kisiklok a kezeid közül. Ám ha szabadon engedsz, örökké hozzád repülök majd.." 
 
0 komment , kategória:  Neked...  
Baráti körröl versikék
  2009-04-25 05:03:45, szombat
 
  Ha él benned a tiszta fény,
indulj új hajnalok felé.
Ahogy nyílik egy új remény,
útja a végtelen felé.
Ha él benned még tiszta szó,
mondd el, mit üzen a lélek.
Mint ahogyan a harangszó
dallamot ad az igének.
Ha él benned eleven tűz,
vigyázz arra,hogy melegítsen.
Miként van hit,mely összefűz,
ha el is hagyott már.
Ha van benned még tiszta vágy,
szítsd fel lángját ,míg lehet.
Hadd érezze a rossz világ,
hogy körbefonja a Szeretet! 
 
0 komment , kategória:  Baráti körröl versek  
Baráti körröl
  2009-04-25 05:01:06, szombat
 
  Hol találok barátokat, kik nem hagynak el,
Kinek szívében, mindig van egy kis hely.
Kinek elmondhatom a gondomat talán,
Ha nem is tud segíteni sorsomnak baján.
Nem panaszkodok, nincsenek nagy bajok,
De néha akaratlanul is feltörnek a sóhajok.
Elmondani milyen szép kék az ég felettünk,
Ha távoli úton jártunk, már megjöttünk.
Kinek lelkében nem félsz !
Lenyűgöz személye, mint a szivárvány.
Hol találok olyat, ki mindig rám veti a szemét,
Ha elbotlok, nem kacag, hanem nyújtja a kezét.
Vigasztal, ha könny szökik a szemembe,
Nem fordul el, kendőt ad a kezembe.
Igen, ilyent keresek, hol találok,
Egy őszintén figyelő jó barátot.
Azt hiszem Te ilyen vagy nekem!
Én pedig viszont ilyen Neked!


 
 
0 komment , kategória:  Baráti körröl versek  
Baráti körröl versikék
  2009-04-25 04:59:38, szombat
 
  A szeretet akkor él, ha minden nap igaz,
néhány szép pillanat az évekre nem vigasz.
Akit sokszor megbántottál, talán ma megbocsát,
de ha elfújtad a gyertyát, őrizd meg a fényt tovább!"
Önmagában a szeretet nem elég.
Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek
felett, akiket szeretünk.
Soha sem elég azt mondani szeretlek,
hanem minden áldott nap ki is kell
mutatni azt a szeretetet.


 
 
0 komment , kategória:  Baráti körröl versek  
Baráti körröl versikék
  2009-04-25 04:56:37, szombat
 
  Sötét éjjel egy édes álom
a fejedbe szökken és nem hagy nyugodni.
Elkezd az arcodon egy könnycsepp lefolyni.
És a könnycsepp majd kristállyá válik,
Melynek varázsa elrepít a máig.
A mában meglátod az álmot,
Az álomban a szebbnél-szebb világot!
Rájössz, majd hogy igazak álmaid,
S valóra válhatnak a legszebb vágyaid!


 
 
0 komment , kategória:  Baráti körröl versek  
Baráti körröl versikék
  2009-04-25 04:55:55, szombat
 
  Mikor az angyalok körben ülnek,
És most csendben rám köszönnek,
A hangjuk szól mint gingalló,
A jelszavuk az, hogy élni jó.

Amikor terád nevetnek éppen,
Vagy halkan szólnak, szépen,
A mennyek hangja csendül már,
Sok jókedvű kópé üdvözöl már.

Víg hangjuk biztató kedves dallam,
Versük vidám kedves szólam,
Ha hozzád szólnak, vidulj már,
Az ezernyi angyal víg táncot jár.

Kristályok zengenek, csengnek, bongnak,
Mikor angyalok táncot ropnak,
Ha elfáradtak csönd honol,
A tündöklő sereg elbóbiskol.

Mikor a napsugár éppen ébred,
Akkor kedvük újra éled,
És napról napra így megy már,
A szeretet hangja szól most hozzád.


 
 
0 komment , kategória:  Baráti körröl versek  
Baráti körröl
  2009-04-25 04:55:12, szombat
 
  Az álmokért harcolni nem lehet,,
Az álom ,csak furcsa játék,
S,gond mi feledteti a perceket!!!
Az álomból szőtt vágyak,
Csak csalódást okoznak,
Hogy tudjuk ,azt ,valóra sosem válhatnak!!!
Az álom gyönyörű percei,,
Szertefoszlanak,mint a szivárvány színei...
S,benne minden,ami oly csodás,,
Amire vágyunk,,egy életen át!!!
S,,mégis" az álom a legszebb,,
Mert benne valahol,,
újra élni kezd LELKED...
S az,az egyetlen mit nem vehet el,soha senki TőLED!

 
 
0 komment , kategória:  Baráti körröl versek  
Társ..?Vagy a magány...?
  2009-04-23 13:39:50, csütörtök
 
  Még ott van a kérdés. Minek nekünk valaki?
Miért nem jó egyedül? Miért kell mellénk egy társ?
Hisz ha belegondolsz bárkivel ágyba bújhatsz, a mai világban már nem kell valakivel együtt lenned azért hogy gyereked legyen.
Ha kedved támad hozzá elmész egy bulihelyre, megkapod az illetőt és kész. Másnap pedig nem kell magyarázkodni, nem lesz bűntudatod, hogy megcsaltál valakit és nem fogsz arra gondolni (főleg ha rossz volt), hogy az este megint vele leszel. Az öleléseket a barátaidtól is megkapod. Vajon akkor miért?
Mert talán jó érzés azt mondani, hogy igen, van barátom, igen, hamarosan férjhez megyek stb. Talán mert biztonságban érzed magad. Talán mert ő nemcsak a szerelmed, hanem a barátod is egyben.
Nem jó egyedül lenni, de nincs más választás.
De még mindig jobb annál, hogy szeretsz valakit és nincs melletted. Pedig csak erre vágysz. Hogy vele legyél.
 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek....  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 52 db bejegyzés
e év: 219 db bejegyzés
Összes: 474 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 41
  • e Hónap: 559
  • e Év: 559
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.