Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 192 
Kohut K.:Ne menj el nagymadár
  2009-05-31 21:16:52, vasárnap
 
 

Ehhez a dalhoz készítettem egy festményt is. Egy aranyhegy tetején egy hatalmas aranykereszt állt trapéz véggel, virágtölcsér elnevezéssel, a kereszt mellett egy aranylélek volt látható, közepén piros szívvel, mellette egy bárányfelhő. A kép alján egy folyó volt, melyből fehér lelkek emelkedtek ki, s szálltak az aranyhegyen lévő aranykereszt felé.

Mondd, hogy nem hagysz itt lenn
Nagy madár!
Ne menj el, nélküled majd úgy fáj,
Fáj itt az élet és fáj a magány,
Elszáll veled a boldogság.


Vigasztalsz engem is nagy madár,
Átölel két erős aranyszárny,
.Krisztus jön értem és elvisz hirtelen,
nem fáj többé a félelem.


Nem tudni, mikor jön el ő,
Egy pillanat és elragad,
Maradj mindig hű szerető,
Ha a világ téged megtagad!


Szent lelkek repülnek veled atyám,
Ne menj el, nélküled majd úgy fáj,
Fáj majd az élet és fáj magány
Elszáll veled a boldogság.

 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
A pünkösdi rózsa (népdal)
  2009-05-31 19:05:20, vasárnap
 
 

A pünkösdi rózsa
Ládonyi Emese

a pünkösdi rózsa
kihajlott az útra
nékem es kihajlott
szekeremnek rúdja

nem tudom édesem
jóra-e vaj rosszra
jóra-e vaj rosszra
vaj holtig bánatra

kinezék ez úton
látám édesemet
látám édesemet
ő is láta éngem

s akarám szólítni
szánám búsítani
s ily szép ifijan
megszomorítani

s az én piros vérem
a te piros véred
egy árokba follyon
s egy malmot meghajtson

pedig az a malom
három kövű legyen
s a legelső köve
szeretetet járjon

s a második köve
aprópénzt hullasson
s a harmadik köve
igazgyöngyöt járjon
 
 
0 komment , kategória:  Dalok  
Joshi Bharat mai idézete
  2009-05-31 19:01:49, vasárnap
 
 

"A szív útja a bátorság útja. Magunk mögött hagyjuk a múltat és engedjük, hogy megérkezzen a jövő."

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Eper, vagy málna torta
  2009-05-31 18:59:49, vasárnap
 
 

Klubból hoztam:

Eszti tortája


6 tojás,
14 dkg porcukor,
1 cs. Vaniliás cukor,
Reszelt citromhéj,
5 dkg. Darált dió,
10 dkg daraliszt,
Késhegynyi sütőpor.

A keményre felvert habba beleadagoljuk a porcukrot, vanillíás cukrot, és nagyon keményre verjük. ( A hab kemény legyen nem folyós) Azután bele keverjük a sárgáját (egybe vertem fel a tojást és a cukrot, jó keményre és így nem esik össze sütés után a piskóta). És sorban a citromhéjat, diót, és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát kikent, lisztezett tortaformába öntjük (csak az alját kell kikenni, vagy sütőpapírt tenni) előmelegített sütőbe villanysütőben 175C-on 35-45 percig sütjük.

Cukrász ismerősömtől tanultam a tölteléket(bármilyen piskótához jó!):
3dl tej, 3 ek liszt, 1 tojás sárga, tetszés szerint puding, 2 dl tejet, összekeverni a többivel és hozzá adni 1 dl tejet. Felforralni. Langyosra hagyni, hűlni. Kocka margarint kikeverni ízlés szerint cukorral és összekeverni a langyos keverékkel és gyümölccsel vagy mással ízesíteni.

A megsült és kihűlt tortát megtöltjük és díszítjük a krémmel és tejszínhabbal.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Napi útravaló - mindennapra
  2009-05-31 18:57:43, vasárnap
 
 

Klubból hoztam:

1. Csak ma boldog leszek. "A legtöbb ember olyan boldog, amennyire elhatározza magát, hogy az legyen". A boldogság belülről jön, nem külsőségektől függ.

2. Csak ma alkalmazkodom az adott helyzethez, és nem vágyaimhoz igazítok mindent. Úgy veszem családomat, üzleti ügyeimet és szerencsémet, ahogy jön, és én alkalmazkodom hozzájuk.

3. Csak ma törődni fogok testemmel. Megdolgoztatom, vigyázok rá, táplálom, nem élek vele vissza, és nem hanyagolom el, hogy valóban lelkem temploma lehessen.

4.Csak ma csiszolom az elmémet. Tanulok valami hasznosat. Nem leszek szellemileg tunya. Olvasok valamit, ami erőfeszítést, gondolkodást és figyelmet kíván.

5. Csak ma edzeni fogom a lelkemet háromféle módon: jót teszek valakivel és titokban tartom. Megcsinálok két dolgot, amihez nincs igazán kedvem, ahogy William James mondja, csak az edzés kedvéért.

6. Csak ma kedves leszek. Olyan jól fogok kinézni, ahogyan csak tudok, csinosan öltözködöm, halkan szólok, udvariasan viselkedem, bőkezű leszek a dicséretekkel, senkit sem bírálok, nem találok hibát semmiben, és nem próbálok meg senkit sem megrendszabályozni vagy megjavítani.

7. Csak ma csak a mai napnak élek, nem akarom életem minden gondját egyszerre megoldani. Tizenkét órán keresztül képes vagyok megtenni olyan dolgokat, amelyeken egy életen át képtelen lennék.

8. Csak ma programot készítek. Leírom, mit akarok csinálni minden egyes órában. Lehet, hogy nem tartom be, de meglesz. Ez megszabadít két nyűgtől. A sietségtől és a bizonytalanságtól.

9. Csak ma szakítok magamnak egy fél órát, és pihenni fogok. Ebben a fél órában néha Istenre fogok gondolni, hogy egy kicsit távlatokban is gondolkodjak.

10. Csak ma nem fogok félni, főleg attól nem, hogy boldog legyek, hogy élvezni tudjam a szépet, hogy szeressek és higgyem, hogy akiket szeretek viszontszeretnek.
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások  
Mai harmóniakártyáim
  2009-05-31 05:43:35, vasárnap
 
 
1./ A mai napodat Ábrándozás hatja át


Ősz - Az öregedés, a meglett tapasztalatok időszaka. Színek kavalkádja, amikor élvezheted munkád - és a természet - gyümölcseit. Megállapodott családi életet jelez. Kiváló esélyeket mutat arra, hogy összegezz, megnyugodj, filozofálj. Kevesebb munka, sok eredmény.

2./ A mai napodat Bizonyosság hatja át

Csomag - Az élet terheinek jelképe. A kártya arra figyelmeztet, hogy eljött az idő arra, hogy letedd ezeket a terheket. Előbb azonban tudd meg, mi van a csomagban, mi az a teher, amitől meg kell szabadulnod. A csomag egyúttal jelezhet ajándékcsomagot, vagy meglepetést is, ami váratlanul érkezik és boldogságot okoz a számodra, vagy olyan ajándékot, amit te adsz valakinek.



 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Június havi névnapi szófejtő
  2009-05-30 06:36:35, szombat
 
 

Június,

Rák, avagy Szent István hava




Tünde júniusi legelső napon ünnepli névnapját. A Tündérek nevével rokon.
1558 kislány kapta 1967-ben a Tünde nevet, másfél százada egyetlenegy volt: Vörösmarty Mihály költői szépségű mesejátékában, a Csongor és Tündében - bár a Tünde már 1571-ben feltűnik személynévként.

Gyergyei verses széphistóriája a XVI. Században, Erdélyben keletkezett.
Gyergyei mások szerint Gergei, vagy Görgei - Albert lehetett. Historia Argius nevű király-firól és egy tündér szűz-leányról, ebből a tündér szóból alkotta meg Vörösmarty képzelete Csongor úrfi mellett párjának nevét a színpadon.
A tündérlét régi nyelvben azt jelentette: kísértet, szellemalak. A boszorkányok mellett voltak a szépasszonyok is bűbájos jelentésseel, a XIX. Században már bájos fiatal lányka jelentésben is használta nagy regényírónk, Kemény Zsigmond.
A zsoltáríró Szenci Molnár Albert 1604-ben a magyar-latin szótárban még így is előfordul: Portentum, Magus, Praestigiator, azaz szörny, csodalény, tünemény, szemfényvesztő, az, aki kénye, kedve szerint különféle alakot tud ölteni, vagyis aki alakoskodni tud .Már a XVI. században Erdélyt a tündér szerencséjű kis ország-nak nevezték, tündérország, varázslatosan szép ország későbbi fejleménye is.

László, amelyet június 27-re tettek (Lackó) szláv eredetű, Vladiszláv név, annyit jelentetett: hatalom, dicsőség. Árpád-házi magyar szentek között a legnépszerűbb volt a szentek között.
Szent Lászlót a váradi (nagyváradi) székesegyházban helyezték örök-nyugalomra, mégpedig a néphit szerint a ma is meglevő - bocskai várából híres nagykereki község onnan kapta a nevét, hogy mikor koporsóját Váradra szállították, az itteni templom dombjára éjjeli pihenésre megállított halottasszekér nagy kerekei maguktól megindultak a város felé...
Ereklyéit a győri székesegyházban őrzött Szent László-hermában helyeztek el, amely a középkori ötvösművészetünk remeke, s egy közös magyar-amerikai filmtörténetben, az Aranyfejben is főszerepet kapott.
A magyar szólásmonda szerint: ,,Az isten is János.


A júnusi férfineveket Leventével kellene kezdeni, mert a kereszténység fölvétele előtt szokásban volt őseinknél.
Biborban született Konstantin császár 950-ben írt De adminiszrando imperio ( a birodalom kormányzásáról) c. munkájában Árpád vezér fia ezt a nevet viselte (nála Liuntika alakban fordul elő), jelentése a lesz ige levő igenevéből fejthető meg: létező, levő, aki van.
A nyelvjárásokban élt egy lente atyafi, rokon jelentésben. A katona dalia jelentésű Levente, amely a XVI. Század óta bukkan fel nyelvünkben, s Zrinyit is használja - nem azonos ezzel a személynévvel, a közszó végső jelentésű végső forrása: szabad, független, ill. katona, kalandor jelentésű perzsa lavand, s hozzánk szerb-horvátból került, oszmán-török közvetítéssel. Árpád fiának neveként akár a dalia értelemben vessszük: régi nevünket, szavunkat újítjuk föl. Leventék júniusban háromszhor is megtarthatják névnapjukat: 18-án, 24-én és 28-án. 1967-ben

Vazult Ady Endre Új verseinek előhangjából ismerjük.
Történelmünkben Vazul (Vászol) István király unokatestvérének, Taksony fejedelem unokája volt, akit, mivel a fülébe ólmot öntetett, hogy az uralkodásra alkalmatlan legyen.
Ez a Vazul a szláv Vaszil átvétele, az pedig a görög Bazilból eredt, amely a királyi jelentésű Basilius származéka. Vazul származéka a Veszprém megyei Vászoly helység neve, s Bazilból, annak Basilius formájából pedig a Bazsó családnév lett.

Barnabás apostol Bibliai Ószövetségben mint Szent Márk evangélista rokona fordul elő, aki eredetileg József volt, Ciprus szigetéről származott, s az apostoloktól kapta a Barnabás nevet. A név jelentése: vigasztalás fia, első eleme a fiú jelentésű arameus bar volt.

Bertalanban ugyanez a fiú bar fordul elő, Bertalan Bartholomeus alakjában is. Rövidebb alakja a Barna június 11-én ünnepel.
Balla, Balló, Bacsó, Borbás, Barla - mind Barnabásból ered.

Sámson június 27-i neve illik ide, azt jelenti: nap, napocska, napsütés
Nagy erejű ószövetségű hős volt az, aki a Biblia szerint az oroszlánt puszta kézzel széttépte, egy szamár állkapcsával levert ezer filiszteust, s akinek a monda szerint hajában volt az ereje, amiért is felesége, Delila ezt titkon kitudva, az ellenséggel összejátszva, levágatta. Így került Sámson rabszolgasorsba, míg haja megnövén, ellenségeire döntötte a tanácsházat.
Nógrád megyében Sámsonháza, továbbá Békéssámson, Hajdúsámson....helyneveink bizonyítják.

Konrád június 1-én ünnepel, becéző alakja, a Kunó már germán eredetű.
Konrád összetett név, mint a germán nevek általában, első elemében a jelentése merész, mai kühn, második elemének a tanács a jelentésű Rát ismerhető fel. A magyarság már I. István korában megismerhette II. Konrád német-római császár nevéről. Mint vezetéknév gyakori nálunk, keresztnévkkéént 1967-ben hárman kapták, Kunó alakját a két világháború közötti korszak egyik külügyminisztgere, Klebelsberg Kunó tette ismertté. A Kunó mellett a Kondár másik becéző alakja a Kunz. Kuncz nálunk is családnév, a Fekete kolostor szerzője Erdélyben is ezt viselte, Kuncz Aladár-ként.

Lipót július 22-i jelentésben rokon Konráddal, eredetibb formájában Leopold. Ez a germán Liutbald egyik változata, s azt jelenti: merész a népben, a hadseregben. A Leopoldok névnapja november 15-én van.

Medárd június 8-án germán, német eredetű, azt jelenti: hatalmas + erős.
Szeged mellett Algyő öregasszonyai a kakast fürösztik Medárd napon, hogy zápor legyen, ha ezen a napon nem esik, negyven napig szárazság lesz.


Alajos június 21-én ünnepel, semmi köze a Lajoshoz, bár mindkettő germán eredetű. Míg Lajos a germán Hlodwihs származéka, azt jelenti: hírnév + háború, az Alajos a germán Alwis - később Alois - fejleménye, s az értelme: egész + bölcs.
1876-ban 16-an kapták az Alajost, 1636-ban Lajost keresznévnek.

Arnold június 18-án tartja névnapját, 1967-ben 9 kisfiúnak választották ezt a nevet szüleik. Germán eredetű, Arwald elemeinek jelentése: sas + uralkodó.

Izolda június 13-ra esik, Richard Wagner operája tette nevezetessé.
Kelta eredetű, de a vas jelentésű germán isan - mai Eisen - főnév a tevékenykedni, intézkedni jelentésű waltan - walten - ige hatására módosult. Kardos menyecske a jelentése. A Trisztán és Izoldában, középkori lovagi történetében a becsületvédő kardnak sokkal nemesebb szerep jutott. Nálunk a halhatatlan szerelem jelképes alakja.

Trisztánt 1967-ben senki sem választotta, így az Izoldák pár nélkül maradtak, ők 15-en kapták ezt a nevet. Trisztán régebbi, Terestén változatának viselői sem álltak az Izoldák elé lovagi szolgálataikkal. Trisztán a kelta Tristram névből alakult a latin tristis szomorú szó hatására, nálunk vezetéknevekben fordul elő a Terestyén.

Gyárfás főként családnév ma már, görögből latinosított Gervasius a jelentése: idős, öreg férfi. A Gyárfást

Antigoné június 13-i név, jelentése: nemzetsége által kíváló, kiemelkedő.
A másik Szophoklész-i hősnőnek, Élektrának neve azt jelenti: borostyánkő. Május 26-án van a névnapja. 2-en kapták a latin eredetű Jusztuszt, belőle képzett Jusztint. Női párja a június 6-i

Grácia latin eredetű, jelentése: igen vonzó: szeretetreméltóság.

Márk latin eredettel bír, Júdeában volt szokás, hogy a héber név mellé egy latint is felvettek.

Johanna héber eredetű, Római szokás szerint Marcus Johannes héberből lett Márkus, jelenlegi vezetéknév. Rövid alakja: Márk a német Marquard név rövidülése, ebben az esetben jelentése: határerdő határvidék védője.


Marcella eggyel maradt el Marcell mögött.

Villőt senki sem kapta, jelentése: igen szép, a telet kiűző tavasztündér.
Népszokásban van a Nyitra megyei Zoborvidék villőzés-ének köszöntő dala. Virágvasárnapján éneklik még ma is Zobor-vidék magyar falvaiban házról házra járva járva földíszített villőággal kosárba gyűjtvén az adományokat: főként tojásokat.
A Villő nyelvünkben Villi alakban a múlt században tűnt fel, a Villik táncáról Trencsény és több más szomszéd Vármegyékben ma is mesél a köznép.
Szintén Tündének rokon név, tündér jelentéssel bír e név.

Fatima június 4-én van, arab eredetű név, első ismert viselője Mohamed próféta legkedvesebb lánya volt, akit a mohamedámok a próféta utódai ősanyjaként tisztelnek. A római katolikus Fatime személynév a portugál zarándokhely, Fatima község nevéből keletkezett.



Szentivánéji gyöngyharmat, avagy Ivánok, Jánosok, Margitok és Margaréták:

Iván, azaz János - írta Arany János. Iván János ikertestvére, alakváltozata.
Jovan nem más, mint Iván, vagy János szerb változata.
A mai juhász is előfordult régi nyelvben Ihász alakban.
Oroszok nemzeti hőse Iván is ezt viselte az amerikai Joeval szemben, mely szintén a bibliai József név becéző alakja.
Az Ivánok június 24-én tartják a névnapjukat, míg a Jánosok a téli napforduló táján. 4420 Jánossal szemben 1967-ben 74 Iván állt szemben.
Szent Iván napi mulatság német nevén: Johannes.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
A nyomdászok János ünnepélye is zöldben folyik június 24-én (ők Gutenberg Jánosra hivatkoznak). Volt Budapesten egy híres söröző, Gambrinusz, ennek nevében is a János van elrejtve, annak németalföldi alakja, a Jan.
A spanyol Don Juan, a sevillai Juan úr nevében valóban a bibliai Johanán rejtőzik. Don Jankó a megfelelője. A női szíveket hódító híres lovag alakja jól is illik ide a Szent Iván napi tűzugráshoz.
Arany János fordítása a híres Szentiván-éji álom. Angol eredetiben ez áll: Midsummer Night's Dream, vagyis Nyárközép-álom.


Margit júniusi névnappala tisztaságot jelképező margarétához, Margit-virághoz illik, a virág neve: gyöngy, igaz gyöngy jelentésű görög margaréta származéka, ez pedig a babiloni mar galliti - a tenger leánya kifejezésre vezethető vissza. A margaréta tehát szó szerint gyöngyvirágot jelentett, majd ebből lett Margit. 1967-ben ezren kapták a Margit nevet, nem kapták sem a Gyöngyvirágot, sem a Margarétát - olasz Margherita származéka -, sem a Margót, Grétát, Grétit, Gitta nevet 2 kislány kapta.
A margaréta (Chrysanthemum) nemcsak margaréta, hanem a Katalin-virág nevét is viseli, van ahol Katarózsának, vagy százszorszépnek, ökörszemvirágnak, papgavallérnak hívják, sőt néhol Szent János füve a neve.


MTV 1987.
 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Mai harmóniakártyáim
  2009-05-30 06:00:28, szombat
 
 
1,/ A mai napodat Cselekvés hatja át

Rózsaszín - Minden szín-kártya főként a jellemet, jellemed változását mutatja. A rózsaszín nőiesen lágy, gyengéd szeretőre utal, ha nő kapja a kártyát, Férfinek puhányságot, túlzott kitárulkozást érzelmi túlsúlyt jelez. Nemétől függetlenül ez a kártya szelídséget mutat, olyan embert, akinek ereje a szívében rejlik. Figyelmeztet, hogy ne adj túl sokat azoknak, akik nem érdemlik meg, légy jobb emberismerő! Látogass el a Harmónia Színjósdába!


2./ A mai napodat Akarat hatja át

Piramis. Erőd központjának legősibb szimbóluma. A kiismerhetetlen titkok, a legősibb stabilitás, a felsőbbrendű én, a mély belső tudás jelképe. Egyiptom elfeledett titkainak őrzője a tudatalattiban mélyen elrejtett információkat is jelezheti számodra. A legmaradandóbb alkotás üzenhet neked arról is, hogy munkád, alkotásod milyen kimenetelű lehet.


 
 
0 komment , kategória:  Napi harmoniakártyáim  
Munka megbeszélés napja
  2009-05-29 21:53:05, péntek
 
  Évek óta keresek valamilyen munkát, melyet itthon végezhetnék. Eddig mind piramis munka volt, szélhámosság. Pár hónapig nyitogattam reklám oldalakat két amerikai cégnek,azt mondták, másoknak fizetnek érte, én nem kaptam semmit. Hiába írtam utólag is angolul levelet, nem reagáltak rá.

1992-es asztrológiai Nők Lapja által készített elemzésemben Mária Duval mágikus jósnő nevével azt írták nekem: ami bejön, az elmegy, megvan a helye. Kevesebb jön be, mint amire szükség lenne, még a rezsit sem tudom kifizetni, s valahogy minden tervem dugába dől, semmi sem sikerül, vagy valami történik azokkal, akik segíteni szeretnének,kapcsolatom van velük.

Ma munkamegbeszélés volt délután öt órakor, megkerestek otthon végezhető munkával kapcsolatban. Jelentkeztem a múlt hónapban itthoni ügyfélszolgálatos állásra, de még válaszra sem méltattak.

A reggel azzal indult, hogy elzárták a vizet. Nem tudtam letusolni. Délután megnyitották a vizet, de nálam továbbra sincs víznyomás és meleg víz. Bíró, a Király utcában lakó lakásszövetkezet elnöke közölte megkeresésemre, nem tud semmiféle vízelzárásról, neki nem jelentették be, ilyen esetben nem tud segíteni.
Dugulás lehet valahol szerinte.

A lányomhoz mentem zuhanyozni, jöttem volna haza, zuhogott az eső. Csak odaértem a találkozóra, bár a belvárosban időnként csak sétálni szoktam és kirakatokat nézegetni, nem ismerem a beülős új épületeket.
Ágika, egy fiatalasszony várt reám és még két mestere. Elmagyarázták hosszasan a munkát.
Két hibát vétettem közben. A team egyik férfitagja jóízűen falatozni kezdett megbeszélés közben, s nem mondtam neki, hogy jó étvágyat. Amikor a szépségipari termékekről beszéltük, mondtam, hogy Avon-oztam egy darabig, s annak ellenére, hogy még szépségmaszkokat kapni sem lehetett, már én magamnak kutyultam 15 évesen, pakoltam az arcomat, meggyőző erőm van, el tudom magyarázni valamilyen termék fontosságát, elfogadók nincsenek. Csak az érti meg, mit akarok mondani, akinek fontos az arcbőre tisztasága és harmatossága.
A férfitag megjegyezte: Látszik az arcomon, hogy sokat törődtem vele. Szokásomhoz híven elfelejtettem megköszönni, holott ez bók akart lenni.

Nagyon régi múltra tekint vissza ez. Míg fiatal voltam, szép arcom volt. Tipikus ideális kislány minden férfi számára: ártatlan, álmodozó zöld szemek formás arccal, gesztenyebarna sűrű sörénnyel, szerelmes és tisztelettudó természettel.
Mikor összetört a karmikusok élete, nem köszöntem meg a dicséretet, mert rosszul esett: hiába vagyok szép és kedves, ha ezt senki sem veszi észre. Még egyszer azt is mondta rám Szolnoki bácsi a szomszédból, hogy: - Hú, de csúf! Meglepődtem rajta. Engem gyerekkoromban senki sem dicsért meg, bár a harmónia természetes volt, mégsem jelentett semmit mindaddig, míg el nem veszítettem. Most pedig ezért nem köszönöm meg a bókot, mert tudom, mekkora veszteség ért. Minden reakciómat a tudatalatti irányít, nem tudok erőltetni magamra semmit.

Végül azzal váltunk el, hogy kellemes hétvégét kívántam nekik, s hogy jövő héten találkozunk, de amilyen szerencsétlen vagyok, hiába vállalom el a munkát, s tanulok meg vezetői magatartást kazettákról, valami fog történni a munka kapcsolatban állókkal, vagy egyáltalán semmi sem fog sikerülni. Nem a depresszió szól belőlem, bár napok óta kísért engem, hanem a tapasztalat.
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Kosztolányi Dezső: Prológ
  2009-05-29 11:09:19, péntek
 
 


Legyen sötét!... Aludjon el a pompa
a tarkuló tavaszi páholyokba!
Te tarka kép, te kikeleti álom,
borulj el a derengő félhomályon,
mint hogyha jő a hamvas alkonyat
s elszürkíti a fényes parkokat.

A szellemóra ez. A néma csendben
a fátylas istennő körünkbe rebben.
Fehér köpenybe húros, hosszú lanttal
leszáll az éjbe lépegetve, halkkal,
és hangot üt a rezgő lelkeken -
Félig csak álom - félig sejtelem.

Halljátok-e? Minthogyha este tűznél
magadba rogyva, álmodozva ülnél,
és hallanád a szellők fuvoláit,
míg a panasz dalos ütemre válik,
s ajkadra rebben egy szelíd mosoly,
és dalt hallasz, pedig csak álmodol.

Csak álmodol. S álmodban újra látod
a tűnt szerelmet, a tűnt ifjuságot,
hallod Schubert zenéjét, ezt a lírát,
amin a válás fájó kínja sír át,
s arcodba sajgó, édes bú fuvall,
sóhajba tördelt, fáradt hattyudal.

Halljátok-e? A nyugtalan húrokban
valami kél, a hangszer összedobban,
holt óriások örök szenvedélye
harsogva, sírva költözik beléje.
Örök derű, csapongó szenvedély,
királyi nyugalom: Mozart beszél.

S halljátok ott? Hogy tornyosul kavargva
a lázadó hangok pogány viharja,
a trombiták kövér, aranyló torkán
egekbe zengő beethoveni orkán,
az arcokon tűz, isteni harag
és az egész egy álom álma csak.

Itt köd, ború, fenséges zenelárma.
Norvég mezőn jégtömbök roppanása.
És a sötétlő, tompa csenden által
egy véres szív dobog szomorú vággyal.
Halljátok-e, mint súg az éjszaka?
Ez a ködön kesergő Grieg dala.

De csend. Ne hangozzék még rezzenés se.
Legyen ez a királyok érkezése,
akik előtt térdeplő áhitatban
hódol a nép, a porba rogyva, halkan.
Jön a Zene. Ébrednek a húrok...
Szegény herold, én is elnémulok.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 192 
2009.04 2009. Május 2009.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 1940 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 341
  • e Hónap: 3183
  • e Év: 42184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.