Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
túrós rudacskák !
  2009-06-28 17:40:22, vasárnap
 
  Túrós rudacskák

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg juhtúró, 20 dkg margarin
fűszeres keverékhez:
1 tojás sárgája, 1 mokkáskanál só és pirospaprika,
kevés törött bors

A hozzávalókat összedolgozzuk, vékonyra nyújtjuk és a fűszeres keverékkel megkenjük.
Köménymaggal megszórjuk és 8-10 cm-es rudacskákra vágjuk és megsütjük
 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
Régimódi lepény !
  2009-06-28 17:38:54, vasárnap
 
  Régimódi lepény

Hozzávalók:
a tésztához:
2 csésze zsír, 2 csésze sűrű tejföl,
2 csésze liszt, 1 tojás sárgája, csipetnyi só,
1 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet
a töltelékhez:
2 alma, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor

A lisztet a deszkára tesszük, közepébe öntjük a zsíros tejfölt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyorsan összedolgozzuk, hideg helyen pihentetjük. A tölteléket elkészítjük, ehhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk az áttört túrót, a cukrot, vaníliás cukrot és jól elkeverjük. A tésztából két vékony lapot nyújtunk. Az egyiket tepsibe tesszük, rárendezzük a tölteléket, betakarjuk a másik lappal, villával a tetejét megszurkáljuk és világosra sütjük. A tepsibe hagyjuk kihűlni, és ott is vágjuk fel négyzetekre. Tetejére porcukrot szitálunk. Gyors, finom lepénytészta.

 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
somogyi túrós !
  2009-06-28 17:35:33, vasárnap
 
  Somogyi túrós

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt, 15 dkg zsír,
5 dkg cukor, 2 db tojás,
1 csomag sütőpor, 1 pohár tejföl
a töltelékhez:
50 dkg áttört túró, 20 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
2 db tojás, 8 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor

A tésztához valókat annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy jól kidolgozható legyen, ezután kisujjnyi vastagra nyújtjuk és vajazott tepsibe téve egyenletesen elnyomkodjuk. Rákenjük az édes túrós tölteléket és forró sütőben megsütjük.
Töltelék készítése: A vajat a tojások sárgájával és a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, mazsolát és végül a tojások felvert habját.
A tetejét megszórjuk kristálycukorral.

 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
Képviselő muffin !
  2009-06-28 17:06:46, vasárnap
 
  Képviselő muffin


Hozzávalók:
200g liszt ,
70g búzadara,
90g cukor,
2 csapott tk sütőpor,
2 cs. vaniliáscukor,
3 tojás,
125g olvasztott lehütött vaj/margarin ,
4 ek tej.

Elkészítés:
Ezeket összekeverve, nokedli szerű tésztát kapunk!
Muffin papírsütőbe adagoljuk a tésztát, 200 C-on megsütjük. Utána, ék alakban kivágjuk a kalapját, félretesszük. Egy Oetker vaníliás pudigport megfőzünk 4 dl tejjel, kihűtjük. Felverünk 2 dl. tejszínhabot, majd lazán beleforgatjuk a kihűlt pudingba. A muffinok üregébe betöltjük a krémet, ráillesztjük a kalapjukat, vaníliás porcukorral meghintjük.
 
 
0 komment , kategória:  muffinok + cupcakes   
cukkiniropogós !
  2009-06-27 18:08:40, szombat
 
  Cukkiniropogós

Hozzávalók: 2 db kisebb cukkini, 2 szem burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, másfél evőkanál liszt, só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: a cukkinit és a burgonyát lereszeljük. Összekeverjük a tojással, liszttel, a kis kockákra vágott vörös- és fokhagymával. Sóval, borssal ízesítjük. Az így elkészült masszát forró olajban adagonként ropogósra sütjük. Paradicsomsalátával vagy fűszeres túrókrémmel tálalhatjuk.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
túrós-csokis muffin !
  2009-06-27 17:56:38, szombat
 
  Túrós-csokis muffin
15 dkg margarin,
30 dkg cukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
4 tojás,
2,5 dl tejföl,
50 dkg rétesliszt, 1
csomag sütőpor,
20 dkg villával áttört túró,
csipet só,
5 dkg csoki apró darabokra törve, + csoki a mázhoz (kb. 10 dkg)

A margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, tojássárgákkal, tejföllel, túróval. A lisztbe keverjük a sütőport, beletörjük vagy belereszeljük a csokit. A tojásfehérjéket habbá verjük, beleforgatjuk a masszába. Végül a lisztes keveréket is belekeverjük. Muffinformákba kanalazzuk. Előmelegített sütőbe tesszük, közepes lángon kb. 25 perc alatt megsütjük. Amikor kicsit kihűlt, csokimázzal bevonjuk.
 
 
0 komment , kategória:  muffinok + cupcakes   
kisalföldi kacsaaprólék leves
  2009-06-27 17:34:55, szombat
 
  Kisalföldi kacsaaprólék-leves


Hozzávalók: 2 db kacsaprólék (szárny, nyak, hát, szív, máj, zúza), 3 dkg kacsazsír, 10 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 5 dkg zellergumó, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg liszt, pirospaprika, só

Az aprólékot hideg vízben tesszük fel főni. Ha felforrt lehabozzuk és hozzáadjuk a sót, a cikkekre vágott zöldségeket. Ha a hús megpuhult, kacsazsírral és liszttel készítsünk világos rántást, hintsünk rá paprikát, és miután a levest berántottuk, főzzük még 15-20 percig. A levest szűrjük le, a belsőségeket daraboljuk fel és tegyük vissza a levesbe. Húsát, a zöldségeket külön tálban adjuk fel az asztalra. A levest hintsük meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és tetszés szerinti levesbetéttel tálaljuk
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
túrós pogi !
  2009-06-27 17:15:54, szombat
 
  TÚRÓS POGÁCSA -BÁTAI RECEPT !
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 dl tejföl, 3 tojás sárgája, 20 dkg olvasztott margarin, 5 dkg élesztő, 25 dkg túró, 2 kk só.
Elkészítése:
A lisztet az olvasztott margarinnal, a tojás sárgájával, a tejföllel, túróval, sóval összemorzsoljuk. Az élesztőt kevés tejben , cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk az összemorzsolt liszthez és jól kigyúrjuk, ne legyen nagyon kemény. (Szükség esetén kevés tejet adunk hozzá.) Elnyújtjuk kb. 2 cm vastagra, tetejét bevagdossuk kockára, szaggatóval kiszúrjuk. Jól felsodorjuk és ritkán tepsibe rakjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, szép pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
fenéken sült perec
  2009-06-27 17:13:46, szombat
 
  FENÉKEN SŰTT PEREC- BÁTAI recpt
Régi népszokáshoz, a mátkatál vivéshez tartozott a fenéken sűtt perec. Ezt kapták a körösztgyerökök is húsvétra a körösztanyjuktól ajándékba, mellé hímestojást és 2 krajcárt.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 db tojás+2 tojás sárgája
3 dl tej
5 dkg élesztő
2ek cukor,1 kk só
6 dkg zsír
Az élesztőt 1 dl cukros tejbe fölfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, maradék tejet, sót, zsírt, majd jól kidolgozzuk, dagasztjuk, kelni hagyjuk. Ha megkelt, 6 felé osztjuk. Kézzel megsodorva kört formálunk belőlük. Régen kemencébe sütötték, ha ez nincs, tepsiben sütjük. A tepsi alját nem kenjük meg semmiféle zsiradékkal. A tetejét tojássárgájával megkenjük, ha megsült, a tetejét cukros vízzel megmosdatjuk.

 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
bátai hallé
  2009-06-27 17:08:00, szombat
 
  Bátai halászlé (hal levében tészta)



Hozzávalók:

Négy személyre:
1,5 kg ponty
0,5 kg kárász vagy keszeg. /vegyes hal/
2 db közepes nagyságú vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 púpos evőkanál törött paprika
(vegyesen csípős és csemege)
Aki szereti a csípős ízeket, tehet bele 1-1 hüvelyes vagy cseresznye paprikát.
Gyufametélt,



Elkészítése:

A halat lepikkelyezzük, kopoltyúját, belsőségeit, a ponty keserűfogát eltávolítjuk - a tejet, ikrát félretesszük - beirdaljuk, daraboljuk. A ponty fejét hosszában is kettévágjuk (ujjakra vigyázni!)A pikkelyezés után már csínján bánjunk a mosással, öblítéssel. A haldarabokat besózzuk, fél óráig hűvös helyen állni hagyjuk.
A hagymát nagyon apró kockákra szeljük (de nem reszeljük!)Kb. 4 literes lábas aljára terítjük, ráhelyezzük a haldarabokat, beletesszük az ikrát, tejet, az 1-2 fokhagymagerezdet, s annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, meg még egy keveset. (A "hosszú lé" a jó ízű halászlé egyik legnagyobb ellensége!) Nagy lángon forraljuk, amikor forrni kezd, rászórjuk a "törött" paprikát, s kissé megrázogatjuk. (Csak rázogatni szabad, keverni nem!)A folyamatos forrástól számítva kb. fél óra múlva készre fő. Ne féljünk attól, hogy szétfő (ez ellen szól a besózás is), legföljebb majd óvatosabban szedjük a tányérra, hogy össze ne törjük. Mert ha nem fő elég íz a lébe, ráadásul a paprika is főtelen marad, akkor olyan lesz, mint a bátai "sóba-vízbe krumplileves", ami szintén nem rosz, csak más.
Megkóstoljuk a levét, ha kell utánasózzuk, és forrón, melegen tálaljuk. Bátán előbb tésztát szednek a tányérra, arra levet mernek, s ezt jobban szeretik, mint magát a halat. Azért a pontyot, csukát, harcsát sem a macska eszi meg, azt a tészta után fogyasztják, némi lével meglocsolva. Van, aki késhegynyi őrölt borsot is szór a "hal leviben tésztára".


 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2009.05 2009. Június 2009.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 1401 db bejegyzés
Összes: 8903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 656
  • e Hét: 2687
  • e Hónap: 35359
  • e Év: 164062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.