Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2009 augusztus 23
  2009-08-23 01:08:24, vasárnap
 
 

Viccek

Zsúfolt vonaton idős néni csomagja a padlón, egy zsák. Fiatalember kérdi :
- Mondja, néni, megengedi, hogy egy kicsit leüljek a csomagjára?
- Nyugodtan üljön le fiam, csak vigyázzon a tojásokra!
- Jaj, tojás van benne?
- Nem, fiacskám, szögesdrót!

Két barát sétálgat az erdőben:
- Látod azt a hatalmas fát? Képzeld, tavaly két perc alatt felmásztam a tetejére.
- Ne mondd! És látta valaki?
- Aha, egy medve...



A róka gondolataiba mélyedve ballag az erdőben, mikor a nyuszika váratlanul ráugrik, megerőszakolja, majd lepattan róla, s elkezd menekülni. A róka dühösen rohan utána. Amikor a nyuszika egy pillanatra eltűnik a róka szeme elől, beugrik egy bokorba, előkap egy újságot, majd leül olvasgatni. A róka tanácstalanul keresgéli a nyuszi nyomát, mikor meglátja az újságot olvasó nyulat. Egyik nyúl neki olyan mint a másik, s nem ismeri fel benne, hogy ezt a nyulat kergette, ezért tőle érdeklődik:
- Te nyuszika! Nem láttál erre egy másik nyuszikát rohanni?
A nyuszi felnéz az újságból.
- Melyiket, amelyik megerőszakolta a rókát?
A róka a fejéhez kap:
- Úristen, már az újságban is írják!?

A paraszt bácsi a folyóparton baktat a szekerével. Ott van szolgálatban a rendőr. A bácsika megkérdezi tőle:
- Biztos úr hol lehet itt baj nélkül átkelni a szekérrel?
- Jöjjön csak bátyám majd megmutatom. Itt nyugodtan áthajthat.
A bácsi úgy is tesz, de hamarosan elsüllyed a szekérrel együtt.
Megszólal a rendőr:
- Érdekes! A kacsáknak csak derékig ért.


LinkPETÍCIÓ Link
 
 
3 komment , kategória:  Általános  
Szilvalekváros sütemény
  2009-08-23 01:05:13, vasárnap
 
  Hozzávalók:
3 tojás, 15 dkg cukor, 8 dkg zsír, 20 dkg liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. kemény házi szilvalekvár, 9 ek. víz, 1 cs. vaníliás cukor, 1 kk. fahéj, 1/2 citrom reszelt héja.

Először a lekvárt dolgozzuk el a nem túl hideg vízzel, majd a tojásokat, és sorban a többi hozzávalót adagoljuk hozzá; legvégül a liszt kerüljön bele. Kizsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes tűznél süssük. Tetejét megszórhatjuk darabolt dióval vagy mandulával.
Tippek: Még forrón megkenhetjük lekvárral, és bevonhatjuk csokoládémázzal.
Nagyon finom, egyszerű sütemény. Igazi kemény, üstben főzött szilvalekvár kell hozzá. Ha csak hígabb van, akkor a víz mennyiségét kicsit csökkentsük. Ez az adag kisebb tepsire van számítva, gázsütőbe valóba dupla adag kell.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A kényelmes kanapé
  2009-08-23 01:03:03, vasárnap
 
 


Mióta az emberek rájöttek, hogy az ülőbútor - legyen szó pihenésről vagy akár éjszakai alvásról - kényelmesebb, mint a föld vagy az istállóban lévő szalma, azóta kortól, nemzettől, kultúrától és életkortól függetlenül minden otthon kötelező tartozékává vált.
A kanapék, sarok- és elemes ülőgarnitúrák, fotelek fő funkciója, hogy biztosítsák számunkra a pihenést. Esetükben tehát a kiválasztás fő szempontja a kényelem, bár természetesen a típust, anyagot, színt és méreteket - nem utolsósorban az árat - is figyelembe vesszük vásárláskor.
A kényelem mindenkinek mást jelent. Van, aki a kemény ülőrészt szereti, mások meg a süppedőset. Egyeseknek a sok párna jelenti a kényelmet. Másoknak a karfa nélkülözhetetlen - vagy inkább egy praktikus karpárna kell. Van, aki azt szereti, ha nagy az ülésmélység, és olyan is, akinek az ülésmagasság a fontos, és szereti, ha ülés közben mindkét talpa a földön marad.
Mi a másik szempont, amelynek figyelmen kívül hagyásakor csődöt mondhat új kanapénk? Az, hogy mire használjuk. Tévét nézünk róla, olvasunk rajta, esetleg ezt használjuk akár alvásra is, sőt ketten is aludnánk rajta éjjelente, vagy csak vendégeinket szállásolnánk el segítségével olykor-olykor? Tehát a praktikusságról van szó: feleljen meg a céljának, legyen ággyá nyitható, és legyen benne ágyneműtartó is, hogy rendesen el lehessen rakni az ágyneműt.
Nem mindegy a külalak sem, mert meghatározhatja akár egész otthonunk hangulatát! Legyen klasszikus vagy modern? Íves vagy szögletes? Fabetétes, vagy inkább a fém tetszik? A forma és a szín összhangjától, a padlóval és a többi bútorral való harmóniájától függ, hogy lakásunkban tényleg otthon érezzük-e magunkat.
 
 
1 komment , kategória:  Család  
Zöldségparádé
  2009-08-23 00:59:21, vasárnap
 
 


Sóska
Üvegekbe nagy mennyiséget tehetünk el, mert a levelei nagyon összeesnek. A fiatal, gyenge leveleket egészben, az érettebbeket a vastag levélbordáról leszedve jól megmossuk, s egy-egy maréknyit összefogva vékonyra vágjuk. Lábasban tűzre tesszük, és kevergetve addig főzzük, amíg a levét elfőve sűrű péppé nem lesz. Ekkor kisebb üvegekbe tesszük, tetejére egy kanál zsírt vagy olajat öntünk, lekötjük, majd kigőzöljük.

Zöldbab télire
A gyenge, fiatal vajbabot két végének letörése után langyos vízben megmossuk. Gyengén sózott (2 liter víz, 2 dkg só), forrásban levő vízbe dobjuk, és lassan főzzük, míg kellemesen rugalmas nem lesz. Szitán lecsepegtetjük, üvegekbe rakjuk, ráöntjük a lehűtött levét, aztán lezárjuk. Három nap egymás után gőzöljük, mindhárom alkalommal takaréklángon, 1 órán át.

Zöldborsó télire
A zöldbabhoz hasonlóan tesszük el, azzal a különbséggel, hogy a főzővizet leöntjük róla, és hideg vízben átmosva rakjuk szitára. Ha leszikkadt, üvegekbe töltjük. Tiszta hideg vízzel engedjük fel, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el vele, mint a zöldbabbal.

Lecsó télire
Egészséges paradicsomot forrásban levő vízbe dobunk egy pillanatra, szitára szedjük, és ha lecsepegett, feldaraboljuk. Ugyanígy járunk el a szeletelt paprikával is. Tiszta, száraz üvegekbe soronként lerakjuk, s az üvegeket lezárva kigőzöljük. Jó, ha másnap rövid ideig újragőzöljük.

Paprikalekvár
Az érett, piros paradicsompaprikát teljesen megtisztítjuk a belső erektől és a magvaktól, majd húsdarálón ledaráljuk. Sóval (egy kg tisztított paprikára 20 dkg-ot számítunk) összekeverjük, üvegekbe rakjuk, és lekötjük. Ételek ízesítésére az egész év folyamán használhatjuk, de vigyázzunk, mert ilyenkor az ételekhez jóval kevesebb só szükséges!

Paradicsombefőzés
Az egészséges, megmosott, megszárogatott, dugójától és zöldrészeitől megtisztított paradicsomot darabokra vágjuk, és 10-15 percig főzzük. (Ha jó érett, és van áttörőgépünk, ez az előfőzés fölöslegessé válik.) Utána áttörjük, felfőzzük, és a forrásban lévő levet tisztára mosott, nyitott ajtajú sütőben lévő, előmelegített üvegekbe töltjük. Azonnal lezárjuk őket.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Savanyúságok nemcsak...
  2009-08-23 00:57:09, vasárnap
 
  Savanyúságok nemcsak húsokhoz




Savanyú uborka
Hozzávalók: 3 kg apróbb uborka, 0,4 l ecet, 1,5 ek. só, 20 dkg cukor, 2,1 l víz, torma (nyers gyökér, kb. egy közepes sárgarépányi), 5-6 babérlevél, fél marok egész bors, kapor ízlés szerint, mustármag (kb. a bors fele).
A hozzávalókat (az uborka kivételével) egy fazékba öntjük és felforraljuk. Közben az uborkát megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Kb. 15 perces forralás után a levet átszűrjük, majd újra felforraljuk. A lobogó lével leforrázzuk az üvegekben lévő uborkákat. Amikor az összes üvegben van ecetes lé, a levet visszaöntjük az edénybe, az üveg száját pedig letakarjuk. Az ismét felforralt lével újra leforrázzuk az uborkát, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, lekötjük, aztán kigőzöljük.

Kedvenc vegyes
Hozzávalók: 1 kg uborka, 1,5 kg káposzta, 1 kg paprika, 0,5 kg vöröshagyma.
A fentieket belereszeljük egy nagy edénybe. Külön edényben összekeverünk 0,5 kg cukrot, 7 dkg sót, 6 dl 10%-os ecetet (20%-osból 3 dl) és egy mokkáskanál borként. Ezt ráöntjük a zöldségre. 2-3 napig az edényben tartjuk - naponta többször megkeverjük -, majd üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.

Cékla télire
A céklát jól megmossuk, megsúroljuk, és vízben megfőzzük, vagy sütőben megsütjük. (Az utóbbi eljárással ízletesebb.) Leszűrve hideg vízbe rakjuk - így a héja jobban leválik -, majd meghámozzuk. Díszítőkéssel szeletekre vágjuk, és ízlés szerint főzött ecetes-cukros salátalével leöntjük. Köménymaggal és tormával ízesítjük.

Ecetes paprika káposztával töltve
Hozzávalók: 1 kg paprika, 1 kg fehér és 1 kg piros káposzta, só, ecet ízlés szerint.
A megmosott, magházuktól megtisztított paprikákat forró vízzel leforrázzuk. Ha szitán leszikkadtak, gyalult, lesózott, jól kifacsart káposztával megtöltjük, és üvegekbe rakjuk. Ecetes vizet forralunk, s még forrón a paprikára töltjük. Nem zárjuk le azonnal, mert a levét beissza, így utána kell tölteni. Ha már nem issza magába az ecetes vizet, lekötjük, és hűvös helyre tesszük.
Tipp: Helyezzünk a paprikák közé 1-2 szál tisztított tormát.

Ecetes hagyma
Az apró hagymákat megtisztítjuk, és sós-ecetes vízben 1-2 percig forraljuk. Utána leszűrjük, és kisebb befőttesüvegekbe tesszük. Sóval, cukorral, törött borssal, esetleg tárkonylevéllel ízesített salátaecetet készítünk, felforraljuk; ha lehűlt, a hagymára öntjük. Lekötés után nem kell kigőzölni, azonnal a kamrába tehetjük.

Karfiol pritaminpaprikával (húsos paprika)
2 kg karfiolt alaposan megmosunk, rózsáira szedünk. 50 dkg pritaminpaprikát megmosunk, kicsumázunk, gerezdekre vágunk. 3 szál póréhagymát megmosunk, vastag karikákra szelünk. A savanyúságtartósítót elkeverjük 1,8 l vízzel, és 5 percig forraljuk. A tűzről levéve hozzáöntünk 4 dl 10%-os ecetet, és hagyjuk kihűlni. A zöldségeket üvegbe rakjuk, és annyi levet öntünk rájuk, hogy ellepje őket. Az üvegeket lezárjuk, és hűvös, száraz helyre tesszük.

Különleges fokhagyma
Hozzávalók (2 db 2 dl-es üveghez): 10 fej zsenge fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 1 dl borecet, 2 ek. kristálycukor, egy kk. só, 2 babérlevél, 1 kk. egész bors
A fokhagymát megtisztítjuk. A bort, borecetet, kevés vizet, a cukrot, babérlevelet, egész borsot összekeverjük a sóval, és felforraljuk. A fokhagymát a forrásban lévő pácléhez adjuk, majd ha felforrt, levesszük a tűzről. Leszűrjük, és kis üvegekbe rakjuk. Levét a fűszerekkel ismét felforraljuk, és a fokhagymára öntjük. Légmentesen lezárjuk, utána száraz, hűvös helyre tesszük.

Édes-savanyú tök
Hozzávalók: 4 kg tök, borecet és víz (1 kg, előkészítés után mért tökhöz 1,25 dl ecet és 1,25 dl víz). Az ecet- és cukoroldathoz: 65 dkg cukor, 5 dl borecet, 5 dl víz, 4 szegfűszeg, 2 dkg fekete bors, 4 babérlevél, 2 fokhagymagerezd, 4 szárított, piros csilipaprika, 1 tasak tartósítószer.
A tököt negyedekre vágjuk, és belsejének kiszedése után meghámozva kis kockákra vágjuk. Az ecetet és a vizet elvegyítjük, a tökre öntjük; letakarva egy éjszakán át hűvös helyen tartjuk. Utána a tököt habszedő kanállal kivesszük a léből és lecsöpögtetjük. A cukrot felforraljuk az ecettel, vízzel, szegfűszeggel, borssal, babérlevéllel, fokhagymával és csilivel. A tököt adagonként kb. 5 perc alatt üvegesre (nem túl puhára) pároljuk benne, majd az előkészített üvegekbe tesszük. A levet újra felforraljuk; a tűzhelyről levéve belekeverjük a tartósítószert, és átszűrés után azonnal a tökre öntjük. Az üvegeket peremig töltjük, lezárjuk, és tetejükre fordítva kb. 5 percig állni hagyjuk.

Ecetes szilva
A teljesen hibátlan, nem túl érett, még kemény szilvákat megmossuk, üvegekbe rakjuk. Az üvegeket teletöltjük hideg vízzel - így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk -, majd a vizet leöntjük, beleteszünk literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, langyosra hűtjük, aztán az üvegekbe tett szilvára szűrjük. Tetejére késhegynyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt teszünk, lekötjük, és mindjárt a helyére tehetjük: nem kell kigőzölni.

Sültpaprika-saláta
A szép, húsos zöldpaprikákat megmossuk, megtörölve a tűzhely lapjára tesszük - ha gáztűzhelyünk van, vastag védőlemezt tegyünk alájuk -, és kis lángon átsütjük. Ezután tálba tesszük őket, kissé megsózzuk, és letakarjuk, hogy gőzben álljanak. Vékony héjukat lehúzzuk; kicsumázzuk, szeletekre vágjuk, és kisebb üvegekbe rakjuk. A szokásosnál savanyúbb ecetes salátalevet készítünk, megsózzuk, megcukrozzuk, felforraljuk, és még forrón a paprikára öntjük. Tetejére ujjnyi olajat töltünk, lekötjük, és a forrástól számított fél óráig lassan gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.

Karfiol-brokkoli ecetben
Hozzávalók (2 db 1,5 l-es üveghez): 2 fej karfiol, 1 fej brokkoli, 2 piros színű paprika, 3 dl 10%-os ecet, 6 ek. cukor, 1 ek. koriandermag, 10-15 szem egész bors, fél kk. szalicil.
A karfiolt, brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük. A paprikát mosás után kicsumázzuk, és vékony csíkokra vagy karikára vágjuk. Nagy lábasban bő, enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a karfiolt, és 2-3 percig blansírozzuk. Lyukacsos kanállal tiszta konyharuhára szedjük és kihűtjük. Vizében a brokkolit is blansírozzuk, s ugyancsak konyharuhán hagyjuk kihűlni. Az ecetet fél liter vízhez öntjük; beletesszük a cukrot, 3 dkg sót, a fűszereket, és felforraljuk. Az üvegeket megtöltjük egy sor karfiol, egy sor brokkoli váltogatásával, oldalra paprikacsíkokat dugdosunk. Felöntjük a forró lével, tetejére pici szalicilt teszünk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Ott hagyjuk kihűlni, majd száraz, hűvös helyre visszük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Lekvárok, dzsemek ...
  2009-08-23 00:50:10, vasárnap
 
  Lekvárok, dzsemek, aszalt gyümölcsök




Áfonya-alma lekvár
Hozzávalók: fél kg áfonya, 60 dkg alma, 1 rúd kikapart vanília vagy 1 cs. vaníliás cukor, 1 kg zselécukor.
Az áfonyát kiválogatjuk, megmossuk, és szitán lecsepegtetjük. Az almát meghámozzuk, és magházát eltávolítva apró darabokra vágjuk. A gyümölcsöket a vaníliavelővel és a zselécukorral elkeverjük, és állandóan kevergetve 4 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk.

Alma-narancs zselé
Hozzávalók: 0,5 liter frissen préselt narancslé, 1 alma (10 dkg), 1 rúd vanília kikapart veleje vagy 1 cs. vaníliás cukor, 30 dkg zselécukor.
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk. A vaníliavelővel és a zselécukorral együtt a léhez adjuk, elkeverjük, felforraljuk, és a szokásosnál valamivel hosszabb ideig, 12-15 percig kevergetve főzzük (zselépróba). Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és többször felfordítjuk, hogy az almák ne süllyedjenek az aljára.

Töklekvár
Hozzávalók: 5 kg tök, 4 citrom, 3 kg cukor.
A tököt megtisztítjuk, és a reszelő nagyobbik felén lereszeljük. A citromokat megmossuk, apró kockákra vágjuk a héjjal együtt, és a tökkel feltesszük főni. 1-2 órát főzzük. Kevergetni nem szükséges, nem ég oda. 2 óra múlva, amikor a tök puha, beleöntjük a cukrot, és még fél órát főzzük, most már kavargatjuk. Befőttesüvegekbe rakjuk, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Ez a lekvár készen az ananászhoz hasonlít. Süteményekhez, palacsintához is nagyon jó.

Bodzalekvár
Hozzávalók: 1 kg érett fekete bodza, 80 dkg cukor, 2 dl víz.
Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk.
Jó tanács: Mivel nagyon fog, célszerű vékony gumikesztyűt használni és krómozott edényben készíteni - azt nem színezi el.

Szilvalekvár
Hozzávalók: 3,5 kg szilva (ideális a besztercei vagy a kék penyigei fajta), 60 dkg cukor, 0,5 dl ecet (10%-os).
A szilvát ledaráljuk, cukorral összekeverjük. Egy magas falú zománcos (teflon-) tepsi alját-oldalát kiöblítjük az ecettel, de a maradékot benne hagyjuk. Beleöntjük a szilvadarálékot, majd légkeveréses 140-150 C-os sütőben annyi óráig sütjük, ahány kiló a szilvánk (3,5). Nem kevergetjük, mert különben leéghet! A sütési idő leteltével lábasba öntjük a híg pépet, majd folyamatos kavargatás közben olyan sűrűre főzzük, hogy a fakanalat húzva lássuk az edény alját (kb. 40 perc). Sterilizált üvegbe kanalazzuk, lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: A szilvalekvár akkor lesz igazán tartós, ha magas a cukor- és alacsony a víztartalma.

Aszalt szilva
Hozzávalók: 1-2 kg szilva, sütőpapír, cérna.
A szilvákat megmossuk, leszárítgatjuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Szorosan egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, vágással felfelé, és légkeveréses sütőben 50 C-on szárítani kezdjük. Kb. egy óra elteltével növeljük a hőfokot légkeveréses 80 C-ra. A szárítást megszakítjuk, másnap folytatjuk. A kisebbeket 10 óra alatt aszalódnak meg, a nagyobbakat tovább is lehet szárítani. Akkor jó, ha nyomásra már nem enged levet, ám ruganyos - ne szárítsuk csontkeményre. Dobozban tárolható; előtte jó, ha pár órára a levegőn szellőztetjük. Tipp: A sárgabarackot is ugyanígy aszaljuk.
Akinek nincs légkeveréses funkciójú sütője, az egy fakanállal támassza ki a sütő ajtaját, hogy távozzon a gőz.

Más gyümölcsök aszalása
o A cseresznyét, meggyet kimagozás nélkül, csak szárától megtisztítva tegyük tálcára tett papírra; erős napon, hogy minél előbb száradjon, a darazsaktól, legyektől védve aszaljuk. Éjszakára a tálcát vigyük száraz helyre. Ha nincs nap, akkor a gyümölcsöt terítsük szét tepsin, és langyos sütőben szárítsuk meg.
o Almát, körtét hámozás nélkül, de magházát kivágva, vékonyan szeletelve aszaljunk. A gyümölcsszeleteket erős fehér cérnára is felfűzhetjük, és ezeket a füzéreket akasszuk a napra - de ezeket is takarjuk le tüllel a legyek, a por stb. ellen.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mosolygó alma
  2009-08-23 00:44:24, vasárnap
 
  Mosolygó alma, csengő barack




Különleges almabefőtt
Hozzávalók: 1 kg alma, 50 dkg cukor, 2 citrom, 5 dkg mazsola, 1 tk. ánizsmag.
A meghámozott almát cikkekre vágjuk, és néhány percre forró citromos vízbe rakjuk. A cukrot 5 dl vízben - melybe beletesszük a citromok levét, egynek a héját, a mazsolát és az ánizsmagot - feloldjuk. Az almát ebben a szirupban addig főzzük, amíg egy kissé meg nem puhul. Üvegekbe rakjuk, a szirupot felforraljuk, kihűtjük, és csak ezután öntjük a gyümölcsre. Az üvegeket lezárjuk, és 6-8 percig gőzöljük (sterilizáljuk).

Őszibarackbefőtt
Hozzávalók: őszibarack + minden 7 decis üvegre 4 ek. cukor, 2-3 szegfűszeg.
A felezett őszibarackot üvegekbe rendezzük, rászórjuk a cukrot és a szegfűszeget, majd felöntjük vízzel. Lekötés után a forrástól számítva 10 percig gőzöljük.

Sárgabarackbefőtt
Hozzávalók: 1 kg sárgabarack, 30 dkg cukor, 2-3 szegfűszeg, egy darabka fahéj.
A barackot leforrázva meghámozzuk, és elfelezve kimagozzuk. Tiszta üvegekbe rakjuk. 1 liter vízből és 30 dkg cukorból szegfűszeggel és fahéjjal szirupot főzünk, és a barackra öntjük. Az üvegeket lezárjuk, és 85 fokon 30 percig gőzöljük.
Tipp: 5-6 szétzúzott barackmag finomítja az ízét.

Körtebefőtt
Hozzávalók: 1 kg körte, 30 dkg cukor, 5 dl víz, vaníliás cukor vagy vaníliarúd, citromhéj, csipetnyi tartósítószer.
A gyümölcsöt meghámozzuk, és egészben vagy félbevágva azonnal citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A vizet leöntjük róla, leöblítjük, üvegekbe rakva ráöntjük a vízből, cukorból főzött, vaníliával és citromhéjjal ízesített, langyosra hűtött szirupot, hogy ellepje. Az üvegeket lázárjuk; ha celofánnal dolgozunk, akkor két réteg közé borsónyi tartósítószert teszünk. A víz forrásától számított 10 percig takaréklángon gőzöljük.
Tipp: Az üveget ne rakjuk túlzottan tele, nehogy gőzöléskor kifolyjon a leve.

Egreskompót ribizlivel, málnával és citromfűvel
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 25 dkg málna, 50 dkg egres, 50 dkg cukor, 1 kk. őrölt fahéj, egy marék citromfű.
Az egrest szárának és végének levágása után alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük. Hideg vízbe téve puhára főzzük. Hozzáadjuk a ribizlit, cukrot és fahéjat, majd az egészet felforraljuk. Közben kevergessük, mert a cukor könnyen odaég. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd rakjuk üvegbe, és csak a végén adjuk hozzá a citromfüvet. Az üvegeket jól zárjuk le.

Birsalmabefőtt
Hozzávalók: 1,5 kg birsalma, 1,5 l víz, fél kg cukor, egy darabka gyömbér.
A ledörzsölt birseket meghámozzuk, nyolcfelé vágjuk, magházukat eltávolítjuk. A héjat és a magházat forró vízben 10 percig főzzük. A levet cukorral és a gyömbérrel felfőzzük, a birsdarabokat belerakjuk, és puhára főzzük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 15 percig gőzöljük.

Részeges meggybefőtt
Hozzávalók: hibátlan, száras meggyszemek, brandy, kristálycukor, csipetnyi fahéj.
A meggyek szárát majdnem tövig lecsippentjük, és egy sterilizált (kifőzött) üvegbe rétegezzük úgy, hogy 3 réteg meggyre 2-3 ek. cukrot és pici fahéjat szórunk. Tetejét 2 cm-es cukorréteggel zárjuk. Az üveget felöntjük annyi alkohollal, amennyi teljesen ellepi, majd lezárjuk. Néhányszor megforgatjuk, és végleges helyére rakjuk. Pár nap múlva ismét megforgatjuk. A cukor ezalatt teljesen feloldódik. Néhány hónapig érleljük, de elvileg akár hosszú évekig is eláll.

Diabetikus szilvabefőtt
Hozzávalók: szilva, víz, szegfűszeg, fahéj, citromsav.
A gyümölcsöt szárától megtisztítjuk, langyos vízben megmossuk, vékony tűvel megszurkáljuk. Tiszta üvegekbe rakjuk. Vizet forralunk, szegfűszeggel, fahéjjal, citromsavval ízesítjük, és forrón ráöntjük a gyümölcsre. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és 15 percig hőkezeljük 85-90° C-on. Lehűtjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Jó tanács: A készítményhez az édesítőszert a fogyasztás előtt néhány órával adjuk, és étkezésigg hűtőszekrényben tároljuk.
Tipp: Literenként 0,5 dl rumot tölthetünk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Ajándékok a konyhából
  2009-08-23 00:37:56, vasárnap
 
 


Lepjük meg barátainkat, rokonainkat otthon készült finomságokkal!

Cukrozott narancshéj
Hozzávalók: 6 narancs héja, 50 + 30 dkg cukor.
A narancshéjat megtisztítjuk a gyapjas fehér részektől, megmossuk, szárazra töröljük, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. Bő vízben felforraljuk, 1-2 percig erős lángon forraljuk, majd leszűrjük. Ezt még négyszer megismételjük, mindig hideg vízzel felengedve. Így elveszíti keserűségét. Az utolsó leszűrés után az üres fazékba 1 kg cukrot és 1 l vizet öntünk. Mikor a cukor már felolvadt, a fazékba dobjuk a héjat. Ha szükséges, annyi vízzel pótoljuk, amennyi ellepi. Felforraljuk, és takaréklángon, olykor megkeverve 1 órán át főzzük. Ha már puha és szinte átlátszó, leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagy tálcára kiszórunk 20-30 dkg cukrot, meghempergetjük benne a narancshéjat, és (12-24 óra alatt) megszikkasztjuk. Celofánba csomagolva a hűtőben 1-2 hónapig eláll.

Csokoládékrémmel töltött aszalt szilva
Hozzávalók: Másfél ek. őrölt kávé, 1,1 dl tejszín, 1 + 1 ek. vaj, 15 + 20 dkg étcsokoládé (60%-os), kb. 40 dkg aszalt szilva, 0,5 dl brandy, 1 narancs reszelt héja, sütőpapír.
A tejszínt feltesszük egy pici lábasban melegedni, beleszórjuk az őrölt kávét. Amikor már majdnem forr, lehúzzuk, és kicsit állni hagyjuk. Mikor tejeskávé árnyalatot kap, leszűrjük, és visszaöntjük a kiöblített lábasba, beleszórjuk az apróra vágott 15 dkg étcsokoládét, 1 ek. vajat, és kis lángon addig melegítjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Hűtőben pihentetjük kb. 2 órát, amíg formázható állagúvá nem keményedik.
Ha száraz a szilva, érdemes kicsit alkoholba áztatni (ha puha, akkor inkább ne tegyük, mert szétázik). Azt a részét, ahol a magot eltávolították, egy picit kitágítjuk, vagy felmetsszük, az üreget megtöltjük krémmel, majd csinosan visszaigazgatjuk a gyümölcs szikkadt húsát. Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, 1 ek. vajjal dúsítjuk, és hozzáreszeljük a narancs héját. Az olvadt csokoládéban két villa segítségével megforgatjuk a félkész desszertet, aztán sütőpapírra ültetjük, és a hűtőben dermesztjük. Csodás finomságot ajándékozhatunk szeretteinknek!

Meggylikőr
Hozzávalók: 1 kg meggy, 5 dkg tört meggymag, teatojás vagy tüll, 1 l pálinka (vodka), 1 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 1 kg cukor, 1 l víz.
A meggyet kimagozzuk, 5 dkg magot mozsárban megtörünk, és teatojásba vagy tüllbe tesszük. A meggyet, -magot, fahéjat, vaníliát kb. 3 liter űrtartalmú üvegbe rakjuk, rátöltjük az alkoholt, és jól lekötve (pl. dupla celofánnal) 3 hétig napos, meleg helyen érleljük. Naponta felrázzuk. Utána leszűrjük, majd a cukorból és vízből főzött sziruppal feltöltjük. Sterilizált üvegbe szűrve még pár napig érleljük.

Vörösboros ribizlilikőr
Hozzávalók: 1,5 kg fekete ribizli, 0,75 l száraz vörösbor, 2 szem szegfűszeg, egy darabka fahéj, 1 kg cukor (ízlés szerint több is lehet).
A ribizlit megmossuk, leszárazzuk. Vastag falú edényben víz nélkül addig melegítjük-forraljuk, amíg a gyümölcs fel nem hasadt. Ekkor lehúzzuk a tűzről, botmixerrel áttörjük. Beledobjuk a fűszereket, felöntjük a borral, és 4 napig hideg helyen érleljük. Mindennap megkeverjük. Az érlelési idő után hozzáadjuk a cukrot, és addig melegítjük, amíg fel nem olvad. Jól elmosott, forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Fűszer- és gyógynövények
  2009-08-23 00:34:54, vasárnap
 
  Fűszer- és gyógynövények a kertben




A gyógynövények termesztése nem kíván különösebb hozzáértést - kár, hogy ezzel a lehetőséggel nem sokan élnek...
Pedig ki ne használná konyhájában a bazsalikomot, kakukkfüvet, mentát, zsályát vagy akár a citromfüvet? Különleges ízükkel megfűszerezik a salátákat, húsokat, ráadásul egészségünkre is jótékony hatással vannak.

Bazsalikom
Görcsoldó, enyhíti az émelygést, javítja az emésztést. Alkalmazható idegesség, ingerlékenység, alvászavarok enyhítésére, de pl. csuklásra is. Olaja segíti az emésztést. Friss ízt ad minden olyan ételnek, mely paradicsomot, fokhagymát vagy olívabogyót tartalmaz.
Nagyon egyszerű termeszteni - mindegy, hogy magról neveljük, átültetjük, cserépben tartjuk vagy kint. Fontos, hogy rendszeresen le kell vágni a virágát, így energiáit nem a magtermesztésre fordítja, hanem a lombozatát növeli, amit felhasználhatunk.

Kakukkfű
Vitalizáló, fertőtlenítő, köptető, vírusölő hatású, csökkenti a koleszterinszintet. Tea formájában kiválóan alkalmas a torok és a hörgők fertőzéseinek gyógyítására, tinktúraként szájfekély (afta) kezelésére ajánlják. A konyhában serpenyőben sült húsok, sült zöldségek, grillezett halak ízesítésére alkalmas.

Zsálya
Segíti az emésztést, mérsékli az izzadást. Gyógyteaként torokfájás vagy klimaxos tünetek kezelésére alkalmas, az emésztést tinktúra formájában segíti. A konyhában kitűnően illik a zsíros húsokhoz - pl. a bárányhoz, sertéshez, kacsához -, így ezek könnyebben emészthetővé válnak. Az ínyencek kipróbálhatják, milyen a zöldséges rizottó vagy a fehér bab zsályával.

Oregánó (szurokfű)
Gyógyhatása hasonlít a kakukkfűéhez (köptető és enyhe görcsoldó), főleg a légúti betegségek kezelésében alkalmazható eredményesen. Egyes vidékeken festésre is használják, de mint fűszer is megállja a helyét: nemcsak ételek, hanem likőrök és borok ízesítésére is kiváló. Egyike a világon leggyakrabban használt fűszereknek, például a pizza fűszerkeverékében nélkülözhetetlen, de a csilikeverékekben is mindig megtaláljuk.
A majoránna is oregánóféle.

Illatos menta
Serkenti a gyomornedvek és az epe kiválasztását, enyhíti a felfúvódásos tüneteket és a fejfájást. Javítja az éberséget, növeli a koncentrálóképességet. Gyógytea formájában elősegíti az emésztést. A konyhában pl. joghurtos uborkasaláta, mártások, rántott leves, tea vagy fagylalt ízesítésére használjuk.

Citromfű
Vírusölő, ideg- és szívnyugtató, görcsoldó hatású. Serkenti az emésztést, és fejfájás, alvászavarok esetén is alkalmazzák. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadás idején kiváló. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Illóolaja reumás panaszok enyhítésére alkalmas. Halak, szárnyasok, saláták, desszertek kedvelt ízesítője.

A kakukkfüvet, oregánót, zsályát, mentát, citromfüvet könnyű termeszteni, akár cserépben, akár szabad földben. Nem igényelnek gazdag táptalajt, trágyázni sem szükséges, csak locsoljuk meg néha, vágjuk le a virágokat, és növesszük sűrűre, bozontosra őket.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Sárgabarackos csirke
  2009-08-23 00:32:23, vasárnap
 
  Hozzávalók:
egy egész csirke hat részre vágva, 2 nagy fej hagyma, olívaolaj, 2 dl paradicsomlé (vagy egy doboz konzervparadicsom), 6 db sárgabarack (vagy 20 dkg aszalt sárgabarack éjszakára beáztatva), 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. koriandermag megpirítva, egy csokor friss koriander, 8 ek. méz, só, 1 kk. szerecsendió, 1 kk. fahéj, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. fenyőmag (elhagyható).

Az olajon kicsit lepirítjuk a karikákra vágott hagymát. Rádobjuk a csirkét, és minden oldaláról megpirítjuk. Ekkor a hozzávalókat belekeverjük, kivéve a friss koriandert és a fenyőmagot: ezeket csak az utolsó pillanatban adunk hozzá. Kevergetni mozgatni kell, ugyanis a paradicsom a mézzel könnyen odaég. Ha nagyon elfőné a levét, vízzel pótoljuk. 40 perc alatt párolódik puhára. Rizzsel, tarhonyával fogyasszuk.
Tipp: egy kis csilipaprikával pikáns ízt adhatunk neki.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2009.07 2009. Augusztus 2009.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 808 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2306
  • e Hét: 14756
  • e Hónap: 42822
  • e Év: 102438
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.