Regisztráció  Belépés
naca1022.blog.xfree.hu
"..Leginkább a pillangóhoz hasonlítok. Ha megpróbálsz birtokolni, kisiklok a kezeid közül. Ám ha szabadon engedsz, örökké hozzád repülök majd.." . Naca
1969.10.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
A dió
  2009-09-27 20:38:00, vasárnap
 
  Dió

A diófáról nem lehet lelkesedés nélkül írni. Ő a kert nesztora, szenior-a, bölcs,
öreg uralkodója. Magas és szélesen elterülő koronája sok helyet követel. Mégsem
sajnálom tőle, mert a diófa kínálja a legszebb, legillatosabb lombsátrat; az ő
árnyékában otthon érzi magát a kertész, mert az ide állított ülőalkalmatosságon a
legkellemesebb tavasztól őszig reggelizni, olvasgatni, délután egy jóízűt
szunyókálni, vagy barátokkal egy pohár pincehideg bort, forró, illatos kávét
elfogyasztani, esetleg egy izgalmas ultipartit eljátszani. És persze a frissen
szedett, feltört, meghámozott dió se utolsó dolog, különösen, ha néhány szem édes
szőlőt is nyújt hozzá a kert. Ha dióról beszélünk, akkor e néven mindig a nemes,
királyi diót értjük. Pedig rajta kívül előfordul nálunk a fekete dió is, de ezt
főként alanyul használják. Más kontinenseken, az USA melegebb éghajlatú vidékein él
az ugyancsak ehető, nagyon jóízű pekándió és a hikoridió, amelynek a fájából a
műanyagok elterjedése előtt a legkiválóbb, legrugalmasabb sílécet gyártották.
Ezekből a fákból néhány példány a mi arborétumainkban is előfordul. A korona
kialakítása után csak az elsűrűsödő és az esetlegesen sérült, beteg részeket
távolítsuk el. A diófát csak augusztusban szabad metszeni! A diófa nálunk őshonos
növény; a honfoglaló magyarság vándorlásai során már megismerkedett vele, és itt
régi ismerősként találta, gyűjtögette és fogyasztotta termését. A diófák szinte
összefüggő állományban a folyókat kísérő galériaerdőkben fordulnak elő; legismertebb
eredeti termő-helyük Tiszacsécse és Milota környékén található, ahonnan jó fajtái is
származnak. A diófának úszó termése van, ezért kedveli a folyók árterületét, de a
madarak is terjesztik. A néphit szerint azok a legjobb fák, amelyeket a varjak ültettek, mert ők a nagyobbakat és a könnyebben feltörhetőket kedvelik. A kertekben
is gyakran tapasztaljuk, hogy az elhullott és fel nem szedett dióból tavasszal erős
növésű magonc serdül. A magyar ember hagyományosan szereti a diófát. Sokat ültettek belőle a legelők köré, az utak mellé, a szőlők közé
és a kertekbe. Sajnos, a nagyüzemi táblák kialakítása során sok tízezer diófát
kellett kivágni. Helyettük a kiskertekben szaporodott a diófák száma, és az
érdeklődés különösen azóta fokozódott, amióta oltványcsemetéket is forgalomba
hoznak. Ez korán termőre fordul, és érvényteleníti a régi rigmust: Ezt a fát
nagyapám ültette, árnyékában nem ült, gyümölcsét nem ette! A korszerű dióoltványokat
manapság már nem az unokák számára ültetik.






Termesztése

A dió az ország egész területén megterem. Kedveli a jó vízgazdálkodású, levegős
talajokat, de a déli lejtőket is. Hullámtereken is megél, ha az ár 6-8 nap alatt
levonul. A téli hidegre és a nyári melegre nem érzékeny, de a tavaszi fagyok gyakran
elpusztítják a barkáit. Ha a nővirágok kinyílása idején nincs a közelben pollenadó
barka, akkor termésre bizony nem számíthatunk. A csapadékhiány is súlyosan rontja a
terméskilátásokat: ha a június-július száraz, aszályos, akkor a dióbél apadt lesz.
Messze elhatoló gyökereivel a diófa nagy területről képes a tápanyagokat
összegyűjteni, így közvetlen trágyázásra -az egyébként rendszeres tápanyagellátásban
részesülő kertben - nincs szükség. A házi kertben egy diófa is elegendő. Ennek a
helyét is alaposan meg kell fontolni, nemcsak azért, mert nagy helyet foglal el,
hanem azért is, mert nagyon hosszú életű, és az átültetése nem kecsegtet sok
sikerrel. A többi fától tíz méter távolságra kell ültetni. A csemete ültetésére
tavasszal kerüljön sor, mert a frissen ültetett diófák nehezen viselik el a telet,
gyakran kipusztulnak. Néhány éve a faiskolák oltott diócsemetéket hoznak forgalomba.
A nemes fajtákat feketedióra vagy közönséges diómagoncra szemzik. Az
oltványtelepítés előnye, hogy az ilyen fa kisebb koronát nevel, már a 3-4. évben
termőre fordul, és gyümölcsei - minthogy a csemete vegetatív úton jött létre -
biztosan fajtaazonosak, míg a magcsemetéknél nem lehet tudni, hogy 10-12 év múlva
milyen gyümölcsöt fognak róla szüretelni. A diócsemetéket kezdetben alakító
metszésben kell részesíteni. Ennek az ideje télen van. Ha a fákat tavasszal
metsszük, akkor a sebekből szinte kicsordul a fa nedve, ami nehezen szárad be, és ez
korhadást indít meg. Augusztusban van az ideje a ritkító metszésnek, mert ekkor a
legkisebb a gyökérnyomás, és a nyílt sebeken keresztül a legkevesebb légveszteséget
szenvedi. Ilyenkor kell lefűrészelni, lemetszeni az elfagyott, száraz vesszőket is.
A diófa ugyanis gyakran és súlyosan szenved a téli fagyoktól. Az 1985. év elején
bekövetkezett két hideghullám következtében is sok ág pusztult el. De még
jelentékenyebb az a kár, amit a késő tavaszi fagyok okoznak a fiatal hajtásokon levő
nővirágokban. Ezért, ha a fagyosszentek szigorúak voltak, akkor kevés diótermésre
számíthatunk! A közvélemény úgy tartja, hogy a diófáknak nem igen vannak betegségei. Pedig ez nem állja meg a helyét!
A kertekben álló diófákon igen gyakori a baktériumos levél- és termésfoltosság, a gnomóniás
levélfoltosság és a nektriás ág-rák. A kártevők közül a diófát is megtámadják a
levéltetvek, az almamoly és a szövőlepkék. A legcélszerűbben akkor járunk el, ha az
alma- és körtefák permetezésekor a diófákat is ugyanabban a kezelésben részesítjük.
A diófajták közül az Alsószentiváni 117, a Fertődi 1, a Milotai 10 és a Tiszacsécsi
83 telepítése biztat a legjobb eredménnyel. A dió szüretét akkor kell elkezdeni,
amikor a termés zöld burka felreped. Ilyenkor vékony bottal veregetjük az ágakat,
hogy az érett diók lehulljanak. A fák ütögetése kíméletes legyen. Nem igaz az a
hiedelem, hogy a diófa annál jobban terem jövőre, minél jobban megverik az idén! Az
oltott fák a 3-4. évtől, a magról keltek a 10-12. évtől kezdenek teremni. Egy
egészséges, jól fejlett diófa 30-40 kg termést ad, és 80-100 évig él. A diófa ősszel
lehullott lombját ne használjuk komposztálásra, mert benne a juglandin nevű vegyület
van, ami a talaj mikroszervezeteinek életét akadályozza. A diólombot - a
vadgesztenye lombjával együtt - égessük el, és csak a hamut szórjuk a komposztra. Ez
a retardáns az oka valószínűleg annak is, hogy a diófák alatt a növények igen
nehezen telepíthetők meg.


Felhasználása

A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj
fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket,
amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig
füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. A diót száraz, szellős helyen, egy
rétegben továbbszárítjuk, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban,
esetleg kartondobozban tároljuk. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk.
Ezt a háziasszony bejgli, diós tészta, különféle torták és sütemények készítésére
használja fel. A cukrászok és az édesipari üzemek egyik nélkülözhetetlen anyaga a
dióbél. Igen értékes a kivágott diófa fája, amelyből furnér és parketta készül.Fontos az, hogy a törzset ne a föld felszínén fűrészeljék el, hanem a támasztógyökereket is bontsák ki, és a törzset a fatönkkel együtt emeljék ki.
Ez ugyanis a fának az ipari szempontból legértékesebb része; szép erezete és sötétbarna
színe miatt az esztergályosmunkáknak is nemes nyersanyaga. A dió zöld burkából
dióolajnak nevezett hajkenőt és barnafapácot készítenek. A diólevél főzete bélhurut,
magas vérnyomás ellen használatos. Bőrkiütések esetén diólevélből készítenek fürdőt.

 
 
0 komment , kategória:  Virágok,növényápolás,kert  
Víz a Holdon...?
  2009-09-27 20:33:18, vasárnap
 
 
Rengeteg vizet találtak a Holdon

A NASA csütörtökön este tart sajtótájékoztatót három egymással összefüggő
új eredményről: ezek alapján vízben sokkal gazdagabb a Föld Holdja, mint
azt korábban feltételezték. A kutatásokkal kapcsolatos három cikk a
Science legújabb, pénteki számában jelenik meg, de a lap szerkesztősége -
a kiszivárgott hírek miatt - korábban feloldotta az eredmények közlésének
embargóját. Forrás: AFP

Nem olyan száraz a Hold felszíne, mint azt eddig gondolták


Három, egymástól független megfigyelés együttesen mutatja, hogy a Holdon
sok vízmolekula lehet - de nem folyékony, hanem ásványokhoz kötött,
illetve gáz halmazállapotban. Égi kísérőnket egészen mostanáig
kifejezetten száraz égitestnek tekintették, bár a közelmúltban néhány jel
már utalt arra, hogy nagyobb arányban lehetnek rajta vízmolekulák.
Egyrészt az Apollo-expedíciók holdkőzeteinek modern, a korábbiaknál
pontosabb vizsgálata alapján feltételeznek jelentős mennyiségű H2O-t az
égitest anyagában. A Hold sarkvidéki krátereinek űrszondás tanulmányozása
során pedig egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy a napfénytől védett, sötét
és mély kráterekben stabilan felhalmozódhatott vízjég. Ez utóbbi
kiderítése céljából csapódik a Holdba október 9-én a LCROSS nevu
űrszonda.

A fentiektől függetlenül három, egymástól független műszer és mérési
módszer is arra utal, hogy a vízmolekulák gyakoribbak a Holdon, és
fontosabb szerepet játszanak az égitest fejlődésében, mint azt eddig
feltételezték. Az alábbiakban a Science Express 2009. szeptember 24-i
számában megjelent három cikk alapján tekintjük át a H2O molekulák
jelenlétét és viselkedését a Hold felszínén.

Három új eredmény a holdi vízről

Az egyik felfedezés az indiai Chandrayaan-1 űrszonda mérésein alapul,
amelynek felszíni egysége 2008 novemberében a Holdba csapódott. Carle
Pieters (Brown University, USA) és kollégái a távol-keleti szondán
elhelyezett amerikai Moon Mineralogy Mapper detektor adatait elemezték. A
berendezéssel a felszínről visszavert sugárzás színképeiben a 2,8 és 3
mikrométer közötti hullámhosszon mutatkozott elnyelés, ami a felszíni
anyagokban lévő H2O és OH molekuláktól származik. (Arról van szó, hogy a
felszínről visszaverődő sugárzás egy része nem jut el a műszerekhez, mert
valamilyen felszíni anyag elnyeli. Az elnyelési hullámhosszakból lehet
következtetni a felszíni anyag milyenségére.) Itt tehát nem folyékony
vízről, nem is vízjégről, hanem kémiailag kötött vízmolekulákról van szó.
A kérdéses összetevő sok helyen megtalálható a Holdon, azonban legtöbb
magas szélességeken (a sarkvidékekhez közelebb) akad belőle.

A fentiektől függetlenül a Cassini-űrszonda (évekkel ezelőtt) szintén
készített nagy felbontású színképi méréseket VIMS detektorával a Holdról,
a Szaturnusz felé vezető útján. Roger Clark (US Geological Survey) ezeket
a régi adatokat elemezte, és szintén a 2,8 és 3 mikrométer közötti
hullámhosszakon talált erős elnyelést a spektrumban. A mérések itt is H2O
illetve OH jelenlétével magyarázhatók a regolitban, amelyek 10 és 1000
ppm (milliomod rész) közötti koncentrációban voltak jelen. Ráadásul olyan
területeken is előfordulnak, amelyeket korábban teljesen száraznak
tekintettek. A legerősebb jel a terminátornál, tehát a fény-árnyék
határvonalnál mutatkozott, ami egy napi ciklusra utal.

Forrás: NASA, JPLEgy harmadik űreszköz, a Deep Impact-urszonda is
végzett néhány megfigyelést a Hold mellett elhaladva. Jessica Sunshine
(University of Maryland, USA) és kollégái az űreszköz infravörös
térképezése alapján nyomokban szintén kötött vízmolekulákat
azonosítottak. A legerősebb jel az északi sarkvidékről származott, ahol a
H2O molekulák 0,5 tömegszázalékban lehetnek jelen a törmeléktakaróban.

A molekulák koncentrációja erős ingadozást mutatott, és a besugárzással
kapcsolatos napi hőmérséklet változásoknak megfelelően módosult. A mérések
alapján a Hold idősebb és világos, felföldeknek nevezett területei
kevesebb vízmolekulát tartalmaznak, mint a sötétebb, bazaltos anyagú,
úgynevezett mare-síkságok ("tengerek"). A jelenség oka pontosan nem
ismert, de feltehetőleg az ásványos összetételben és a szemcseméretben
mutatkozó eltérés okozza. A mérések alapján a Hold felszínének jelentős
része, még ha csak gyengén is, de a holdi napok egy része alatt hidratált
állapotban van. A legmagasabb víztartalom az ásványokban éjszaka
jelentkezik. További érdekesség, hogy úgy tűnik, a H2O ciklikus
elnyelődése-kibocsátása révén a molekulák vándorolnak, és eközben a
hidegebb térségek, főleg a pólusok felé migrálhatnak. (Jobbra: a Deep
Impact-űrszonda felvétele 2007. december 31-én a Holdról (NASA /
JPL-Caltech / UMD / GSFC)

Honnan jöhet a víz?

A fenti eredmények nem illenek össze a korábbi elgondolássokkal, melyek
szerint a Hold kifejezetten száraz világ. Egyelőre pontosan nem ismert a
H2O forrása, de a megfigyeléseket többen úgy értelmezik, hogy külső hatás
segíti a vízmolekulák képződését. A vízmolekulák rögzülése, majd
eltávozása jelenleg is zajló folyamat lehet. Az egyik elgondolás szerint
napközben, amikor a napszél (a Napból érkező részecskeáramlás) a Hold
felszínét bombázza, a benne érkező hidrogénionok oxigént szabadítanak fel
a törmeléktakaróból, amely OH és H2O molekulákat alkot.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy az elmúlt kétmilliárd
évben nagyságrendileg 1013 kg H2O kerülhetett a Holdra az
üstökösmag-becsapódások révén. Ez négyzetméterenként 0,5 kilogrammnak
felel meg, amely - akárcsak a fenti említett anyag - vándorolhat is a
felszínen: a melegebb területekről eltávozik, a hidegeken pedig
felhalmozódik.

Logikus feltételezés, hogy a fentihez hasonló folyamatok más légkör
nélküli, a Naprendszer belső részén mozgó égitesteken is felléphetnek -
ha a Holdhoz hasonló külső törmeléktakaró borítja őket.

Forrás: Science / AAAS

Nem ez a víz kell a leendő holdbázisnak

Összefoglalva: a három frissen közölt eredmény jelentőségét az adja, hogy
egymástól függetlenül mutatják meg égi kísérőnk eddig nem ismert, a
korábban gondoltnál jóval "nedvesebb" arcát. Ugyanakkor a Hold felszínén
sok helyen megtalálható H2O koncentrációja alacsony.

A holdi vízkészletek esetleges hasznosítása ezért csak a sarkvidéki
kráterekben feltételezett nagyobb mennyiség esetén perspektivikus. Nem
véletlen, hogy az emberes holdbázist kísérőnk poláris vidékeire tervezik.

Emberes holdbázis a sarkvidéken

A NASA tervei szerint az emberes "marsutazás" felé vezető fontos lépés
lenne egy állandóan vagy időszakosan lakott holdbázis létesítése
kísérőnkön 2020 környékén. Ennek megvalósítása sok olyan technológia
kifejlesztését igényli, amelyek később segítenének a vörös bolygó
meghódításában. A holdbázis sarkvidéki helyzetének kedvez, hogy az itt
található kiemelkedések és a rajtuk elhelyezett napelemek folyamatosan
kapnak napfényt, ugyanakkor a mélyedések állandó sötétségben vannak.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A testünk
  2009-09-27 20:29:53, vasárnap
 
 






Érdekes egybeesések

Talán igaz, talán csak erőltetett bizonygatás, de számos növényi táplálékunk
formája, szerkezete kísértetiesen hasonlít testünk egyes részeihez. A természet
viccel velünk? Vagy nagyon is tudatosan alakította így az embert és a számára fontos
zöldségeket, gyümölcsöket?
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a
sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És IGEN, a tudomány ma már
tudja, a sárgarépa nagyszerűen javítja a szem vérkeringését és működését.
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek szintén négy kamrája van és
piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal,
amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek.(lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, akár egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy
vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések
és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az
agyműködést.
A vesebab segíti a vese működését és valóban úgy néz ki, mint egy vese.

A zeller, a kínai kel és a rebarbara ránézésre olyanok, mint a csontok. Ráadásul
fogyasztásuk jótékony hatással vannak a csontokra, erősítik azokat. A csontok 23 %
szódát tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23 %szódát tartalmaznak. Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a
csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a
csontvázat.
Az avokádó, a padlizsán és a körte segítik anyaméh és a méhnyak egészséges
működését. Hasonlítanak is rájuk. A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy
avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tarthatja hormonjait, megelőzheti a méhnyakrákot.
Mennyire megalapozott ez? Pontosan 9 hónap kell, hogy az avokádó bimbóból érett
gyümölccsé fejlődjön, több mint 14000 különböző élelem-alkotóelem található minden
egyes gyümölcsben, a modern tudomány eddig csak 141 -et tanulmányozott.
A füge tele van magocskákkal és párosával lóg, amíg fejlődik. A füge elősegíti a
spermák mozgási sebességét és növelik a mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.
Az édes burgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartja a
szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából.
Az oliva bogyó segíti a petefészek egészséges működését.

A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek.
Segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók mellből való eltávozását.
Hagyma, fokhagyma: olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint
segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből.
Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Orhidea
  2009-09-27 20:18:02, vasárnap
 
 
Az orchidea legendás növény

A mitológia szerint neve a vakmerő ifjút, Orchist idézi, aki egy bacchanálián meg
akarta erőszakolni Bacchus egyik papnőjét. A papnő őrző-védői (már akkor is dívott
ez a szakma) az ifjút széttépték és a teste virággá, orchideává lényegült át. Az
orchideát azóta a képzőművészek, a költők, az álmodozók a virágok királynőjének
tartják és azt is szívesen állítják, hogy az orchidea ékszer a virágok között. Az
orchideák a Kárpát medencének is endemikus növényei. Nálunk díszlik a Boldogasszony
papucsa (Cypripedium calceolus), a madársisak (Cephalanthera species), a madárfészek
(Neottia nidus-avis), a bangó (Ophris species). Védett, szigorúan védett
növényritkaságok. De az orchideák egyébként valódi világpolgárok, amelyek a sarkok
és a sivatagok kivételével az egész Földön honosak és hihetetlen változatosságot
tudhatnak a magukénak. Sok közülük fákon lakik, mások a talajon, lápokon, erdőkben,
pusztafüves területeken élnek. Egyesek ragadozásra, rovarfogásra szocializálódtak.
Ők talán a legcsodálatosabb virágok: színeik, formájuk olykor szemérmetlenül
hivalkodó, máskor szerényen hátrahúzódó. Jelentős részük bódítóan illatos. Alexander
von Humboldt, a világhírű botanikus, egy brazíliai felfedezőútjának naplójában azt
jegyezte fel, hogy némely orchidea hasonló egy félig megromlott húsdarabhoz !
Méreteik is roppant különbözőek. Egyes fajok, mint pl. a Grammatophylum hajtásai 3-4
méteresek, míg a Bulbophyllum alig néhány milliméteres. Vannak nagy tömegben élők és
akadnak szoliterek is.
Az orchideák csak a 18. században kerültek Európába. Linné Károly svéd botanikus a
Species plantarum című, 1753-ban megjelent művének első kiadásában 16 trópusi
orchideafajt ír le. A második kiadásban már 90 faj szerepel. Ez úgy lehetséges, hogy
időközben szenvedélyesen folyt az orchideák vadászása a trópusokon. A felfedező
botanikusok és pénzéhes kalandorok a maláriával fertőzött vidékeken sokszor
életükkel fizettek a zsákmányért. Mert zsákmány és a szó szoros értelmében vadászat
volt ez, hiszen a toronymagas fák ágairól puskával lőtték le a megkívánt, gyönyörű
növényeket.
Az első orchideagyűjtők gyarmatosító angolok voltak, akik azután hónapokig tartó
hajóúton, kajütök mélyén, egyáltalán nem kedvező körülmények között szállították a
horribilis értékű növényeket hazájukba vagy más országokba. Egyre másra jöttek létre
a gyűjtemények Angliában, Franciaországban, Spanyolországban és a trópusi
országokban. A világ egyik leggazdagabb orchidea gyűjteménye Thaiföld fővárosában,
Bangkokban van.
Ma már üzemi módszerekkel , főleg merisztéma-tenyésztéssel szaporítják az
orchideákat és hatalmas kertészetek jöttek létre. Az amatőr orchideatenyésztők
társaságokat hoztak létre, akik nagy szakértelemmel és szeretettel nevelik a
növényeiket.
Az első trópusi és szubtrópusi orchideák a 19. század első felében érkeztek
Magyarországra. 1820-ban gróf Forgách Ferenc birtokában volt néhány Vanilla
aromatica (a vanília is orchidea-faj!) Széchenyi Pál gróf 1831-ben már birtokolt
Cymbidium ensifoliumokat, amelynek pompás virágait a bálozó hölgyek estélyi
ékszerként viselték ruházatukon vagy hajkoronájukban.
Gazdag orchidea-gyűjteménye volt Várkertészetnek, ahol Somogyi István főkertész
vezetésével nemesítettek is orchideákat, sőt árutermelést is folytattak. De ez már a
20. század harmincas éveinek története. A Várkertészet a második világháború
bombázásainak esett áldozatul és az értékes növényállomány teljesen megsemmisült.
Szép gyűjtemények alakultak viszont ki a budapesti Füvészkertben, a debreceni, a
szegedi és a kolozsvári egyetemek botanikus kertjeiben és a Kertészeti Akadémián. A
legnagyobb orchidea szakértők között tartja a világirodalom számon a magyar Soó
Rezső akadémikust.



 
 
0 komment , kategória:  Virágok,növényápolás,kert  
Szép
  2009-09-25 19:01:14, péntek
 
 
Mint a folyóvíz, úgy suhan az idő, s a tovatűnt hullám nem tér vissza
többé.

Amit nehéz volt kiállni, arra jó emlékezni.

Az élet nem azt jelenti, hogy túléljünk egy vihart, hanem hogy tudjunk
táncolni az esőben.

Egy cipő megváltoztathatja az életed. Kérdezd csak meg Hamupipőkét!

Talán félek, talán nem. Talán érzek, talán nem. Talán élek, talán nem.
Talán megtalállak, talán nem?

Végignéztem, ahogy a falak összeomlanak körülöttem, de nem hiszem hogy
újra tudnám őket építeni....

Nem burkolózom rózsaszín álmokba, Nem várok semmit a holnaptól.

Mindenki él valamiért... Mindenkinek jár egy élet... Megpróbálom
megkeresni azt, Amiért élek.

Nekem káosz kell, nem bírom a rendet! Zaj kell, ami megöli a csendet!
Élet kell és szabadság, nem valami ostoba hazugság!

Valami megszűnt bennem, elpusztult rég;
Arcomon nem láthatod, de belül üvöltenék.

Eljön a pillanat, amikor az egész már nem játék, és akkor vagy teszel egy
lépést előre, vagy hanyatt-homlok elmenekülsz. Elfuthatnék, de az az
igazság, hogy tetszik a csatamező.

A valóság a nap végére távol áll a reményeinktől.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Ősz
  2009-09-25 18:58:59, péntek
 
  Pillangó falevélből

Az ősz egyik színfoltja a lehulló színes levelek, melyek újabb ihletet adnak az
alkotáshoz. Egy ilyen pillangós képet a kisebb gyerekek is könnyen elkészíthetnek.
A sok szép összegyűjtött leveleket újságpapír között préseljük le. A folyamatot
meggyorsíthatjuk, ha a leveleket két papír közzé téve levasaljuk.
Keressünk egy hosszúkás, keskeny levelet a testének, a szárnyainak pedig két nagyobb
és két kisebb, a testétől eltérő színű leveleket. Világos kartonra ragasszuk fel
először a szárnyakat, majd a testet. A pillangó csápját úgy alakítottam ki, hogy két
oldalra egy-egy kis levélszárat ragasztottam. A falevelekből ragasztott pillangó
keret nélkül is jól mutat, de egy kis ágkerettel érdekesebb. A kerethez megfelelő
hosszúságú ágakat rafiával, nyolcas kötéssel rögzítjük egymáshoz, a képet a keretre
ragasztjuk, majd néhány falevéllel díszítjük.






Termésfa

Apró szemű magokból, termésekből egyforma nagyságú csomagocskákat készítünk. Folpack
fóliából 8x8 cm-es négyzeteket vágunk. (Azért érdemes folpackot használni, mert az
jól összetapad.) Egy négyzetet a tenyerünkbe helyezünk, egy kanálnyit merítünk a
termésből, összefogjuk és szorosra csavarjuk. A különböző színű magokból fajtánként
3-4 csomagot készítünk. Két csomagot összefogunk, és cellux-szal összetekerjük őket.
Ez után egy-egy csomagot mindig hozzáfogunk és odaragasztjuk. Igyekezzünk úgy
összefogni a labdacsokat, hogy ne kerüljön egymás mellé két egyfajta mag. Egy
hurkapálcát közzé dugunk, betekerjük rafiával vagy kenderzsineggel. Egy megfelelő
méretű cserépbe állítjuk. Szúrhatjuk oázisba, vagy a cserépbe gipszbe is
állíthatjuk. A cserép tetejére különböző magokat szórunk. Cserép helyett
választhatunk kaspót is.


Egyszerű csuhébaba






Áztassunk be 10-15 percig 4 csuhélevelet. A végeiket vágjuk le. Egy 2 cm-es papír
vagy hungarocell golyót vonjunk be az egyik csuhéval úgy, hogy a selymes oldala
legyen kívül. Fogjuk össze, tekerjük meg és rafiával kössük össze. Egy másik levelet
hajtsunk ketté, helyezzük közé a fejet úgy, hogy a két vége érjen túl a fején.
A nyakánál kössük meg szorosan, és a túlérő részt hajtsuk vissza. Ez lesz a gallérja.
Ezt vágjuk körben egyenesre. A következő levélből kendőt kötünk a fejére. A kendőt hátul
csinosra vágjuk. A megmaradt levélből letépünk egy keskeny csíkot, és a baba nyakára
masnit kötünk. Végül filctollal megrajzoljuk az arcát.


Kukorica Marci



A kukorica figura elkészítéséhez nem kell különösebb kézügyesség. A kukoricát
héjastól törjük le. Áztassuk 10 percig vízbe, hogy a csuhé ne törjön össze. A csuhét
húzzuk fel, válasszuk ketté, a csúcsánál kössük meg rafiával. Ez lesz a füle. A
szemének barackmagot festettem fehérre, és a pisztácia héját feketére, majd egymásra
ragasztottam. A szemét megoldhatjuk még a kreatív üzletekben kapható báb szemmel is.A rafiát több szálával összefogtam, és a fejtetőnél megkötöttem. Ebből lett a haja.
Vastagabb szál rafiát zsinórrá sodortam, a két végére csomót kötöttem.
A kapott zsinórt megfelezve Marci hátához ragasztottam, ebből lettek a karjai. Az egyik kezét
csípőre tettem úgy ragasztom oda.Végül beleállítottam egy pálinkás pohárba.

Süni termésből







Ősz lévén, aktuális hogy a lehulló termésekből alkossunk valami kreatívat.
Például kis állatkát: Vágjuk ki közép barna kartonból a süni alakját. Ha nincs ilyen
kartonunk, akkor készítsük fehérből és fessük be. Rajzoljuk fel filctollal a száját,
szemét és az orrát. A szemének ragaszthatunk egy szem borsot, az orrának pedig egy
kicsivel nagyobb fekete termést.A süni hátát kenjük be ragasztóval, és egyenként ragasszuk fel a "kakastaréjt". A
ragasztást felül kezdjük, és sorban lefele haladunk, amíg az alját is be nem
ragasztottuk. Készítsünk egy kis támasztékot a hátához. Ehhez egy kis négyzet alakú
kartonpapírt a felénél éles késsel megkarcolunk, majd kettéhajtjuk. A négyzet felét
a süni hátára ragasztjuk, így a kinyíló fele szolgál támaszként. Íróasztalon vagy
polcon is jól mutat. Kedves ajándék lehet szüleinknek, barátainknak, vagy akár a
tanító néninek is.
 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
Gálla Nóra verse
  2009-09-25 16:58:49, péntek
 
  Amit sohasem mondtam neked




Túl sok dolog van, amiről sohasem beszéltünk. Amiről sohasem fogunk beszélni.
Nem is tudom, miért kell ennek így lennie. De talán mégis tudom. Bolondok vagyunk. Zavarodottak, és félünk.
Sohasem énekeltem neked hideg téli estéken. Nem dúdoltam a füledbe halk, összefüggéstelen dallamokat. Becéző, gyengéd dallamokat. Nem énekeltem előtted, és nem is táncoltam. Féltem, hogy megremegne a hangom, és te nem értenéd meg, amiről a dal szól. Féltem, hogy megremegne a térdem, és te nem látnád meg bennem a tündért. Csak egy fáradt, gyönge embert.
És ezt nem akarom.
Inkább hallgatok. Hallgatunk.
Nézlek, és a lelkem legmélyében, egy elfelejtett, poros és sötét szögletben énekel és táncol valami. Amiről soha nem beszéltünk. És amiről soha nem fogunk beszélni.






 
 
0 komment , kategória:  Neked...  
Félelem...
  2009-09-25 16:57:47, péntek
 
  Tudod arra gondoltam, hogy elfáradtunk,
mi emberek nagyon fáradtak vagyunk,
nem csak a munkában fáradtunk el,
hanem túl sok a teher rajtunk,
túl sokat cipelünk magunkon,
magunkban,
közben pedig állandóan úton vagyunk,
néha levegőt venni megállunk,
de csak sietve,
nehogy lekéssünk valamiről,
soha nem tudunk megérkezni,
végleg lerakni a nehéz csomagot,
testünk-lelkünk elfáradt,
mint kik negyven évig bolyongtak,
türelmetlenek vagyunk,
egymástól vagyunk türelmetlenek,
hisz már milyen rég óta
egy földön vagyunk összezárva,
egy a levegő, amit szívunk,
elmegyünk sok minden mellett,
amit fontos lenne meglátnunk,
talán a cél mellett is rég elmentünk,
már csak bolyongunk,
nem látjuk meg,
ami ,,csak" szép,
mert oda kellene figyelni,
időt áldozni,
de aki elfáradt,
nem tud másra gondolni,
mint arra, nehéz a teher,
tudod, én nagyon félek, ha elfáradok,
mert akkor távol kerülsz tőlem,
nem Téged látlak,
ha becsukom a szememet,
hanem valami zuhanni készülő
mázsás batyut,
olyankor nem hallom meg a hangodat,
talán észre sem veszlek,
úgy megyek el melletted,
a súlytól beszélni sincs erőm,
olyankor ijedten dobálok ki mindent,
ami fáraszt,
nyitom az ablakokat,
hadd áradjon be a friss,
pihentető levegő,
ha egyszer megtaláltalak,
magamnak találtalak meg,
többé el ne veszítselek.

 
 
0 komment , kategória:  Neked...  
Szépüljünk vízzel!
  2009-09-14 13:35:57, hétfő
 
  Persze kívülről sem árt, ha minél frissebb vízzel kényezteted testedet, de ez még nem elég! Ha kevés folyadékot fogyasztasz, attól a szemeid karikásak lehetnek, a bőröd tónustalan és petyhüdt, és a cellulitiszről még nem is beszéltünk. Ez azért van, mert a bőr valamennyi rétegében létfontosságú szerepe van a víznek. Ha minden rétegben optimális a nedvességtartalom, akkor a bőr bársonyos, sima tapintású, tökéletesen hidratált, színe üde és hamvas lesz.

Mindehhez mennyit kell inni?

Az optimális folyadékfogyasztás napi 2-3 liter - ez a mennyiség független az évszaktól, hőmérséklettől, fizikai aktivitástól és a levegő nedvességtartalmától. Így aztán a meleg nyári napokon ez még több is lehet. Ha nem iszol eleget, a szervezet a vízben gazdag, laza kötőszövetből vonja el a folyadékot. Bőröd 60-70 százalékát víz alkotja, rajta keresztül mindennap elveszíted tested folyadékmennyiségének 30 százalékát.

Méregtelenítés

A folyadéknak a méregtelenítésben, a salakanyag kiürülésében játszott fontos szerepe sem utolsó szempont. Ha nem iszol eleget, annak nem csak bőröd látja a kárát. A folyadékhiány számos más tünetet generál: kiszáradhatsz, agresszívebb leszel, de szédülés, lábremegés, gyengeség és fejfájás is felléphet. A víz hiányát tehát minden porcikád megérzi.

Fiatalodj vízzel!

A bőr öregedése összefügg a kötőszövet víztartalmának megfogyatkozásával, nedvességtartalma pedig a természetes olajok, a víz, a természetes hidratálófaktor pontos arányától függ. Minden bőrnek - zsírosnak, száraznak, érzékenynek egyaránt - szüksége van hidratálásra. A stressz és a környezeti ártalmak csökkentik az önvédelmi képességét. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett a különböző krémek, testápolók vagy manapság már a tusfürdők is lassíthatják a bőr öregedését, ráncosodását. A hidratáló készítmények javítják a bőr ellenállóképességét, biztosítják a nedvességet a belső rétegek számára, és fokozzák a víz megkötését is, valamint egyensúlyban tartják a bőr természetes vízháztartását.

6 tipp az egészséges bőrért és hajért

1. Hosszasan mosd arcodat tiszta vízzel!
2. Zuhanyozz! Ezzel felélénkíted a bőrödet, a masszázshoz hasonló hatást válthatsz ki.
3. Zuhanyzás vagy fürdés után használj hidratáló termékeket! A tág pórusokban könnyebben felszívódik.
4. Jelentkezz be a kozmetikushoz vizes vagy gyógyteás masszásra!
5. Meleg vízben moss hajat, majd hideggel öblítsd! Könnyebben magába szívja a sampon és balzsam ápoló anyagait, majd az ezt követő hideg vizes öblítésnél a hajszálak magukba is zárják azokat.
6. Legalább havonta kétszer használj hidratáló, ápoló hajpakolást!







. Száraz, vízhiányos bőr

Ha a bőröd dehidratált...

Mi az, ami árt?

Lehet genetikai adottság, de van néhány olyan tényező is, amely vízhiányossá teheti egyébként normál bőrödet: nyáron a sok napozás (az ultraibolya sugarak rombolják a bőr kollagén- és elasztintartalmát) vagy a mértéktelen szoláriumozás ugyanúgy szárítja a bőrt, mint télen az agyonfűtött, alacsony páratartalmú lakások, irodák. Néhány belső tényező is szerepet játszhat a bőr kiszáradásában, ilyen például a gyomorhurut vagy a hormonháztartás felborulása.

Hogyan ápold?

Ennél a típusnál elsősorban a bőr víztartalmát kell növelni, amit a következő ápoló anyagokkal tudsz elérni:

Reggel:

A bőrápolás mindig alapos tisztítással kezdődjön, amihez bőrpuhító arctejet használj! Ezután jöhet a tonizáló arcvíz, ami jó, ha tartalmaz kollagént, elasztint és vízmegkötő anyagokat. Nappalra egy kevés hidratáló gélt kenj arcodra, elsősorban nedvességmegkötő anyagokat tartalmazó készítményeket, úgymint az AHA-sav, a B5-vitamin vagy a kitingél. Ezek nyugtató, hidratáló összetevők. Alapozóból is olyat válassz, ami hidratáló anyagokat tartalmaz!

Este:

Lefekvés előtt mindig használj valamilyen krémet vagy szérumot! Szuper bőrpuhító, hidratáló anyag a ligetszépe-olaj, a Q10 koenzim, a glükoprotein vagy az E-vitamin. Gélek közül olyat válassz, mely segítségével nagy mennyiségű víz juttatható be a bőrbe! Ilyen a különböző kaktuszok kivonata, az aloe vera, a gingko és az algák.

Hetente egyszer:

A tápláló és frissítő hatású pakolásokról, maszkokról se feledkezz meg! Ilyen például a különlegességnek számító vörösborból készült pakolás vagy az algatartalmú zselé, melyek összehúzó és tonizáló hatásúak. Érdemes alkalomadtán iontoforézis kezelést is igénybe venni egy szakképzett kozmetikusnál.

2. Olajos, seborrhoeás bőr

Ha a bőröd olajos, fénylő, tág pórusú...

Mi az ami árt?

A túlzott faggyútermelés oka is lehet örökletes, de néhány külső és belső tényező is olajossá teheti egyébként normál bőrödet. Helytelen például a zsíros kozmetikumok használata, a levegő-, napfény- és mozgáshiány és a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztása.

Hogyan ápold?

Ennél a típusnál a cél a bőr megfelelő letisztítása, a pórusok kitisztítása és összehúzása.

Reggel:

A bőrápolás mindig alapos fertőtlenítő tisztítással kezdődjön. Erre alkalmas a rózsa-, az uborka- vagy a mályvakivonatot tartalmazó arctej. Ezután itt is jöhet a tonizáló arcvíz, ami szintén jó, ha tartalmaz kollagént, elasztint és vízmegkötő anyagokat. Emellett egy finom peeling nyugtató öszzetevőkkel is nagyon jó hatással lehet a bőrre. Közvetlenül arctisztítás után ne tegyél fel alapozót, amikor eltelt egy kis idő, akkor pedig használj folyékony állagú, olajos bőrre alkalmas alapozót!

Este:

Lényeges eleme az esti kezelésnek az arctisztítás, utána pedig használj pórusösszehúzó hatású arcvizet és ugyanilyen bőrtápláló krémet! Tápláló hatású a sörélesztő, a különböző algakivonatok, az iszap és a ginzenggyökér is.

Hetente egyszer:

Az arctisztítást tartalmazó kozmetikai kezelés ennél a bőrtípusnál elengedhetetlen! Ez gőzölésből, egy bőrpuhító krém felviteléből, a komedók (pattanások, mitesszerek) eltávolításából és egy nyugtató, pórusösszehúzó pakolásból áll. Jó hatással van a bőrre az iontoforézis és különböző nyugtató tápláló anyagok, mint a hamamelisz, a B6-vitamin, a glükoproteidek, az allantoin és a farnezol tartalmú ampullák.

3. Érett bőr

Ha a bőröd öregedő...

Mi az ami árt?

A bőr öregedése egy természetes folyamat, azonban nem mindegy, milyen gyorsan és hogyan megy végbe. Néhány dolog gyorsítja ezt a folyamatot, így sokaknál már igen korán meglátszanak az első ráncok, és a bőr hamarabb ereszkedik meg. A bőröregedést mindenképpen gyorsítja a sok napozás vagy a mértéktelen szoláriumozás. Emellett a dohányzás is rendkívül ártalmas, hiszen a vérkeringésre hat, így lassítja az oxigénáramlást. Fontos, hogy amikor csak tudsz, aludj eleget, hiszen akkor nem fogsz puffadt szemekkel vagy sötét karikákkal ébredni!

Hogyan ápold?

Ennél a típusnál nagyon fontos a megfelelő táplálás és a bőr életerejének regenerálása.

Reggel:

A bőrápolást ennél a típusnál is alapos tisztítással kezdd! Minden reggel, mielőtt az utcára lépsz, használj legalább 15-ös faktorú naptejet! Válassz olyat, amely tartalmaz további, a bőrtípusodnak megfelelő összetevőket, például antioxidánsokat, pro-retinolt, A-vitamint. Ezen kívül a tápláló, regeneráló hatóanyagok is szükségesek, amilyen a méhpempő, a placenta, a fitohormonok, a kollagén és az elasztin. A smink pedig mindig a hidratált, napvédelemmel ellátott bőrre kerüljön!

Este:

Egy éjszakai tápláló krém vagy szérum mindenképpen szükséges nem csak erre, de az összes bőrtípusra. A gazdag tápanyagtartalmú krémek az alvás alatt fejtik ki hatásukat, és egyéb környezeti hatásoktól mentesen (szél, napsugárzás, szmog) szívódnak fel.

Hetente egyszer:

Heti egyszeri peeling javasolt az érettebb bőrnek is, kozmetikai kezelésekből pedig olyat ajánlunk, amely az izomtónust fokozza, így például a masszázs rendkívül jó hatással van rá. Ugyanis ha az izmok tónusa megfelelő, akkor a bőr feszes marad, és lassabban ráncosodik.
 
 
0 komment , kategória:  A szépség titka  
Szépségápolás
  2009-09-14 13:31:52, hétfő
 
  Avokádó

Az avokádóban olyan lényeges olajok találhatók, amelyek megfiatalítják a bőrt, csökkentik a szem körüli puffadást, és a bodros hajra is gyógyírként szolgál. Ez a zöldség gazdag A-, D- és E- vitamin forrás, ezenkívül minden bőrtípust kiválóan táplál. Zúzz össze egy fél érett avokádót, majd keverd össze egy fél csésze majonézzel, és masszírozd be a megnedvesített hajadba. 20 perc elteltével alaposan öblítsd ki!

Banán

A banán egy csodálatos gyümölcs, amelyet sikerrel vethetsz be a ráncok ellen. Pépesíts össze egy negyed banánt egészen addig, amíg krémes nem lesz. Aztán vidd fel az arcod egész területére, és hagyd fent 15-20 percig, majd meleg vízzel mosd le, ezt pedig kövesse egy hideg vizes arcmosás, hogy felpezsdüljön a vérkeringés.

Sör

A folyékony kenyérből nyugtató hatású és hidratáló kezelést készíthetünk a bőrünk és a hajunk számára egyaránt. A sör olyan proteineket tartalmaz, amelyek kiválóan erősítik a hajszálakat. Alacsony a pH értéke, erősíti a felhámot is, és így még csillogóbbá válnak tincseink. A sörben lévő komló is nagyon fontos összetevő a haj számára, valamint az alkohol minden szennyeződést és zsiradékot eltávolít a felszínéről.

Eper, málna

Az eper és a málna természetes megoldást jelentenek a dehidratált és érzékeny bőr számára. Végy két marék érett epret, amely tele van bőrbarát C-vitaminnal, pépesítsd össze, majd keverj hozzá egy evőkanál natúr joghurtot. Masszírozd bele a bőrödbe, és hagyd fent 10-15 percig.

Kávé

A kávészemekkel kitűnően lehet feszesíteni a bőrt (állítólag Cindy Crawford is kávészemekkel dörzsöli be a combjait, hogy feszesebbé varázsolja azokat, elmondása szerint még a narancsbőr kialakulását is megelőzi ezzel). Ez az arcápoló még tónusosabbá teszi majd az arcodat. Keverj össze egy negyed csésze frissen őrölt kávét és egy tojásfehérjét, és finoman masszírozd be a bőrödbe. Miután a keverék megszáradt, meleg vízzel öblítsd le.

Tojás

A nyers tojás használata egy régi szépségtrükk, amivel visszaállíthatod a haj vitalitását, és ragyogóvá teheted a fakó tincseket. Nedvesítsd meg a hajad, aztán dörzsölj a fejbőrödbe egy egész tojást a gyökerektől kezdve a hajvégekig, majd ahogy szoktad, hideg vagy langyos vízzel öblítsd ki a hajadból.

Tej

Nem csak a fürdővizedet bolondíthatod meg egy kis tejjel, kísérletezhetsz a következő tippel is: 30 másodpercig melegíts egy csésze tejet a mikróban (legyen meleg, de ne forrjon), majd öt percig áztasd benne a kezed. A tejben lévő hatóanyagok erősítik a körmöket, és hidratálják az erősen igénybe vett kezet.




Halból sosem elég

Mindenféle hal nagyszerű számunkra, de a lazac csillagos ötöst érdemel, hiszen ez az egyik legegészségesebb étel. Még impozánsabbá teszi az, hogy fogyasztásával a szépségedet is fokozhatod. A lazac a legjobb omega-3 zsírsavforrás, ez a lényeges anyag pedig sokat tesz az egészségünkért és a szépségünkért: leküzdi a szervezetben megjelenő gyulladásokat, megőrzi a sejtek rugalmasságát, javítja a vérkeringést, és elősegíti a megfelelő agyműködést is.

Felejtsd el a sült krumplit és társait!

Kutatók egy csoportja huszonhárom olyan embert fogott tizenkét hetes diétára, akik bőrproblémákkal küszködtek. Az étrend rengeteg fehérjét, de nagyon kevés szénhidrátot tartalmazott. Mi lett az eredmény? A bőrük természetesen sokkal jobb lett. Az alanyok huszonkét százalékának jóval kevesebb lett a pattanása, míg a kontrollcsoportban, ahol szénhidrátban gazdag diétát folytattak, ez az érték mindössze tizennégy százalék volt. A szakértők nem tudják megmondani, hogy a súlyvesztés miatt javult-e a résztvevők bőre, vagy az étrendbeli változások játszották a főszerepet, de egy biztos, a magunkhoz vett táplálék óriási mértékben befolyásolja bőrünk állapotát. Halmozd el magad sovány fehérjével, de a szénhidrátokat fogd vissza!

Finom joghurt

A kalcium különösen hasznos, ha erős csontokat, gyönyörű körmöket, jó testtartást és bájos mosolyt szeretnél. Egy pohár natúr, alacsony zsírtartalmú joghurt körülbelül 450 mg kalciumot tartalmaz, ezzel a napi kalciumszükséglet felét fedezheted. De a joghurt és a szépség kapcsolata nem merül ki a kalciumtartalomban. Ebben a tejtermékben cink is van, amely szintén elengedhetetlen a bőr számára.

Kiwi

A kiwi remek tápanyag és még ízletes is. Bőséges a C-vitamin tartalma, és más antioxidánsokat is szolgáltat, amellyel leküzdhetjük az idő múlásának nyomait. A kiwit azért is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert serkenti a kollagén-szintézist, megőrzi a csontok és a fogak egészségét, megelőzi a ráncok kialakulását. Ez a gyümölcs a legjobb antioxidáns, hatástalanítja a szabadgyököket is, amelyek károsítják a sejteket, melyek megjelenése akár gyulladáshoz, rákhoz és szívelégtelenséghez is vezethet.

Kegyetlen diéták

A túlzott mértékű diétázás rossz hatással van a bőrre, ezért soha ne mulassz el egyetlen étkezést se. Az étel olyan számunkra, mint a benzin az autó számára: nélküle egyszerűen nem működünk. Ha javarészt egészséges ételeket választasz, ha ésszerű mennyiséget veszel magadhoz, a tested csodásan fog mutatni, és maximálisan jól fogod érezni magad a bőrödben.




 
 
0 komment , kategória:  A szépség titka  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 219 db bejegyzés
Összes: 474 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 50
  • e Hónap: 2414
  • e Év: 26620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.