Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/69 oldal   Bejegyzések száma: 685 
Meghalt Rudolf Diesel
  2009-09-30 21:59:00, szerda
 
  Meghalt Rudolf Christian Karl Diesel (Párizs, 1858. március 18. - La Manche-csatorna, 1913. szeptember 30.) német mérnök, a róla elnevezett öngyulladó belsőégésű motor (dízelmotor) feltalálója.

Rudolf Diesel Párizsban született, szülei bajor bevándorlók voltak. Apja bőrcikkeket készített, anyja angol tanárnő volt. Rudolf iskolázását Párizsban kezdte. A család fel szerette volna venni a francia állampolgárságot, de 1870-ben a porosz-francia háború kitörése miatt távozniuk kellett. Londonba költöztek, ám Rudolfot rövidesen Augsburgba küldték unokatestvéréhez, hogy ott folytassa tanulmányait. Rudolf elhatározta, hogy szülei kívánsága ellenére gépészmérnök lesz. (Szüleihez írt leveleit az augsburgi M.A.N. gyár archivuma megőrizte). 1875-ben, két évvel a szokásos iskolai beiratkozási kor előtt ösztöndijjal vették fel a főiskolára (Technische Hochschule München), ahol francia és angol nyelvtanítással tartotta el magát, 1880-ban mégis kitűnő eredménnyel végzett. Színvonalát addig még senki sem tudta elérni.

Egyetemi tanárától ajánlólevelet kapott két céghez, Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg (M.A.N.) és Sulzer Bros. of Winterthur. A két cég közös irodát akart kinyitni Párizsban, és az ifjú Rudolf hamarosan hivatali igazgató lett. Észrevette, hogy sokan kishatásfokú gőzmotort használtak, és hamar felismerte egy hatékony, önálló erőgép szükségességét. Franciaországban egy ammóniával működő zárt-ciklusú motoron dolgozott eredménytelenül, így amikor Berlinbe küldték, hogy ott folytassa munkáját, irányt változtatott, és a Carnot-körfolyamaton alapuló öngyújtó motort kezdte tanulmányozni. Első terve szerint szénport fecskendezett be egy henger 200 atmoszférára összenyomott légterébe, de a végcélja az volt, hogy a nyomás által felhevített légtérbe fecskendezett nehéz kerozin minden szikra nélkül, magától gyulladjon meg.

A munkát a M.A.N. cég finanszírozta. Végre sikert ért el, amikor 1897-ben Sulzer elkezdte Diesel motorjának gyártását. Hamarosan ő is gazdag ember lett, a pénzét gyorsan elvesztette, mert rosszul spekulált. Nem szabadalmaztatta az alapvető eljárást és többi szabadalmát is eladta, hogy legyen miből megélnie. Folytatta a motortervezést és előadásokat is tartott Európában és Amerikában. Világosan felismerte a növényi olajok üzemanyagként való használatának lehetőségét.

1913-ban Angliába hívták. Egy Carel nevű belga gyáros, már elkezdte Diesel engedélyével Belgiumban a Diesel által tervezett motorok gyártását, majd részt vett egy új, angliai cég alakításában is Consolidated Diesel Engine Manufacturers Ltd néven; egy vadonatúj üzem is kész volt már Ipswichben. Diesel a Carels gyár igazgatója és főmérnöke társaságában utazott. Az Ipswich-i gyárat és Londonban a Rover autócéget akarták meglátogatni. Amikor azonban az Antwerpen és Harwich között járó éjszakai hajó Angliába érkezett, Diesel nem volt rajta. Néhány nappal később halászták ki a holttestét a tengerből.

A következő lista azoknak a cégeknek a sora, akik már Dieseltől gyártási engedélyt kaptak: Burmeister & Wain, Deutz, Mirlees, AB Diesels Motorer (ma: Atlas Copco), Stork-Werkspoor, Sulzer, American Diesel Engine Company, St Louis

Rudolf Diesel belsőégésű motorjára 1892. február 23-án kapott szabadalmat. Ez a szabadalom a gáztörvényeken alapult levegősűrítéssel működő, tehát gyújtógyertya nélküli (öngyulladásos), belsőégésű motorokat írta le. 1893-ban közzétette elméleti munkáját a hőerőgépekről. A működő prototípust az augsburgi MAN cég készítette el. A motort eredetileg ,,olajmotornak" nevezték, mivel általában gázolajat használ fel. A Diesel-motor - tökéletesített formában - máig is népszerű, főleg kis fogyasztása miatt.

Diesel élete tragikusan végződött: 1913. szeptember 30-án. Carels, egy belga gyáros már elkezdte Diesel engedélyével Belgiumban a Diesel által tervezett motorok gyártását, és akkor Carels részvételével új cég alakult Angliában 'Consolidated Diesel Engine Manufacturers Ltd' néven: egy vadonatúj üzem már kész is volt Ipswichben. (A belga Carels cég Diesel licencvevője volt). Diesel a Carels gyár igazgatója és főmérnöke társaságában utazott, az ipswichi gyárat annak megnyitása alkalmából, és Londonban a Rover autocéget meglátogatni. Amikor azonban a La Manche csatornán Antwerpen és Harwich között járó éjszakai hajó, a 'Dresden' Angliába érkezett, Diesel nem volt rajta. Néhány nappal később halászták ki a holttestét a tengerből, de azt a rátaláló tengerészek - a kor szokásai szerint - visszadobták a tengerbe; ezután már sohasem találták meg, csak a fiai azonosították néhány holmiját.

Halála körülményeit nem lehetett biztosra megállapítani. Egyesek szerint öngyilkosságot követett el, mert elszegényedett, de egy jelentés szerint tökéletesen jó hangulatban volt, amikor az előző este a kabinjába tért. Mások szerint valószínűleg a német titkosszolgálat gyilkoltatta meg, mivel Diesel szabadon és nemzetközileg akarta találmányait terjeszteni, és meg kellett akadályozni, hogy ezen szabadalmak (közvetlenül az első világháború kitörése előtt) a potenciális ellenség kezébe kerüljenek. Egy további elmélet szerint a kőolajcégeknek volt köze Diesel halálához, mivel Diesel növényi olajok használatát hangoztatta, ami az olajcégek érdekei helyett a mezőgazdaság érdekeit szolgálta. Diesel családja meg volt győződve arról, hogy Rudolfot valaki a hajóról lelökte, hogy szabadalmait ellophassa.

Ha a németek attól féltek, hogy a Diesel által tervezett motorokat ellenük is fel lehet majd használni, az nem volt indoktalan, mert az első világháború kitörése után az ipswichi gyár termékei között angol tengeralattjáró-motorok is szerepeltek. Ha azonban az olajvállalatok növényolaj-kompetíciótól féltek, annak egyelőre semmi oka sem volt, mert a dízelmotorok a mai napig iparilag csaknem kizárólag kőolajtermékeken működnek (kátrányolajtermékeken sokkal kisebb mennyiségben, de a diesel motor különböző változatait kísérletileg már sokféle üzemanyagon próbálták ki).

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt James Byron Dean
  2009-09-30 21:56:06, szerda
 
  James Byron Dean (Marion, Indiana, USA, 1931. február 8. - Cholame, Kalifornia, USA, 1955. szeptember 30. ) amerikai színész

A családi farmon született Winton és Mildred Wilson fiaként. A család hat évvel később elköltözött Santa Monica-ba, (Kalifornia állam), édesapja fogtechnikus lett. James beiratkozott a brentwoodi iskolába, és egészen anyja haláláig, 1940-ig járt oda.

Kilenc éves korában Jamest édesapja a rokonokhoz (nagybátyjához) adta egy farmra, közel Fairmounthoz (Indiana állam). A felsőtagozatos iskolában James az iskola kosárlabda csapatának tagja volt, a színészet iránt érdeklődött. Az iskola elvégzése után Kalifornia államba ment, és együtt lakott édesapjával és mostohaanyjával.
Beiratkozott a Santa Monica Kollégiumba, de hamarosan átiratkozott Los Angelesbe, az University of California-ba színművészetre.
James Dean karrierjét a Coca-Cola kereskedelmi televízióban kezdte statisztaként. (Beat the Clock).

Ezek után mentora és barátja James Whitmore tanácsára elköltözött New York-ba, ahol filmekben és színpadon lépett fel. (Kraft Television Theater, Studio One, Lux Video Theatre, Robert Montgomery Presents, Danger, General Electric Theater), valamint buszsofőrként dolgozott. Több sikertelen kísérlet után a híres Actors Studio növendéke lett, filmekben és Broadway-darabokban játszott. Hollywoodban szerepelt néhány filmkockán olyan felejthető filmekben, mint a Sailor Beware, de az 1955-ös év igazi áttörést hozott számára: megkapta Cal Trask szerepét az Édentől Keletre című filmben, amelyet Elie Kazan rendezett (a film Oscar-díjat kapott, őt pedig a legjobb színész díjra jelölték). Érdekessége a film bemutatásának: Marlene Dietrich volt a jegykezelő, aki akkor igazi világsztárnak számított.

A film sikere révén vásárolt magának egy Porsche 550 Spyder gépkocsit, egy versenyautót, hogy hódolhasson másik szenvedélyének, az autóversenyzésnek. Rövid szünet után megkapta a Haragban a világgal, Nicholas Ray művének szerepét; partnere Natalie Wood volt, majd utána egy másik filmet kezdett el forgatni: az Óriás című George Stevens műben olyan világsztárokkal, mint Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Dennis Hopper szerepelt. (A film többszörös Oscar-díjas lett.)

A Giant forgatása közben James Dean egy autóversenyre utazott, az országúton azonban karambolozott kocsijával és életét vesztette. A fairmounti temetőben helyezték végső nyugalomra (Indiana államban).

Habár mindössze három nagy mozifilmben szerepelt, melyek révén két Oscar-díj jelölést kapott, halálakor mégis legenda lett: a fiatalok problémáit azóta sem tudta senki úgy megformálni, mint ő a Haragban a világgal című filmben, a farmert és piros dzsekit viselő, szomorú tekintetű Jim Stark szerepében.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszületett Benedek Miklós
  2009-09-28 17:43:41, hétfő
 
  Benedek Miklós (1946. szeptember 28. -) színművész, rendező, a színész Benedek Tibor fia, a vízilabdázó Benedek Tibor édesapja.

Játékát kulturáltság, fegyelem, rendkívüli stílusérzék, fanyar humor, ironikus okosság jellemzi. Szerepeinek elmélyült, aprólékos kidolgozottsága sajátosan harmonizál személyiségével, külső megjelenésével. Műsorokat szerkeszt, rendez és tanít a főiskolán. A legendás Budapesti Orfeum című zenés darab szellemi atyja.

1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-ban a Katona József Színház, 2003-tól pedig újra a Nemzeti Színház tagja lett. A Színház- és Filmművészeti Főiskola docense. 2009-ben elbocsátották a Nemzeti Színházból, hat kollégájával együtt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sylvia Kristel holland színésznő.
  2009-09-28 17:40:50, hétfő
 
  Sylvia Kristel (Utrecht, 1952. szeptember 28. - Amszterdam, 2012. október 17) holland színésznő. Világhírnevét az Emmanuelle (1974) című erotikus film főszerepének köszönheti. A szerepet több folytatásban is eljátszotta. Színészi képességeiről eltérőek a vélemények, ám főleg az 1970-es években számos figyelemre méltó alkotásban kamatoztatták előnyös megjelenését, ártatlanságot és érzékiséget egyszerre sugárzó egyéniségét. Kiemelkedően magas IQ-val rendelkezik, anyanyelvén kívül négy nyelven beszél folyékonyan (angol, német, olasz, francia). Fia, Arthur Kristel színész.

Sylvia kiemelkedő intelligenciája elég korán megmutatkozott, éles esze miatt négy osztályt is kihagyhatott az iskolában. Feltűnő szépségének köszönhetően 17 évesen modellszerződést kapott. 1973-ban benevezett a Miss Tv Europe elnevezésű versenyre, melyet meg is nyert. A filmesek is felfigyeltek rá, és még abban az évben három filmszerepet kapott. A Naakt over de schutting című thrillerben énekesként is megcsillogtathatta képességeit az A letter came today című dal előadásával. 1973-ban Hugo Claus, belga író jegyese lett, de a kapcsolat 5 év múlva, házasság nélkül véget ért. Sylvia 1974-ben megkapta azt a szerepet, amely egy csapásra világhírűvé és a '70-es évek legnépszerűbb európai szexbálványává tette.

Just Jaeckin, francia képzőművész tevékenységi körét 1974-ben kiterjesztette a filmvilágra is. Elsőként Emmanuelle Arsan híres-hírhedt ponyváját, az Emmanuelle-t filmesítette meg. A főszerepre számos jelölt közül választotta ki Sylviát, mert úgy ítélte meg, hogy benne megvan az a kisugárzás, amely a hősnő hiteles eljátszásához szükséges. Az Emmanuelle óriási felzúdulást váltott ki, a cenzúra is közbeavatkozott, de azt senki nem vonta kétségbe, hogy nem pornográfiáról van szó, hanem az erotika művészi szintű ábrázolására tett kísérletről. A film slágerének magyar változata szerint ,,A szerelem dalára elindult Emmanuelle, ledobva láncait...", ám Kristel nem csupán a láncait dobálta le magáról oly vehemensen. Az általa megformált hősnő kezdeményezőnek bizonyult a szexben, és barátja, az idős Mario útmutatásait követve fokozatosan megszabadult a gátlásaitól.

Sylvia következő filmje az NSZK-ban forgatott Der Liebesschüler volt. E mű magyar vonatkozású érdekessége, hogy Kristel egyik partnernője a német nyelvterületen akkoriban igen népszerű Tordai Teri volt, aki állítólag külföldi erotikus karrierje legmerészebb alakítását nyújtotta e produkcióban. Az Emmanuelle-nek köszönhetően Sylviára felfigyeltek a filmszakma jelesebb alkotói is: olyan művészek adtak számára fontos szerepeket, mint Jean-Pierre Mocky (Un linceul n'a pas de poches), Alain Robbe-Grillet (Játék a tűzzel), Francis Girod (René, a kutya) vagy a filmerotikában és sztárcsinálásban egyaránt szaktekintélynek mondható Roger Vadim (A hűséges asszony). Természetesen játszott az Emmanuelle második és harmadik részében is, melyek azonban nyomába sem érhettek az inkább esztétikailag, semmint tartalmilag figyelemre méltó előzménynek. Érdekes szerepet kínált Sylvia számára a Franciaországban dolgozó lengyel Walerian Borowczyk a Periféria (1976) című drámájában. Dianát, az arisztokratikus viselkedésű utcalányt formálta meg, aki csupán munkának tekinti a jóképű Sigismonddal (Joe Dallesandro) folytatott viszonyt, ám a családját elveszített férfi egyre erősebben próbál kötődni a lányhoz. Az Utolsó tangó Párizsban hangulatát idéző művészi alkotást egyes országokban az Emmanuelle folytatásaként reklámozták, hogy minél több nézőt becsalogassanak rá. Claude Chabrol Alice utolsó szökése (1977) című drámájában Sylvia a címszereplőt, a jéghideg jellemű Alice-t formálta meg figyelemre méltó módon, ám a mű sajnos nem lett sikeres. 1978-ban hazájában forgatott két filmet: mindkettőben ismert kollégája és honfitársa, Rutger Hauer volt a partnere. A goethei hangvételű Rejtélyekben hideg tartózkodásával öngyilkosságba kergeti a főhőst, ám annak barátja bosszút áll rajta. A II. világháború idején játszódó Pastorale 1943-ban egy kémnőt formált meg. (Utóbbi film eredetileg tévésorozat volt.) Forgatott az olasz Luigi Zampával (Vad ágyak) és Salvatore Samperivel is (Amore in prima classe). Az ötödik muskétás (1979) című kosztümös kalandfilmben többször mutatkozott kosztüm nélkül, akárcsak a vetélytársnőjét megformáló Ursula Andress. A mű egyébként Dumas vasálarcos-sztorijának egyik mozgóképes variációja. Sylvia hollywoodi karrierje a zömmel európai színészekkel forgatott Repülőtér '79-cel kezdődött, de a csillogó filmváros nem a legelőnyősebb oldalát mutatta a színésznő számára.
A Lady Chatterley szeretője női főszerepében

Az 1980-as évek kevésbé szerencsés időszak volt Sylvia pályáján. Noha néhány filmje kereskedelmileg sikeresnek bizonyult - például az ismét Jaeckinnel forgatott Lady Chatterley szeretője, melyben Nicholas Clay volt a címszereplő -, a művésznő mégis lejtőre került. Mindössze 32 évesen kellett búcsút mondania Emmanuelle szerepének a széria negyedik részében: a stafétát Mia Nygren vette át. Testhezálló szerep volt Sylvia számára a titokzatos táncosnő, a kémkedésért kivégzett Mata Hari figurája, Curtis Harrington Magyarországon forgatott alkotása azonban kínos kudarcnak bizonyult. A Casanova című tévéfilmben világszerte elismert szépségekkel - Faye Dunaway, Ornella Muti, Hanna Schygulla - került össze (a címszerepet Richard Chamberlain alakította).

Hollywoodi tartózkodása alatt a kábítószer rabja lett, és csak akkor tudott leszokni róla, amikor visszatért Európába. Terápia gyanánt egy ideig húga utrechti éttermében pincérnőként dolgozott. Az 1990-es évek elején akkori élettársa javaslatára sikeres alakítása felmelegítésével próbálkozott: ismét Emmanuelle szerepét formálta meg. Az újabb Emmanuelle-filmekben azonban a tulajdonképpeni erotikus kalandokat a Marcela Walerstein által megformált fiatalabb alteregója élte át. Érdekesség, hogy Sylvia énekelte az új széria címadó melódiáját. A művésznő 2002-ben torokrák, 2004-ben tüdőrák miatt kapott kezelést. Topor et moi címmel 2004-ben egy animációs rövidfilmet rendezett. 2006 szeptemberében, Franciaországban Nue (Meztelenül) címmel önéletrajzi regénye jelent meg. Haláláig Amszterdamban élt. Kristelt 2005-ben diagnosztizálták gége- és tüdőrákkal, 2012. júliusában pedig szélütés miatt került kórházba. 2012. október 17-én hunyt el.

forrás: wikipédia

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszületett Mira K. Sorvino
  2009-09-28 17:37:47, hétfő
 
  Megszületett Mira Katherine Sorvino (Tenafly, New Jersey, USA, 1967. szeptember 28. -) Oscar- Golden Globe- és Academy Award díjas amerikai színésznő.

Tenaflyban, New Jerseyben született, Lorraine Davis és Paul Sorvino színész gyermekeként. 2 testvére, Michael, és Amanda. A Dwight-Englewood High School színházában szerepelt.

New Yorkba utazott, hogy színésznő lehessen. 1993-ban szerepelt az Amongst Friends című filmben, ami az első filmje volt. Egy Woody Allen filmben eljátszott szerep után 1995-ben Academy Award-ot nyert. Szerepelt a Romy és Michelle - Szőkébe nem üt a mennykő (1997) című filben, egy HBO produkcióban, Norma Jean & Marilyn, (1996) a Mimic - A júdás fajban (1997) és még rengeteg sikerprodukcióban. 2008-ben vendégszerepelt a Dr. House című sorozatban.

2004. június 14-én hozzáment Christopher Backus-hoz, két gyermekük van, Mattea Angel és Johnny Christopher King.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszületett Naomi Watts
  2009-09-28 17:34:31, hétfő
 
 


Naomi Watts (Egyesült Királyság, Anglia, Shoreham, 1968. szeptember 28.) angol/ausztrál színésznő és producer.

Watts az angliai Shoreham-by-Sea-ben született, de anyjával Ausztráliába utazott 1982-ben, apja halála után. Nicole Kidmannel tanult színészetet Sydneyben. Először televíziós reklámokban jelent meg, majd a Home and Away című drámasorozatban 1988-ban, Julie Gibson szerepében. Első kitörése az 1995-ös Tank Girl című filmmel történt, Jet Girl szerepében.

2001-ben Watts feltűnt David Lynch Mulholland Drive - A sötétség útja című filmjében, melyben elismert alakítást nyújtott, de nem sikerült vele jelölést nyernie az Oscar-díjra. Watts szerepeinek minősége és mennyisége nőtt a Mulholland Drive után, és szerepelt az igen népszerű amerikai filmben, A körben (a Kör című japán horror feldolgozása). 2004-ben Oscar-díj jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában, a 21 gramm című filmben való alakításáért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszületett Hilary Duff
  2009-09-28 17:31:34, hétfő
 
 


Hilary Erhard Duff (Houston, 1987. szeptember 28.), amerikai színésznő, énekes, divattervező és szónok. A sikert hozó televíziós show főszerepe után (Lizzie McGuire), Duff elkezdte építeni karrierjét a mozifilmiparban is. Legsikeresebb filmjei a Tucatjával olcsóbb (2003), vagy a Csáó, Lizzie! (2004). 2005-ben csaknem 15 millió dollárt keresett. Elindította saját ruhakollekcióját (Stuff by Hilary Duff), és saját illatot adott ki, Elizabeth Ardennel, amely a With Love... Hilary Duff nevet viseli (a Dignity With Love című daláról, amiből kislemez lett; a parfüm reklámja is a videoklip részleteiből áll).

Hilarynek a popszakmában is nagy sikerei vannak, albumjaiból csaknem 13 millió fogyott el világszerte. Legújabb albuma a Dignity, amely 2007 áprilisában került a polcokra.

Hatalmas pénzösszeget adományozott a Katrina hurrikán áldozatainak, és ő lett a nemzetközi szóvivője a Kids With A Cause segélyszervezetnek.

Duff a texasi Tescoban született 1987. szeptember 28-án, Susan Colleen (leánykori nevén Cobb), és Robert Erhart Duff második gyermekeként. Duffnak van egy nővére, Haylie Duff, aki szintúgy színész- és énekesnő. Édesanyja arra bátorította Hilaryt, hogy vegyen színi órákat Haylie mellett, minek eredményeként a két lány szerepeket nyert el különböző színházi előadásokban. Hat és nyolc évesen a Duff-testvérek balettezni kezdtek tanulni a texasi San Antonioban. A testvérek fellelkesedtek a színészet, mint szakma ötletére, és végül áttelepültek anyjukkal Kaliforniába. Duff édesapja otthon maradt, hogy gondoskodjon üzleteikről. Sok év meghallgatás és találkozás után a Duff-testvérek különböző tévés reklámokban szerepeltek.

Az első film amiben szerepelt 1997-ben a True Woman c. filmben. Szintén kapott egy kisebb szerepet a "Playing by Heart" c. filmben, 1998-ban. Ugyanebben az évben megkapta Wendy, a boszorkány szerepét, a Casper és Wendy találkozása c. filmben, ahol találkozik az animációssal karakterrel, Casperrel. 1999-ben kapott egy szerepet a "The Soul Collector" című filmben. Ezért a szerepért kapott egy díjat a Young Artist Awards-on. 2000-ben volt két vendégszerepe a "Daddio"-ban és a "Chicago Hope"-ban.

Hilary felvételizett Lizzie McGuire szerepére, a Disney Channel egyik legsikeresebb sorozatába. A szerepet meg is kapta, 2001-ben. Lizzie egy ügyetlen, de átlagos középiskolás lány. A sorozatot 3 évig forgatták, azaz 2001-től 2004-ig tartott. Az első epizódot 2001 január 12-én adták le a Disney Channel-en. Az első részt több, mint 2,5 millióan nézték meg. Ez a sorozat hozta meg Duff számára az igazi áttörést. Egy két epizódban feltűnik pár ismerős arc is, mint például Frankie Muniz, aki Hilary volt barátja. Hilary mellett még olyan színészek szerepelnek, mint Adam Lamberg (Gordo), Robert Carradine (Sam McGuire), Hallie Todd (Jo McGuire), A sorozatból készült egy film változat is, 2003-ban, ahol Hilary két karaktert is alakít. A Lizzie Mcguire Movie 42,6 millió dollár hasznot hozott már az első héten.

2002-ben megkapta Kelly szerepét a Tinikadét c. filmben. A művészi ambiciókkal megáldott Kelly élete csak a divat körül forog. A gondtalan élet azonban véget ér, amikor édesanyja újra férjhez megy. Egyik csapás követi a másikat: hamarosan másik városba költöznek, és új iskolába kell járnia, méghozzá mostohaapja katonai akadémiájára. Kemény kiképzés vár Kellyre, aki minduntalan kimutatja, hogy nincs ínyére az új rend és az általános viselet. Stone persze mindent elkövet, hogy megfegyelmezze a makrancos lányt. A film a Disney egyik legsikeresebb filmje lett. Sikerült elérnie, hogy kapjon pár vendégszerepet híres sorozatokban. 2000 márciusában megjelenik a "Chichago Hope" c. orvosi sorozatban. 2003-ban a "George Lopez"-ben tűnik fel egy szerep erejéig. Szintén 2003-ben az American Dreams c. sorozatban szerepel nővérével, Haylie-val együtt. 2005-ben a "Joan of Arcadia" egyik részében, mint Joan osztálytársa láthatjuk. A Most Wanted turnéja alatt Mexikó-ban szerepelt az egyik szappanoperában, a "Rebelde"-ben is.

Reklámok

Hilary a saját zenéjével hódítja meg a reklám világot. A Candies reklámjában egy gazdag lányt játszik, aki magától értetődően imád shoppingolni.

Nem egyszer a Barbie babákat reklámozta.

Nővérével, Haylie Duff-fal együtt szerepelt az Icebreakers rágógumi reklámjában.

Disney nemcsak filmszerepeket oszt Hilary-nek, hanem már reklám szerepeket is.

2006. Massively Mini Media Player népszerűsítése az Tiger Electronics felkérésében.

A 2007-ben megjelent Dignity albumán szereplő "With Love" száma szerepel a With Love parfüm reklámjában.

Filmes karrier
2003-2004

Az első filmes szerepe az "Öcsikém" című családi-akciófilmben volt. A film elég sikeres lett ahhoz, hogy egy folytatást is csináljanak, de ebben Hilary már nem szerepel. Később a Lizzie McGuire Movie-ban szerepelt, a film az egész világon nagyon sikeres lett. 2003-ban Steve Martin és Bonnie Hunt tizenkét gyereke közül játssza az egyik gyereket a Tucatjával olcsóbb című filmben. Ennek a mozinak is lett egy második része 2005-ben. A második rész közel sem lett olyan sikeres, mint az első rész. 2004-ben főszerepet kapott a Los Angeles-i tündérmese című romantikus-vígjátékban. Chad Michael Murry oldalán alakította a "modern Hamupipőkét". A film világszerte 66 068 046 dollárt keresett. Ennek ellenére mégis jelölték Arany Málnára a Legrosszabb színésznő kategóriában. Ugyanebben az évben szintén egy főszerepet kapott a "Sztár születik" című moziban, ahol énekelnie is kellett. Néhány kritikus dicsérte Duffot, mert az előző filmjeinél egy sokkal érettebb szerepben jelent meg. 2004-ben a Télapó nyomában című filmben Crystal szinkronhangja volt.

2005-2006

2005-ben főszerepet kapott Heather Locklear oldalán a "Tökéletes pasi" című filmben. Ahol Heather az egyedülálló anyuka és neveli két lányát. Majd még ebben az évben elkészült a "Tucatjával olcsóbb 2" is. Ezért a szerepért kapott egy jelölést a 2006-os Arany Málnán. 2006-ban a nővérével együtt szerepelt a "Material Girls" vagyis "Lányok a pácban" című vígjátékban. A film csupán 16 847 695 dolláros hasznot hozott és a szerepért 2 kategóriában is jelölték Arany Málnára Hilaryt és Hayliet.

2007

2007 elejént a Duff nővérek a Foodfight! nevű számítógépes játéknak kölcsönözték a hangjukat, melynek lesz egy film változata amit 2008 áprilisában fognak majd bemutatni. Szintén szerepelni fog egy filmben, majd 2008-ban a War Inc-ben, a szerződést már alá is írták. A filmet júliusban mutatják be nálunk. 2007 szeptemberében elkezdte forgatni legújabb filmjét, a Gretat.

2009

Hilary Duff szerepelt a Szellemekkel suttogók egy epizódjában, de feltűnt a "Stay Cool" filmben is Chevy Chase oldalán. Lehetőséget kapott továbbá a "What Goes Up" filmben is, de a kritikusok R kategóriásnak nevezték teljesítményét. A fiatal csillag nem szomorkodik, máris a munkába temetkezett. Jövőre a "Provinces of Night" és a "The Story of Bonnie and Clyde"-ban láthatjuk viszont. Idén még szerepelni fog a Gossip Girl című sorozatban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Herman Melville
  2009-09-28 16:21:21, hétfő
 
 


1891. szeptember 28. - Herman Melville amerikai író, a "Moby Dick" szerzője

Gazdag skót-holland kereskedőcsalád sarja volt, de apja még az író gyermekkorában tönkrement és meghalt. Az anyagi gondok miatt Melville tizenöt éves korában abbahagyta iskolai tanulmányait, s bolti alkalmazottként, mezőgazdasági munkásként, később bankalkalmazottként dolgozott. Tizennyolc éves korában elszegődött hajósinasnak egy Angliába induló kereskedelmi hajóra, hazatérte után egy ideig tanítóskodott, majd huszonkét évesen ismét tengerre szállt, ezúttal egy bálnavadász-hajóra. A Csendes-óceánon megszökött a hajóról, huzamosabb ideig egy szigeten, emberevők közt élt. Később a Hawaii-szigeteken belépett az USA haditengerészetének kötelékébe, egy évet leszolgált matrózként, majd Bostonban 1844-ben leszerelt, s e gazdag élményanyag birtokában lépett az irodalmi pályára.

Első művei sikert arattak, ám később, élete harmincas éveiben megjelent írásai, köztük főműve, a Moby Dick is értetlenséggel és közönnyel találkoztak. Az időközben megnősült, anyagi gondokkal küzdő, többgyermekes író fokozatosan eltávolodott az irodalmi pályától, s élete utolsó évtizedeiben mint New York-i vámhivatalnok élt, a kortárs irodalmi világtól teljesen elzártan és elfeledetten. Műveinek felfedezése csak halála után harminc évvel történt meg, de azóta Melville-t a 19. század legnagyobb amerikai regényírói közt tartják számon.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Louis Pasteur
  2009-09-28 16:17:33, hétfő
 
 


Louis Pasteur (Dole, 1822. december 27. - Villeneuve-L'Étan, 1895. szeptember 28.) francia mikrobiológus és kémikus, aki az orvostudomány történetének talán legfontosabb egyéni alakjaként ismert mint a mikrobiológia, az immunológia és a járványtan megalapítója. Hírnevét leginkább a baktériumok kórokozó hatásáról szóló elmélet felkarolásának és a védőoltási módszerek kidolgozásának köszönheti. 1888-ban a vezetése alatt létrejött a Pasteur Intézet, amely az immunizálást a gyógyítás középpontjába állította. Apja Jean-Joseph Pasteur, foglalkozását tekintve cserzővarga, anyja Jeanne-Étienne Roqui volt. 1881-ben a Magyar Tudományos Akadémia is tagjai közé választotta. Koporsóját a párizsi Notre Dame székesegyházban helyezték el ideiglenesen, majd a Pasteur Intézet kriptájában nyert örök nyugalmat.

Az ifjú Pasteur tanulmányait a család barátai szorgalmazták. Iskolaéveit Besançonban a Collége Royalban töltötte. Majd 1842-ben Párizsba ment. 1843 és 1846 között természettudományi tanulmányokat folytatott az École Normale Supérieure-ön. Egyetemista éveiben nem mutatkozott meg különleges tehetsége, sőt ,,középszerű" kémikusnak tartották. De már 1847-ben a párizsi École Normale Supérieure-ön doktori oklevelet szerzett fizikából és kémiából. 1849-től a strasbourg-i egyetemen kémiát tanított. Ekkor vette feleségül Marie Laurent-t, a Strasbourgi Akadémia rektorának leányát. Öt gyermekük született, de közülük csak kettő érte meg a felnőttkort. 1854-től a lille-i egyetem tanára volt. 1858-ban a École Normale Supérieure igazgatója lett. 1867 és 1873 között a Sorbonne professzora. 1868. október 19-én szélütést kapott, aminek következtében a keze megbénult, de tovább dolgozott. 1888-tól haláláig a Pasteur Intézetet vezette. Több tudományos díja mellett számos kitüntetésben részesült. A Bonni Egyetemtől kapott díszdoktori diplomáját azonban tiltakozásul az 1870-71-es német-francia háborúban tanúsított német "barbárság" miatt, visszaküldte. 1882. április 27-én a Francia Akadémia tagjává választották.

A doktori cím elnyerése után kezdetben kémiai problémákkal foglalkozott. A borkősav optikai izomerjeiről tett felfedezése már huszonhat évesen neves kémikussá tette. Pasteur ezzel megoldotta a ,,kristályok rejtélyét". Magyarázatot adott a szőlősav és a borkősav különös optikai tulajdonságaira. (A két anyagban ugyanolyan kémiai összetételű, de geometriailag tükörképi - királis, enantiomorf - kristályok vannak.)

A krisztallográfián alapuló kutatásai a sztereokémia kezdetét jelentették. Elsőnek állított elő borkősavból raceménsavat 1853 júniusában.

Észrevette, hogy a borkősav egyik sóját ha melegíti, akkor zavarossá válik, erjedni kezd. Ezek a felismerések az erjedés és bomlás felé fordították Pasteur figyelmét. 1857-ben felfedezte a tejsavas erjedés mikrobáit. 1860-ban bebizonyította, hogy az élő szervezetben szerepet játszó molekulák aszimmetrikusak, s a rothadási folyamatokat a levegőből bejutó mikroorganizmusok okozzák. Pasteur ezzel a megállapításával az ősnemzés elméletét is tagadta.

Megállapította, hogy a jól erjedő répalében ,,gömböcskék", a ,,betegben" pedig kis ,,pálcikák" vannak. (Ez az alapja a mikrobiológiai kutatásainak.) Ezáltal arra a felismerésre jutott, hogy néhány mikroorganizmus-fajta az emberekben és az állatokban is nemkívánatos anyagokat és hatásokat hozhat létre. A kórokozó baktérium-elméletről korábban már másoknak is voltak hipotézisei (Girolamo Fracastoro, Friedrich Henle), de Pasteur igazolta számos kísérlettel és szemléltető előadással a teória helyességét. Innen már logikusan adódott a következtetés, hogy az ártalmas baktériumok bejutását kell megakadályozni az emberi szervezetbe. Ezért kidolgozott egy módszert, a pasztőrözést, mellyel az italokban található mikroorganizmusok elpusztíthatók. Ehhez a kiindulási pontot az adta, amikor 1864-ben rájött, hogy a sör és a bor bomlási folyamatai megállíthatók 45-65°C-ra való melegítéssel. Pasteur ezért fontosnak tartotta, hogy az orvosok antiszeptikus eljárásokat alkalmazzanak. Ennek hatására vezette be ezeket Joseph Lister a sebészeti, valamint Semmelweis Ignác a szülészeti gyakorlatba.

Az almasavas, az alkoholos és a vajsavas erjedést tanulmányozva felfedezte, hogy a különböző erjedéseket különböző fermentumok váltják ki. A vajsav baktériumok felfedezésével, s azzal, hogy az oxigén elpusztítja őket és ezzel az erjedési folyamat is megáll, Pasteur bebizonyította, hogy vannak olyan élőlények, amelyek létezésükhöz nem igényelnek levegőt. Íly módon mutatta ki az anaerob mikrobákat és ennek alapján állította fel a csírák non-spontanetásról szóló elméletét.

A fertőző betegségekkel 1865-ben, a selyemhernyókat pusztító járvány alkalmával kezdett foglalkozni. A járványt okozó szemcsekórral kapcsolatos kutatásai 1870-ben vezettek eredményre, amikor megtalálta a betegség két kórokozóját (Pebrine és Flacherie). A peték összegyűjtésének szükségességére rámutatva megmentette a lyoni selyemipart a tönkremeneteltől.

Számos infektív mikroorganizmust (Staphylococcus, Streptococcus) azonosított. A medicina szempontjából legjelentősebbek a lépfene kórokozójával (anthrax) foglalkozó, 1877-ben írt tanulmányai, melyekben kimutatta, hogy a betegséget egy különleges baktériumfajta okozza. Annak, hogy a kórokozó legyengítésével védőoltást, vakcinát is előállított, a jelentősége még nagyobb. 1879-ben, Chamberlanddal és Roux-val együtt a baromfikolerát tanulmányozva, a megelőző szeroterápia elvét dolgozta ki.

Pasteurnek a legnagyobb hírnevet hozó eredménye azonban az addig rettegett betegség, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztése volt. 1881-ben kezdte meg Roux-val közösen az ezirányú kutatásokat és 1885-ben sikerült a vakcinát előállítania.

Pasteur az immunológia területén hősies kísérleteket végzett, amelyek eredményeként lehetőséget teremtett a fertőződés megelőzésére, egyes betegségek kezelésére és kitörésének megakadályozására a tyúkkolera, a lépfene és a veszettség elleni védőoltások kidolgozásával. Pasteur olyan alapvető tudományos eredményeket ért el, hogy kétségtelenül a legnagyobb része volt abban, hogy a XIX. század közepe óta a halálozási arányszám csökkent és az emberek várható élettartama a világ nagy részében majdnem megduplázódott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Edwin Powell Hubble
  2009-09-28 16:13:25, hétfő
 
 


Edwin Powell Hubble (Marshfield, Missouri, 1889. november 20. - San Marino, Kalifornia, 1953. szeptember 28.) amerikai csillagász, aki felfedezte, hogy a galaxisok nem a Tejútrendszer részei, valamint felfedezte a kozmikus vöröseltolódást. Az elsők között érvelt amellett, hogy a távoli galaxisok vöröseltolódását a világegyetem tágulása okozza. A modern idők egyik vezető csillagásza volt, és ő rakta le a fizikai kozmológia alapjait.

Róla nevezték el a Hubble-űrtávcsövet.

Hubble megérkezése a Wilson-hegyi Obszervatóriumhoz 1919-ben nagyjából egybe esett a 100 hüvelykes Hooker Teleszkóp építésének a befejezésével. Ez volt akkor a világ legerősebb teleszkópja. Hubble 1923-1924-es megfigyelései a Hooker Teleszkóppal minden kétséget kizáróan megerősítették, hogy a korábban megfigyelt elmosódott ködfoltok nem részei a galaxisunknak. Saját maguk is Tejútrendszeren kívüli galaxisokat alkotnak. A felfedezést 1924. december 30-án közölte. Hubble osztályozta a galaxisokat tartalmuk, távolságuk, méretük és fényességük szerint.

Hubble-t gyakran hibásan a galaxisok vöröseltolódása felfedezőjének tekintik. Ezeknek a méréséknek a jelentőségét már 1917 előtt felismerte James Edward Keeler (Lick & Allegheny), Vesto Melvin Slipher (Lowell), és William Wallace Campbell (Lick) más obszervatóriumoknál. Saját távolságméréseiket Sliper vöröseltolódás méréseivel összevetve, Hubble és Milton Humason arányosságot fedezett fel az objektumok távolsága és vöröseltolódása között. 46 galaxist tanulmányozva a Hubble-Humason állandónak 500 km/s/Mpc értéket kapták, amely a távolsági beosztásuk hibája miatt sokkal nagyobb a ma elfogadott értéknél. Ilyen hibák a távolság meghatározásában tovább kísérték a csillagászokat. 1929-ben Hubble és Humason megfogalmazta a galaxisok empirikus Vöröseltolódás Távolság Törvényét, amelyet ma egyszerűen csak Hubble-törvénynek nevezünk. Ha a vöröseltolódást a távolodási sebesség következményének tekintjük, akkor a Hubble-törvény az általános relativitáselméletéből levezethető homogén, izotróp és táguló de Sitter univerzum egyik következménye. Bár a táguló univerzum alapját szolgáló fogalmakat már korábban megértették, Hubble és Humason bejelentése vezetett a szélesebb körű elismeréshez. A törvény leírja, hogy minél nagyobb a távolság két galaxis között, annál nagyobb a relatív távolodási sebesség közöttük.

Ez a felfedezés vezetett később az Ősrobbanás elméletének kidolgozásához George Gamow és Fred Hoyle által. Az Ősrobbanás és a kozmológiai alapelv együtt magába foglalja, hogy a tér az általános relativitás Friedmann-Lemaître modelljének megfelelően tágul.

Korábban, 1917-ben Albert Einstein azt találta, hogy az újonnan kidolgozott általános relativitáselmélet szerint az univerzum vagy tágul, vagy összehúzódik, de nem lehet nyugalomban. Einstein képtelen volt hinni saját számításaiban, ezért bevezetett egyenleteibe egy ún. kozmológiai állandót, hogy kikerülje ezt a problémát. Mikor meghallotta Hubble felfedezését, azt mondta, az egyenletek megváltoztatása volt "életem legnagyobb melléfogása".

Hubble 1935. augusztus 30-án fedezte fel az 1373 Cincinnati kisbolygót. Ebben az időben írta meg két művét: The Observational Approach to Cosmology (A Kozmológia Megfigyelési Oldala) és The Realm of the Nebulae.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/69 oldal   Bejegyzések száma: 685 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 685 db bejegyzés
e év: 9484 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5344
  • e Hét: 24206
  • e Hónap: 71546
  • e Év: 71546
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.