Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Zakariás látomása Szentélyben
  2010-01-21 20:37:55, csütörtök
 
  Robert Graves: King Jesus
Cassel-London Seventh Edition Januáry 1966

Fordította: Terényi István
Gondolat Kiadó Budapest, 1969
Megjelent a Csehszlovák Szocialista Köztársaság és a Magyar Népköztársaság közös könyvkiadás egyezményének keretében a Madách Könyvkiadó (Bratislava) részére a Gondolat Könyvkiadó (Budapest) gondozásában.
Zrinyi Nyomda, Budapest, Bolgár Imre igazgató

Az Egyiptomiak Szerint Való Evengéliumban Sálom megkérdezte az Úrtól: ,,Meddig fog tartani a halál uralma?" Ő így felelt: ,,Ameddig ti, asszonyok gyermekeket fogtok szülni..." Sálom újabb kérdést intézett hozzá: ,,Akkor hát jól tettem, hogy nem szültem gyermekeket?" Ő ezt válaszolta: ,,Minden növényből egyetek, csak a keserűt ne egyétek..." Amikor pedig azt tudakolta Sálom, hogy mikor válnak ismeretessé azok a dolgok, amelyek felől kérdezősködött, imigyen felelt neki az Úr: ,,Amikor ti, asszonyok a szemérem köntösén tapodtok, és amikor a kettőből egy lesz, és amikor a hím és a nőstény viszonyában nem lesz többé sem hím, sem nőstény..." És ugyanazon Evangéliumban mondotta a Megváltó: ,,Én azért jöttem, hogy leromboljam a Nőstény műveit."

Alexandriai Kelemen
(Stromata, III.)

...Kommentátorok Edom gonosz királyságával kapcsolatban említik Jesu-ha-Nocrit (azaz Jézust, mivelhogy az volt az ő népe... Egy húsvét előestéjén felakasztották... Közel volt a királysághoz (ti. utódlás tekintetében).

Balaám, a Sánta (azaz Jézus) harminchárom esztendős volt, amikor Pintiasz, a Rabló (Pontius Pilátus) megölte... Úgy mondják, hogy anyja fejedelmektől és uralkodóktól származott, de ácsokkal keveredett.

Lexicon Talmudicum ,,Abarbanel"
Alatt és babiloni Talmud Zanhedrin 106b, 43a, 51a.

Hatodik fejezet A jelenés

Antipatrosz Izrael Udvarában imádkozott. Mindennap kora hajnalban kelt, és a völgyön át felment a Templomba, hogy ájtatosságát elvégezze. Azon a reggelen is térden állva imádkozott, ahogyan a zsidók általában szoktak. Hirtelen zavaros hangokra riadt fel, és tüstént megérezte, hogy valami borzasztó esemény történt. Megfordult, és komor arcú öregeket pillantott meg, akik sietős léptekkel jöttek felfelé. Durva zsákvászon ruha volt rajtuk, hangosan jajveszékeltek, fejüket hamuval hintették meg, Izrael Udvarában elsuttogták gyászhírüket az ott levőknek, s azok elszörnyedve kezdték szaggatni köntösük szegélyét. Hamarosan általánossá vált a hangos siránkozás.

Antipatrosz odasietett a legközelebb álló ismerőséhez, aki történetesen Rúben volt, Joákim haragosa. Éppen komoly beszélgetésbe volt elmerülve a cádokita Zakariással.
- Mi történt, Abdiél fia? - szólította meg Antipatrosz. - Milyen szörnyű csapás sújtott le ránk?

Rúben nem felelt. Elfordult, és csatlakozott a siránkozókhoz, akik fennhangon fohászkodtak Jehovához, hogy álljon bosszút szentségtörő ellenségein. Zakariás követte példáját.

Antipatrosz otthagyta őket, és átment az Asszonyok Udvarába. Az szintén olyan volt, mint a megbolygatott méhkas. Mindenki kerülte a tekintetét. Antipatrosznak az a kínos érzése támadt, hogy az óbégatások és átkozódások részben neki szólnak.
- Én is gyászoljak? - töprengett magában. - Nem, addig nem, amíg meg nem tudom, mi történt.

A Pogányok Udvarában összetalálkozott Karmival, a templomőrség parancsnokával, aki éppen felvonult a lévita gárdával, hogy biztosítsa a rendet.
- Karmi - szólt rá éles hangon Antipatrosz - , mit jelentsen ez a zenebona? Senki sem akar válaszolni nekem. A hangzavarból kihallom a ,,megszentségtelenítés", meg a ,,förtelem" szavakat, de sehogyan sem értem a dolgot. Úgy tűnik, ezek a derék emberek azzal vádolnak engem, hogy részem van valamilyen szentségtörő cselekedetben. Ezt határozottan zokon veszem tőlük, mert lelkiismeretem tiszta az Úr előtt és az emberek előtt. Ha akaratom ellenére valahogy mégis vétkeztem volna, bocsásson meg nekem az Úr!

Karmi szertartásosan köszöntötte a trónörököst. Ez a magas, sovány pap, aki közismerten Heródes egyik kreatúrája volt, nagyon ritkán jött ki a sodrából, de most meglehetősen nyugtalannak látszott.
- Fenség - jelentette -, az a képtelen szóbeszéd kering a városban, hogy tolvajok hatoltak be Dávid és Salamon király sírboltjába. Sőt némelyek - a pimasz kutyák! - a te királyi atyádat merészelik megvádolni azzal, hogy ő vezette a tolvajokat.

Erős hangon beszélt, hogy mindenki hallja.

Antipatrosz megdöbbent:
- Adja az Úr, hogy a sírboltok sértetlenek legyenek!

Aszott testű, ráncos képű vénasszony csoszogott hozzájuk, és megragadta Antipatrosz köntösének ujját.
- Ohó! Ártatlan vagy, mi, akár a ma született bárány? - rikácsolta. - Csak most hallottad a hírt, mi?! Hát akkor tudd meg, hogy egy bizonyos edomita rabszolga, aki gyalázatos rendeletet adott ki a betörők ellen, az elmúlt éjszaka körülmétéletlen görög kutyákból összeválogatott bandát vezetett a királysírokba. Öszvérfogatok sora állt a bejáratok előtt, azokra rakták fel a kihozott ezüstrudakat - ezer talentum volt a súlyuk -, és az egészet a palotába szállították. Hogy milyen egyéb kincseket raboltak el, nem tudni, mert azokat zsákba dugták. Mondják, hogy hatvan aranypajzs és hét bronztál volt köztük. De az ezüstrudakat, azokat látták, és meg is számolták. Valld be, mekkora részt kapsz a lopott zsákmányból, he? Hiszen a fia vagy annak a rabszolgának!

Az öregasszonyt letartóztatták, és elvezették, de még akkor is eszelős nevetéssel kiabálta:
- A vén kecske kifosztotta az élőket, most meg kifosztja a holtakat. Az Úr azonban minden bizonnyal ítéletet mond rá, mégpedig az ő saját gyalázatos rendelete szerint, és királyságából kitaszítja a feneketlen mélységbe!

Amikor Antipatrosz visszatért a palotába, meglepődve és egyben szomorúan vette tudomásul, hogy ott senki sem cáfolja a hírt. Csupán annyit fűztek hozzá, hogy a király nem törte fel a sírkamrák pecsétjét, csak a szomszédos kincseskamrákat fosztotta ki. Az ügyre maga Heródes derített fényt. Amikor egy cádokitákból álló küldöttség kereste fel, hogy tiltakozzék az istentelen rablás ellen, azt mondta nekik
- Ó, ti képmutatók! Én vagyok-e az első, aki ezüstöt vett kölcsön Dávid és Salamon kincstárából? Erre feleljetek!

Zakariás, a küldöttek szószólója, őszintén válaszolt a kérdésre:
- Nem, felség. Egyszer már megtörtént, akkor, amikor a szíriai Antiokhosz ostromolta a várost. Makkabeus Hürkanosz király háromezer ezüst talentummal vásárolta meg a békét, és ezt Dávid király sírboltjából vették ki. De hát akkor népünket katasztrófa fenyegette és a dolog nyilvánosan történt.
- Csodálkozom az arcátlanságodon, te pap. Hürkanosz elvitt a sírból háromezer ezüst talentumot, hogy lepénzeljen vele egy erőszakos betolakodót, ahelyett, hogy Istenének hatalmába és embereinek bátorságába vetette volna bizodalmát. És te ezt jogos cselekedetnek tartod? Én ennek az ezüstmennyiségnek nem is a harmadát vettem kölcsön a sírból, ezt is csak azért, hogy ki tudjam fizetni azokat a munkásokat, akik az Úr Templomának újjáépítésén dolgoznak. És te mégis úgy jártatod itt a szádat, mintha közönséges tolvajlást követtem volna el. Mióta lettél farizeus, Zakariás?
- Az Úr óvjon meg attól, hogy valaha is az legyek.
- Így hát nem hiszel a feltámadásban?
- Szadduceus vagyok, szadduceus apának a fia.
- No de ha Dávid és Salamon nem támad fel, mi hasznát veheti az ezüstrudaknak, az aranypajzsoknak, a bronztálaknak? Mindaz, amit a sírjukból elvettem, az Örökké Élő Istent szolgálja. Nem maga Dávid mondotta egyik zsoltárában, hogy meztelenül jött ki anyja méhéből, és meztelenül kell visszatérnie a földbe? Sírjának gazdagsága ellentétben áll az Írás szavaival. A kincseket pedig azért vitettem el titokban, mert nem akartam botrányt. Ha nyíltan csináltam volna, most méég hangosabban méltatlankodnátok szemérmetlenségemen. No, eredjetek innen, ti konokfejűek, és ne háborgassatok többé.

Zakariás, látva, hogy a jelenlevő farizeusok mosolyognak a felsülésén, megkérdezte:
- Felség, ha farizeus volnék, és hinnék a feltámadásban, ugyan mit feleltél volna a tiltakozásomra?

Heródest elöntötte az indulat. Ménelaosz, a kövér könyvtáros előrelépett, és szemrehányó hangon szólt Zakariáshoz:
- Tisztességes dolog-e, hogy egy alattvaló így beszéljen királyával? De a király nevében hadd feleljek én - nem neked, hanem az itt jelenlevő farizeusoknak. A végítélet napján, amikor Dávid Király és az ő fia, Salamon király együtt eltámadnak dicsőségben, elszámolást kérnek majd Énókhtól, a Könyek Őrzőjétől és ujjukkal a Templomra mutatva ezt fogják mondani: ,,Milyen tömör falak, milyen szép udvarok! Tudode, miből fedezték az építkezés költségeit? Nem abból a pénzből-e, amelyet kamat nélkül mi kölcsönöztünk fiúnknak, aki utánunk uralkodott, és igaz jámborsággal bevégezte az általunk megkezdett művet?"
- Tudnak-e halott emberek pénzt kölcsönözni? - kérdezte Zakariás.
- Ha valakinek pénze van, azt kölcsön is adhatja - felete Ménelaosz. - Ha pedig halott embereknek nem lehet saját pénzük, akkor Heródes király nem sértette meg sem Dávidot, sem Salamont, amikor kincset vitt el a sírjukból.

A farizeusok nem bírták megállni, hogy elégedetten össze ne súgjanak. Ameddig vallási problémákat sikerült a farizeusok és a szadduceusok közti vitákra korlátozni, addig Heródesnek nem kellett általános lázadástól félnie.

Valahogy kiszivárgott, hogy két ember nem tért vissza azok közül, akik Heródessel behatoltak a sírokba Némelyek úgy vélekedtek, hogy amikor megpróbálták felnyitni a Salamon csontjait tartalmazó kőszarkofágot, egy hirtelen fellobbanó tűzsugár megölte őket. Mások szerint maga Heródes végzett velük, mivel olyat láttak, amit nem lett volna szabad látniuk. Minthogy azonban mind a két ember kelta volt, halálukat nem vették szívükre a zsidók. Annál inkább megbotránkoztatta őket az a fehér kőből faragott emlékmű, amelyet Heródes a sír bejáratánál állíttatott fel. Felirat nem volt rajta, de kúpszerű formája olyan oltárokra emlékeztetett, amilyeneket a Nagy Istennő tiszteletére emelnek A görögök meg a szírek azonban így suttogtak egymásnak:
- Bölcsen cselekedett! A halottak lelke a Nagy Istennőhöz, Hekatéhoz tér vissza. Az elhunyt királyok sírjára tett kincs neki szóló áldozati ajándék, és aki ezer ezüst talentumot elrabol tőle, bizony, jól teszi, ha nagy kárpótlást ad érte. Azokat a kelta katonákat a király bizonyára azért ölte meg, hogy kiengesztelje a Kutyafejű Istennőt! Nagyon jól tette!

A Hal-kapu táján lakó jebuzeusok lázas izgalomban voltak. Vajon csak azért fosztotta ki Heródes a sírokat, mert pénzre volt szüksége? Azt rebesgették, hogy egyetlen aranytömböt sem találtak bennük, mert Hürkanosz mindet elvitte már. Meg hogy a szekerekre rakott ezüstrudak is csupán kövek voltak, amelyeket megtévesztés végett hagytak a sírokban. Talán az is szándékában állt Heródesnek, hogy elvegye az aranyjogart Dávid koporsójáról meg az aranykutyát Salamon koporsójáról? És vajon sikerült-e neki?

A jebuzeusok minderről semmit sem szóltak zsidó szomszédaiknak. Csak egy-két évvel később kezdtek beszélni az emberek Jeruzsálem utcáin bizonyos csodajelekről, amelyeket érthető módon a királysírok kifosztásával hoztak összefüggésbe.

A legtöbb ilyen csodás dolog éjnek idején történt - fehér páncélba öltözött alakok fehér lovon vágtattak eszeveszett iramban az utcákon, majd hirtelen eltűntek, mintha elnyelte volna őket a föld, prófétikus kiáltások és kopogtatások hallatszottak a templomudvarok kövezete alól, titokzatos tüzek lobbantak fel a királyi palota tetején, és úgy tűnt, mintha az egész épület lángokban állna. Hasonló csodákról jöttek hírek Betlehemből, Hebronból, Szamáriából és máshonnan. Éjszakánként kardokat láttak villogni az égbolt nyugati csillagai között, sivatagi sziklákból vér csöpögött, a Jordán partján, a Holt-tenger közelében fiatal krokodílust fogtak, nyakán ékköves lánccal, noha addig mindenki azt hitte, hogy csak Nílusban élnek krokodílusok.

Az embereket nyugtalanság kezdte gyötörni. Különös álmokat álmodtak, nyomasztó látomásokat láttak, legtöbbször fantomhadseregek vívtak szörnyű csatákat a felhők között. Készülő csodák érzete feszült az emberek idegzetében, csodáké, amelyek a Messiás nevéhez kapcsolódnak. Pedig az országban békesség honolt, gazdag termést hozott a föld, az évszakok normálisan váltották egymást, és nem érkeztek rendkívüli hírek sem Itáliából, sem Egyiptomból, sem Keletről.

Bejelentették, hogy Antipatrosz herceg rövidesen Rómába utazik, magával viszi atyja végrendeletét, és azt jóváhagyás végett a császár elé terjeszti. De legfontosabb dolga az lesz, hogy vádat emeljen Szüllaiosz ellen, akit időközben visszavittek Antiochiából Rómába, mert ott állítják bíróság elé. A csodák, amelyek egy valaha, és még különösebbek voltak: fej nélküli kísértetek kószáltak, trombitahang harsant fel a csendes éjszakában, a jerikói úton magas, lefátyolozott női alakot láttak, aki kézen fogva vezetett egy majmot...

De a legkülönösebb jelenés az volt, amelyet egy este Zakariás látott a Templom Szentélyében.

A Cádók házából származó Zakariás házassága révén rokonságba került Joákimmal, mivel Hanna legidősebb nővérét, Erzsébetet vette feleségül. Hannának négy nővére volt, közöttük kettő olyan férfihoz ment feleségül, aki nem tartozott a Királyi Örökösök nemzetségéhez, a nemzetségen belül ugyanis nem találtak magukhoz megfelelő férjet. Zakariás volt a legkonzervatívabb gondolkodású ember a templomi szolgálatot ellátó idősebb papok között, és ama kevesek közé tartozott egész Jeruzsálemben, akiket nem izgattak fel a kísértetjárások.
- Vagy látomásokról van szó - j elentette ki -, vagy pedig valaki galád tréfát űz velünk. Ezek a dolgok nem az Úrtól jönnek, Ő nyiltan szokta kinyilvánítani akaratát. Az igazi hivő mit sem törődik az efféle jelenésekkel

Azon a napon Zakariás teljesített szolgálatot a tömjénoltárnál. A papok csoportjába volt beosztva, ő a nyolcadikba, az Abija-csoportba tartozott, amelyre minden második év nyolcadik hónapjában, a búzaaratás havában került a szolgálattétel sora. Zakariás előzőleg böjtölt, és szertartásosan tisztán, kifogástalan öltözékben lépett be napnyugtakor a Szentélybe, hogy megtisztogassa a hétágú arany kandeláber gyertyáinak kanócát, és édes illatú tömjént hintsen az oltárra. Egyedül tartózkodott ott, mialatt a gyülekezet künn imádkozott. Gyöngéd és gyakorlott mozdulatokkal csípte le koppantóval az elhamvadt kanócvégeket, a tálakat színültig megtöltötte szentelt olajjal, a falifülkéből tömjénkúpokat vett elő, s azokat egy aranyedénybe helyezte. Majd leborulva imádkozott, utána fölkelt, és fogó segítségével az oltár izzó parazsára rakta a tömjénkúpokat, meghintette sóval, ismét leborult, ismét imádkozott, miközben a tömjén átható illata kezdte betölteni a Szentélyt.

A gomolygó füst kiáradt a gyülekezethez, és Zakariás hallotta az Aszáf fiainak nevezett templomi kórus énekét:

Minden bizonnyal te vagy az Úr, a mi Istenünk, és
Atyáink Istene, a mi Királyunk és atyáink Királya,
a mi Megváltónk és atyáink Megváltója, a mi Terem-
tőnk és atyáink Teremtője, a mi Megmentőnk és Sza-
badítónk. Örökkévaló a te neved, nincsen Isten rajtad
kívül. A megváltottak új éneket zengtek a te nevedhez
a tengernek partján. Együtt magasztaltak, és királyuk-
nak vallottak téged, és hirdették: ,,Az Úr fog uralkodni,
Izraelnek, az ő népének Megváltója..."

A kórus elhallgatott és Zakariás tudta, hogy most az esti bárányt áldozzák fel, és darabjait elégetik az előudvarban álló oltáron. Nemsokára neki is oda kell mennie, hogy elmondja a papi áldást, és átvegye a hús- meg az italáldozatokat.

Amint nyugodtan várakozott, egy hang törte meg a Szentély tökéletes csendjét, halk hang volt félig suttogó, félig lihegő, mintha egy bűnös lelkiismeret szólalt volna meg.
- Zakariás! - mondta a hang.

Zakariás felfigyelt: a hang a Szentek Szentjéből jött, ahová senki emberfia be nem teheti a lábát, egyedül a főpap, de ő is csak évente egyszer: abban az üres szobában maga Izrael istene lakozik.

Szíve majd kiugrott a helyéből torka összeszorult, s csak nagy nehezen bírta kinyögni:
- Itt vagyok, Uram! Szólj, mivel hallja a Te szolgád!

Arhaikus csengésű szavak voltak ezek: egykoron,sok nemzedékkel előbb, Silóban a gyermek Sámuel felelt ugyanúgy, amikor egy hang megszólította.
- Zakariás - kérdezte most a halk hang -, mi az, ami tt ég az oltáromon?
- Édes illatú tömjén, Uram - dadogta a pap -, így rendeli a Törvény, amelyet szolgádnak, Mózesnak adtál.
- Hát szajha vagy himringyó-e a Szentség Napja? Kérdezte szigorúan a hang. - Storaxot, fésűskagyló záróizmát, tömjént, marthexet kell-e orrlyukaimnak szagolniuk egyszerre, mindezek együtt égvén cédrusfa parázson? Izzasztó fürdőt akarsz talán készíteni a Szentség Napjának?

A szentelt tömjén ősrégi recept szerint készült. Hajdanában Ráhábnak, a szerelem istennőjének papnői a májusi szerelmi orgia előestéjén szoktak ilyen összetételű tömjént égetni a szentély padlózata alatti üregben. Az üreg nyílása fölött fókabőr sátor állott, ide léptek be sorjában a nők, lekuporodtak a nyílás fölé, s addig maradtak ebben a helyzetben, amíg bőrük megizzadt és magába szívta az illatot, ezáltal ellenállhatatlan gerjedelemre lobbantották szeretőiket. A füstölőszert olyan anyagokból keverték össze, amelyek növelték a nemi vágyat. A storax föníciai szerelemistennőnek volt szentelve, a mítoszok szerint az istennő egy óriási, delfinektől vontatott fésűskagyló-héjban utazott a tengeren. Szerelmi ünnepeiken rengeteg fésűskagylót ettek meg Askalonban meg Paphoszban, a kagyló záróizma pedig a nemi kapcsolat szimbóluma volt. A tömjén, amelyet Dél-Arábiából meg az átellenben fekvő afrikai partvidékről hoztak, a tömjénfa piros foltokkal tarkázott fehér, jó illatú, tejszerű gyantája. Füstjéről azt hitték, hogy aki beszívja, szerelmes szavaival minden nőt meg tud hódítani. A Főnix-madár is - úgymond - tömjénágacskákból rakott máglyán égeti el magát Héllopoliszban. A narthex nem egyéb, mint a ferula nevű növény, amely Szilénosznak, a dionüszoszi orgiák öreg kéjencének jelvénye. Prométheusz egy ilyen növény üreges szárába rejtette el az égből lopott tüzet. Mézgája kissé kellemetlen illatú, de a szent keverékben lévő storax és tömjén erős szaga kipótolta ezt a hiányosságot, és a kagyló záróizmának kellemetlen szagát is elnyomta.

Zakariás nem tudott mit felelni, hanem homlokával hétszer megérintette a padlót, s nem mert felpillantani. Hallotta a félrehúzott függöny suhogását, majd méltóságteljes léptek közeledtek a márványpadlón. Pár pillanatra csend lett, majd hirtelen sistergés hallatszott az oltár felől. A léptek eltávolodtak, és Zakariás elvesztette eszméletét.

Amikor néhány perccel később magához tért, egy ideig nem tudta, hol van, s hogy mi történt az imént. A gyertyák egyenletes fénnyel égtek, de az oltáron kialudt a tűz. Észrevette, hogy ruhájának széle nedves - az oltár lapjáról víz csöpögött a padlóra. Ismét erőt vett rajta a rémület. Felnyöszörgött, és lassan a szent függöny felé fordította tekintetét, mintha meg akarna bizonyosodni, hogy Isten nem haragszik rá.

Amit ott látott, attól megint az ájulás környékezte. A függöny és a fal között iszonyatos alak állt, ruhája úgy csillogott, mint holdfény a hullámzó víztükrön. És borzalom... A feje vadszamár feje volt, szeme csillogó vörös golyó, fogai vakítóan villogtak, arannyal patkolt patáival a királyi jogart és kutyát szorította melléhez.

Éles hang tört elő a szörnyeteg szájából:
- Ne félj, Zakariás! Most menj ki, és mondd el őszintén az én népemnek, amit hallottál és láttál!

Zakariás szívdermesztő rémületében elfedte arcát köntösével, homlokát hétszer a padlóhoz érintette, és kibotorkált az előudvarba, ahol a hívők már nyugtalankodtak késlekedése miatt.

Becsukta maga mögött az ajtót, és zihálva megállott. A hűvös levegőn kissé összeszedte magát. Egy ideig mereven bámult rokonaira és Aszáf énekeseire, akik mit sem sejtve álltak előtte. Mély lélegzetet vett, hogy kimondja a szívében támadt rettenetes szavakat:
Izrael férfiai, halljátok! Mi nemzedékeken keresztül, anélkül, hogy tudtunk volna róla,nem az igazi Istent imádtuk, hanem egy aranyszamarat!

Ezt akarta mondani, de csak az ajka mozgott, hang nem jött ki a torkán. Megnémult.

Rokonai gyengéden karon fogták, és hazavezették. Egyikük, Rúben, Abdiél fia azonban ott maradt, mivel rá hárult az a kötelesség, hogy hirtelen rosszullét vagy véletlen rituális beszennyeződés esetén helyettesítse Zakariást. Most ő mondta el az áldást, átvette a húst meg az italáldozatokat, és jelt adott Aszáf fiainak, hogy énekeljék el az esti zsoltárt.

Amikor az istentisztelet végeztével a papok és az énekesek elszéledtek, Rúben belépett a Szentélybe, hogy körülnézzen, rendben van-e minden. Ijedten látta, hogy nem ég a tűz, az oltár körül pedig szennyes vízfoltok éktelenkednek. Csak nem tébolyodott meg a komoly, higgadt Zakariás? Utána mindjárt arra gondolt, hogy a nyolcadik szolgálattevő csoportot mekkora gyalázat éri, ha ez az eset kitudódik. Nem! Senkinek sem szabad megtudnia, hogy az oltár tüze kialudt. Némán fohászkodott, hogy amit tenni készül, ne legyen helytelen. Azután sietve eltávolította az oltárról a nedves salakot, bebugyolálta a köpönyegébe, majd új tüzet rakott, és az előírás szerint friss tömjént hintett rá.

Amikor ezzel megvolt, egy kendővel kezdte feltörölgetni a márványpadlót. Hirtelen ugyanolyan rémület fogta el, mint amilyen Zakariást kerítette hatalmába, érezte, hogy hátán jeges borzongás fut végig. A padlón nedves patanyomokat fedezett fel, amelyek a Szentek Szentje felé vezettek. Rúben sokáig nézte a nyomokat - nem, nem lehet tévedés, ezek egy öszvérnek vagy szamárnak a patanyomai. Agyában vadul kavarogtak a gondolatok. De csupán egy magyarázatot tartott lehetségesnek. Azt, hogy Zakariás fekete mágiára adta fejét, és felidézett egy Lilithet, egy szamárdémont, s az oltotta ki az oltáron égő tüzet. Igen csakis valami démon lehetett... Mert hol van a vizeskorsó, amelyet a tűz eloltására szoktak használni? Amikor Zakariás kilépett az előudvarba, nem volt nála semmiféle korsó.
- Ó, jaj, ó, jaj! - kiáltotta Rúben, a földre vetette magát, és hangos szóval könyörgött:
- - Seregek Ura, védelmezd meg a Te szolgádat! Zárd le pecséttel azoknak száját, akik faggatni akarnák! Mert én sohasem fogom kibeszélni nemzetségem gyalázatát, hacsak eskü alatt nem kényszerítenek rá a főtörvényszék színe előtt!

Reggel a főtörvényszék bizalmas ülésén a főpap szelíd szavakkal próbálta Zakariásból kiszedni a történteket. Írótáblát tétetett elébe, de Zakariás csak a fejét rázta, és félretolta a táblkat. Arra a kérdésre, hogy jelenést látott-e, bólintott. De akkora rémület ült ki az arcárea, hogy a főpap nem folytatta a kérdezősködést. A tanács azt javasolta, hogy Zakariás hagyja el Jeruzsálemet, és vonuljon vissza birtokára, Én-Rimmonba. Ez a virágzó község Beérsebától északra feküdt, kilenc mérföldnyire. A vizsgálatot bizonytalan időre elnapolták, amit Rúben nagy megkönnyebbüléssel vett tudomásul.

A legkülönfélébb mendemondák keltek szárnyra az országban arról, mit látott Zakariás. Ezért az Abija-csoport papjai tanácskozásra gyűltek össze, hogy eldöntsék: milyen választ kell adni a kiváncsiskodóknak. Rúben nem jelent meg a gyűlésen, és távollétében Abija fiai arra a közös véleményre jutottak, hogy Zakariás minden bizonnyal angyalt látott, aki meglepő családi hírt közölt vele. Az történt ugyanis, hogy amikor Zakariás hazatért Én-Rimmonba, felesége, Erzsébet azzal fogadta, hogy több mint húsz esztendei meddőség után végre anyának érzi magát. Zakariás hat héttel azelőtt Én-Rimmonból Jeruzslembe készült a húsvéti ünnepekre, a helyi vallási előírások szerint minden nemi érintkezéstől tartózkodnia kellett, és az utazását megelőző harminc nap alatt csak szűziesen tiszta csókokat váltott Erzsébettel. Mivel az asszony hűségéhez a kétség árnyéka sem férhetett, Zakariást szerfölött meghökkentette a hír, némaságában keresett menedéket, és írásban sem volt hajlandó közölni semmit. Rokonaiban az a vélemény alakult ki, hogy Zakariásnak egy angyal jelent meg a Templomban, és megjövendölte neki: az a gyermek, akit felesége szülni fog, szent életével nagy nevet szerez majd magának. És ezt a történetet terjesztették Jeruzsálemben.

Erzsébetet naegyon kellemetlenül érintette, hogy a rokonság oly nagy érdeklődést tanúsít állapota iránt. Ha látogatók jöttek, visszavonult a ház egyik belső szobájába. Az én-rimmoni ház tágas, gazdagon berendezett épület volt, nagy kiterjedésű gyümölcsös és szőlő vette körül, amelyet egy forrás vize öntözött. Ez a forrás valaha Rimmonnak, a gránátalma-istenségnek volt szentelve. Rimmon kultuszát elnyelte Jehova kultusza. Jehova átvette Rimmon címeit és jelképeit, a főpap ornátusát például apró arany gránátalmák díszítették, kis csengettyűkkel váltakozva, amelyek a nyíló gránátalmavirág formáját utánozták, és a Templom márványoszlopaiba is nagy gránátalma-alakzatokat véstek. De a falusi emberek nem felejtették el Rimmont. Tavasszal, a gyönyörű skarlátpiros gránátallmavirágok feslése idején, továbbra is megülték az isten tiszteletére rendezett hagyományos szerelemünnepet. Olyankor valaki felöltözött gránátalma-királynak, arcát a gyümölcs héjából kivont festékkel skarlátszínűre mázolta, s a virágok királynőjével trónusra ülve fogadta híveinek hódolatát. Mellesleg szólva, Galilea félreeső részeiben mind a mai napig meg szokták ülni ezt az ünnepet. Az ünnepség részvevői álarcot és mindenféle furcsa öltözéket viselnek. Az ünnepi énekek szövegei megtalálhatók a Szentírás egyik könyvében, az Énekek Énekében, amelyet Salamonnak tulajdonítanak. Az egyik így szól:

Felkelvén, menjünk a szőlőkbe,
lássuk meg, ha fakad-é a szőlő,
ha kinyílott-é virágja,
ha virágzanak-é a gránátalmafák:
ott közlöm az én szerelmimet veled.

A görög mítoszköltők szerint a megölt Dionüszosz véréből sarjadt ki az első gránátalmafa, ezért az athéni nők a Theszmophoria-ünnepen nem eszik meg a gránátalma magvait. Ciprus szigetén Dionüszosz neve Adónisz, Szíriában Tammúz. Hogy Saul király milyen névvel szólította meg a benjáminita Gibeában levő szent gránátalmafa-liget istenséget, az nincs feljegyezve, de valószínűleg Rimmonnak nevezte. Nyilvánvaló ugyanis, hogy Rimmon a kánaánita Dionüszosz, az év életörömtől duzzadó istene, aki az esztendő ,,szent királyában" ölt testet. Skarlátvörös virágainak nyílása idején dicsőség övezi, de mire karmazsinszínű gyümölcse megérik, meg kell halnia. A babilóniai fogság után Jeruzsálem papsága Eimmon nevét szándékosan összekeverte ,,Eamman"-nal, a mennydörgés istenével, az utóbbi Jehovának egyik címe vagy titulusa. A főpap díszruhájának szegélyére varrt gránátalma-díszítéseket abszurd módon úgy magyarázták, hogy a villámlást jelképezik a gránátalmákkal váltakozó csengettyűk pedig - úgymond - a mennydörgést szimbolizálják. Pedig valójában mindkét fajta díszt Rimmon Isten tiszteletére varrták oda, hogy vidám csilingelésük távol tartsa a rossz szellemeket.

Erzsébet cselédei azt suttogták, hogy a közelgő szülés titka Rimmon szerelmi ünnepével függ össze, mivel az időpontok megegyeznek. Mindenesetre nagy dolgokat vártak a gyermektől.


-
 
 
0 komment , kategória:  A sánta Jézus -Edom Talmud  
Népitáncos voltam álmomban
  2010-01-21 09:38:38, csütörtök
 
  Álmomban a lábaimmal éreztem, hogy éppen átlendít valaki népitáncos ruhában egyik oldalról a másikra.  
 
0 komment , kategória:  Esti, Jó éjszakát versek  
Mitől félnek ezek a kiskutyák?
  2010-01-21 09:07:16, csütörtök
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Lánggal égő teremtette
  2010-01-21 08:33:36, csütörtök
 
  Petőfi Sándor: LÁNGGAL ÉGŐ TEREMTETTE...


Lánggal égő teremtette!
Nagy a harag a szívembe';
Úgy háborgok, úgy hánykodom,
Mintha volnék a Balaton.

Viszontagság az életem,
Ezer bajba keveredem,
Hogyha leányszemem volna,
Egy pár kendőt telesírna.

Eh, a sírás nem kenyerem!
Kinek tetszik, pityeregjen.
Én egy nagyot káromkodom,
Úgy csillapul a haragom.

Pozson, 1843. május
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Vízöntő január 21-február 20
  2010-01-21 08:27:41, csütörtök
 
  Vízöntő (január 21. - február 20.)

A Nap január 21. és február 20. között a Vízöntő jegyében halad. E jegy szülöttei vannak a legkevesebben a világon. A Vízöntő-ember legfőbb jellemzői az újdonságok iránti fogékonyság, a sokoldalúság, a függetlenség vágya, a közlékenység és az intellektualitás.
Hirdetés



Jegy: Vízöntő
Uralkodó bolygó: Uránusz
Elem: levegő
Minőség: szilárd
Polaritás: pozitív
Szerencsenap: szombat
Szín: fekete, viola, zöld
Drágakő: opál, akvamarin, zafír
Fém: ólom, urán, nikkel
Országok: Arábia, Svédország, Finnország
Szerelmes: Ikrek, Mérleg


Uralkodó bolygója, az Uránusz az eredetiség, az újítás, a modernizáció, a szabadság és függetlenség jelképe. Az uránuszi ember különc és ötletszerű, ennélfogva meglehetősen kiszámíthatatlan. A különleges, szokatlan dolgok villanyozzák fel, nagyon érdeklik a modern technika vívmányai és a tudományok. Mivel a változást jelképező Uránusz hatása alatt született, a Vízöntő a jövőben él. Az Uránusz gyakran idéz elő életében hirtelen változásokat, sorsfordulókat is.

A Vízöntő pozitív töltésű, szilárd minőségű levegő-jegy. A szilárd minőség határozott jellemet eredményez, így a Vízöntő-szülött ragaszkodik ahhoz, hogy céljait az önmaga által elképzelt módon valósítsa meg, s ettől nehéz eltéríteni. Kitartóan véghez viszi amit elhatározott, vagy elvállalt, szívósan, állhatatosan küzd az eredményért.

A levegő-elem intellektuális, szellemi és művészi érdeklődést és tehetséget ad, de ennek tudható be az optimista életfelfogás, a sokoldalúság, a változatosság és az újdonságok iránti szeretet. A levegő jegyekre jellemző még a közlékenység, a gondolatok és információk áramoltatása is. Szinte minden Vízöntő-szülöttben benne rejlik az isteni szikra, valamilyen kivételes adottság.

Függetlenség iránti vágya erős, ezért a hierarchiát nem szereti, a korlátokat nem tűri, csupán saját elvárásainak szeret eleget tenni. Személyes szabadságához különösen ragaszkodik. Akarata erős, állhatatos, akadályt nem ismer. Legjellegzetesebb tulajdonsága az emberszeretet és a szociális érzék. Álmodozó, idealista, gyakran megfordul a fejében az a gondolat, hogy meg kellene menteni a világot.

Szeretetreméltó és társaságkedvelő annak ellenére, hogy néha igényli az elvonultságot, amikor elmélyedhet gondolataiban. Általában sokféle embert ismer, ám veleszületett önállósága miatt nehezen alakít ki szoros kapcsolatot. A barátai mégis fontosak számára. Jellemző rá a kedélyállapot hullámzása, gyakran ingadozik feldobottság és lehangoltság között. Idegrendszere labilis.
A Vízöntő és a munka

Elsősorban az önálló munkakör felel meg hierarchiát nehezen elfogadó természetének. De független természete ellenére a csapatmunkában is jó. Ha azonban túl sok felesleges szabályt akarnak rákényszeríteni, akkor inkább más munkahelyet keres. Jó vezető lehet, főnökként tág kereteket biztosít. E jegy szülöttei közül sok feltaláló kerül ki, de gyakran választanak művészeti pályát is, jó írók, festők, szobrászok, színészek és táncművészek kerülnek ki soraikból. A levegő meghódítói között is sok a Vízöntő. Mivel az Uránusz irányítja a gyors technológiai fejlődést, illenek hozzá a számítógéphez kapcsolódó szakmák.
A Vízöntő a szerelemben

A hagyományok, a társadalmi szokások nem lényegesek számára. Mindig tud új színt vinni a kapcsolatba, különcsége és ötletszerűsége azonban próbára teheti társa toleranciáját. Partnerkapcsolataiban is igényli a különlegességet, nehezen viseli a hétköznapiságot. A szerelemben és a házasságban is fontos számára a barátság. Mélyen tud szeretni, és a szilárd jegyek hűsége jellemző rá. Boldog partnerkapcsolatot úgy lehet fenntartani vele, hogy ha a másik belátja, hogy a Vízöntő-személyiség számára fontos függetlensége megőrzése. Ha megkapja azt a szabadságot, hogy önmaga lehet, a legszórakoztatóbb, leghűségesebb társsá válik. Olyan partnerre van szüksége, aki nemcsak tiszteli önállóságát, hanem tolerálja "bogarainak" egy részét is. Sok Vízöntő azonban soha nem alakít ki tartós kapcsolatot, egyszerűen azért, mert túl sok gonddal jár.

Híres Vízöntők: Cserhalmi György, Gábor Zsazsa, Eperjes Károly, Geena Davis, Jennifer Aniston, Abraham Lincoln, Alice Cooper, Charles Darwin, Mozart, Schubert, Galilei, Jókai Mór, Fekete István, John Travolta, Jules Verne, Kim Novak, Madách Imre, Nathalie Cole, Paul Newman, James Dean, Charles Dickens


A Vízöntő jele az egymás fölött elhelyezkedő két hullámvonal. Régészeti kutatások szerint a hullámvonal a régi korokban a vizet jelképezte. Később ez az elképzelés módosult, s a két hullámvonalat a bölcsességet jelképező kígyók szimbólumának tekintették.

Forrás: astronet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
A szelén élettani hatásai
  2010-01-21 08:17:35, csütörtök
 
  A szelén élettani hatásai

A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.

A szelén forrásai

Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék illetve az olyan belsőségek, mint a vese és a máj tartalmazzák a biológiai hasznosulás szempontjából is jelentő mennységben. A tápcsatornából jó hatásfokkal szívódik fel, ennek mértéke átlagosan 50-70%. A felszívódást a fehérjegazdag táplálkozás elősegíti.

Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej és tojás, a hüvelyesek - vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérjetartalmúak. A szelén és az E-vitamin kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását, míg a szelén hatásait gátolja a kén, az ezüst és az arzén.

A napi szelénszükséglet meghatározása mai napig nem egységes, az Amerikai Egyesült Államokban az elfogadott RDA érték 0.05-0,07 mg. A szelénre vonatkozó anyagcseretolerancia szűk határok között változik, vagyis a szükséges mennyiség és a toxikus küszöbérték igen közel vannak egymáshoz.

A toxicitás határa napi 0,20 mg. A szelénmérgezést szelenózisnak nevezzük, melynek tünetei: hajhullás, egyéb testszőrzet hullása, bőrelváltozások, fokhagymaszagú lehelet, fogkárosodás, idegrendszeri zavarok.

Szerepe a szervezetünkben

A szelénnek legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, amelynek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére, ezáltal a lipid természetű anyagok kémiai védelmével járul hozzá a sejtek határoló membránjának állagmegóvásához.

Az antioxidáns hatást annak révén közvetíti, hogy részt vesz a glutation-peroxidáz enzim szerkezetének felépítésében. Az antioxidáns védelemmel kapcsolatos a szelén immunrendszert erősítő tulajdonsága, illetve számos, a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik szelén jelenlétében.

A szelénnek az élettani szükségletet kevéssel meghaladó mennyisége bizonyítottan segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a túlzott szelénbevitel növeli ugyanezt a kockázatot. Számos daganattípus esetében igazolták, hogy a szelén gátolja a kialakulást, illetve az egészséges sejtek számára védekező eszközt jelent. A szelénnel kapcsolódott glutationt a daganatsejtek nem képesek felvenni, ezáltal gyengül az oxidációval (vagyis a károsító kémiai stresszel) szembeni védekezőképességük.

Szelénhiány

A szelénnek mindemellett számos egyéb élettani hatása is van, amelyekre a szelénhiány alábbiakban felsorolt tüneteiből lehet következtetni. Szelénhiány is állhat a háttérben néhány hematológiai megbetegedés esetén (vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység).

Egyes kutatások szerint a szelénhiány növeli a Coxsackie vírusok betegséget okozó hatását, így végső soron szelénhiány miatt alakulhat ki szívizombántalom, amely az említett vírusfertőzés szövődménye lehet. A neurológiai zavarok közül az alapvetően oxidatív anyagcsere zavarainak következtében létrejövő kórképek egyes eseteiben is szelénhiány igazolhat (Alzheimer-kór, Parkinson-kór). Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezek nem direkt hatások, és szelénpótlással az említett betegségek nem gyógyíthatók.

A szelénhiányra utaló bőrproblémák között szerepel a fokozott pigmentációval járó jelenségek, pl. anyajegyek, májfoltok gyakoribb előfordulása. A terhesség alatti rossz szelénellátottság kis születési súlyhoz vezet. Csecsemő- és kisgyermekkorban az elégtelen szelénellátás egyes adatok szerint növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, illetve a csecsemő- és gyermekhalandóságot.

A gyermekek csökkent szelénbevitele növekedési elmaradást okoz. Egyes adatok arra utalnak, hogy férfiaknál a szelénhiány a spermiumok képződésének és érésének zavarához vezet, amely terméketlenséget, meddőséget eredményezhet. A szelénhiány ezek mellett izomfájdalmat és izombetegségeket is okozhat csakúgy, mint különböző máj- és hasnyálmirigyproblémákat.

Dr.Kónya Judit
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Érdekességek a tehénről
  2010-01-21 08:14:38, csütörtök
 
  Ez marha jó! - Érdekességek a tehénről

Miért nem alszik a tehén? Hogyan tud lépcsőzni? Meddig él egy tehén és mennyi tejet ad élete során? Mikor fedezték fel a fejőgépet? Utazik-e egy tehén repülőgépen? Ha érdekelnek a válaszok, olvass tovább!

A tehén nem alszik!

A tehén jóformán egész nap a kérődzéssel és az emésztésével van elfoglalva. Ebből következőleg szinte elvesztette alvási ösztönét, így aztán a nap 24 órájában csak néhány percet bóbiskol, de ilyenkor is rendkívül éberen.

Magyar szürkemarha: nemzeti büszkeségünk

1870-ben Magyarországon több mint 13 millió magyar szürke tehenet tartottak számon, nem is olyan régen mégis csaknem kipusztult a fajta. A faj megmentésével a magyar szakemberek az egész világ elismerését kivívták.

Mi köze a tehénnek a globális felmelegedéshez?

Egy tehén naponta 400 liter metángázt termel: a táplálék lebontása során ugyanis jelentős mennyiségű gáz szabadul fel, aminek jó része böfögéssel távozik a bendőjükből. A metán a szén-dioxidnál hússzor erősebb üvegházhatású gáz.

Egyéb érdekességek a tehénről

- A tehénnek nincsenek elülső-felső fogai, ezek ,,helyén" egy bőrdarab van!
- Egy tehén naponta 8 órán át legel és kérődzik.
- Egy tehén élete során kb. 40 ezer liter tejet ad.
- Egy tehén átlagos élettartama 7 év. A világ legöregebb tehene egy Big Bertha nevű jószág volt: 48 évig élt és 23 borjat hozott világra élete során.1993-ban pusztult el.
- A világon kb. 1 milliárd tehén él, ennek egyötöde Indiában, ahol szent állatként tisztelik.
- Az Európai Unióban minden egyes tehénre napi 2,5 dollár támogatás jut.
- A fejőgép 1894-es felfedezése előtt a farmerek óránként mindössze 6 tehenet tudtak megfejni. Gépi fejéssel akár óránként százat is!
- A tehén fel tud menni a lépcsőn, de lejönni már képtelen.
- A Holstein tehenek mintázata egyedi, akár az ujjlenyomat: nincs két egyforma!
- Egy tehén elérheti a 700 kg tömeget, és napi 28 kg táplálékot is fogyaszthat.
- A háború szava a szanszkrit nyelvben az jelenti: vágyakozás több tehénre.
- Egy tehén először 1930 február 13-án repült repülőgépen.

Egy igazi ökörség, öööö bociság a végére: Na ez mi lehet? Énekeld el, ha rájössz :-)

Icob icob akrat es elüf es akrat ado knügyem inkal loha tejet inpak icob icob tozáfgem matrav iken togárdan men atraka innevlef abgyá tellek intetkef!

Utóirat: Mi azért találtunk egy videót, ahol bizony lemegy a lépcsőn a tehén, bár ez csak 3 lépcsőfok, és az állat egyáltalán nem tűnik lelkesnek.

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Közösségi média és a politika
  2010-01-21 08:11:43, csütörtök
 
  A közösségi média és a politika viszonya

Egyre többet lehet hallani a 2010-es választások előkészületeiről. Szaporodnak a politikai elemzőműsorok, a cikkek. Találgatnak, hogy melyik pártnak mi lesz az üzenete. Ki lesz, aki az érzelmekre próbál hatni, ki lesz, aki a tényeket, számokat, statisztikákat helyezi előtérbe.

Ami számomra érdekes, és igencsak kíváncsian várt elem a kampányból, az az online megjelenés. Azon belül pedig a közösségi média lehetőségeinek kiaknázása.

A fenti összesítőből jól látható, hogy néhány hónappal a tavaszi választások előtt kicsit messze van még Amerika. Egységes és tudatos megjelenést egyik párt esetében sem fedeztem fel.

A korábban két meghatározó párt, az MDF és az SZDSZ nagy valószínűséggel a választásokon is epizodista lesz, csakúgy, mint a közösségi médiában. Ennél a két pártnál egy SZDSZ-es Youtube csatornától eltekintve sem az irányított, sem az önszerveződő kommunikációnak nincs semmilyen nyoma. Külön érdekes, hogy az SZDSZ esetében egyetlen pártoló Facebook csoport sincs, ellenben van egy “SZDSZ ellenesek" csoport 15 taggal.

Az MSZP nem sokkal jár a két előbb említett előtt. Az összességében 1394 tagot számláló netes közössége egy pár hónapja megjelenő új magyar celebével sem veszi fel a versenyt. Az MSZP-nek sem Youtube csatornája nincs, sem Twitter kommunikációja. Az egyetlen próbálkozás a Facebook-on történik, ahol szinte napi rendszerességgel osztja meg az mszp.hu-n megjelenő híreket. A reakciók viszont rendre elmaradnak. Az utolsó 10 bejegyzéshez egyetlen hozzászólás sem érkezett, és mindössze 1 ember nyomta meg a “tetszik" gombot.

A FIDESZ “központi" Iwiw és Facebook közösség mellett több regionális csoport is alakult. Az 5 legnagyobb Iwiw klub együttes tagsága meghaladja az 5000-et. De ez egyáltalán nem a rendszeres és tartalmas kommunikációnak köszönhető. Gyakorlatilag havi 1-2 bejegyzést publikálnak a Facebook-on, és egy év alatt 30 videót tettek közzé a Youtube csatornájukon. Ezeket összesen 85 028-szor nézték meg.
Az összes párt közül a Twitter-en a FIDESZ a legaktívabb a maga 800 csiripjével, bár a 46 követő igen kevés. Van még 3, a FIDESZ-hez köthető Twitter felhasználó, de ők még egyszer sem csiripeltek.

A Jobbik fordítja a legtöbb figyelmet a közösségi médiára. A rendszeres és nagy mennyiségű központi kommunikáció mellett sok kisebb csoport is építi a tartalmat.

A “központi" Iwiw klub 7531 tagja, és az 5 legnagyobb klub együttes 14931 fős taglétszáma a többiekhez képest jelentősnek mondható. A Facebook-on naponta többször írnak, és még aktivitást is kiváltanak a rajongókból. Hasonlóan a FIDESZ-hez szűk, 10-20 fős hozzászólói és tetszésnyilvánító tábor produkálja az interakciók 90%-át.

A Jobbik talán a legjobban a videók területén emelkedik ki. Az összes megtekintés több mint 2 200 000 volt 10 hónap alatt. A Youtube csatornának ráadásul magyar mércével mérve sok, 753 követője van.

A Twitter-en is próbálkoznak, bár a 19 felhasználó vajmi keveset ér, ha összesen 107-et csiripel, és 250 követővel rendelkezik.

A Twitter eredménytelensége egyébként minden pártnál általános. Sem a pártszintű, sem a személyes profilok nem tudnak követőket toborozni, még akkor sem, ha aktívak (FIDESZ).

Az LMP rendelkezik a legtöbb Twitter követővel, és messze a legaktívabb Facebook táborral is. Ami érdekes velük kapcsolatban, az a központosított kommunikáció. A Fb profilon nem több csoportban kevés adminisztrátorral, hanem egyben 12-vel dolgoznak.

Személyes jelenlét

Itt 6+1 embert vizsgáltam. Mivel az SZDSZ nem indít miniszterelnök jelöltet, így őket nem képviseli senki. Az MSZP-ből és a Jobbikból viszont a jelenlegi miniszterelnök és a legismertebb arc is bekerült a listába.

Személyes jelenlét vonatkozásában egyértelműen kiemelkedik Orbán Viktor, akinek Iwiw-es és Facebook-os rajongóinak száma megközelíti a 3800-at. Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Vona Gábor és Bokros Lajos esetében sem találtam Iwiw klubot vagy személyes oldalt. Viszont mind a négyen fellelhetőek a Facebook-on. Kommunikáció tekintetében egyedül Bokros Lajos profilja lóg ki a sorból, ugyanis ő (vagy az ő nevében író) 2009. március óta inaktív, míg a többiek hetente többször osztanak meg infókat.

Orbán Viktor személyi kultuszával egyedül Morvai Krisztina tarthat lépést, a maga 1523 fős Iwiw + Facebook rajongótáborával. Kettőjük között különbség, hogy amíg Orbán Viktor saját maga kezeli a profilt, és ír, addig Morvai Krisztina helyett ezt a rajongók teszik.

Minden kétséget kizáróan saját néven csiripelő politikust nem találtam. És bár több Orbán Viktor is fellelhető, biztosan nem tudom ki a valódi, ugyanis egyiküknek sem volt még egy tweet-je sem.


Összességében nem hiszem, hogy nagyot kockáztatok azzal, ha kijelentem, hogy 2010-ben nem a pártok és politikusok internetes jelenléten fog múlni a választások kimenetele. Sőt az internet penetráció ismeretében talán még 2014-ben sem lesz számottevő a befolyás.

Szabó Gábor
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1903
  • e Hét: 4225
  • e Hónap: 10466
  • e Év: 62732
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.