Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
töketlenkedés
  2010-02-28 05:41:58, vasárnap
 
  Véget ért a továbbképzés, nem volt teljesen haszontalan, éreztem kollégáim nyűgeit, bajait, s néhány jó módszert is láttam. Egy 11-es szintű szövegértési feladatsort készítettem a szabadkai városházáról írt írásomból, s megoldókulcsot is írtam hozzá.
Ezt kipróbálom majd a hunyadisokon.
A cím onnan jön, hogy nyelvtan órán hangzott el el a fenti szó képzetlen változata két fiú között. A röpke rájuk ripakodás után toldalékoltuk a szót, s a képes kifejezést magyaráztattam meg. Hogy milyen szép a nyelv.
Persze el kellett mondanom, hogy a szavak egy része - ámbár szótározott - hisz minden magyar szót fel kell leltározni, nem minden esetben használható, illetve a használó műveltségének is a kérdése. De mennyi a játék! Aztán eszembe jutott a faszkalap szó. De ezt már nem dobtuk be az osztály "köztudatába".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szárnyas ismét az idő
  2010-02-26 05:24:16, péntek
 
  Szeretem a Közelítő télből ezt a metaforát: szárnyas idő. Meg Berzsenyit is.
Egy hete hóban evickéltünk, aztán sárban, s mostanra szépen fölszáradt. A futó időben tegnap egy órácskát szántam a fóliára, kijavítgattam hibáit, foltozgattam, ezt a tavaszt, nyarat még kibírja. Egy kicsit ástam is benne. Az egész persze alig 15 négyzetméter, de nekem fontos.
Egész hét politika, újsággyártás, sajtótájékoztató, meg persze tanítás. De készen van a márciusi Mosonvármegye. Tegnap a danózseli újságot hoztam el a nyomdából.
A szél-járás is összeállt, még van mit csiszolgatni rajta, most az elkövetkező néhány napban ez a dolog.
Igaz, a továbbképzés záró két napja is eljött. Ma délután Győr, holnap egész nap Győr. Idemásolom a "tanfolyam" címét, hogy magyarul tudó barátaim elhűljenek: "Az olvasás-szövegértési kompetencia fejlesztését és képességfejlesztő feladatsorok készítését szolgáló korszerű eszközök, eljárások anyanyelvi, valamint humán műveltségterületeken és a nem szakrendszerű oktatásban." Az a vicc, hogy még értem is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pusztítás
  2010-02-23 06:53:32, kedd
 
  Tegnap kaptam egy "nyilatkozatot" Nagypistától, ebből megtudtam, hogy a vármegye (Moson vármegye) levéltárának vége. A pusztulás persze eddig is nyilvánvaló volt, a megye, mint gazda az elmúlt ötven évben nem érezte magáénak, a város pedig nem pörlekedhetett magasabb helyekkel.
Hihetetlen értékek tárhelye, a múlt megismerésének kincsestára a levéltár, amíg szét nem hull, szét nem lopják. (Volt ilyen a nyolcvanas években, egy-egy irat néhány fröccsért.) Már csak azért is, mert nincs igazi vármegyetörténet, amatőr helytörténészek kaparászták a múltat, kevés eredményt fölmutatva - néha meghamisítva .
(Elismerés nekik, hogy egyáltalán foglalkoznak vele - én a tudományos kutatást hiányolom, erre aztán ráépülhet az amatőr - népfrontos helytörténet.)
Várom a fejleményeket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gálya
  2010-02-21 05:40:08, vasárnap
 
  Egy itthon töltött hétvége. Pénteken délután néhány órát szerkesztettünk Jenővel, aztán a tegnapi nap a másik lap szerkesztésé és a pihenésé volt. Fánkot sütöttünk, ragulevest ettünk. Szép szalagos (ahogyan én emlékszem szaladós) lett a fánk, saját eltevésű baracklekvárt mártogattunk hozzá.
A jövő héten (A hét lesz a Hunyadiban) kicsit levegősebb a tanítás, igaz, még néhány kiló dolgozatot ki kell javítanom. Persze péntek délután ismét Győr, a továbbképzés folytatása, s a teljes szombat is ezzel megy el. Vasárnap meg Zsókát ki kell vinnem Éberhardra, gyerekeket visz táborozni Alsóbodokra, Nyitra mellé.
Tegnap megnéztük az interneten, hogy hol töltjük a Húsvétot (péntektől hétfőig). Zsóka nagyon el akar menni valahová, igaz, tavaly csak én jártam a vidéket. Többször eljöttünk Münchenből jövet Berchtesgaden mellett, most kinéztük a szállót is, az árat, s megnéztem a környéket a Google Eart-ban. Megtaláltam Obersalzberget is, ahol Hitler Sasfészke lelhető. Gyönyörű környéknek néz ki.
Ma még gályázok kicsit, Jenő délután érkezik, hogy befejezzük a folyóiratot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kemény póráz nincs
  2010-02-19 06:52:38, péntek
 
  AZ elmúlt jegyzeteket visszaolvastam, ha már így fölajzottam magamat kora reggel Nagy Gáspár tanítása előtt.
Kemény pórázt írtam V.I-vel kapcsolatban, felnyerítettem most elolvasva. Totális zavar, csak rövid póráz van.
Nekem ezt igazán kellene tudnom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jaj!
  2010-02-19 06:39:24, péntek
 
  az a szép az igazi emberi dolgokban, hogy tele vannak váratlan fordulatokkal. AZ előző jegyzetnél nem jutott eszembe, hogy az is olvashatja, akiről szól. Aztán hajnalban igen, gondoltam kitörlöm, de már itt a komment.
Azon a Móricz regényen gondolkodtam közben este, ami először eszembe jutott vele kapcsolatban. (Nagypistával) Ez a református keménység, és az olvadékonyság az Uri muri főszereplőjét juttatja eszembe. Persze szeretem a móriczi világot.
Mindez azért jött így elő, mert tegnap beszélgettünk, s utána - kicsit lazább nap lévén - eltöprengtem azon, hogy eddig még minden ismerősömet megrontott a politika. Nos, talán Bárdos Gyula kivétel. S nem szeretném ha NP-t is úgy kebelezné be, hogy közben azt mossa ki belőle, ami érték.
Persze aztán mindenki azt olvas ki a jegyzetből, amit akar, nem kell nekem taktikázgatni, állandóan óvatoskodni.
Tegnap amúgy is szép nap volt, Vida kemény, szép írása a könyvemről, Büki Attila két verssel ígéri a júniusi Duna-partban, tanítás, itthon morzsoltam tovább a fölgyűlt irathalmot. És éreztem kicsit a tavasz leheletét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagypista
  2010-02-18 21:39:19, csütörtök
 
  Sokan (a legtöbben) nem értik, hogy miért vagyok jóban Pistával, a város alpolgármesterével. Hisz - szerintük - nem állt a sarkára akkor, amikor kellett volna, s az eredmény jól látszik.
Ez nem így működik. Nekem ő a Móricz regényekből jön elő, a szerethető alakok közé tartozik. Egy kicsit a racionális és az irracionális határán.
Azt látom, hogy tud lelkesedni olyan dolgokért, amelyekért nem tud a végtelenségig kiállni ugyan, de benne a cselekedet és a valóság néha a rajongás szintjére emelkedik, aztán nagyot tud csalódni.
Emberekben, dolgokban, hitekben.
Féltem egy kicsit ettől a képviselőségtől.
Kellene rajta alakítani egy kicsit, de roppant öntörvényű.
Lehet, hogy ez a jó?
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Vérvétel és egy érdekes nap
  2010-02-18 21:30:16, csütörtök
 
  Natasa (háziorvos itt szemközt) három hete bedobta a postaládába a beutalót, hogy menjek el vérvételre. Ma rászántam magamat. Utálom, ha megböknek, és tartok is tőle. Ennek ellenére évente adok vért, mert az olyan hazafias kötelesség.
Ma nem is éreztem, meg a bökést, sőt, az eredmény is jó lett. Néhány a határ szélén. Pedig a sok kocsonya és a finom húsok adtak némi aggodalomra okot. Igaz, a lap terjesztése sok sétával járt, s annak jótékony hatását érzem most is.
Így hát ez nem az ellenség napja volt, jól vagyok.
Vida Pista átküldte a könyvemről írt kritikát, továbbítottam a Duna-part folyóiratnak.
Pista jól érti, hogy mi csinálok, és merre tartok. Kemény, jó írás. Egy kis szerény (álszerény) levélkével küldte át, de én tudom, hogy ő is tudja a helyét. A világban, a városban, a Kisalföldnél.
Azt gondolom, hogy becsüljük egymást. Neki a rosszabb, kenyéradó gazdái nagyon rövid pórázon tartják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Leszámolás
  2010-02-17 05:49:34, szerda
 
  Leszámolás


Már semmitől nem félni,
már nem megrettenni ha,
fölkapcsolják a villanyt, jelezve
hogy eljött az éjszaka.

Verset olvasol, NG NI-re
emlékező versét.
Sehol a magasbanhaza,
sehol a megálmodott otthonlét.

A ma csak árnyéka a tegnapnak,
ahol szorítottak iszonyú pántok.
A holnap elhaló sóhaja
a semmibe hulló világnak.

Miért is félnél? Már régen nem vagy,
veled már nem lehet mit tenni.
Még Babits s Kosztolányi jár eszedben?
Ők kik? kérdezik tőled. Ennyi.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Posztmodern
  2010-02-15 06:14:30, hétfő
 
  Kulturális padláslesöprés.
Azt hiszem megtaláltam az irányzatnak nevezett valaminek a magyar megfelelőjét.
Egy magyar irodalmi módszertani könyvben (tanári segédeszköz!) ez alatt a címszó alatt ajánl tanítani kortárs nagyokat. Nincs közöttük Csoóri Sándor, Kányádi Sándor, Nagy László, Ágh István, Bertók László.
Az ajánlott névsor csupa kétes értékű, semmiképpen sem nemzeti szemléletű, világpolgári attitűddel megáldott író-költő.
Tegnap a szél-járást szerkesztettük Jenővel, most csak öt órára láncolt oda a számítógéphez. Ez a hétvége úgy telt el, hogy még egy kis heverészésre sem volt idő.
Ma öt óra a két iskolában, újabb szövegértési feladatlap iratása a fiúosztályban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2010.01 2010. Február 2010.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3563 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 322
  • e Hét: 1923
  • e Hónap: 11886
  • e Év: 56859
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.