Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
A munka ünnepe
  2010-04-30 20:38:27, péntek
 
  A munka ünnepe


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

1919. május 1.

A munka ünnepe (eredetileg, és a volt szocialista országokon kívül mindig is a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén tartandó ünnepség, hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni.

Május 1-je hasonló tartalommal katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. (Az ugyanerre a napra eső kereszténység előtti európai pogány ünnepek, mint például a Beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.


Eredete

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a roppant hangzatos (hazánkban a Beatrice együttes által is feldolgozott) Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) szlogennel.

A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották, és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Habár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen. Akciójuk sikerrel zárult, még csak a fizetésük sem lett kevesebb a rövidebb munkaidő ellenére, így egyben a világon első alkalommal sikerült egy szervezett munkáscsoportnak (későbbi nevén szakszervezetnek) bármiféle sikert is elérni fizetésmegvonás és retorziók nélkül. Ez a siker is nagyban inspirálta a munka ünnepének ötletét, illetve a majálisok megszületését.
A dátum kiválasztása

2006. május 1-jei felvonulás Stockholmban

1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, melyet május 4-én a Haymarketi zavargás zárt le, mikoris a tüntető munkások közé vegyült anarchisták egy bombát dobtak a rendőrök közé, akik viszonzásul azonnal tüzet nyitottak. Több tucat sebesült maradt a helyszínen, akik félve a letartóztatástól nem mentek korházba. Összesen 11 ember (7 rendőr és 4 tüntető) vesztette életét, a későbbi perek során nyolc szocialista-anarchistát állítottak bíróság elé Mathias J. Degan rendőr meggyilkolásának vádjával. Louis Lingg, August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer, és George Engel halálos ítéletet kapott, míg másik három társuk Michael Schwab és Samuel Fielden életfogytiglani illetve Oscar Neeble 15 éves börtönbüntetést kaptak, de mindhárman kormányzói kegyelem útján 1893-ban kiszabadultak.

1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé (1889-1916 között működött, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülése volt), melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért. A tüntetések az Egyesült Államokban olyan jól sikerültek, hogy a II. kongresszuson, 1891-ben május elsejét hivatalosan is a ,,munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé" nyilvánították. (Szintén ez az internacionálé deklarálta 1910-ben a VIII. kongresszusán a nők választójogának elérése céljából, szolidaritásból március 8-át nemzetközi nőnappá).

1904-ben az amszterdami kongresszuson ismét egy felhívást adtak ki, miszerint ,,Minden ország összes szociáldemokrata pártja, és hasonló kötődésű bármilyen szervezete nagy erőkkel demonstráljon május elsején a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, a proletariátus osztályszükségleteiért és az egyetemes békéért" Mivelhogy a legkézenfekvőbbnek erre a sztrájk ígérkezett, elfogadtak és kihirdettek egy felszólítást is, melyben kijelentették, hogy ,,a Föld összes országában kötelező minden munkás-proletár szervezetnek május elsején felfüggeszteni a munkát mindenhol, ahol az a munkások testi épségének veszélyeztetése nélkül csak lehetséges"
Nemzeti ünneppé válása

A nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományosan munkásünnep a 20. század folyamán lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát, először a Szovjetunióban, majd a II. világháború után kialakult szocialista-kommunista keleti blokk országaiban, illetve a világ más pontjain később született azonos ideológiájú államokban, ahol (épp az ideológiából kifolyólag) az egyik legnagyobb nemzetközi szocialista ünneppé nőtte ki magát. Ezzel párhuzamosan az eredetileg a munkások ünnepének hívott napot a munka ünnepévé változtatták a szocialista blokkban, mivel ez jobban megfelelt az uralkodó rezsimeknek. Az elnevezés a diktatúrák bukása után is megmaradt a volt szocialista országokban.


Május 1-jén nem csak a munkások, a katolikusok is ünnepelnek, Jézus nevelőatyjára, az ácsra emlékezve. Munkás Szent József ünnepét 1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa. Korábban a szent tiszteletének hónapja általában március volt, Magyarországon is


 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Cseppnyi lélek szendereg
  2010-04-30 12:40:16, péntek
 
 
"Összekulcsolt kezeimben
cseppnyi lélek szendereg,
szárnyai, mint apró világ
...elbírják a terheket.
Bágyadtan nyitja szemét:
- Engedj kérlek! - mondaná,
de összecsukom tenyeremet,
s nem hallom már halk szavát;
...most feléd nyújtom,
...most odaadnám,
hogy neked is jobb legyen,
csak egy lélek a tenyeremből,
egy léleknyi jó...
egy maréknyi csend..."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A kutyák testbeszéde 2
  2010-04-30 10:53:31, péntek
 
 

Minden kutya - fajtától függetlenül - ugyanazt a nyelvet beszéli. Te és a kutyád valószínűleg komoly fejtörés nélkül is jól megértitek egymást. De mi van akkor, ha kutyád viselkedése hirtelen megváltozik, ha új kutyád lesz, ha számodra ismeretlen kutyával találkozol? Segítünk megfejteni a kutyák testbeszédének jelzéseit!

Sokminden kiderül a testtartásból

Amikor két kutya találkozik, akkor - ha gazdáik nem rántják el a pórázt - egy komplett cselekvés-sorozatnak lehetünk tanúi, ami egy táncelőadásra emlékeztet. Megfeszített testtel, magas faroktartással köröznek egymás körül, megszimatolják egymást: ez egy csendes összejövetel, amely valójában információcsere, de bármikor készek megvédeni magukat, ha szükséges. Hátracsapják fülüket és hátukon felállhat a szőr. Általában kerülik a szemkontaktust: méregetik egymást, hogy eldöntsék, melyikük az erősebb, hogy megállapítsák egymás nemét, s azt, hogy a másik barátságos-e vagy ellenséges. Az egyik kutya esetleg ráteszi fejét a másik nyakára: ez a dominancia jele. Ha összecsapás lehetősége áll fenn, a "gyengébb" kutya gyakorta lefekszik, így jelzi behódolását. Szétváláskor rendszerint mindkét fél elvégzi "kisdolgát". Ekkorra már kölcsönös egyetértésben megszületik döntésük az egymás közti rangsort illetően.



A kiskutyák anyjuktól tanulják meg a testjelzéseket életük első 8 hetében, s a kommunikáció ezen formáit alomtestvéreiken gyakorolják. Ha egy kutya életéből kimarad ez a tanulási szakasz, egész életében problémái lesznek a többi kutyával való kommunikációval.

Normál testtartás: A kutya élénk, fejét magasan tartja. Farkát szabadon mozgatja, állkapcsa laza.

Játékra hívás: A kutya jókedvűen, farkát csóválva játszani hív, ezt nagyon jellegzetes "meghajlással" is kifejezi: mellső lábaira támaszkodik, fenekét magasra feltolja. Fejét várakozásteljesen feltartja. Olykor egyik mellső lábát is megemeli, vagy fejét oldalra hajtja.

Engedelmesség, behódolás: a kutya lefekszik vagy lekuporodik. Mancsát nyújtja, csakúgy, mint a játékra hívó kutya, de a fülét hátracsapja, és farkát lelógatja.

Félelmi agresszió: A félő kutya testét megfeszíti, farkát mereven tartja, de akár csóválhat is. Lába kész az eliramodásra, füleit hátrahúzza, hátán feláll a szőr. Morog és vicsorít, hogy elijessze azt, amitől fél.

Domináns agresszió: A kutya fogait kivillantva egyenesen az "ellenség" szemébe néz, és magabiztosan halad előre, farkát lassan csóválva, füleit előre fordítva.

Teljes behódolás: a kutya behúzza farkát, lehajtja fejét, kerüli a szemkontaktust. Oldalára gördül, feltárja hasát, egyik hátsó lábát felemelve. Ha fél, akár be is pisilhet. Ha nem fél, akkor feltartott fejjel és füllel mutatja ki bizalmát.

Duncsák Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Állaatokról  
Egészségesek a vegetáriánusok?
  2010-04-30 10:52:00, péntek
 
  Tényleg egészségesebbek a vegetáriánusok?

Az elmúlt évtizedben az étel és a táplálkozás központi kérdéssé vált. A vegetáriánus életmóddal kapcsolatban rengeteg, néha egymásnak ellentmondó véleményt hallani, pedig teljesen objektív adatok birtokában is meg lehet vizsgálni a kérdést.

Először is tisztázzunk két alapvető fogalmat: a vegetáriánus és a vegán nem ugyanazt takarja. A vegetáriánusok nem fogyasztanak marhát, disznót, csirkét és halat, illetve semmilyen állat húsát, viszont tojást és tejterméket a legtöbben igen. A vegánok szigorúan kizárnak minden fajta állati eredetű élelmiszert és alkotóelemet az étrendjükből, így tojást, tejterméket, de még mézet sem fogyasztanak. A két táplálkozási mód nagyban különbözik egymástól, most a vegetáriánusok étrendjének egészségre gyakorolt hatásáról beszélünk.

Vajon minden tápanyagot tartalmaz egy vegetáriánus étrend?

Mára széles körben bizonyított, hogy az egészséges, változatos vegetáriánus táplálkozás mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, és nem vezet semmilyen hiányhoz a makro- vagy mikrotápanyagokban. A vegetáriánusok jóval több zöldséget, gyümölcsöt és teljes gabonát fogyasztanak, mint a húsevők (bár ez nem mindenkire igaz, ugyanúgy vannak a vegetáriánusok között is rosszul táplálkozók, csak kisebb arányban).

A népszerű hiedelem ellenére a fehérjebevitel nem okoz problémát egy vegetáriánusnak. A növények - különösen a hüvelyesek, az olajos magvak és a teljes gabonák - sok fehérjét tartalmaznak, és akkor még a tojásról nem is beszéltünk. A növényi fehérjék nem tartalmazzák önmagukban az összes esszenciális aminosavat, ezért mondjuk, hogy ezek nem teljes értékű fehérjék.

Ugyanakkor mostanra bizonyított tény, hogy ezeket a fehérjéket a szervezet tárolja néhány napig, és könnyen kombinálja más nem teljes fehérjékkel, amiket közben elfogyasztunk. És mivel a különböző növényi források együtt viszont minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, nem számít, hogy teljes vagy nem teljes az a fehérje, amit épp fogyasztunk. Ugyanebből az okból ma már nem érvényes az a javaslat sem, hogy a vegetáriánusok egy-egy étkezésen belül kombinálják a különböző fehérjeforrásokat: felesleges. Szintén elterjedt nézet, hogy a vegetáriánusoknak ügyelni kell a vas bevitelére, illetve külön pótolni azt. Ez sem igaz, hiszen mostanra számos kutatás bizonyította be, hogy a húsevők és a vegetáriánusok között nincs semmilyen különbség ezen a téren. Magyarul a vashiány nem azon múlik, eszünk-e húst vagy sem.

Egészségesebbek-e a vegetáriánusok?

Nem egyszerű feladat egy olyan nagy létszámú vegetáriánus csoportot találni, akiken ellenőrzött, megbízható klinikai teszteket lehet végezni hosszú időn keresztül. Gary E. Fraser az American Journal of Clinical Nutrition című lapban publikált egy összefoglalást az eddig végzett tanulmányokról, amiből német, brit és amerikai alanyok több évtizedes vizsgálata során a következők derültek ki:

- A szívkoszorúér-betegségek előfordulása egyértelműen alacsonyabb a vegetáriánusok körében. A vizsgált csoportok kombinált analízise szerint 32%-kal magasabb a szívbetegségben elhunytak aránya a húsevők között, mint a vegetáriánusoknál.
- Az LDL-koleszterin (vagyis a rossz koleszterin) mennyisége is alacsonyabb a vegetáriánusok között.
- A vegetáriánusok vékonyabbak, mint a húsevők, és kevesen küzdenek közülük súlyproblémával.
- A cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata szintén alacsonyabb a vegetáriánusok esetében.

Ahol viszont Fraser nem talált valódi eltérést, az a gyomorrák kockázata, ami igen meglepő. Sok ellentmondás van a tanulmányok között, és egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy ebben eltérés lenne a húsevő és a vegetáriánus csoportok között.

Melyik a jobb?

Vajon ennyi adat elegendő ahhoz, hogy egy húsevő az egészsége védelmében lemondjon a húsról? Aligha. Ráadásul a vegetáriánusok között is sokan inkább környezetvédelmi, etikai vagy vallási okokból nem esznek húst, nem a koleszterinszintjük izgatja őket.

Ha csak az egészségi hatásokat nézzük, a kérdés nem az, hogy együnk-e húst, vagy ne együnk húst. A legtöbb hagyományos táplálkozási mód - azaz több száz, vagy több ezer évre visszavezethető irányzatok - mind rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaztak, és ezek a mai napig a legegészségesebbnek tartott táplálkozási formák.

Arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy a jó minőségű hús, amit mértékletesen fogyasztunk, káros lenne. A gond inkább az, hogy amit a hentesnél megveszünk, az legtöbbször nem jó minőségű hús. Tele van antibiotikumokkal, hormonokkal és egyéb szennyeződésekkel, valamint ahelyett, hogy a mezőn legelne a szegény marha, egy kis helyre összezsúfolva gabonával és vegyszerekkel etetik. Mindezt azért, hogy gyorsabban nőjön, több tejet adjon, vagy hamarabb le lehessen vágni. Ez a hús beteg állat húsa, és nem tesz jót az egészségnek.

Nem is beszélve a felvágottakról és a különböző hústermékekről: a vegetáriánusok nem fogyasztanak a génmódosított szójával tuningolt, rákkeltő ízfokozókkal és tartósítószerekkel dúsított kétes minőségű hústermékekből. A másik probléma leginkább a húsfogyasztás mennyisége: Kínában kb. 55 kg az egy főre eső éves húsfogyasztás, Indiában ugyanez a szám mindössze 10 kg, míg Európában és Amerikában közelíti a 120-150 kg-ot éves szinten. Ez rengeteg.

Az nem kétséges, hogy a vegetáriánus életmód egészséges. Ám egy-egy táplálkozási irányzatban nem azt kell nézni, mit nem eszünk, hanem hogy mit igen. Hiába kerülünk bizonyos ételcsoportokat, ha közben feldolgozott, mesterséges, élelmiszernek álcázott dolgokat fogyasztunk. Az nem táplálék. Lehet húsmentesen is egészségtelenül táplálkozni, ahogyhússal is lehet egészségesen étkezni. A vegetáriánusok viszont többnyire jobban odafigyelnek a testi-lelki jóllétükre, és valószínűbb, hogy ez okozza a különbséget. Ahogy a bölcs kínai mondá: ,,Táplálékot fogyassz. Módjával."

Forrás: Nana.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Részegesek 2
  2010-04-30 10:49:39, péntek
 
 

Két részeg beszélget:
- Te, én tudok teleportálni!
- Teleportálni???
- Jah.
- Oszt' hogya'?
- Há' megiszok még egy felest, és már csak azt veszem észre hogy az ágyamban ébredek...


Ketten támasztják a pultot a kocsmában.
- Látom üres a poharad. Kérsz még egyet?
- Dehogy kérek! Mi a francot kezdjek két üres pohárral?!


Nemzetközi konferencia szünetében amerikai, orosz és cseh tudós beszélget.
- Ha mi a Nevada-sivatagban elkezdünk gyárat építeni - kérkedik az amerikai -, egy hónapon belül percenként gördül le egy új autó a futószalagról.
- Az semmi. Ha mi a Góbi-sivatagban építkezünk, egy héten belül legurul az első traktor a futószalagról - mondja az orosz.
- Ez is valami? - veszi át a szót a cseh mérnök. - Ha mi reggel hétkor eltervezzük, hogy sörgyárat építünk a hegyekben, tízre már minden munkás tök részeg.


- Én nem voltam részeg - védekezik a bíró előtt a garázda. - Csak ittam egy kicsit...
- Az más - bólint a bíró. - Akkor nem kilencven napra, csak három hónapra ítélem.


Két részeg tántorog hazafelé a holdfényes éjszakán. Mindketten a teliholdat bámulják.
- Komám, neked jobb a szemed, nézd már meg, hány óra!
- Honnan látnám, mikor a mutatókat leszerelték?!


Még csak egy órája kezdődött el a vacsoraidő, de "hála" az új alkalmazottnak, a vendégek egyre fogynak.
A főpincér nem sokkal később falfehér arccal könyörög az új felszolgálónak:
- Uram, vegye végre tudomásul, hogy ez gyorsvonat, és kérem, hogy a részeg vendégeket ne dobálja ki az ablakon!


A részeges Pistát elüti az autó.
Nagy csődület támad, mire megérkezik a mentő. Az orvos mindjárt rendelkezik.
- Eszméletre kell téríteni. Két ember fogja meg, egy pedig töltse neki a konyakot.
Pista a konyak szóra felemeli a fejét, és megszólal:
- Fordítva, kérem, fordítva! Egy ember fogjon, kettő töltse a konyakot!


Két részeg jön ki a kocsmából:
- Ajjaj, komám, itt van egy folyó, te tudsz úszni? Mert én nem.
- Naná, hogy tudok - válaszol a koma, majd ugrik egy hasast az úttestre.
Nagyot nyekken, majd hátraszól a komájának:
- Gyere nyugodtan, be van fagyva!


- Hol lakik a részeg?
- Az üveghegyen túl.
- És mi van az üveghegyen túl?
- Üvegvisszaváltó.


A kisváros főterének közepén amatőr csillagász távcsővel tanulmányozza az égboltot.
A részeg megáll mellette, és csak nézi, ni.
Egyszer csak egy hullócsillag leszalad az égről.
- Ejha! - kiált fel a részeg. - Ezt aztán piszkosul eltaláltad, haver!


A részeg föltántorog a buszra, és lehuppan az egyik ülésre.
Eléje toppan egy idős hölgy, és feddően mondja:
- Gyermekem, te a pokolra jutsz!
Mire a részeg:
- A csudába! Megint rossz buszra szálltam...


Egy kissé pityókás férfi leint egy taxit, beül, majd így szól a sofőrhöz:
- Legyen szíves, vigyen a Keleti pályaudvarra!
- De uram, ne vicceljen velem, hiszen éppen itt állunk a Keleti előtt!
- Akkor rendben! - mondja a részeg, és egy ezrest nyom a taxis markába.
- De azért legközelebb ne hajtson ilyen gyorsan!

Forrás: Krisztina egypercese
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Anyanyelvemben őrizlek téged
  2010-04-29 12:01:16, csütörtök
 
  Anyanyelvemben őrizlek téged

Horváth István

Anyám a hangod nem hallom többet.

Anyanyelvemben őrizlek téged.

Szavaid szívem mélyén dübörögnek.

Úgy zengik vissza a mindenséget,

ahogy azt tőled szóval tanultam.

Kis nép nyelvén, de Anyám, tiéden.

Anyám vagy, s én is fiad, ki voltam.

Ez nem szégyenem se büszkeségem.

Anyám vagy! Most már csak a szavakban!

S, hogy többé hangod, jaj, nem hallhatom,

drágább a szavad, mélyebben dobban.

Nincs a földön oly kincs, se hatalom,

mely megfolythatna fiad ajkán.

Dédunokád is őrzi ,,Vénanyót".

Nem kell előtted pirulnunk, Anyám,.

Megőrizzük, mit ajkad ránk hagyott.

 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Mondja el saját hangján...
  2010-04-27 11:10:26, kedd
 
  2001-ben Katalin néven egykori pusztai történet helyszíneinek megfelelően termelték ki a borsodi kisvárda népét a maffiákkal Ki Mit Tud-os folytatásaként az elméknek és börtönnek, egykori szív küldi szívnek szívesen kezdetével.

A Nyírő Gyula zsidó kórház nagyon régi "harcos" betegekkel már legalább 130 esztendős, ha nem régebbi, Isekutz Béla írt róla egészségügyi iskolákban a nyolcvanas években bevezetett módszertani könyvében, melyben régi gyógyítási módok is felsorolásra kerültek a motoros nyugtalanságban szenvedő csapásoknál. Hozzájuk is eljutott a híre, akik láthatatlan világ harcosaiként is nyilván vannak tartva, hogy az elmeosztályok médiája reformálja őket.
Jött egy leányzó Gégényi néven talán, akinek a rokkantautóval közlekedő homokos Német vezető malac külsejű helyettese azt mondta:
- Mondja el saját hangján, mi a panasza!

Hihetetlen, hogy vannak csapások, amelyeket ember áldozással hagytak meg, mint a többi borsodi csapást, újítgatva harminc évesnek szánt paneljeiket is, olyanok, amik nem tudnak saját hangjukon beszélni.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség, betegség  
Madarak jönnek, halálesőt ....
  2010-04-25 19:14:02, vasárnap
 
  LGT : Valaki mondja meg


Madarak jönnek, madarak jönnek (2x)
Halálesőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek

Valaki mondja meg, milyen az élet,
Valaki mondja meg, mér' ilyen,
Valaki mondja meg, mér' szép az élet,
Valaki mondja meg, miért nem,

Valaki mondja meg, mér' jó az ember,
Valaki mondja meg, miér' nem,
Valaki mondja meg, mér' lesz gonosszá, (közösen)
Valaki mondja meg, miért nem! (közösen)

Madarak jönnek, madarak jönnek
Halálesőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek

Valaki mondja meg, kinek kell hinnem,
Valaki mondja meg, kinek nem,
Valaki mondja meg, ki hova érhet,
Milyen az íze az élet vizének.

Valaki mondja meg, a hosszú évek,
Mért tűnnek úgy mint egy pillanat,
Valaki mondja meg, mi az, hogy elmúlt, (közösen)
Valaki mondja meg, hol maradt. (közösen)

Madarak jönnek, madarak jönnek
Halál esőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek

Valaki mondja meg, hogyan kell élni,
Apám azt mondta, ne bánts mást,
Valaki látta, hogy bántottalak már,
Valaki látta, hogy bántottál.

Valaki mondja meg, miért vagyunk itt,
Anyám azt mondta, hogy boldog légy,
De anyám azt nem mondta, mért nem e földön, (közösen)
Anyám nem mondta, mondd, miért. (közösen)

Madarak jönnek, madarak jönnek (3x)
Halál esőt permeteznek
Madarak jönnek, madarak jönnek
Fekete könnyel megvéreznek
 
 
0 komment , kategória:  Dalok  
Édesanyám lelkem
  2010-04-23 23:33:42, péntek
 
 

Szíved alatt hordtál
S a szíveden hordasz:
Neked adnám, neked
A napot, a holdat.

Az eget, a földet,
Csillagok gyémántját!...
Szíved a bánatok
Óh, sohse bántsák!...
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Nagyon jó a tavasz illata
  2010-04-23 20:04:48, péntek
 
  Jöttem hazafelé, bár iszonyatos állapotban járok, mégsem hagyott hidegen a kivirágzott bokrok, fák színkavalkádja, illatfelhője, mely a szobában is érezhető. Télen is nyitott ablak mellett alszom, nem bírom a bezártságot, de most nagyon kellemes. Szeretem a tavaszt. Kellemes a levegő, éppen elviselhető, jó a közérzete az embernek, szinte megújhodik ilyenkor. Régebben azt írtam, minden tavasz egy-egy újjászületés, kizöldül az ember is a természettel, szíve megváltozik, nyitottá válik minden érzelemre.

Átültettem a virágokat friss földbe, kettőre már nem jutott. Egyik egy nagy zöld műanyag lajmi, amibe egy cső van vezetve, azon keresztül kapja a vizet.
Hoztam most magammal muskátlit, a magam festette kisiparosnál húsz éve vásárolt virágtartókat felöntöttem földdel, hátha a futóvirág kihajt belőle, beléjük helyeztem a muskátlikat. Érezni az illatukat a szobában. De jó lenne előlről kezdeni az életemet, talán egészen másképp alakult volna minden, bár énekesnő itt soha nem lehettem volna, de legalább ének-magyar tanárnő igen.

Mennyit bosszankodtam volna a mindig újabb nyelvrombolási rendeletek behozatala miatt, mint a nyolcvanas években, amikor azt tanították a gyereknek, hogy az és kötőszó elé ki kell tenni a vesszőt, mintha felsorolás lenne!
Miért kellett ennek így történnie?
 
 
0 komment , kategória:  Érzelmek  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
2010.03 2010. április 2010.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 89 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 371
  • e Hét: 529
  • e Hónap: 2888
  • e Év: 55154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.