Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ne ítélj
  2010-04-24 08:39:10, szombat
 
  Reményik Sándor: Ne ítélj

Istenem, add, hogy ne ítéljek -
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem, add, hogy ne ítéljek.

Istenem, add, hogy ne bíráljak:
Erényt, hibát és tévedést
Egy óriás összhangnak lássak -
A dolgok olyan bonyolultak
És végül mégis mindenek
Elhalkulnak és kisimulnak
És lábaidhoz együtt hullnak.
Mi olyan együgyűn ítélünk
S a dolgok olyan bonyolultak.

Istenem, add, hogy minél halkabb legyek -
Versben, s mindennapi beszédben
Csak a szükségeset beszéljem.
De akkor szómban súly legyen s erő
S mégis egyre inkább simogatás:
Ezer kardos szónál többet tevő.
S végül ne legyek más, mint egy szelíd igen vagy nem,

De egyre inkább csak igen.
Mindenre ámen és igen.
Szelíd lepke, mely a szívek kelyhére ül.
Ámen. Igen. Mert a gonosztól van
Minden azonfelül.



 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Hála
  2010-04-24 08:33:16, szombat
 
 
,,Mindenben hálákat adjatok..." (1Thesszalonika 5:18 Károli)

Ahhoz hogy hálás szíved legyen, meg kell tanulnod hálásnak lenni a gyarló emberekért és a tökéletlen ajándékokért. Légy hálás, amikor a gyermeked megpróbál beágyazni, még akkor is, ha nem sikerül tökéletesre. Légy hálás, ha a házastársad vonzalmát fejezi ki irántad, még akkor is, ha ügyetlenül teszi. Légy hálás azért, hogy a tested még mindig mozog, akkor is, ha már ráncos és görbe. Ne várd, hogy hálát érezz! A gondolkodásmód és a cselekvés fog az érzéshez elvezetni. ,,Minden helyzetben hálákat adjatok" - ez döntésre hív, tudatos cselekvésre és nem érzelmi reakcióra.
Ezért hívják az amerikaiak az egyik ünnepüket Hálaadás Napjának és nem Hálaérzés Napjának. James Dodson írt egy megindító könyvet Final Rounds [Az utolsó körök] címmel, amelyben édesapja életének utolsó hónapjairól beszél. Mindketten nagy golfrajongók voltak, és amikor az édesapjánál végzetes betegséget diagnosztizáltak, James elvitte őt Skóciába, hogy együtt golfozhassanak a világ egyik leghíresebb golfpályáján. Egyszer James apja a házasságáról és a családjáról kérdezte a fiát. James kitérő választ adott; annyira el volt foglalva a munkájával, hogy azon kívül kevés ideje maradt. A haldokló apa ekkor a következő szavakat mondta a fiának: ,,Bárcsak mindkettőtöket lelassíthatnám valahogy... A nagy törekvések veszélye abban áll, hogy míg olyan keményen dolgozol, egy napon talán majd arra ébredsz, hogy rájössz, hogy azok a dolgok, amiket igazán akartál, azok mindig is megvoltak neked".
Pál azt írja: ,,Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus" (Efézus 5:14). Időnként mindannyian felébredünk. (És) amikor ez megtörténik, akkor ébredjünk rá arra, hogy hálásak lehetünk mindazokért a dolgokért, amiket magától értetődőknek vettünk.

Dán 3,1-4,34Mk 4,1-12Zsolt 7,10-17Péld 10,17-18

Mai Ige
Link



 
 
0 komment , kategória:  Áhitatok minden napra  
Meghallotta a zenét, a táncot.
  2010-04-24 08:29:46, szombat
 
  Az önigazultnak nem kell az Atya szeretete

Ekkor (a nagyobbik fiú) megharagudott és nem akart bemenni.
(Luk 15, 28)

,,Meghallotta a zenét és a táncot." A szeretet öröméneke volt ez: ,,Ez az én fiam halott volt és megelevenedett; elveszett és megtaláltatott." A nagyobbik fiút már az is lehangolta, hogy távollétében került sor az ünneplésre. Ráadásul a szolgák egyike mintegy olajat öntött bosszúságának gonosz tüzére. A sekélyes gondolkodású ember tipikus képe ez, aki izgat és uszít ahelyett, hogy lecsendesítene.

Az elsőszülött fiú megrontja a szépen induló ünnepség hangulatát. Jól ismerjük az ilyen zavarkeltéseket. Amikor az Úr irgalmas szívvel a bűnösök és vámszedők felé fordult, a farizeusok között zúgolódás támadt. Amikor a mélyre jutott bűnös asszony Jézus lábait könnyeivel öntözi, Simon farizeus megdöbbenésének ad kifejezést, hogy Jézus egy ilyen nővel szóba állt. Amikor pedig Mária Jézus lábainál ült hallgatva tanítását, Márta az, aki zavart kelt. (Lásd még Luk 19, 7; Máté 21, 15).

A nagyobbik fiú látszólag egészen közel vann az atyához, de szívében mégis olyan távol. Öccsének visszatérése teszi egészen világossá, hogy gondólkodása mennyire elüt az atyáétól. Hiányzik belőle a szeretet.Az örömnek még a nyoma sincs nála, hogy visszatért az elveszett testvér, sőt keserű szemrehányásokat tesz atyjának. Saját személye állt gondolkodása középpontjában. Rögtön úgy érezte, hogy mellőzték őt. Mindazok, akik elsősorban önmagukat szeretik, igen érzékenyen reagálnak mindenre. Könnyen lehangolódnak vagy feldühödnek. Ez a nagyobbik fiú tele volt igényekkel. Nem szeretetből és hálából szolgálta atyját. Ilyen gondolatok forrhattak benne: igazán csak örülhetne nekem. Nem becsül meg igazán, mert különben több elismeréssel lenne irányomban és jól megérdemelt jutalomban részesítene.

Az önigazult ember rendkívül igényes. Ugyanakkor semmibe sem veszi azokat a jótéteményeket, melyeket Istentől kap. Ha azonban Isten olyasmit bocsát rá, ami kellemetlen vagy nehéz, mindjárt azt kérdezi: ,,Miért éppen velem esik meg ilyesmi? Hiszen olyan állhatatosan imádkoztam, egy istentiszteletet sem mulasztottam s most mégis így jártam!" Itt mutakozik meg a teljes belső idegenség, sőt az Istennel való ellenségeskedés.

Carl Eichhorn "Isten muhelyében" c. könyvéből
 
 
0 komment , kategória:  Áhitatok minden napra  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.03 2010. április 2010.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 78 db bejegyzés
e év: 862 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 540
  • e Hét: 2309
  • e Hónap: 10016
  • e Év: 59581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.