Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Virágálmok
  2010-04-06 23:14:46, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fullos szerzők versei, írásai  
Hívj angyali segítséget!
  2010-04-06 21:24:55, kedd
 
  Hívj angyali segítséget!



Ha segítségre van szükséged, hívd bátran az angyalokat!
A tökéletes siker érdekében azonban érdemes
kiválasztani azt a megfelelő angyalt,
aki a leghatékonyabban tudja orvosolni a problémádat.


Az emberek segítésében a hét arkangyal jár az élen.
Az arkangyalok nemcsak gyógyítanak és vezetnek,
de olyan nemes vonásokkal is rendelkeznek, melyeket -
ha kérjük őket - ideiglenesen átruháznak ránk.
Általában a közelünkben vannak, támogatnak,
és megtisztítanak magas fényükkel.
Hatalmas energiájukat a szolgálatunkba állíthatjuk azáltal,
hogy felvesszük velük a kapcsolatot és hiszünk bennük.
Mindennapi életünkben is segítségünkre lehetnek, csak kérnünk kell őket.






Uriel: energiája erőteljes, megerősít, összeköt a Földdel,
segít elindulni, célra összpontosítani, döntést hozni.
Színe a rubinvörös, csakrája a gyökércsakra.
Hívjuk: ha erősíteni szeretnénk önbizalmunkat, stabilitásra,
életörömre, boldogágra vágyunk!


Gábriel: energiája segít megújulni, megtisztít, újrarendezi a kapcsolatokat,
megújítja a közösségeket, támogatja az anya-gyerek kapcsolatot.
Színea narancssárga, a rézfény, a fehér, csakrája a keresztcsonti csakra.
Hívjuk: ha leragadtunk olyan helyzetekben, amiben nincs fejlődés,
vagy ha a bennünk lévő gyermek gyógyulásához van szükségünk a segítségre!


Jophiel: energiája nyugalmat és egységet teremt, bölcsességet hoz,
lágy, a gondoskodás összekötő érzését adja.
Színe a sárga, a zöld, csakrája a napfonat csakra.
Hívjuk: ha feszültséget érzünk testünkben, türelemre van szükségünk,
ziláltnak érezzük magunkat, új képességeket akarunk elsajátítani,
azokat életünk részévé akarjuk tenni!


Rafael: gyógyító angyal, balzsam a léleknek, segíti a pihenést,
energiája pedig a gyógyulást.
Békét, szeretetet hoz, megfiatalít.
Színe a zöld, csakrája a szívcsakra.
Hívjuk: spirituális gyógyításhoz,
hogy ismét teljesek és egészségesek legyünk!


Mihály: energiája oltalmazó, tisztító, beburkoló, megvéd minket,
erősíti auránkat.
Színe a kék, csakrája a torokcsakra.
Hívjuk: ha felismertük igazunkat, és ki akarunk állni érte,
vagy ha védelemre van szükségünk!


Raziel: energiája jóindulatú, támogató világosságot hozó atyai energia.
Segíti az eredményességet, a tisztánlátást, -hallást, az intuíciót,
a tiszta érzékelést, ő az isteni titkok tudója.
Színe az indigó, csakrája a harmadik szem.
Hívjuk: ha szerencsés kimenetelre, támogatásra,
tisztánlátásra van szükségünk, titkokat szeretnénk feltárni,
ha sikeresek, eredményesek szeretnénk lenni!


Zadkiel: energiája megszabadít a korlátozottság érzésétől,
kötöttségektől, megnyugtat, összeköt az éggel.
Színe az ibolyalila, viola, csakrája a koronacsakra.
Hívjuk: ha tisztánlátásra van szükségünk,
ha gyarapodásban kihívásokkal kell szembenéznünk,
meditációhoz, megvilágosodás kereséséhez!
(Forrás:Nők Lapja Ezotéria)


 
 
0 komment , kategória:  Angyalok, angyalos történetek  
Angyali üzenet a mai napra
  2010-04-06 19:34:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Medvehagyma pálinka
  2010-04-06 15:00:24, kedd
 
  Hozzávalók:
20 friss medvehagyma levelestől, 1l gabona pálinka

A medvehagymát legjobb bokrostól kiszedni - nálunk inkább csak a levelét szedjük -
és folyó víz alatt alaposan megtisztítani.
A hagymácskákat hagyjuk egyben, a leveleket pedig vágjuk össze durvára.
A hozzávalókat rakjuk üvegbe és öntsük fel a gabona pálinkával.
Hagyjuk 2 hónapig érni árnyékos helyen, majd pedig szűrjük le.

A medvehagyma vérnyomáscsökkentő hatású,
vagyis magas vérnyomásúaknak kimondottan ajánlható.
A vér-ellátottsághoz kapcsolódó problémák és ér-szűkületre való hajlam esetén
általában megelőző hatású.

Alkalmazás:
naponta 2x 20ml medvehagyma-pálinka (legjobb reggel és este)

(Forrás: Fűben fában orvosság)
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagyma esszencia és bor
  2010-04-06 14:47:18, kedd
 
  Medvehagyma-esszencia:

Az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük,
38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinká­val felöntjük
és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.

Medvehagyma-bor:

Az apróra vágott levelekből egy maréknyit,
kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk,
ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük
és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

(Forrás: Vitaminsziget)
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagyma az utókor számára
  2010-04-06 14:43:23, kedd
 
  Medvehagyma az utókor számára

Medvehagymás olaj

Ha valaki nem akar sokat pepecselni, akkor ez a legegyszerűbb módja a tartósításnak - természetesen a fagyasztáson kívül. Egész, vagy felaprított leveleket is olajba tehetünk, sőt a kereskedelemben készen kapható olajaknál is jobbat tudunk magunknak készíteni, mivel azok túlnyomórészt az olcsó napraforgó olajat használják.
Tetszés szerinti mennyiségű medvehagymát mossunk meg és tegyük bele egy (lehetőleg szélesebb szájú) üvegbe és öntsük fel olajjal. Ez lehet napraforgó-, repce-, vagy olíva olaj is. (A napraforgó olcsó, a repce semleges ízű, az olíva pedig finoman egészséges.) Más olajjal nemigen kísérleteznék, mert meghatározó ízük miatt elvonják a lényeget: a medvehagyma egyedülálló ízét!
Ha egész leveleket használunk, szebb lesz, de nem olyan markáns. Másik módszer az, ha a levélkéket éles késsel apróra felvágjuk és az olajba tesszük. Ez persze nem túl mutatós, de így érjük el a legintenzívebb ízt. Még jobb, ha egy hét múlva, ha már jól átvette a medvehagyma ízét, ezt az olajat átszűrjük és a tiszta olajba belehelyezünk díszítésként 2-3 levél medvehagymát. Néhány borsszemet, esetleg 2-3 gerezd fokhagymát is tehetünk még az olajba, ez mind átadja majd az aromáját.

Ezt az olajat viszonylag hamar, két-három hónapon belül fel kell használni. Ajándéknak is kiváló, akkor írjuk rá az üvegre a felhasználási időt! (Természetesen mi is friss olíva olajat vegyünk erre a célra, nézzük meg az üvegen vagy kérdezzük meg!)






Medvehagymás fehérbor ecet

Hasonló módon készíthetünk fűszeres ecetet is, ennek egyik legnagyobb előnye, hogy igen sokáig eláll. (Az ecet nagyon jól tartósít.) Minél jobb minőségű - ebben az esetben inkább fehérborból, vagy pezsgőből készült - ecetet használunk, annál finomabb eredményt kapunk. Lágy, 4-5% sav tartalmú ecetet vegyünk, ami önmagában sem kapar túlságosan. Nagyon jó száraz fehérbort is tehetünk hozzá, akkor lágyabb ecetet kapunk.
Nem kell összevágnunk a leveleket, az ecetnél egészben is hagyhatjuk, de az olajnál leírt módszert is alkalmazhatjuk.

400 ml fehérbor ecet (4-6%), vagy pezsgő ecet
100 ml fehérbor (elhagyható)
néhány levél medvehagyma
2 ép gerezd fokhagyma
1 csipet só (elhagyható)

Az összes hozzávalót tegyük egy üvegbe, az elején forgassuk meg naponta az üveget, vagy kavarjuk óvatosan át. Legalább két hétig hagyjuk benne, ennyi időre van ugyanis szüksége, hogy átvegye az ecet az aromákat, utána szűrjük át, de benne is hagyhatjuk a leveleket.
Ezzel a módszerrel más, zöld fűszeres eceteket is készíthetünk, akár a fent említett epres ecetet is. (Eper szezonban azt is közzéteszem.)

Medvehagymás pestoalap

Ha nem azonnali felhasználásra, hanem hosszabb időre szeretnénk eltenni a pestot, akkor készítsünk egy, csupán medvehagymából készült alapot, sózzuk, borsozzuk, és csak tálaláskor adjuk hozzá a további ízesítőket (a csonthéjasok közül fenyő mag, mandula, dió, sajt, fokhagyma, vagy egyéb olaj). Így hűvös, sötét helyre téve akár egy évig is eláll. Fontos, hogy a tetején mindig legyen egy kevés olaj, mivel ha a levelek oxigénnel kerülnek kapcsolatba, megkeseredhetnek és elszíneződnek.

100 g medvehagyma (2 csokornyi)
200 ml olíva olaj (esetleg egyéb olaj)
1 mk só
bors, frissen őrölve
A medvehagymát aprítóban durvára pépesítjük, fűszerezzük és összekeverjük az olíva olajjal. Kicsi üvegekbe tesszük és a tetejére is olajat csorgatunk.







Medvehagymapesto, frissen

100 g medvehagyma (2 csokornyi)
40 g parmezán
40 g fenyő mag
100 ml olíva olaj
½ mk só
bors, frissen őrölve
A medvehagymát aprítóban durvára pépesítjük a parmezánnal és a fenyő maggal. Hozzákeverjük az olajat és fűszerezzük. Fokhagyma nem szükséges bele.
Ez a kész pesto lezárt üvegben néhány hétig eláll.

Medvehagymás vaj

Alap változat
50 g medvehagyma (1 csokornyi)
1 ek olíva olaj
1 tk só
200 g vaj
A medvehagymát az olajjal és sóval aprítóban pépesítjük, majd hozzáadjuk a kéz meleg vajat és az esetleges további ízesítőket.
Szintén nagyon gyors módszer, ez a verzió azonban a fagyasztóban várja a sorsát. Ha kisebb hengereket formálunk belőle és fóliába tekert pici hurkákként fagyasztjuk, akkor kivéve kisebb korongokat vághatunk belőle. Ezeket a korongokat fűszer vajként rátehetjük grillezett húsokra, sült burgonyára, de nagyon jó alapot képez további felhasználásra is. Később fel is lehet olvasztani és tovább ízesíteni.


Fűszeres medvehagymás vaj

50 g medvehagyma (1 csokornyi)
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 mk Herbes de Provence, provanszi fűszerkeverék
1 tk só
200 g vaj
1 tk citromlé, frissen facsarva
2-3 ek tejföl (24%) vagy crème fraîche
A medvehagymát az olajjal, fokhagymával és a sóval aprítóban pépesítjük, majd hozzákeverjük a kézmeleg vajat. Kevés citromlével vagy fehérborral elkeverjük és 2-3 kanálnyi tejföllel lazítjuk. (Ez esetben a tejföl is ad egy kevés savasságot. Jó minőségű, lehetőleg házi tejfölt használjunk szobahőmérsékleten, különben a tejföl kicsapódhat, vagy vegyünk crème fraîche-t.) Ezt frissen érdemes tálalni, nagyon jó baguette-re, pogácsára kenve, ha pedig nyers zöldségekhez mártogatósnak adjuk, tegyünk bele még egy kevés medvehagymát és egy kanálnyi tejfölt.
(Írta Mamma - Dalla cucina, perte)
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagymás ételek
  2010-04-06 13:36:01, kedd
 
  Medvehagyma:

Hogyan használhatjuk fel?
A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.

Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves:




Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.


Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával:




A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége.
Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban, fűszerolajnak eltenni.


Mecseki medvehagymás tészta






Hozzávalók:
szélesmetélt
nagyobb mennyiségű medvehagyma
olívaolaj
cseresznyepaprika vagy pepperoni
tengeri só
juhsajt
Elkészítés:
Amíg a szélesmetéltünk kifő, egy szép nagy serpenyőbe tesszük a csíkokra szabdalt, megmosott, lecsepegtetett medvehagymát, jó sokat, melyet nyakon öntünk olívaolajjal, és a lobogó tészta sós-olajos vizéből keveset ráöntve pár percig pároljuk. Cseresznyepaprikát vagy pepperonit és tengeri sót is teszünk bele. Ha a tészta kifőtt, egyszerűen szűrőkanállal átlapátoljuk a medvehagymához, átforgatjuk, és gőzölgőn juhsajt forgácsokkal tányérokra halmozzuk.

Megjegyzés:
Fotó: AS
Recept: Sebők Ágnes



Medvehagymás-brokkolis pulykamell


Hozzávalók:
50 dkg pulykamell
50 dkg kg brokkoli
2 marék medvehagyma
grillfűszer

bors
tejföl
liszt
sajt
Elkészítés:
A húst vékony szeletekre vágjuk, hőálló edénybe egymás mellé fektetjük, és megszórjuk grillfűszerrel. A brokkolit és a medvehagymát apróra vágjuk, sóval, borssal és kevés vízzel megpároljuk, végül behabarjuk. Ezt a mártást a húsra öntjük. Lefedve készre sütjük. Ha a hús megpuhult, kitakarjuk, sajtot szórunk a tetejére, és pirosra sütjük.

Megjegyzés:
Recept: Gemsbok

Forrás: Mindmegette



 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Sós-olajos medvehagyma
  2010-04-06 13:17:06, kedd
 
  Eltevési mód:
A medvehagymát alaposan megmossuk -- én leginkább a zuhany rózsát használom -- lecsöpögtetjük róla a vizet, lerázzuk, és vékonyan felmetéljük.





Egy tálban megsózzuk, meglocsoljuk olíva olajjal, alaposan megkeverjük, és jól záródó -- mondanom sem kell tiszta -- üvegekbe tömjük. Mindig lenyomkodjuk,
kizárva a masszából a levegőt.





Ha teletömtük, lezárjuk a fedelével, és a hűtőbe helyezzük.
Elvben egy egész évig kitart, nem romlik meg, íze tökéletes marad.





Írta: gasztronauta
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagyma
  2010-04-06 13:07:13, kedd
 
  Medvehagyma, a tavaszi méregtelenítő.


Ha vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit.
Lehetőleg frissen fogyasszuk, de tartósítva is kiváló fűszer növény.
Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe.
Tavaszi tisztító-kúrák elmaradhatatlan növénye,
mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.
Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólom mentesítő" hatása miatt.

Május végén szezonja véget ér,
azonban fűszer olajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele.
Legegyszerűbb eltevési módja a szárítás.
A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle:
vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olíva olajjal,
kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki.
Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtő szekrényben tároljuk!
Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

És még néhány ötletes recept:


Medvehagymás vaj:




Hozzávalók:

250 gramm vaj
só, fokhagyma
20 gramm medvehagyma levél


Felezzünk meg egy csomag vajat (ízlés szerint, ki melyik márkát szereti jobban)
és tegyük egy mély tálba.
Legkönnyebben szoba hőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk,
ezért várjunk vele, amíg keverhető nem lesz.
Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát.
Egy villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük össze a vajat.
A fokhagymás vajat 1- 2 cm vastagságban terítsük szét egy sütő papíron, négyzet alakúra.
A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük.
A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre,
majd a sütő papír segítségével csavarjuk fel.
Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen.
Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissen sültekhez is.


Medvehagyma saláta:





Hozzávalók:
30 g medvehagyma levél
10 dkg retek
1- 2 db csemege uborka + fél evő kanál uborka lé
50 ml majonézes salátaöntet
1 pohár joghurt
Só, bors
5 g cukor


Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit,
a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát.
Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel
és egy pohár joghurttal.
Ízlés szerint az uborka léből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit.
Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat.
Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak,
de köretként is tálalhatjuk frissen sültek, grill ételek mellé.

(Forrás:Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért)


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Medvehagymás gombatorta
  2010-04-06 12:55:45, kedd
 
 




Leginkább svédasztalos vendégségre, esetleg előételnek ajánlanám ezt a gombás fogást. Sör korcsolyának sem lenne megvetendő. Vigyázat, nagyon eteti magát, egy ekkora adag nem sok embernek elég.
Érdes tinóru, gumós csiperke, őz láb és piruló galóca lapultak most a vegyes gomba csomagban, nagyon jól illenek egymáshoz. Elárulom, a medvehagyma még tavalyi fagyasztás, de el kellett használni az utolsó adagot, remélem, a hétvégén már frissel dolgozhatok.
Szilikon torta formát használtam, amit nem kell kivajazni, a hagyományoshoz mindenképpen sütő papírt ajánlok, hogy szépen ki lehessen venni a formából, mert a torta állaga elég lágy.

Hozzávalók (egy 20 cm-es formához):

25 dkg vegyes erdei gomba
1 tk vaj
2 tojás + 2 tojásfehérje
25 dkg rikotta
3 ek liszt

frissen őrölt fekete bors
3-4 ek apróra vágott medvehagyma
1 pohár tejföl

A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és a vajon megpároljuk, végül összes levét elfőzzük. Hűlni hagyjuk.
Egy egész tojást összekeverjük a rikottával, belekeverjük a lisztet is, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a langyos gombát is.
A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan a gombás masszába forgatjuk. A torta formába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Közben összekeverjük a tejfölt a medvehagymával, a másik egész tojással és egy kevés sóval.
A medvehagymás tejfölt a félig sült gombás tortára öntjük, tetején elsimítjuk, és újabb 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet kicsit magasabbra vesszük, 170-180 fokra, úgy sütjük, amíg a tejfölös réteg is megszilárdul a tetején, de még nem pirul.
A tortát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd tányérra tesszük (ha óvatosak vagyunk, nem nyomódik meg, aztán már csak meg kell fordítani). Langyosan a legfinomabb.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2010.03 2010. április 2010.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 206 db bejegyzés
e év: 2702 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4686
  • e Hét: 9267
  • e Hónap: 23172
  • e Év: 152879
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.