Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szép estet, jó éjt kivánok....
  2010-06-01 19:43:41, kedd
 
 

mindenkinek, ha tudok, majd később jövök még, most mennem kell sajnos..
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Reményik Sándor: A menekülő
  2010-06-01 12:33:45, kedd
 
 Reményik Sándor: A menekülőHa menni kell, magammal sokat vinnék,
Az egész édes, megszokott világot,
Rámástul sok, sok kedves drága képet
És egy pár szál préselt virágot,
Vinnék sok írást, magamét, meg másét,
Sok holt betűbe zárt eleven lelket,
S hogy mindenütt nyomomba szálljanak:
Megüzenném a hulló leveleknek.

Vinném az erdőt, hol örökké jártam,
Hintám, amelyen legelőször szálltam,
A keszkenőm, mivel rossz másba sírni,
A tollam, mert nem tudok mással írni,
Vinném a házunk, mely hátamra nőtt
Az utca kövét küszöbünk előtt!

Vinném... én Istenem, mi mindent vinnék!
Én Istenem, mi minden futna át
Gyötrődő lelkem alagútjain -
Olvasgatnám az ablakok sorát,
Simogatnám a fecskefészkeket,
S magamba színék minden verkliszót,
Mint bűbájos, mennyei éneket...

Utánam honvággyal tekintenének
Az ajtók mind, és mind a pitvarok,
Szeretnék mindent, mindent magammal vinni -
És mindent itt hagyok.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ernest Hemingway:Soha ne légy
  2010-06-01 12:28:09, kedd
 
 


Ernest Hemingway:

Soha ne légy szomorú


Soha ne légy szomorú, ha a valóság túl rideg,
s ne keseredj el, ha nem találod helyed.
A valós élet olyan, mint a csörgedező patak,
előfordul néha, hogy nehezebben halad.
Ha nem találod céljaid, ne gyötörd magad,
idővel majd alakul, mi e percben csak gondolat.
Kérdezhetnéd, miért élünk, de senki nincs, ki választ ad,
minden napunk küzdelem, mely mindhalálig megmarad.
Ha csalódott vagy, s úgy érzed, hogy minden hullám összecsap,
gondolj bele, mennyi ember vállalná sorsodat.
Mindig csak a jóra figyelj, s hibáidat elfeledd,
ha önmagadat elfogadod, könnyebb lesz az életed.
Ha nem látod a fényt, a Napot, nyisd ki jobban a szemed,
gondjaid közt tartogat még csodákat az életed.
Mindig csak a mának élj, s az örök szabályt ne feledd:
A holnap mindig tiszta, mivel nem szennyezi semmi tett


 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Blake: A Visszhangzó rét..
  2010-06-01 12:26:50, kedd
 
 William Blake: A Visszhangzó Rét

És felkel a Nap,
s a határ vidorabb,
a harang is üt,
bokorba bujó
pacsirta, rigó
dalt harsog, amely
a harangra felel,
s csupa játszani-kék
most a Vissznagzó Rét.

Vén őszhaju Johnt
nem gyötri a gond,
ül a tölgyfa alatt,
s más vénre kacag.
Játszunk, s az öreg
mind összenevet:
"Úy volt, ugyanúgy,
lányok voltunk s fiúk,
csupa ifjúi lét,
volt a Vissznagzó Rét."

De az aprónép fárad,
már nem is vidámak,
és a Nap leszáll,
s a játék is lejár.
Anyjuk ölébe bújnak
a kisöcsök, a húgok,
mint madár a fészken,
nyugvásra készen,
s nincs több játszani-kék
csak a sötétlő Rét. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ legritkább állatkája
  2010-06-01 12:24:10, kedd
 
 
Az amur leopárdból összesen 30-35 példány él a világon.


Eredeti élőhelyén, Oroszország távol-keleti hegyvidéki tajgáin már kevesebb, mint 40 példány él csak ebből a csodálatos ragadozóból, ezért a nagymacskák között nagy valószínűséggel ez a legveszélyeztetettebb fajta. A kihalófélben levő amur leopárd leggyakoribb tápláléka a szibériai őz, a vapiti, a nyúl, borz. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gombszemú maláj mackók
  2010-06-01 12:22:10, kedd
 
 


gombszemú maláj mackok

Mindenevők, szeretik az ízeltlábúakat, és persze a mézet is, de megdézsmálják a banánültetvényeket is, ha lehetőségük nyílik rá. Sajnos a hagyományos kínai gyógyászat varázserőt tulajdonít bizonyos testrészeiknek, ezért kíméletlenül vadászták őket. Ennek következtében mára a legveszélyeztetettebb medvefajnak számítanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kirándulás költséghatékonyan..
  2010-06-01 12:18:42, kedd
 
  Krisztina..

Kirándulás költséghatékonyan?

Egyre több család kerül abba a helyzetbe, hogy nem engedhet meg magának túl sűrűn drága programokat, de ez még nem jelenti azt, hogy semmilyen lehetőségük nincs arra, hogy gyermekeikkel, esetlegesen kutyáikkal is felkerekedjenek és egy kellemes napot töltsenek el a szabadban.

Nem csak az állatkert szolgál látnivalókkal, nem csupán a vidámparkban lehet jól szórakozni, de a természetben tett látogatás is feledhetetlen élményt nyújthat. Ahhoz viszont, hogy a családi piknik ne váljon rémálommá, érdemes előre felkészülni, összekészíteni a szükséges felszerelést.

Mindenekelőtt ki kell választani a kirándulás helyszínét, hogy beszerezhessük a szükséges turistatérképet, megtervezhessük az eljutás módját és kikalkulálhassuk a túra időigényét. Amennyiben autóval utazunk, gondoskodjunk a gyermekek biztonságos utazását lehetővé tevő gyermekülésekről, de ne hagyjuk figyelmen kívül az ebek biztonságát se: ma már kapható számukra is a megfelelő rögzítést lehetővé tevő öv vagy utaztathatjuk őket szállítóbokszban is. Tömegközlekedés igénybevételekor ne hagyjuk otthon a kedvezményes utazásra jogosító igazolványokat, illetve a kutyák érvényes oltását igazoló dokumentumot, illetve szájkosarat is vigyünk magunkkal.

De mi is szükséges a kirándulás tökéletessé tételéhez? A térkép, tájoló mellett biztosan szükségünk lesz szendvicsekre, üdítőre (ne vigyünk szénsavas italokat magunkkal), a gyerekeknek valami nassolni valóra is, lehetőleg gyümölcsre, tartalék meleg és vízhatlan ruhára, ragtapaszra, plédre, kullancs elleni védekezésre. Ha a kutya is csatlakozik a családi túrához, az ő kullancsmentes kirándulási lehetőségéről is gondoskodjunk és a biztonság kedvéért szereljünk a nyakörvére a nevünket és telefonszámunkat tartalmazó bilétát. A túra egész időtartama alatt figyeljünk a velünk lévő ebekre, ha nem hívhatóak be teljes biztonsággal, inkább ne engedjük őket el a pórázról. A kutya felügyeletébe bevonhatjuk a gyerekeket, hiszen számukra ez is egy játék, de egyben a feladattal hozzájárulunk ahhoz, hogy felelősen, figyelve kiránduljanak, ne pedig szerteszét szóródva, mint az üveggolyók, megnehezítve így a mi dolgunkat is és alaposan próbára téve az idegeinket.

A jelölt utat csak azok hagyják el, akik biztosan kezelik a térképet és tájolót, iránytűt, de gyermekekkel még ebben az esetben sem szerencsés, az avar alatt megbúvó kövek, egyenetlenségek balesetveszélyesek. Az út során tartsunk pihenőket, ismerkedjünk meg a minket körülvevő világgal: bogarakkal, növényekkel. Ehhez nem árt egy jó határozó könyvet is magunkkal vinni vagy fényképeket, rajzokat készíteni, hogy később ellenőrizni tudjuk, mit is láttunk valójában.

A gyermekek ruházatát, cipőjét ellenőrizzük az út során, hiszen a rengeteg inger között észre sem veszik, hogy leizzadtak vagy beázott a bakancsuk. A nap végén pedig alapos tisztálkodást követően, melybe a hajmosás is beletartozik, nézzük át magunkat, nehogy valahol kullancs rejtőzködjön.

Soha ne felejtsük el, hogy a kirándulást követően a gyerekeknek igénye van arra, hogy az élményeiket rendszerezhessék, elmondhassák, így tartsunk rajzolós, beszélgetős, fénykép nézegetős délutánokat, hogy az új ismeretek, emlékek elmélyülhessenek és tudássá válhassanak.

A túrát követően a kutyát is érdemes megfürdetni, hiszen a szőrében hazahozza számunkra az egész erdőt, s hiába ragaszkodnánk a kellemes avarillatú kutyához, ha közben falevél- és sárdarabok hullanak belőle mindenfelé. Kevesen tudják, hogy a kullancs által okozott babézia nevű fertőzésnél a kutya élete lehet a tét, de a 24 órán belül eltávolított élősködők még nem tudják a babéziáért felelős parazitát a kutya vérébe juttatni.
Ha mindennel végeztünk, igyunk meg egy pohár meleg italt és az izmainkból áradó fáradtsággal keveredett boldogságunk mámorában kezdjünk is neki a következő kirándulás szervezésének.

S ha egyedül nem szívesen indulnának útnak, csatlakozzanak a helyi természetbarát szervezetek valamelyik gyalogtúrájához vagy versenyéhez, illetve kutyás családok felkereshetik az egyes állatvédő szervezetek által szervezett kirándulásokat is.

Forrás: www.tacskosos.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A köröm betegségei
  2010-06-01 12:17:30, kedd
 
  Krisztina egypercese....

A köröm betegségei

A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

Abban az esetben, ha valamilyen behatás éri a köröm osztódó sejtjeit, a körömlemez elvékonyodhat és ezáltal harántirányban futó barázdák jelenhetnek meg rajta. A kiváltó okok általában súlyos, krónikus betegségek vagy fertőző kórképek, de helytelen körömápolás is kiválthatja őket. A köröm szabadon álló részének felrostozódása elsősorban fizikai vagy kémiai igénybevétel esetén lép fel.

Színbeli eltérések

Előfordulhatnak színbeli eltérések is: Sárga szín jelenhet meg dohányzás vagy súlyos májbetegség esetén.

A körmök barnásan színeződhetnek el bizonyos gyógyszerek szedése idején, a köröm alatt keletkezett vérömleny felszívódásakor, de ritkán jelezhet a színváltozás a köröm alatt kialakult rákos betegséget is.

Zöldes színűvé válhat a köröm, ha alatta bizonyos pigmenteket termelő baktériumok szaporodnak el. Kékes elszíneződés kialakulhat szív-tüdő betegségekben a vér alacsonyabb oxigéntelítettségét jelezve, de ezüstöt tartalmazó gyógyszerek is állhatnak a háttérben. A körmön fehér foltok is megjelenhetnek, ezek hátterében vitamin-vagy ásványi anyag-hiányt feltételeznek. Gombás fertőzések is elszínezik a körmök állományát.

Alaki elváltozások

A színbeli eltéréseken túl alaki elváltozások is kialakulhatnak. A kanál alakú köröm (vagyis amikor a köröm szabad széle felfelé hajlik) gyakran társul vashiányos vérszegénységhez. A másik jellegzetes eltérés az óraüvegköröm. Ebben az esetben a körmök felszíne domborúvá válik, az utolsó ujjpercek pedig szélesebbek lesznek, megvastagszanak. A háttérben a szív és a tüdő súlyos betegségei, keringési problémák deríthetők fel.

A körmökön apró pontok figyelhetők meg pikkelysömörben (psoriasis), ebben a betegségben jellegzetes még az úgynevezett olajcsepp tünet, vagyis a köröm foltos elszíneződése. Gyakori és nagyon kellemetlen állapot a benőtt köröm, ebben a betegségben a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körülölelő szövetbe. Itt gyulladás, fájdalom és úgynevezett sarjszövet képződik.

A betegség gyakran elhúzódó lefolyású. Hátterében nem megfelelő pedikűr (a köröm sarkainak levágása) és túlságosan szoros lábbeli viselése áll. A benőtt köröm sebészeti úton gyógyítható, fontos továbbá a helyes körömápolás elsajátítása is.

Gombás körömfertőzés

A gombás körömfertőzés szintén nagyon gyakran fordul elő. Kialakulására hajlamosíthat például cukorbetegség, valamint a köröm sérülésével járó állapotok. A kéz vagy a láb körmei is megbetegedhetnek. A köröm megvastagszik, sárgásan vagy fehéresen elszíneződik, töredezik, alatta törmelékes anyag halmozódik fel.

A hatékony kezelés meghatározásához a szóban forgó gombafaj azonosítása szükséges, majd a rá ható gyógyszeres kezelés alkalmazása. Ez enyhébb esetekben helyi kezelést jelent (pl. ecsetelők), súlyosabb, régebb óta fennálló panaszok esetén pedig szájon át szedhető gombaellenes készítményeket.

Körömrágás

A körömrágás szintén gyakori rossz szokás felnőttek és gyermekek között is. A háttérben sokszor valamilyen szorongás deríthető fel. Sajnos a leszokás nem egyszerű, mindenkinek más válik be. Gyógyszertárakban kapható olyan ecsetelő, ami kellemetlen, keserű ízű, így emlékezteti a pácienst a rossz szokásra. Van, aki rágógumit rág a leszokás idején, másoknak az válik be, hogy műkörmöket ragasztatnak fel, így akadályozva meg a saját körmök lerágását.

Dr. Szimuly Bernadett,

Többet megtudhatsz a témáról a www.webbeteg.hu-n ITT


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kávészünetre, hahota
  2010-06-01 12:16:04, kedd
 
  Krisztinától

Kávé

Eszi, nem eszi

A határon egy vámtiszt felnyittatja egy autós csomagtartóját:
- Ebben mi van? - mutat a határőr egy hatalmas csomagra.
- Madáreledel - feleli az autós. - A papagájnak viszem.
- Nyissa ki!
Az autós kibontja a zsákot, amelyben harminc kilogramm babkávé van.
- Aha, szóval maguk kávéval etetik a papagájt?
- Eszi, nem eszi, nem kap mást.


Imádni való vő

Anyós látogatóba megy a vejéhez.
- Meddig marad anyuka? - kérdezi a veje.
- Hát fiam, ameddig szívesen láttok.
- Jaj, anyuka, hát már a kávét se tetszik megvárni!


Messziről érkezett

Kovácsné a negyedik emeleten nehéz csomagot kap, és hogy meghálálja a küldöncnek, amiért felcipelte a lépcsőn, meghívja egy kávéra.
- Asszonyom, sok jó kávét ittam már, de ilyen finomat még soha! - mondja elismerően a férfi.
- A sógorom hozta Hollandiából.
- Nagyszerű! És még mindig nem hűlt ki!


Reggeli ital

A férj emésztési zavarban szenved és emiatt nagyon nyűgös:
- Jaj, nem tudom, mit kellene szednem, hogy ne fájjon a hasam.
- Igyál minden reggel két pohár meleg vizet, az majd segít! - javasolja a felesége.
- Ezt teszem már húsz éve - dörmögi a férj -, csak te kávénak hívod!


Maga hogyan kever?

- Uram, ön mindig jobb kézzel szokta megkeverni a kávéját?
- Igen.
-Érdekes, mert az emberek általában kiskanállal szokták...


Zamatos kávé

- Főúr, egész éjjel nem tudtam aludni a kávéjuktól.
- Olyan erős volt?
- Dehogyis. Azon törtem a fejemet, hogy vajon miből főzték.


Otthoni feeling

Bemegy egy fickó a kávéházba és azt mondja a pincérnőnek:
- Hozzon nekem egy hideg kávét és egy száraz kiflit, aztán üljön ide mellém panaszkodni.
- Igen uram, de miért?
- Otthon akarom érezni magam.


Kávémizéria

A szőke titkárnőt első munkanapján elküldik kávét csinálni. Mivel még sosem főzött kávét, lemegy a közeli presszóba egy termosszal.
- Elnézést, belefér ebbe a termoszba hat csésze kávé?
A pincér méregeti a termoszt egy kicsit, aztán felel:
- Igen, azt hiszem hat csészényi pont elfér benne.
- Ó, ez nagyszerű! Akkor kérek kettőt cukorral, egyet cukor nélkül, egyet tejszínnel és két capuccino-t.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szomorú ez a világ.....
  2010-06-01 12:13:58, kedd
 
  Kaptam...

OLVASD EL KÉRLEK!! - Nagyon ütős!

Míg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ és vonalakat karcolt az autó oldalára.
Haragjában, a férfi megfogta a gyermek kezét és többször ráütött, nem ismerve fel, hogy a
francia kulccsal üti.
A kórházban a gyermek elveszítette az összes ujját a törés miatt. Mikor a gyermek megkérdezte

az apját, szemében fájó tekintettel

- Apa mikor fognak visszanőni az ujjaim? Az apa felismerve tettének súlyát, szólni sem tudott.
Visszament az autójához és többször belerúgott.Saját cselekedetétől feldúlva leült az autó
elé és a karcolásokat nézte.
A gyermek azt írta:. "SZERETLEK APA!"A tárgyak használatra vannak, az emberek szeretetre! A probléma a mai világban az, hogy az

EMBEREK VANNAK HASZNÁLVA ÉS A TÁRGYAK SZERETVE!

Legyünk óvatosak és tartsuk emlékezetünkben ezt a gondolatot:...
A tárgyak azért vannak, hogy használjuk, az emberek pedig hogy szeressük őket!
Légy ura érzelmeidnek:

- vigyázz a gondolataidra, szavak lesznek belőlük,
- vigyázz a szavaidra, cselekedetek lesznek belőlük,
- vigyázz a cselekedeteidre, megszokások lesznek belőlük,
- vigyázz a megszokásaidra, szenvedély lesz belőlük,
- vigyázz a szenvedélyedre, rabsággá és végzeteddé válhat!
A harag és a szeretet nem ismernek határt. Válaszd a szeretetet, hogy szép és kedves
életed legyen!

Ezért tart ott az emberiség ahol most. Köszönöm azoknak,akik elküldték ezt!
KÜLDD EL TE IS,HOGY TÖBBEN ELOLVASSÁK EZT A TÖRTÉNETET, ÉS GONDOLKODJUNK EL AZON MILYENEK
IS VAGYUNK MI EMBEREK!!!
 
 
0 komment , kategória:  Továbbitott levelek.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 237 db bejegyzés
e év: 2403 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5550
  • e Hónap: 15796
  • e Év: 1093385
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.