Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Szúnyogok - védekezés
  2010-07-20 08:23:44, kedd
 
  Ön is vonzza a szúnyogokat?

1 / A szúnyogok és a kémia .....
2 / Hogyan védekezhet ?

Szakértők már régóta próbálják megfejteni a titkot, miért van az, hogy egyeseket sokkal jobban "szeretnek" a szúnyogok, mint másokat?

A szúnyogoknak megvan a maguk ízlése, és bár jóval többnek érezzük, csak minden tizedik ember igazán vonzó a számukra. A nőstény szúnyogoknak (a hímek nem csípnek!) a peterakáshoz van szüksége az emberi vérre, és nem is akármilyenre.


A legújabb kutatások szerint azok, akik bőrfelszíne nagy koncentrátumban tartalmaz szteroidokat vagy koleszterint, sokkal vonzóbbak a szúnyogok számára. Emellett a szúnyogok jobban szeretik azokat, akik szervezete bizonyos savakat (pl. húgysavat) nagyobb mennyiségben állít elő. Ezek mind olyan illatok a vérszívók számára, mely arra csábítja őket, landoljanak a gyanútlan áldozaton.

Ez a vonzás azonban jóval a leszállás előtt kezdődik. A szúnyogok már 50 méterről megérzik a számukra vonzó illatokat. Mindez nem hangzik bíztatónak azok számára, akik sok szén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Mivel a nagyobb ember több szén-dioxidot bocsát ki, a szúnyogok inkább választják a felnőtteket, mint a gyerekeket. A terhes nők szintén vonzóak a számukra, mivel ők is az átlagosnál több szén-dioxidot lélegeznek ki. A mozgás és a meleg szintén vonzza őket.

Jobb a nyugalom?
Tehát, ha el akarja kerülni a szúnyogcsípéseket, jobb, ha a gyerekkel való focizás helyett inkább a kártyázást választja. Miért? A szúnyogok érzékelik a mozgást, közelebb repülnek. Mivel a futás miatt gyorsabban kapkodjuk a levegőt, több szén-dioxidot lélegzünk ki, ami még közelebb vonzza a vérszívókat, akárcsak az izzadságmirigyekből áradó tejsav!

Még ha a testünk kémiája nem is vonzó a szúnyogok számára, az lehet a hely, ahol tartózkodunk. Mindenki tudja, hogy a legtöbb szúnyog a vízpartokon található, ám a parttól távolabb sincs biztonságban, mivel akár 65 km-t is megtesznek élelemszerzés céljából. Noha bármilyen víz megteszi a szúnyoglárvák bölcsőjének, leginkább az állóvizeket szeretik. Tehát, ha szeretné, hogy a kertje szúnyogmentes övezet legyen, kerti tó helyett inkább kis csobogót építsen, vagy telepitsen bele pár halat, mert azok szeretik a szúnyoglárvát.

HOGYAN VÉDEKEZHET ?

Természetesen a fent leírtak figyelembe vétele mellett még bizonyos krémekkel, spray-kel védekezhet a szúnyogcsípések ellen. Ha csak rövid ideig tartózkodik a szabadban, legjobb, ha csak kis koncentrációjú termékeket használ, és amint lehet, bő, szappanos vízzel lemossa magáról.

Jól beválik az ugynevezett elektromos rovarcsapda amely kékes fénnyel vonzza a szúnyogokat.

Figyelem !
Léguti betegségekkel küzdők számára fontos átgondolni a kémiai szereket tartalmazó elektromos szunyogrisztók használatát !


Ha inkább a "zöldebb" megoldások híve:

Próbálja ki a szójabab olajat, mely akár másfél órára is távol tartja a szúnyogokat, illetve a citrom-, cédrus-, borsmenta-, citromfű- és eukaliptusz, levendula kivonatokat, melyek rövid időre szintén hatásosak.

Ezeket az olajakat egyszerű krémmmel elkeverve a bőrünkre is felvihetjük.

Megfigyelések alapján a szúnyogok elkerülik a vanilia illatot is.

Hatásos lehet még a diólevél-gesztenyelevél főzete, melyhez pár csepp citromolajat tehetünk a hatás fokozására.

A citromillatú muskátli, rozmaring, macsakmenta, bársonyvirág is távoltartja valamennyire a szúnyogokat, ha tehetjük célszerű az ablak közelébe helyezni egy-két virágládát. E növények nem igényelnek különösebb gondozást.

Mécsebe is csepegtethetünk párcsepp citronella, citrusfélékből készült olajakat.

Van egy régi elfelejtett magyar találmány, ami alig nagyobb mint egy kisebb elem, ruhára tűzhető, igen halk hangot ad ki, és kb 5 méter távolságban valóban távoltartja a szúnyogokat.

Amennyiben nem szeretné kenegetni magát, megoldást jelenthet a szúnyog- és légycsapda használata, mely a vérszívók számára vonzó illatanyagokat tartalmaz, hogy odacsalogassa őket. Amennyiben ezeket a peterakás szempontjából fontos helyekre teszi ki (pl. kerti tó), akkor a szúnyogok számát jelentősen csökkentheti!

Célszerű átnézni cserepes virágainkat is, ha alul víz marad vonzó a szúnyogok számára.

Az irás a webbeteg anygának felhasználásával is készült .

Szúnyomentes övezetet kívánok :


 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 581
  • e Hét: 14949
  • e Hónap: 28698
  • e Év: 233399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.