Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
kapor
  2010-07-29 22:55:55, csütörtök
 
 


A kapor története
A kapor Spanyolország és Portugália partjaitól a Földközi-tenger vidékén át egészen Dél-Oroszországig őshonos, és vadon jelenleg is megterem. Egy svájci, tóparti település régészeti feltárása során bizonyítást nyert, hogy termesztése az újkőkorban kezdődött, de ókori egyiptomi írások is említik, valamint kedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is. Utóbbiaknál egyrészt a tehetősség jelképe volt, másrészt mint egészséges fűszernövényt is nagyra tartották. Hippokratész a fehérborban megfőzött, mézzel édesített kapormag-készítményt szájöblögetésre javasolta, harci sebesülésekre, a sebek begyógyítására pedig pirított kapormag-töretet alkalmaztak.
A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások. Napjainkban a kapor elsősorban Észak-Afrika, Oroszország és Skandinávia konyhájában kap fontos szerepet.

A kaporfogyasztás előnyei
A kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Csökkenti a gyomor és a belek puffadását, de serkenti a tejelválasztást is.
Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.
Említésre méltó még élelmi rosttartalma, amellyel hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Mire figyeljünk kapor vásárláskor?
A friss kapor íze és illóolajtartalma mindenképpen felülmúlja a szárítottét; ezért ha lehet, frisset válasszunk. Mivel szedés után igen hamar fonnyadásnak indul, a csak kissé fonnyadtat bátran megvásárolhatjuk. A sárgásra fakult, laposra aszalódott kapor viszont már régi szedésű; keressünk inkább szárítottat helyette.
A friss kaprot mindig tegyük be a hűtőszekrénybe. Lazán tekerjük nedvesített konyharuhába, vagy állítsuk vízbe.

Hogyan használjuk fel a kaprot?
A kapor jellegzetes ízét illóolajainak köszönheti, amelyet a növény minden része termel. Ezek védelme érdekében csak egy-két perccel tálalás előtt adjuk az ételhez.
A levél kellemes, friss ízt kölcsönöz leveseknek, salátáknak, halételeknek. Próbáljuk ki sajtételekhez, sajtos tésztaféleségekhez, tojásos salátákhoz. Igen jól harmonizál burgonyával. Segítségével remek fűszervaj készíthető. Húsokhoz és zöldséges ragukhoz is remek. A skandináv konyhában a kapor halételek gyakran kizárólagos fűszere.
A magokat savanyított zöldségek készítéséhez, húsok pácolásához, raguk és zöldségételek ízesítéséhez használhatjuk. Próbáljuk ki rizottókhoz, süssük kenyérbe, ízesítsünk vele gyökérzöldségekből készült kását. A teljesen kiszárított, ledarált magokkal sót helyettesíthetünk.
A kinyílt virágtányér kiváló ízt ad olajnak, ecetnek.
Sajnos a kapor két-három napnál tovább nem tartható el. A friss szárat és leveleket érdemes ollóval gyorsan felvagdalni, majd kisebb-nagyobb adagokban lefagyasztani. Ez a fajta tartósítás szinte változatlan formában őrzi meg a növény ízvilágát. A vastag szárak és magok inkább szárításra alkalmasak.

Receptek
Próbáljuk ki az alábbiakat:
Frissítő ízű mártogatóst kapunk, ha az összevágott leveleket reszelt uborkával natúr joghurtba keverjük.
Lazac és pisztráng elkészítésekor használjuk bátran a kaprot. E halféleségek és a kapor íze remekül összeillik.
Tegyük szendvicsbe saláta mellé vagy ahelyett.
A kapormag emésztést elősegítő hatása közismert. Nagyobb vendégség alkalmával, nehéz ételek mellé helyezzünk az asztalra kis tálkában belőle. Gyomrunk működésének serkentése mellett friss leheletet is biztosít.

receptek még:



1 kg csirkemell
50 dkg burgonya
450 g tejföl
2 csokor kapor
1 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A csirkemellet és a meghámozott krumplit nagyobb darabokra vágva beletesszük egy tepsibe.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kaprot és az olívaolajat. Megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint, és jól összekeverjük..
Ezután lefedve betesszük a sütőbe, 200°C-on 60 percre.
Utánna elkeverjük a tejföllel, majd kb 30-40 percre visszatesszük fedő nélkül a sütőbe, időnként megkeverve, amíg besűrűsődik alatta a tejfölös lé (esetleg a végén kevés liszttel tovább lehet sűrűsíteni).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
arcpakolás
  2010-07-29 21:47:20, csütörtök
 
 


Pattanásos bőrre

Ha valami olyat ettünk, amitől csúnyán kivert minket a ragya, vagy sajnálatos módon alapból pattanásos a bőrünk, akkor kutyuljunk össze egy evőkanál mézet, egy héj nélkül megfőzött, pürésített őszibarackkal. A mézben lévő rengeteg vitamin (B és C), és enzim táplálja a bőrt, a barack savtartalma pedig a pattanásainkat gyilkolja le. A pakolás azért is jó, mert nemcsak a zsíros bőrűek használhatják, hiszen egyáltalán nem szárít.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai idézet
  2010-07-29 18:12:00, csütörtök
 
  " Egy lánynak születésétől 18 éves koráig jó szülőkre van szüksége.
18 és 35 éves kora között csinos külsőre van szüksége.
35 és 55 éves kora között jó természetre van szüksége.
55 éves kora felett pedig sok pénzre van szüksége."

Sophie Tucker
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
Márta névnapra
  2010-07-29 18:04:50, csütörtök
 
  Ma van Márta névnap.
Minden kedves Mártának nagyon boldog névnapot kívánok!






 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
beluga
  2010-07-29 17:59:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
csütörtök
  2010-07-29 17:57:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
keksz szalámi
  2010-07-29 17:55:43, csütörtök
 
 



Hozzávalók
6 dkg kakaópor
3 dl tej
40 dkg cukor
2 dl rum
1 kg háztartási kesz
2 evőkanál liszt
2 Rama Sütőmargarin

Elkészítés

A durvára tördelt kekszet a rummal meglocsolom.
A cukrot, tejet, kakaóport és a lisztet 5 perc alatt csomómentesre főzöm. Amikor kissé meghűlt, belekeverem a Ramákat.
Ezután összegyúrom a rumos kekszet a masszával, amit 2 db kb. 11*33-as folpackkal kibélelt őzgerincformába teszek. Fél napra hűtőbe rakom.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
cukkinis quicke
  2010-07-29 13:04:53, csütörtök
 
 


Az omlós tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj/ margarin
1 csipet só
A feltéthez:
40 dkg (1 nagyobb) cukkini
3 tojás
3 dl tejföl v. tejszín
5 dkg túró

bors
1csipet szerecsendió
10 dkg reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma

elkészítés

A vajat / margarint darabokra szeljük és elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, majd gyúrjuk, épp annyit csak, hogy tésztának összeálljon (ha nem állna össze, egy tk langyos vizet tehetünk bele, de csak ha nagyon muszáj).
A tésztát fóliába csomagoljuk és eltesszük pihenni a hűtőbe, míg elkészül a feltét.
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk (kb 1-1,5 csapott ek só mehet rá, kóstolni ne felejtsük el!). Jól kinyomkodjuk és lecsepegtetjük, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
Egy tálban a tejfölt és a tojásokat alaposan összekeverjük habverővel. Ízesítjük sóval (2 tk), borssal, szerecsendióval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és az átnyomott fokhagymát.
A tésztát gömböcre formázzuk és vékonyra kinyújtjuk, hozzámérve a pitesütő (quiché-tál) belsejéhez (alapkör + perem). (nem kell kivajazni!)
Belesimítjuk a tálba, ráhalmozzuk a jól "lé-mentesített" cukkinit, majd a túrót is rámorzsoljuk.
Meglocsoljuk a tojásos-tejfölös (v. tejszínes) öntettel, és előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a teteje picit megpirul (kb 30 perc).
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
tökfőzelék, tökpogival
  2010-07-29 10:49:29, csütörtök
 
 



tökfőzelékhez
450g tök legyalulva
80 g tejföl
1 ek liszt
1 db kis fej sonkahagyma
1,5 ek ecet
kis csokor kapor
tökpogácsához
350g tök legyalulva
2 db tojás
150 g sajt
só, bors
zsemlemorzsa
napraforgóolaj
elkészítés

Az összeaprított hagymát kevés olajon megfuttatjuk, beleteszünk 450 g tököt, megsózzuk, öntünk alá kb. 1 dl vizet, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
Rászórjuk az apróra vágott kaprot és a tejfölben elkevert liszttel habarjuk. Összeforraljuk, levesszük a tűzhelyről, végül ecettel ízesítjük.
A tökpogácsához a maradék (350 g) tököt használjuk fel: egy nagy tálban a tököt, a tojásokat, a reszelt sajtot jól összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Szükség esetén (ha túl lágy a massza) kevés zsemlemorzsát tegyünk hozzá! Pogácsákat formázunk, belehempergetjük zsemlemorzsába és forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük őket.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
fokhagymás tökkockák
  2010-07-29 10:46:43, csütörtök
 
 


középméretű tök
kis pohár tejföl
10-15 dkg prézli
4 dkg vaj
2 ek olívaolaj
1 tk almaecet
1 gerezd fokhagyma
víz
cukor,só

elkészítés

Megpucoljuk a tököt, kiszedjük a magházát, és 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Nagy teflonserpenyőbe rakjuk, és 1 tk almaecetet, 1 ujjnyi vizet és kis sót teszünk rá.
Lefedjük, és üvegesre pároljuk úgy, hogy elfője a vizet, ami rajta van, de ne puhuljon meg teljesen.
2 ek olívaolajat teszünk rá, és ritkán keverve szépen odapirítjuk a kis kockákat (a pirulás felénél a tk cukrot rákaramellizáljuk).
A pirulás végén 1 gerezd tört fokhagymát teszünk rá.
A prézlit zsömleszínűre pirítjuk vajon egy csipet sóval.
A prézlit rászórjuk a tökre, és finoman beleforgatjuk, enyhén sózott tejföllel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 99 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1335
  • e Hét: 3234
  • e Hónap: 7638
  • e Év: 39367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.