Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
két farkas
  2010-07-08 21:04:11, csütörtök
 
 



Két farkas.
Egy este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik.
Azt mondta: ' Fiam, a csata két farkas között zajlik, akik mindannyiunkban ott lakoznak.
Egyikük a Rossz. - A düh, irígység, féltékenység, sajnálat, szánalom, kapzsiság, erőszak, önsajnálat, bűntudat, harag, kisebbrendűség, hazugság, hamis büszkeség, felsőbbrendűség és az ego.
Másikuk a Jó. - Az öröm, béke, szeretet, remény, nyugalom, alázat, kedvesség, jóindulat, empátia, nagylelkűség, igazság, együttérzés és a hit. '
Az unoka elgondolkozott egy pillanatra, majd megkérdezte nagyapját: ' És melyik farkas győz? '
Az öreg indián mosolyogva válaszolt: ' Az, amelyiket eteted. '
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
hello
  2010-07-08 20:25:33, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
házi sajt
  2010-07-08 18:36:32, csütörtök
 
  SAJT HÁZILAG:

Próbáld meg nagyon finom....

1l tej (nem bármilyen, ha lehet házi tej - tehénből való - 2,8 vagy 3,6%-os)
0,5 kg túró, felforraljuk, leszűrjük,(sűrű szűrön) csöpögtetjük.
Összekeverjük 6dkg olvasztott vajjal, 1 tojással, 1 teás kanál szódabikarbónával. Lassú tűzön 10 perc alatt kevergetve összefőzzük. Kizsírozott formába öntjük és hagyjuk hűlni. Minél tovább áll annál keményebb, sőt már másnap reszelhető állagú lesz. Fűszerezhetjük köménnyel, fokhagymával, snidlinggel, zöld fűszerekkel.

Ha egyszer ezt megkóstolod...soha nem fogsz boltból sajtot, vagyis sajtnak nevezett dolgot vásárolni.

Ezen az oldalon is érdemes szétnézni!
Link
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
nagyszemű
  2010-07-08 18:05:37, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
grillezett kukorica
  2010-07-08 17:47:43, csütörtök
 
 


Hozzávalók 4 személyre:
4 cső kukorica
2 evőkanál mustár
16 szelet bacon
Elkészítés:

1. A kukoricát megtisztítjuk, kb. 10-15 percet főzzük.

2. Lecsöpögtetjük, kihűtjük.

3. A kukoricacsöveket négybe vágjuk, a bacon szeleteket megkenjük vékonyan a mustárral, majd a kukoricacsövekre tekerjük.

4. Közepes hőmérsékletű grillen (faszén), de lehet elektromos is, folyamatosan forgatva szép pirosra grillezzük.

Grillezett húsokhoz szenzációs kísérő lehet friss salátákkal kiegészítve!

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
grillezés
  2010-07-08 17:32:36, csütörtök
 
 



Nagy vétek lenne, ha a nyári vendégeskedések nem a kertben vagy a szabadban zajlanának... Egyrészt, mert jó a levegő, másrészt... mert hihetetlenül finomakat készíthetünk grillen. Pácolt húsok, omlós halak, illatos zöldségek mind csodálatossá válnak a parázsnak köszönhetően. De a sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai.

Lehet sütni bármit, nagy baj nem lehet... De szerencsésebb, ha egy kissé előkészítjük a dolgokat. Mit tegyünk és mikor, ez itt a kérdés.





Előző este
Készítsünk pácot, ebbe tegyük a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítünk, ne tegyünk sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszáradnak sütéskor. A sózást hagyjuk a tálalás előtti pillanatra.


Egy órával sütés előtt

Vegyük ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen tesszük fel sülni. Érdemes ilyenkor begyújtani a tüzet. A jó parázshoz nagyjából egy óra szükséges. Amikor a faszén darabkák már fehéren izzanak, akkor tökéletes a hőfok a grillezéshez. Amíg lángot látunk, ne tegyük fel sülni az ételeket, csak megég, megpörkölődik a gondosan előkészített hús, hal vagy zöldség.


A sütéskor

A grillrácsot olajozzuk meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöljük át, majd tegyük a parázs fölé. Csak akkor tegyük rá a sütnivalót, amikor már forró. Így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett inkább csipeszt használjunk, ne engedjük, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnénk, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobjunk a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot.

Pácok

Pikáns pác
1 dl olívaolaj,
1 nagy fej lilahagyma,
fél dl alma- vagy borecet,
2 babérlevél,
8-10 szem egész fekete bors,
1 száraz cseresznyepaprika,
1 gerezd fokhagyma,
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Gyömbéres pác
1 dl száraz fehérbor,
3 evőkanál szójaszósz,
1 dl olívaolaj,
1 tyúkhúsleves-kocka,
1 teáskanál gyömbérpor (vagy friss reszelt gyömbér),
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve,
ízlés szerint törött bors,
Az olajat, citromlevet, szójaszószt, bort, borsot, gyömbért és a zúzott fokhagymát összekeverjük, majd meglangyosítjuk, és belemorzsolom a húsleveskockát.

Mustáros pác
1 dl olívaolaj,
kakukkfű,
majoranna,
petrezselyem,
bors,
mustár,
fokhagyma
A hozzávalókat összekeverjük.

Fokhagymás pác
2 evőkanál mustár
4 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál erőspaprikakrém
1 dl olaj
A hozzávalókat összekeverjük.



És végül néhány ötlet, hogy beinduljon a fantáziátok!

Sajtkrémmel töltött paradicsom grillezve

A paradicsomok kalapját levágjuk, belsejét kikanalazzuk. Maradék sajtokat lereszelünk, összekeverjük krémsajttal, kevés mustárral, zúzott fokhagymával, őrölt borssal és zöldfűszerekkel. Ha szükséges, túróval vagy tejföllel ,,lazíthatunk" a krém állagán. Megtöltjük a paradicsomokat, visszatesszük a kalapokat, majd grillrácson megsütjük.

Paprikahajók sajttal töltve

Szép, húsos paprikát választunk, minél színesebb, annál jobb. Három-négy ,,hajóba" vágjuk, mindegyikbe teszünk egy szelet karakteres sajtot (füstölt, ilmici, vagy amilyet szeretünk). Grillrácsra tesszük és megsütjük. A legvégén frissen őrölt borsot szórunk rá.

Garnélarák paprikamártással

Két darab szép, húsos pirospaprikát felkockázunk, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Hozzáöntünk fél deci paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát főzzük. Ha kész, összemixeljük. 12 konyhakész garnélarákot (mélyhűtött is lehet, kiengedve) fél citrom levéből, 1 gerezd zúzott fokhagymából és 4 evőkanál olívaolajból álló páccal bekenjük, pihentetjük. Grillen megsütjük, és a paprikamártással tálaljuk.

Szalonnás spárga nyársra húzva

A spárgákat megtisztítjuk, majd kb. 5 centis darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd leszűrjük. Baconszeletekből 2 centis csíkokat vágunk, majd a spárgát és a bacont - váltogatva - nyársra húzzuk. Grillrácson megsütjük.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
kókuszos kosárkák
  2010-07-08 17:22:21, csütörtök
 
 



Hozzávalók:
15 darabhoz:
A tésztához:
18,5 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
6,5 dkg cukor
1 tojás sárgája
csipetnyi só
A töletlékhez:
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg finom szemű kristálycukor
2 tojásfehérje
A tetejére:
olvasztott csokoládé - ehhez a mennyiséghez 4 kockányi elegendő egy jó minőségű fekete csokoládéból, cseppnyi vajjal
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal gombóccá formázzuk, frissentartó fóliába csomagolva 1/2 órára pihenni küldjük a hűtőszekrénybe. Ezalatt elektromos habverővel (türelmesek: kézzel) félkeményre verjük a tojásfehérjét, hozzáadjuk a cukrot, amivel fényesre keverjük, majd belforgatjuk a kókuszreszeléket (egy mokkáskanálnyi vaníliakivonat hozzáadása csodákra képes). Félretesszük.

A tésztát két frissen tartó fólialap között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A kosárkaformákkal kiszaggatjuk (nem szükséges megkenni a formák belsejét, mert elég zsiradékot tartalmaz a tészta). A kosárkákban elegyengetjük a tésztát. Tepsire helyezzük őket, majd egyenletesen belekanalazzuk a kókuszos masszát. Ne érjen a forma széléig, mert sütés közben megemelkedik a töltelék. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 12-15 perc alatt világosra sütjük. Kiborítjuk a formákból a kész süteményt, rácson kicsit hűlni hagyjuk, majd olvasztott csokoládéból cseppeket, vonalakat húzunk rá.

Megjegyzés:
Nagyon könnyű, finom, egyáltalán nem száraz sütemény, ha marad belőle, 2-3 napig is friss marad.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
pihekönnyű túrós süti
  2010-07-08 17:17:53, csütörtök
 
 


Hozzávalók:
A tésztához:
8 dkg finomliszt
8 dkg rétesliszt
6 dkg kukoricakeményítő
1 csipet só
8 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál tejszín
1 tojássárgája

A túrókrémhez:
50 dkg sovány krémes tehéntúró
12 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 egész tojás (szétválasztva) + 1 tojásfehérje
1 dl tejszín
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítés: A kétféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom a keményítőt, a csipet sót, cukrot. Almareszelővel forgácsokra reszelem a hideg vajat, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztkeverékkel - zsemlemorzsára emlékeztető állagúnak kell lennie. A tojássárgáját egy kis tálban elkeverem a tejszínnel, majd hozzáadom a vajas-lisztes keverékhez. Labdává formálom, fóliába csomagolom, és épp csak annyi időre, amíg összeállítom a tölteléket, a hűtőszekrénybe teszem.

A töltelékhez a két tojásfehérjét kemény habbá verem. Egy másik keverőtálban a tojássárgáját a porcukorral és a tejszínnel habosra keverem, hozzáadom a vaníliát, a keményítőt, óvatosan továbbkeverem, majd hozzáadom a sovány túrót - az egészet krémesre keverem. Fémkanállal óvatosan hozzáadagolom a fehérjehabot.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyságúra nyújtom. Akkora téglalapot vágok belőle, ami egy 25 X 18 cm-es, sütőpapírral borított tepsibe kényelmesen belefér úgy, hogy a peremre is jusson tészta. A maradékot gyúrás után újra téglalappá nyújtom, kb. 1,5 cm széles csíkokra vagdosom.
A habos túrókrémet egyenletesen elosztom a tésztával bélelt tepsiben, majd a tésztaszalagokkal berácsozom, az előmelegített sütőbe tolom. 35-40 perc alatt világosra sütöm. Akkor van kész, ha a tésztarácsok már roppanósak, a krém nem folyik, de még kissé rezgős. Még forrón meghintem kevés porcukorral.

A hűtés során a krém megszilárdul, de nem szárad ki, krémesen könnyű marad. Szeletelni csak hidegen érdemes, ha van még türelmünk, nagyon jót tesz neki némi hűtőszekrényben töltött idő.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 99 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 552
  • e Hónap: 2603
  • e Év: 30826
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.