Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A Helico pyroli...GONOSZkisBA-
  2010-08-15 13:28:15, vasárnap
 
  CILUS, ÉLŐSKÖDŐ! HOGY PUSZTULNÁL EL ÖRÖKRE!

A gyomorfekély bakteriális eredete

Orvosi Nobel-díj 2005

A Helicobacter pylori baktérium A Sulinet.hu cikke:

Az utóbbi évek trendjével szakítva ezúttal nem alapkutatásokért, hanem a gyógyászatban közvetlenül is használható felfedezésért adták az orvosi Nobel-díjat. A két díjazott, Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál orvosok, akik a gyomorfekély bakteriális eredetét találták meg. Eredményeiknek köszönhetően vált gyógyíthatóvá ez a betegség, mely évezredek óta kínoz milliókat.

A gyomorfekélyt (a gyomor nyálkahártyájának elhúzódó gyulladása, vérzése, kisebesedése) már a Kr. u. I. században írt orvosi könyvek említik. Ebben az időben legfőbb tünete a gyomorfájdalom, súlyosabb esetben a véres hányás. A boncolások kezdetével fény derült arra, hogy milyen elterjedt a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának fekélyes megbetegedése, valamint arra is, hogy a halál oka lehet a fekélyes terület átlukadása a gyomor- (vagy bél-) perforáció.
Sokáig teljesen ismeretlen volt a gyomorfekély kiváltó oka, egyesek a táplálkozási szokásokat, mások a stresszt tartották a fő indoknak, megint mások pszichoszomatikus (lelki eredetű) okokra gyanakodtak. Éppen ezért a javasolt terápia is az étrend megváltoztatása vagy életmódváltás volt. Azt már tudták, hogy a gyomorsavtermelés csökkentésével (savkötők használatval) a fekély tünetei enyhíthetők, de előbb vagy utóbb mindig kiújult a fekély.

A bűnös

Az orvosok, kutatók úgy gondolták, hogy a gyomorban uralkodó különlegesen savas kémhatás (pH=1,5) lehetetlenné teszi bármilyen baktérium számára, hogy ott megtelepedjen. Úgy vélték, az extrém vas gyomor egyfelől a pepszin nevű fehérjebontó enzim működéséhez kell, másrészt sterilizálja is a bekerülő tápanyagot. A vékonybél steril, egyik oldalán a féregnyúlvány, a másikon a gyomor pH-ja őrködik tisztasága felett - gondolta mindenki.
Robin Warren ausztrál patológus azonban felfigyelt arra, hogy a fekélyes betegekből vett szövetmintákban az antrumcsatorna táján, a fekélyek közelében megfigyelhetőek eleddig ismeretlen csavart alakú baktériumok. A fekélyes betegek 50%-ánál megtalálta ezt az élőlényt. Fiatal kollégája, Berry Marshall érdekesnek találta ezt az eredményt és megpróbálkozott (sikerrel) a baktérium kitenyésztésével. Az általuk felfedezett lényt Campylobacter pylorinak nevezték el és minderről 1983-ban a legrangosabb orvosi lapban, a Lancet-ben írtak cikket. Később a molekuláris vizsgálatok rámutattak, hogy a baktérium teljesen különálló csoportba tartozik, így új nevet kapott, azóta is Helicobacter pylori néven ismert. Azt találták, hogy a baktérium minden gyomorfekélyes betegben megtalálható és a nyombélfekélyesek jelentős részében is. Mindig a fekélyek közelében, leggyakarabban az antrumcsatorna és a gyomorkapu (pylorus, innen a latin név is) tájékán.

A kis ravasz

A H. pylori igazán furfangos baktérium. Rendelkezik egy különleges enzimmel, az ureázzal, mely a karbamidot hidrogénkarbonátra és ammóniára bontja. A karbamid mindenféle táplálékban bőségesen előfordul, így alapanyaga mindig van, a reakció termékei pedig erősen lúgosak, így nagyban csökkentik a környezet savasságát.

Ez teszi lehetővé számára, hogy eljusson a savas közegen át a gyomor alsóbb régióiba, a nyálkahártyához. A gyomor nyálkahártyáját egy különleges nyálkaréteg védi, aminek pH-ja csak 4-es és megakadályozza, hogy a gyomor emésztőnedvei magát a gyomrot bontsák le. Ebbe a nyálkarétegbe fúrja bele magát a baktérium, amiben csavart alakja és 1-7 ostora is segíti. A nyálkarétegben azután vígan tenyészik és éli világát. A H. pylori fertőzés az esetek döntő többségében nem okoz gyomorfekélyt, nem okoz tüneteket. Még ma sem tudjuk, mi váltja ki a betegséget, ebben egyéni hajlamok, a baktériumok közti különbségek is szerepet játszhatnak. Azt sem tudjuk pontosan, miként jut a baktérium az emberekbe, bár az a tény, hogy a fejlett világban jóval alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint a fejlődő országokban, arra utal, hogy a higiénés körülmények is szerepet játszhatnak a fertőzésben.
Az igazi baj akkor van, mikor az immunrendszer megpróbál harcolni a baktériumok ellen. Az immunsejtek ugyanis nem képesek működni még a nyálkával védett rétegben sem, elpusztulnak, a gyulladás tartósan fennmarad. Ez okozhatja aztán a bevérzéseket, a nyálkaréteg elvékonyodását, ami végső soron a perforációhoz vezethet.

Diagnoisztika

Jelenleg a Föld lakosainak durván 50%-a fertőzött a baktériummal. A fekély kezelése előtt azonban meg kell bizonyosodni arról, hogy valóban a H. pylori okozza. Ez több módon is történhet: a vérből kimutatható a baktérium ellen termelt ellenanyag, vagy aprócska mintát lehet venni a gyomorból és megvizsgálni, tartalmaz-e baktériumot. A legötletesebb módszer azonban a baktérium fő fegyverét, az ureáz enzimet használja fel a lebuktatására. A vizsgált személynek olyan karbamidot adnak be, ami kis mennyiségben radioaktív (14-es tömegszámú) szenet tartalmaz. Ezt a baktérium vígan lebontja és hidrogénkarbonátot csinál belőle. A hidrogénkarbonát a véráramba kerül, majd szén-dioxiddá alakul a tüdőben. Ha a kilélegzett levegőben rádioaktív szén-dioxid található, biztos, hogy a Helicobacter pylori dolgozik a vizsgált személyben. Mivel a baktérium gyorsan dolgozik, már 6 órával a karbamid elfogyasztása után megjelenik a kilélegzett levegőben a C14 izotóp.

Terápia

A Helicobacter pylori két hét alatt jó eséllyel eltüntethető (eradikálható) a szervezetből. Manapság az úgynevezett hármas terápia a használatos. Ebben kétféle antibiotikumot és protonpumpa-gátlókat adnak a betegnek. Az utóbbiak leállítják a savtermelést a gyomorban, ami többek között az antibiotikumok működésének kedvez. Más terápiákban bizmut tartalmú gyógyszereket adnak az antibiotikum mellé, melyek erősítik a nyálkaréteget és gyilkolják a baktériumokat. Mindezeknek köszönhetően a gyomor- és nyombélfekély mára gyógyítható betegséggé vált.

Forrás:Link



Gyomorfekély

A kép forrása: a Nobel-díj hivatalos angol nyelvű honlapja.



Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori kutatólaboratóriumának hivatalos oldala további hasznos linkekkel. Ez a link a fenti kép forrása is.



Glutamin a gyomorfekély gyógyításában

Egy tanulmány szerint a glutamin, ami népszerű étrendkiegészítő, segíthet a H. pylori baktérium okozta gyomorkárosodás kivédésében. Az eredmények a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center és a Massachusetts Institute of Technology kutatói által végzett egérkísérletekből származnak.

Amino Glutamin étrendkiegészítő kapszula vörösszőlő-, feketeszeder- és feketeribizli mag-héj kivonattal a webáruházban kapható.


Kapcsolódó oldalak

Emésztőrendszer és az emésztőrendszert védő étrendkiegészítők

Reflux, gyomorégés - leírása


Az étrendkiegészítők alkalmazása során kedvező élettani hatások várhatók. E termékek azonban nem szándékoznak betegséget kezelni, gyógyítani. A honlapon található információk csak tájékoztató jellegűek. Betegségével forduljon orvoshoz!



Link
Link
 
 
1 komment , kategória:  :( A gyomor betegségei  
Betegség nem LESZEK:(
  2010-08-15 13:20:45, vasárnap
 
  bocsánat !

Kedves drága barátaim!

alig van erőm, mindenképp JELEZNI AKAROM,

ROSSZUL ÉRZEM MAGAM, NEM TUDOM,

MIKOR ÉS HOGY LESZEK ÚJRA, -METTŐL-MEDDIG

TARTANAK FIZIKAI MEG LELKI GONDJAIM!

EZ AZ IGAZSÁG!
LEÍRTAM, HOGY NE AGGÓDJON SENKI,
ILL. TUDJÁTOK, MIÉRT NEM VAGYOK!

/BESOKALLTAM, MINDEN PSZICHOSZOMATIKUS ÉS LELKI BETEGSÉGEM EGYSZERRE ÉRZEM!/


VIGYÁZZATOK MAGATOKRA!

ANIKO. OÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, ÚGY GYŰLÖLÖM, NEHEZEN TŰRÖM MÁR
ELEGEM VAN AZ EGÉSZBŐL!
 
 
3 komment , kategória:  Váratlan  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 498 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 133
  • e Hét: 2299
  • e Hónap: 3912
  • e Év: 42402
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.