Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Hókuszpókusz-e a homeopátia?
  2010-08-04 20:16:13, szerda
 
 




Bizonyítékok híján - HÓKUSZPÓKUSZ-E A HOMEOPÁTIA?


Még soha nem álltak ennyire kibékíthetetlenül egymással szembe a homeopátia hívei és ellenzői - számolt be róla nemrég igen terjedelmes cikkben a német hetilap, a Der Spiegel. A lap szerint noha a homeopátiának, mint alternatív gyógymódnak a haszna nem igazolható, milliárdos iparággá nőtte ki magát. De miért hiszünk benne?

Ámbra, levéltetű, szarvasmarha petefészkének kivonata, lódarázs, svábbogár, pincebogár, varangyméreg, higany, veszett kutya nyála vagy borzürülék - ezen nyersanyagok nem holmi boszorkánysághoz kellenek, a homeopátiás szerek előállításához használják fel. A bizarnak ható hozzávalók ráadásul nem is olcsók. "Az ámbrát például az ámbrás cet ürülékéből állítják elő; ezt először is be kell szerezni, a szükséges tanúsítványokkal" - enged némi betekintést a homeopátiás szerek világába a Der Spiegel hasábjain Franz Stempfle, a Német Homeopátiás Unió (Deutsche Homöopathie-Union, DHU), a német piacvezető cég - több országban is van telephelyük - ügyvezetője. Az más kérdés, hogy van-e egyáltalán bármilyen gyógyító hatásuk az említett nyersanyagokat is tartalmazó homeopátiás golyócskáknak. Az új gyógymód a 19. század kezdetén jelent meg, s annak idején ez még valódi előrelépés volt, az akkori orvoslás még az érvágásra, a beöntésekre és más veszélyes módszerekre esküdött, amelyek a beteget anélkül kínozták, hogy segítettek volna rajta, vagy éppenséggel megölték. Egy biztos, azóta is elkeseredett harc folyik a homeopátia védelmezői, valamint a tudományért küzdők között.




Alternativ gyógyulás. Mit szedjünk be?
Forrás: sxc.hu

Legutóbb például a briteknél váltott ki óriási vitát a homeopátiás szerek egyre nagyobb népszerűsége. A brit orvosszövetség legutóbb nem kevesebbet állított, mint hogy a homeopátia ,,boszorkányság". Az ezzel kapcsolatos határozatot pedig a British Medical Association több száz orvosa fogadta el; az orvosszövetség a szigetország több mint 140 ezer orvosának érdekeit képviseli. ,,Az egyre fokozódó pénzszűkében felelőtlen dolog az egészségügy költségvetését a kuruzslásra fordított kiadásokkal terhelni" - tiltakoznak az orvosok. A homeopátiás gyógyítóknak azonban nem csak Nagy-Britanniában kell efféle tiltakozással szembesülniük, Németországban is egyre keményebb a hangnem a nyugati, illetve az alternatív orvoslás képviselői között - számol be róla a Der Spiegel. A német hetilap szerint egy biztos: minél részletesebben próbálnánk beleásni magunkat a homeopátia működésébe, annál inkább rájövünk, hogy igen furcsa gyógymódról van szó.

A homeopátia két alapgondolaton alapul, amelyeket hallva a szkeptikusok csak a fejüket csóválják. Egyrészt a homeopátia módszerével azonosat azonossal kell gyógyítani. A homeopaták egy-egy betegségnél azt kérdezik, milyen hatóanyag idézné elő ugyanezeket a tüneteket egy egészséges embernél. Ha a betegnek láza van, a homeopata olyan szert keres, amely egészséges embernél lázat idéz elő, fejfájásnál pedig olyat, amely fejfájást okozna.

A második alapelv a hígítás. Azt feltételezik, hogy minél többször hígítunk és öntünk szét egy hatóanyagot, annál erősebben hat. A legtöbb homeopátiás hatóanyagot ezért annyira erősen felhígítanak, hogy a gyógyszerekben már egyáltalán nem mutathatók ki a hatóanyag molekulái. A homeopaták mégis hisznek a hatásban, mert az a meggyőződésük, hogy a víz emlékezik. Persze itt sincsenek meggyőző természettudományos bizonyítékok.

Még ha az elmélet hókuszpókusznak is hangzik, egyre több a követője. A német lap szerint pedig arról, hogy a homeopátia ennyire elterjedt, a hagyományos orvoslás is tehet. A betegek a kórházakban azt élik meg, hogy nem emberként kezelik őket. Sok háziorvos alig szán öt percnlé több időt az egyes páciensekkel folytatott beszélgetésekre, és azt hiszik, mindenkin az segít a legtöbbet, ha a kezükben egy recepttel távoznak a rendelőből. Más a gyakorlat azonban a homeopátiás orvosnál, ahol mélyreszántó beszélgetés előzi meg a "gyógyszerfelírást".

A lap beszámol arról, hogy egy 10 ezer, véletlenszerűen kiválasztott beteget átfogó világméretű vizsgálat szerint alig van olyan ország, ahol az emberek annyira elégedetlenek az egészségügy minőségével, mint Németországban. A németek csupán 34 százaléka találta az ellátást ,,nagyon jónak" vagy ,,kitűnőnek". Angliában, Kanadában és Ausztráliában ez az arány közel kétszer magasabb. Nem csoda, hogy egyre többen fordulnak az alternatív gyógyászati módszerek, így a homeopátia felé is; az ágazat nélkül pedig már elképzelhetetlen az egészségügy, bármennyire irracionálisnak is tűnnek az alapelvei.

Rainer Hess bizottsági elnök, aki többek között arról is dönt, hogy milyen gyógyszereket és kezeléseket kell kifizetnie a német állami betegpénztáraknak, is elismeri, hogy a homeopátia haszna tudományosan nem igazolt. Ennek ellenére az alternatív gyógymódokat meg kell téríteni, a társadalombiztosítási törvénykönyv ugyanis kimondja, hogy a pénztáraknak a ,,különleges terápiás eljárások kezelési módszereit, gyógyszereit és orvosságait" is állniuk kell. Érdekes megoldás, főleg úgy, hogy Jürgen Windeler, az Egészségügyi Minőségi és Gazdaságossági Intézet (Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen, IQWiG) jelenlegi vezetője is meg van győződve arról, hogy ,,a homeopátia egy spekulatív koncepció." Mint mondta, máig nem bizonyított, hogy a módszernek egészségügyi haszna lenne. Tanulmányok százai után a tudósok 2010-ben egyetértésre jutottak: a legcsekélyebb meggyőző bizonyíték sincsen arra, hogy a homeopátiás golyócskák a placebóhatáson kívül bármilyen más hatást kiváltanának. Nem másról van tehát szó, mint egy látszatterápiáró

Curt Kösters a homeopátiás orvosok központi szövetségének vezetője is elismeri: nem tudja, miért hat a homeopátia. De annak ellenére, hogy kémiai szemszögből valóban nem túl ésszerű orvoslási mód, a szerzett pozitív tapasztalatok összessége azonban meggyőzte, hogy ,,a homeopátia valóban használ".

A homeopátiás orvoshoz hasonlóan sok beteg sziklaszilárd meggyőződése is, hogy a homeopátia hat. És sok más embert is ismernek, akiknek a golyócskák szintén segítettek. Minden hívő könnyedén felsorol két-három olyan példát, amikor a homeopátia ,,egészen bizonyosan" segített. A tudósok számára az ilyen egyedi esetek beszámolói azonban nem perdöntőek, mindaddig, amíg vizsgálati adatok ezt alá nem támasztják.

Bár a homeopátia nem tud felmutatni olyan konkrét vizsgálati módszereket a betegségek kimutatására és a javulás követésére, mint a hagyományos orvoslás, a betegek tüneteinek változásán jól lemérhető a kezelés hatása. A homeopátia már a fizikai tünetek megjelenése előtt, jóval finomabb jelzések alapján is képes a kialakulóban lévő bajt kezelni: a részletes, mindenre kiterjedő kikérdezése a betegnek éppen ezt szolgálja.

A hagyományos kutatási módszerek alkalmazhatósága a homeopátiában tehát nem mindig lehetséges. A homeopátia lényege tehát az indivizuált kezelés, azaz azonos betegségeknél az egyéni tünetek szerint választ szert.

Igen ám, de minél gyengébbé válnak a tudományos bizonyítékok, annál fontosabb a lobbitevékenység. Uniós szinten a lobbisták arról próbálják meggyőzni Az Európai Bizottságot, illetve a képviselőket, hogy a szokásos vizsgálatok, amelyekkel a gyógyszereket vizsgálják, nem alkalmazhatók a homeopátiára. Egyre rámenősebben próbálnak meg annak az EU-direktívának az átfogalmazására is befolyást gyakorolni, amely egész Európára vonatkozóan újraszabályozza a homeopátiás gyógyszerek bejegyzését és engedélyezését.

A német gyógyszergyártók szövetsége szerint a homeopátiás készítmények forgalma világszerte kétmilliárd eurót tesz ki. Az árbevétel felét Európában realizálják, a többit nagyrészt az Egyesült Államokban és Indiában. Az EU-ban a legnagyobb használók a franciák, a hollandok, a belgák és a németek. A legtöbb homeopatikus képzettséggel bíró orvos ezzel szemben Olaszországban, Csehországban és Szlovákiában van.







Link



Lenkei nem kertelt: a kemoterápia gyilkos méreg! Nem hiszed el, mit ajánl helyette!

Link








 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1248
  • e Hét: 9703
  • e Hónap: 49524
  • e Év: 227399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.