Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Pandora története
  2010-08-07 22:14:25, szombat
 
  A görög mitológia szerint, Zeusz megteremtette az első nőt, Pandorát, hogy büntesse meg az emberiséget, mert Prométheusz ellopta nekik a tüzet. Zeusz igazi csábítóvá teremtette. A testét Héphaisztosz formálta agyagból, Aphrodité adott neki gyönyörű küllemet, Apollón a zenei tehetségét és a gyógyítás mesterségét ruházta rá. Hermész pedig egy szelencét adott Pandorának és hazugságot, csábító szavakat, tolvaj hajlamot rejtett a keblébe. Az istenek követe tett hangot a szájába, és ő adott nevet is neki. Pandoranak, "Csupa ajándéknak" nevezte az asszonyt, mert az Olympos minden lakója ajándékozott neki valamit - azt is a szegény kenyérevő emberek vesztére. Prométheusz testvére Epimétheusz beleszeretett a nőbe. Hermész figyelmeztette őt, hogy ne nyissa ki a szelencét, azonban Pandora egy nap másképp tett. Gyötörte a kíváncsiság és kinyitotta a ládikát, amiből az emberiségre zúdult minden csapás (betegség, bánat, szegénység stb.) A világra szenvedés köszöntött, amíg Pandora újra kinyitotta és a remény is kiszabadult. Az emberek megharagudtak az istenekre, Zeusz bosszúja tehát teljesült. Ám ezzel magára haragította az emberek többségét és magát a fiát, Herculest is. Hercules ezután mindent arra tett fel,hogy önzetlenül segítsen az embereken,és harcoljon a gonosz istenek ellen. Pandora és Epimétheusz lánya volt Pürrha, aki az emberiség ősanyja. A bibliai Évát a görög mitológia-beli Pandórával a kíváncsiságuk köti össze. Egy másik történet szerint Pandora nem a gonosz természete, hanem kíváncsisága miatt lett minden szerencsétlenség forrásává. Pandoráról nevezték el a Szaturnusz 18 holdja közül a negyediket. A nők - akárcsak az életben - jók és rosszak, hűségesek és hűtlenek. Ám közös vonásuk, hogy látszólag az események hátterében húzódnak meg, és célhoz soha nem a fizikai erejükkel, hanem nőiességükkel, furfanggal jutnak.


 
 
0 komment , kategória:  Ismeretterjesztő  
Kohut: Hermész találékonysága
  2010-08-07 22:01:38, szombat
 
  Hermész megalkotta a lírát,
így Apollón nekiadta csordáját,
megnyerte hamar a szívét,
ezzel kezdte pásztor hírnevét.

Második találmánya furulya,
ettől lett kedves Apollón mosolya,
Hermész jutalma aranypálca lett
hatalmas varázserővel szerfelett.

Triáktól Parnasszos hegyén
tanulta a jóslást a legény,
sípot, tűzgyújtót is kitalált,
erről ismerni meg e daliát.

Számokat, mértékegységeket,
ABC betű vetéseket
Hermésznek köszönheti a világ,
megismerte mindenki Maia fiát.

21:48 2010.08.07.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Mit raknak ki a repülőgépből?
  2010-08-07 17:59:26, szombat
 
  Mit raknak ki a gépen a repülőgépből?

Na jó, egy kis segítség: a kép 1956-ban készült.





Nos, rájöttél?








Na szóval ez egy egy komplett 5 MB-os diszk egység az IBM 305 RAMAC típusú számítógépéhez, az első SuperComputer-nek nevezett masinához,

amit 1956 szeptemberében helyeztek üzembe. A képen látható holmi több mint egy tonnás volt és elismerésre méltó 5 MB tárolására volt képes.

Remélhetőleg erre is gondolsz majd, amikor legközelebb a 8 GB-os USB memóriakulcsot előveszed a nadrágzsebedből.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várni kell, ha valami késik...
  2010-08-07 14:08:51, szombat
 
  Várni kell, ha valami késik,
Tűrni kell, ha valami rossz,
Sírni kell, ha szívünk vérzik,
Remélni kell, ha bíztat a sors.
Emléket őrizni kell, ha szép,
Feledni akkor is kell, ha nehéz.

A barátság olyan, mint az igazgyöngy;
kezdetben még egészen parányi és
roppant sebezhető.
Ám az idő előrehaladtával gyönyörű,
felbecsülhetetlen értékű ékszerré csiszolódik,
melyet mindenki irigykedve néz, melyet
mindenki magának szeretne.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nem köszöntöttem az orvost
  2010-08-07 07:36:33, szombat
 
  Egy kórházban feküdtem az ágyon, vizit következett. Nekem nem volt fogam, elbújtam a paplan alá és nem voltam hajlandó köszönteni dr. M-t, amikor odajött az ágyamhoz, mert őt vádoltam azért, mert kihullott a fogam, a munkám, feladatom elvégzése közben.

(Négy évvel ezelőtt együtt feküdtem ezen álom ismétlése közepette valamelyik feladatvégző helyett a kórház elfekvőjében, ahol az ablakon át néztem, ahogyan a főorvos úr, mint beteg, akitől éppen elpöröltek engem 1995 óta sokféle szerep behelyettesítésével éppen a lócán ül dr. D. M. semmihez sem értő karmikus sánta kiválasztott feleségével.
Mártika, dr. Melion régi betege P-né T. E. tiszaújvárosi hazugságként megmentett és berendezett asszony szerint szerelmes volt a főorvosba, neki énekelt mindig szerelmes dalokat. Ő gépelt neki a kórházban, mert egykor gépíró volt. Dr. M. azt gépeltette dr. K. I. pszichiáter jöttére, hogy én prostitúcióból éltem. Nem értettem, de kértem, hogy húzza ki a szavait, nem tudtam, hogy dr. K. I. így lett pszichiáter orvos, a sorsát hajtják végre ismétlésben is, ugyanis a kilencvenes években azt híresztelték a betegek Borsodivánkán, hogy én kurva vagyok. Ekkor emelkedett dr. K. I. pszichiáterré.

Mártika csodálta a főorvost, egyetlen foga nem volt. Feltehetően, mikor vizitkor jött dr. M. és Mártika nem vett róla tudomást, már régen így történhetett, mert az álmoskönyvembe sokkal hamarabb belekerült, de én feküdtem helyette az ágyon, vagyis Mártika a főorvosnak nemcsak betege, hanem szerepjátékosa, feladatvégzője is volt, aki fogatlanul ment vissza hozzá egykor. A börtön Mártika sorsát ismételte rajtam 1995-ben. 1998-as támadóim, három szörnyszülött, egy teljesen elektromos közöttük eljátszotta, hogy Mártika Máriaként áll a réten szemközt és hívja magához a földönkívülieket.)
 
 
0 komment , kategória:  Éjszakáim, álmaim  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 995 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 441
  • e Hét: 3373
  • e Hónap: 5732
  • e Év: 57998
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.