Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Hirosima és Nagaszaki
  2010-08-07 21:59:14, szombat
 
 








HIROSIMA ÉS NAGASZAKI: 65 éve történt a tragédia


1945. augusztus 6-án és 9-én dobta le atombombáit az amerikai légierő. 65 évvel az események után sincs egységes álláspont: katonailag szükséges volt-e az atombomba bevetése Hirosimában és Nagaszakiban, vagy pusztán ki kellett próbálni a költséges új katonai eszközt.

Truman amerikai elnök parancsára 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak Hirosimára, majd három nappal később Nagaszakira. Pedig a japánok már 1944 nyarán békét akartak kötni. Paul Tidwell amerikai kutató szerint 1944. június 23-án az amerikaiak elsüllyesztettek az Atlanti-óceánon egy japán tengeralattjárót. Ennek rakománya békeajánlat volt Tokióból: arany és ópium. Ezt cáfolja, hogy a japánoknak többször volt lehetőségük a kapitulációra, de nem éltek vele. Másrészt az Okinava-szigeteket is csak kemény harcok árán szerezte meg az USA. Vagyis a szövetségesek veszteségeiket akarták mérsékelni a bombával.

,,Az egyetlen lehetséges módja annak, hogy soha többé ne vessenek be (nukleáris) fegyvereket, az a megsemmisítésük." - mondta Ban Ki mun, az ENSz főtitkára Japánban, az atomtámadást elszenvedő Nagaszakiban tartott megemlékezésen.

Sokan úgy vélik: a bomba hadászatilag indokolatlan volt. Truman elnök a bombázás előtt még tárgyalni kívánt Japánnal a kapitulációról, de számolnia kellett a Manhattan-terv befektetőivel. Másrészt az amerikai katonai és politikai vezetés a bomba lakott területre gyakorolt hatását akarta látni. S nem utolsó- sorban tényező volt a szovjetek háború utáni előretörése is - megszületett az elrettentés.

Manhattan

A német atomkutatásokra válaszul Franklin D. Roosevelt 1942-ben adott engedélyt a Manhattan terv nevű atomprogramra. Ezt Robert Oppenheimer vezette: számos magyar, olasz és egyéb származású tudóssal dolgozott az atombomba kivitelezésén. A kutatás központja Los Alamos (Új-Mexikó) lett, de a plutóniumot Hanfordban állították elő, Oak Ridge-ben (Tennessee) pedig urándúsító üzemet hoztak létre.

Túlélte

Noriko Ueda 1945. agusztus 6-án 13 éves kislány volt és egy bolt felé tartott Hirosimában. Hirtelen megrázkódott a föld. Az Egyesült Államok atombombát dobott a városra. Ueda könnyű sérüléseket szenvedett, de anyja, apja és nővére a házuk romjai alatt rekedtek. Noriko családjának mégis szerencséje volt: a romok alól előjöttek, s bár testük tele volt zúzódásokkal és vágott sebekkel, de éltek. Akárcsak a többség, elindultak ők is a hegyek felé, hogy menedéket keressenek.

,,Láttunk égett sérülteket futni a fájdalomtól, de a halottakra már oda sem figyeltünk. Átléptünk rajtuk és mentettük az életünket. Jóval később kezdtük keresni a család többi tagját: egyik nővéremről azóta sem tudunk semmit".

Interjú
Vitári Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa
Az amerikaiak miért pont Hirosimát és Nagaszakit választották?
- Valószínűleg stratégiai szempontok vezérelték őket, hiszen Hirosima egy part menti, fejlett iparral rendelkező város, ahol szükség esetén akár partra is lehetett volna szállni. A második célpont viszont a Nagaszaki közelében lévő Kokura lett volna, de a rossz időjárási körülmények és a korabeli tájékozódási technika miatt ,,véletlenül" Nagaszakira dobták a bombát.

Már megkezdődtek a tárgyalások Japán és az USA között.Miért volt mégis indokolt az atomfegyver bevetése?

- Ez egy ma is vitatott kérdés a történészek között, mert a titkosítások feloldása miatt újabb és újabb dokumentumok kerülnek elő. Úgy gondolom, valamilyen szinten érthető Truman döntése. Az USA kimerült, emiatt a legkisebb veszteséggel és Japán feltétel nélküli megadásával akarták befejezni a háborút. Ezenkívül rengeteg pénzt fektettek a Manhattan-tervbe, és köztudott, hogy a katonai vezetés is nyomás alatt tartotta az elnököt, akinek pont ezek miatt kellett élesben is kipróbálni az atombombát. A második robbantásnak viszont már más okai voltak. A hidegháború már elkezdődött, és a terjeszkedő szovjeteket el kellett rettenteni. Morális szempontból viszont vitatható a döntés jogossága, hiszen Hirosimában és Nagaszakiban mind a mai napig halnak meg emiatt.

Link

Link

* Kapcsolódó anyagok
* Atomrobbantással kellene megszüntetni az olajszivárgást?
* Hirosimára emlékeztek az atomtámadás 64. évfordulóján
* Az ,,Obamajority" és a hiroshimai atombomba 64. évfordulója

metropol.hu


Washington először képviseltette magát a hirosimai megemlékezésen

Először képviseltette magát az Egyesült Államok a Hirosima elleni amerikai atomtámadásra emlékező ünnepségen az esemény 65. évfordulója alkalmából a japán városban pénteken tartott rendezvényen.

Akiba Tadatosi, Hirosima polgármestere helyi idő szerint 8 óra 15 perckor több tízezer idős túlélő, gyermek és magas rangú tisztségviselő előtt kongatta meg a békeharangot - abban a pillanatban, amikor 65 évvel ezelőtt az Enola Gay B-29-es bombázóról ledobták az atombombát a városra. A második világháború utolsó napjaiban bekövetkezett atomcsapásban becslések szerint 140 ezren vesztették életüket közvetlenül a bombázástól, és további több százezren haltak meg a sugárzástól a következő évtizedekben.

Az Egyesült Államok először küldte el képviselőjét a megemlékezésre, tükrözve Barack Obama amerikai elnöknek a nukleáris fegyverek leszerelését célzó szándékát. Obama, akit tavaly részben az atomfegyvermentes világról alkotott elképzelése miatt Nobel-békedíjjal tüntettek ki, idén áprilisban megállapodást írt alá Oroszországgal a hadászati nukleáris töltetek számának közel 30 százalékos csökkentéséről.

Franciaország és Nagy-Britannia - az Egyesült Államok második világháborús szövetségesei - szintén első ízben küldték el diplomatáikat a hirosimai megemlékezésre, támogatva ezzel a nukleáris leszerelés gondolatát.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár - akinek személyében a világszervezet első számú vezetője szintén először vett részt az ünnepségen - felszólalásában arról beszélt, hogy új vezetők állnak a legnagyobb hatalmú országok élén, s ezt a lendületet fenn kell tartani.

Japán a világ egyetlen országa, amely atomtámadást szenvedett el, az Egyesült Államok pedig az egyetlen, amely harcban atomfegyvert vetett be.

Hirosima bombázása után három nappal az amerikaiak plutóniumbombát dobtak egy másik japán városra, Nagaszakira. Itt több mint 70 ezren haltak meg. Japán néhány nappal később kapitulált.

inforadio.hu

Link











 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Kullancseltávolítás
  2010-08-07 20:33:20, szombat
 
 




KULLANCSELTÁVOLÍTÁS - Őrségi módra


TUTI ÉS BIZTONSÁGOS KULLANCS-ELTÁVOLÍTÁS !
*Osszátok meg!* Segítsetek másokon is!

Mindenki okkal félti gyermekét a kullancs, mint köztigazda terjesztette súlyos betegségtől, a Lyme-kórtól, agyvelőgyulladástól. Engedjétek meg, hogy egy biztonságos kullancs eltávolítási technikát megosszak veletek.

A belénk fúródott kullancsot minden erőszak nélkül egy szál gyufával könnyedén eltávolíthatjuk! Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. Amire nagyon figyelj, a nyálazás rendkívül fontos!

A kullancs néhány másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, képes elhagyni miatta "önként" testünket!

Lehet, hogy ez nem a tudományos, szakszerű, műszerekkel történő eltávolítás, de a lehető legegyszerűbb és mindig sikeres. Így nem kell attól félnünk, hogy a kullancs potrohát rosszul rögzítve, szöveteinkbe fecskendezze a kórokozókat tartalmazó nyálát, sőt a kullancs feje sem marad bennünk!

Ez a módi Őrségben jó paraszti tapasztalat útján terjedő módszer, nem értem, hogy a média még nem csapott le rá!

Mert a gyógyszergyár többet fizet annak, aki a gyógyszerét ajánlja!!!

CSODÁLATOS A TERMÉSZET , 20 ÉVE MONDOM,
HOGY MINDENRE MEGVAN A TERMÉSZETBEN AZ ORVOSSÁG!




 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Kozmetikumok ártalmai
  2010-08-07 19:54:15, szombat
 
 




KOZMETIKUMOK ÁRTALMAI


Antal Vali hatóanyag-elemző mesterkozmetikus : A kozmetikumok ártalmas összetevői





Link



ANTAL VALI HONLAPJA:





Link


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Ha valaki nem ismerné…
  2010-08-07 19:35:19, szombat
 
 




HA VALAKI NEM ISMERNÉ...


Több is mint érdekes, elgondolkodtató....

Melyik intézményben lehetnek ezek együttesen megtalálhatóak???

Helyben kialakított bolt, ahol lehet vásárolni.
10 ezer kötetes könyvtár.
Kilenc (!) sportpálya és tornaterem.
Színházterem.
A szakkörök tartására alkalmas melléképületek (fazekas kör, festészet, sakk szakkör,
számítástechnika szakkör, zeneszakkör, életvezetési szakkör, ahol főzőcskézni lehet).
Tanterem és ökumenikus imaterem.
Egészségügyi blokk.
Változatos étrend.
Minden szobában televízió.
Padlófűtés.

A nyerteseink azok a kedves olvasók, akik a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetre tippeltek.
Köszönjük, hogy adójával hozzájárul!

Az első PPP konstrukcióban épült börtön, a másik Tiszalökön van. A börtön 8 milliárdba került,
az állam tulajdonában maradt, de évi 2 milliárdot fizetünk az üzemeltetőnek 15 évig.

2 milliárd Ft évente 800 rab után

2,5 millió Ft / rab / év = 208.334 Ft/ rab /hó

További jó munkát kívánunk!


Szombathely



Tiszalök


 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Alacsony a vérnyomásod?!
  2010-08-07 19:29:05, szombat
 
 




Pályázat figyelő

Továbbképzés - Erre van pénz!!!


Link



Ilyen volt a 80-as években iskolába járni

Link




 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1432
  • e Hét: 7776
  • e Hónap: 34399
  • e Év: 171771
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.