Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kis ezerjófű és alkalmazásai
  2010-09-30 11:08:18, csütörtök
 
 




Kis ezerjófű (Centaurium erythraea)


Népies neve: epefű, ördögcsíptefű, földepe, cintória, hideglelésfű, hidegűzésfű, százaranyosfű, százforintosfű, lázfű, gyomorfű

A növény Nyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában és csaknem egész Európában őshonos.
A kis ezerjófű a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozik.

Védett növény, vadon növő példányainak gyűjtése tilos. Három fajtája létezik, mely mindegyike megterem hazánkban. Ezek a kisezerjófű, a keskenylevelű ezerjófű és a csinos ezerjófű, de leggyakrabban a kisezerjófű fordul elő száraz réteken, erdőirtásokon, bokrosokban, mezőkön.

Júniustól augusztusig virágzik, a termesztett növény föld feletti részét ekkor gyűjtik.
A gyógynövény hatóanyagai: szekoiridoidok, flavonoidok, xanton-származékok.


Gyógyhatása: - emésztés és eperserkentő
- étvágyfokozó
- enyhíti a puffadás
- vértisztító
- a homeopátia a friss növényt gyomorfájdalmak enyhítésére használja


Külsőleg hajhullás, hajtetű ellen alkalmazható.
Alkalmazása: egy teáskanálnyi ezerjófüvet 3 dl vízzel öntsünk le, majd ezt követően hagyjuk állni 8-10 órát, majd melegítsük fel. Étvágyjavítóként főétkezések előtt fogyasztandó.
A szesziparban a gyomorkeserűk alkotórészeként alkalmazzák.


Figyelem!
Gyomor- és bélfekély esetén használata kerülendő! A kis ezerjófű tartósabb használata (10 napnál tovább) gyomor- és bélnyálkahártyagyulladást okozhat.

Forrás : népgyógyászat

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Himalája só
  2010-09-30 11:02:29, csütörtök
 
 


Himalája só


A Himalája sót a királyok sójának tekintik. ,,Fehér aranyként" vagy az ,,élet sójaként" is ismert.
A Himalája só 220 millió évvel ezelőtt az őstengerek kiszáradásakor keletkezett. A Himlája só kristályszerkezete egyenletes, ezáltal bioenergetikailag igen kedvező a hatása.

Napjainkban 400-600 méter mélységben található a Himalája só. Kézzel bányásszák és kézzel törik szét a sósziklákat a bányában. Majd megtisztítják, napon szárítják, és színük szerint válogatják a köveket.
A sötétebb színűeket fürdősónak dolgozzák fel, a legtisztább kristályokat pedig kisebb darabokra aprítják (20-60 gramm), majd sós vízben mossák, és a napon szárítják. Így jön létre a darabos kristálysó. További finomítási eljárások során jön létre a granulátum, a finomra őrölt forma használható hagyományos sózásra.


A Himalája kristálysó több mint 80 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz:
Hidrogén, Lithium, Beryllium, Bór, Szén, Nitrogén, Oxigén, Fluorid, Natrium, Magnesium, Aluminium, Silicium, Phosphor, Kén, Chlorid, Kalium, Calcium, Scandium, Titan, Vanadium, Chrom, Mangan, Vas, Kobalt, Nickel, Réz, Zink, Gallium, Germanium, Arsen, Selen, Brom, Rubidium, Strontium, Yttrium, Zirkonium, Niob, Molibdén, Technetium, Ruthenium, Rhodium, Palladium, Ezüst, Cadmium, Indium, Ón, Antimon, Tellur, Jód, Césium, Bárium, Lantán, Cer, Praseodym, Neodym, Promrthium, Samarium, Europium, Gadolinium, Terbium, Dysprosium, Holmium, Erbium, Thulium, Ytterbium, Lutetium, Hafnium, Tantal, Wolfram, Rhenium, Osmium, Iridium, Platin, Arany, Higany, Thallium, Ólom, Bismut, Polonium, Astat, Francium, Radium, Actinium, Thorium


A sóoldat (Sole) gyógyító ereje:
- természetes energiával tölti fel a testet, mely egész nap megmarad
- természetes kiegyenlítő hatása van, beállítja a vérnyomást és egyensúlyba hozza a sav-bázis egyensúlyt
- oldja az ízületi lerakódásokat, vesekövet, fogkövet
- megakadályozza a fogkőképződést és a fogszuvasodást
- csökkenti a káros szenvedélyek iránti vágyat
- segít különböző bőrbetegségeken
- eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből


Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A búzafűről
  2010-09-30 10:57:43, csütörtök
 
 


Búzafű


A búzafűlé jelenleg a világ egyik legnépszerűbb új egészséges táplálkozás-kiegészítőjévé válik.

Valójában nem újdonság ennek a fiatal búzából préselt édeskés, zöld lének az alkalmazása az egészség védelmére. Ismert volt Sumerben, Egyiptomban, a yogikus Óind - kultúrában és az Esszénus közösségekben. A modern időkben az Egyesült Államokban, több mint harminc éve AnnWigmore használta, a már világhírű Hippokrates Health Institute megalapítója.

A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs! Mindenkire egy kicsit másképp hat. Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetünkből.

A búzafű frissítőként és fiatalítóként egyaránt használható, mivel nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket.

Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert emésztése kevés energiát igényel, így a gyenge emésztésűek is jótékonyan fogyaszthatják. A búzafű magas klorofil tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

A búzafű egyszerre méregtelenít és - a táplálkozási hiányosságok pótlásával - növeli az energiaszintünket. Csaknem annyi vitamin van benne, mint a citrusfélékben.

A búzafű lé tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot amelyre a szervezetünknek szüksége van. Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza.

A búzafű lé az egyik leggazdagabb A és C vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket.

Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében.

Dr. G. H. Erp-Thomas kutató tudós és termőföld specialista több mint száz különböző alkotóelemet volt képes kimutatni a friss búzafűből. Véleménye szerint ez egy "tökéletes étel". 3 kg búzafű értékes tápanyagtartalma megegyezik 70 kg tetszőlegesen választott nyers bio zöldségekével.

Erőteljesen lúgosító hatású, kimagasló kalcium, magnézium, és kálium tartalma van.

Tizenhétféle aminosav található meg benne, ebből nyolc olyan, amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani.

Az aminosavak külső bevitele azért fontos, mert hiányuk esetén allergiás reakciók jelentkezhetnek, romlik az emésztés, gyengülhet az immunrendszer, idő előtti öregedés következhet be.

Enzimtartalma szinte egyedülálló, rendkívül sok benne a zsírbontó lipáz, a fehérje- és keményítőemésztést segítő proteáz, illetve amiláz, a szívizomszöveteket karbantartó transzhidrogenáz, valamint a sejtek öregedését lassító, szervezetünket a sugárzástól védő, gyulladáscsökkentő szuperoxid - dismutáz (SOD) enzim.

A búzafű magas enzim tartalma miatt erősen tisztító hatású, ezáltal elfogyasztása után azonnal reakcióba lép a szervezetünkben lévő mérgekkel és nyákosító anyagokkal. Először lehet, hogy émelygést fogunk érezni, amely azt mutatja, hogy a méregtelenítés beindult a testünkben.

Előfordulhat erős hasmenés, fokozottabb izzadás, illetve aluszékonyság is, melyek mind feltétlen jelei a szervezet tisztulásának. Lehetőség szerint a búzafű fogyasztását követően egy órán belül ne együnk szilárd ételt. A méregtelenítés elősegítésére azonban igyunk nagyobb mennyiségű tiszta vizet, vagy kombucha fröccsöt. Magas klorofill tartalma segít a vérszegénységen, javítja a vérkeringést, valamint a sejtek és a szövetek oxigénellátását.

A klorofill kölcsönzi a növénynek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. A világon minden élet tőle függ. A gabonafűben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek felépítését és működését is segítik.

A vérfesték (hemoglobin) és a klorofill nagyon hasonlítanak egymásra. Az emberi vér pigment képződése ugyanolyan módon zajlik, mint a levélzöld képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti az oxigént szállító hemoglobin képződését.
Mindazoknak, akik krónikus kimerültségben szenvednek, fáradtnak, csenevésznek érzik magukat. Akik nem akarják elfogadni, hogy életmódjuk, táplálkozási szokásaik révén kellemetlen testszaggal, rossz közérzettel éljenek.

Felhasználási javaslat :

 vágás, égés, bőrpír, csípés esetén rácsepegtetni a bőrfelületre.
 Komolyabb esetekben, (nyitott sebek, fekélyek, daganatok, stb.) a lével átitatott rostot borogatásként alkalmazhatjuk.
 Hajra téve hajmosás előtt egy órával, segít a lestrapált, töredezett haj regenerálásában. Jól bedörzsölve a viszkető, korpás fejbőrre is hatékony.
 Gargalizálva, vagy a füvet rágva és a rostot kiköpve, felfrissíti a leheletet, könnyít a torokfájáson.

Csökkenti a fogínyvérzést és képes megszűntetni a duzzadt fogínygyulladást.
A friss gabonafű többek között a következő enzimeket tartalmazza.
proteázok - elősegítik a fehérjék emésztését
citokróm-oxidáz - antioxidáns, a sejtlégzés elengedhetetlen eleme
amiláz - elősegíti a keményítő emésztését
lipáz - zsírbontó enzim
fikocianin - segíti a vérképzést
transzhidrogenáz - segít a szívizomzatnak
SDO (szuper-oxid-dimutáz) - valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést, szabad gyökfogó
melatonin - ez a hormon az összes életfolyamatról "gondoskodik".

Fiatalító hatása az általa kedvezően befolyásolt folyamatok - főleg az immunrendszer erősítésének - következménye.

A kontrollált körülmények között végzett klinikai vizsgálatok (randomizált, kettős-vak) eredményeivel csak az utóbbi néhány évben ismerkedhettünk meg. Ezek közül az egyikben például arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a búzafű préslé önmagában vagy kiegészítőként egyaránt hatékony lehet a fekélyes bélgyulladás kezelésében. Egy másik tanulmányból pedig az derül ki, hogy az antioxidáns hatású anyagoknak köszönhetően a mozgáskorlátozottsággal és fájdalommal járó reumás artritisz kezelésében lehet szerepe.

A csíráztatott búza és a búzafű lé fogyasztása a következő betegségek esetén ajánlott:
- bőr-, légúti betegségek
- fáradtság, idegrendszeri problémák
- bél-, májbetegségek esetén
- hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás, hólyag- és vesepanaszok fennállásakor
- biztonságos és hatásos fogyókúrás szer is
- előnyösen befolyásolja a vérsejtek, a csontok, a mirigyek, az izmok működését is
- az immunrendszert is komolyan erősíti, és csökkenti a rákos megbetegedés lehetőségét

A Tönkölybúzafű
A tönkölybúzafű a nyomelemek és enzimek tucatjait, a vitaminok és az ásványi anyagok teljes skáláját tartalmazza, klorofill tartalma szinte egyedülálló.

A tönkölybúzafű egyszerre méregtelenít és növeli energiaszintünket. Kiváló vitaminforrás, vitalizáló, aktiválja szervezetünk energiaforrásait. A tönkölybúzafű kitakarítja szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket.

A tudomány állítása szerint is minél öregebb genetikai kódolású egy növény, annál hatékonyabb egészségtámogató hatása. A jó öreg, magyar tönkölygabonának kiváló adottságai vannak. De sokan ma is kitartanak a durumbúza dicsérete mellett.

Forrás : népgyógyászat
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 41 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 431
  • e Hét: 5672
  • e Hónap: 25534
  • e Év: 201409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.