Belépés
zozhyka.blog.xfree.hu
Legyek álmod és megfejthetsz,legyek rózsa és szerethetsz!Legyek az út és elviszlek,legyél igaz és elhiszlek! Zozhyka ...
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 190 
Január végén
  2010-01-31 22:13:13, vasárnap
 
 Hát elérkezett az új év első hónapjának vége.Az élet most sem jobb mint 31 nappal ezelőtt.Borzalmasan hideg napokkal mögöttünk,és egy baromi nagy havazás kellős közepén.Eszembe jut a tavaly tél amikor össz-vissz két napon át volt hó a mi kis városunkba.Most meg.... két nap volt tán olyan amikor nem volt.Mindenesetre vigasztaló a tudat,hogy már csak egy hónap van márciusig,a tavaszig...
Hát nem mondhatnám,hogy jól indult az év.A barátomról érkező rossz híreket a kedvesemmel való szakítás követte.Ráadásul úgy nézett ki,a munkahelyem is bezár.Szerencsére a rossz kezdetet egy valamivel jobb folytatás követte: A barátom úgy néz ki nem halálos beteg,és gyógyítható (nagyon remélem...),a kedvessel való békülés,és egy újabb kisebb balhé,majd megint úgy tűnik rózsaszín minden,de nálunk nem tudni,mert minden nap más és más...És még a munkahelyem is megmaradt,igaz késve fizetnek,és keveset.Anyagilag teljesen tönkrementem ezálltal (is),és elvesztettem kissé a hitem abban,hogy valaha lesz még jó és nyugalmas az élet.Hát dióhéjban ez volt a január.Azthiszem nem síom vissza.
Szebb jövőt.Neked is olvasó,és nekem is.Ámen.
Januárra bezár a napló.Folytatás holnap,azaz februárban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rejtözködő éned
  2010-01-31 21:56:48, vasárnap
 
 Éjszaka a szoba csendjében ücsörögve érzed, ahogy a magány belső csendje megszólít.
Ülsz székeden, lábadat fázósan magad alá húzod, kezedben forró tea gőzölög. Bár sose dohányoztál, orrodban ott bujkál a dohány kesernyés ismerős illata, mely gyerekkorod része volt. Mindenki alszik . Halk neszezéssel szuszog melletted párod. Időnként megmozdul, feléd fordul. A takaró alatt téged keres. De nem tudja, hogy ezt teszi. Csak álmodik rólad, és fut tovább, oly világba, hol nem éred utol. Ahogy nézed, szája lefittyedt, nyál csordul végig ajkain. Belső mosoly lengi át vonásait.
Te pedig mellé bújnál, hogy érezd teste melegét, fanyar illatát. Mégsem engeded el magad, tehát maradsz kuporogva székeden. Veled szemben egy tükör sejtelmes fénye visszaveri sziluettedet. Zavar, hogy nem látod teljes arcodat, melyet elrejt előled az éj. Ijedten megsimogatod, mert érezni szeretnéd, hogy ott vagy. Ismerni akarod, magadba zárni azt a másikat. Nem félni attól, hogy nincs, mert nem látod. Tudnod kell, hogy az is Te vagy. Rejtőzködő éned az, mi meglepetésekkel teli. Olyan, akár a tudatalattid, a Te részed az is. Ha még oly kevéssé ismered őt, akkor is. Szégyellősen bújik meg lelked bugyraiban. Meglepetéseket ad neked, újra és újra, lényed másik oldaláról. Nem láthatod ezt az oldalt. Megtanulhatod, hogy Ki is ő! Lassan megismerheted, de az éj mindig elrejti előled és a világ elől. Megvédi , óvja . Ha megismered ki van a tükör sötét felén, akkor boldogan élhetsz vele.
Próbálod érzékelni a szobában lévő ismerős dolgokat. A tárgyak az éjszakában ellenségként tornyosulnak föléd. Új érzésekkel telnek meg, az idegenek érzetét keltik benned. Mint ahogy, idegenként nézed azt a másikat, ott a tükörben.
A hold ezüstös halvány fénye szűrődik be az ablakon, s világítja meg arcod egyik oldalát. Ahogy ülsz és nézed magad, érzed ugyan másik feled, de megérted végre nem kell látnod azt. Elég ha tudod , hogy milyen, ha ismered. Ha nehezen is, de végre átöleled magad, így félinformációk birtokában elfogadod, hogy a tükör sötét foltja is Te magad vagy.
Lassan hajnalodik. Lábad kihült. Hívogatón mocorog a kedves lény. Szerelem melegíti át dermedt tagjaid. Hív a biztonságot adó ölelés, mi szenvedélybe csap át és elégeti szorongó magányod utolsó nyomait.
A szobában a tárgyak visszanyerik ismerős formájukat, elnehezül végre a szemed. Nyugodtan becsukod lelked ajtaját. Már nem félsz semmitől, tudsz mindent. Az álom békességet ad és lezárja pilláidat.
 
 
0 komment , kategória:  Máshová besorolhatatlan  
Az Olimpiák története 3.
  2010-01-31 11:18:14, vasárnap
 
 1900 PÁRIZS

A NOB Coubertin érdemeinek elismeréseként Párizst bízta meg a 2.olimpia rendezésével, de nem talált kellő támogatásra. Az 1900.évi párizsi világkiállitás mellékeseményének tekintették, így teljesen "elfelejtették" az olimpia igazi célját, jellegét s a világkiállitás érdekeit szem előtt tartva rendezték meg az egyes nemzetközi versenyeket. Párizs a "zűrzavarok olimpiájaként" került be a sporttörténetbe, holott már 21 ország vett részt és a színvonal is jobb volt, mint 4 éve Athénban.

Egyetlen aranyérmünket Bauer Rudolf szerezte, aki diszkoszvetésben lett első. Úszásban Halmay Zoltán két második és két harmadik helyével messze felülmúlta a várakozást. 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Magyar várak: Büdy vár
  2010-01-31 11:09:59, vasárnap
 
 A Tiszahát vidékének egyetlen, még magyarországi területen emelkedő erőssége a Vámosatya községtől félórányi gyaloglásra, egy vizenyős területen rejtőző Büdy-vár.
Az egykori források szerint viszonylag későn, az 1550-es esztendőkben emeltette Büdy Mihály beregi főispán, hogy a hétszáz forintért megvásárolt vámosatyai birtokának uradalmi központját képezze.
1557-ben az Erdély-párti Balassa Menyhért által felállított sereg - a hadászatilag jelentős Munkács várának ostromára vonultában - ellenállást nem tapasztalva elfoglalta az újonnan létesített kicsiny erődítményt, melyből Büdy Mihály úr sietve elmenekült, majd később, a béke időszakában ismét visszaköltözött.

1564-ben újabb ellenséges sereg háborgatta a várat, ekkor Báthori István vette ostrom alá. A csekély létszámú helyőrség rövid ellenállás után, szabad elvonulás fejében feladta állásait. Két esztendő múlva János Zsigmond - választott magyar király, Erdély ura - a legbizalmasabb udvari köréhez tartozó Csáky Mihály kancellárnak adományozta.

A Büdy família később mégis visszaszerezte jogos tulajdonát, amiben Habsburg Rudolf német-római császár és magyar király is megerősítette egy 1578-as okiratában. A következő évtizedekben is ennek a családnak a leszármazottai lakták a katonai szempontból jelentéktelen várat, melynek sorsa a környékbeli nagyobb erődítményektől {Munkács, Ungvár, Huszt, Szatmár} függött.
A XVII. század elejétől a Büdy família férfiágon való kihalása miatt több kisnemesi család osztozott meg a vár egyes helyiségein és a hozzá tartozó nagybirtokon. Egy 1603-as adat szerint Kubinyi István földesúr lakott benne szolgaszemélyzetével. A Habsburg császári ház önkényuralma idején kis létszámú őrsége kardcsapás nélkül kaput nyitott az erdélyi seregeknek, így falai között állomásoztak Bocskai István, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György vitézei is. Pusztulásának pontosabb körülményei nem maradtak fenn, valószínűleg egy ostrom során dőltek romba falai és épületei. Többé nem állították helyre, egy 1660-as feljegyzés szerint már várrom.

Az elmúlt évszázadok időjárási viszontagságai párosulva a környékbeli lakosság bontásaival javarészt eltüntették az egykori védőművet, melynek maradékát 2006-ban kezdte feltárni egy régészcsapat. 
 
0 komment , kategória:  Magyar várak  
Elég...
  2010-01-31 10:55:54, vasárnap
 
 Elég, ha ebéd után tíz percre ledőlsz pihenni. Elég, ha munkahelyedre lassan és kényelmesen haladsz és néha megállasz, hogy egy fát, egy virágot, vagy egy madarat megnézz. Elég, ha fél órával üldögélsz tovább a padon, mint amennyit előre szántál magadnak. Mert szépen süt a nap és a szellőnek kellemes, meleg virágszaga van. Elég, ha minden hetedik napon nem dolgozol semmit, csak örvendesz annak, hogy élsz és hogy szép a világ, amiben élsz.

(Wass Albert)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek/Gondolatok  
Letenye
  2010-01-30 19:24:33, szombat
 
 LETENYE

Letenye az ország délnyugati szögletében, Zala megyében, Nagykanizsától 22 km-re, a Mura mentén fekszik. Határa 4169 ha, amely a változatos, észak-déli irányú dombokból mélyen fekvő területekbe megy át. Északon Zajk és Kistolmács, nyugaton Murarátka, keleten Becsehely, délen pedig Horvátország határolja.
A felszín alakulásában a Mura - amely ezen a szakaszon határfolyó is - jelentős szerepett játszott. A vele szomszédos, áradásoknak kitett terület szántóföldi művelésre ma sem alkalmas. A folyó szabályozásának eredményeként a határ déli része legelőként, rétként, szántóként hasznosítható. Északról erdőkkel és szőlőkkel betelepített dombvonulatok tagolják, amely a Zalai-dombság részét képezi.
A Julián-hegy, Öreghegy, Kecskehát, Béci-hegy vízmosásokkal kísért vonulatai szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. A határ keleti részén lankás szántók vannak. A települést észak-dél irányban a Murába ömlő Béci patak szeli át. Talaja általában közép-kötött agyag. Az árterületen löszös, jó termőföld is található. Savanyú erdőségi talaj csak a terület kisebb részén akad. Ez helyenként a sok csapadéktól kilúgozott, mészhiányos.
Az éghajlat szélsőségektől mentes. Az Adriai-tenger közelsége és a Mura-medence befolyásolja a térség időjárását. A nyár mérsékeltebb, a tél pedig enyhébb, mint az ország keleti vidékein. A mediterrán központból érkező szubtrópikus légtömegek hatására a vidék kedvezően csapadékos. Főleg május-júniusban és október táján esik gyakran.
A földrajzi adottságok, a Mura és a sok erdő mindenkor lehetőséget nyújtott az itt élőknek halászatra, vadászatra és a legkülönfélébb erdei termékek hasznosítására. A település határában mindig jelentős volt a szőlőművelés. A lakosság kevés földjén főleg gabonát, kukoricát és burgonyát termelt. Az állattartásra, hosszú időn át a sertés- és szarvasmarha-tenyésztés volt a jellemző. A vidéket elkerülték ugyan a vasútvonalak, de a közúti forgalom mindig jelentős volt. Átszeli a 7-es számú főútvonal, mely bekapcsolja a nemzetközi vérkeringésbe. Letenye 1923-tól fontos közúti határátkelőhely, s ma az ország egyik legjelentősebb délnyugati kapuja.

Neve 1341-ben Letyne alakban fordult elő, 1347-ben már Letenye formában használták. Szláv eredetű helységnév, a szerb-horvátban és a szlovénben egyaránt megtalálható leto (= nyár) szóra vezethető vissza.
A XV. század végén kapott mezővárosi rangot. A török időkben sokat szenvedett, a törökök többször végigpusztították a környéket. A XVII. század végén mezővárosi rangját is elveszítette, a XVIII. század elején maradék lakosságát a pestis tizedelte meg. Csak a XX. század harmincas éveitől talált magára, attól kezdve viszonylag töretlen a fejlődése. Mezővárosi jogállását visszaszerezve 1871 és 1971 között járási székhely lett. 1989-től város.

Lakossága: kb.4350 fő
Területe: 41,74 km2
Elérhető az M7-es,és az M70-es autópályán,valamint a 7-es főúton. 
 
0 komment , kategória:  Városaink  
Az utolsó könnycsepp
  2010-01-30 19:13:03, szombat
 
 Az aluljáró homályában egy öreg bácsika kuporgott a hideg kövön. Az emberek
elmentek mellette. Nem néztek rá, vagy ha mégis furcsa semmitmondó
tekintetük szinte égetett.

Fájt neki ez a tekintet nagyon.

Ugyan mit tudják ők, miért van itt. Csak egy koldust látnak, pedig Ő több. Ő
egy ember. Egy ember, akinek ez a sorsa. Belenyugodott. A szíve mégis tele
volt fájdalommal. Egy kisfiú megállt előtte ragyogó kipirult arccal:

-Te vagy a ? - kérdezte, s szemében huncut fény csillogott.

Az ősz öregemberke megsimogatta szakállát, majd így felelt:-

- igen én vagyok. S látva a kisfiú örömét eltunt belőle a fájdalom, és
minden rossz emlék csak a jó maradt. Szívét melegség járta át, boldog volt.
Abban a percben talán a legboldogabb a világon.

Fáradtan lecsukta szemét, amiből még egy könnycsepp utat tört magának.
Utolsó könnycsepp. Szép csendben elaludt. S reggel mikor rátaláltak már
megfagyott.
 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Szép csöndesen aludj
  2010-01-30 18:57:44, szombat
 
 Szép este van. Szép csöndesen aludj.
Szomszédjaim is lefeküsznek már.
Az uccakövezők is elballagtak.
Messze-tisztán csengett a kő.
Meg a kalapács
Meg az ucca
S most csönd van.
Régen volt amikor láttalak.

Dolgos két karod is oly hűs
Mint ez a nagy csöndű folyó.
Nem is csobog csak lassan elmegy.
Oly lassan hogy elalusznak mellette a fák
Aztán a halak
A csillagok is.
És én egészen egyedül maradok.

Fáradt vagyok sokat is dolgoztam
Én is elalszom majd.
Szép csöndesen aludj.
Bizonyosan te is szomorú vagy
Azért vagyok én is szomorú.

(József Attila)
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Halálos csiklandozás?
  2010-01-30 18:53:32, szombat
 
  ,,Igaz, hogy a csikizésbe meg lehet halni?"

A csiklandozás finom érintésekkel valamint nyomással kiváltott érzet, amely a másik embert nevetésre, izmainak összerántására, védekező mozdulatokra készteti. Senki nem képes saját magát csiklandozni, és a csiklandozásra mutatott reakciók önkéntelenek, akaratlagosan nem befolyásolhatók.

Bár a csiklandozás okozta halál nem gyakori, sőt, extrém ritka, előfordulhat, hogy valaki így veszti életét. Nincs azonban semmi olyan speciális mechanizmus, ami külön a csikizés folytán lép működésbe, a kellemetlen érzéshez, nagyon ritkán halálhoz vezető okok sokkal általánosabbak.

Egyrészt halálos lehet a nevetés, ha az illető nem képes abbahagyni. Bár még a hosszú ideig tartó görcsös nevetőroham is csak ritkán életveszélyes, és a legtöbbször semmilyen maradandó egészségkárosodást nem okoz, előfordulhat, hogy valaki ,,halálra röhögi magát". Ilyenkor a szervezet kimerülése vezet halálhoz, nevetés közben ugyanis sem enni, sem inni nem lehetséges, a légző- és egyéb izmok fokozott működtetése nagyfokú legyengülést idézhet elő. Szélsőséges esetekben, főleg eleve sem egészséges emberen a nevetés - amit a csiklandozás is kiválthat - így válhat végzetessé.

A másik lehetőség szintén nem jó általános állapotú embereknél fordul elő. Szívbetegeknél a vegetatív idegrendszer szimpatikus részének túlműködése is végzetes lehet. A csiklandozás a szimpatikus idegrendszeren keresztül készenléti állapotot idéz elő, egyebek között növeli a vérnyomást és a szívritmust is. Ez a beteg szívre túlzott terhelést róhat, infarktust, szívritmuszavart, szívleállást idézhet elő.

A csiklandozás népszerű kínzómódszer volt a ,,sötétebb" korokban. A spanyol inkvizíció, a kínai császárság és az ókori rómaiak is előszeretettel alkalmazták. A Római Birodalomban az áldozatot kikötözték, lábát tömény sóoldatba mártották, majd összeeresztették egy kecskével. A kecske érdes nyelvével buzgón nyalogatta a delikvens talpáról a sót, ami eleinte a csiklandós érzés miatt volt tűrhetetlen, később viszont már azért, mert a sok nyalogatástól lejött a bőr az áldozat talpáról, és mind a só, mind a reszelős nyelv érintése elviselhetetlen fájdalmat okozott.

A bűnözők nyilvános csiklandozása azért is volt igen elterjedt büntetőmódszer, mert a fetrengő, nevető, vonagló, alkalmasint záróizmain uralkodni képtelen ember méltóságát elveszíti, így a nyilvános megalázásnak a csiklandozás remek módszere.

(forrás: www.geographic.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az új McLaren
  2010-01-30 18:46:06, szombat
 
 Megérkezett a 2010-es Forma-1-es mezőny második versenyautója is: a McLaren-Mercedes a Ferrari után egy nappal leleplezte az MP4-25-ös kódot viselő négykerekűjét, mellyel a legutóbbi két szezon világbajnokai, Jenson Button és Lewis Hamilton a csúcsra törnek.

A pilóták a csapat főszponzora, a Vodafone nagy-britanniai főhadiszállásán, Newbury-ben leplezték le az új versenyautót, amely megtartva hagyományos színét, idén is ezüstben fog pompázni - annak ellenére is, hogy a Mercedes kiszállt a csapatból, és saját istállót alapított Mercedes GP néven. A McLaren idén is a Mercedes motorjait használja majd.

Az MP4-25-ös színe tehát nem változott, a formája viszont annál inkább. Legszembetűnőbb változás az úgynevezett cápauszonyszerű motorborítás, amit eddig még nem használt a csapat.

A nagyobb üzemanyagtartály miatt (idén futam alatt már nem tankolhatnak a versenyzők) a McLaren autója a Ferrariéhoz hasonlóan hosszabb lett, és a pilótafülke mögötti rész látványosan átalakult az MP4-24-eshez képest.

A világbajnoki címvédő Jenson Button a Brawn GP-től érkezett, ahonnan hozta magával a legelőkelőbb rajtszámot is: "Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy most itt állhatok, és az egyes rajtszámot viselhetem egész évben: ez nagy felelősség, de ugyanakkor nagy büszkeség is. Ezt nagyon élvezem."

"Az első tesztnaptól kezdve azért fogok dolgozni a csapattal, hogy minél jobban megismerjük az autót és továbbfejlesszük az első versenyig. Ahogy már korábban is mondtam, az első teszten elért fejlesztések meghatározhatják az egész bajnokságot."

"Nagyszerű csapat vesz körül, és úgy érzem, otthon vagyok. Már alig várom, hogy beüljek az autóba és újra vezessek"- mondta a csapat közleményében Button.

"Láttam, hogy mekkora erőfeszítéseket tett a csapat annak érdekében, hogy megépítse ezt az autót. Őrült módjára hajtottunk, és ennek eredményeként itt ez az autó, amely igazán különlegesen néz ki"- vette át a szót Lewis Hamilton.

"Jenson és én is világbajnokok vagyunk, és mindketten hozzá akarunk tenni valamit a csapat győztes múltjához. Úgy vélem, az erős pilótafelállás nagyon fontos lesz idén, mivel több versenyképes csapat és pilóta is lesz - úgy lehetünk mi az erősebbek, ha futamokat nyerünk. Ezzel tisztában vagyunk."

"Egyértelmű, hogy meg akarom nyerni az egyéni bajnoki címet. Ugyanakkor az is fontos, hogy segítsem a csapatot a konstruktőrök versenyében. Nagyszerű év lehet az idei"- zárta a 2008-as bajnok.

A csapatfőnök, Martin Whitmarsh is nagyon optimista volt a 2010-es autó bemutatóján: "Jenson egy bajnok, aki éhes a sikerre. Ugyanez elmondható Lewisról is. Meggyőződésem, hogy nekünk van az egyik legerősebb párosunk a Forma-1-ben. Jenson és Lewis elkötelezett a közös munka iránt, ami hihetetlenül versenyképes szezont vetít előre számunkra."

A McLaren jövő hétfőn Valenciában megkezdi a felkészülést a 2010-es szezonra. 
 
0 komment , kategória:  Sport  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 190 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 190 db bejegyzés
e év: 567 db bejegyzés
Összes: 568 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12
  • e Hét: 85
  • e Hónap: 1508
  • e Év: 35405
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.