Regisztráció  Belépés
madlen23.blog.xfree.hu
Az élet legyen bármilyen mostoha, szeretni megtanit, de feledni soha....... CSIZA JÓZSEFNÉ
1955.09.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/59 oldal   Bejegyzések száma: 585 
Emailben kaptam.
  2010-10-31 15:39:44, vasárnap
 
 
Egy hajlott hátú néni (az interneten terjedő levél)

Túrázásaink során a székelyderzsi erődtemplom falánál induláshoz készülődtünk, amikor megállt mellettünk egy fekete ruhás, fejkendős, hajlott hátú néni. Egészséget kívánt, majd megkérdezte honnan jöttünk.

Amikor válaszoltunk, ezt kérdezte:
- És Magyarország tényleg olyan szép, amilyennek mondják?
Nem várta meg a választ, hanem hiba nélkül elmondta Petőfi Sándor A Magyar Nemzet című versét.

Azután elmondta, hogy 88 éves az idén. És hogy fogadjunk el tőle valamit. A szatyrában volt pár tojás és négy, azaz négy szelet kalács. Ebből kettőt nekünk adott, hogy osszuk el. Egészséget kívánt, és elcsoszogott. Egy büdös kukkot nem tudtunk szólni. Én pedig leültem a székelyderzsi erődtemplom falához, és olyat tettem, ami rohadtul nem illik bele egy 40 körüli, erősen borostás túramotoros imidzsébe.

És arra gondoltam, hogy az itthoni, magukat bal és jobboldali politikusnak
nevező, gátlástalan gazemberek, akik fröcsögő nyállal próbálják
fekete-fehérre mosni az agyunkat, akik megosztanak, nem összekötnek, akik személyes érdekharcukkal több kárt okoznak ennek az országnak, mint eddig bárki. Csak egyetlen egyszer jönnének el ide, és hallgatnák meg, ahogy egy 88 éves, görbe hátú öregasszony ŐSZINTÉN Petőfit szaval a boltból hazafelé, és négy szelet kalácsból kettőt odaad vadidegen embereknek. Talán elszégyellnék magukat, pont úgy, ahogy akkor, ott, én. Talán elgondolkoznának azon, hogy vajon ki és miért tette őket oda, ahol vannak, és hogy mi dolguk a világban.
* * *


Ki a ,,fekete ruhás, fejkendős, hajlott hátú néni"? Él még? Hány éves, hogy hívják? Mihelyst nyomára bukkantam, egy verőfényes májusi napon unokájával, Dénes Mártával és a helyi unitárius lelkész feleségével, Újvárosi Katalin székelymuzsnai lelkésznővel felkerekedtünk, és meg sem álltunk addig, amíg...

Nem messze a vártemplomtól egy mellékutcában, amint megpillantottam a kék kicsi házat, éreztem: jó helyen járunk. Három kaszafordulatnyi helyen elhevert a levágott fű - az unoka csendesen megjegyezte: nannyó kaszált ma, mert elnőtt a zöld.

A pitvaron túl, a gerendás, tapasztott falú lakószobában Lídia néni uzsonnához készülődött. Szeme-szája elállt a csodálkozástól: ,,Mit írtak?" Márta magyarázta: hogy kalácsot adott, és szavalt. ,,Elbeszélt engem Magyarországon..." - merengett.
,,Miért akarta tudni, hogy hívnak?"
Hogy kerültünk mi oda? ,,Nannyó" csak álmélkodott: valóban azért mentünk, hogy meghallgassuk?
,,Elmondom a hosszú verset. S tényleg mondjam?" Hamar döntött, kiegyenesedett, és szólt: ,,Aki verset mond, áll..."
Hangosan, tagoltan, érces, erős, mély hangon és a legnagyobb átéléssel elszavalta Petőfi: A szerelem átka című, 30 szakaszos versét. (Szerk. megj.: Petőfi Sándor írta Borjádon 1845. szeptember 26. - október 7. között.)
Megállt kezemben a toll, amíg hallgattuk: a ,,szószegő asszonyról", a ,,két átkos hegyről" szóló strófákat és a bátorítást: ,,Ne marjon a bánat fullánkos kígyója..."

A versmondás végeztével leült az asztal mellé, fejét kezére támasztotta. Még mindig hitetlenkedett: a mostani ,,kellemes látogatók" pusztán a verseiért jöttünk...
Felsejlett benne az emlék. Tényleg szavalt idegeneknek a vártemplomnál egyszer. Az is, nem mondta meg a nevét nekik.

90 éves lesz november 25-én

,,Minden reggel 6 órakor felkelek, úgy, ahogy tudok..." Fél, hogy elesik, ezért botra támaszkodik. Visszaemlékezett, honnan is a versek szeretete? Amikor
iskolába járt, a tanító bácsi szombaton egy verset tanított a magyar könyvből. A ,,román világba' " Derzs nem tartozott magyar területhez, csak szombatonként volt magyar oktatás.

Öt osztályt járt. Pedig csak négyet akart... ,,Szegény leány vótam, készültem szógálni, nem akartam menni a gimnáziumba. Nem tudtam követelni, hogy az édesanyámék adjanak pénzt. Hatan voltunk testvérek. A többi is mind el volt menve."

Lekerültek a berámázott képek a falról: egy keretben a családi fotótár. Apjuk korán meghalt. ,,Szüleim és Dénes". Sorolja testvérei születési évét: '10, '12, '14, '17, '19, és a ,,kicsi testvérem" '24-ben. Mára Margittal ketten maradtak. Soha nem veszekedtek. Az évkülönbség elmosódott: olyanok manapság, mintha ikrek lennének.

Könnyen, jól tanult. Amit valahol meghallott, már tudta. ,,Jó voltam kicsi koromban is. Helyt ülök, édesanyám megdicsért". Mártára tekintett, és nyugtázta: ,,az unokák mind jól tanultak... Veled ágáltak a tanító nénik!"
Aztán derűsen sorjázta saját emlékeit: fel kellett olvasnia a Maros és az Olt történetét. ,,Mondd el az értelmét! - kérte a tanító. Könnyedén megfelelt. ,,A testvérem nagyobb volt, az ő könyvét nem tudom, hányszor elolvastam..." Volt egy fiú az osztályukban. Szavalnia kellett a Szomorú történetet. Kezdte is, de csak a címig jutott, amit néhányszor elismételt: szomorú történet... Szomorú tör... Mire a tanító: folytasd, a gyermekek már úgy várják a ,,szomorú történetet". Jót kacagtunk az emlékidézésen, mintha ott állnák az osztályteremben. A mi nénik pedig: máig egyszuszra felmond 30 szakaszt is! ,,Jő a fülembe, megmarad az agyamba'. Hallottam, s mondtam". Kicsit restelkedik, hogy ,,ágál", de így volt.

,,Nem méssz szolgálni! - döntött a tanító - Az ötödik osztályt ki kéne járjad. És elintézte, hogy az óvodába' takarítsak." ,,Jaj, fiam, oda korán fel kell kelni - aggódott az édesanyja. De máig büszke: pénzt is kapott a takarításért, és tanulhatott a gimnáziumban.

Mikor egyedül van, akkor is mondja a verseket

Tud vallásost is. Imádságot könyvből olvassa. Elszaggatta, annyit forgatta. ,,A konfirmáción mindörökké szavaltak: a szülőknek, a lelkésznek; ,,megköszönve fáradtságát, töredelmét..." - és mondta, mondikálta azokat a rímeket, amit gyermekei, unokái, dédunokái tanítói is hallgattak azóta. ,,Ez a nehéz iskolaév a végéhez ért". Minden unokájának megtanította a Mesebeli kiskirályhoz kezdetűt. ,,Bársony itt a gyepes udvar. Szalmatetős kicsi kunyhóm palotádért nem adom."
Mielőtt elköszöntünk feltett még egy találós kérdést: ,,Úton menyen, úton halad..."
Nincs kivel beszélgessen. Nagyot hall. Nem jár a szomszédokhoz, ,,ha szólnak, nem hallom". Délután ötkor már be van zárkózva.
,,Az éjjel nem is tudok aludni..." Mintha csak unokájának mondaná: ,,Vén szatyorhoz két előkelő asszonyt hoztál! Na, te..."
Márta nekünk szólt: ,,Most egy hétig erről mesél majd" és maradt még a nagymamájával.

Megdicsérjük a saját kezűleg művelt virágos- és veteményeskertet. Hangosabban, mert nem hall jól. 70 szál viruló tulipánja van, megszámolta. És megtudtuk: akkor kell ültetni a tulipánhagymát, mikor a búzát vetik. Amikor átülteti, ad a lelkésznőnek is majd. Viruljanak, ha ő már nem lesz is. Csak hatvan szál maradt a kertben, egy-egy csokorral nekünk adott belőle. Mondván: ,,a jó Isten áldja meg egészséggel, békességgel!"
Megöleltem, de egy hirtelen mozdulattal megcsókolta a kezemet. Ugyanolyan mozdulattal, nekem is jól esett hasonlóképpen cselekednem. Elráncikált, minket alig vitt a lábunk. Hiszem, ilyen a katarzis. ,,Úton menyen, úton halad..." Kalácsot, virágot ajándékoz, és lélekbe írja verselő tudományát - kilencvenévesen. A jó Isten áldja meg egészséggel, békességge

Kocs Elemérné, született Orbán Lídia. Három gyermeke közül egy meghalt. 3 unokája, 3dédunokája van. 32 éve özvegy, 77-ben halt meg a férje.
A községházán takarított, és ő volt a falu dobosa is.


Küldd tovább légy szíves, hadd járja be a világot, és olvassa minden igaz magyar lelkű ember!

 
 
1 komment , kategória:  27. HIREK-BULVÁR  
Ágimamitól kaptam.
  2010-10-31 15:16:53, vasárnap
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!  
 
0 komment , kategória:  14. BARÁTAIMTÓL KAPOTT VIDEÓ.  
Gyönyörü rózsák.
  2010-10-31 15:08:57, vasárnap
 
  
 
0 komment , kategória:  4CZ.BÁLINTNÉ-ÁGIMAMI B.NŐMTŐL.  
Emlékezzünk...
  2010-10-31 14:44:41, vasárnap
 
  
 
0 komment , kategória:  4CZ.BÁLINTNÉ-ÁGIMAMI B.NŐMTŐL.  
Emlékezzünk...
  2010-10-31 14:38:51, vasárnap
 
  Bertók László: Halottak napja


Halottak napja: visszapillantó tükör,


vizsgája szemnek, emberségnek,


akiket te mutatsz,


azok már nem előznek.


Sebességük fűszálak élein,


porszemeken cikázik,


arcuk


csontok roncsaiban ázik.


Mértanuk pontjai között


a közúti szabályok


érvénytelenek,


életünkre igazolások.


Meghívás nélkül jelen vannak


kanyarokban, mozdulatokban,


tekintetük, mint jelzőlámpa


bennünk villan.


Tükörbe nézünk, megalázkodunk,


mindnyájan fehér bárányok vagyunk,


virágot hintünk az útra,


fejünkre hamut,


miközben őket ünnepeljük,


azaz magunkat ünnepeljük,


hisz nincsen visszaút.


Krizantémok a temetői buszon,


fejem körül virágok,


glória, mennyei kalap,


harmattal áldott.


Fehér lobogókkal a város


kiözönlik a kapukon,


mindenki megadta magát,


nem villog szurony.


Csak az évek, a nyavalyák


szűkülő sorfala vigyáz,


dércsípte árnyékuk felett


siránkoznak a fák,


megállók vasa, csonka keresztek


tükörképe szalad.


Arcom mögött a Tejút mozdulását,


köszöntöm halottaimat:


Nagyanyámat, Katona Juliannát,


s a másikat, Farkas Katalint.


Friss fakereszt ablaka mögül


nagybátyám még némán visszaint.


Aztán újra a sejtek szava.


Ülök a buszban, térdemen fiam.


Körben a téboly tűzkarikái.


Halottak napja van.
 
 
0 komment , kategória:  4CZ.BÁLINTNÉ-ÁGIMAMI B.NŐMTŐL.  
Görög citromos süti.
  2010-10-31 14:34:29, vasárnap
 
 


Hozzávalók
10 dkg búzadara
20 dkg finomliszt
35 dkg cukor
2,5 dl natúr joghurt
3 tojás
2 kk szódabikarbóna
1 citrom
csipet só

Sziruphoz
4 citrom
15 dkg cukor
1,5 dl víz
Elkészítés

1. Egy keverőtálban elvegyítjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot a sót és a szódabikarbónát.

2. Egy másik edényben habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, belereszeljük a citrom héjat és a kipréselt levéből hozzáadunk egy evőkanálnyit, majd az egészet hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és eldolgozzuk.

3. A kapott masszát belesimítjuk egy kivajazott tepsibe (30x20 cm), és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.

4. Mindeközben elkészítjük a cukros szirupot. A vizet egy kis lábasba öntjük, beleszórjuk a cukrot, a citromok reszelt héját, és kipréselt levét. Takaréklángon addig kevergetjük, míg a cukor feloldódik, majd pár percig forraljuk a szirupot.

5. Ha elkészült a sütemény, egy villával alaposan meg szurkáljuk a tetejét, és még melegen rákanalazzuk a cukros szirup felét, majd negyed óra múlva a maradék szirupot is.

6. Hidegen, kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Csikos narancstorta.
  2010-10-31 14:29:05, vasárnap
 
 


Csíkos narancstorta - haladóknak

Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg cukor
4 tojás
2 tojássárgája
2 dkg kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:
14 dkg zselatin
6 narancs
2 narancs kinyomott leve
1 citrom leve
2 tojássárgája
6 dkg cukor
1,5 dl tejszín

A díszítéshez:
3,5 dl tejszín
5 dkg étcsoki
6 szelet cukrozott, szárított narancs

Elkészítés:

1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.

2. Belekeverjük a 6 tojássárgáját, majd a sütőporral és kakaóporral vegyített lisztet is óvatosan hozzádolgozzuk.

3. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk, és előmelegített forró sütőben (200 °C) kb. 10 percig sütjük. Porcukorral behintett nedves konyharuhára borítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.

4. Egy megmosott narancs héját lereszeljük, egy másik héjából vékony csíkokat vágunk. Minden narancsot meghámozunk. A fehér belső héját és a gerezdeket elválasztó hártyát is eltávolítjuk.

5. 2 tojássárgáját 6 dkg cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk két narancs és egy citrom levét, és beletesszük a zselatint is.

6. 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A narancsok húsát felaprítjuk, és a tejszínnel együtt a krémhez adjuk.

7. Ha megdermedt a krém, a piskótára kenjük. A tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk. Egy csíkot szorosan összetekerünk (ez kerül a kapcsos tortaforma közepére), majd a többit csigavonalban szépen köré tekerjük. A tortát alufóliába csomagolva 2 órára hűvös helyre tesszük.

8. A tejszínt (esetleg egy kis cukorral) habbá verjük, bekenjük vele a torta oldalát és tetejét. A csokiból forgácsokat faragunk, és a maradék tejszínhabbal, a csokival, narancshéjjal és a cukrozott narancsszeletekkel kidíszítjük a tortát.
Jó étvágyat hozzá!
 
 
0 komment , kategória:  18.RECEPTEK-SÜTEMÉNYEK.  
Emlékezzünk...
  2010-10-30 18:38:03, szombat
 
 

 
 
2 komment , kategória:  22. CZETO MIRJAM BARÁTNŐMTŐL.  
Emlékezzünk...
  2010-10-30 18:35:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  17.GYNÉ-JULA BARÁTNŐMTŐL.  
Emlékezzünk...
  2010-10-30 18:31:26, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  6. SZABÓ IRÉNKE BARÁTNŐMTŐL.  
     1/59 oldal   Bejegyzések száma: 585 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 585 db bejegyzés
e év: 5727 db bejegyzés
Összes: 24995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 299
  • e Hét: 2773
  • e Hónap: 21737
  • e Év: 102152
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.