Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Vízdijak???
  2010-10-10 22:19:36, vasárnap
 
 




Vizdíjak???

FELHÁBORÍTÓ és DÖBBENETES!!!

Lehet, hogy már ismert...

Tárgy : 3 dollár egy köbméter víz

Röhej, Afrikában fél dollár, nálunk 3 dollár egy köbméter víz.

Az alábbi statisztika talán gondolkodásra késztethetne mindenkit!


Víz!!!

Néhány adat a NatGeo-ból:

USA legmagasabb vízdíj: San Diego 1,65 USD
Ausztrália legmagasabb vízdíj: Sydney 1,61 USD
Japán: Kumamoto 1,04 USD
Ázsia: Szingapúr 0,61 USD
Afrika: Windhoek 0,42 USD
Európa: Budapest 2,89 USD

Más európai városok:

Róma: 0,50 USD
Amszterdam: 0,93 USD
Írország: 0,00 USD
Spanyolország: 0,62 USD
Finnország: 1,22 USD
UK: 1,46 USD

Ami közelít hozzánk: Belgium: 2,37 SD és találtam mégis egyet, ami magasabb Dánia: 3,43 USD

Épp ma vettem meg a NatGeo. legújabb számát. A 88. oldalon található benne egy statisztika a világ városaiban 1 köbméter vízért fizetendő vízdíjról.

Szerinted hol a legmagasabb ez a díj? - MAGYARORSZÁGON!!!

Döbbenetes. Mi a fene folyik itt?

Nem Magyarország alatt található az egyik legnagyobb édesvíz lelőhely?

Azonnal elkergetni a betolakodott; vízkimérő; idegen cégeket! (Ahogy Pécsen is tették!)
És azonnal számon kérni azokat a hazaáruló magyar politikusokat, akik eladták a vízvagyonunkat!

Döbbenetes....





 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Vegyész a vörös iszapról
  2010-10-10 21:22:27, vasárnap
 
 





Vegyész a vörös iszapról

Egy vegyész ismerősöm összeszedte a gondolatait a vörös iszap kapcsán. Gondolom hasznos lehet.

Idézem:

Sziasztok,

Mivel sokan érdeklődtek nálam/tőlem, mi is ez a vörös iszap, összeírom a legfontosabbakat.

Nos:Az alumínium ércét, a bauxitot őrlik lisztté, és ebből az aluminium tartalmat nátrium-hidroxiddal vonják ki. Mivel az érc nem tiszta, az oldhatatlan anyagok (agyagásványok, feltáratlan bauxit, kőzetliszt, stb) egy rozsdától vörös, iszap sűrű anyaggá állnak össze a folyamatvégén. Ennek neve találóan vörös iszap. Ezt jobb helyeken kicentrifugálják, illetve szeparátorokban ülepítik,majd tömbökké sajtolják, és többnyire a vaskohászatban felhasználják. Nem mellesleg
ez a vörös iszap érték is lehet, mert igen dús galliumban, germániumban, amik a félvezetőipar aranyát jelentik. Magyarországon nem sz*rakodnak vele, kiengedik a természetbe, "osztjólvan". Mivel nem víztelenítik, benne marad anátrium-hidroxid, ismertebb nevén a marólúg egy része is. A zagytárolók kialakításánál - igen régi történet - nem vacakoltak aláfóliázással, agyagos vízzárással, hanem letaroltak egy területet, köré huztak egy gátat, "osztjólvan." Az iszap az ülepedéses tömörödés során nagyjából úgy is elvégezte ezt a drága munkát.
Eddig az eddigiek.

Gátszakadás: Nekem fura ,hogy az orbánváltás után következett ez be, és nem a nagy tavaszi esőknél, mikor minden más tározó roskadozott. Mostanában is voltak esők, de közel sem annyi, mint korábban, amikor is kibírta a tározó.Az is érdekes, hogy a gát olyan helyen szakadt át, ahol a lehető leglátványosabb, de egyben talán legkevesebb emberi/anyagi áldozatot szedő variáció történt meg. A kis ember pedig mindig is gyalog áldozat volt a nagy emberek sakk játszmáiban.

A tragédia: első sorban a hullámfront, ami végig száguldott erdőn-mezőn-falun. Ez, a közvetlen fizikai kontaktusnál egy normál tempójú autó becsapódási erejével mé ütést mindenre. Ez az erő természetesen függ a hullámmal közvetlenül találkozó felülettől. Amint ez megtörténik, olyan súlyos tárgyak (autók,gépek,kerti bútorok, farönkök) indulnak útnak, amiket maga a sodrás esetleg nem is tudna kimozdítani. Mint a vulkánilaharoknál és a cunamiknál, itt is az uszadékok romboló ereje okozza a legnagyobb kárt, és a legtöbb sérülést. Amint az első hullám tovahalad, mögötte a sűrű, iszapos anyag áramlik. A nagy sűrűség és a relative magas viszkozitás miatt ennek eróziós hatása is jelentős, ami a tereptárgyak sodrás felőli részén közvetlen kimosódást, mögöttük viszont komoly örvényáramlást eredményez. A szemből érkező nyomás plusz kimosódás, illetve a hátulról jövő szívóerő újabb rönkfákat, kimosott fatörzseket visz magával. Ezek ütközése emberrel, tárgyakkal nem szorul magyarázatra. Az utcák terelő hatása, a ház falaknál magasra csapó hullámok valamennyire irányítják, de egyben koncentrálják is az áradat erejét. Az elsodort emberek és állatok a gyors sodrás, a sűrű iszap miatt vannak még veszélyben.
És a legfontosabb: a lúg. Értesüléseim szerint 12-13pH-t mértek az áradatban, ami kb 1%-os lúgkoncentrációnak felel meg. Ez folyósabbá teszi az iszapot, ami a nagy területen való szétterülést eredményezi. Ez a legjobb hatása. Rosszabb, hogy ez a kevésnek tűnő mennyiség szembe kerülve nagyon rövid idő alatt vakságot okoz, így ember és állat, ha a fején átcsapott az ár, gyakorlatilag elveszett. Lenyelve a száj és a nyelőcső felmaródását okozza. A gyomrot kevésbé támadja, mert azt vastag nyálka, és a lúgot közömbösítő sósav védi. A bőrre kerülve pillanatok alatt feloldja a bőrt takaró vékony zsírréteget, majd ugyanígy a bőr rétegeit is. Ez erős égő, maró érzéssel jár, nagyon fájdalmas. A ruha csak súlyosbítja a dolgot, mert szivacsként szívja magába a marólúgot, és azt a bőrön tartja. Tovább súlyosbítja a marást azzal, hogy a mozgásnál dörzsölő hatást fejt ki, és a megmart felületeket egyrészt irritálja, másrészt az elkocsonyásodott szöveteket is letörli, ezzel szó szerint friss húst ad a maró anyagnak. Ráadásul a körmök alatt, hajlatokban, sérülésekben a marólúg megül, és napok múlva is eszi a szöveteket, súlyos gyulladást okozva még napokkal a menekülés után is.

Emberi értékek: a lúgnak olyan erős maró hatása van, hogy az üveget is megmarja. Itt, "szerencsére" a "kis" koncentráció és a rövid behatási idő miatt erről szó sincs. Az ekkora koncentrációjú lúgkőnek a legtöbb anyag ellen áll egy ideig. Gond ott van, hogy az iszap ezt a behatási időt nyújtja el. A festékek lemaródnak, a vas korrodál, ám az alumíniumtárgyak (utcai lámpák, táblák tartóoszlopai, az autók motorjának borítása) gyakorlatilag feloldódnak. Ez ott jelentős, ahol ezek a tárgyak a kisebb-nagyobb tavakban megállt vörös iszapban ragadnak.

Környezet: A földeken szétterült vörös iszap, a lúg tartalom miatt gyakorlatilag sterilizálja a környezetét .A talajlakó mikroorganizmusok, rovarok, állatok ugyanugy elpusztulnak, mint a
gombák és a növényvilág. A mikroorganizmusok hiánya a talajban a lebontást állítja meg, a növények gyökérzetének legfinomabb részei pedig szintén az oldódás áldozatául esnek, a teljes növény pusztulását eredményezve. A pusztuló növények rothadása negativan hat - majd, ha tud rothadni - az élővilágra, és a növények hiánya miatt a magasabb rendű élet sem térhet vissza, táplálék híján. Kell legalább egy év, mire a helyzet nagyjából rendeződik. Az iszap felszínét az erózió kikezdi, megbontja, a lúg a levegő szén-dioxidjával reagál, és nátrium karbonáttá (sziksó) alakul. Még így is lugos, de nem annyira. Az aluminium és a nehéz fémek nagy része a talaj felső ötven centijében többé-kevésbé megkötődnek, a sziksóval együtt. Hosszú évek esőzései ezt mind lassan-lassan belemossák az alsóbb rétegekbe, ahol egy részük megkötődik, más részük a talajvízben jelenik meg, de ennek koncentrációja már csak műszerekkel és a bulvársajtó pánikkeltő, felelőtlen riogatásaival mérhető. Ahogy a mostani radioaktivitás is, ami ugyan megvan, de olyan minimális, hogy egy zsák szuperfoszfát ehhez képest Csernobil. Komoly sugárzó anyag az ajkai szén volt, amit meg évtizedekig égettek az emberek, a hamuját meg szétszórták az udvaron és a kertben, mégsem világít senki.
De jelenleg a szikes földnél tartunk: Ezen már meg tudnak telepedni a szél által odasodort mikroorganizmusok. Ezek először lebontják, amit lehet, majd lassan megjelennek a sziktűrő növények, vagy ha szerencsénk van, az un. "pionirtársulások", amit mi közönségesen "gaz"-nak hívunk. Tipikus példájuk a szántóföldek szélén burjánzó vegetáció. Mikor ezek megélnek, és nőlnek valamennyit, megélnek rajtuk a rovarok, majd erre épülve a kisebb rágcsálók, később a többi állat.

Lassan visszatér az ÉLET, de persze ez több évig is eltart. Néhány évtized múlva pedig mindez a történelem figyelmeztető példája lesz,a földben egy vörös üledékréteggel, és nyolc emberrel, akiknek még élniük kellett volna, akiknek szeretni és szerettetni kellene még évekig.

Nagyjából ennyi. Ha tovább külditek, a többiek emil címét töröljétek ki a spames adathalászok miatt.

Ez az elektronikus levél (e-mail) és a hozzá kapcsolt fájlok kizárólag a Címzetteknek szólnak, a bennük foglalt információk bizalmasak lehetnek, melynek titokban maradásához a Fővárosi Gázművek Zrt.-nek jogilag méltányolható érdeke fűződik. Amennyiben valamely hiba folytán Ön nem a Címzettje ennek a levélnek, kérjük, semmisítse meg, és értesítse a levél küldőjét. A teljes levél az elküldés előtt vírusellenőrzésen esett át, de a vírusmentességére nincs semmilyen garancia, ezért kérjük, ellenőrizze azt! Tájékoztatjuk, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt.-hez beérkező (válasz) leveleket szoftver ellenőrzi a cég levelezési politikájának betartása érdekében és a nem megfelelő leveleket (pl. vírus-, audiovizuális-, kép-, futtatható-tartalom) a feladó értesítése mellett, a kéretlen levelet (spam) értesítés nélkül törli.






 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Ipari katasztrófa - 2010.10.04.
  2010-10-10 00:08:18, vasárnap
 
 




Ipari katasztrófa - 2010.10.04.

Az ajkai tározók 50millió m3 szürke,30millió m3 vörös iszapot tartalmaznak! (13pH-s,erősen lúgos kémhatású).Gátszakadás történt az egyik kazetta(tároló) egyik sarkánál és 0,7-0,8 millió m3 vörös iszap kiömlött. Egy kazetta nyilvántartás szerinti vörös iszap mennyisége 300 000m3 (0,3millió m3 ),ugyanis a cég csupán 300 000m3 vörös iszap kiömlése esetére rendelkezett katasztrófavédelmi tervvel,tehát ennyit szabad lett volna tárolni egy kazettában.Vagyis a tény : megemelt gát és túltöltés... És hol a további védekezési terv az 50+30 millió m3-re,vagy annak valamilyen arányos részére? Pedig a vagyon átvételekor volt erre elkülönített pénz és felelősségvállalás.

Az ajkai tározóból 2010.október 4-én 12:30-kor ("szerencsére" nem éjszaka! ) kiömlő vörös iszap 0-1,5-2 méter magasságban hömpölygött Kolontár,Devecser,Somlóvásárhely községek házai között,majd a Torna patakba ,onnan a Marcalba,majd Győr felé haladva,a Rába és Duna vizét veszélyeztetve.

Hatalmas emberi tragédia történt : hét halott,három ember eltűnt és 150 fő feletti ,kórházi ellátást igénylő égési sérült ... ,lakás és egyéb vagyoni kár ,élővizek, halak,növények, házi állatok, pusztulása és ezekhez kapcsolódó további emberi tragédiák. Tolnay Lajos /top 100-as lista 21.helyén 23milliárd Ft-al/ 40%-os tulajdonosa és két 30-30%-os tulajdonosa van a Magyar Aluminium Zrt-nek,melynek tározójából tört ki az iszapár. 1995-ben gyorsított menetben , 1,5 hónap alatt privatizálták az egész alumíniumipari ágazatot : átfogóan "rendezték". Végül minden jogi és egyéb ügyek "tisztázását" követően 1998 januárjában /választások előtt/,Csiha Judit akkori privatizációért felelős tárca nélküli miniszter véglegesen lezárta a magánosítást azzal,hogy: "sikerült érvényre juttatni a privatizációs stratégia valamennyi prioritását".Még a Horn kormány alatt, jóval érték alatt privatizáltak.(Akkori álszent indokkal,hogy ne a külföldiek jussanak hozzá ).Aztán a Szakonyi Péter- féle top 100-as milliárdos listán mi is láthatjuk mi volt a prioritás : a magánzsebek milliárdokkal való kidagasztása./ Magyar Nemzet 2010.10.06-i szám,7. old. Vörös iszap, Torkos Matild elemző cikke./ Ez a cikk ugyan nem tartalmazza a Gyurcsány,Apró Piroska,Tolnay,Bakonyi...klánok mosonmagyaróvári/Motim/ ,balassagyarmati/Fémipari/... a Köbal-t...és az összes,16-17 alumíniumipari cég "megvásárlásait" és a szennyezett szilárd(?) hulladék régi bauxit bányába tömködését (vízforrások szennyezési veszélyét), mégis megdöbbentő ismeretanyag a harácsolásról,a korrupció különféle megnyilvánulásáról....

Az egyik 30%-os tulajdonos az a Bakonyi Zoltán/ top 100-as lista 28.helyén 16,5milliárdFt-al / (apja Bakonyi Árpád,a volt Hungalu Rt elnöke a privatizáció idején),aki cinikusan azt hazudta most ,a katasztrófát követően (7 halott ,3eltűnt és több mint 150 égési sérült,valamint vagyontárgyak ,épületek tönkremenetele után) ,hogy a vörös iszap nem veszélyes,ártalmatlan anyag /mondhatta,mert a 2004-ig veszélyesnek minősített iszapot 2004-ben nem veszélyesnek minősítette a kormány /...,hogy a kár nem milliárdokban mérhető (amit Illés Zoltán a környvédelmi államtitkár állított),hanem csak 10millió Ft-os nagyságrendű. Ugyanis eddig azt is megtehették,hogy csak 10 millió Ft kárra kötöttek biztosítást,ezért egyértelmű számukra,hogy az egész katasztrófa utáni kár is valahol csak e körüli összeg. Továbbá ebben a drámában merte cinikusan mondani,hogy csak slaggal kell lemosni az iszapot. Vagyis mindenütt "ügyeskedés", cinikusság..., megtehették, mert a tömeg nagy része eddig bizalmat szavazott nekik.

A másik 30%-os tulajdonos Petrusz Béla/top 100-as lista szintén 28.helyén 16,5milliárd Ft-al / az inotai alu kohó igazgatója volt a privatizáció idején.

Ezeket az embereket nevezte ki "véletlenül" az állami vagyonkezelő 1995 májusban vezetőknek, akik ezt a privatizációt levezényelték...maguknak. Miközben Bokros Lajos megszorító intézkedései súlytották a lakosság nagy részét , ők meggazdagodtak apáról-fiúra (Bakonyi család), mert volt példa : Apró-Gyurcsány család .

Tolnay Lajos 2002-ben azt állította,hogy a Ft erősödése miatt romlott a Mal Rt gazdálkodása és a korábbi évek 4 - 4,1milliárd Ft nyeresége csak 1,4 milliárd Ft ...

A környezetvédelmi feladatokért is sokat tettek: 1997-ben megszüntették az ÁPV Rt. környezetvédelmi igazgatóságát és szűkítették a Környezetvédelmi Minisztérium privatizációs témákbani eljárását ,hiszen a felettes közigazgatási államtitkár Szilvásy György és az Altusz elnöke Gyurcsány Ferenc már akkor is jó kapcsolatokat ápolt egymással. Így az ajkai környezetvédelmi célra önerőből 2011-ig vállaltak 3 milliárd Ft. ráfordítást,azzal a szerződésben foglal - több,mint nevetséges - kötelezettséggel,hogy a vételár 10%-át vagyis 1 (azaz egymillió) Ft -ot kell büntetésként kifizetni,ha ezt nem teljesítik.

Mostanra annyi emberség sem maradt bennük,hogy a családokat ,községeket és az egész országot súlytó tragédiát követően együttérzésüket fejezzék ki.

MJ

A PRIVACIZÁCIÓ IDE ILLŐ ADATAI:

A húsos fazék közeliek ellenőrzés nélküli,máig ködös privatizációja (???Ft - vagyon és hatalomátmentés):
1988-90 Németh Korm.Spontán privacizáció,
1990-94 Antal-Boros korm. /350 milliárd Ft/
1994-98 Horn korm. /1150 milliárd Ft/
1998-2002 Orbán korm. /360 milliárd Ft/
2002-2006 Medgyessy-Gyurcsány korm. - 2006-2010Gyurcsány korm. /1170 milliárd Ft/

...és amit most hallottam, igen érdekes: ahol bauxit van ott URÁN is van!!!


Hogy mi is történt 2010.október 4-én, ma még nem lehet pontosan tudni, de ami nagyon különös, a szerencsétlenség az önkormányzati választások másnapján következett be?!







 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2175
  • e Hét: 7397
  • e Hónap: 47218
  • e Év: 225093
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.