Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Heim: felére kell csökkenteni
  2010-10-11 20:39:27, hétfő
 
 
Heim: felére kell csökkenteni a rokkantnyugdíjasok számát


2010. 10. 11. 10:11|Gazdaság » Gazdaságpolitika

A közkiadásokon, a rokkantnyugdíjasokon és az állami bürokrácián spórolna Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. alapítója, aki a Népszabadságnak adott interjújában kifejtette, hogy miből lehetne a kormány jövő évi adócsökkentését finanszírozni. A befektetési szakember hivatalosan nem tanácsadója a kormányzati szférának, véleményére azonban adnak a befolyásos honatyák.

Heim Péter szerint a 29 pontos akcióterv viszonylag jól összerakott csomag, de a bankadót például finomabban kellett volna bevezetni. A szakember szerint célszerűbb, ha szabályozásokon keresztül érné el a kormány a nagy profittermelő, de monopoliszikus jegyeket magukon hozdozó ágazatokban - mint például az energia, vagy távközlési szektorban - valódi verseny alakuljon ki. Az így nyert megtakarítás pedig egyéb fogyasztáson keresztül adóbevételt hoz a büdzsének - fogalmaz.

Elmondása szerint az banki különadó valamilyen mértékig fékezi a hitelezési aktivitást, de az amúgy se lenne erős. A Századvég elemzőinek számításai szerint 2011 végéig nem lesz kimutatható növekedés a hitelállományban, esetleg csökkenhet is az állomány. Fordulatra 2012-től számítanak, de ez függ a bankrendszer tőkehelyzetétől is.

Heim szerint elérhető a 2,5 százalékos növekedés. Lökést adhat még a lakosság fogyasztása, ami idén mélypontra jutott. Itt vannak tartalékok: elképesztő mértékű a visszatartott fogyasztás, elég ránézni a megtakarítási rátára, ami a legutóbbi negyedévben kilenc százalékra szökött fel.

Ha nem száll el megint a forint - a Századvégnél úgy számolnak, hogy 290 forint fölé csak rendkívüli esetben gyengül az árfolyam -, s valóban lesz adócsökkentés, ami 150-200 milliárd forintot hagy az adózóknál, akkor a lakosság zsebében több pénz marad jövőre, például a devizahitelek törlesztésére, és a fogyasztásuk két százalékkal nőhet 2011-ben. Hitelezés nélkül a beruházás nem tudja húzni a gazdaságot, vagyis az import nem fog elszaladni, ami azt jelenti, hogy a külkereskedelmi mérleg jövőre is javítja a GDP-t.

Az interjúból az is kiderül, hogy a bankoknak jövőre is muszáj lesz befizetniük a 200 milliárd forintra rúgó bankadót, mivel - ahogy Heim mondja - elkövettek egy nagy hibát: túlságosan kiugró eredményről számoltak be még a válság idején is. Ebből a politikai elit azt a következtetést vonta le, hogy a magyar bankrendszer mindent kibír.

Heim úgy látja, az adócsökkentéstől várt megtakarítás nagyságrendje alapján nem lehet letisztult formájában megvalósítani az egykulcsos szja-rendszert. Kiadási oldalon drasztikus beavatkozásra van szükség: reálértéken be kell fagyasztani az összes kiadási főösszeget, kivéve a rendvédelmet és az egészségügyet. Szerinte már idén hozzá kell nyúlni a rokkantnyugdíjas-ellátáshoz, és a 400 ezer rokkant nyugdíjas felét ki kell küldeni a rendszerből. "A fele valószínűleg munkanélküli lesz, a másik fele most is dolgozik, csak feketén" - hangsúlyozza.

A feketézőket nem csak a nyugdíjrendszerből kell kiszórni, hanem a közösségi közlekedésből is ki kell szorítani a potyautasokat az e-ticket rendszer bevezetésével.

Azt mondja, hogy a GDP 1-2 százalékával több pénzt kellene az egészségügyre fordítani. A költségvetésben van 13 ezermilliárd forint, az egészségügy ennek az összegnek mindössze 11 százaléka. A kamatkiadások 9 százalékát stabilnak tekintve marad nyolcvan százalék, amiből könnyen át lehet csoportosítani. Lehet találni forrásokat a közösségi közlekedésben, de a szociális ellátórendszerben is óriási tartalékok vannak. Az állami bürokráciából is kivehető 50-100 milliárd még a következő években, és be lehet fagyasztani a közszférában a béreket. De az egészségügyön belül is vannak belső tartalékok: például az államnak nem azt kellene támogatnia, hogy az emberek minél több gyógyszert egyenek, hanem a gyógyulást segítő rehabilitációt.


Szerző: Népszabadság

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/heim-felere-kell-csokkenteni-a-rokkant nyugdijasok-szamat-330007?honnan=Nemzeti_Hirhalo
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vasútnál mintegy 500 millió
  2010-10-11 20:37:14, hétfő
 
 
A vasútnál mintegy 500 millió forint kár keletkezett
2010, október 11 - 18:36

A vörösiszap- katasztrófa miatt a MÁV-csoport jelenlegi kára mintegy 500 millió forint - közölte a vasúttársaság hétfőn.

A vörösiszap- katasztrófa miatt a MÁV-csoport jelenlegi kára mintegy 500 millió forint - közölte a vasúttársaság hétfőn.

Ebből az infrastruktúrában 400 millió forint a kár, amiből 300 millió forintot tesz ki a pályában keletkezett kár helyreállítása, további 100 millió forintot a megrongálódott biztosítóberendezési, távközlési és erősáramú kábelek újrafektetése. A fennmaradó 100 millió forint a vonatpótló buszok rendelése, a kitelepülőket szállító mentesítő vonatok közlekedtetése, a tehervonatok kerülő úton történő továbbítása miatt keletkező többletkiadás.

A MÁV Zrt. közlése szerint megközelítőleg 1.500 méteren vágánybontást kell végezni, a szennyezett anyagokat kitermelni, a biztosítóberendezési, távközlő és erősáramú kábeleket és szerelvényeket újrafektetni, építeni.

Hétfőn eltávolították a mintegy 1.500 méter hosszban a vörösiszaptól szennyezett síneket és betonaljakat. Várhatóan csütörtökre a szennyezett zúzottkövet, valamint az egyéb elemeket is eltávolítják. A síneket és a betonaljakat megtisztítják a szennyeződéstől. Ezt követően péntektől kezdik teríteni az új zúzottkövet, majd a megtisztított síneket és aljakat visszateszik, de még így is 200-250 méter hosszan új síneket és aljakat kell lefektetni.

A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy a helyreállítás tervezett üteme abban az esetben valósulhat meg, ha nem történik újabb gátszakadás. A MÁV folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem szakembereivel, és ha nem történik váratlan esemény, vagy további gátszakadás, 2-2,5 hét alatt helyreállítják a vasúti pályát - közölte a vasúttársaság.



mti - barikad.hu

http://barikad.hu/vas%C3%BAtn%C3%A1l_mintegy_500_milli%C3%B3_forint_k%C3%A1r_kele tkezett-20101011
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akkor összefoglalnám a MAL ZRt
  2010-10-11 20:36:24, hétfő
 
  Akkor összefoglalnám a MAL ZRt. álláspontját:

a vörös iszap nem veszélyes, ellenben igencsak jó az öntartó képessége, így alig folyt ki valamicske a tározóból. Különben is erős slagos lemosással el lehet távolítani, egyébként meg egy uniós normatíva szerint még veszélyes hulladék ...tovább »nak sem minősül, a céget pedig az égvilágon semmiféle felelősség nem terheli, hiszen egy órával a gátszakadást megelőzően még mindent rendben találtak, milliárdos károkról beszélni pedig butaság.
Én meg azt gondolom, hogy irgalmatlan nagy szerencséje az ajkai vállalat vezetőinek, hogy a családtagjaikat gyászoló, eltűnt hozzátartozóikat kereső, borzalmas körülmények közepette földönfutóvá lett embereknek most épp nem nagyon van érkezésük internetes híradásokat böngészni, és az esti híradó megtekintése se tartozik a napi rutinhoz. Máskülönben már túl lennénk pár kőkemény nyaklevesen, és néhány markos falusi beledörgölte volna a cégvezetők orrát az iszapba. Sőt, slagozás is lett volna, csak nem úgy, mint azt a timföldgyárosok ajánlották.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy fideszes kerület piszkos t
  2010-10-11 20:11:22, hétfő
 
  Egy fideszes kerület piszkos titkai

http://vimeo.com/15346424
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megalakult a csontfideszes méd
  2010-10-11 20:01:20, hétfő
 
  2010-10-11. 19:19
Megalakult a csontfideszes médiatanács



Öt taggal létrejött hétfőn a médiatanács, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutóda.
Az Országgyűlés hétfőn 259 igen szavazattal, 89 nem ellenében egy tartózkodással döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának létrehozásáról.
A jelöltek megválasztását a kormánypárti képviselők mellett a független Molnár Oszkár támogatta, az MSZP és a Jobbik frakciójának tagjai nemmel szavaztak, míg az LMP képviselői a szavazás előtt kivonultak.
A médiatanács öttagú: elnöke Szalai Annamária, az NMHH elnöke, aki a kinevezés tényével és időpontjával a médiatanács elnökjelöltjévé is vált.
A további négy tagra az Országgyűlés e célra létrehozott eseti bizottságának fideszes többsége tett javaslatot a parlamentnek; a tagok: Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Mindannyiukat a Fidesz jelölte.
A jelölő bizottság - amely az első körben nem tudott konszenzusra jutni - a második körben, hétfőn döntött a jelöltekről, ekkor kétharmados többséggel fogadták a Fidesz négy jelöltjét, a KDNP visszavonta a jelölést, a három ellenzéki jelöltet pedig leszavazta a többség.
A médiatanács tagjait 9 évre választotta meg az Országgyűlés; a jogszabály szerint a médiatanács elnöke a miniszteri illetmény 60 százalékának, a médiatanács tagjai pedig a közigazgatási államtitkár illetménye 75 százalékának megfelelő mértékű tiszteletdíjban részesülnek.
A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.
A médiatanács a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ennek érdekében ellátja a médiapiac és a szomszédos piacok felügyeletét, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacok szereplőit, és meghozza a törvényben szabályozott monopóliumellenes hatósági döntéseket; illetve figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.
Költségvetését az Országgyűlés hagyja jóvá.
Az öttagú médiatanács döntéseit fő szabályként egyszerű többséggel hozza, kétharmados többség kell viszont a szavazás első fordulójában az országos, körzeti és helyi műsorszolgáltatási pályázati felhívás meghatározásához, valamint az országos, körzeti és helyi műsorszolgáltatási jogosultságokra kiírt pályázatok elbírálásához. Ha az utóbbiban a szavazás első fordulójában nem született határozat, a médiatanács legkevesebb három, legfeljebb nyolc nap elteltével új szavazást tart, amely esetben a határozat meghozatalához az öt tag egyszerű többsége szükséges.
Az Országgyűlés július 22-én, a Fidesz és a KDNP szavazataival fogadta el a médiát és a hírközlést szabályozó törvények módosítását, amely döntött a médiatanács létrehozásáról.
(MTI nyomán)

http://kuruc.info/r/2/67733/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kezdeményezték Bakonyi előzete
  2010-10-11 19:53:50, hétfő
 
  2010-10-11. 19:22
Kezdeményezték Bakonyi előzetesét - volt pofája panaszt tenni meggyanúsítása ellen


Vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezérigazgatója hétfő reggel óta tartó, nemrég véget ért gyanúsítotti kihallgatásán - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-vel.
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását - tette hozzá Bényi Mónika.
Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként a rendőrség.
(MTI)

http://kuruc.info/r/2/67734/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mozgolódnak az elvtársak.
  2010-10-11 19:43:51, hétfő
 
  Mozgolódnak az elvtársak.
2010.10.06. 09:15 :: Pilu


A jó helyzetfelismerés kulcs a politikában, túlélés és a hatalom záloga. A jelenlegi helyzet pedig az, hogy az MSZP megszűnt létezni, összedőlt. Építkezni viszont a romokon lehet, és jól látja ezt Gyufa, valamint Szili is. Olyanok ők, mint a rafkós tőzsdei spekuláns, aki látva a piac összeomlását bevásárol. Mert ennél nincs lejjebb, innen csak felfelé mehetnek, és aki most élére áll az eseményeknek, az akkor is vezér lesz, ha a baloldal népszerűségi görbéje felfelé veszi az irányt. Most kell a trónra törni, gyerekjáték megszerezni.

A piac másik oldala: a Fidesz szanaszét nyerte magát a parlamenti választásokon éppen úgy, mint az önkormányzatin. Soha nem látott népszerűségnek örvend, és tegyük hozzá rögtön, nemhogy eddig nem láttunk ilyet, de eztán sem fogunk. Tudni kell, ennél népszerűbb - matematikailag - nem lehet, ergo innen csak lefelé vezet az út. Plusz, ha figyelembe vesszük azt a törvényszerűséget, miszerint kormánypárt regnálása alatt mindenképpen veszít támogatottságából, akkor készpénznek vehető, hogy hamarosan jelentősen zuhanni fog a Fidesz támogatottsága, és ezzel egy sokszázalékos rés nyílik a politika piacán, - szerencsés esetben - középtájon. Erre lehet majd rárabolni, és ezt még a debilnek tűnő, ám igen rafinált Fletó is látja.

Összefoglalva:

- Jobb, ha a polgártársak bekötik a biztonsági öveket, mert a népszerűség hullámvasútján most jön a lejtő. Ez tutinak látszik még akkor is, ha a kormány nem kényszerül népszerűtlen intézkedések bevezetésére.
- Az ebből adódóan "felszabaduló" szavazatokért a másik oldalon már most megindult a harc.

http://pilu.blog.hu/2010/10/06/mozgolodnak_az_elvtarsak
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kis nyű kidugja a fejét a tr
  2010-10-11 19:40:22, hétfő
 
  A kis nyű kidugja a fejét a trágyából, és ezt kérdezi a mamájától:
- Anyuci! Mi az a csodálatos kék felettünk?
- Az, az ég, kisfiam.
- S mi az a ragyogó sárga az égen?
- Az a nap, kisfiam.
- És az a pompás zöld körülöttünk? ...tovább »
- Az a fű, kisfiam.
- Anyuci, ha minden olyan csodálatos kint, akkor mi miért élünk itt a szarban?
- Ez a hazánk, kisfiam!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Lassan összeáll a kép...
  2010-10-11 19:23:53, hétfő
 
  Lassan összeáll a kép...

Fazekas Bandi somlói borász barátunk szokása szerint nem kertel, mondja egyenesen a valót. Pont megkérdezték ma este a HírTv-n.

Ígyhát el is mondta, amit mások elhallgattak. Például azt, hogy tározót azóta nem építenek, hogy az ajkai erőmű áttért a fatüzelésre (magyarán: irtják a bakonyi rengeteget) és a fahamuból nem lehet tározót építeni. (Ha nem zárták volna be a bányákat - merthogy még 22 évre elegendő szénvagyon volna ott is a felszín alatt - lenne munkahely, lenne fizetőképes kereslet a városban, lenne fűtés és lenne salak, amiből megerősíthetik a tározókat és építhetnek újakat. És csoda, hogy ezek megint visszaválasztottak egy mszp-s polgármestert. - A.)

Aztán azt is mondja, hogy látták nap, mint nap, meg a falubéli dolgozók is mind elmondták, hogy három hete javítgatták már a gátat. Meg azt is, hogy a tragédia napjának reggelén 8:30-kor már erős szivárgás indult a gát adott sarkánál, de a lakosságot mégsem értesítették a veszélyről. (Ennek fényében igen érdekes, hogy állítólag a veszprémi környezetvédelmi hatóságok két hete mindent "rendben" találtak, meg az is, hogy az aznapi bejárás is mindent "megnyugtatónak" vélt. Ezzel hát meg is volnának az elsőként életfogytig börtönbe vonulók. - A.)

3 és fél órája lett volna a lakosságnak elmenekülni, ha értesítik őket. A gát délben szakadt át. Eddig hét halott, sok eltűnt (tehát szintén halott) és ki tudja, mit nem vallanak be. Vörös Áradat...

A.


*** www.nemzetihirhalo.hu *************
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Túl vörösök
  2010-10-11 18:46:26, hétfő
 
  Túl vörösök
2010-10-11 05:59:08

Lapzártáig nem érkezett hír arról, hogy kiszakadt-e újra a kiürített Kolontár felett magasodó zagytározó. Ennek is lehet örülni. Meg annak is, hogy Illés Zoltán államtitkár szerint ha mégis megtörténne a baj, a sűrű iszap már nem rohamként öntené el a környék házait, mert a lúgos lé egyszer már kifolyt onnan, s a lassan haladó iszap támadása ellen talán könnyebb védekezni.

Mindez már nem segít a 78 éves Kovács Imrén, akit Kolontárról sodort az ár Devecser határába. Imre bácsi a tudósítások szerint 35 éven át dolgozott a vörösiszap-tározót fenntartó Mal Zrt.-nél. Minden részvétünk az övé és családjáé. És mindazoké, akik életükkel fizettek azokért, akiktől a fizetésüket kapták.

Ám vannak számosan olyan túlélők, akikben ott pörög a megválaszolhatatlan kérdés: mi lesz a munkahelyével, ha leáll az üzem, s ha a leállás miatt nemcsak háza nem lesz, de munkabért sem kap? Pénz nélkül ma már nem lehet élni, de fedelet már ígért a kormány. A szerencsétlen timföldgyári dolgozó dilemmáját nem oldja meg, ha végleg bezár a gyár, az ipar, ez igaz. De az is valószínűsíthető, ha minden így megy tovább, a károkozás folytatódhat, s az ország aligha képes azokat a milliárdokat előteremteni, amelyek az eddig felmerült költségek sokszorosára rúghatnak.

De nemcsak a pénzről van szó, hanem az anyaföldről, a vízről és a levegőről is. Mindannyiunk közös kincséről. Ezért is érthetetlen a magyar vegyipari szakszervezet (VDSZ) ultimátumszerű kiáltványa, amelyről eddig kevés szó esett. Honlapján ez olvasható: ,,A dilettáns vélemények és elhamarkodott intézkedések felbecsülhetetlen kárt okoznak a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal)-nek, de elsősorban a dolgozóknak" - áll Székely Tamás MTI-hez október 5-én eljuttatott közleményében. A VDSZ elnöke azzal fenyeget, hogy a meggondolatlan sajtónyilatkozatok miatt veszélybe kerülhet a termelés, s ezzel tízezer ember megélhetése is. Székely szerint is egyértelmű, hogy katasztrófa történt, de ha ,,a politikusok és újsütetű szakértők túlbuzgósága" miatt esetleg felfüggesztik a Mal Zrt. működését, akkor az alumínium- és timföldgyártásban, valamint a bauxitbányászatban is felbecsülhetetlen kárt tesznek. Azt írja, sok panasz érkezett hozzá, az emberek féltik a munkahelyüket, s nem értik a sajtóban folyó hadjáratot a vegyipar ellen. Székely úgy látja, most elsősorban összefogásra, és nem sajtóhadjáratra van szükség.

Márpedig a kormány képviseletében Illés Zoltán felfüggesztette a vörösiszap-tározót fenntartó Mal Zrt. termelését, arra szorítva ezzel a céget, most ne a termeléssel, a haszon maximalizálásával foglalkozzon, hanem a védekezéssel. Székely Tamás munkahelymentő törekvésének akár tapsolhatnánk is, ha a cég mindent megtett volna azért, hogy a katasztrófa ne következhessen be, s ha már bekövetkezett, a tulajdonosok ne mondtak volna olyasmit, hogy a kiömlött zagy nem mérgező, nem ártalmas a bőrre, a szemre, a tüdőre. Tízezer ember megélhetésének rémével fenyegetőzni meglehetősen demagóg dolog, emlékeztet arra, amikor a kettős állampolgárság megszerzésének lehetőségét felvető népszavazás idején húszmillió romániai munkavállaló beözönlésével ijesztgették a magyart. Ami a ,,dilettáns véleményeket" illeti, szakértők, tudósok tucatjai szólalnak meg napról napra, s közülük kevés akad, aki szemet hunyna a valós veszélyek felett. Az sem túl éles elméjű megjegyzés, hogy ,,a sajtó hadjáratot folytat a vegyipar ellen". Miért tenné?

A magyar szakszervezetek egyrészt gyenge érdekérvényesítők, másrészt szegények, végül, de nem utolsósorban túlságosan régóta a szocialisták hatalmi rendszeréhez kötötték szekerüket. Olcsó lenne most a zagytól vörös szakszervezet történelmi ballépéseiről édelegni, de nem árt emlékeztetni arra, hogy az MSZOSZ vezetőinek jelentős része komoly pénzeket kapott azért, hogy ne vegye komolyan az érdekvédelmet.

Amúgy az érintett szakszervezet maga állítja ki a szegénységi bizonyítványát. Ugyanezen a honlapon olvasható az alábbi segítségkérő felhívás: ,,Segélyezési számlaszámot nyitottunk, amely számlaszámra pénzbeli segélyezésre teremtünk lehetőséget elsősorban a szakszervezeti tagjaink, dolgozóink részére. A számlaszám: OTP Bank: 11748038-20026738." És akiknek elvitte a tagkönyvét a vörös áradat? Azokkal mi lesz? Hol a vörös segély?

Apáti Miklós
magyarhirlap.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 546 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1204
  • e Hét: 2691
  • e Hónap: 13802
  • e Év: 167298
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.