Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Majtényi Erik: Hűvös őszi eső
  2010-10-05 21:36:29, kedd
 
  Majtényi Erik: Hűvös őszi eső

Hűvös őszi eső,
se vége, se hossza,
a fázós bokrokat
mossa, egyre mossa.

Mossa a pázsitot,
az ösvényt, a fákat,
utcákat, tereket
s külön minden házat.

Csüng az eső ezer
vékony cérnaszála,
nincsen az az olló,
amelyik elvágja.

Neki-nekilendül
vadul záporozva -
hűvös őszi eső,
se vége, se hossza.
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Ha én kedvesemről gondolkodom.
  2010-10-05 20:43:57, kedd
 
  Petőfi Sándor: Ha én kedvesemről gondolkodom.

Ha én kedvesemről gondolkodom,
Egy-egy virág minden gondolatom,
Gondolkodom rólad, szép kedvesem,
Ezt teszem napestig, egyebet sem.

Foly a lemenő nap arany vére
Violaszín hegyek tetejére.
Még messzebb van tőlem, kit szeretek,
Mint azok a violaszín hegyek.

Mért jár a nap keletről nyugatra?
Ha nap volnék, nem járnék én arra,
Nyugatról járnék én kelet felé,
Mert a legszebb lyány ott keleten él.

Feljött az égre az esti csillag,
Ma megint oly különösen csillog,
Felöltözött ünnepi ruhába,
Tán azért, mert kedvesemet látta.

Mikor látlak, mikor látlak, rózsám?
Mikor leszesz megint közel hozzám?
Vajjon mikor nézek már szemedbe,
Szép szemedbe, hetedik egembe
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Adománygyűjtésbe kezd a Napló
  2010-10-05 20:13:55, kedd
 
  Adománygyűjtésbe kezd a Napló
2010. október. 05. kedd | Szerző: Napló online

Az október 4-én Ajka, Kolontár és Devecser térségében bekövetkezett súlyos katasztrófa károsultjainak megsegítésére adománygyűjtést kezdeményez lapunk.
Az ajkai zagytározó gátszakadása nyomán kialakult rendkívüli helyzet miatt családok százai, emberek ezrei kerültek kilátástalan helyzetbe. Az emberáldozatokat is követelő tragédia kárfelmérése napokig, hetekig elhúzódhat, ennek ismeretében tudjuk pontosan meghatározni, kinek, milyen formában tudunk segíteni. Ám addig is várjuk az adománygyűjtéssel egyetértők felajánlásait, miben, hogyan tudnak segíteni, mekkora összeget tudnak nélkülözni erre a célra.
Azt gondoljuk, most minden forint számít, hogy a megyénkben élő áldozatokon segíteni tudjunk. Várjuk a pénzbeli felajánlásokat a következő számlaszámra: OTP Bank 11748007-20097158, a közlemény rovatba az "adomány" szót kérjük feltüntetni..

- Az MSZP európai parlamenti delegációja egymillió forintot ajánl fel az áldozatok családjainak megsegítésére. "A delegáció kezdeményezte, hogy az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Jerzy Buzek házelnök az intézmény nevében fejezze ki szolidaritását a hozzátartozókkal" - mondta Tabajdi Csaba, MSZP EP delegációvezető.

- Gyűjtést indított a Máltai Szeretetszolgálat sümegi csoportja valamint a város polgármesteri hivatala a devecseri és kolontári katasztrófa károsultjainak. Az adományokat október hatodikán, hetedikén és nyolcadikán 13 és 16 óra között, és hétfőn, október 11-én reggel nyolc és 12 óra között várják a volt mentőállomás épületében levő telephelyen. A segélyszervezetnek Rátosi Ferenc polgármester az adományok tárolására újabb helyiséget is biztosított.

1749 és 1752 adomány-, illetve segélyvonal
Hívásonként 200Ft-al is tudunk segíteni.

A katasztrófa helyszíne I. képek az alábbi linken (Várj türelmesen, mert a képek lassan töltődnek be.)
Link

A katasztrófa helyszíne II. Képek az alábbi linken
Link

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
P. Tóth Irén: Őszi érintés
  2010-10-05 19:05:10, kedd
 
  P. Tóth Irén: Őszi érintés

Elmúlt a nyár. Fák lombjain
könnycseppként ébred a holnap
fém színű reggelek, ólom- nappalok
alig -fényt bitorolnak.

Avart markoló ujjakkal szél simítja homlokom
fagyos érintésétől, hervadó csók pírja ébred arcomon.

Holt levelek szállnak a négy égtáj felé
míg a szél hullám-karj ernyedten aludni tér.
És a könnyektől nehéz ezerszínű levél letérdepel a sárba,
eltiporva, megalázva ér örök árnyékvilágba.
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Három édi kutyus
  2010-10-05 12:43:10, kedd
 
  Három édi kutyus



 
 
1 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Már négy halálos áldozat
  2010-10-05 10:56:40, kedd
 
  Már négy halálos áldozat




Több utat árasztott el az erősen maró hatású, veszélyes iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, leállt a vasúti forgalom, a térségben katasztrófahelyzet alakult ki, miután átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának. 700 ezer köbméternyi, erősen maró hatású, veszélyes anyag öntötte el Kolontár és Devecser jó részét. Két ember meghalt, heten eltűntek, több száz embert kellett kitelepíteni. Folyamatosan frissítve .
Átszakadt Ajkán a timföldgyár vörösziszap-tárolója hétfőn, nem sokkal dél után. Becslések szerint 600-700 ezer köbméternyi, erősen maró hatású vörös-iszap ömlött ki a tározóból és a masszaszerű áradat a Torna-patakba került. Emiatt a patak több helyen megáradt, s a szennyezett víz elöntötte Devecser valamint Kolontár jó részét, több tucat lakóházat is. A kolontári iskolából gyerekeket kellett kimenteniük a tűzoltóknak. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki..
Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, akit elsodort az ár - mondta el kedden kora reggel Tily Károly, Kolontár polgármestere. Néhány órával korábban Bakos György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese arról tájékoztatott: a rendőrök Kolontáron hétfőn éjjel egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban.
Három halálos áldozata van az iszapömlésnek: a rendőrök Kolontáron hétfőn késő este egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg. Kolontár polgármesterének bejelentése a negyedik áldozatról félreértés volt.
Egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, akit elsodort az ár - mondta el kedden kora reggel Tily Károly, Kolontár polgármestere. A hatóságok azonban nem erősítették meg a polgármester bejelentését, airől később kiderült hogy nem is igaz, csak félreértés volt. Néhány órával korábban ugyanis Bakos György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese arról tájékoztatott: a rendőrök Kolontáron hétfőn éjjel egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban, ezzel hivatalosan háromra emelkedett a halottak száma. Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik. A honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött.

A közvetlen vészhelyzet megszűnt
Az áradatnak már két halálos áldozata van, két embert még keresnek, de feltételezhető, hogy ők sem élték túl a katasztrófát - jelentette be Kolontáron Pintér Sándor belügyminiszter. A belügyminiszter szerint a közvetlen veszély megszűnt Kolontáron, de folytatják a kárelhárítást és a fertőtlenítést. Közlése szerint a mentők 62 sérültet láttak el, közülük 42-en könnyebben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérüléssel kórházba szállítani, két sérült állapota életveszélyes.

Hét eltűnt, százhúsz sérült
Az idő múlásával emelkedett a sérültek száma. Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő este. A közlemény szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt. Czirner József főorvos, a mentőszolgálat regionális igazgatója elmondta: a súlyosabb sérülteket Győrbe és Budapestre, a könnyebben sebesülteket Ajkára és Veszprémbe vitték. A kiömlő vegyi anyag, lúgos iszap elsősorban a bőrön okozott égési sérüléseket, de többeknek a szemük is sérült, súlyos szemgyulladást kaptak. Délután még harminc mentőegység volt a helyszínen öt rohamkocsival és négy helikopterrel, s besegít a mentésbe két honvédségi helikopter is.

Az ivóvíz nem szennyeződött
Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett - áll az OKF közleményében. Az áradat-sújtotta haszonállatok nagy többségében elpusztultak. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, illetve értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét, mezőőri szolgálatát, vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt.




 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Tőlük zúdult az iszap
  2010-10-05 10:44:21, kedd
 
  Tőlük zúdult az iszap
MTI| 2010. október 4.

Az ajkai timföldgyárat tulajdonló Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) az alumínium vertikum valamennyi ágában tevékenykedik. A cégcsoport Ajka melletti tározójából hétfőn több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt, az iszapömlésnek már két halálos áldozata van. A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárást indított annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában. A hatóság közlése szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből az iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult.
Az MTI telefonon megkereste Kovacsics Árpádot, a MAL Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettesét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben
A társaság honlapja szerint a MAL 1995-ös megalapítása után fokozatosan a társaság tulajdonába kerültek az alumíniumiparhoz szorosan kapcsolódó vállalkozások - például a bakonyi bauxitbánya, vagy az inotai alumíniumkohó -, miközben a társaság részvénytársasággá alakult át. Az ajkai timföldgyár - amelynek tározójában a hétfői gátszakadás történt -, 1997-ben került a MAL ZRT. tulajdonába.
A MAL Zrt. vezérigazgatója jelenleg Martin Rümmelein, a cégvezető a honlap szerint Bakonyi Zoltán. A cég hidrát és timföld termékeket, valamint alumínium öntészeti ötvözeteket gyárt. Az inotai alumíniumkohó ellátásán túl - amely 2006 február végéig tartott - a speciális hidrát és timföld termékek alkotják a gyár fő profilját. A cég szintén ajkai telephellyel működő ALU-FÉM üzletága hulladékból gyárt igény szerinti alumínium öntészeti ötvözeteket fémöntödék számára. A társaság a termékeinek 70-75 százalékát nyugat-európai országokba exportálja.
A céginformáció adatai szerint 2008-ban a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele 42,8 milliárd forint, míg a mérleg szerinti eredmény 194,5 millió forint volt.
A cég Romániában MAL-Product S.R.L., Németországban MAL-Deutschland GmbH néven alapított termelő, illetve kereskedelmi társaságokat. A társaságcsoport 2001-ben megvásárolta a zeolitokat és timföld őrleményeket gyártó szlovén SILKEM d.o.o. többségi tulajdonrészét, majd 2004-ben a boszniai privatizáció keretében 2004-ben többségi tulajdont szerzett a Rudnici Boksita Jajce bauxitbánya társaságban. A MAL Zrt. 2005 júniusában átvette a többségi tulajdonában álló Bakonyi Bauxitbánya Kft.-től a mélyművelésű bauxittermelést, és az eszközök kivásárlásával létrehozta a bauxitbányászati ágazatot. A társaság - döntően a magas villamosenergia-árak miatt - 2006. január 31-én leállította az inotai alumíniumkohót, de egyidejűleg két új hulladékolvasztó kemencét helyezett üzembe. A MAL Zrt. 2007-ben az INOTAL Alumíniumfeldolgozó Kft.-nek adta el az Inotán működő alumínium félgyártmány előállító kapacitásait. A honlap szerint a "MAL Zrt. célkitűzése, hogy piacképes termékszerkezetével, jó minőségű termékeivel, meglévő humán erőforrásainak kiaknázásával és a környezetvédelmi előírások maximális betartása mellett tovább erősítse a közép-európai térségben piaci pozícióit".
 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófa  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1563
  • e Hét: 8253
  • e Hónap: 20929
  • e Év: 254676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.