Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
A 78 éves Gyuri bácsi már alig
  2010-10-05 21:38:22, kedd
 
  A 78 éves Gyuri bácsi már alig tud járni.
Szomszédja, hogy feldobja az
öreg hangulatát, azt mondja neki:
- Jöjjön, Gyuri bácsi, elmegyünk kurvázni.
- Jaj fiam, nem megy az már nekem.
- Dehogynem!
...tovább »Kiállunk a sarokra és aki arra jön, mind lekurvázzuk.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Van bőr a pofájukon
  2010-10-05 21:27:44, kedd
 
  Nem biztos, hogy van hibás" - a MAL vezetői a katasztrófáról[origo]|2010. 10. 05., 15:48


2010. 10. 05., 18:40|4


Ajka, Kolontár, környezeti katasztrófa, vörösiszap,

Nem érzik magukat felelősnek a vörösiszap-katasztrófáért az ajkai tározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) vezetői. Tolnay Lajos, a cég elnöke szerint ők betartották a technológiai előírásokat, és rendszeresen elvégezték az ellenőrzéseket. Bakonyi Zoltán cégvezető azt mondta: az sem biztos, hogy van hibás. Szerinte ilyen baleset még nem történt a világon sehol, így fel sem lehetett rá készülni. Videóinterjú a cég vezetőivel.

http://www.origo.hu/itthon/20101005-nem-erzik-felelosnek-magukat-a-vorosiszapkata sztrofaert-a-mal-zrt-vezetoi.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tényleg az eső miatt áradt ki
  2010-10-05 21:22:42, kedd
 
  Tényleg az eső miatt áradt ki a vörösiszap?Bartus Gábor
// 2010 // okt // 05
Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójának katasztrófája kísértetiesen hasonlít a Tisza cianid-szennyezését kiváltó szerencsétlenséghez. Milyen környezetvédelmi politika vezetett ide, és ki felelős a helyreállításért?





Ajánlat"Futnak, és nyakig piros mindenki"
Az [origo] riportja az iszapömlés pusztításáról

OK.hu2000. január 30-ának éjszakáján Észak-Erdélyben, nem messze Nagybányától a romániai Aurul bányavállalat meddőtárolójának gátja átszakadt, és több ezer köbméter iszapszerű, cinaidban és nehézfémekben dús szennyvíz áradt szét a környéken, belekerülve a Tisza mellékvízfolyásaiba, majd a második legnagyobb folyónkba. A méreg útját jelentős vízszennyezés, az elővilág pusztulása kísérte. Az emberi egészségre és a környezetre is jelentős veszélyt rejtő bányászati hulladékot néhány földgát különítette el a külvilágtól. A kockázatokhoz képest szerény védvonal könnyen adta meg magát a csapadékos tél időjárás viszontagságainak. Míg a szennyező vállalatnak nyilván jelentős megtakarítást jelentett a zagytározáson való spórolás, addig a szennyezés elhárításának, az ökológiai állapot helyreállításának költsége, valamint a mérgezés révén károsodott hazai vállalkozások és magánszemélyek vesztesége óriási volt.

2010. október 4-én délben Közép-Dunántúlon, Ajka közelében a Magyar Alumínium Zrt. timföldgyára két zagytározójának gátja átszakadt, és egyelőre ismeretlen mennyiségű, lúgos kémhatású vörösiszap szabadult ki, hétfő estig elárasztva Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Többen súlyosan megsérültek vagy életüket vesztették. A katasztrófa pontos oka még nem ismert, a cég honlapja szerint "jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott, üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására", egyes sajtóhírek szerint a felelős ismét a szélsőségesen csapadékos időjárás lehet.

S itt és most érdemes megállni egy pillanatra, leszögezve, hogy Magyarország vagy a Kárpát-medence éghajlatában egyelőre semmi kiszámíthatatlanul váratlan, elképzelhetetlenül szélsőséges helyzet nem alakult ki. Az éghajlatváltozás a jövőben fenyegető, valamilyen mértékben valószínűsíthető jelenség, nem már jelenlévő, elháríthatatlan valóság. A mérsékelt égövben sem 2000-ben, sem az idén megfigyelhető csapadék nem számít tragikus időjárási kilengésnek, főleg nem olyannak, aminek prognosztizálása, amire való felkészülés és számítás ne lenne a józan, körültekintő mérnöki tervezés része. Sem a romániai aranymosók, sem a hazai timföldgyártók nem hivatkozhatnak az aktuális időjárás okán vis maior-ra, elháríthatatlan helyzetre. Bár a szerencsétlenség okait nyilván megfelelő igazságügyi és szakértői eljárások keretében fogják tisztázni, melyek eredményét a publicistának értelmetlen és igazságtalan lenne előre megjósolnia, gyanítható, hogy a hulladékelhelyezés nem kellően körültekintő módja szerepet játszhatott az eseményekben. Nem lenne szerencsés, ha a klímakatasztrófával való fenyegetés árnyékában minden gondatlan környezetszennyező kibúvóként hivatkozhatna az átlagosnál adott esetben bőségesebb csapadékra, egy viharra, vagy más időjárási jelenségre.

Aggódhatunk amiatt is, hogy a kárt okozó vállalat vajon helyt tud-e állni a kárfelszámolásban? Az elmúlt évtizedek egy másik jelentős, hulladék eredetű környezetkárosításában végül a Budapesti Vegyiművek garéi klór-benzol- és dioxin-szennyezését csak állami segítséggel, az adófizetők forintjainak bevonásával tudták felszámolni, mert a kár nagysága meghaladhatta a károkozó teljes eszközállományának értékét is. Ha az állam nem akar időről-időre jelentős szennyezések mások utáni feltakarítója lenni, hatékonyabban kellene érvényt szereznie a környezetvédelmi előírások betartásának. Az mégsem normális eljárás, hogy a nagyobb környezeti károk után mindig az adófizetők terhére történjen meg a rehabilitáció. A mostani költségvetési helyzetben ez különösen tragikus lenne.

A környezeti szabályozás sajnos nem ér ott véget, hogy a törvényalkotók elfogadnak egy szigorú rendelkezéseket magába foglaló jogszabályt. Ezeknek a reguláknak a teljesítését rendszeresen és hatékonyan ellenőrizni, a nem teljesítőket szigorúan szankcionálni szükséges. A magyar környezetvédelem azonban legendás a nyugat-európai szigorúságú törvényeiről és az azokhoz társuló, balkáni színvonalú ellenőrzésről. Költségvetési és technikai forrásokkal nem kellően ellátott, egyébként szakmájuknak elkötelezett munkatársakból álló felügyelőségeink jelenleg képtelenek az efféle haváriák bekövetkezési gyakoriságának mérséklésére, idejük nagyobbik részét irodai papírmunkával, s nem helyszíni ellenőrzésekkel, a kritikus kockázati pontok felderítésével tölthetik.

A katasztrófa továbbá környezetpolitikánk prioritásainak helyességét is vizsgálat tárgyává teheti. Az utóbbi időben a hulladékgazdálkodásban szinte minden erőt és tudást a települési szilárd hulladékok korszerűbb, az Európai Unió magas sztenderdjeinek megfelelő kezelésére, különösen a szelektív gyűjtésre és az újrahasznosításra koncentráltuk, míg kevesebb közfigyelem fordult az ipari tevékenységek hulladékaira. Ugyanakkor a termelési hulladékok nemcsak jóval nagyobb mennyiségben keletkeznek - a települési hulladékok az összmennyiség ötödét sem érik el -, de az emberi egészségre és az élővilágra különös kockázatot jelentő, úgynevezett veszélyes hulladékok is döntően itt állnak elő. Amíg hazánkban - és közelünkben, a Kárpát-medencében - úgy tűnik, évtizedenként egy nagyobb ipari-bányászati hulladék eredetű környezeti katasztrófa történik, s nem igazán tudjuk, hány időzített bomba ketyeg körölöttünk, addig EU-s nyomásra évente több milliárd forintot fogunk elpazarolni a települési hulladékok ártalmatlan komponenseinek optimálisnál magasabb arányú szelektív gyűjtésére. Ugyancsak kevés figyelem jut például az energetikailag kíválóan hasznosítható mezőgazdasági melléktermékekre, hulladékokra - amelyekből szintén lényegesen több keletkezik, mint települési szilárd hulladékból.

Ma a hulladékgazdálkodás első számú közellensége az ásványvizeket és üdítőitalokat magába záró PET-palack. Lássuk be, hogy a PET-palack nem okoz égési sérüléseket, nem teszi tönkre senki otthonát, nem változtatja terméketlenné a szántóföldeket, nem mos alá vasútvonalakat. Lehetséges-e, amennyiben egyszerre nincs erőnk mindent megoldani, hogy a kevés helyett a sokra, az alig kockázatos helyett a veszélyesre, a jelentéktelen helyett a fontosra, a divatos helyett a lényegire figyeljünk - a környezetvédelemben is?

http://www.komment.hu/tartalom/20101005-velemeny-a-vorosiszap-kiaradasarol.html?c mnt_page=1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tíz havi mélyponton a gazdaság
  2010-10-05 20:16:10, kedd
 
  Tíz havi mélyponton a gazdaság teljesítménye
2010. október 05., kedd, 19:30
Szerző: MTI


--------------------------------------------------------------------------------



Tíz havi mélypontra csökkent szeptemberben a globális gazdaság teljesítménye a kedden ismertetett beszerzési menedzser indexek szerint: a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban egyaránt lassult a növekedési ütem.



A JP Morgan több kutatóintézettel és beszerzési szervezettel közösen készített globális kibocsátási indexe 52,6 pontra csökkent szeptemberben az augusztusi 53,9 pontról. A szolgáltatási index 52,3 pontra mérséklődött 53,5 pontról.

Az elemzők szerint a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalatok egyaránt gyengébb eredményekről számoltak be, ami arra utal, hogy az év hátralevő részében valószínűleg mérsékelt lesz a globális gazdaság növekedése.

http://hvg.hu/gazdasag/20101005_melypont_gazdasag#rss
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Greenpeace már tudta előre a
  2010-10-05 19:43:26, kedd
 
  A Greenpeace már tudta előre a gátrepedést
2010. október 05. 19:26
Hunhír.info

A Greenpeace szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja.

A környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka. A Greenpeace közleményében hangsúlyozta: felháborító a "MAL Zrt. vezetőinek cinizmusa, félretájékoztatása".

"A következő katasztrófák megelőzése miatt a cég vezetőit a büntetőjog eszközeivel is a legszigorúbban felelősségre kell vonni" - idézte a közlemény Szegfalvi Zsoltot, a Greenpeace helyszínen tájékozódó igazgatóját.

A szervezet szerint ahhoz, hogy több hasonló tragédia ne történjen, sürgősen meg kell erősíteni a környezetvédelmi hatóságokat, mind jogkörüket, mind kapacitásaikat, mind függetlenségüket tekintve. Számtalan hasonló veszélyforrás van még az ország területén, amelyek meg tudták szerezni a működésükhöz szükséges engedélyeket - figyelmeztetett a szervezet.


http://hunhir.hu/?pid=hirek&id=33932
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
/Köszönet az aradi hős táborno
  2010-10-05 18:09:24, kedd
 
  Gavallér János

Uraim, érdemes volt!


/Köszönet az aradi hős tábornokoknak!/


Toldozott, foldozott rongy lelkek nem értik, hogy az élet áldozat, hogy arról szól minden, mi embert emberré tesz, hogy másokért élünk, halunk és a bitangperc örök sebei agyukban vésik: Élni tisztán, becsületesen érdemes.

Fillérek egzisztenciája csupán ma az élet. Ne higgye senki, hogy kihalt a vér, hogy kevés a nemes, csak gyávák, az eredménytelen harc láttán, gyávává vált az emberekben az akarat. Mert mindig sugallt a sátán és az Isten, de míg erős volt az akarat, addig nem az élet, vagy a halál döntött, hanem a szellem, az érzésbe vetett sugallat és a következmények mérlegelése nélkül vállalta Istent az ember. Míg felruházta lelke mélyét, mindenható megérzéssel, élt szívében egy tiszta, mennyeknek országa és törvénynek fogadott el minden onnan jövő érzést.
De kitépték szívéből az Istent, a kincseket csillogtató lelki nyomorultak, kitépték a becsület mély gyökerét és sóval hintették a lelket, hirdetve: Ízesebb a hazug élet; taposs a más szívébe, hogy más ne taposhasson szívedbe! Harcot hirdettek, s hirdetnek mai napig: A sátáni akarat kérlelhetetlen gyilkos nyers eszméit, hogy elveszítsd lelki nyugalmad, hited, hogy fajod és fajtád ellen gondolj és tégy!
Mert mivé vált az ember? A Kárpát-medence lakói, fajra való tekintet nélkül, a mű, a sátáni gondolat megvalósulása ellen, az élet-természet isteni szelleme szerint cselekedtek: Életet találtak e földben és elkezdték tisztelni a mindenség nagyszerűségét, ezért bármikor, ki vétett a természet törvényeinek és nem szolgálta az életet, azok és csak azok ellen háborút viseltek.
Mindenki tudta, ki itt élt, hogy meghalni bármikor meg kell, ha a természet-élet csodás világát holmi haszonérdek oltárán kívánják feláldozni. Ma már, a tudománynak nevezett iga, feláldoz mindent, elembertelenít.

A jelen, bár képzeli, de fogalma sincs, a lélekben hordozott természetigazság fontosságáról, hogy bármikor, bárkik ellen, teljesen mindegy, hogy győzelmi esélyünk milyen, ki kell állni az igazságért életre, halálra! Jézus Krisztus legegyszerűbb tanítása ez.

Igen, uraim érdemes volt és mindig érdemes példát állítani, hogy bár a szív megsemmisíthető, de legyőzhetetlen. Az igazunk képviseletére sokkal nagyobb szükségünk van, mint a kenyérre! Hihetik sóvár mindentudók, hogy az élet a csillogó kincsekben mérhető, de ha ellentmondanak a természet törvényeinek, boldogtalanok, gyermektelenek, vágyhegyek fogságában őrlődő csúszómászókká válnak. Nem szabad, hogy a mérhető eredmény határozza meg az embert, mert az embernek, a haszonféreg fölé kell tudni nőnie!

2008.10.04.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vörösiszap: csak talajcsere se
  2010-10-05 17:40:49, kedd
 
  Vörösiszap: csak talajcsere segíthet - már négy áldozat

A szerves anyagok pusztulását, a talaj teljes degradációját okozza a vörösiszap - mondta az InfoRádiónak Anton Attila, a MTA tagja.
2010. október 5. 17:20

A szennyezés szélesebb területeket is veszélyeztethet, ha oldódni kezd. Éppen ezért nagyon fontos a gyors lokalizáció, ami viszont igen nehéz, hiszen nagy mennyiségű és víztartalmú anyagról van szó - hangsúlyozta Anton Attila.

A másodlagosan szennyezett területeken néhány éven vagy évtizeden belül - komoly revitalizációs munkák és technológiai beavatkozások folytán - javulhat valamelyest a talaj állapota. Azokon a részeken, amelyeket közvetlenül ért a vörösiszap, a talaj funkciói megszűnnek, regenerálódás nem várható, csak a talajcsere segíthet - közölte Anton Attila.

Hozzátette: az MTA talajtanos, ökológus, biológus, geokémikus és vegyész szakemberekből álló csoportot küldött a katasztrófa helyszínére. A szakértők a közvetlen kármentesítésben, és a hosszú távú akcióterv összeállításában is segíthetnek a katasztrófavédelemnek.

* * *

Nem történt újabb gátszakadás az ajkai térségben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, cáfolva ezzel a korábban megjelent híreket. Közben veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el a kormány Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire a gátszakadás miatt. Időközben megkezdődött a zagytározó megrongálódott gátszakaszának helyreállítása - közölte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.Jelenleg a Vas megyei Szergény határában próbálnak beavatkozni a katasztrófavédelem egységei, hogy megállítsák, lelassítsák a Marcal vizébe került vörösiszap továbbterjedését, egyelőre a védekezést készítik elő. Időközben megtalálták a katasztrófa negyedik áldozatát is, egy kolontári nénit.

Sajtóértesülések szerint a MAL Zrt. csak tízmillió forintos felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezik, ami töredéke az okozott károknak. A nagy biztosítók egyébként nem is kötnek szerződést ipari katasztrófára vonatkozóan.


Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez. A halálos áldozatokat is követelő rendkívüli helyzetben Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett.

A katasztrófavédelem szakembereinek kíséretében a helyszínre érkező tudósokból és kutatókból álló szakértői csapat feladata, hogy vizsgálja a baleset hatását az élővilágra, a talajra, valamint felmérje, hogy a rendkívüli helyzet milyen azonnali intézkedéseket követel. A kormány számára készített elemzésüket a tudósoknak még kedden el kell juttatniuk a döntéshozókhoz -áll az MTA közleményében.


Az Index értesülései szerint egy 80 év körüli asszony az ökológiai katasztrófa negyedik halottja: az áldozat családjával együtt Kolontár legmélyebben fekvő részén lakott - ott, ahol az iszap és a lúgos víz minden házat elöntött. A haláleset körülményei egyelőre tisztázatlanok, hiszen a néni családja el tudott menekülni az áradat elől; az asszonyt hatvanas éveiben járó fia fedezte fel, aki sokkos állapotba került a tragédia láttán - jelentette a hírportál helyi tudósítója. A tragédiában további egy felnőtt és két gyerek is
életét vesztette - meg nem erősített hírek alapján az egyik kiskorú egy pár hónapos csecsemő volt.

A a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott. A társaság hangsúlyozza, hogy mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében. A cég szerint a katasztrófát az okozta, hogy az egyik kazetta sarka az agyagos talapzaton megcsúszott.

Az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát. A cél, hogy mielőbb 10 alá csökkentsék pH-értékét, azaz enyhítsék lúgosságát, elkerülve ezzel az alsóbb szakaszon az élővilág pusztulását. A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője azt mondta, hogy a Felső-Marcal teljes halállományát kiirtja a lúgos anyag, Most gipszet és a lúgos folyadékot semlegesítő más anyagokat öntenek a Marcalba; a cél az, hogy annyira felhígítsák a szennyezést, hogy az a Rábába, a Mosoni-Dunába érve ne okozzon súlyos környezetkárosodást. Ilyen mértékű katasztrófára emberemlékezet óta nem volt példa, ezért megbecsülni sem lehet mekkora a kár -ezt mondta a vízügyi igazgatóság veszprémi szakaszmérnöke.

Magyarország eddig nem kért segítséget az Európai Bizottság katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központjától az iszapömlés miatt - közölte a válsághelyzetek kezelésével és humanitárius segítségnyújtással foglalkozó EU-biztos szóvivője. A jelek szerint a magyar hatóságok egyelőre képesek maguk megbirkózni a helyzettel.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség a vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelte a zagytározók engedélyének felülvizsgálatát, az intézkedést egyeztették Illés Zoltánnal,a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárával.

http://gondola.hu/cikkek/73333-Vorosiszap__a_talaj_funkcioi_megszunnek__talajcser e_segithet.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mert van nekünk:
  2010-10-05 17:31:07, kedd
 
  - Nyugdíjrendszerünk. Egy fenntarthatatlan, visszásságoktól hemzsegő csődtömeg, amelyik öt éven belül a nyakunkba borul. Nyugdíjas egyre több, köszönhetően elöregedő társadalmunknak, viszont az aktív keresők egyre kevesebben, jórészük pedig minimálbérre van bejelentve. Nem kell különösebb kommentár.

- Szociális hálónk. Amely senkit nem fog meg, kivétel azokat, akik legalább hat gyereket csináltak, és soha, még csak kísérletet sem tettek arra, hogy dolgozni menjenek. Na, ők megélnek a szociális segély + családi pótlék mixből. Viszont aki dolgozik és adót fizet, ne számítson semmire, különösen akkor ne, ha bajba kerül.

- Hadseregünk. No, ez a viccek vicce. Tudtad, hogy ők fognak megvédeni, ha baj lesz? Azok a tisztek, akiknek nagy része megbukna nyolcadikos tornából? Hogy is menne át, hiszen 170 magas, és száztíz kiló! Viszont nyugdíjba megy negyvenöt évesen, mert az ő szakmája hihetetlen veszélyes. Ja, simán leeshet a délutáni csendes-pihenő alatt az emeletes ágyról. Néha megmutatják arcukat, ilyenkor lezárják a várost egy húsfőző kondér miatt, amit a nagytapasztalatú, sokcsillagos broki német (!!!) bombának néz. Megröntgenezni nem sikerült, mert a gép nehéz, a gödör meg mély és senkinek nem volt kedve lecipelni. Így lett kiürítve Pest fele. Igazi szociális intézmény a mi seregünk, megkíméljük a mindenre alkalmatlan posztkomcsi zsírfejeket a munkanélküliségtől, azzal, hogy itt raktározzuk őket. Persze, nagyon nem kell félteni a fejeseik lobbiját, jól megvédik a saját seggüket, ha véletlenül a politikának eszébe jutna, hogy lefelezze a bakák létszámát. Ebbe, eddig mindenkinek beletört a bicskája. Mundérbecsület.

- Igazságszolgáltatásunk. Uh. Néhány ,,apró" fiaskó mellett, azért abban biztos lehetsz, hogy működik. Igaz szarul és lassan, de legalább nem pártatlan. Hogy hogyan lehetséges országunk legnagyobb mészárlásának ügyében bizonyíték nélkül elmarasztaló ítéletet hozni, és hogyan lehet szabadlábon egy teljesen kamu szakértői vélemény alapján egy keresztapa, vagy miért kér enyhítést az ügyész Princz Gábor ügye kapcsán, azt nem tudom megmondani. Azt látom, hogy egy tornacipő dobáló nyugdíjast heteken belül elítélnek, viszont a jogosan követelt kintlévőségeimet éveken keresztül nem tudom behajtani jogi úton. Katasztrófa.

Rendőrségünk. Kekeke. Hogy ennél lejjebb lehet-e süllyedni a morális megítélést tekintve, azt nem hiszem. Végzik a feladatukat, szépítgetik a saját statisztikájukat, és azt az ügyet, ami ronthatná a felderítési rátát, lehetőség szerint fel sem veszik. Egy autófeltörés miatt már ki sem hívod őket. Minek? Viszont az autópálya mellett igen aktívan pakolják zsebre a tízeseket. De van amiben remekelnek, például a szemkilövésben, és az egymás seggének tisztára mosásában, ha mégis bíróság elé kerülne valamelyik kolléga. Ma Magyarországon szégyen rendőrnek lenni, és erről nem Kovács tizedes tehet. Megvédeni, segíteni nem fognak, viszont megbasznak, ha kell. Legyen az szó szerint a fogda egy tüntetés után, vagy átvitt értelemben a sarkon, az égőkészlet hiánya miatt. Ők sem értünk vannak.

Oktatási rendszerünk. Pénzhiány, tanárverés, színvonalesés, pedagógushiány. Kell ezt magyarázni? Hogy ki megy el manapság tanárnak, arról fogalmam sincs, de, hogy ilyen viszonyok között és megbecsülés mellett, gyaníthatóan (többségében) nem azok akiknek kellene, az biztos. Tényleg, 90 nettóért ki megy el odvas táblára krétával kapirgálni, úgy, hogy közben fennáll a veszélye, hogy valamelyik unatkozó tizennégy éves hülyegyerek pofán veri, amit kénytelen tétlenül elszenvedni? Vagy beszélgessünk a diplomások azon (egyre nagyobb) rétegéről, akik néhány év felsőoktatási intézményben eltöltött év után funkcionális analfabéták, akik az egyelőre szót n-nel írják?
Azt látom, hogy akinek pénze van, biztosan összekapar egy diplomát, bármilyen hülye legyen is, aki viszont képességei miatt egy kicsit is kilóg a sorból (akár túlmutat azon, akár gyengébb), az kiesik a rendszerből, mert nincs rá pénz, mert nincsenek felkészülve, arra, hogy velük is törődjenek. Jönnek a piacképtelen diplomások csőstül, termelünk évente párezer olyan szakembert, akikből már eleve túlkínálat van. Jó hír viszont, hogy vehetsz a másodikos gyerekednek harminc rúgóért könyvcsomagot. Volna egy fogadásom, hogy a könyvkiadók ügynökei pontosan úgy működnek, mint az orvoslátogatók. Totál káosz.

Egy egészségügyi rendszerünk. Naivitás lenne azt állítani, hogy az összeomlás szélén áll. Már összeomlott. Még néhány lelkes, hivatásának elő dolgozó valami lelkecskét tart a gólemben, de alapvetően meghalt. Isten óvja a betegeket attól, hogy magyar kórházba kerüljenek, az a tuti vég. Gyakran eszembe jut, hogy mi a fenéért aggódnak az aktív eutanázia gyakorlati alkalmazása miatt, hiszen a magyar kórház önmagában az. Bemész és biztos, hogy megdöglesz. Segít a rendszer meghalni, akkor is ha nem vagy menthetetlen. Nem kezdem el sorolni közvetlen környezetem rémtörténeteit, hiszen ebből mindenkinek van egy tucat. Nem jött a mentő, elkezelték, bent hagyták, nem volt vizsgálat, pénzt kért a doki, összecserélték, rossz helyre küldték, kiszedték, de nem kellett volna, belehalt. Akár az EÜ.

Mert van nekünk:

- Egy csodálatos demokráciánk. Az ötszázalékos parlamenti küszöbnek köszönhetően bebetonozott pártokkal. Oda emberfia, rajtuk kívül nem jut be. A listás voksolás eredménye , hogy tele a parlamentünk olyan arcokkal, akiket soha nem láthatsz sehol, még csak a fogadóóra kellemetlen perceivel sem kell számolniuk, kizárólag a költségtérítés végett járnak be az Országgyűlésbe. Kontroll zéró, visszahívhatóság lehetősége szintúgy. Semmi sem zavarhatja a szondafújást megtagadó, bárhol rágyújtó, bemondásos költségelszámoló naplopók tevékenységét. Vért szívnak naphosszat. Arról nem is beszélve, hogy az alkotmányjogászok több órás előadást tartanak arról, hogy hogyan lehetséges (elméletileg) egy kormányt megbuktatni. Egy olyan rendszerben, ahol ők vannak miértünk. Nonszensz. Pártfinanszírozásostól, választási törvénnyel együtt úgy szar, ahogy van.

Egy önkormányzati rendszerünk. Egy olyan országban, ahol bármely pontról, tetszőleges irányba elindulva, gépjárművel másfél óra alatt határhoz érsz, ott tartunk mi 3200 polgármestert. Bravó. Egyszer meg kellene őket kérni, hogy feküdjenek egymás mellé. Szerintem Váctól Pestig érne az emberkígyó. Tudom, hogy a pártok ezen rendszeren keresztül etetik a közkatonákat, no de mégis.. Ennyit? Ennyit. Cserébe viszont egy forgalmiért három hetet várhatsz az okmányirodán, és a helyi pénzek nagy része arra megy el, hogy az apparátust etessük. Végül is, jobb mintha munka nélküliek lennének. Gondolkodtál már azon, hogy minek okmányiroda ahhoz, hogy valaki felvigye a minisztérium adatbázisába az adataidat? Begépeli helyetted, hogy ABC-123 frsz. mától Lajosé. Külön szobában, külön fizetésért, 08-tól 14:00-ig. Ezért fizetjük őket.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Írország és Portugália inognak
  2010-10-05 17:16:41, kedd
 
  Írország és Portugália inognak - Az EU nyugtatgat


Az európai adósságválság még messze nem ért véget, Írország és Portugália elég nagy bajban vannak. Néhányan attól tartanak, hogy az egyik ország hamarosan igényelni fogja az Unió segítségét. Az EU pénzügyminiszterei megszorításokat javasolnak.

Portugáliában és Írországban a költségvetés válságos helyzetbe került. Az EU igyekszik elejét venni a helyzet további romlásának. Csütörtökön Brüsszelben informális találkozót tartottak az EU pénzügyminiszterei és jegybankelnökei. Májusban az EU krízisalapot hozott létre. Egyelőre mindenki cáfolja, hogy ezt a két ország esetében fel kellene használni. Írország és Portugália további megszorító intézkedéseket jelentettek be.

A helyzet elsősorban Írországban súlyos. Az államháztartási hiány ugyanis egy újabb bankmentő állami beavatkozás után az egekbe szökött. Az ottani bankrendszer igen rossz képet mutat. Az országnak most 12,1 milliárd eurót kell előteremtenie, hogy fedezze a bankok veszteségeit. Az államháztartási hiány ezért idén rekord méretűre, 32 százalékra fog nőni. A tervezett hiány csupán 11,6 százalék volt. Az ír pénzügyminiszter kijelentette, hogy 2014-re igenis le fogják nyomni a hiányt az EU által megkövetelt 3 (!) százalékra. Bár ilyen alapon nem lehet feketén-fehéren összehasonlítani országokat, azért ez, a fentieket figyelembe véve, több mint optimista kijelentés, hiszen idehaza néhány tized százaléknyi eltérésen is a pénzügyi szakamberek a hajukat tépik... A megszorítások tervezetét novemberre dolgozzák ki Írországban.

Portugália csütörtökre virradó éjjel fogadott el egy megszorító programot, mely már a második idén. Portugália eladósodottságának fő oka a szakemberek szerint a túlméretezett közszolgálat és a túl magas nyugdíjak. Az ország "szocialista" kormánya most a közszolgálati bérek és fizetések további csökkentése, a nyugdíjak befagyasztása és az ÁFA 21-ről 23 százalékra történő emelése mellett döntött.

Íme, a sokat dícsért EU. Egy hatalmas lufi, mely csak addig létezik, ameddig a pénzt pumpálják benne ide-oda, egyik helyről a másikba. Az egész egy tragikomédia. A még mindig hatalmas extra profitra szert tevő bankokat pedig tovább tömik az emberek pénzével, amit úgy is fordíthatnánk: "Semmi baj, nyugodtan csináljatok csak mindent úgy tovább, mint eddig!" Mivel a gondokat így nem lehet megoldani, csak tologatni, mely által azok csak nőnek, szükségszerűen meg fog roppanni a rendszer. Vagy a pénzügyi rendszer maga, vagy a társadalom fog megroppani hamarabb az egyre nagyobb terhek alatt. Az eredmény katasztrofális lehet...

Forrás: Frankfurter Allgemeine


Németh Krisztián - Jövőnk.info

http://jovonk.info/2010/10/01/irorszag-es-portugalia-inognak-az-eu-nyugtatgat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
igyad, mocsadék!
  2010-10-05 17:16:01, kedd
 
  A kajmán főnök szerint nem mérdező a vörösiszap - akkor igyad, mocsadék!
2010. október 05. 15:15
Hunhír.info

A MAL Zrt. szerint természeti katasztrófa történt, tárgyalnak a biztosítóval, és 30 millió forintot ajánlottak fel a károsult településeknek.Tolnay Lajos, a MAL Zrt. igazgatósági tagja, a MAL Zrt. 40 százalékos tulajdonosa egyből a mammont féltette, és kijelentette: a keletkezett kár jóval kisebb mint a környezetvédelmi államtitkár által emlegetett 10 milliárd forint.

A védelmi bizottság üléséről távozó Tolnay Lajos, a MAL Zrt. igazgatósági tagja, a MAL Zrt. 40 százalékos tulajodonosa (aki a 100 leggazdagabb magyar listáján a 21. helyen áll) azt mondta: nem érzik felelősnek magukat, betartottak minden technológiai szabályt.

Bakonyi Zoltán a hvg.hu kérdésére, miszerint miért nem volt elérhető eddig, először úgy válaszolt, ő elérhető volt, majd helyesbített, miszerint rendőrségi kihallgatáson volt. A kérdésre, miszerint Gyurcsány Ferencnek mi köze van a timföldgyárhoz, azt mondták: nem tulajdonos, csupán beszállító.

Bakonyi Zoltán, a timföldgyár igazgatója azt is mondta: a vörösiszap nem mérgező, persze fürdeni nem kell benne. Az is elhangzott, hogy az átszakadás előtt egy órával ellenőrizték a tározót, bemérték, de nem észleltek semmit. (Lapunknak egy ott élő ember erre reagálva azt mondta: hetek óra keringenek pletykák a szivárgásról.) Azt is megkérdezték tőle, hogy az érintett településekre jó szívvel beköltözne-e a gyermekeivel, erre igennel válaszolt, hozzátéve, hogy ő nem szokott maszkot viselni, amikor a tározóhoz megy.

A kérdésre, hogy a többmilliárdos kár hogy érinti a céget, Tolnay Lajos azt mondta: van biztosításuk, bár az nem harmadik félre, hanem a cég vagyonára vonatkozik. Ugyanakkor tárgyalnak a biztosítóval, mert véleményük szerint ez természeti katasztrófa. Emellett pedig úgy vélik: a keletkezett kár jóval kisebb mint a környezetvédelmi államtitkár által emlegetett 10 milliárd forint.

Azt is hangsúlyozták: a gyárat nem állították le, csupán egy termelési egységet, de azt is szeretnák újraindítani. Ezzel egy időben azt is bejelentették, hogy dolgozóikat a kármentesítési munkálatok "rendelkezésére bocsátják", illetve 30 millió forintot ajánlottak fel a károsult településeknek.


http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=33908

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 546 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1734
  • e Hét: 7466
  • e Hónap: 18577
  • e Év: 172073
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.