Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
József Attila: Születésnapodra
  2010-10-07 23:17:49, csütörtök
 
  József Attila: Születésnapodra

Videó link Link

Még élünk, gyermekek vagyunk, s mégis látod, mindig haladunk
Az úton, mert menni kell még akkor is, ha maradni akarunk
Itt egy év, és ott egy újabb, de embertől ne várj újat
Korlátaikat hagyd nekik, te híd is vagy, és folyó is vagy
Rajtad mások átkelhetnek, ha akarnak, kinevethetnek
Szárnyad is van, repülni tudsz, így föléjük emelkedhetsz


Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz
Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz

Föld lakói remeghetnek, hódolhatnak félelemnek
De te szilárd lábakon állj, s maradj meg mindig ilyennek
Vedd a napot ajándéknak, amit mások pazarolnak
Ne vedd magadra, ha semmibe vesznek, nekem mindig ajándék vagy


Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz
Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz

Maradj mindig hű magadhoz, maradj hű adott szavadhoz
Álmaidhoz, szerelmedhez, így juthatsz igaz áldáshoz
S, hogy tűzhajóm, kedvesem lettél, ne számold, hogy mennyit léptél
Nem azt ünneplem, mióta, hanem azt, hogy megszülettél
 
 
0 komment , kategória:  Szülinapomra kaptam  
Köszöntelek, Anyám
  2010-10-07 23:13:58, csütörtök
 
  Arany-Tóth Katalin: KÖSZÖNTELEK, ANYÁM

Nézlek, ahogy fáradtan
mozdul törékeny tested...
Gyengülő erőd titkolva,
válladon pihen kereszted.

Nézlek, ahogy sápadtan
a múlt terhét vonszolod;
reményed könnyekbe rejted,
s csak szótlanul hordozod.

Nézlek, ahogy álmatlan
éjed ül egy hajnalon
- szemed alatt szarkalábot
mélyít az aggodalom.

Nézlek, ahogy szeretve
vársz, vagy éppen jössz felém:
ősi ösztön hajtja lépted
- áldott úton Fény kísér.

Nézlek, ahogy keresve
felém nyúlnak karjaid...
Ölelésbe fojtott könnyek
sírják Sorsunk harcait.

Nézlek, ahogy magad
áldozva vigyázol rám...
Óvjon meg Téged az Isten
és tudd: szeretlek, Anyám
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Vörös iszap áradása a folyókba
  2010-10-07 21:34:26, csütörtök
 
  Vörös iszap áradása a folyókban




Torna-patak Nincs leírás a patakról

Marcal folyó
A Marcal forráspatakjai a Bakonyban és Sümeg környékén[1] erednek. Ukk környékén érkezik ki a Kisalföld déli öblözetének kissé megsüllyedt, de annál erősebben letarolt síkságára. A Marcal-medence ez; tanúhegyei a Somló-hegy és a Ság-hegy. A folyó a Kemeneshát aljában teraszos völgyben folyik. A Rába jobb oldali mellékvize, a Bakonyban ered több patakból, Veszprém megye északi részében. Leghosszabb forráspatakja Nyirádtól délre fakad s nyugatnak folyik, Kisvásárhely körül több dél felől jövő patakkal egyesül s északnak veszi útját. Külsővatnál ÉK-re fordul. Marcaltőnél egészen a Rába közelébe kerül, vele párhuzamosan folyik (a tőle csak 1-3 km távolságban) ÉÉK-felé, míg Gyirmót közelében vele egyesül.

Rába folyó
A Rába Magyarország harmadik legnagyobb folyója, a Duna legjelentősebb magyarországi mellékfolyója. A rómaiak Arrabonak hívták, az osztrákok Raabnak nevezik. Ausztriában, Stájerországban, a Fischbachi-Alpokban, a Hochlantsch délkeleti lejtőjén ered 1200 m magasságban. Ausztriában 95 km-t tesz meg, majd Alsószölnöknél, 288 m tengerszint feletti magasságban eléri a magyar határt és Szentgotthárdnál végleg belép Magyarország területére. Innét keleti-északkeleti irányban folyik tovább, és 188 km megtétele után Győrnél a Mosoni-Dunába ömlik. A viszonylag nagy esésű, szélsőséges vízjárású folyó teljes hossza 283 km[m 1], vízgyűjtő területe 10 113 km2, közepes vízhozama Győrnél 27 m3/sec. Nem hajózható, de a római korban jelentős szállítási útvonal volt. Ma elsősorban vízienergia- és ivóvízforrásként, valamint mezőgazdasági és turisztikai szempontból jelentős. 1896-ban Ikervárnál a Rábán épült fel Magyarország első, ma is működő vízi erőműve, 2009-ben pedig már az ötödik rábai erőmű, a nicki duzzasztógát mellett épült kenyeri kezdte meg a termelést. A folyó menti települések a Rába-parti kutakból nyerik ivóvizüket és az öntözéses növénytermesztéshez is felhasználják a Rába vizét. Minden nyáron sok fürdőzőt és csónakázni, kajakozni, kenuzni vágyó turistát vonz a folyó annak ellenére, hogy zsilipkamra nélküli duzzasztógátjai a csónakázók dolgát kissé megnehezítik.
Mellék folyói:
Lapincs (németül Lafnitz; bal oldal, Szentgotthárd)
Vörös-patak (bal oldal, Kemestaródfa)
Pinka (bal oldal, Körmend)
Makucs-patak (bal oldal, Egyházashollós)
Sorok-Perint-csatorna (bal oldal, Zsennye)
Gyöngyös-patak (bal oldal, Sárvár)
Csörnöc-Herpenyő (jobb oldal, Sárvár)
Répce-árapasztó-csatorna (bal oldal, Rábakecöl)
Marcal (jobb oldal, Koroncó és Gyirmót között)

Duna folyó
A Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Magyarország egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az ország vízrajzának meghatározó alkotóeleme.
A folyó kialakulása a pliocén időszakban kezdődött el. A pliocén végén jutott el a Duna a Kisalföldig, ekkor a mai nyugat-kelet irány helyett észak-dél irányban folyt itt. Csak a pleisztocén időszakban alakult ki a kisalföldi szakasza. A folyó legfiatalabb része a Dobrudzsa nyugati oldalán található dél-észak irányú folyása, amely pusztán a pleisztocén időszak végén jött létre.
Napjainkban fontos nemzetközi hajóút. A németországi Rajna-Majna-Duna-csatorna 1992-es megépítése óta részét képezi annak a 3500 km-es transzeurópai víziútnak, amely az Északi-tenger melletti Rotterdamtól a Fekete-tenger melletti Sulináig ér. A Dunán szállított áruk össztömege 1987-ben elérte a 100 millió tonnát.
A 20. században a folyam fölső szakaszán vízlépcsők sorát építették ki, ami megváltoztatta a folyó természetes vízjárását és gyakorlatilag megszüntette a hordalék alpi utánpótlását. A rendszer utolsó tagja a Szlovákiában felépített bős-nagymarosi vízlépcső. A Dunakanyar fölötti szakasz vízszintje folyamatosan csökken, ennek következtében pusztulnak a part menti élőhelyek. A legnagyobb veszély a Duna-Ipoly Nemzeti Park ártéri keményfaligeteit fenyegeti.
A Duna a világ ,,legnemzetközibb" folyója; 10 országon halad át, vízgyűjtő területe pedig 7 további országot érint. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük négy jelenlegi főváros: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád. A térség kulturális öröksége és természeti adottságai sok turistát vonzanak.

Műholdas felvétel



Iszapömlés Veszprém megyében
Vörösiszap öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt 2010. október 4-én, hétfőn 12:25-kor, miután átszakadt a timföldgyár tározójának a gátja. Az iszap néhol két méter magasan hömpölygött.
Az árhullám elérte Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt. Devecseren négyszáz házat öntött el az ár, Somlóvásárhelyen 10 családot telepítettek ki a kultúrházba. Folyik a kármentesítés, még nem tudni, hova szállítják a mérgező üledéket.


 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ajkai vörösiszap-katasztrófa
  2010-10-07 21:15:30, csütörtök
 
  Ajkai vörösiszap-katasztrófa
Vikipédia

Az ajkai vörösiszap-katasztrófa emberéleteket követelő ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, amit az okozott, hogy 2010. október 4-én átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka és Devecser közötti, 300 m × 500 m-s vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő iszap elöntötte Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt. A 700 000 köbméternyi, erősen lúgos, a termőtalajok átlagánál több nehézfémet tartalmazó, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben Magyarországnak.
Négy ember meghalt, hárman eltűntek; a sérültek száma 123.[1] Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is a helyszínre érkezett. A Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója szerint a zagytározóból kiszabadult anyag minden formájában veszélyes, radioaktív és mérgező.
Az ÁNTSZ közlése szerint a katasztrófa következtében akut sugár-egészségügyi ártalom nem volt: méréseik során csak esetenként tapasztaltak a helyszíni normális háttérsugárzásnál - 80-100 nSv/h (nanosievert/óra) - magasabb értéket (160-250 nSv/h). Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) információi szerint Magyarországon a természetes háttérsugárzás 60-160 nSv/h között ingadozik
Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója szerint az ajkai zagytározóból kiömlött, lúgos technológiai vízzel keveredett ipari iszap kémiailag még aktív veszélyes hulladék, ami kimondottan toxikus és maró hatású. Véleménye szerint a kiszáradó, a levegőben porként szálló iszap radioaktivitása későbbiekben veszélyes lehet




Légi felvételek az alábbi linken Link
Vörösiszap
A vörösiszap az timföldgyártás melléktermékeként keletkező, toxikus fémvegyületeket az átlag feletti, de nem veszélyes mennyiségben tartalmazó, erősen lúgos (pH 13) anyag. Veszélyes hulladék, a bőrt az égési sérülésekhez hasonlóan kimarja, de nem mérgező. A lúg a természetbe kerülve pusztítja az élővilágot, de ezek a következményei nem hosszútávúak.
Radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás hatása elhanyagolható.
A baleset után a MAL Zrt. honlapján közzétett adatok szerint az ajkai vörösiszap összetétele:[5]
40-45% Fe2O3 (vas(III)-oxid), ez adja az iszap vörös színét
10-15% Al2O3 (alumínium-oxid)
10-15% SiO2 (szilícium-dioxid) nátrium vagy kalcium-alumínium-szilikátként van jelen
6-10% CaO (kalcium-oxid)
4-5% TiO2 (titán-dioxid)
5-6% Na2O (nátrium-oxid, vízzel nátronlúggá alakul)

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Folyamatosan érkeznek a .....
  2010-10-07 19:29:48, csütörtök
 
  Folyamatosan érkeznek a segélyek Kolontárra és Devecserre
Frissítve: 2010.10. 7. 17:33 Hír24

Hétfő óta az ötödik nap: ásványvizet, tartós élelmiszert tartalmazó - szállítmány érkezett meg.
Folyamatosan érkeznek az élelmiszerek és a vörösiszap eltakarításához szükséges eszközök a katasztrófa sújtotta Kolontárra és Devecserre. Ezeket a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt közösen biztosítja - tájékoztatta az MTI-t Jamrik Péter, a Közbiztonsági Testület elnöke. Hozzátette: az élelmiszerek nagy részét a vöröskereszttől, másik részét egyéni adományozóktól kapják. A Közbiztonsági Testület a három megyei közgyűlés - Somogy, Veszprém és Zala megyék elnökei által létrehozott testület, amely nem a jelenlegi helyzetre alakult, hanem a három megyében koordinálja a rendőrség, tűzoltóság, mentők és az önkormányzatok, civil szervezetek közötti együttműködést - mondta el az elnök. Ilyen vészhelyzetekben a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság utasításait hajtja végre.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Vegyifegyver_ vörös iszap
  2010-10-07 18:47:26, csütörtök
 
  Vegyifegyver_ vörös iszap áradás
Évtizedeken át még csak szivárgás sem volt az ajkai vörösiszap tárolóból.
Kicsit furcsának tartom, hogy emberi beavatkozás nélkül, egyszer csak hírtelen átszakad a gát és ORSZÁGOS katasztrófa alakul ki. - A lúgos víz a Torna-patakon keresztül a Marcalba - rába - mosoni duna került, amelynek élővilágát kipusztította. A szennyeződés már a Duna főágát is elérte.
Már a Dunába is folyik a vörös iszap. Folyók élővilága is elpusztul.
- A vörösiszap - a timföldgyártás mellékterméke - lúgos, maró hatású anyag. Nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező, ezért meg kell akadályozni, hogy elkezdjen porlani.




Kipusztult a Marcal, veszélyben a Duna
2010. október 7. 12:08 MTI
Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke mindent elpusztított. Ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni.
"A Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék. Ehhez a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült" - nyilatkozta Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője.
Ökológiai katasztrófa
"A Marcal már azzal 'halálra lett ítélve', hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt" - hangsúlyozta. A szakemberek megpróbálták ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást - ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát. Bár folyamatosan mérnek több ponton is és figyelik a folyószakaszt, egyelőre sem a Rábán, sem a Dunán nem érkezett halpusztulásról szóló információ.

Közel tucatnyian sérültek meg a mentés során
Tizenegy ember sérült meg a vörösiszap-lavina sújtotta ajkai térségben a kárfelszámolási munkában - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese csütörtökön. A sérültek közül egy embert kellett kórházba szállítani, mert a szemébe vörösiszap csapódott, de állapota nem súlyos. Tíz embert a helyszínen láttak el a mentők.
A sajtóügyeletes tájékoztatása szerint az ápolásra szoruló emberek között voltak olyanok is, akik már korábban megsérültek. Orvosi ellátásra szorult néhány újságíró, köztük az MTI fotóriportere is, aki enyhébb égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos hatású vörösiszaptól. Kolontáron és Devecserben egy-egy mentőautó áll 24 órás készenlétben.

HVG Kolontár
Videó link Link

Nagyon sok cikk olvasható az alábbi linken
Link

VÖRÖS HALÁL AJKÁRÓL
Bakonyarca.hu
Vörös halált is okozó iszap öntötte el Kolontár, Devecser településeket és Somlóvásárhely egy részét, majd tovább vonulva pusztított Somlójenő, Tüskevár irányában. Megdöbbentő tragédia helyszíne volt a mai napon néhány településünk. 43 éve ismerem a Torna patak ezen veszélyes helyzetét, de ilyet, ehhez hasonlót nem láttam még. Somlóvásárhely-i gyerekként többször láttunk pirosló Torna patakot, vagy a lugtól habzó vizet annak medrében, de ehhez foghatót még soha. Iszonyatos volt ezt látni. Hogyan fordulhatott ilyen elő? Látjuk-e, egyáltalán felfogható-e mai tudásunkkal ennek a katasztrófának minden következménye.
Sok ezerszer haladtam el gyerekkorom óta a zagytározók mellett Kolontár után Ajkára tartó utamon. Viszont az utóbbi években rendkívüli magasságba emelkedtek ezen zagytározók gátjai. Monstrumként hívták fel magukra, veszélyeikre a figyelmet. Mégis félelmünk ellenére bíztunk a szakemberek tudásában, felelősségérzetük erejében. Tévedtünk. Talán a haszon megint felülírt mindent? Felülírta több ezer ember biztonságát? Legkevesebb 82-en különböző szintü égési sérülést szenvedtek. Több eltűnt személyt keresnek. Két halálos áldozatról is beszámoltak már a híradások.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Vicces képek S.Katitól
  2010-10-07 10:15:23, csütörtök
 
  Vicces képek S.Katitól

Mosolygós teniszlabdák



...... ........... ........... ...........De finom ez a sajt

 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9255
  • e Hét: 20885
  • e Hónap: 54039
  • e Év: 287786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.