Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
levél a szőke nő anyjától
  2010-11-01 20:09:16, hétfő
 
  levél a szőke nő anyjától


Kedves lányom!


...tovább »Lassan írom levelem, mert tudom, hogy nem tudsz gyorsan olvasni. Már nem ott lakunk ahol eddig, mert apád olvasta, hogy a legtöbb baleset az otthontól 20 km-es körzetben történik, úgyhogy elköltöztünk.

A házszámot sajnos nem tudom megírni, mivel az előző lakók magukkal vitték, hogy ne kelljen a címüket megváltoztatni. Az új házban minden nagyon szép és jó. Mosógép is van, bár nem működik valami jól. Beletettem a ruhát, meghúztam a láncot, és azóta nem láttam belőle semmit.
Mindent összevetve nem rossz itt.
A múlt héten csak kétszer esett az eső, egyszer három, egyszer meg négy napig.

Elküldtem a kabátot, amit kértél, de apád szerint a gombok miatt túl nehéz lett volna a csomag, úgyhogy levágtam mindegyiket, és beletettem őket a kabát zsebébe.

Az a lüke bátyád valamelyik nap bezárta a kocsikulcsot, és több mint két órába telt, míg apádat és engem kiszabadítottak az autóból.

A nővérednek ma gyermeke született, de még nem tudjuk fiú-e, vagy lány, így azt sem tudom megírni, hogy nagynéni vagy nagybácsi lettél.

Képzeld!
A szomszéd beleesett a pálinkáshordóba. Néhányan megpróbálták kihúzni, de ő hősiesen ellenállt, és megfulladt. Szegény embert 3 napig hamvasztották.

Máskülönben nincsen sok újság, minden a megszokott mederben folyik.

Csókol szerető anyád

Ui. Akartam pénzt is tenni a borítékba, de már le volt zárva.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
A kormány nem tűri az ellentmo
  2010-11-01 19:40:51, hétfő
 
  A kormány nem tűri az ellentmondást

Ez történt az év 42. hetében a gazdaságban

Index

2010. november 1., hétfő 15:11 | 3 órája frissítve


Az állam jövőre elkezdi felélni a nyugdíjpénztári megtakarítást a benyújtott költségvetés tanúsága szerint, a kormány nekimegy az AB-nek, miután a testület eltörölte a 98 százalékos végkielégítés-adót. A szlovákok, csehek jobban keresnek nálunk, lebukott a legnagyobb élelmiszeripari kartell, és korruptabbak lettünk. Ez volt a hét.

Nagyon felpörgött a mögöttünk hagyott, hosszúra nyúlt héten a kormány, újabb konfliktusokat vállalt fel és ezermilliárd forintokat irányított ide vagy oda.

Nyugdíjpénz, 98%-os adó, Alkotmánybíróság - ez nem akadály

Egy nap alatt, hétfőn áthajtották a parlamenten [1] a magánnyugdíjpénztárakba irányuló járulékok 14 hónapra való felfüggesztéséről, valamint az állami pillérbe való visszalépés megnyitásáról rendelkező törvényt. Nem számított sem a londoni elemzők véleménye [2], akik húzták a szájukat a költségvetésihiány-cél eképpen történő tartása miatt, nem számított az IMF véleménye [3] sem, amely szerint bátor, ámde kockázatosak a kabinet lépései, nem számított az MNB kommentárja [4] sem, mely szerint veszélyes a nyugdíjpénztári pénzek elvonása, és nem számított a pénztárak aggodalma [5] sem, akik kilátásba is helyezték, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak. (Az AXÁ-tól nyomban elküldtek pár embert, akik a nyugdíjpénztári vagyon kezelésével foglalkoztak.)

De hiszen forduljanak csak bátran, úgysem érnek el vele semmit - ezt eredményezheti a kormány keddi válaszlépése az Alkotmánybíróság 98 százalékos végkielégítés-adót elmeszelő [6] döntésére. Lázár János Fidesz-frakcióvezető még kedd délután nyomban be is nyújtott három törvényjavaslatot a parlamentnek, az egyik az aznap délelőtt megsemmisített, alkotmányellenesnek nyilvánított törvény koppintása. A másik egy alkotmánymódosítás, a harmadik pedig azt mondaná ki, hogy az AB adó- és járulékügyekben ne vizsgálódhasson, sőt, a már folyamatban levő ügyekre is terjedjen ki eme tiltás. Ha az Országgyűlés pár héten belül ilyen formában elfogadja a három fideszes jogszabályjavaslatot, akkor a nyugdíjpénztárak hoppon maradnak.

A forint részben ennek is köszönhetően kedden-szerdán kicsit elbizonytalanodott [7], 276 forintig szökött fel az euró ára, azonban utána visszaerősödött a hazai valuta, péntek délután valamivel 271 fölött járt ez euró ára.



Kiadásmegtakarításnak nyoma sincs a költségvetésben

Szombaton megérthettük, miért olyan fontos és sürgős ez az egész a kormánynak. Benyújtották a költségvetési törvényjavaslatot, amelyből világosan kiderül [8], hiába is mondja azt miniszter, hogy a magánnyugdíjpénztárakból az állami pillérbe visszalépők vagyonából egy ,,államháztartás helyzetét kiegyensúlyozó alapot" hoznak létre és nem herdálják el a pénzt, mégis ezt teszik. Jövőre az állam fel is él 530 milliárd forintot ebből a pénzből, nagyjából egyötödét annak, mint amennyire számít az átlépés következményeként. Közben pedig marad a drága, kövér állam, az újraelosztási ráta 50 százalék közelében marad, érdemi kiadásvágás sehol sincs a láthatáron. Adócsökkentés van a személyi jövedelemadónál és a társasági adónál, de ennek egy részét az extraadókkal vissza is szedi a kormány.


Persze volt még történés szép számmal ezeken kívül is. Hétfőn elfogadta a parlament a kormány 7+1 pontos [9], devizahiteleseket segítő törvényjavaslatát. A költségvetésből kiderült [10], hogy nagyjából ezzel kell hogy beérjék a bajba jutottak, mert olyan Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amely tízezreknek, akár százezer lakáshitelesnek segítő kezet nyújtana - ahogyan azt a kormányzati tisztségviselők hónapon keresztül kommunikálták -, na olyan nem lesz [11], csak ,,eszközkezelő koncepciót" valósít meg a kormány.

Korruptabbak lettünk, de elindult a kgfb-kampány

Kiderült az is, hogy sajnos korruptabbak lettünk [12]. És hogy az állami intézmények továbbra sem nagyon akarnak fizetni a szállítóiknak. A munkaadók pedig a szabadságokkal trükköznek [13], és nehezebben adnak fizetést. A benzinárral szemben [14] a jegybanki alapkamat nem változott [15], maradt 5,25 százalékon, és valószínűleg ezen a szinten lépünk át a 2011-es esztendőbe.

Demján Sándor és Soros György szemet vethetett [16] a Malévra, egy kínai holding segítségével válthatnák az orosz tulajdonost a magyar légitársaságban. Hogy mennyit nyernének az ügyleten, nem tudni, de mi hatmilliárd forintot profitálunk az óraátállításból. Ez a pénz bizony jól jönne a Péti Nitrogénműveknek, mert Brüsszel rájött, hogy egy pár évvel ezelőtti dotációja tiltott állami támogatás volt [17]. És az APEH legújabb feketelistáján [18] szereplő ötezer cég sem büszkélkedhet azzal, hány milliárd forinttal tartozik az államnak.

A legnagyobb élelmiszeripari kartell is lebukott [19] a héten, a malomkartellben 16 cég vett részt, 2,3 milliárd forintos büntetés a jutalmuk. Közben pedig csődvédelembe menekülhet a Cerbona [20]. A szállodások pedig arra panaszkodnak, kevés a hosszú hétvége. Elindult a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány.

A szomszédok jobban keresnek, mint mi

A csehek és a szlovákok jobban keresnek nálunk [21], amiben lecsapódik az elmúlt sok év gazdaságpolitikái közötti különbség. A görögöknél pedig még a gondoltnál is magasabb, akár 15 százalékos is lehetett a tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány. Kína pedig engedhet az amerikai nyomásnak, és lassan, fokozatosan, de azért elkezdheti felértékelni a jüant.

Ugyan csúszik a globális bankreform [22], azért az osztrákok bevezetik [23] a bankadót. A szlovákok pedig régiónként állapítanák meg [24] a minimálbért, hogy a nagy munkanélküliséggel küzdő régiókban javítsanak a munkaerőpiaci helyzeten.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/01/a_kormany_nem_turi_az_ellentmondast/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tízszer annyi ártatlan magyar
  2010-11-01 19:01:26, hétfő
 
  Tízszer annyi ártatlan magyar gyilkoltak meg a szerbek, mint mi támadó terroristát


2010. november 01. 14:37
Hunhír.info

Az 1944-es vajdasági magyarellenes szerb pogrom több tíz ezer ártatlan magyar áldozatára emlékeztek Csúrogon (Curug) a vajdasági magyarok - írta a szerbiai magyar sajtó.Csúrogon minden évben fakeresztet állítanak az áldozatok emlékére; az elmúlt 16 évben eddig mindegyik keresztet megrongálták, illetve elvitték a partizánok, tömeggyilkosok, és magyargyűlölők szellemi örökösei.


A fölszólalók hivatalos szerb bocsánatkérést követeltek a dél-bácskai településen tartott vasárnapi megemlékezésen, amelyen részt vett többek között Ékes Ilona, a Fidesz parlamenti képviselője, Egeresi Sándor, a vajdasági tartományi parlament elnöke, Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti képviselője.

1942 január-februárjában 3-4 ezer ember, szerb zsidó és magyar kollaboráns, partizán és terrorista vesztették életéta magyar királyi honvédségi és csendőralakulatok partizánvadász akciójába. A terroristák orvul támadták meg, és gyilkolták a magyar katonákat.

1944 őszén kezdődött az akkori jugoszláv katonai hatalom megtorlása, amelyben 40 ezer ártatlan délvidéki magyar vesztette életét. A vajdasági magyarokat, németeket és horvátokat háborús bűnösöknek nyilvánították, vagyonukat elkobozták, hozzátartozóikat megbélyegezték.

Az egyik legkegyetlenebb megtorlás színhelyén, Csúrogon és két szomszédos településen, Zsablyán (Zabalj) és Mozsoron (Mosorin) összesen nagyjából 1300 embert öltek meg; szinte a teljes magyar férfilakosságot kiirtották. Csúrogon minden évben fakeresztet állítanak az áldozatok emlékére; az elmúlt 16 évben eddig mindegyik keresztet ismeretlenek megrongálták, illetve elvitték.

A nőket, a gyerekeket és az időseket 1945 januárjában nyitott marhavagonokban és gyalog indították el a Járek (Backi Jarak) településen létesített gyűjtőtáborba, ahol hat-nyolc hónapot kellett eltölteniük. Több mint száz településről deportáltak embereket a járeki táborba, szinte kizárólag magyarokat és németeket. Több mint hatezren belehaltak a nélkülözésbe, köztük több száz gyerek. A járeki csak egy volt az ez idő tájt a Vajdaságban működtetett 41 munkatáborból; ezekben összesen 140 ezer németet és több ezer magyart tartottak fogva brutális kínzások közepette. Itt nem volt csempés mosdó, színház, meg kupleráj, mégsem szabad magyar holokausztról beszélni. Az csak nekik jár.


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=34728
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A holtak tanítják az élőket a
  2010-11-01 18:54:48, hétfő
 
  A holtak tanítják az élőket a Házsongárdi temetőben


2010. november 01. 09:59
G. Kirkovits István - Hunhír.info

hazsongardi_250.jpgA temetőben csend van, most nyikorog a vaskapu, újfajta halotti zenéje ez az örök megnyugvást nem kapónak. Mi lesz velük, akik ott lenn porladnak, ha tovább jár a más kézzel felhúzott óraszerkezet, lejár a pihenés időszaka, más lapát töri össze a régi csontokat, és olyanokat helyeznek el örök nyugalomra, akiknek fejfájáról hiányzik a magyar szó.
Házsongárdi temető - Kolozsvár
Tekintse meg képtárunkat!

A Házsongárdi temetőbe félelem költözött, s nem a nyugalom. A halál biztos, de bizonytalan az utoljára elfoglalt élettér, s az, hogy ott, s innen zarándokolhatnak-e majd oda, hogy belső sebeikre gyógyírt keressenek.

Az echós szekeret felváltotta az autó, így jó pár órás menekülés után idegenek által igazgatott földön, de örökké magyaron lehet keresni a megnyugvást. A holtak tanítják az élőket - tartja a latin mondás, és ez most teljesen igaz itt. A nagy magyar nemzeti sírkertben, amelyet éppúgy bitorolni akarnak mások, mint a szűkebb odahaza azt a kis szegény, összetöpörödött hazát. Kezedben virágcsokor, mert most az erdők-mezők éke jobban kell, ide, mint nekünk egy falat kenyér.

S a virág a földre vágyik, mohás kövekhez, lélekközelbe. Akik többségükben itt nyugszanak, nem élték meg a szétforgácsolást, csak utódaik érezhették, hogy mi az, ha darabokra szaggatnak egy egész, egységes, eleven testet. A letűnt századok ittlakói az első világháború végéig egy nyelven beszéltek földi életükben, és ott fenn az égben is piros-fehér-zöld zászlók alatt ölelkeztek. Aztán jöttek közéjük mások, s az utóbbi években egyre inkább csak azok. Mégis, a régiek megmaradtak, s hirdették a megmaradás fontosságát.

Most összerondítják a várost, amely helyet ad a temetőnek, papagájszínűre mázolják, olyan után kutatnak, amely ott soha nem létezett. A temető még dacol az idővel az omladozó sírboltok, a kidőlt keresztfák, térdre kényszerítve is a helyükön vannak. Magyarként birtokolnak tulajdonosaik magyar földet, amelyen bármilyen zászlókat is fúj a szél, mindig magyar marad. De az utódok nem érzik ezt. Félnek, hogy mi lesz, ha kivész a szó, ha összeolvadás kell a fennmaradáshoz, vagy ha csak nyugaton remélik megtalálni a magukra találást. Elmennek, s nem jönnek haza virággal, mert lassan már nem lesz hova, és lassan már nem lesz miért. Most figyelmeztetnek a holtak, most felkiáltójelként merednek az égre a még álló síremlékek, most még a gazból is előbukkan a hosszú, hosszú régmúlt.

Ha ez elvész, mint gyökerétől megfosztott fa, összedől minden. Pár tátongó, zavart alak keresi majd boldogulását valami nagy nemzeti kavalkádban, s közben nem tud majd emlékezni. Nem lesz mire, és nem építkezhet olyanból, amely őt is egyenrangúvá teheti. Ha hagyjuk a temetőt, ha hagyjuk a halottainkat, kitöröljük emléküket, akkor elpusztulunk a jelenben. Mert nem lesz kapaszkodónk, nem lesz hitünk, és nem lesz példánk, hogy mások is tettek, éltek, szerettek, gyűlöltek, dolgoztak, háborúztak és békét kötöttek, de egy közösség, egy behatárolható egynyelvi közösség érdekében.

A csejthei Jelen-kripta falára 1585-ben helyezték a magyar nyelvű táblácskát. Azóta dacolt az idővel, azóta hirdette a szó igazát, egy nemzet létét. Lehet, előbb-utóbb lekerül onnan, elpusztítják idegen kezek, vagy csak magától leesik, mert nem szem nem vigyázza, lélek nem őrködik fennmaradásán.

Nyugatnak indul a had, s nem keletre, igaz, ez nem hódító, hanem szerencsét próbáló sereg. Hamuban sült pogácsával úgy, hogy az otthonból, a múltból csak a hamu marad. És akkor már minek visszatérni? Hiszen üszkös romokon más világ épül, amihez nem kell kötődés, nem kell íz, illat, érzelem. A vágott virágok most még érintkeznek a mohás kővel. Utoljára életre lehelik, majd együtt elporladnak. Ha menni kell, mindig keletre tarts, és sohasem nyugatnak.

http://www.youtube.com/watch?v=5zj3SGFoemg&feature=player_embedded

http://hunhir.info/?pid=hirek&id=34717
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A vízválasztó (Szerkesztett vá
  2010-11-01 18:27:14, hétfő
 
  A vízválasztó (Szerkesztett változat)

Orbán Viktor bullet 2010. október 27. 12:19
Frissítve: 2010. október 27., szerda, 12:45


Magyarország polgárait két érzés tartja fogva: a csalódás és a félelem. Csalódás a kormányban és félelem a jövőtől. A magyarok megérezték, hogy veszélybe került mindaz, amit eddig elértek; a munkahely s vele a felépített karrier. A hitelből vásárolt lakások és gépkocsik; a forintban felhalmozott megtakarítások; a gyermek továbbtanulása, a nyugdíj s vele az időskor biztonsága.

A demokrácia magyar hívei nem akarnak hinni a szemüknek, amikor látják, hogy a rendszerváltozáskor kiharcolt szabadság idegen megszállók nélkül, a többpártrendszer és az alkotmányosság előttünk magasodó intézményei ellenére szétporlad, kicsúszik az ujjaink közül, átadja a helyét valami másnak. Valami másnak, amit a diktatúrához deportálásokat, bebörtönzéseket, kivégzéseket társító történelmi tapasztalataink miatt túlzásnak érzünk diktatúrának nevezni. De ez a készülődő, szemünk előtt formálódó új világ biztosan nem demokrácia, s merőben más, mint amiért milliószám küzdöttünk a rendszerváltozás idején. Érezzük, hogy veszély fenyegeti a szabadságot, mert a szabadság sohasem marad talpon az őszinte beszéd támasztéka nélkül. Tudjuk, szabad ember az, aki őszintén beszélhet, és akivel őszintén beszélnek.


Mindezt tetézi a kormányzati fejetlenség, kapkodás, zűrzavar. Napról napra erősödik az embereket egymás ellen fordító, egymás ellen lázító kormányzati politika, amely öli a bizalmat, emészti a szolidaritást, rozsdásítja a magyarokat összetartó erőt.

A szabadság hívei érzik, sürgősen tenni kellene valamit. De mit? Először is öntsünk tiszta vizet a pohárba.

*


1945 után Európa - okulva a diktatúrákhoz vezető út tapasztalataiból - erőit a demokrácia garanciáinak megerősítésére összpontosította. Pártokat épített és szabad sajtót. Pártokat, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy az emberek képviselethez jussanak, hogy az állampolgárok mindig kifejezhessék akaratukat. Pártokat, amelyek megtestesítik a választás lehetőségeit, a ,,mindig van alternatíva" megnyugtató és felszabadító érzését. Szabad sajtót, ahol az alternatíva megismerhető, ahol a képviselet megjelenhet.


Bár összességében a ,,demokrácia-haditerv" sikeresnek bizonyult, mára gyötrővé erősödött mellékhatásokkal is járt. A politikai közbeszéd bántóan leegyszerűsödött, s hajlamossá vált arra, hogy a reklámokhoz hasonlóan megtévesztően közel hozza a közösen vágyott, kívánatos jövőt, s így összezavarja a politikai cselekvés lehetőségeinek idősíkjait és léptékeit. Még súlyosabb következményekkel járt, hogy a politikai teljesítmény egyre táguló mértékben vált kommunikációs teljesítménnyé a valóságos kormányzati teljesítmény rovására.


Az európai s ezen belül a magyar demokratikus közélet számára döntő, vízválasztó jelentőségű annak leszögezése, hogy mindez nem azonos és sohasem lehet azonos a hazugságok politikájával, hogy meghúzzuk s megvédjük azt a határvonalat, amelyen innen a szabadságra épülő demokrácia s amelyen túl a politikai hazugságok lealacsonyító világa található.


Ahogy egy kereskedőtől is elfogadhatjuk, ha szép szavakkal meggyőz bennünket az amúgy értékes portékájáról, úgy a választási kampányok reklámnyelvét is elfogadhatjuk, ha nem veszi el tőlünk a döntés szabadságát. Ha nem nyerte el a tetszésünket, választunk másikat. De ahogy egy kereskedőtől sem fogadjuk el, hogy szép beszéddel hamis árut sózzon ránk, úgy a politikától sem fogadjuk el, hogy úgy beszéljen rá bennünket egy döntésre, hogy közben nem ismerhetjük meg az igazságot.


A politikai hazugság azonban más. Az már odaát van, a demokráciát védő és megtartó határokon túli világhoz tartozik. A politikai hazugság lényege, hogy elfedi a jelen igazságát, letapossa az igazság megismeréséhez való jogot, elveszi a tájékozódás szabadságát, és megfoszt a döntés szabadságától. Aki nem ismerheti az igazságot, nem hozhat szabad és felelős döntést.


Európában politikai hazugságokra nem épülhetnek demokratikus kormányzatok. Nem épülhetnek, mert a politikai hazugság tönkreteszi az áldozatául eső országot. Tönkreteszi gazdaságát, mert a modern piacgazdaság bizalomra épül, és nem viseli el az igazmondás hiányát. Tönkreteszi az ország demokratikus alapjait is, mert aláássa állampolgárai hitét, hogy értelmes és érdemes részt venni a közélet egyébként nem mindig vonzó világában.

*


A 80-as években felnőttkora küszöbére lépő új generáció, a rendszerváltozás nemzedéke, mi, akkori fiatalok sok mindenben különböztünk egymástól, eltérő nézeteink lehettek, sőt számos dologban nem is értettünk egyet. Valamit azonban biztosan tudtunk: nem akartunk a hazugságok országában élni. A rendszerváltozás hónapjai azért voltak lelkesítő idők - a fenyegető gazdasági összeomlás szocialista öröksége ellenére -, mert megadhattuk azokat a kereteket, meghúzhattuk azokat a határokat, amelyeket a politika soha többé nem léphet át.


Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ismét a világnak ahhoz a részéhez közelítünk, ahol a hatalom számára az őszinteség semmit nem jelent, ahol a hazugság magától értetődő eszköze a hatalomgyakorlásnak. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy az egykori kommunista politikai kultúra észjárása visszatérjen.

*


Hogyan juthattunk idáig, ,,miért hagytuk, hogy így legyen"? Ha nehezünkre esik is, ha kívánjuk is, bár másképp lenne, nézzünk szembe a lehangoló ténnyel, hogy választópolgárok többmilliós tömege kizárólag az adott pillanat tapasztalati tényei alapján hajlandó politikai ítéletet alkotni. Ne engedjünk az önfelmentő gondolat kísértésének se, miszerint intellektuális restségből van ez így.


Közelebb járunk az igazsághoz, ha mindebből a teljes magyar elittel szembeni bizalmatlanságot, illetve annak hitelvesztését olvassuk ki. Az elit hivatása, társadalmi-nemzeti küldetése nem azonos szakmai felelősségével; hogy jó orvos, művész, vállalkozó vagy tudós legyen. Küldetése a mintaadás és az értékteremtés kötelességén túl abban áll, hogy közösségét - amelyet saját közösségének, nemzetének érez - hozzásegítse az életet és a jövőt meghatározó, bonyolult ok-okozati összefüggések megértéséhez. A közélet iránti bizalom mélyponton vergődik, az elit nem tudja teljesíteni társadalmi hivatását.
Eljött az önvizsgálat ideje. Az elit kormányzó részének meg kell kérdeznie magától, miért hagyta, sőt miért biztatta demokráciánk közös hajójának bátor kapitányát, hogy lendületes csákányütésekkel maga lékelje meg belülről azt a hajót, amelyben mindannyian ülünk?


Az ellenzéknek pedig választ kell találnia arra, miért nem volt elég erős és ügyes, hogy a várható következményekre felhívja a figyelmet.
A pártok világától önmagát távol tartó elitnek is jó oka van az önvizsgálatra. Talán a kiszolgáltatottság, mások esetében a kormányzat asztaláról lelökött morzsák vagy csak az óvatosság közép-európai történelmi reflexe teszi, de kerülik az egyértelmű állásfoglalást, az egyenes beszédet. Akarva-akaratlanul sokan falaztak, falaznak a kormány nyílt és szervezett politikai hazugságához.


Mintha attól félnének, olyan színben tűnhetnek fel, mintha egyik vagy másik pártot támogatnák. Amíg a pártpolitika világán kívüli elitünk az igazság helyett a pártokhoz való távolságát méricskéli, nem csodálkozhatunk, ha elveszíti az emberek bizalmát, és a hiteltelenség csapdájában vergődik. Az egyes politikusok vagy pártok iránt érzett fóbiaszerű, beteges gyűlölet sem lehet elfogadható indok arra, hogy a magyar elit tekintélyes része a pártpolitikai spekulációkat fontosabbnak ítélje a demokráciánál és az őszinte beszédnél.


*


Magyarország lába alatt megmozdult a föld, nyakában a frissen választott miniszterelnök és az ő csomagja, hátában a hitelezők hada, előtte az egyre aggasztóbb jövő.


Egy helyzet, amit senki sem akart. Egy helyzet, amelybe dilettáns gazdasági döntések és szervezett politikai hazugságok miatt kerültünk. Egy helyzet, amit - ha ki akarunk jutni belőle - néven kell nevezni, és amelyről beszélni kell. Egy pénzügyi válság, amelyet sebészi pontosságú feltárás nélkül nem orvosolhatunk, sőt amelyet az alapos megértés híján hozott kormányzati döntések gazdasági válsággá szélesíthetnek.


Úgy tűnik, a lejtőn nincs megállás. A kormány úgy terjesztette programját a Tisztelt Ház elé, hogy továbbra is titkolni próbálta a súlyos pénzügyi helyzetet. Történelmi átalakításról szónokolt, holott egyszerű pénzbehajtásra készült. Minél többet, minél több helyről.


Az elvesztegetett hónapok után megszült csomag a megbomlott pénzügyi egyensúly helyreállítását nem a növekedés erősítésétől reméli, hanem feláldozza azt egy olyan kísérlet kedvéért, amelyről már most tudható, hogy nem válthatja be a hozzá fűzött - szakmailag indokolatlan - reményeket.

*


Magyarország igazi problémája a széles körben hangoztatott politikai közhellyel ellentétben nem gazdasági természetű. Az igazi probléma a kormány hazugsága, a tények tudatos elferdítése és az a tény, hogy mindezzel szemben a magyar demokrácia nem tudta megvédeni magát.


Le kell szögeznünk, hogy ma nem az a legfontosabb kérdés, hogy az állam honnan szedje be a hiányzó pénzt, hanem az, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy többet ne kerülhessünk hasonló válságba.


Ha egy idegenvezető elvéti a jelzést, és a szakadék szélére vezeti a gondjaira bízott turistákat, egyvalamit semmi szín alatt ne mondjon nekik: azt, hogy nincs más út, nem lehet visszafordulni. Ilyenkor ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valaki leesik abba a szakadékba, és az nem turista lesz. A kormány azonban köti az ebet a karóhoz, s ha ezen nem tudunk változtatni, annak elhúzódó és mély politikai és gazdasági válság lesz a következménye. Mire beköszönt a tél, már nem jobb- és baloldal fog vitázni egymással, hanem egy elkeseredett és ingerült ország áll majd szemben illegitim kormányával.


*


A politikai válságból való kilábaláshoz igazi megoldásra van szükség. Olyan megoldásra, amely a demokrácia megerősítésével egyszerre képes meggátolni a hazugságokat, és olyan kiutat mutatni a politikai válságból, amelyet az ország többsége támogat.


A politikai közbeszédet ellepték az üres lózungok, valamint az olyan evidens igazságnak vélt állítások, amelyek megakadályoznak bennünket a világos gondolkodásban. Ha nem számolunk le a hamis összefüggésekkel és a homályos közhelyekkel, ha nem nyitunk teret a tiszta beszédnek és a kritikus gondolkodásnak, nos, akkor nem születhet meg az a hiteles alternatíva, amely köré közmegegyezés épülhet.


A hazug, illegitim és önfejű kormányzati politikára az emberek nyílt és rejtett ellenállással válaszolnak. Az ellenállás rejtett útjait alaposan kiismerte Magyarország a Kádár-rendszer éveiben. Adóelkerülés, szürke- és feketegazdaság, korrupció, csendes munkalassítás. A nyílt ellenállás formáit is ismerjük az elmúlt tizenhat évből és a nyugati demokráciák példáiból: sztrájkok, tüntetések, útlezárások, engedetlenségi mozgalmak. Most még van más választás.

Jó reggelt, Magyarország, jó reggelt, magyarok!


Az eredeti cikkek a Magyar Nemzetben jelentek meg a 2006. július 29., augusztus 5. és a szeptember 9-i lapszámban.


© HVG Online Zrt. Minden jog fenntartva.

http://hirszerzo.hu/publicisztika/20101027_orban_diktatura_nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bod Péter Ákosnak nem tetszik
  2010-11-01 15:21:05, hétfő
 
  Bod Péter Ákosnak nem tetszik a kormány alkotmánymodosítási terve
2010. november 1., hétfő, 14:24


Bod Péter Ákos a jegybank korábbi elnöke az Alkotmánybíróság jogkörének tervezett korlátozásáról a Duna Tv-nek azt mondta: "Nagyon nem tetszik, ami történt, túl hirtelen reakciókat láttam". A korábban a kormánynak is tanácsokat adó közgazdász szerint a válságadók visszahatnak majd a fogyasztókra.


"Nagyon nem tetszik, ami történt, túl hirtelen reakciókat láttam" - mondta a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke arról a Fidesz frakcióvezetője által benyújtott javaslatról, amely korlátozná az Alkotmánybíróság (Ab) jogkörét.

"Remélem, hogy egy-két nap alatt - a hosszú ünnep erre alkalmas lesz -, kicsit alszanak a dolgokra" - mondta a közgazdász. Bod Péter Ákos korábban egyike volt azoknak a közgazdászoknak, akiknek a kormány június elején kikérte a véleményét néhány nappal a kormány első gazdasági akciótervének a bejelentése előtt.

A jegybank korábbi elnöke azt mondta: a kormány beterjesztett egy sor törvényt, amelyek sora alkotmányossági szempontból kicsit bizonytalan, ezek a speciális különadók, amelyekre a kormány sokat alapoz programjában. "A nagy kérdés talán még ezután jön, tudniillik, hogy az Alkotmánybíróság hogyan ítéli meg azokat az egyéb döntéseket, amelyek nagyon kellenek ahhoz, hogy a kormány programja haladhasson a kijelölt úton" - mondta az MNB volt elnöke.

Minden adó előbb utóbb valamilyen formában átkerül azokra, akik viselik - nem azokra, akik befizetik, hanem akik viselik - mondta Bod Péter Ákos arra a kérdésre, hogy a válságadóval terhelt társaságok végül átviszik-e a terhek egy részét a fogyasztóikra. A közgazdász szerint a bankra kivetett adó egy idő múlva át szokott kerülni az ügyfelekhez valamilyen formában ám ez attól is függ, hogy átmeneti, egyszeri, és így "lenyelhető", avagy több évre szóló intézkedésről van-e szó. Utóbbi olyan, mintha egy költségtényező emelkedne meg mindenki számára - ez át szokott kerülni az életbe - tette hozzá.

A volt jegybank elnök szerint az egyik problémája a válságadónak, hogy hirtelen jött elő és nem nagyon látjuk a végét. "Ha rááll erre a kormányzat, nehéz lesz abbahagyni, különösen, hogyha a személyi jövedelemadónál egy - egyébként örömteli - nagyon komoly csökkentést valósít meg, és lemond még egy háromszázmilliárd forintról a büdzsé bevételi oldalán" - érvelt Bod Péter Ákos.

"De lássuk be, hogyha százmilliárd forintos terhet kap valaki a nyakába, annak következménye van. Elmarad egy beruházás, lassabban fejlesztenek, a betéti kamatok nem nőnek úgy, mint esetleg logikus lenne. Csak azt akarom mondani, hogy nincs következmény nélküli adóemelés. És ez egy adóemelés, fontos, hogy kimondjuk; adóemelés ez, csak nem olyan közvetlenül látható, mint mondjuk a cigarettára kivetett forgalmi adó növelése, ahol másnap tudjuk már, hogy a dohányáru többe kerül " - fogalmazott.

Az Ab kedden megsemmisítette a kétmillió forint feletti végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót, mire Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: módosítani kívánják az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy a testület ne dönthessen olyan kérdésekben - például adóügyekben -, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. Bár a Fidesz vezetői szerint a magas végkielégítések miatt van szükség az Ab jogkörének korlátozására, közben ők maguk is utalnak arra, hogy ennél sokkal nagyobb a tét. A változtatással elérnék, hogy az Alkotmánybírósághoz el se jussanak olyan sokkal nagyobb horderejű, de szintén vitatott törvények, mint például a válságadók.






A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/itthon/20101101-bod-peter-akosnak-nem-tetszik-a-kormany-alkotmany modositasi-terve.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hitler-kiállítás: hatalmas az
  2010-11-01 15:19:55, hétfő
 
  Hitler-kiállítás: hatalmas az érdeklődés


Adolf Hitler

Óriási az érdeklődés az Adolf Hitler uralmát bemutató kiállítás iránt a berlini Német Történelmi Múzeumban: a pénteki megnyitó óta már több mint tízezer látogató volt kíváncsi a tárlatra.


A Hitler és a németek - nemzet és bűn című kiállításon hatszáz tárgy, négyszáz fotó, plakátok és filmek mesélnek arról a hatásról, amelyet a Führer gyakorolt az emberekre a náci uralom idején.

Rudolf Trabold, a múzeum szóvivője elmondta: szombaton olyan nagy volt az érdeklődés, hogy délutántól beszüntették a jegyek árusítását, mert nem lehetett előre kiszámítani, vajon minden látogató bejut-e zárás előtt a kiállítótermekbe. A sor olyan hosszú volt, hogy sokan inkább visszaadták a már megvásárolt jegyüket a kasszánál.

A szóvivő szerint a tárlaton átlagosan eltöltött idő is meglehetősen hosszú, ami arra utal, hogy a közönség időt szakít a magyarázó szövegek elolvasására is.

A múzeum vezetősége időzónás jegyek bevezetését tervezi, amelyek tulajdonosai csak az előre meghatározott időben tekinthetik meg a tárlatot. Eddig technikai problémák és a költségek miatt halasztották el a jegytípus bevezetését.

Németországban már sok kiállítás foglalkozott a náci korszak eseményeivel, az új összeállítás jellegzetessége az, hogy magát Hitlert állítja előtérbe, bemutatva, hogyan jutott hatalomra, és miként szerzett tömeges támogatást pusztító rendszerének. A visszatekintés szembeállítja a náci propagandaképeket és -tárgyakat - köztük például egy Hitlerről 1930-ban készített mellszobrot - a rezsim brutalitását mutató filmfelvételekkel és dokumentációval, így ábrázolva, miként vettek részt az akkori eseményekben maguk a németek. A tárlat február 6-ig látható.


STOP
Forrás: MTI

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=759834





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bréking nyúz
  2010-11-01 15:10:16, hétfő
 
  Bréking nyúz
2008.01.09. 11:16 :: Pilu

A kormány és a Főváros egyeztetése után, sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a 4-es metró korábban a Fővám térre tervezett megállója nem kerül megépítésre, de helyette a kormányzati negyednél alakítanak ki állomást az új földalattinak.
A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a két építkezés közül az egyik leállítják, de azt, hogy melyiket, egyelőre még nem tudták megmondani. Kiszivárgott információk alapján a kormány azt tervezi, hogy a korszerűtlen és teljesen felesleges Nyugati pályaudvart Ceglédre költöztetik. Ennek során, költségtakarékossági okokból a sínek felszedését gyakorlott fém-tolvajokra bízzák.

Az itt nyilvánosságra hozott városfejlesztési tervekből az is kiderül, hogy EU-s pénzekből 2010-ig egy libegőt építenek a Parlament és Kóka János háza közé, amit völgyhíddal kapcsolnak össze Demszky Gábor nyaralójával. Megkeresésünkre Brüsszelben közölték, hogy ők még ugyan nem hallottak a tervről, de az már biztos, hogy egy kanyit nem adnak hozzá.

- Dezinf -


http://pilu.blog.hu/2008/01/09/breking_nyuz_13#more290584
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a cigó, a feleség és a munka
  2010-11-01 14:55:02, hétfő
 
  a cigó, a feleség és a munka

Az amcsi, a francia és a cigány a feleségeikről beszélgetnek.
Mondja az amcsi:
- Amikor az én drága Jennym lovagol, a lábait a földön húzza. Na persze nem azért, mert olyan kicsi lova van, hanem mert olyan szép hosszúak a lábai.

A francia:
- Reggel a tenyeremmel átölelem a kedvesem derekát, felemelem, megpuszilom, leteszem, és elmegyek dolgozni. No persze nem azért, mert olyan nagy lapátkezeim vannak, hanem mert a kedvesemnek oly karcsú a dereka.

A cigány:
- Amikor reggel elmegyek dolgozni, ráütök a feleségem seggére, az megrázódik, de amikor hazajövök munkából, még mindig rezeg.
No persze nem azért, mert olyan nagy a segge, hanem mert olyan gyorsan hazajövök a munkából...
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
(Narancs) diktatúra?
  2010-11-01 14:51:04, hétfő
 
  Narancs uralom a médiahatóságban
2010. november 1. 01:38:26

Letette esküjét az ORTT helyét átvevő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság öt tagja, köztünk a hatóság elnöke, Szalai Annamária, a Fidesz egykori ORTT-s delegáltja. A testületet 9 évig látja el feladatát.

9 évig. Ha jól számolom, egészen pontosan 2019-ig. Addig még - a papírforma szerint - kétszer lesz parlamenti választás. Eddig minden választás után az ORTT tagjai is cserélődtek, hiszen minden parlamentbe jutott párt delegált tagot a médiatanácsba. Nem úgy, mint most...

A hatóság tagjait, mind az ötöt, szőrőstülböröstől a Fidesz javasolta. Az erről szavazó parlamenti bizottságban pedig természetesen 2/3-s többsége van az nagy Fidesznek. Voltak ám ellenzéki jelöltek is, csak hát, senki se kapott elég szavazatot, így demokratikus. Ugye?

(Narancs) diktatúra?

Még ne válaszoljanak. Költői kérdés. De ha bekapcsolják majd a televíziójukat, és az M1-helyén a HírTV, az M2- helyén az EchoTV jön majd be, a hamarosan - jelenlegi formájában - megszűnő Petőfi Rádió helyén pedig a Lánchíd Rádió csendül majd fel... akkor ne lepődjenek meg. Az lesz majd aztán nemzeti média.

Amíg ez vízió, addig tessék tévét nézni, és ne gondolkodni, azt úgysem szabad. Nem nézik jó szemmel. Talán - pár évig - még megúszhatjuk a Nemzeti Gondolatfigyelő Hatóságot. Talán.

HeMK

(Az írás afféle beadandó, publicisztika szemináriumra készült, publikálva a http://gaspar.blog.hu -n lesz , ha lesz jogom kitenni. Laughing out loud)
Trackback URL for this post:
http://szentkoronaradio.com/trackback/103953

Forrás: Szentkorona Radio

http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=72925
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 541 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 2753
  • e Hónap: 19546
  • e Év: 152463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.