|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2010-11-10 23:26:36, szerda
|
|
|
Szabó Andris - Azért vannak a Jó barátok (11 éves kisfiú énekel)
Videó link Link
Adris Web lapja Link
Máté Péter dala
Az esőt felszáritani, ugysem tudod.
A szelet megforditani, ugysem tudod.
Ujjaid közül a kor,
ugy száll mint szürke por,
és a perc hordja el.
Azért vannak a jó barátok,
hogy a rég elvesztett álmot,
vissza hozzák néked majd egy szép napon.
Azért vannak a jó barátok,
hogy az eltünt boldogságot,
vissza idézzék, egy fázós alkonyon.
Az álmot meg nem álmodni, ugysem tudod.
Az érzést elhallgatattni, ugysem tudod.
Ujjaid közt a kor,
úgy száll mint szürke por,
és a perc hordja el.
Azért vannak a jó barátok,
hogy a rég elvesztett álmot,
vissza hozzák néked majd egy szép napon.
Azért vannak a jó barátok,
hogy az eltünt boldogságot,
vissza idézzék, egy fázós alkonyon.
Azért vannak a jó barátok,
hogy a rég elvesztett álmot,
vissza hozzák néked majd egy szép napon.
Azért vannak a jó barátok,
hogy az eltünt boldogságot,
vissza idézzék, egy fázós alkonyon.
Máté Péter: Énekel
Videó link
Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Szabó Andris |
|
|
|
|
|
2010-11-10 20:28:17, szerda
|
|
|
Seress Rezső: szomorú vasárnap
Szomorú vasárnap
száz fehér virággal
vártalak kedvesem
templomi imával.
Álmokat kergető
vasárnap délelőtt,
bánatom hintaja
nélküled visszajött.
Azóta szomorú
mindig a vasárnap,
könny csak az italom,
kenyerem a bánat.
Szomorú vasárnap
Utolsó vasárnap
kedvesem gyere el,
pap is lesz, koporsó,
ravatal, gyászlepel.
Akkor is miránk vár,
virág és - koporsó.
Virágos fák alatt
utam az utolsó.
Nyitva lesz szemem, hogy
még egyszer lássalak.
Ne félj a szememtől,
holtan is áldalak...
Utolsó vasárnap
|
|
|
0 komment
, kategória: versek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 20:25:51, szerda
|
|
|
Seress Rezső: Meghalt a szeretet
Ősz van és peregnek
A sárgult levelek
Meghalt a földön az
Emberi szeretet.
Bánatos könnyekkel
Zokog az őszi szél
Szívem már új tavaszt
Nem vár és nem remél.
Hiába sírok és
Hiába szenvedek
Szívtelen rosszak és
Kapzsik az emberek
Meghalt a szeretet
Vége a világnak
Vége a reménynek
Városok pusztulnak
Srapnelek zenélnek.
Emberek vérétől
Piros a tarka rét.
Halottak fekszenek az
Úton szerteszét.
Még egyszer elmondom
Csendben az imámat:
"Uram, az emberek
gyarlók és hibáznak...
Vége a világnak!
|
|
|
0 komment
, kategória: versek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 19:57:38, szerda
|
|
|
Ki volt Szent Márton?
...... ............
Szent Márton a legismertebb középkori szent.
A legenda úgy tartja, hogy Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása alól. A ludak óljába rejtőzött, azok azonban gágogásukkal elárulták. Innen származik a ,,Márton lúdja" elnevezés. A néphagyomány szerint ilyenkor vágják le a tömött libákat. Úgy tartották: ,,Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik." Márton az újbor bírája is, tartja a hiedelem. Márton napján már iható az újbor. Bizonyítandó, hogy a népi bölcsességet a Gödöllői Turisztikai Régióban komolyan veszik, november hónapban Gödöllőn, Domonyvölgyben, Ikladon, Fóton, Gyömrőn és Monoron színvonalas rendezvényekkel emlékeznek meg a szóban forgó lakomáról és az újbor ünnepéről.
Márton Napi Liba Napok - Újbor Ünnepe .:.
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartotta a mondás. November 11-én libasülttel, libaételekkel emlékezünk Szent Mártonra. Ezt a hagyományt követi a november 10-től 16-ig tartó rendezvénysorozat, a Márton Napi Liba Napok, valamint az Újbor Ünnepe, ami az újbor kiforrásának, illetve a megszületett borok ünnepe.
- A Márton nap eredete egy római tribunus fiához köthető, aki megkeresztelkedett, otthagyta a hadsereget és misszionárius lett. Később Torus püspökévé választották. A hagyomány szerint Márton a libák közt akart elbújni a megtiszteltetés elől, de azok gágogásukkal elárulták. Halála után több templomot Szent Mártonnak szenteltek. November 11-én Márton napi libával emlékezünk rá.
Régen az emberek a Márton napi időjárásból következtettek a télre. "Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Ezen a napok bálokat, vásárokat rendeztek.
- Az újbor ünnepe a hagyományok szerint a Szent Márton napján megszületett borok ünnepe. A borkészítésnél novemberben fejeződik be a bor kiforrásának időszaka. Elterjedt az a hagyomány, miszerint az újborok megkóstolását libaételek fogyasztásával érdemes összekötni, ezért is esik egy időpontra a Márton Napi Liba Napok, és az Újbor Ünnepe.
...... ........... ...........
|
|
|
0 komment
, kategória: vallás |
|
|
|
|
|
2010-11-10 19:42:09, szerda
|
|
|
Libaleves maceszgombóccal
Videó link Link
Hozávalók
1 kg libaaprólék,
40 dkg vegyes zöldség
karfiol
zellerzöld
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 fej gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db burgonya
egész bors
1 db gyömbér
só
Macesz:(kb. 10 gombóchoz)
........
4 közepes tojás, szétválasztva
2 pászkalap, beáztatva, kinyomkodva
10 dkg maceszliszt
2-3 ek olvasztott libazsír
fél csokor friss petrezselyem aprítva
só
bors
0.5 diónyi gömbér reszelve
Elkészítése
Gyöngyöző vízbe tesszük a libaaprólékot, megvárjuk, míg felforr.
A habot a leves tetejéről szűrő lapát segítségével eltávolítjuk, így nem lesz zavaros a levesünk.
Forrás után takarékra vesszük a lángot és a zöldségeket, sót, szemes borsot és 1 db gyömbért teszünk a levesbe.
Majd a levest takarék lángon kb. 2-3 órán át főzzük
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 19:35:59, szerda
|
|
|
Libamájjal töltött libamell
Hozzávalók:
4 db libamell
60 dkg libamáj
20 dkg aszalt szilva, só,bors
Elkészítése
A mellet megszabadítjuk a zsírtól, de a bőrt rajta hagyjuk. A bőrt beirdaljuk. Sóval és borssal fűszerezzük. Hasábokra vágott libamájat a sóval, borssal ízesítjük.
A mellekbe éles késsel bevágunk, és ebbe töltjük a májat. Serpenyőben a bőrös felével lefelé elősütjük, majd sütőben készre sütjük. Aszalt magozott szilvával tálaljuk.
...... ........... ........... .............
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 19:33:16, szerda
|
|
|
Töltött libacomb
Hozzávalók 4 személyre:
4 libacomb,
1 szál póré,
3 evőkanál olaj
Töltelék:
2 rozmaringágacska,
2 körte,
5 dkg mazsola, só, bors
Elkészítése
A combokat kicsontozzuk, (a csontból levest főzünk). A húst sózzuk, borsozzuk, mazsolával és körteszeletekkel borítjuk és feltekerjük, hústűvel összefogjuk a megtöltött combot. Kicsi tepsiben az olajon megfuttatjuk a felkarikázott pórét, és beletesszük a hústekercseket, a rozmaringágakat, meg a kimaradt körtedarabokat. Alufóliával letakarjuk, 170 ˚C-os sütűben puhára pároljuk a combokat, végül takarás nélkül pirosra sütjük a bőrét. Pár percig pihentetjük a húst, aztán felszeleteljük. Petrezselymes krumplival és póréhagymával tálaljuk
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-11-10 19:18:21, szerda
|
|
|
Liba melle sütve
Hozzávalók 4 személyre:
2 fél libamell
Pác: 2 dl vörösbor, 2 kiskanál balzsamecet, 3 evőkanál olivaolaj, 1 fej felkarikázott hagyma, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, libazsír a sütéshez, 1 üveg szilvabefőtt
........
Elkészítése
A hozzávalókból összedolgozzuk a páclevet, a húsra öntjük, lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a húst megsózzuk, bőrével lefelé tűzálló tálba tesszük, melléöntünk egy pohár vizet, és előmelegített sütőben 1-11/2 óra alatt megsütjük. Közben negyedóránként meglocsolgatjuk a saját, kisült zsíradékával, hogy szaftos és omlós legyen. Ha megsült, alufóliát borítunk rá, kicsit pihentetjük, és közben nem szárad ki a hús. Krémsajtos poletával és szilvabefőttel tálaljuk. A poleta úgy készül, hogy nem túl kemény puliszkát főzünk, belekeverünk 2-3 evőkanál vajat, és egy tömlős krémsajtot (aki szereti, tegyen bele egy fej apróra vágott hagymát is). A masszából hengert formázunk és szeletelve kínáljuk.
|
|
|
1 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 20
|
|
|
|
2010. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
300 db bejegyzés |
e év: |
3087 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2274
- e Hét: 13336
- e Hónap: 26012
- e Év: 259759
|
|
|