Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Jakobi - Leányvásár
  2010-11-12 22:44:06, péntek
 
 




JAKOBI - LEÁNYVÁSÁR


Akinek van ideje - Egy régi film a hétvégére, esetleg színház

Jakobi Viktor: Leányvásár (Sárdy János, Szeleczky Zita) 89:06 perc


Leányvasár - 1941 - teljes

Link



Jacobi Viktor: Leányvásár - I.felvonás

Link



Jacobi Viktor: Leányvásár - II.felvonás

Link








 
 
0 komment , kategória:  Film - színház  
Ragozás
  2010-11-12 21:08:25, péntek
 
 




RAGOZÁS


Én tanulok, te tanulsz, ő lóg.
Én vizsgázom, te vizsgázol, ő nem buktatható.
Én dolgozom, te dolgozol, ő hátrányos.
Én spórolok, te spórolsz, ő segélyt kér.
Én építek, te építesz, ő igényel (és kap is).
Én gyereket szülök, te gyereket nemzel (annyit, amennyit el tudunk tartani), ő világra potyogtatja tucatjával, és eltartatja velünk.
Én nevelem a gyerekemet, te neveled a gyerekedet, ő megveri a gyerekeinket.
Én megvásárolom, te megvásárolod, ő kirabol.
Én kertészkedem, te kertészkedsz, ő ellopja.
Én állatot tenyésztek, te állatot tenyésztesz, ő elhajtja.
Én továbbképzem magam, te továbbképzed magad, ő segélyt kap.
Én adót fizetek, te adót fizetsz, ő visszaigényel.
Én nyugdíjjárulékot fizetek, te nyugdíjjárulékot fizetsz, ő méltányossági nyugdíjat kap.
Én korán meghalok, te korán meghalsz, ő a társadalom áldozata ha korán meghal.
Az én hamvaimat szétszórják, a te hamvaidat kicsi betonfalba falazzák, ő családi márványozott, aranyozott, étellel, itallal pénzzel, arannyal megrakott kriptában tér örök nyugalomra!




 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Játékok
  2010-11-12 20:20:01, péntek
 
 




MEDDIG BÍROD?


Instrukciók:

Klikkelj a piros négyzetre és tartsd lenyomva az egér gombját!

Mozgasd a piros négyzetet úgy, hogy az ne ütközzön a kékekkel, sem pedig a fekete szegéllyel...

Meddig bírod? Amerikai pilóták állítólag két percig... És Te?





Link



És egy másik Játék:

Össze kell kötni a megfelelő színű kockákat, úgy, hogy ne keresztezzék egymást a színek.
Jó kis játék...

Sok sikert!





Link





 
 
1 komment , kategória:  Agytorna  
Utólag+Igy hallgat le a N.Tesó
  2010-11-12 20:01:43, péntek
 
 




UTÓLAG + ÍGY HALLGAT LE A N. TESÓ


UTÓLAG - avagy ami a TV műsorokon kívül is történt

Filmek, műsorok - MINDENKINEK
(Minden képre kattinthatsz)

Link



Így hallgat le a Nagy Testvér:

Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre gyakrabban hallani a médiában titkosszolgálati tevékenységekről, adatgyűjtésről. A szigorú szabályozás ellenére gyakorlatilag nyílt titok, hogy a hivatalosan elismertnél jóval több embert hallgatnak le hazánkban is. Nézzük hát meg, hogy mire lehetnek képesek a hatóságok!

Amikor megfigyelésekről beszélünk, fontos különbséget tenni a bizonyos meghatározott személyekkel szembeni célzott megfigyelés és a hivatalosan is egyre kevésbé tagadott automatizált, tömegmegfigyelés között. Az utóbbi alatt leginkább a megfigyelő által elérhető internetes tömegkommunikáció és telefonbeszélgetések gépi monitorozását kell érteni. Ezen írásban is elsősorban ezzel a típussal szeretnék foglalkozni.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy jómagam nem vagyok szakember, hanem csupán a téma iránt érdeklődő, és bár az itt leírtak a legjobb tudomásom szerinti ismereteim alapján készültek, esetlegesen tévedéseket is tartalmazhatnak.

A cikk ötletét az adta, hogy néhány nappal ezelőtt beszélgettem egy barátommal a cigány gyilkosságokkal kapcsolatos, akkor még friss elfogásokról. Szóba kerültek a módszerek is, amelyekkel lebuktatták az állítólagos gyanúsítottakat. Szó volt autópályán rögzített rendszám-adatbázisokról, gyűjtött cellainformációkról, és egy rejtélyes rendőrségi kijelentésről, miszerint mostantól már a SIM-kártya és telefoncserélgetés sem lehet akadálya egy személy folyamatos lehallgatásának, de mint nyilatkozták, többet erről nem árulhatnak el. Én viszont bízok benne, hogy elárulhatok erről többet is. De kezdjük az automatizált lehallgatás történetének elején!

1970-ben kezdete meg működését -akkor még korlátozott képességekkel és lefedettséggel- az Echelon nevű megfigyelő rendszer, ami azóta globális nagyságúvá nőtte ki magát. Bár biztosan nem ez az egyetlen, valószínűleg ez mind közül a legnagyobb és legösszetettebb, így jó alap a hasonló rendszerek bemutatásához. Az Echelon szárazföldi, tengeri és műholdas lehallgató és adatfeldolgozó állomásokkal rendelkezik. Földi állomások találhatók az Egyesül Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Ezen állomásokon és a műholdjain keresztül képes szinte minden rádiós, üvegszálas vagy vezetékes kommunikáció megfigyelésére, és természetesen nem csak a fent felsorolt országok területén.

Az Echelon számítógépei képesek szűrni és monitorozni az elfogott fax üzeneteket, mobil vagy vonalas telefonbeszélgetéseket, sms-eket és internet forgalmat.

Az információkhoz való hozzáférés érdekében az üzemeltetők együttműködnek internet szolgáltatókkal és telekommunikációs vállalatokkal, ahol csatlakozási pontokat alakítanak ki, vagy megfigyelő berendezéseket telepítenek. Ez a tevékenység a szeptember 11-i terrortámadások után, az új ürügyekkel sokkal egyszerűbbé is vált.

A rendszer a kommunikációs forgalomban bizonyos meghatározott kulcsszavak, kifejezések és szóösszetételek után kutat. A keresendő szavak egy mindig naprakészen tartott nagy és részletes listából származnak. A listában többek között szinte biztosan megtalálhatók a plutónium, uránium, bomba, gyújtószerkezet, titkosszolgálat és ezekhez hasonló szavak. Bár a kereséshez első ránézésre is hihetetlen számítástechnikai kapacitás kell, mielőtt kételkednénk, ne felejtsük el, hogy a rendszert működtető szervezetek nincsenek anyagi források híján, és rendkívüli tudósok és szakemberek százai vagy akár ezrei dolgoztak évtizedeken keresztül ennek megvalósításáért.
Az elfogott üzenet feldolgozása és kiértékelése a fajtájának megfelelő módszerrel történik.

A fax üzeneteket számítógépek képpé alakítják vissza, ugyanúgy, ahogy a vevőkészülék tenné. Ezt követően a képet karakterfelismerő szoftverekkel szöveges formára alakítják vissza, és kutatják át.
Hangfelismerő szoftverek fordítják át az akár többnyelvű telefonbeszélgetéseket írásos formára, amit aztán ellenőriznek. Az egyszerű átkonvertáláson túl elemzik a telefonáló hanghordozását, idegállapotát. A telefonos lehallgatási résznek rendkívül érdekes képessége, alrendszere a személyi hangfelismerés. Ez a tulajdonság lehet az, amelyre a bevezetőmben utaltam a titokzatos rendőrségi nyilatkozat kapcsán. Az idézett kijelentés alapja pedig valószínűleg az lehet, hogy az NBH beszerzett egy ilyen levetett külföldi rendszert, vagy hozzáfér egy európai szintűhöz. Ennek a funkciónak a célja a célzott megfigyelés alatt álló személyek azonosítása, bármilyen telefonról, bárhonnan beszéljenek is. Ehhez a megfigyelés alatt álló személytől tetszőleges helyről származó hangmintát rögzítenek, amellyel minden átfutó telefonbeszélgetést összehasonlítanak. Ha a keresett személy beleszól akár egy utcai telefonba is, már azonosításra kerül. Cserélhetünk telefonkészüléket, cserélhetünk SIM kártyát, egy dolog változatlan és azonosítható marad: a hangunk. A mobiltelefon folytatott beszélgetés pedig hiába titkosított elméletben, a szolgáltatók segítségével már ez sem lehet akadály.

Más esetekben pedig -például helyi lehallgatás esetén-, a mobiltelefon rendszerek titkosítása a kívánt területeken a szolgáltató (vagy a lehallgató személy bázisállomás-imitáló berendezése) által, a felhasználó számára észrevehetetlenül kikapcsolható, ilyenkor a cellában tartózkodó telefonok egy viszonylag egyszerű berendezéssel lehallgathatók.

Sms-ek: eleve szöveges üzenetek, a legkönnyebben analizálhatók és kis méretükből kifolyólag akár évekre visszamenőleg a teljes forgalom tárolható.

Cellainformációk: a szolgáltató tárolja el őket. Ezek az adatok tartalmazzák azt, hogy a telefonunk mikor melyik cellában (adókörzetben) tartózkodott. Mivel az egy adóberendezés által kezelni képes telefonok száma véges, városban több cella szükséges egy adott terület lefedéséhez (így kisebbek a cellák, pontosabb a helymeghatározás), mint ritkán lakott területeken. A telefon helyzete csak bekapcsolt esetben megállapítható, de kivétel lehet, ha célzott megfigyelés célpontjai vagyunk, és a telefonhoz valaki hozzáfért, működését szoftveresen vagy más úton megváltoztatta.

Internetes kommunikáció: az internetes ellenőrzés tömegméretekben a szöveges formátumú tartalmak átkutatásával történik. Vonatkozik ez az e-mailekre, msn, Skype írásos beszélgetésekre, le- és feltöltésekre. A Skype-on keresztül intézett telefonbeszélgetések az eddigi információk szerint még mindig nem lehallgathatóak a beszélgető felek gépébe való betörés nélkül - ez utóbbi szintén csak célzott megfigyelés esetén valószínű.

A fentiek elolvasása bizony meglehetősen ijesztően hathat azok számára, akik most találkoznak ezzel először, és megfogalmazódhat a tisztelt Olvasóban a kérdés, hogy mit lehet ez ellen tenni? A kérdés jogos, és hiszem, hogy az embernek megvan a joga arra, hogy harmadik fél ne ismerhesse meg amit mond, még akkor sem, ha semmi titkolnivalója nincs az üzenetben. További, erős létjogosultságot ad a törekvésnek az a tény is, hogy a titkosszolgálatok és a rendőrség egyre többször él vissza ezekkel az eszközökkel, és hallgatnak le saját vagy a rendszer szája íze szerinti embereket. Hogy az ellenállásban némi segítséget nyújtsak, megpróbálok néhány, talán hasznos ötletet adni ahhoz, hogy a Nagy Testvér látókörén kívül maradhassunk, és az automatizált megfigyelés szűrőjén fennakadva ne váljunk később célzott megfigyelés tárgyává vagy a föld mélyén rejtőző szerverek titkos adatbázisainak részéve. Az automatizált megfigyelés ellen ugyanis jó hatásfokkal lehet védekezni, viszont ha valakit már célzottan figyelnek, a dolog sokkal nehezebb lesz. Ahogy ezen írás fókusza is mutatja, a felsorolt ötletek is inkább a tömeg megfigyelés ellen tudnak segíteni.

Telefonos tippek: ha forró helyekre megyünk a legegyszerűbb, ha nem viszünk magunkkal mobiltelefont. Sajnos nem lehet csalni, tartsuk fejben: amint bekapcsoljuk a készüléket, a helyzete azonnal rögzítésre kerül. Nem nehéz leszűrni például azt a párszáz telefonszámot, amelyek a legutóbbi rendszerellenes tüntetések mindegyikén a környéken voltak. Ha meg akarjuk őrizni inkognitónkat, akkor telefonunkat és SIM-kártyánkat mindig egyszerre cseréljük (ha a hangunk még nem keresett), mert mindkettő egyedi azonosítóval rendelkezik, amelyet minden hálózatba jelentkezésnél elküldenek. Okos telefonokra beszélgetés-titkosító program telepíthető, ami nagyfokú biztonságot ad a beszélgetésekhez, mert a vonalon ilyenkor a hangunk helyett kódolt adatok utaznak. Működéséhez szükséges, hogy a fogadó telefonon is fusson ilyen szoftver. E-mail küldés esetén a nyers szöveget nagyon könnyű átkutatni, és feltehetően a megfigyelésünket végző rendszer már fel van készítve a kicsillagozásra, elírásokra is, Molotov-koktél helyett például hiába írunk molotov koktél-t. Hatékony elrejtőzéshez azonban nem kell feltétlenül számítógép tudósnak lennünk vagy titkosító szoftvereket telepítenünk a számítógépre. Az automatikus e-mail vizsgálatok megkerülésére például jó módszer lehet, ha az elküldendő levelünket a levelezőbe történő begépelés helyett word-ben írjuk meg, majd az Eszközök -> Beállítások -> Biztonság fül alatt a megnyitáshoz egy jelszót adunk meg, amit a fogadó fél már ismer. Ilyenkor a word a teljes szöveget lekódolja, a fájlon belül sem maradnak meg az eredeti szavak, így a kód feltörése nélkül az e-mail nem szkennelhető. Az elkészült dokumentumot pedig csatolmányként küldjük el. Mivel nem valószínű, hogy minden titkosított e-mailt feltörnének -a nagy forgalom miatt ez szuperszámítógépekkel is rengeteg időbe kerülne globálisan-, ez hatékony módszer lehet. Azonban ez a megoldás is csak addig hatásos, amíg nem vagyunk célzott megfigyelés alanyai, mert egy-két levél kódfejtéséhez szükséges idő már kivárható nagyságrendű.

Skype-on folytatott beszélgetések jelenleg biztonságosnak számítanak, amennyiben a vonal mindkét végén számítógépek vannak, és nincs a gépekre telepített idegen kémprogram. Ha Skype-ról telefont hívunk, a telefon oldal miatt az már lehallgatható. Az MSN-en folytatott írásos beszélgetések nem biztonságosak. Az interneten többször, többfelé felröppentek pletykák, miszerint a gyártók az általánosan használt irodai szoftvereket (böngészők, kommunikációs programok) hatósági kérések miatt úgy alakították ki, hogy segítsék a rajtuk keresztül forgalmazott adatok monitorozását. Ez azonban nem szabhat korlátokat az ötletes felhasználóknak. Hogy a lássuk lehetőségek sokféleségét, nézzünk egy szélsőséges példát is: MSN-en például webkamerás kapcsolatban egy másik monitor vagy program képét a kamerán továbbítva, a szöveges protokollt megkerülve üzenetek juttathatók el a másik félhez. Ilyen kommunikáció megfigyelésére nagyon valószínűtlen, hogy bármelyik rendszer fel lenne készítve. Tehát ahelyett, hogy meghátrálnánk, vegyük fel a harcot a lehallgatókkal, megfigyelőkkel szemben, és ne feledjük, hogy az emberi kreativitás erejére egyetlen gép vagy előre megírt program sem lehet felkészülve!

Link








 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1253
  • e Hét: 9490
  • e Hónap: 36113
  • e Év: 173485
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.