|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2010-11-16 09:43:31, kedd
|
|
|
Halászlé
1 közepes ponty (1,5 kg körüli)
2 nagy fej vöröshagyma
2db zöldpaprika
2db paradicsom
1 ek piros fűszerpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 csapott ek só
Díszítéshez:
1db csöves csípős paprika vagy cseresznyepaprika
A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejéből, az uszonyokból és a filézés után kikerülő csontokból, valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé alaplevét, a halfilét pedig beletesszük a levesbe. (Aki nem tud halat tisztítani és filézni, vagyis szálkátlanítani, az vásároljon halászlének való halaprólékot és négy szelet halat.) Jó nagy fazék aljára karikázzuk a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymagerezdet, majd rátesszük a darabokra vágott halaprólékot és a csontokat. 1 csapott evőkanál sót és a pirospaprikát rászórjuk, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázzuk. Ráöntünk bő kétliternyi vizet, és felforraljuk. Erős lángon főzzük legalább másfél órán keresztül. 15 perccel azelőtt, mielőtt a főzési idő letelne, beletesszük a felvágott paradicsomokat. Közben a halszeletek mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé elkészült, finom szűrőn keresztülengedjük, és a szűrőben lévő csontot, halhúst - amennyire csak lehetséges - átpasszírozzuk. Az így nyert sűrű hallevet megfelelő nagyságú fazékba öntjük. Felforraljuk, és a már forrásban lévő levesbe óvatosan beleengedjük a halszeleteket. Keverés nélkül, és nagyon kis lángon 10 percig főzzük, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony karikákra vágva, az utolsó pillanatban beletesszük.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-11-16 09:36:21, kedd
|
|
|
Füstölt sajtos zellerkrémleves pirított kenyérkockával
Hozzávalók:
A díszítéshez:
2,5 dkg vaj
1 db vöröshagyma
75 dkg zellerszár
1 db burgonya
2 ek petrezselyemzöld
6 dl erőleves
3 dl tejszín
15 dkg füstölt sajt
2 szelet kenyér
zellerlevél
snidling
reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd az egészet felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket. Ezután hagyjuk kicsit kihűlni, majd turmixgépbe öntjük a levest, és sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépes zöldségeket a lábasba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk. Két szelet kenyeret felkockázunk, serpenyőben hirtelen megpirítjuk, majd fogyasztás előtt a levesbe szórunk belőle.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-11-16 09:32:35, kedd
|
|
|
Fahéjas almaleves
Hozzávalók:
60 dkg alma
2-3 dl tejföl
1-2 dkg búzaliszt
1 db tojássárgája
4-5 dkg kristálycukor
1/2 db citrom
csipet só
ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, és daraboljuk fel. 2 liter vízzel tegyük fel főni, ízesítsük egy darabka fahéjjal, sóval, kristálycukorral és a citrommal. A lisztet a tejföllel keverjük el csomómentesre. Amikor az alma már majdnam puha (7-8 perc), sűrítssük be a levest a lisztes tejföllel, majd főzzük még pár percig. Forrón keverjük bele a tojássárgáját.Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Forrás: teletál
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-11-16 09:29:46, kedd
|
|
|
Fahéjas szilvaleves
Hozzávalók:
1 kg szilva
3 dl joghurt (lehet vaníliás is)
4-5 dkg kristálycukor
ízlés szerint fahéj
ízlés szerint szegfűszeg
1 dl rum
Elkészítés:
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és megfőzzük őket a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ha felforrt, besűrítjük a joghurttal, rummal ízesítjük. Még egyszer felforraljuk. Hidegen tálaljuk!
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-11-16 08:25:22, kedd
|
|
|
Erőleves cérnametélttel
Hozzávalók:
1 kg marhacsont
25 dkg darált marhahús
1 db tojásfehérje
1 kk paradicsompüré
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
A csontot aprítsuk fel, forrázzuk le, majd öblítsük le. A darált húst jól keverjük össze a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsuk fel 2 liter hidegvízzel. Tegyük bele a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózzuk meg, s tegyük fel főni. Igen lassú tűzön főzzük 2-3 órán át. A levest végül húzzuk le a tűzről, hagyjuk ülepedni néhány percig, majd szedjük le a zsírját, és szűrjük át egy sűrű szitán. Ha szükséges, tálalás előtt újra zsírtalanítsuk.
Forrás: teletál
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-11-16 08:22:44, kedd
|
|
|
Csontleves gombával, cérnametélttel
Hozzávalók:
60 dkg marhacsont
40 dkg leveszöldség
10 dkg gomba
5 dkg kelkáposztalevél
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1,5 ek olaj
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só
10 dkg cérnametélt
Elkészítés:
A csontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát, gombát szeletekre vágjuk és a zsírban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük. Leszűrjük, majd finommetéltet főzünk bele.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
2010-11-16 08:18:58, kedd
|
|
|
Császárkörteleves
Hozzávalók:
80 dkg császárkörte
4 szem szegfűszeg
1 ek kristálycukor
2 dl joghurt
1 ek liszt
Elkészítés:
A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát fölszeleteljük. Lábasba szórjuk, és 1 liter vízzel fölöntjük. Elkészítés: A szegfűszeget a körtéhez dobjuk, csipetnyi sóval és a cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig főzzük. Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. A forró levesből belemerünk egy keveset, simára dolgozzuk, majd folyamatosan kevergetve a körtére öntjük, és 2-3 percig forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek/ levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2010. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
210 db bejegyzés |
e év: |
840 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1707
- e Hét: 6552
- e Hónap: 38038
- e Év: 242739
|
|
|