Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Halászlé
  2010-11-16 09:43:31, kedd
 
 


Halászlé

1 közepes ponty (1,5 kg körüli)
2 nagy fej vöröshagyma
2db zöldpaprika
2db paradicsom
1 ek piros fűszerpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 csapott ek só
Díszítéshez:
1db csöves csípős paprika vagy cseresznyepaprika

A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejéből, az uszonyokból és a filézés után kikerülő csontokból, valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé alaplevét, a halfilét pedig beletesszük a levesbe. (Aki nem tud halat tisztítani és filézni, vagyis szálkátlanítani, az vásároljon halászlének való halaprólékot és négy szelet halat.) Jó nagy fazék aljára karikázzuk a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymagerezdet, majd rátesszük a darabokra vágott halaprólékot és a csontokat. 1 csapott evőkanál sót és a pirospaprikát rászórjuk, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázzuk. Ráöntünk bő kétliternyi vizet, és felforraljuk. Erős lángon főzzük legalább másfél órán keresztül. 15 perccel azelőtt, mielőtt a főzési idő letelne, beletesszük a felvágott paradicsomokat. Közben a halszeletek mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé elkészült, finom szűrőn keresztülengedjük, és a szűrőben lévő csontot, halhúst - amennyire csak lehetséges - átpasszírozzuk. Az így nyert sűrű hallevet megfelelő nagyságú fazékba öntjük. Felforraljuk, és a már forrásban lévő levesbe óvatosan beleengedjük a halszeleteket. Keverés nélkül, és nagyon kis lángon 10 percig főzzük, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony karikákra vágva, az utolsó pillanatban beletesszük.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Füstölt sajtos zellerkrémleves
  2010-11-16 09:36:21, kedd
 
 


Füstölt sajtos zellerkrémleves pirított kenyérkockával


Hozzávalók:

A díszítéshez:
2,5 dkg vaj
1 db vöröshagyma
75 dkg zellerszár
1 db burgonya
2 ek petrezselyemzöld
6 dl erőleves
3 dl tejszín
15 dkg füstölt sajt
2 szelet kenyér
zellerlevél
snidling
reszelt füstölt sajt

Elkészítés:

Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd az egészet felöntjük az erőlevessel és 15 perc alatt lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket. Ezután hagyjuk kicsit kihűlni, majd turmixgépbe öntjük a levest, és sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépes zöldségeket a lábasba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk. Két szelet kenyeret felkockázunk, serpenyőben hirtelen megpirítjuk, majd fogyasztás előtt a levesbe szórunk belőle.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Fahéjas almaleves
  2010-11-16 09:32:35, kedd
 
 



Fahéjas almaleves

Hozzávalók:

60 dkg alma
2-3 dl tejföl
1-2 dkg búzaliszt
1 db tojássárgája
4-5 dkg kristálycukor
1/2 db citrom
csipet só
ízlés szerint fahéj

Elkészítés:

Hámozzuk meg az almát, vágjuk ki a magházát, és daraboljuk fel. 2 liter vízzel tegyük fel főni, ízesítsük egy darabka fahéjjal, sóval, kristálycukorral és a citrommal. A lisztet a tejföllel keverjük el csomómentesre. Amikor az alma már majdnam puha (7-8 perc), sűrítssük be a levest a lisztes tejföllel, majd főzzük még pár percig. Forrón keverjük bele a tojássárgáját.Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Fahéjas szilvaleves
  2010-11-16 09:29:46, kedd
 
 


Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók:

1 kg szilva
3 dl joghurt (lehet vaníliás is)
4-5 dkg kristálycukor
ízlés szerint fahéj
ízlés szerint szegfűszeg
1 dl rum

Elkészítés:

A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és megfőzzük őket a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ha felforrt, besűrítjük a joghurttal, rummal ízesítjük. Még egyszer felforraljuk. Hidegen tálaljuk!

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Erőleves cérnametélttel
  2010-11-16 08:25:22, kedd
 
 



Erőleves cérnametélttel

Hozzávalók:

1 kg marhacsont
25 dkg darált marhahús
1 db tojásfehérje
1 kk paradicsompüré
30 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A csontot aprítsuk fel, forrázzuk le, majd öblítsük le. A darált húst jól keverjük össze a tojásfehérjével és a paradicsompürével, majd hígítsuk fel 2 liter hidegvízzel. Tegyük bele a csontot, a megtisztított, de egyben hagyott zöldséget, valamint néhány szem borsot, sózzuk meg, s tegyük fel főni. Igen lassú tűzön főzzük 2-3 órán át. A levest végül húzzuk le a tűzről, hagyjuk ülepedni néhány percig, majd szedjük le a zsírját, és szűrjük át egy sűrű szitán. Ha szükséges, tálalás előtt újra zsírtalanítsuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Csontleves gombával
  2010-11-16 08:22:44, kedd
 
 



Csontleves gombával, cérnametélttel

Hozzávalók:

60 dkg marhacsont
40 dkg leveszöldség
10 dkg gomba
5 dkg kelkáposztalevél
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1,5 ek olaj
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só
10 dkg cérnametélt
Elkészítés:

A csontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát, gombát szeletekre vágjuk és a zsírban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük. Leszűrjük, majd finommetéltet főzünk bele.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
Császárkörteleves
  2010-11-16 08:18:58, kedd
 
  Császárkörteleves

Hozzávalók:

80 dkg császárkörte
4 szem szegfűszeg
1 ek kristálycukor
2 dl joghurt
1 ek liszt

Elkészítés:

A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát fölszeleteljük. Lábasba szórjuk, és 1 liter vízzel fölöntjük. Elkészítés: A szegfűszeget a körtéhez dobjuk, csipetnyi sóval és a cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig főzzük. Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. A forró levesből belemerünk egy keveset, simára dolgozzuk, majd folyamatosan kevergetve a körtére öntjük, és 2-3 percig forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Receptek/ levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 210 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.