Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A Fenyő-gyilkosság
  2010-11-17 20:11:40, szerda
 
  A Fenyő-gyilkosság

Közel két hónappal ezelőtt a Konteóbarátok Körének törzsközönsége meggyőző többséggel amellett döntött, hogy a következő összeesküvéselmélet, amelyről olvasni szeretnének, a Fenyő János élete (pontosabban halála) köré szőtt titokzatos eseménysorozat legyen.

Lássuk tehát a hazai rendszerváltozás hajnalán az egyik gazdasági sikertörténetnek kikiáltott Vico Rt. létrehozójának és tulajdonosának fordulatos életét és továbbra is rejtélyek által övezett halálát. Előre szólok, hogy a poszt nagyon hosszú lesz, tessenek felkészülni rá!


Először is lássuk azt a keveset, amit nekünk, egyszerű földi halandóknak mai posztunk főszereplőjéről tudni lehet és érdemes.
1.) A kezdetek

Fenyő János 1954 tavaszán született Budapesten. Édesapja (Fenyő Imre) sokáig a Magyar Fotóművészek Szövetségének titkára, nem kell tehát csodálkozni azon, hogy János már kisiskolás korában megkapta élete első (valószínűleg Pajtás 6x6 típusú) fényképezőgépét, amit kicsivel később egy Flexaret VI követett. A srác imádott fotózni, s nem volt még 12 éves, amikor a Lovag utcai lakásukban saját ,,labort" kapott mindennel felszerelve, amiről az analóg fényképezés korszakában egy pesti kiskamasz csak álmodni tudott.

Noha intellektuális képességei vitán felül alkalmassá tették volna egy egyetem elvégzésére (a család állítólag feltétlenül doktort szeretett volna csinálni belőle, de ő sem a jogi, sem az orvosi pályáról nem akart hallani), az érettségi után alkalmi fényképezgetéssel foglalkozik, külföldről ilyen-olyan módszerekkel behozott szaklapokat olvasgat (állítólag kifejezetten ezért tanul meg angolul és németül), majd 1974-ben leteszi az állami fotós szakmunkásvizsgát. Alig húsz éves, amikor felfedezi magának (hogy úgy mondjuk...) az akkoriban mindössze 16 éves Sütő Enikőt, akiről (pontosabban: akinek a meztelen hátáról) aztán a híres Fabulon-reklámfotó készült. 1977 tavaszán elvégzi az Újságírószövetség másfél éves szakiskoláját, fotoriporter specializálódással; időközben (atyai hátszéllel) a Magyar Távirati Irodánál helyezkedik el és a nemzeti hírügynökség fotóarchívumában dolgozik műszaki segédmunkatársként.

Érdekes momentum (amire később még visszautalunk), hogy 22 éves mezei világosítóként (legalábbis egy hajdani MTI-munkatárs szerint) többször megfordult a fotótár zárt részlegén is, ahová csak a jól kipróbált, minden szempontból megbízható elvtársak nyerhettek bebocsájtást; tudniillik itt tárolták azokat a (hazai és külföldi forrásokból származó) anyagokat, amelyeket a politikai cenzúra (ilyen-olyan okokból) nem engedett nyilvánosságra hozni.

Fényképészként egyre jobban elismerik; díjakat nyer, s olyan lapok is foglalkoztatják, amelyeknél már akkoriban is komolyan vették, hogy egy fotó többet ér száz szónál: Képes Sport, Új Tükör Magazin, Ez A Divat, Ország-Világ.
2.) Külföldön

János azonban sokkal nagyobbra tör, mint a lokális sikerek. Belátja, hogy hiába a tehetség, hiába a kiváló (politikai, sajtós és művészvilágbéli) kapcsolatok, neki nem pálya egy háromezer forintot érő címlapfotó a Habselyem Kötöttárugyár export minőségű fehérneműjében pompázó leányzóról, vagy egy tízezer forintos fényképsorozat a kohászok által elért ózdi sikerekről. És mivel nem csak a pénzt szerette, hanem a csinos lányokat, a márkás italokat, a kubai szivart és úgy általában az imperialista dekadencia valamennyi megnyilvánulási formáját is, a nyolcvanas évek elején úgy dönt, hogy tartósan külföldön marad: első körben a francia Lui magazinnak dolgozott, ahová művésziesnek szánt, (fél)meztelen lányokat ábrázoló fotói jelentek meg.

A ,,művészies" szó itt azt jelentette, hogy a Lui-ban megjelent fényképeken az akkoriban még főként borotválatlan ágyékú lányok nem tárhatták szét lábaikat fényképezés közben.

Boldog békeidők...

Nemzetközi pályafutását az USA-ban folytatja. Erről az időszakról elég kevés információ áll rendelkezésre; annyit lehet biztosra venni, hogy főként Kaliforniában időzik, ahol a filmezéssel kacérkodik: producer szerett volna lenni. Sokan tudni vélik, hogy belekóstol a los angelesi pornóbizniszbe is, ami akkoriban (az Internet-korszakra még pár évet várni kell) elég szépen gyarapította a vállalkozókedvű, akár rázósabb témákat is bevállaló, feltörekvő fotósok és mozisok számláját. Rosszakarói holmi szoros szálakról is rebesgettek, amelyek Fenyőt a kaliforniai (zsidó és/vagy magyar) maffiához kötötték. Ezen források szerint hősünk a szervezett alvilág pénzének tisztára mosásában serénykedett volna.
3.) Újra itthon

1987 végén úgy dönt, hogy - immáron amerikai útlevéllel és egy körülbelül 70 ezer dolláros fedezetű bankkártyával a zsebében - hazatér.

A hetvenezer dollár Fenyő saját bevallásán alapuló összeg; egyes visszaemlékezések szerint ezt egy további nullával nyugodtan kiegészíthetjük, ha az alany valódi tőkéjére vagyunk kíváncsiak.

Mindenesetre 1988-ban a HUF/USD árfolyam úgy 48-52 körül mozgott, ami annyit tesz, hogy a 70 ezer dollár nagyjából 3,5 millió (akkori) forintot ért, vagyis körülbelül egy combosabb fővárosi öröklakás árát; a 700 ezer pedig értelemszerűen tízszer ennyit.

Hazatérése után pár hónapot tájékozódik, rengeteg régi ismerőssel felveszi a kapcsolatot, majd 1988-ban elkezdi a videóbulit: először csak úgy finoman, majd (a sikereken felbuzdulva) egy év múlva megalapítja a Vico nevű céget (akkor még nem Rt.), amely elsődlegesen nagysikerű (főleg külföldi) mozifilmek videókazettán történő forgalmazásával (eladásával, illetve kölcsönzésével) foglalkozik, de a vállalati stratégiában már akkor szerepelnek olyan mozzanatok, amelyek a későbbi médiabirodalom csíráját jelentik. Szűk baráti körben többször kijelentette: aki a kommunisták (amúgy már előre látható) bukása után elsőként teszi rá a kezét a hazai sajtó legkiemelkedőbb lapjaira, óriási nyereségre és politikai befolyásra tehet szert.

Megtörténtek a '90-es választások, a kommunisták tényleg megbuktak, s Fenyő János következetes maradt másfél évvel korábbi önmagához: elkezdte megvalósítani nagy tervét egy sajtóbirodalom létrehozásáról. Elsőként a legsikeresebb hazai hetilapra, a Nők Lapjára tette rá a kezét, majd a többszázezres példányszámú Rádió- és Televízióújság következik.

És itt még távolról sincs vége. Fenyő - a sikeres nyugati mintákat lekoppintva - minden olyan sajtótermékre rávetette magát, amely haszonnal (és/vagy befolyással) kecsegtetett. Nem volt válogatós; a már említetteken kívül egyformán kellett neki a Vasárnapi Hírek, a Buci Maci, a Bravo-lapcsalád, a Családi Lap, a Tina, valamint (1994-től) a Népszava is. És ha Fenyő János valamit meg akart szerezni, azt meg is szerezte.

A Vico-birodalom által kiadott sajtótermékek havi példányszáma 1994 végére meghaladta a 12 milliót.

Menedzseri és vállalatvezetői stílusáról oldalakat lehetne írni, de nem ez a célunk. Lényeg, hogy kíméletlen, olykor kegyetlen módszerei voltak, amelyek rengeteg ellenséget generáltak az üzletembernek. Legyőzött versenytársai közül sokan olyan zsidónak (finomabban: ,,a protestáns etikát nélkülöző, mediterrán típusú üzletembernek") tartották, aki miatt a többség utálja a zsidókat: szerintük Fenyő abszolút prioritása a haszon volt, majd a befolyás, majd a hatalom, s újfent a pénz. Gyakran valódi hűbérúrként viselkedett, jutalmazásban és büntetésben egyaránt. Imádott ordítani és agresszíven lépett fel mindenkivel szemben, aki akár csak a legenyhébb ellentmondást is megengedte magának a Főnökkel szemben. Márpedig ő Főnök volt, méghozzá igazi oligarcha-típus.

Lakásügye a jéghegy csúcsának a hegye, de tipikusnak mondható:

Budapest egyik legszebb (nem mellesleg természetvédelem alatt álló) területén, a XII. kerületi Alkony úton (nem túl messze a Béla király úti kormányvendégháztól) kihasított magának egy másfél hektáros erdős területet, körbekerítette, majd a szintén engedély nélküli területrendezést és erdőirtást követően felépített rá egy villát (úszómedencével, parkkal, sétányokkal), amelynek bekerülési értéke már 1995-ben meghaladta a 350 millió forintot. A fegyveres őrség természetesen külön épületet kapott, a telket és az ingatlanokat összesen negyven biztonsági kamera és kéttucatnyi külső mozgásérzékelő vigyázta.

A Vico 1992-ben alakul át részvénytársasággá. Alaptőkéje 600 millió forint, ami (ha Fenyő hivatalos verzióját nézzük) nagyon jó eredmény az eredeti, alig négy évvel korábbi 70 ezer dollárhoz képest. A videóbiznisznek lassan bealkonyul, ugyanis több amerikai filmstúdió (például a Fox és a Columbia) rájön, hogy alkotásaikat Budapesten mindenféle engedély nélkül másolják és forgalmazzák. Beperlik a Vico-t, s három évnyi bírósági procedúra után végül megegyeznek abban, hogy Fenyőék fizetnek százezer dollár fájdalomdíjat és abbahagyják a jogtalan kazettaforgalmazást. János barátunk így teljes energiájával (és maradék pénzével) a média felé fordulhat.

Az idők szavára hallgatva beszáll az elektronikus médiába is: megalapítja a Stáb TV-t s ezen keresztül érdekeltséget szerez a Gyárfás Tamás-féle Nap TV fő produkciójában, a Nap-keltében.
A kilencvenes évek közepétől aktív szereplője lesz a magyar társasági életnek; minden olyan komolyabb rendezvényen megjelenik, ahol a politikai és gazdasági elit tagjai felbukkannak. Minden olyan szereplővel készül legalább egy fotója, aki (egyik vagy másik oldalon) akár csak egy kicsit is számít: Demszky Gábor, Pintér Sándor, Friderikusz Sándor, Horn Gyula, Csintalan Sándor, stb. Bizniszel Princz Gáborral, a már említett Gyárfás Tamással, s állítólag Csányi Sándorral, Demján Sándorral és Széles Gáborral is voltak üzleti kapcsolatai.

S ha már közismert nevekkel dobálózunk: tudjátok-e, hogy a Fenyő-gyilkosság után a Vico-lapok és -ingatlanok értékesítésével megbízott CA-IB Értékpapír Rt.-nek ki volt akkor (1999-ben) az ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese? Nos, az akkor 31 éves fiatalembert Bajnai Gordonnak hívták (aki ezzel egyidőben a Danubius Rádió igazgatósági tagja is). És ki volt a vezérigazgató? Hát egy Simor András nevű arc.
4.) A gyilkosság

A számtalan homályos pontot és összetevőt leválogatva a gyilkosság tényei az alábbiakban foglalhatóak össze:

1998. február 11-ét írjuk. Szerda délután van, röviddel múlt fél hat. A budapesti Margit körút - Margit utca sarkán járunk, a forgalmi csúcs közepén, ahol Fenyő fekete 600-as Mercedese (a Rózsadombon található Vico-székházból távozva) éppen megáll a pirosat mutató közlekedési lámpánál. Egyszer csak a mögötte közlekedő, világos színű Mitsubishi Galant anyósüléséről egy férfi ugrik ki, aki pár gyors lépéssel a Merci mellett terem, és egy horvát gyártmányú, Agram-2000 típusú hangtompítós géppisztolyból (itt alul), egészen közelről mintegy húsz-huszonöt lövést ad le a vállalkozóra. A lövedékek közül legalább tucatnyi Fenyő Jánost éri (kilenc a koponyáját, a nyakát és a mellkasát); a halál gyakorlatilag azonnal beáll.

A lövések után az elkövető a fegyvert az egyik közeli autó alá dobja, majd a Margit körúton sietve távozik a Széna tér felé; közben az egyik kapualjban lekapja magáról sapkáját és a rövid kabátját, amelyeket a földre dob (később ezekről a ruhadarabokról rögzítenek DNS-mintát a nyomozók). Lazán továbbfutva befordul a Rómer Flóris utcába, ahol szem elől tévesztik (vélelmezhetően egy másik kocsiba száll, de az sem zárható ki, hogy az őt szállító, s a gyilkosság helyszínéről a lövésekkor azonnal elhajtó Mitsubishi vette fel).
5.) A nyomozás

A gyilkosságot követően a nyomozó hatóságok (a titkosszolgálatok bevonásával) azonnal mozgásba lendültek. A Rendőrség csúcsszervének számító (és az azóta dicstelen szakmai véget ért Kiss Ernő tábornok által irányított) Központi Bűnüldözési Igazgatóság (a továbbiakban: KBI) rögtön magához vonta a felderítést. Voltak hangok, amelyek szerint Fenyő János személye és tevékenysége már 1996-tól kezdve felkeltette az illetékesek érdeklődését, s az összes, rendelkezésre álló erővel, eszközzel és módszerrel figyelték a médiavállalkozót: lehallgatókészülékeket szereltek az irodájába és a gépkocsijába, telefonjait lehallgatták, környezetébe informátorokat küldtek, üzleti partnereit és személyes kapcsolatait figyeltették.

Nem tudni, mennyi igaz ezekből a hírekből, az viszont ma már világos, hogy Fenyővel szemben nem csak a klasszikus rendőri arzenált vonultatták fel, hanem a nemzetbiztonsági szervek lehetőségeit is kihasználták, különös tekintettel az áldozat roppant összetett politikai és gazdasági kapcsolataira.

Már a nyomozás első napjaiban felmerült egy koszovói albán, bizonyos Salihi Mead neve (mint elkövető), aki azonban hamarosan tisztázta magát. Ezután egy másik koszovói, Acifi Nijazi került célkeresztbe (itt alul éppen kiszáll a kocsiból), de miután (hosszas alkudozás után) sikerült őt meggyőzni, hogy önként (?) utazzon be Magyarországra és vesse alá magát a DNS-vizsgálatoknak, egy év elteltével őt is ki kellett zárni a gyanúsítható személyek köréből. Újabb albán (Sefedini Gvin, más források szerint Gzin) következett a potenciális bérgyilkosok sorában, de a Nemzeti Nyomozó Iroda (a KBI utódszervezete) vele is lyukra futott.

Persze a hasonló ügyekben a nagy kérdés mindig a megbízó személye. A klasszikus kriminalisztikai cui prodest (kinek használt?) logikai fonal azonban hamarosan olyan kuszává és átláthatatlanná vált, hogy a szóba jöhető nevek szaporodtak ugyan, a nyílt, bíróság előtt is felvállalható bizonyítékok viszont továbbra is várattak magukra - legalábbis a közvélemény ezt érzékelte. Cseppet sem túlzás azt állítani, hogy Fenyő János halála tucatnyi hazai és külföldi (politikai és gazdasági) potentátnak, érdekcsoportnak és intézménynek jött jól. Ezekre a konteók felsorolásánál kicsit részletesebben kitérünk.

A nyomozást 2002-ben felfüggesztették, majd közel három év elteltével (2004 késő őszén) hirtelen ismét elővették. A Rendőrség huszáros kommunikációs offenzívába kezdett, s Garamvölgyi László, az ORFK akkori szóvivője (itt jobbra) naponta átlagosan négyszer jelentette ki (délutánonként már igencsak csillogó szemekkel), hogy jó nyomon vannak, szorul a hurok a bérgyilkos, valamint a megbízó nyaka körül. A közvélemény feszülten várta a megfejtést, a bulvárújságok naponta eresztettek meg merészebbnél merészebb találgatásokat, de ma, 2010 késő őszén hivatalosan kábé ugyanannyit tudunk, mint öt (vagy akár tizenkét) évvel ezelőtt: ismeretlen fegyveres (ismeretlen megbízóval a háta mögött) agyonlőtte Fenyő János vállalkozót...
6.) A Perczel-vallomás

2004-ben (halála előtt pár hónappal) a rák végső stádiumában lévő Perczel Tamás (Fenyő János közeli barátja és pszichológusa, itt balra) egy húszórás videófelvétel-sorozaton mondja el sejtéseit, véleményét és meglátásait Fenyőről, ennek üzleti tevékenységéről, politikai és gazdasági kapcsolatairól, valamint a gyilkosság vélelmezett hátteréről és összefüggéseiről. A rögzítettekből egy hatórás vágott anyag készül Számvetés címmel, majd a Kapu Filmstúdió ezt a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszi; 2005-ben még a Magyar Filmszemlén is bemutatják.

Perczel nyíltan nem vádaskodik, de kendőzetlenül mesél Fenyő üzleti kapcsolatrendszeréről, s (neki már minden mindegy alapon) kihangsúlyozza (egyebek mellett) Gyárfás Tamás, Princz Gábor, Kiss Ernő, Horn Gyula, valamint Székely Herbert (Fenyő üzleti örököse) helyét és szerepét egykori barátja kapcsolati hálójában. Egyértelműsíti: ezeknek az embereknek (számos más személyhez hasonlóan) biztosan érdekében állt a vállalkozó elhallgattatása.

Akit érdekel: a neten fellelhetőek a film részletei; a húszórányi (tehát vágatlan) anyagot a Rendőrség 2005 tavaszán lefoglalta, s tudomásom szerint ezt (mármint az eredetit) azóta sem látta senki. Azt mondják, hogy a nyomozati anyag mellékleteként valamelyik speciális irattárban pihen.

Perczel végkövetkeztetése: 1997 végére ,,a politikusok elengedték János kezét, mert elfogyott az iránta addig érzett politikai bizalom", s ezt Fenyő ellenségei azonnal megérezték. Onnan kezdve már csak hetek kérdése volt, hogy mikor fogják végleg eltenni az útból a kényelmetlenné vált egykori szövetségest.
7.) A konteók

És akkor lássuk, szorgos népünk milyen izgalmas elméleteket dolgozott ki az elmúlt 12 évben Fenyő János erőszakos halála kapcsán.

Az esetleges feljelentések (lásd például a Gyárfás-Bencsik csörtét 2005 februárjának végén) vagy más retorziók elkerülése érdekében ismételten felhívom mindenki figyelmét a blog címére és tematikájára. Köszönöm.

7.1.) A köztörvényes szál

Az, hogy Fenyő János világéletében meglehetősen, khm, rugalmasan értelmezte az üzleti tisztesség fogalmát és a Btk. törvényi tényállásait, még azoknak sem lehet meglepetés, akik eddig csak felületesen olvasták el az eddigieket.
7.1.1.) Az amerikai maffia

Kacérkodása a szervezett alvilággal már egészen korán, konkrétan az USA-ba történő távozását követő időszakban elkezdődött. Körülnézett a kaliforniai bizniszlehetőségek között és rájött, hogy igen kicsi a valószínűsége annak, hogy egy friss kelet-európai bevándorló reklám- és művészfotók készítéséből meg tudjon gazdagodni. Amerikában a Fabulon-plakátokkal és az Ez A Divat-illusztrációkkal dicsekedni olyan lett volna, mintha Tokajba, Szekszárdra vagy Villány környékére hirtelen megérkezne egy kanadai polgár és arra való hivatkozással akarna Magyarországon borász-karriert csinálni, hogy egyszer már ivott európai bort és vannak további ötletei.

Szóval Jánosnak döntenie kellett, és bizony belevágott a pornóüzletbe. Az első hónapokban még reménykedett abban, hogy az Európából magával hozott 18 ezer dollár elegendő lesz a kezdeti nehézségek áthidalására, de rá kellett jönnie, hogy ennyi pénz maximum a Duna partján, a hétkerben számít soknak. A forgatókönyv a klasszikus szabályokat követte: tartalékait gyorsan felélte, tartozásokat halmozott fel, ezeket törlesztendő kölcsönöket vett fel, elzálogosította ingóságait, újabb kölcsönök (ezúttal uzsorakamatra), satöbbi...

Mivel értelmes és talpraesett pasi volt, a neki kölcsönző alvilág rájött, hogy ebben a fazonban van fantázia. Meghallgatták hosszútávú terveit, utánanéztek európai kapcsolatainak és úgy döntöttek, hogy Fenyőt egyrészt pénzmosásra fogják felhasználni, másrészt pedig belé is fektetnek. Amikor 1987-ben úgy dönt, hogy hazatér, meggyőzte az üzlettársait, hogy Magyarországon hamarosan győz a kapitalizmus, márpedig a rendszerváltozás első éveiben óriásit lehet majd kaszálni. A maffia értett a szóból és meglehetősen szép összeggel szállt be János mellett a kazettakölcsönzési üzletbe - és nem csak ebbe.

Az ilyen fekete pénzeknek azonban van egy olyan tulajdonsága, hogy igen kemény kamatot számítanak fel utánuk. Fenyő ezt fizette, amíg fizette, majd ahogy erősödött idehaza a pozíciója, úgy vált egyre magabiztosabbá. 1998-ra már eljutott addig, hogy beintett a maffiának, abba a tévhitbe ringatva magát, hogy ő már érinthetetlen (Fenyő János halálakor a Vico Rt. vagyonát 15-17 milliárd forintra becsülték). Tévedett...
7.1.2.) A hazai alvilág

Nem tudom, olvasóink közül hányan emlékeznek a kilencvenes évek második felében lezajlott hazai erőszakos bűncselekménysorozatra. Voltak robbantások, olajszőkítés, eltűnések, ContiCar, Energol, Xénia Láz, Dietmar Clodo, no és számos bérgyilkosság (Prisztás József, Domák ,,Cinóber" József, Szlávy Bulcsú, Zubovics Gyula, Molnár Péter, Németh Zoltán, Nagy András, Boros ,,Aranykéz utca" Tamás, Döcher György, Seres Zoltán - hogy csak az ismertebbeket említsük).

Nem akarok itt kriminológiai, közgazdasági vagy szociológiai fejtegetésekbe bocsátkozni, ezért csak annyit mondok: az elsődleges felhalmozás időszakát éltük; azon ominózus ,,első millióknak" az összegyűjtése folyt, amelyekről (legalábbis a bon mot szerint) utólag nem szokták megkérdezni a milliárdosokat.

Ebben a környezetben egy Fenyőhöz hasonló arcnak óhatatlanul térfelet (ergo szövetségest és ellenséget) kellett választania, arról nem is beszélve, hogy a pénzmosási szolgálataira és politikai kapcsolataira a hazai alvilágnak is szüksége volt. A képlet egyszerű: az alvilág készpénzzel (és különféle szolgáltatásokkal) kisegíti Fenyőt, ha a vállalkozó üzleti érdekei úgy kívánják, cserébe a Vico Rt.-n keresztül megfuttatja a szervezett bűnözői körök piszkos pénzeit, kifehérítve (vagy legalábbis halványítva) azok eredetét.

A maffiával azonban még akkor sem lehet viccelni, ha kicsi, savanyú és magyar; Fenyő 1998 legelejére jutott el addig, hogy azt gondolta: már nincs szüksége az alvilágra. Ki akart szállni, kifizetni azonban nem tudta (vagy nem akarta) őket. Vesztére... Halála üzenet volt mindenki számára:

Aki dudás akar lenni,
pokolra kell annak menni.
Ott kell néki megtanulni,
hogyan kell a dudát fújni.

7.2.) A politika

Emlékszünk ugye, hogy Fenyő 1987 végén tér haza, majd 1988-ban kezdi el a kazettabizniszt? Nos, nem vesztegeti az időt, mert tudja, hogy egy rezsim utolsó, illetve első éveiben a gazdasági hatalom politikai hátszél nélkül illékony, mint a kéjgáz. Jánosunk már a létező szocializmus utolsó két évében elkezdi a dörgölőzést azokhoz, akikben fantáziát lát, s akikről feltételezi, hogy egy rendszerváltozás esetén szavuk lehet az új körülmények között.

Óvatos duhajként viselkedik, ráadásul akkoriban a vagyona még ,,csak" milliókban és nem milliárdokban volt mérhető: teljesen nem kötelezi el magát egyik nagy ellenzéki tömörülés mellett sem, de értelemszerűen inkább a liberális SZDSZ, semmint a konzervatív, nép-nemzeti húrokat pengető MDF áll közelebb a szívéhez. A Fidesz akkoriban a ,,futottak még" kategóriában versenyzett, Fenyő csak legyintett rájuk; állítólag nem látott bennük ,,gazdasági fantáziát".

Az SZDSZ-szel, valamint a szocialisták liberálisabb ágának egyik-másik képviselőjével az 1990-es jobboldali győzelem után is tartja a kapcsolatot, de leginkább a pénzre, az üzletekre koncentrál. Szűk körben többször hangoztatja, hogy ,,ezt a négy évet térdepelve is ki kell bírjuk". Megalapítja a Vico-t, vagyona gyarapodik, ő pedig 1993 nyarától kezdve egyre többet szaunázik, vacsorázgat és szivarozik baloldali, illetve liberális politikusokkal, s komoly pénzeket fizet be az (akkor még) ellenzéki pártok kasszájába, ilyen-olyan támogatás és adomány címén. 1994 februárjától ezek az összegek megsokszorozódnak: itt a választási kampány...

Fenyő természetesen nem Róbert bácsi szerepét játszotta; tökéletesen tisztában volt azzal, amivel a gazdasági szereplők a mai napig élnek és visszaélnek: hogy egy jól megválasztott pártkasszába a választási kampányban befizetett forint a sikeres szereplés után minimum tízet, de az is lehet, hogy százat vagy ezret fial. János csengetett hát rendesen, s közben arra is ügyelt, hogy ne csak úgy általánosan, a pártoknál szerezzen jó pontokat, hanem személyesen is lekötelezzen pár kulcsembert. Beszélnek Fenyő által szponzorizált és 100-120 válogatott meghívott részvételével lebonyolódott házibulikról, születésnapokról, több ezer dolláros, névre szóló szivar-, whisky- és borszállítmányokról, általa beutaztatott, színesbőrű, egzotikus és fenemód készséges lányokról és fiúkról, továbbá hazai és külföldi vadászatokról.

Ugyanakkor Fenyő nagyon precíz is tudott lenni, ha érdekei úgy kívánták. Svarc kiadásairól korrekt (és diszkrét) kimutatást vezetett: mikor, kinek és mennyit fizetett. Rossz nyelvek szerint a bulikról olykor még színes-szagos felvételek is készültek, amelyeken a szereplők nem mindig előnyös oldalukról mutatkoztak be...

1994-ben kormányváltás volt, s a közhatalom új szereplői között szép számmal bukkantak fel olyanok, akiktől Fenyő János joggal várhatta el, hogy viszonozni fogják azt a rengeteg szívességet, amit a magyar sajtócézártól az elmúlt években kaptak. Voltak, akik értettek a szóból, de akadtak, akik immáron nem szívesen vállaltak közösséget ezzel az izgága, bizánci típusú, autokrata vezetési stílusáról hírhedt alakkal. Fenyő ilyenkor nem habozott emlékeztetni őket mindarra, amivel tartoznak neki...

1997-re hősünk elérkezett arra a pontra, amikor áttekintette a múltat és új stratégiát dolgozott ki. Röviden megfogalmazva: csalódott az MSZP-SZDSZ koalícióban, s az ekkorra már szépen összeállt Vico-sajtóbirodalom lehetőségeit figyelembe véve (elsősorban a konzervatív nézeteit nyíltan is felvállaló Perczel Tamás egyre erősödő hatására) komolyan fontolgatta, hogy ,,átáll" a Fidesz oldalára. A hagyományosan baloldali Népszavával akarta kezdeni a nagy kísérletet, amit a többi (kevésbé politikus) sajtótermék követett volna. Számításai szerint naponta több, mint egymillió választópolgár olvassa a Vico-birodalom kiadványait, s ha ezek közül csak minden ötödiket sikerül rávenni arra, hogy 1994-hez képest 1998 tavaszán a baloldal helyett a jobboldalra szavazzanak, máris ő lehet az új királycsináló.

1997 augusztusában ultimátumot intézett a Horn-Kuncze kormányhoz. A következő választás elé állította a koalíciót: vagy melléállnak és segítenek neki kinyírni két gazdasági ellenlábasát (fogalmazzunk inkább egyenesen: ellenségét), Gyárfás Tamást és Princz Gábort, vagy a Vico Rt. ,,hadban állónak tekinti magát az MSZP-SZDSZ koalícióval". Azt is elmondta: tudja, hogy a KBI főigazgatója (a már szóba került Kiss Ernő tábornok) a Postabank vezérének csókos cimborája, de reméli, hogy ez nem fogja megzavarni sem Horn, sem Kuncze ,,éleslátását".

Horn egy kis időt kért, majd 1997 szeptemberében magához kérette Fenyő Jánost és arra kérte: ,,a saját és a köz érdekében is" vonja vissza fenyegetéseit és törekedjen megegyezésre Gyárfással és Princzcel, továbbá Kiss Ernővel. Emlékeztette továbbá arra, hogy információi szerint a Vico-nak több, mint 500 millió forintos tartozása van, amit az állami-kormányzati reklám- és hirdetés-megrendelések elmaradása még súlyosíthat. Fenyő - állítólag - kikérte magának a burkolt fenyegetést, de nem akarta végleg elmérgesíteni viszonyát a kormányfővel, ezért ígéretet tett arra, hogy ,,részéről mindent meg fog próbálni". Ezt azonban sem ő nem gondolta komolyan, sem Horn Gyula nem hitte el.

Négy hónap múlva a Margit körúton golyót (golyókat) kapott a fejébe.
7.3.) A gazdaság

Fenyő János elsősorban és mindenek előtt üzletember volt. Ha morbidok szeretnénk lenni, azt is mondhatnánk, hogy élt-halt a bizniszért. Lássuk hát, hogyan.
7.3.1.) A Gyárfás-vonal

Ahogyan azt már említettük, Fenyő már 1995-től kezdve ki akarta terjeszteni befolyását a Gyárfás-féle Napkeltére. Nem elégedett meg holmi szürke eminenciási szereppel, hanem komoly beleszólást akart a műsorszerkesztésbe is. Fenyő a saját képére akarta formálni a Napkeltét, riportereket akart futtatni, témákat meghatározni, reklámpolitikát írni, dizájnt rajzolni, Gyárfás Tamásban azonban emberére akadt.

,,Ami nem megy gazdasági módszerekkel, menni fog politikával és a közvélemény befolyásolásával!" - gondolhatta Fenyő, és kétfrontos háborút indított.

Az első csapásirány páncélos éke a Népszava lett, amelyben 1996-tól kezdve számos leleplező cikk, gazdasági elemzésnek és véleménynek álcázott ,,tényfeltárás" jelent meg a Nagy Ellenség viselt dolgairól. Ahogy Perczel Tamás fogalmaz: halálos, kegyelmet nem ismerő, vérre menő és roppant sportszerűtlen küzdelmet folytattak sajtóban, a Fővárosi Bíróságon, továbbá a láthatatlan fronton, vagyis mindkét fél mozgósította rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatait annak érdekében, hogy a másikról minél több (és minél mocskosabb) információ birtokába kerülhessen.

A második offenzíva bekerítő jellegű volt: Fenyő (pontosabban az általa fizetett rendvédelmi, banki és nemzetbiztonsági szakemberek) egy kerek évig dolgoztak azon, hogy 1997 nyarára Gyárfásról összeálljon egy kötetnyi anyag, amelyben körülbelül kéttucatnyi (főleg gazdasági) bűncselekmény történeti tényállása szerepelt, állítólagos bizonyítékokkal alátámasztva. A 120 oldalas dossziét hat példányban sokszorosította, majd ezek közül ötöt szétküldött; mindazok megkapták, akiktől Fenyő érdemi lépést várt az ügyben: Horn Gyula miniszterelnök, Kuncze Gábor belügyminiszter, Katona Béla Nikolits István titkosszolgálati miniszter, Medgyessy Péter pénzügyminiszter, valamint Keleti György honvédelmi miniszter.

Pár hét elteltével Fenyő rendőri informátorai jelezték neki, hogy az anyagot Kuncze átnézte, majd ,,intézkedésre" átadta Forgács Lászlónak, az ORFK akkori vezetőjének. A vezérőrnagy nem sokat lacafacázott, s azonnal kiszignálta... na kinek? Igen, eltaláltátok: Kiss Ernőnek, a KBI főigazgatójának, aki viszont (mint már írtuk) Princz Gábor személyes jóbarátja volt. Márpedig akkoriban Princz és Gyárfás igencsak egy hajóban eveztek - legalábbis ha az ember Fenyő oldaláról nézte a versenyt. Külön érdekesség: Fenyő informátorai szerint az Aradi utcai KBI-központba megérkezett anyagból hiányzott mintegy 15-20 oldal - azok, amelyek a leghúzósabb Gyárfás-bulikról szóltak.

1998 februárjának első hetében a Vico-kiadványok tele voltak az úszóbotrány legújabb fejleményeivel; javában folyt a Zemplényi-per, s az úszómenedzser által elmondottak miatt az OTP megvonta a támogatást az úszószövetségtől, melynek főtitkára Gyárfás Tamás volt.

Zemplényi György (aki méltán pályázhat a leghíresebb magyar csalónak járó, aranynak tűnő rézéremre) máskülönben szűk egy évvel éli túl Fenyő Jánost; 1999 januárjában hunyt el, állítólag tüdőembóliában.

Gyárfás kedden, február tizedikén felkeresi Csányi Sándort, majd az OTP-székházból kijövet - az összegyűlt, szenzációra éhes zsurnaliszták előtt - spontán sajtótájékoztatót tartott ,,a személyét ért újabb, minden eddiginél gusztustalanabb" támadások miatt. Sokan hallani vélték, amint a sajttáj után Gyárfás magából kikelve ezt kiabálja: ,,Fenyő minden eddigi határt átlépett, keservesen meg fogja bánni!"

Másnap 17 óra 40 perckor Fenyő Jánosnak azonban semmire sem maradt ideje, keserves megbánásra sem.
7.3.2.) A Princz-vonal

Gyárfás Tamás mellett Fenyő másik nagy ellensége és gazdasági vetélytársa Princz Gábor volt, aki azzal hívta ki maga ellen a Vico Rt. tulajdonosának haragját, hogy a Postabankon keresztül mecénást játszott, pénzintézeti hátszéllel segítve talpon maradni olyan lapokat, amelyek (legalábbis Fenyő szerint) enélkül veszteségesek lettek volna, s mint ilyenek, rövid időn belül megszűntek volna. Ily módon a Vico-sajtóbirodalom olyan konkurenciával volt kénytelen szembesülni, amely nem a piacgazdasági törvények alapján működik.

Egyes állítások szerint Fenyőnek már az 1997-es Postabank-csődpánikban is könyékig benne volt a keze, s ezt Princz nem bocsájtotta meg neki. A bankár szemet vetett a Vico-termékekre, ezt viszont Fenyő gyomra nem tudta bevenni.

Hogy Gyárfás és Princz szövetkeztek volna a Fenyő-probléma megoldására, vagy csak az egyikük lépett, netán egyikük sem... ez is az egyike azon magyar közéleti rejtélyeknek, amelyeket valószínűleg sohasem fogunk tisztán átlátni.
7.4.) A Moszad

Az izraeli titkosszolgálat még 1985-ben, Amerikában figyelt fel az ambiciózus, törtető, sikerorientált fiatal magyar zsidóra. A los angelesi toborzótisztjük (katszájuk) többször beszélgetett vele, kifaggatta terveiről, elképzeléseiről, s végül (Tel Aviv jóváhagyásával) beszervezte. Első körben az volt a feladata, hogy általános szajjánként dolgozzon.

A szajján a Moszad nemhivatalos és önkéntes segítője; olyan zsidó, aki a diaszpórában élve bármikor készen áll arra, hogy az izraeli titkosszolgálat kérésére (ingyen és bérmentve) segítse azt azon a területen, amelyen dolgozik és amelynek szakértője. Egy orvos szajján kérdés nélkül elsősegélyben vagy gyógykezelésben részesíti a Moszad sebesült vagy beteg ügynökét; egy autószerelő megjavítja az operatív kocsit, az újságíró olyan cikket ír, amely megfelel a zsidó állam érdekeinek, a panziótulajdonos szállást ad neki, a határőr átsegíti egy államhatáron, a bankár pénzzel, a katona fegyverrel, az ügyvéd jogi tanáccsal látja el.

Becslések szerint a világon több ezer szajján él és dolgozik; sokan közülük csak egyszer-kétszer kerülnek olyan helyzetbe, hogy konkrét esetben segítsenek a Moszadnak, de vannak olyanok, akik egy-egy ügyben akár hónapokat vagy éveket is őshazájuk hírszerzésének szolgálatában töltenek - természetesen titokban.

Los angelesi szajjánként Fenyő János eleinte apró-cseprő feladatokat látott el: autót bérelt, amelyet aztán pár napra ,,továbbkölcsönzött", segédfotósként idénymunkát adott ,,ismeretleneknek", fényképezési tanácsokat adott ügynökönek és laborját ezek rendelkezésére bocsájtotta, stb. Miután a hazai helyzet úgy alakult, hogy világossá vált a hamarosan bekövetkező rendszerváltozás, azt a feladatot kapta, hogy települjön haza és építsen ki egy sajtóbirodalmat, amelyen keresztül Izrael érvényesítheti befolyását a magyar médiapiacon. Az újrakezdéshez tetemes mennyiségű pénzt kapott a Moszadtól; többszázezer dollárról (egyes források egyenesen milliós nagyságrendről) beszélnek. Ekkor vált sima, mezei szajjánból a LAP (Lohamah Psichlogit, vagyis Lélektani Hadviselés) hivatalos közép-európai rezidensévé.

A LAP a Moszad negyedik ügyosztálya; feladata az Izrael-párti propaganda globális terjesztése, a külföldi műveletek lélektani előkészítése és támogatása, valamint a megtévesztő-félrevezető akciók megtervezése és lebonyolítása. Belső szlengben simán csak Dezinformnak becézik.

Fenyő eleinte készségesen teljesítette feladatait, de a könyvelés sohasem volt az erőssége, ráadásul - hogy úgy mondjuk - nagyvonalú is volt: nála a pár száz dolláros kiadások nem számítottak tételnek. Ezt a Moszad pénzügyi ellenőrei (akik állítólag a legkekecebbek az egész szakmában) nagyon nem nézték jó szemmel, de amíg János szállította az eredményeket és (nem mellesleg) fialtatta a pénzt, elnézték neki ezt a lezserséget.

1997-re azonban Fenyő egyre inkább önjáróvá vált. Annyit ismételgette, hogy kizárólag a maga erejéből érte el mindazt, amit elért, hogy már maga is elhitte. Elkezdett a sajátjaként bánni a pénzzel, és egyre kevesebbet egyeztetett az összekötőjével. Komoly tartozásokat halmozott fel (1997 végére már 500-600 millió forinttal lóg különböző üzlettársaknak, 25 polgári peres eljárásban alperes, további öt büntetőügyben terhelt), ráadásul agresszívvé is vált: megfenyegette a Moszadot, hogy ha nem szállnak le róla (magyarán: ha nem teheti azt a Vico Rt. pénzével, amit akar), hatalmas botrányt fog kavarni azzal, hogy nyilvánosságra hozza a LAP módszereit, technikáit, illetve mindazok nevét (számlaszámmal és átutalási összegekkel együtt), akik a magyar közéletben (a politikában, kulturális területen és a médiában) ,,kettős identitásúként" inkább Izrael, semmint Magyarország érdekeit tartják legfőbb vezérlő elvüknek.

Ha ehhez még hozzáadjuk Fenyő azon kósza tervét, amely szerint a '98-as választási kampányban lapjaival átpártol a jobbközéphez (1997 második felétől kezdve egyre több fideszessel és emdéefessel szaunázott és vacsorázgatott), el bírjuk képzelni a tel avivi reakciót. Adtak még neki egy esélyt, amikor 1998 januárjának végén (egy nyugat-európai üzleti út legendájával) Izraelbe repítették és megkísérelték elmagyarázni neki, hogy miért nem lenne jó mindaz úgy, ahogyan folytatni kívánja. Akkor (látszólag) engedett, de amint visszatért Budapestre, találkozót beszél meg a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával. Közvetlen környezetének azt mondja, hogy a Gyárfás- és Princz-ügy újabb fejleményeiről szeretné tájékoztatni Vidus Tibort, de úgy tűnik, hogy a Falk Miksa utcában akad valaki, aki (talán szajjánként) megneszel valamit és teszi, amit tennie kell...

Az NBH-főnök nagyon elfoglalt, de Fenyő mégiscsak egy olyan ember, akinek kiváló politikai kapcsolatai vannak; telefonon még viccelődve vissza is kérdez: Fenyő úr, ha nem babonás, pénteken, 13-án várom az irodámban.

Fenyő János nem babonás, viszont két nappal a találkozó előtt agyonlövik.

Utólag kiderül: az irodája melletti pihenőszoba falába süllyesztett páncéldoboz (amelynek a nyitókódját még legközelebbi bizalmasai sem ismerték, s amit a hagyatéki eljárás során, 8 órás megfeszített munkával sikerült csak felnyitnia a Hamburgból speciálisan ebből a célból érkezett két szakembernek) teljesen üres.
7.5.) A magyar hírszerzés

Vannak, akik szerint Fenyőt a nyolcvanas években a III/III képezte ki, majd kölcsönadta a III/I-nek, hogy a komancs hírszerzés a rothadó kapitalizmusba küldje azzal a céllal, hogy a tengerentúli magyar emigrációról írjon jelentéseket. Mások szerint Fenyő eleve szigorúan titkos állományú tisztként dolgozott itthon és külföldön egyaránt, tehát nem informátor volt, hanem hivatásos. Emlékszünk még az MTI zárt fotótárába való belépéseire..?

Akárhogyan is történt, a forgatókönyv egyszerűnek tűnik. A rendszerváltozás küszöbén hazarendelik, mondván: most hagyjuk a külföldet, hiszen idehaza kell átmenteni a politikai horizonton feltűnő új rendszerbe mindazt, amit csak lehet: pénzt, ingóságot, elvtársakat, kapcsolati hálót, információt, adatbázisokat. És van-e alkalmasabb erre a feladatra, mint egy hazatért, minden gyanú fölött álló, módos amerikai-magyar kettős állampolgár, aki egy kisebb vagyonnal és hatalmas tervekkel lát neki sajtóbirodalmat építeni?

És innen kezdve lásd a 7.4-es alpontnál felsoroltak: önjárósodás, a jobboldallal történő kacérkodás, a céges (akarom mondani: a Céges) pénz sajátként való kezelése, zsarolás holmi ügynöklistákkal és/vagy rejtett felvételekkel... És hát ilyenkor az egykori III/I-esek utódszervezete, az Információs Hivatal sem kegyelmez, arról az apróságról nem is beszélve, hogy 1998 elején a magyar polgári hírszerzésben (is) azért még elég sok olyan arc dolgozott, akik alig tíz évvel korábban még a proletár internacionalizmus emlőit szopkodták - hogy ilyen finoman fogalmazzak.

Az IH-vezetők között most is sokan vannak ebből a dicső kasztból (akárcsak a többi hazai gumitalpú cégnél), de ez nem tartozik szorosan ide, csak úgy megjegyeztem.

Nos, kedves barátaim, itt fel is függesztem a konteók felsorolását, hiszen így is a blog eddigi leghosszabb posztját olvashattátok. A kommentekben biztosan szó esik majd további lehetőségekről (a CIA, az oroszok, netán a triviális ,,féltékeny feleség" megoldás, esetleg a sima, házon belüli leszámolás), de mindez a feladat már rátok vár. Persze csakis a szavazás után.

A voksolás előtt azért engedjétek meg, hogy beidézzem dr. Kovács Lajos nyugállományú rendőr ezredest (itt balra), aki többek között a Fenyő-gyilkosságban is nyomozott, s akivel a Nemzeti Nyomozó Iroda (a KBI jogutódja) azért nem hosszabbította meg az idén a tanácsadói szerződést, mert (miután megírta a véleményét a móri ügy teljesen elcseszett nyomozásáról és a jelenlegi NNI-vezetés számára elég kínos kérdéseket feszegetett), ilyeneket mert leírni az egyik könyvében (kiemelések tőlem. tiboru):

,,A Fenyő-ügyben négy év folyamatos, szöszölős, alkudozásokkal és kudarcokkal övezett-tarkított, de eltökélt nyomozása után egészen pontosan tudni lehet a történtek lényegét, a bűntett hátterét, és a gyanúsításokra, a vádemelésre csak azért nem kerülhetett sor, mert a szereplők több szempontból prominens személyisége miatt az ügyészség képviselői - nagyon helyesen - nem adták hozzájárulásukat, engedélyüket; csak abban az esetben tették volna ezt, ha valamilyen, legalább egy közvetlen tárgyi bizonyítékot produkálunk a közvetettek meggyőző láncolatához. A detektívek istene - a szerencse - viszont ez esetben elpártolni látszott tőlünk.

Hiába tudsz valamit, ha nem tudod bizonyítani."

http://konteo.blog.hu/2010/11/17/a_fenyo_gyilkossag

És most szavazásra, majd kommentelésre fel!
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Menesztenék Alföldit
  2010-11-17 20:10:27, szerda
 
  Menesztenék Alföldit

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Nemzeti Színházban rendeznek ünnepséget Erdély Romániához csatolására, és hazaárulással vádolja a kormányt is. Alföldi Róbert senkit nem akart megsérteni, a KDNP a fejét követeli.
FN.hu
2010. november 17. 16:06
A Jobbik szerint a hazaárulás fogalmát is kimeríti az, hogy egy olyan szimbolikus magyar közintézmény biztosít helyet a román nemzeti ünnepnek, mint a Nemzeti Színház. Ez az ünnep ugyanis Erdély Romániához csatolásával függ össze. ,,Ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős" - fogalmaz a Dúró Dóra képviselő nevével ellátott közlemény.

,,Érdeklődve várjuk azt is, hogy a magyar állam nevében - Medgyessy Péter nyomdokaiba lépve - kik koccintanak majd december elsején. Továbbá tájékoztatást kérünk arról, hogy a II. bécsi döntés évfordulójának megünneplésére melyik bukaresti közintézményt bérli ki a magyar kormány" - írja a Jobbik. A párt december elsejére tüntetést szervez a Nemzeti Színház épülete elé.

Alföldi sajnálja

,,A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor - miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét - úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz. Ezért engedélyeztem a színház bérbeadását. A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni" - olvasható Alföldi Róbert főigazgató közleménye a Nemzeti Színház honlapján.

A KDNP azonnali vizsgálatot követel, miután a Nemzeti Színház igazgatója ,,a magyar színjátszás templomát" nem rendeltetésszerű célokra adta át - közölte Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakciószóvivője. A KDNP azt kéri, hogy a Nemzeti Színház igazgatójával kötött szerződést a kultúráért felelős államtitkár azonnal vizsgálja át, és ha megállapítható, hogy az igazgató megsértette az intézmény vagy a közönség érdekeit és intézkedésével erkölcsi kárt okozott, haladéktalanul menessze tisztségéből. Alföldi Róbert ezzel a lépéssel végképp alkalmatlannak bizonyult a Nemzeti Színház vezetésére - közölte Pálffy István.

A Fidesz nem tudja elfogadni

A Fidesz parlamenti képviselői sajnálattal olvasták Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának a román állami ünnepséggel kapcsolatos nyilatkozatát. Ha azt feltételezzük, hogy az igazgatót a legjobb szándék vezette abban, hogy a ,,két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz", azt akkor sem tudjuk elfogadni, hogy az igazgató nem érzi az ügy és a körülötte kialakult botrány súlyát - közölte a Fidesz frakciója.


Egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg - írják közleményükben.
1919. december 1.

A Budapesten alakult román Nemzeti Tanács 1918. december 1-jére szervezett népgyűlést Gyulafehérvárra, ahol kimondták Erdély, a Bánság és Máramaros egyesülését a Román Királysággal - írtuk egy korábbi cikkünkben. December 22-én Kolozsvárott magyar népgyűlést tartottak, ahol az államközösség fenntartása mellett álltak ki. Karácsony napján a román hadsereg bevonult Kolozsvárra, és minden demokratikus intézményt megszüntetett. A nagyhatalmak végül a Versailles melletti Trianon palotában ütötték rá a pecsétet az elszakadásra.

Magyarországból 102 200 négyzetkilométernyi területet csatoltak Romániához, amelynek 5,2 millió lakosából 2,9 millió volt román, 1,7 millió magyar, 560 ezer pedig német anyanyelvű. A románság 53,8 százalékkal éppen úgy volt többségben Erdélyben, mint a soknemzetiségű, ezért széthullásra ítélt Magyar Királyság területén a magyarság. A székely humor a mai napig úgy tartja, ezen a decemberi napon csatolták Romániát Erdélyhez.

http://www.fn.hu/kultura/20101117/menesztenek_alfoldit/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ELHALLGATOTT IRÁNI HÍr
  2010-11-17 19:47:45, szerda
 
  NOVEMBER 17 - ELHALLGATOTT IRÁNI HÍR
AHOGY MEGJÓSOLTUK
ELHALLGATJÁK A HÍREKBEN
AZ IRÁNI
KÜLÜGYMINISZTER HELYETTES
TÁRGYALÁSÁT

Ma reggeli sajtótájékoztatóján Ali Aháni iráni külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, a magyar-perzsa kapcsolatok javulását reméli az Orbán-kormánytól, amely véleménye szerint több előremutató lépést is tett az együttműködés javulása érdekében. Martonyi János külügyminiszterrel való tárgyálasai során a közelgő EU elnökség, a gazdasági, kulturális és parlamentáris kapcsolatok is előtérbe került. Aháni hangsúlyozta, a két ország kapcsolata hagyományosan jónak mondható, kritizálta azonban Budapest elmúlt években folytatott politikáját, amely szerinte túlságosan az Európai Unióra koncentrált, így kevés figyelmet fordított a kontinensen kívül eső partnereire. Ennek eredményeképpen a korábbi kereskedelmi mérleg tizedére esett vissza (400 millió dollárról 40 millió dollárra). ,,Nagyjából jó az együttműködés" - fogalmazott a diplomata, amelyet az is megerősít, hogy közel 2500 iráni diák tanul magyar egyetemeken. Álláspontja szerint minden kutatási területen, de különösen az orvostudományban lenne esély az együttműködés erősítésére, hogy mindkét ország átadhassa tapasztalatait és legújabb eredményeit. Az új parlament által létrehozott Iráni-Magyar baráti szekciót üdvözítő lépésnek nevezte, és hangsúlyozta, egy Teheránban kinevezett csoportosulással való együttműködés pozitív hatással lehet a két ország kapcsolataira. Aháni tegnap a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásán nem elsősorban a magyar-iráni összefogás jövőjét emelte ki, hanem a teheráni külpolitika legfőbb irányvonalait rajzolta fel. Véleménye szerint két kulcskérdés vár megoldásra a nemzetközi közösség részéről: az ENSZ (és legfőképpen a Biztonsági Tanács) struktúrájának reformja, illetve a nukleáris leszerelés. Emellett a perzsa állam kulcsfontosságúnak tartja az országok közötti párbeszédet, és hangsúlyozta, a helyi problémák megoldása elvezethet bennünket a regionális konfliktusok feloldásához. Teheránban láthatóan nem elégedettek a Közel-Keleten zajló eseményekkel, a diplomata kiemelt témái között szerepelt Irak, Afganisztán és Palesztina helyzete is. Ha ránézünk a térképre, nem is meglepő, hogy a bagdadi kormány felállása és az afganisztáni helyzet megoldása fontos Iránnak, mindkét országot szomszédjának tudhatja. Ali Aháni egyetértett Washingtonnal abban a kérdésben, hogy a demokratikus átmenet fontos az ország számára. ,,Núri al-Maliki... remélhetőleg össze tud hozni egy kormányt" - tette hozzá az új hatalom felosztási megállapodásra utalva, és azt is kifejtette, hogy egy stabil és fejlődőképes Irak Irán érdeke is.Afganisztán kapcsán azonban nem volt ennyire derűlátó: bár országa támogatja a kabuli kormányt, Aháni felhívta a figyelmet, hogy az afgán helyzet kihatással van a szomszédos államok életére is. Példaként Iránt említette, Teherán ugyanis több mint 3 millió menekültet fogadott be. Emellett a kábítószer-kereskedelmet emelte még ki, adataik szerint ugyanis a megszállás óta 200 tonnáról 7000 tonnára nőtt az exportált évi mennyiség. Mai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy nem remél előrelépést a Karzai elnök és a Talibán közötti tárgyalásokban. Az afganisztáni helyzetet mindenképpen kezelni szeretnék Iránban - bár a tárgyalásokat belügynek tekintik. Az ENSZ struktúrája, különösen a Biztonsági Tanácsé jelenlegi formájában nem életképes. Jól mutatja ezt az is, hogy, bár a hidegháború végével mindenki egy kiszámítható, békés világ eljövetelét remélte, a XXI. század erre rácáfolt. A Szovjetunió bukásával egyesek modern fegyvereikkel és a szabadság, az emberi jogok hangsúlyozásával, a terrorizmus elleni harc jegyében indítanak igazságtalan háborút - fogalmazott Aháni. Az Iránnal kapcsolatos legdivatosabb témát, a nukleáris energia vitatott felhasználását illetően a külügyminiszter-helyettes elmondta, országa a leszerelés mellett van, amellett, hogy hangsúlyozta, a békés felhasználáshoz mindenkinek joga van. Kiemelte, a Törökország, Brazília és Irán között létrejött Teheráni szerződés segíti az országot a kutató reaktorok működtetését illetően. Ali Aháni szerint azonban, ha jelenlegi partnereikkel vitájuk támadna a nukleáris energia kapcsán, akkor nincs akadálya annak, hogy Teherán saját maga legyen képes előállítani a számára megfelelően finomított fűtőanyagot

http://zionistterror-inhungary.blogspot.com/2010/11/november-17-elhallgatott-iran i-hir.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várható viselkedés: antimagyar
  2010-11-17 19:41:32, szerda
 
  2010-11-17. 19:21
Várható viselkedés: antimagyarokat is kitüntet Tarlós

Amint Tarlós István személye által Budapest ismét a magyarok fővárosává vált- Orbán Viktor szerint - rögtön ellent is mondott ennek a képnek.
A főváros napja alkalmából szerdán ugyanis díszpolgári címet kap mások mellett Albert Flórián egykori labdarúgó, Demjén Ferenc előadóművész, Nádas Péter író és Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész. Az alábbi listán bőven találunk még kakukktojásokat, elég csak Donáth László antimagyar lelketlenészt megemlíteni.
A díszpolgári címeket és más fővárosi elismeréseket a Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 137. évfordulója alkalmából tartandó, ünnepi közgyűlésen adja át Tarlós István főpolgármester.
ALBERT FLÓRIÁN labdarúgónak, kimagasló sportteljesítménye és példás klubhűsége elismeréseként;

DEMJÉN FERENC zeneszerzőnek, előadóművésznek, kimagasló zenei teljesítményéért, előadóként és zeneszerzőként elért sikerei elismeréseként;

DONÁTH LÁSZLÓ evangélikus lelkésznek, erkölcsi mércét jelentő közéleti tevékenységéért, a megkülönböztetés, a kirekesztés és a szegénység elleni munkásságáért;

LÁZÁR EGON gazdasági tanácsadónak, több évtizedes színházszervezői, valamint a színházi élet területén végzett gazdasági és pénzügyi tevékenységéért, tudományos igényű munkásságáért;

MIKLÓSA ERIKA operaénekesnőnek, nemzetközileg elismert operaénekesi munkásságáért, a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért;

NÁDAS PÉTER írónak, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő jelentőségű alkotójaként betöltött szerepéért, valamint széles körű nemzetközi elismertségéért;

POLGÁR LÁSZLÓ operaénekesnek a hazai és nemzetközi komolyzenei életben végzett kiemelkedő munkássága elismeréséül (a művész szeptember 19-én elhunyt);

SNÉTBERGER FERENC gitárművésznek, zeneszerzőnek, világszerte elismert virtuóz gitárjátékáért, a cigányság sorsát, életérzését modern eszközökkel kifejező zeneszerzői munkásságáért;

SZÖRÉNYI LEVENTE zeneszerzőnek, előadóművésznek a magyar nyelvű beatzene megteremtőjeként és zeneszerzőként elért sikerei elismeréséül;

DR. TÖRÖK FERENC öttusázónak kimagasló sportteljesítménye és a magyar öttusa-válogatott szövetségi kapitányaként elért kiváló eredményeinek elismeréseként;

UNGVÁRI TAMÁS írónak, műfordítónak, kritikusnak sokoldalú irodalomtörténeti és kritikai munkásságáért, a társadalmi nyilvánosság érdekében végzett közéleti tevékenységéért;

ZSÁMBÉKI GÁBOR színházigazgatónak, rendezőnek a színházi életben kifejtett több évtizedes igazgatói és rendezői munkásságáért, a magyar színházművészet nemzetközi elismertetéséért.

A tájékoztatás szerint KÁRPÁTI GYÖRGY vízilabdázó is díszpolgári címet kap, de a háromszoros olimpiai bajnok sportoló a két évvel korábbi elismerést veszi át. Az indoklás szerint ugyanis Kárpáti György a korábbi városvezetőtől, Demszky Gábortól nem volt hajlandó elfogadni a kitüntető címet, ezért veszi most át Tarlós Istvántól.

Budapest Főváros Közgyűlése Pro Urbe Budapest díjat adományozott:
A SAPIENTIA SZERZETESI HITTUDOMÁNYI FŐISKOLÁNAK a teológusképzés területén kifejtett egy évtizedes kiemelkedő tevékenységéért;

A TŰZRAKTÉR FÜGGETLEN KULTURÁLIS KÖZPONT ÉS ALKOTÓHÁZNAK a diszkrimináció és kirekesztés ellen a művészet eszközeivel történő hatékony fellépéséért, a kisebbségek kulturális értékeinek, hagyományainak megismertetéséért végzett tevékenységéért;

FERENCZ GYŐZŐ költőnek, irodalomtörténésznek irodalmi munkásságáért, valamint Radnóti Miklós életművének tolmácsolásáért.

DR. JUHÁSZ ÁRPÁD geológusnak évtizedek óta végzett magas színvonalú ismeretterjesztői tevékenységéért, a geológia tudományának közérthetővé tételéért;

KERN ANDRÁS színművésznek több évtizedes színészi, rendezői munkásságáért, a város sajátos hangulatát hitelesen felidéző dalaiért;

DR. KLINGHAMMER ISTVÁN egyetemi tanárnak a fővárosi felsőoktatásban végzett kiemelkedő oktatói és vezetői munkájáért

(Kuruc.info, MTI nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fityusz
  2010-11-17 19:39:53, szerda
 
 
FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége) AZ állítólagos "rendszerváltozás" után AZ SZDSZ ifjúsági tagozatából alakult. Orbán Viktor, Soros (Schwartz) György a jelenlegi világgazdasági válságot "élete főművének" tartó, Magyar származású amerikai milliárdos támogatásával végezhette el külföldi tanulmányait. Orbán (Orsós) izraelita nagyanyai származásával alkalmas személynek találtatott. A Nemzeti Kerek asztal tárgyalásain 1989-ben néhányadmagával "képviselte" a fiatal demokrata érdekeket, hogy 1989. október 23-án AZ ország népének megkérdezése nélkül, áldásukat adják, AZ 1949. évi XX.-as törvényként, szovjet erőszak hatására beiktatott 1936-OS, buharini Alkotmány mintájára készült, 1989-ben adaptált, AZ MSZMP által módosított "ideiglenes" Alkotmányra!


A FIDESZ anyagi forrásainak biztosítását Pintér Sándor, akkori Országos Rendőrfőkapitány látta el. Mivel az Antall kormány ez időtájban, a kiskunhalasi főgyűjtő KM1-es tankállomás gazolin készletének fosztogatásával, és a rablóprivatizációval volt elfoglalva, Gergényi Péter, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány óvó szárnyai alatt, az olaj -és szesz maffián kívül, Pintér Sándor irányítása alatt a nemzetközi kábítószer, fegyver -és szervkereskedelem bevételeiből is részesült. Orbán elsősorban a Bács-Kiskun megyei vállalkozókat látogatta rendszeresen támogatás begyűjtése végett. Így tett szert 400 millióra Sepsi Lászlótól, a határokon elkobzott zárjegynélküli cigaretták átjátszásából, melyből Sepsi milliárdokat forgalmazott, de Orbán nem vetette meg, a szeszhamisításból származó kenőpénzek "jutalékát", és az olajszőkítés védelmet élvező orgazdáinak juttatásait sem! Flaisz Ferenc, a "Kakas", csak bevallása szerint 1 milliárdot adott át Pintérnek, aki a későbbi belügyminiszteri szék reményében hűen szolgálta magyarországi és amerikai gazdáját. Tevékenységüknek köszönhető a kiskunhalasi kiserdőben lefejezett hullák, vagy a sorozatos, azonos módszerrel elkövetett rendőr "öngyilkosságok" is!





Orbán, Soros kegyeltje, számára jó tanítóra lelet. A FIDESZ hatalomra jutása előtt ismeretséget köthetett, az alvilág összes szereplőjével, akik összehangolt tevékenységét Pintér mesterien irányította. Pintér ugyan 1996-ban lemondásra kényszerült, ami olcsó ár volt ahhoz képest, hogy Olaszországban, a nemzetközi maffiabűntársai 20 év börtönbüntetéseket kaptak, de beletenyerelt az akkor éppen hatalomban soros Horn-Kuncze duó olajügyleteibe is. Kuncze félreállította ugyan, de a tranzit maffiakereskedelmet továbbra is felügyelte, Szemjon Mogiljevics-el, a magyarországi orosz maffia fejével, aki jelenleg Putyin úr jóvoltából Nyugat-Szibériában "vendégeskedik". Orbán és "csapata" szorgalmasan gyűjtötte be a bűnözői körök megvesztegetési pénzeit, miközben kegyeket gyakorolt! Soha annyi benzinkút nem nyílt Bács-Kiskun Megyében, mint az 1991-1995-ös években!


1998-ban a FIDESZ, a megegyezés szerint, amit egyesek "Rózsadombi paktum" néven emlegetnek, elérkezettnek látta az időt, hogy nagyobb arányban részt vehessen az ország kifosztásában! Csak a FIDESZ iránti szavazókedvet kellett egy "kicsit" erősíteni, amit Pintér Dietmar Clodó "sérülést nem okozó" robbantásaival biztosított! Bár abban az időben az egész ország tisztában volt, hogy Pintér alibijét hamis tanúzással támasztották alá, a közhangulat némiképp a FIDESZ-nek kedvezett! Tulajdonképpen nem akarta elhinni a jóhiszemű lakosság, hogy ilyen aljasságra is képesek magyarnak hazudott emberek!





A FIDESZ még így sem bizonyult elég erősnek, így szövetségre lépett a jánoshalmi zugügyvéddel, Torgyán Józseffel, aki nem csak a későbbi mezőgazdaságnak szánt, több, mint 1000 milliárd elsíbolásában, de a Parlamentben "nyűgként" szerepelő kisgazdapárt tönkretételében is segédkezett! Közös, áldatlan munkájuk eredményeként, a magyar mezőgazdasággal együtt, az FKGP-t is teljesen lezüllesztették, miközben az Antalli-úton haladva tovább folytatták a rablóprivatizációt! Pintér a választások idején már bírósági eljárás alatt állt, ami nem akadályozta meg Orbánt, hogy hűséges pénzbegyűjtőjét a belügyminiszteri székbe ültesse! Abban az időben még ilyen hangokat is lehetett hallani a "nép egyszerű fiaitól"(?), hogy: "Rablóból lesz a legjobb pandúr!", de ez csak a mesében szokott így lenni! Akkor sem így történt! Az olajügyeket, mint ahogy Magyarországon szokás az állami közalkalmazottak érdekeltsége és érintettsége esetén, titkosították, hisz nem csak Orbán és Pintér volt "érintett", hanem az Antall dinasztia, Horn Gyula, Kuncze Gábor, Pető Iván ("Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, és valahány név még a naptárban") stb.! A korábbi kormányok bankkonszolidációs fosztogatási gyakorlatát is folytatták!





Ha valaki számára nem lenne világosan érthető, mit jelent a bankkonszolidációs fosztogatás, a következő a "technológiája": A privatizációra kijelölt nem 1.-Ft-os cégeket az aktuálisan felelős privatizáló, akkor még állami cég, felértékeli, általában a tényleges érték 10-20%-ára, majd meghirdetik az eladását. A kiválasztottak jelentkeznek, majd a bankkonszolidációra (behajthatatlan tartozások által okozott bankveszteség állami pénzből történő kifizetése, a bankcsőd elkerülése érdekében) kijelölt banktól felveszik a megfelelő összegű hitelt, amire fedezetként vagy a megvásárolt cég, vagy a korábban ilyen úton megvásárolt cégek, vagy egy "felsőbb utasítás" szolgál fedezetül! A felvett hitel azonnal átkerül a konszolidációs hiánykasszába, ami 100-250 milliárd forint körül "kiegyenlítésre" szorul, amit a bankcsőd elkerülésére hivatkozva, az adófizetők pénzéből "nagylelkűen" vissza nem térítendő módon ad az állam!





A Pincz ügy Postabankos ügylete is így lett kivitelezve, de az Orbán kormány jogilag is biztosította Medgyessy számára, a további ország-rombolási feltételeket!


Az Alkotmányba bebetonozott "kollektív bizalmatlanság intézménye" a négyévenkénti rablóbandaváltást jelenti, amit következetesen betartottak 2004-ig, amikor is Gyurcsány puccsot hajtott végre. Orbánék is két kézzel szórták a pénzt! Nem számított, hogy 10 milliárdos adó és járulékfizetési tartozást kell elengedni az MTV-nek, vagy Orbán Viktorhoz közel álló - Vitézy László cége által készített műsorok minden percéért 76-220 ezer forintot fizetni, miközben az MTV belső gyártásában készülő anyag egyetlen perce 7-20 ezer forintba került. Persze szabad volt az MFB-nek fedezet nélkül 428 millió forintos hitelt adni az alcsútdobozi székhelyű Szekér Csárda-Fogadó Kft.-nek, vagy az OK-nak 2001-ben 4,625 milliárd forintos összköltségvetés adni. Magyarországon 12 állami gazdaság 12 milliárd 690 millió forint értékű részvényeit az Orbán-kormány "felkérésére" az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) által a szintén 100 százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) térítésmentesen átadni, és mindebből egy-egy 10 ezer forintos névértékű törzsrészvényt megtartani, és a FIDESZ-hez közelinek mondott érdekcsoportokat többségi tulajdonhoz juttatni.





Orbánék megengedhették maguknak, hogy a 12 állami gazdaság kivásárlására az állami tulajdonú MFB-től rendkívül kedvező, a családi gazdaságok számára kialakított kamatokkal, 20 éves futamidejű hiteleket fölvenni, és a ma Magyarországon a hatályos törvényeket kijátszva, a 12 egykori állami gazdasággal a jogszabályban szereplő 10 év helyett 50 éves földhaszonbérleti, gyakorlatilag örökbérleti szerződést kötni.


De a FIDESZ kezdte el a másfélszeres árú autópályák építését (Gyurcsány csak vérszemet kapott)! Ahogy az NA Rt., előző vezetőinek területszerzési feladatok elvégzéséért 1,5 milliárd forintot átutaltak egy ZIB Consulting nevű vállalkozásban, ami nem végzett érdemi munkát. Elgondolkozik néha a magyar szavazópolgár, hogy milyen lelkületűek azok a FIDESZ-es agitátorok, akik a köztörvényes bűnelkövetéssel meggyanúsított Deutsch Tamásra kérik el az ajánlószelvényt és szavaztatnak arra a Fidesz-listára, amelyiken az öt és fél milliárd forintot elsikkasztó gazember szerepel?


A sor hosszú! Százmilliók és milliárdok repkedtek, de a FIDESZ, a 2002-es elcsalt választások miatt sem emelte fel a hangját. Az újraellenőrzés előtt megsemmisített szavazóívek egyértelműsítették a csalást, Budaházy bűneként felróva, hogy szóvá merte tenni, de az MSZP-ben már az Apró (Klein) klán által futtatott Gyurcsány követelte a trónt! Medgyessy, mint pénzügyi szakember, csak előkészítette Gyurcsány számára az ország teljes kifosztását! Mindez a FIDESZ jóváhagyásával, és beleegyezésével, mert a Siotourt sem az ellenzéki szerepükért kapták! A FIDESZ ugyanúgy kisöpörte az államkasszát - csak a robbantás helyett a trezorra nemzeti színű pántlikát kötött, mielőtt kirámolta azt -, ugyanolyan tolvajpárt, mint a MSZP.





Pl.: A Siotour 2003. június 25-ig részvénykibocsátás folytán 70 milliárd 868 millió 750.000.-Ft névértékű részvényei értékét a FIDESZ-MPP 500 millió forintban határozta meg.


Az önkormányzatok tulajdonát, az 1/1-es tulajdoni hányadról, 2003. év végére 100075/7086875-ed - kerekítve 1/70-ed - tulajdoni hányadra csökkenttették az önkormányzatoknál. 2004. június 2-án délelőtt 11 órakor Siófokon, a Szent László u. 183-185. szám alatti Alisca Étteremben az ÁPV Rt. Igazgatóságának Elnöke - Mészáros Tamás - mint eladó, valamint a törvény szerinti minimális jegyzett tőkével rendelkező SCD Balaton Holding Rt. Vezérigazgatója - Jászai Gellért - mint vevő aláírta azt a szerződést, mely szerint 3,1 milliárd forint vételárért megvásárolta vevő a Siotour valamennyi részvényét úgy, hogy vevő a vételár megfizetésére "halasztást" kapott.


Két héttel a részvényvásárlás előtt a vevőt még SCD Holding Rt-nek hívták, valamint ugyancsak ebben a két hétben vásárolta fel a vevői cég valamennyi részvényét az a SCD Group Manegement Kft, melynek 100 %-ban tulajdonosa volt a 2 Lansdowne Row, Suite 242. Berkeley Squre London WIJ6HL, Nagy Britannia címen nyilvántartott székhellyel rendelkező SCD (UK) LIMITED postafiók cég. A vételár megfizetésére adott haladék lejártának napján - 2004. június 16-án - kölcsön biztosítására 2 milliárd 496 millió forint összegben keretbiztosítéki jelzálogjog, valamint vételi jog került ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre a Siotour valamennyi ingatlanának tulajdoni lapjára az OTP javára. Az akkor hatályos törvények szerint (1997. évi CXLIV. 226/H§ 1-2-es bekezdése szerint) a szerződés semmis volt. A londoni fantomcég mögött álló személyek 600 millió forintnak, valamint a törvénybe ütköző semmis kölcsönszerződéssel folyósított kettő és fél milliárd forintnak - összesen 3,1 milliárd forintnak - kifizetése esetén a részvényvásárlási manőverrel mindenképpen hozzájussanak, 70 milliárd forint értékű állami tulajdonú nemzeti vagyonhoz. Tulajdonosként 14 luxemburgi bejegyzésű offshore cég szerepelt. Természetesen mások is kivették ez időszakban a részüket fosztogatásból.





Így például a cégnyilvántartása szerinti 7/70. sorszám alatti "8621 Zamárdi Kilátó utca 3509, 3512. hrsz. ép." jelölésű ingatlanból a Siófoki Földhivatal bejegyzése szerint a zamárdi 3509. hrsz. alatti ingatlanból előbb 42.533/2005. 08. 01. számú földhivatali határozattal megosztással öt ingatlant hoztak létre, majd az így létrejött Zamárdi 3509/4. hrsz. alatti 1550 m2 területű ingatlannál 18 nappal később - 2005. 08. 19-én - ugyanazon a napon háromszor is tulajdonosváltozás történt a földhivatali bejegyzések szerint. Az SCD Group Management Kft tulajdonjogát törölték és a Tomcsányi Tamás Ügyvédi Iroda tulajdonjog átadás vételi jogcímén bejegyezték és végül Tomcsányi TamásÜgyvédi Iroda tulajdonjogát törölték és adásvétel jogcímén Dr. Medgyessy Péter és Dr. Medgyessyné Csaplár Katalin tulajdonjogát jegyezték be. A 2002 utáni FIDESZ közvagyon eltulajdonítási események részletes leírását mellőzöm, mivel egyrészt megtalálhatók az ezekből az okokból benyújtott feljelentésekben, földhivatali okiratokban, másrészt szobányi irathalmazt jelent. Orbán, és FIDESZ nemzetárulása ezekkel még nem merült ki, hisz meg kell említeni a Tel-Aviv-i Paktumot! A magyar nemzetbiztonság megelégelte, hogy tizenöt éve nem dolgozhat a hazai érdekeket sértő izraeli behatolások ellen. Az informátor teljes tényállást adott át Orbán Viktor izraeli útjával kapcsolatos háttéranyagról. Miután a háttéranyag olyan adatokat is tartalmazott, amelynek ellenőrzésére szükség volt, ezért a Moszadba beépített magyar érdekeket védő barátaink segítettek. Valamennyi, most röviden felsorolt adatot ellenőrizték, tehát megerősített információkat közlünk.





1. Orbán Viktor izraeli engedélyt kapott, hogy a választások után miniszterelnök lehessen.


2. Minden közszereplésének AZ izraeli és a zsidó érdek megjelenítését is tartalmaznia kell.


3. Az izraeli beruházók (behatolók) valamennyi befektetése a jövőben kikerül a Magyar hatóság engedélyezési köréből. Külön kiemelték, hogy ilyen "Grespik László-féle" engedélyezési eljárás AZ új ciklus alatt nem megengedett. (Grespik László, mint a Budapesti- és a Pest megyei Közigazgatási Hivatal Orbán- kormány alatti elnöke csupán gyakorolta hatósági jogkörét, amikor korlátozta, a viszonossági elvre építette a külföldiek, ezen belül AZ izreliek és a kínaiak lakásvásárlását, tulajdonhoz jutását, ezzel együtt hazánkban történő letelepedését.)


4. Valamennyi egyéb eljárásban AZ európai uniós országok polgárainak előnyeit élveznie kell AZ izraeli állampolgárnak.


5. Hatósági eljárást bármely izraeli állampolgár Ellen Magyarországon csak és kizárólag a Moszad, tehát AZ izraeli követség engedélyével folytathatnak a Magyar hatóságok.





Ez már nem a Rózsadombi Paktum, hanem annál sokkal súlyosabb, ez már hazaárulás. A Fidesz legbelsőbb vezérkarában komoly ellenérzést váltott ki AZ egyoldalúan megkötött paktum. Ez AZ ellentét már érződött a tusnádfürdői beszéd váratlan fordulataiban. 2005-ben Gyurcsány, Veres és Kóka János (1380 milliárd, a 2005-ös költségvetési elszámolásba 1400 milliárd hiány) okozott (lopás), ami miatt a 2006-OS választásoknál sem Gyurcsány, sem Veres János nem volt hajlandó tájékoztatni a választókat. A Btk 211. szakaszának e) pontja bűncselekményként határozza meg a választás során megtévesztéssel történő befolyásolást! Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és Veres János pénzügyminiszter, a választások előtt több médiában is kijelentették, hogy nem hozzák nyilvánosságra a költségvetés állapotát és a munkanélküli helyzet alakulását (amire a KSH rendelkezései is kötelezik), ezzel a választási csalás és a választás megtévesztéssel történő befolyásolásának bűntettét követték el, amiről Orbán Viktornak, mint jogásznak természetesen tudomása volt. Gyurcsány Ferenc, színészi vénáját fitogtatva, és a költségvetési lopás, valamint a választási csalás miatti előrelátásában, kiszivárogtatta AZ elhíresült "öszödi beszédet", amelyet Orbán, a "rossz nyelvek" szerint, zsarolásra kívánt felhasználni. A 2006. október 23-I FIDESZ nagygyűlés szétveretése már ennek jegyében született! Orbán hitványul cserbenhagyta választóit, mert elhíresült mondása szerint: "nem voltunk úgy öltözve"!





Orbán Viktor nem csak AZ Európai Néppárt alelnöke, de AZ EU és AZ USA gazdaságát uraló és irányító Bilderberg Group, a bankárarisztokrácia klikkjének is AZ egyik felsőbb vezetője (a trilaterális, legnagyobb szárny helyettes vezetője). Számos más taggal is bír ez a pénzügyi csoport. Úgymint Martonyi János, a FIDESZ külügyminiszter jelöltje, vagy Kapolyi László, a "Római Klub" magyarországi elnöke, a Bilderberg energetikai szárnyából, AZ Antall kormány alatt Magyarország aranykészletét ár alatt értékesítő Surányi, és még számos, AZ ország kifosztásában résztvevő politikai rabló elit tag, akik mindent elkövettek, hogy AZ utóbbi 20 év alatt a lehető legrosszabb feltételek szerint eladósítsák, kifosszák és kifosztatták, átjátszották idegen kézre AZ országot! 2007. márciusában, a Lisszaboni Szerződést Dr. Halász József lefordítatta Magyar nyelvre, és megküldte a parlamenti képviselők számára, vagyis nem igaz, hogy nem tudták, mit szavaznak meg a FIDESZ-es képviselők 2009. December 17-én, mert csak a hitelesített fordítás kapták meg késve! Valójában pontosan tudták, hogy mit szavaztak meg! Azt a Lisszaboni Szerződést, amelyik felülírja a Nemzeti Alkotmányokat, és teljesen kiszolgáltatottá teszi a Magyarország lakosságát a tőkeerős nyugat számára! A FIDESZ tudott AZ Izraeli "menekültügyi egyezményről", amiben 550 ezer "izraeli háborús menekült fogadását" foglalták írásba, mivel AZ aláírók között szerepeltek!





"A Bilderberg csoport "legnemesebb" célkitűzései (megvalósulásának záró szakaszában vagyunk): A cél egy olyan "Új Világrend" (New World Order), ahol nincs középosztály" (csak uralkodók és rabszolgák).


Orbán Viktor beszédeiben gyakran hangzik el ennek AZ "Új Világrendnek" a megteremtése, általa kitűzött célként!


A dokumentumok titkosításának szigorításával kapcsolatos kétharmados törvényt 332 igennel fogadták el AZ MSZP-vel legnagyobb egyetértésben. Ezek szerint akkor sem hozható egy anyag nyilvánosságra, ha később kiderül róla hogy jogtalanul titkosították, pl. bűncselekmények takargatására szolgált, aki pedig felfedi, AZ börtönbe kerülhet.


Támogatnak olyan köztörvényes bűnözőt, aki börtönben is ült, és később hűtlen kezelésért és sikkasztásért nem állították bíróság elé, hanem kegyelemben részesült, Az aktáit, pedig 30 évre titkosították! (Lungo Drom elnöke Farkas Flórián)


Orbán Viktor nem kérte ki magának, amikor AZ MSZP megemlítette, hogy szükség esetén visszalépteti a jelöltjeit - egyfajta összeborulásként - a Fidesz javára, de Kövér László már nyíltan és nyilvánosan kijelentette a FIDESZ-MSZP koalíció lehetőségét. Mi ez, ha nem árulás? Elárulása a FIDESZ szavazótáborának!


Gazdasági érdekből (három hét alatt) AZ MSZP-vel egyetértésben megszavazták a kötelező áramátvételi rendszer meghosszabbítását, évi kb. 150 milliárd forintot juttatva ezzel a FIDESZ-es és MSZP-s érintett erőmű tulajdonosaknak, minden Magyar családot KWh-ként plusz 3,73 Ft-tal terhelve meg ezzel, az amúgy is borsos villanyszámlákban.


Sorolhatnánk még a listát az álláshalmozó FIDESZ-es politikusok önkormányzatokban elkövetett visszaéléseivel, az Ezüsthajó KFT, Joszip Tot, Kaya Ibrahim, Tompika beléptető rendszere, Országimázs Központ, stb., de már ez is elég!


És még egy fontos közlendő! Martonyi János, a FIDESZ külügyminiszter jelöltje, többségi tulajdonosa a TESCO üzletláncnak (nem a fizetéséből spórolta össze), és a jelenlegi amúgy is önköltségi ár alatti felvásárlást is tovább kívánja csökkenteni szlovák áruk behozatalával, kizárva a magyar termékeket! Mindezt, az alacsonyabb adókulcs miatt! Az alacsonyabb adókulcsú szlovák termékek teljesen ellehetetlenítik a haza termelőket, és feszültséget, ellenségeskedést szítanak a szlovákokkal szemben!





Az elmúlt időszak felelősségre vonásai az EU nem a FIDESZ érdeme, hanem Brüsszel adóbehajtó politikájának eredménye! Az EU haderő felállításához pénz kell, de az EU tagállamok korrupt kormányai az EU által legálisan, és illegálisan elvonható adóbevételeket is ellopják, ellenzékeikkel karöltve!


Az elmúlt nyolc év alatt több alkalommal is válthatott volna kormányt a FIDESZ, mivel ehhez nem csak társadalmi támogatottsága, de jogi alap is rendelkezésére állt. Nem tette, annak ellenére, hogy az EU is kénytelen lett volna támogatni, a nemzetközi jog szerint, mert a korrupciós összefonódások és az idegen érdekek mást kívántak!


Az összegzés a teljesség igénye nélkül készült, mivel 20 év FIDESZ-es bűncselekményeit 100-szor ekkora terjedelemben sem lehetne felsorolni, nem beszélve a rendelkezésre álló iratok, dokumentumok hatalmas terjedelméről!


Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez az írás csak a FIDESZ ellen irányul, megnyugtatásként: Folytatása következik! Minden párt sorra kerül, mert mindnek egy gazdája van, csak nevükben különböznek!





u.i.: Nyugodtan nyomtasd ki a cikket, és add a Fidesz-hívő ismerőseid kezébe.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lesznek még meglepetések
  2010-11-17 19:35:27, szerda
 
  Németh Miklós: Lesznek még meglepetések

Tíz éve még miniszterelnök akart lenni, de mára feladta politikusi ambícióit. Azt mondja, nincs feltáratlan titka a rendszerváltás körüli időkből. Viszont úgy gondolja, a CIA, a KGB, a Moszad és a Vatikán szolgálatai előrukkolnak még érdekes adatokkal a magyar múltból - ha egyszer megnyitják az irattáraik vonatkozó dossziéit. Németország húsz évvel ezelőtti újraegyesítésének emlékére a minap a berlini fal egy eredeti darabját adtak át Budapesten, a Terror Háza előtt. Az ezt megelőző konferencián interjúalanyunk is szót kapott. Ezt követően beszéltünk vele.
Nagy József - FN.hu
2010. november 17. 06:30
Indulatosan beszélt a konferencián. Elege lehet az országból.

Azt azért nem mondtam, hogy elegem van belőle. Tán az abból fakadó düh sütött át a szavaimon, hogy oda a kincs, amivel '89-'90-ben rendelkeztünk. Megbicsaklott az akkori lendület, zuhant a nemzetközi tekintélyünk. A múlt hónapban Berlinben vagyok, és lépten-nyomon azt kérdezik a németek: mi folyik ott nálatok, hogyan lettetek elsőből utolsók? Ez fáj. Ha ma már a bennünket leginkább támogató népek is negatívan gondolkodnak rólunk, el lehet képzelni, mit szólnak hozzánk, mondjuk, a londoniak vagy New York-iak, akik számára eleve nem vagyunk tényezők. Kelet-Közép-Európában abnormálisan zajlanak a váltások. Az egyik színezetű kormány belekezd valamibe, aztán jön a következő koalíció, akinek semmi sem jó, és mindent kezd elölről. Rengeteg pénzt dobtunk ki ezzel az ablakon, nem csoda, hogy a rendszerváltáshoz képest többszörösére nőtt az ország adósságállománya. Ráadásul, míg az 1990-es húszmilliárd dollár adóssággal szemben ott volt bő 80 százalék nem privatizált állami vagyon, mára elfogyott ez a tartalék.

Bő 80 százalék volt a közvagyon, amikor átadta a hatalmat Antalléknak?
Tíz katt Németh Miklósért - Képgaléria (Fotó: Gáti András/lapunk)

Tíz katt Németh Miklósért - Képgaléria (Fotó: Gáti András/lapunk)
Tessék nyugodtan utánanézni a magyar királyi statisztikai hivatal 1991-es és 1992-es évkönyveiben.

A radikális jobboldal szerint ön a nemzetközi pénzvilág érdekeit képviselve - a társasági-, az átalakulási- és a csődtörvény parlamenti megalkotásával - a ,,kommunista vezérigazgatók tulajdonába játszotta át a magyar termelőszféra vállalatait". Az ön nyakába varrják azt is, hogy a spontán privatizáció idején közel másfélmillió, máig hiányzó munkahely szűnt meg az országban.

Gyakran hallottam ezeket az állításokat 2000-ben, amikor a miniszterelnök-jelöltségre készülve hazajöttem, és jártam az országot. Nem csak a szocialista párt szimpatizánsaival találkoztam, hanem elmentem az oroszlánbarlangokba is, velem szemben álló emberekhez. Persze felkészültem, nyitott statisztikai évkönyvek hevertek előttem. És amikor megkaptam a várt kérdést, kértem valakit, hogy olvassa fel a vonatkozó oldalakat. Az biztos, hogy a kapitalista országok történetében szinte példanélküli az a széles körű privatizáció, ami nálunk zajlott. Az amerikai képviselőház '88-as fehérkönyve azzal kezdődött, hogy tökéletes privatizáció és tökéletes privatizációs technika nincs, és olyan privatizációs programsorozat sincs, ami ne lenne tele korrupcióval. A kérdés az, hogy mennyire tudjuk ellenőrzés alatt tartani a folyamatot.

Mennyire tudtuk?

E tekintetben gyöngék voltunk. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy amit én privatizáltam, ma is áll. Ott volt az Egyesült Izzó - ma Tungsramként működik. És ott volt a síküveggyár Orosházán és Salgótarjánban - mindkettő áll. Később már nem volt ilyen sikeres a magánosítás. Mondok egy példát. Amikor Szűrös Mátyás kikiáltja a harmadik köztársaságot az ablakból, mellettem tartózkodik Lothar Späth, akkori baden-württenbergi miniszterelnök egy húszfős, német üzleti köröket reprezentáló delegációval. Az ünnepség után Székesfehérvárra hajtunk, és ott prezentációt hallgatunk meg a Videotonról. Kérdem én: hol van ma a Videoton? És hol van a MOM? Sokat veszítettünk a kapzsiságon és a hozzá nem értésen. Ami az elmúlt húsz évben történt, abban benne van a rendszerváltás óta megalakult hat kormány tehetetlensége, széteső politikája. Mindé.

Most se jó az irány?
Akkor mondok még egy példát, figyeljen! 1997-ben általános választás van Londonban, akkor én még ott élek. Tizenhat és fél éves, korrupcióval, nepotizmussal, dölyffel teli Tory-kormányzás után a munkáspárt nyer. Két üzenetet fogalmaznak meg az üzleti világnak. Egy: kiveszik az alapszabályukból a négyes paragrafust, ami szerint az állami tulajdon egyenrangú a magántulajdonnal. Kettő: ígérik, hatalomra kerülésük másnapján megadják a jegybanknak a teljes függetlenséget a monetáris politika kialakítására. A tömegeknek meg azt üzenik: nem lesz időnk mindenféle korrupciós ügyeket kivizsgálni, nekünk kormányozni kell. Győzelmük után néhány évre visszamenőleg kijelölnek egy időszakot, és amit ez idő alatt privatizált az előző kormány, arra egyszeri, tehát meg nem ismételhető adót vetnek ki. Rengeteg pénzt, hatvanmilliárd angol fontot szednek be. És ezt nem a költségvetés lyukainak foldozgatására fordítják, hanem öt elmaradott térség fejlesztésére. Tehát hol találták ki a válságadót és a bankadót? A kapitalizmus bölcsőhazájában, Angliában! És ki találta ki? Egy baloldali párt.

Mi is ebből a tanulság?
Hazaüzenet
A menyemnek mondom, hogy a fiam is értsen belőle.

Mindenki vonja le belőle, ami őt illeti.

A Fidesznek meg az MSZP-nek üzen?

A menyemnek mondom, hogy a fiam is értsen belőle.

Próbált ön direktben is beszélni a fiával: ahogy az imént említette, 2002-ben az MSZP miniszterelnök-jelöltjének készült. Aztán meglepetésre már a párton belül, az országjárás alatt feladta a küzdelmet. Min múlott a siker? Elege lett az egészből, vagy csak simán kiszorították az elvtársai?

Is-is. Hagytam magam kiszorítani, ami mögött az volt, hogy láttam: a többiek még nem alkalmasak, éretlenek azokra az ügyekre, amikről és ahogy én beszélek. Azt mondta nekem a szocialista párt egy ma is prominens vezetője...

Kovács László?
Legyen elég annyi, hogy ma is ott van a vezérkarban. Szóval azt mondta: tudod, Miklós, az a baj, hogy amit te mondasz, amit tőled hallunk, azokra még nem vagyunk készek.

Amit úgy is érthetünk: Tudod, Miklós, inkább maradnánk mi a párt élén, te meg röpülj vissza bankárnak, Londonba.

Sok olvasata van annak a mondatnak. Én levontam a következtetést.

Vagyis?


Hogy is van az a mondás? Láttam, ha a korpa közé keveredek, ezek megesznek engem. Nem voltak hajlandóak komolyan beszélgetni a javaslataimról. Pedig vázoltam is a konkrét elképzeléseimet is egy gyűlésen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a kongresszus előtt. Ott ült a fél pártvezérkar.

Miről beszélt nekik?

Arról, hogyan kell újjáépíteni, milyen értékbázison kell újjászervezni egy modern, baloldali, szociáldemokrata pártot.

Tehát nem az országra, hanem a pártra vonatkoztak az elképzelései.

Persze. Előbb a párt! Ha ott rend van, ha azt megfogtam, akkor lehet az országról beszélni.

Milyen lett volna 2000-ben egy modern baloldali párt?
El kell olvasni a korabeli tudósításokat. A Borsod megyei lapok lehozták. Kicsit a Népszabadság is írt belőle.

Akkoriban nagy tülekedés zajlott a pártvezetésért. Bruszt ugyan most is látható, de talán egyszerűbb volna odaférni, mint annak idején. Van még önben pártvezéri ambíció?

Ez már egy egészen más párt. Tanácsot ennek is szívesen adok, de tagja nem vagyok, semmi kötődésem hozzá. Amúgy is lassan 63 éves leszek.

A legjobb politikusi kor.

Persze, normális helyeken.

Végleg leszámolt a további politikusi karrierrel?

Azt hiszem, igen.
Régi barátok
Nyerssel nyolc-tíz éve, hogy találkoztunk. Pozsgayval gyakrabban látjuk egymást... Hornnal nagyon megromlott a kapcsolat.

Azt hiszi?

Azt.

Maradtak barátságok?

Hogyne.

Pozsgay, Nyers?

Nyerssel nyolc-tíz éve találkoztunk, Pozsgayval gyakrabban látjuk egymást. Az egykor általam vezetett kormány tagjaival viszont évente kétszer-háromszor is összejövünk: Glatz Ferivel, Hütter Csabával, Kemenes Ernővel, Derzsi Bandival, Kiss Elemérrel, és amíg élt, Horváth Ferivel. Az öreg Gál Zoli is be szokott nézni. Egy másik társaságban pedig Horváth István volt belügyminiszterrel és Kulcsár Kálmánnal is sokat találkoztam.

Két későbbi főszereplőt ön emelt először kormányba: Horn Gyulát és Békesi Lászlót.
Békesi valahogy elmaradt a baráti vacsorákról. Hornnal, amikor megjelentette a hazugságokkal teletűzdelt könyveit, nagyon megromlott a kapcsolat. Mondtam neki, Gyula, egyszer eljön a pillanat, amikor történészek és a Nyugat elmeséli, hogyan is zajlottak valójában az események, és rá fogsz jönni, a csúsztatásaiddal magadnak is sokat ártottál.

Nyugaton, főleg Németországban önt és őt is idolként tisztelik az endékások '89 szeptemberi kiengedéséért.

Megvoltak az ő érdemei. A végrehajtásban. És közben a tömjénfüstöt is megszervezte magának.

Önnek vannak még fontos titkai a rendszerváltás körüli évekből?

Nekem nincsenek. Másoknak viszont biztos akadnak.

Kiknek? Miről?

Például a különböző titkosszolgálatoknak a saját szerepükről.

CIA, KGB?

És Moszad, és Vatikán.

Mind dolgozott a rendszerváltó Magyarországon?
Mindenütt dolgoztak. Az ő irattáraik rejthetnek még újdonságokat. Ami titkot én tudtam, azt elmeséltem a sajtónak, illetve Oplatka Andrásnak, amikor az Egy döntés története című könyvet írta a határnyitásról.
Ajánlott weboldalak



Idén tavasszal Kende Péter beperelte önt. Követelve, hozza nyilvánosságra azon dokumentumokat, melyekre az Oplatka-könyvben hivatkozik: a Gorbacsovval 1989 márciusában zajlott találkozójáról készült beszélgetés jegyzőkönyvét, valamint Nyikolaj Rizskov szovjet kormányfővel történt levelezését.

A másodfokú bírósági tárgyaláson az ügyvédem felolvasta az országos levéltár levelét, amiben értesítettek: a nagy kuplerájban megtalálták a Kende Péter által kért iratokat. Mondom: nincs több titkom. Meglepetést én már senkinek se fogok okozni. És nem is akarok.
életút

Németh Miklós 1948. január 24-én, parasztcsalád sarjaként született Monokon.

1971-ben végzett a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen, a diploma megszerzése után oktatói és kutatómunkát végzett az intézményben. 1974-75-ben az amerikai Harvard Egyetem ösztöndíjasa volt. 1977-ben az Országos Tervhivatalban lett osztályvezető-helyettes.

A Magyar Szocialista Munkáspártba 1976-ban lépett be, 1981-től a pártközpont gazdaságpolitikai osztályán dolgozott, 1986-tól osztályvezetőként. 1897-ben a Központi Bizottság gazdaságpolitikai titkárává választották. Kádár János leváltása után, 1988-ban bekerült a Politikai Bizottságba, melynek a párt megszűnéséig tagja volt.

1988. november 24-én alakított kormányt, mely 1990. május 23-áig volt hivatalban. A Németh-kormány idején fogadta el az Országgyűlés a rendszerváltáshoz szükséges törvényeket.

Noha a frissen alakult MSZP elnökségébe is beválasztották, az 1990-es választásokon függetlenként indult és Szerencsen parlamenti mandátumot szerzett.

1991-ben lemondott mandátumáról, és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egy alelnöke lett. Tisztségét 2000 májusáig töltötte be.

(Forrás: Wikipédia)

http://www.fn.hu//belfold/20101112/nemeth_miklos_lesznek_meg_meglepetesek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a kormánypártok saját választó
  2010-11-17 19:33:25, szerda
 
  Gyüre Csaba: a kormánypártok saját választóikat csapták arcul
barikad.hu
2010, november 17 - 13:11

Bevezető:

Érdemi vita nélkül söpörte le az asztalról a kormánytöbbség a Jobbik javaslatinak 90%-át, köztük számos olyat is, amely találkozik saját deklarált értékrendjükkel.


Gyüre CsabaElhagyja az alkotmány előkészítő albizottságot a Jobbik - erősítette meg mai ajtótájékoztatóján Gyüre Csaba a párt országgyűlési képviselője. A politikus elmondta: a Jobbik októberben nem követte az MSZP és az LMP kilépését, mivel képviselni kívánták a választóikat, előterjesztve elképzeléseiket a testületben.

Gyüre Csaba szerint azonban tegnap kiderült, hogy a kormánytöbbség szinte egyáltalán nem hajlandó figyelembe venni a jobbikos javaslatokat.

Koncepciónk 90%-át érdemi vita és indoklás nélkül elutasították - mondta el a képviselő. A Fidesz és a kereszténydemokraták által az asztalról lesöpört javaslatok között olyan elképzelések szerepeltek, mint a Szent Korona-tannak, a magyar államiság keresztény alapokon nyugvásának, vagy a termőföld védelmének alaptörvényben való rögzítése.

Ezek a kezdeményezések találkoznak a Fidesz, és főleg a KDNP deklarált értékrendjével, így elvetésükkel ezek a pártok arcul csapták saját választóik nagy részét is.

A kormánytöbbség nem támogatta a politikusbűnözés visszaszorítását, illetve a politikusok számon kérhetőségének lehetőségét elősegítő indítványokat sem, így nem kerülhet be az új alkotmányba a mentelmi jog eltörlése, illetve az országgyűlési képviselők visszahívhatósága sem - tájékoztatott a jobbikos képviselő.

Gyüre Csaba szerint ezek után világossá vált, hogy a továbbiakban a Jobbiknak nincs értelme részt venni az alkotmányozás folyamatában. A politikus szavai szerint a párt visszatér az utcai demonstrációkhoz és a kormányváltás óta nem kevésbé gyakorolt tiltakozási formákhoz, mert az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy sajnos ezekre az új hatalom is okot szolgáltat.

barikad.hu

http://barikad.hu/gy%C3%BCre_csaba_korm%C3%A1nyp%C3%A1rtok_saj%C3%A1t_v%C3%A1lasz t%C3%B3ikat_csapt%C3%A1k_arcul-20101117
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Civil ellenállás Devecseren: "
  2010-11-17 19:30:22, szerda
 
  2010-11-17. 14:53
Civil ellenállás Devecseren: "lőjenek belénk!"

Megtartják pénteken a betiltott demonstrációt a devecseriek, akik polgári engedetlenségi mozgalomra is hajlanak, ha nem teljesítik a követeléseiket.
Szándékaik szerint megtartják pénteken a betiltott demonstrációjukat a devecseriek, akár polgári engedetlenség árán is követelik jogaikat - tudatta a demonstrációt támogató Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal (MSZF).
A devecseriek hiteles tájékoztatást kérnek a vörösiszap katasztrófa következtében kialakult egészségügyi helyzetről, illetve kárenyhítés helyett teljes kártalanítást követelnek. Ezért szerveztek péntektől a 8-as főútra félpályás útlezárást, de azt a rendőrség megtiltotta. A devecseri szervezőkkel szerdán újra tárgyal a rendőrség."Nem mondtunk le az akcióról. Teljes kártalanítást mindenkinek, Élhető Devecsert feliratú táblákkal készülünk felvonulni. Ha korlátozzák gyülekezési jogunkat, polgári engedetlenséget szegezünk szembe azokkal, akik vonakodnak teljesíteni ígéreteiket, és megpróbálnak kijátszani minket. Életünket tönkre tették, most pedig még a jogainkat is kétségbe vonják. Mi ezt nem hagyjuk, lőjenek akár belénk" - mondta Csenki Géza, a devecseri civil ellenállás szervezője Simó Endrének, az MSZF szervezőjének.
Az MSZF szerdai közleménye szerint a szervezet támogatásáról biztosítja a devecserieket és pénteken személyesen is részt vesz a demonstráción Simó Endre, az MSZF szervezője.
A devecseri Csenki Géza szerint van, aki százezer forintot kapott segítség gyanánt, s van, aki semmit sem. Eddig összesen körülbelül 40 millió forintot kapott a katasztrófa sújtotta három település: Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely. Arra való hivatkozással fagyasztották be a másfél milliárd forintos alapot, hogy csak akkor kaphatnak pénzt, ha eldöntötték a lakók, mit akarnak: elköltözni, vagy maradni.
Ez azonban nem csak rajtuk múlik, a szervező szerint ugyanis nem kaptak tisztességes tájékoztatást arról, hogy élhető lesz-e a térség, szabad-e ott maradniuk, nem veszélyezteti-e gyermekeik egészségét az okozott környezetszennyezés - tudatta az MSZF-el a károsultak érdekében fellépő 63 éves vállalkozó, aki, 54 éve él Devecseren, és az iszaplavinában mindene odaveszett. Szerinte az államnak azonnal teljes anyagi és erkölcsi kártalanításban kell részesítenie a katasztrófa áldozatait. Az államnak meg kell előlegeznie a kártalanítás teljes összegét, utána pedig majd neki kell behajtania a megelőlegezett összeget a károkozókon.
(HVG)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Románokat hív a Nemzeti Színhá
  2010-11-17 19:26:48, szerda
 
  2010-11-17. 13:29
Románokat hív a Nemzeti Színházba Erdély elvesztését ünnepelni Homoföldi Roberta


Buziföldi RobertaAz új ország sem szakított régi hagyományokkal, amelyeket még a rossz emlékű és még rosszabb beszédkészséggel megáldott Medgyessy Péter próbált meghonosítani hazánkban.
A 2002-es kampány idején piros benzinkutaskabátban mászkálós beszédhibás senkiházi azzal írta be magát leginkább a magyarellenes miniszterelnökök sorába, hogy december elsején a budapesti Kempinski szállodában fogadta az akkori román miniszterelnököt, akivel koccintottak is annak örömére, hogy a románok bekebelezték Erdélyt, ugyanis Romániában december elseje nemzeti ünnep, amikor a gyulafehérvári nagy nemzetgyűlésen kimondott egyesülésük feletti örvendezésüknek adnak hangot.
A sort most egy szintén génkezeléssel előállított kozmopolita folytatja, a homoszexuális Alföldi Roberta, aki az általa vezetett Nemzeti Színházban ad helyt a magyarok számára tragikus esemény feletti örvendezésnek.
Mi mást tehetnénk hozzá: menjünk el november 30-án a Nemzeti Színházba!
Alább a vonatkozó hír:
November 30-án este előadást és állófogadást tartanak a Nemzeti Színházban Nagy-Románia megalakulásának és Erdély Romániához való csatolásának 92. évfordulóján, a románok nemzeti ünnepén.
A románok nemzeti ünnepét, december elsejét november 30-án este állófogadással és előadással ünneplik a Nemzeti Színházban - tudtuk meg a Magyar Hírlap szerdai cikkébő. A lapban leközölték azt a meghívót, amiben a román nagykövetet hívják ünnepelni a színházba. A szomszédos országban ezen a napon Erdély Romániához csatolását ünneplik, amit 1918 december elsején mondtak ki Gyulafehérváron.
Nyolc éve nagy felzúdulást keltett, amikor Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök ugyanezen a napon együtt ünnepelt román kollégájával, Adrian Nastaséval Budapesten a Kempinski Hotelben. Akkor több száz ember tiltakozott a találkozó ellen, egy embert elő is állítottak, amikor feloszlatták a be nem jelentett tüntetést.

A román nagykövetségnek küldött meghívó

Zenovia Popa, a román külképviselet sajtóattaséja szerint azért döntöttek a Nemzeti Színház mellett, mert igyekeznek mindig rangos helyszínen megtartani az ünnepet. A Magyar Hírlapban színészek és történészek bírálták Alföldi Róbert igazgató döntését. Raffay Ernő történész szerint a román nagykövetség részéről provokáció a helyszínválasztás, a színház részéről pedig szamárság. Sinkovits Imre fia, Sinkovits-Vitay András színművész maga ugyan nem tartaná az ünnepet a Nemzetiben, de a határokon átívelő politizálást jó iránynak tartja.
A Nemzetiben egyébként most pénteken mutatják be Alföldi rendezésében Závada Pál: Magyar ünnep című előadását, ami Észak-Erdély 1940-es visszacsatolásáról szól. "A baráti és a szerelmi vonzalmak elősegítik, avagy inkább megnehezítik a világban való eligazodást, a tisztánlátást és a mindenkori választást, hogy mikor mitévő is legyen az ember?" - írják a darab ismertetésében.

(MH, MNO, Index nyomán Geyer, Kuruc.info)

http://kuruc.info/r/26/69609/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 541 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 529
  • e Hét: 6261
  • e Hónap: 17372
  • e Év: 170868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.