|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2010-11-18 09:29:22, csütörtök
|
|
|
Sárgaborsó-főzelék
Hozzávalók :
40 dkg feles sárgaborsó
1 l füstölt hús leve
5 dkg vöröshagyma
4 dkg zsír
ízlés szerint só
4 dkg liszt
1 késhegynyi törött bors
Elkészítése:
Az előző napon beáztatott borsót leszűrjük, leöblítjük. Füstölt lében kezdjük el főzni. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát. Világos rántást készítünk, hidegvízzel felöntjük, simára keverjük, és ezzel sűrítjük a már megpuhult borsót. Lassan forraljuk, sóval és törött borssal ízesítjük. Elfőtt levét mindig pótoljuk. Ha kész, a vöröshagymát kivesszük belőle. Áttörve is készíthető.
Ajánlott feltétek:
vagdalt, sertéspörkölt, pulykafasírt, bundázott virsli
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 09:23:40, csütörtök
|
|
|
Paradicsomos burgonyafőzelék
Hozzávalók:
80 dkg pucolt burgonya
2 dl paradicsomlé
ízlés szerint kristálycukor
1 púpozott tk só
1 mk törött fekete bors
1 csokor zellerzöld
1 ek finomliszt
2 ek olaj
Elkészítése:
A meghámozott és vékony karikákra vágott burgonyát lábosba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi és megsózva puhára főzzük. Közben az olajon világos zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd a tűzről lehúzva felöntjük a hideg paradicsomlével, és simára keverjük. Ezután hozzáöntjük a már puha krumplihoz, jól összekeverjük, beletesszük a megmosott és nagyon apróra metélt zeller zöldet. Kevés cukorral, esetleg sóval utána ízesítjük. Folytonos keverés közben felforraljuk és legalább öt percig főzzük.
Ajánlott feltétek:
bélszínroló, vagdalt, sertéspörkölt, natúr csirkemell
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 09:09:33, csütörtök
|
|
|
Sonkás csőben sült karfiol
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
15 dkg főtt sonka
5 dkg reszelt parmezán sajt
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj
A besamelhez:
4 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl tej
1 csipet szerecsendió
Elkészítése:
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, 15 percre sós vízbe áztatjuk. A sonkát apró kockákra vágjuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A karfiolt a sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben elkészítjük a besamelt: a vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük a tejjel, besűrítjük, és szerecsendióval, sóval ízesítjük. A karfiolt tűzálló tálba tesszük, rászórjuk a sonkát, ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a reszelt sajttal és a zsemlemorzsával. Apróbb darabokban rádobáljuk a vajat, és a sütőben pirosra sütjük.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 09:01:57, csütörtök
|
|
|
Csőben sült brokkoli
Hozzávalók :
40 dkg mirelit brokkoli
3 tojás
15 dkg füstölt vagy trappista sajt
a besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
3 dl tej
1 dl tejföl
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint só
Elkészítése:
10 perc alatt főzzük keményre a tojásokat, pucoljuk meg őket és karikázzuk fel. Közben enyhén sós vízben pároljuk meg a brokkolit, vagy felbontatlan állapotban dobjuk be a mikróba a zacskót és felolvasztás után még 4 percig mikrózzuk alacsony fokozaton. Közben készítsük el a besamel mártást: 5 dkg vajat olvasszunk fel egy kis lábosban, adjuk hozzá a lisztet, és csináljunk belőle világos zsemleszínű rántást, ízesítsük sóval és egy késhegynyi szerecsendióval, majd óvatosan öntsük fel a tejjel és keverjük simára. Sűrítsük be, de ne annyira, hogy megálljon benne a kanál. Húzzuk le a tűzről, és óvatosan keverjük hozzá a tejfölt is. Egy kb. 1,5 literes hőálló kerámiatálat vékonyan vajazzunk ki. Terítsük egy sorba a brokkolit, majd a tojásszeleteket, és öntsük nyakon a besamel mártással. A végén reszeljük a tetejére a sajtot. Előmelegített sütőben kb. 220 fokon 15 percig süssük, amíg a sajt ráolvad teljesen.
Forrás: teletál
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 08:58:04, csütörtök
|
|
|
Babfőzelék
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint pirospaprika
kevés liszt (rántáshoz)
2-3 gerezd fokhagyma
kevés olaj
ízlés szerint ételízesítő
ízlés szerint só
1 konzerv vörösbab vagy fehérbab
fűszerek ízlés és kedv szerint
Elkészítése
A konzervbabot felrakjuk a levében és megfelelő mennyiségű vízzel, kis fűszerekkel picit főni. Közben elkészítjük a rántást a következőképpen: olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát. Kicsit fűszerezzük ízlés szerint, majd lisztet bele, hogy rántás legyen. Felengedjük kis vízzel, és elkeverjük a forrásban levő babbal, hogy sűrű főzelékformája legyen.
Ajánlott feltétek:
- sertéspörkölt
- stefánia vagdalt
- sült kolbász
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 08:54:37, csütörtök
|
|
|
Tökfőzelék
Hozzávalók :
1 kg gyalult tök
1 db vöröshagyma
6 ek olaj
1 kk őrölt pirospaprika
ízlés szerint só
1 csokor kapor apróra vágva
1 mk kristálycukor
2 dl tejföl
2 ek finomliszt
1 kk ecet
3 db burgonya
Elkészítése
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a pirospaprikát, arra a tököt, sózzuk, cukrozzuk, puhára pároljuk, beletesszük a kaprot. Közben külön megfőzzük a 3 db burgonyát sós vízben, és ha már puha kevés vízzel belekeverjük a tökbe. Végül a tejfölbe belekeverjük a lisztet, és ezzel a habarással felöntjük. Teszünk bele 1 dl tejszínt is. (Ha nincs tejjel is lehet hígítani, ha sűrűnek találjuk.) Legvégül az ecetet is hozzáadjuk.
Ajánlott feltétek:
- vagdalt
- sertéspörkölt
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 08:51:58, csütörtök
|
|
|
Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
1 db leveskocka
1 csokor petrezselyemzöld
2 dl tejföl
2 ek liszt
1 tk ecet
ízlés szerint só
Ajánlott feltétek:
vagdalt, natúr csirkemell, kis bécsi szelet, pulyka brassói,sertéspörkölt
Elkészítése:
A szálkátlanított, feldarabolt zöldbabot, 1 liter sós, leveskockás vízben, puhára főzzük. Tejfölös habarással sűrítjük, ételízesítővel, ecettel ízesítjük. A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 08:46:11, csütörtök
|
|
|
Sárgarépa-főzelék
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
2 ek olaj
2 ek liszt
1 db húsleves kocka
2 dl tej
Ajánlott feltétek:
bundázott virsli
pulykafasírt
natúr csirkemell
roston csirkefalatok
Elkészítése:
A sárgarépát nagylyukú zöldségdarálón ledaráljuk. (Karikára, vagy kockára is lehet vágni.) Meleg olajra tesszük, és fedő alatt pároljuk, kicsit megsózva. Amikor már majdnem elfőtte a levét, akkor megszórjuk a liszttel, sóval, beletesszük a leveskockát, és felengedjük félig vízzel. Tovább pároljuk néha megkeverve, majd beleöntjük a tejet, és azzal készre főzzük.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2010-11-18 08:42:47, csütörtök
|
|
|
Finomfőzelék
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
50 dkg zöldborsó
25 dkg karalábé
1 db pasztinák
1 db húsleves kocka
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
2 ek olaj
2 ek liszt
3 dl tej
ízlés szerint petrezselyemzöld
Rántáshoz:
5-6 ek olaj
1 ek pirospaprika
4 ek finomliszt
Ajánlott feltét:
grillezett csirkemell , bundázott virsli, roston pulykamell falatok, sült virsli, vagdalt
Elkészítése:
A sárgarépát, pasztinákot karikára, a karalábét kockára vágjuk. A melegített olajra tesszük a zöldségeket, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ezután megszórjuk a liszttel és jól összekavarjuk, beletesszük a fűszereket, leveskockát, és félig felengedjük vízzel, majd hozzáöntjük a tejet, és készre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
2010-11-18 08:39:01, csütörtök
|
|
|
Húsos, rakott karfiol
Hozzávalók:
30 dkg darált hús
2 dl tejföl
1 fej karfiol
1 tasak bolognai szósz alap
1 db tojás
Elkészítése:
A karfiolt megmossuk, megpároljuk, de nem túl puhára, mert sütés közben még puhul. A darált húst a szósz alappal elkészítjük, mintha spagettihez készítenénk, csak 3 helyett 2 dl vizet használunk. Így sűrűbb a massza. Ezután veszünk egy tűzálló tálat, amibe a karfiol felét beletesszük, és villával összenyomkodjuk. Rátesszük a darált húst, és a tetejére a maradék karfiolt. Végül meglocsoljuk a tojással összekevert tejföllel. Letakarjuk alufóliával, és amikor látjuk, hogy kezd a tálban forrni az étel, levesszük a fóliát, és továbbsütjük. Akkor van kész, ha megbarnul kicsit a tejföl.
Forrás: teletál |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek / főételek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2010. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
210 db bejegyzés |
e év: |
840 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 306
- e Hét: 14674
- e Hónap: 28423
- e Év: 233124
|
|
|