Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Ahol ránk Jézus vár
  2010-11-28 20:55:44, vasárnap
 
  Túrmezei Erzsébet - Ahol ránk Jézus vár


Valami mindig vár.
Hol munka, lárma, hajsza,
hol a mindennapok küzdelme, harca,
hol keservek és kísértések,
próbák, bukások, szenvedések,
hol csend, csend, csend...
Kívül?
Vagy bent?
Valami mindig vár.

S Valaki mindig vár.
Mert Jézus mindig, mindenütt ott van.
Ott a zajban, a mindennapokban,
küzdelmekben és feladatokban,
ott szenvedésben és kísértésben,
hogy felemeljen, őrizzen, védjen,
hogy tanácsoljon, segítsen, áldjon,
átvigyen tűzön és akadályon,
új erőt adjon új kegyelemben.

Mindenütt mindig vár,
de százszorosan vár ránk
-a csendben!




 
 
1 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Adventi éjszaka
  2010-11-28 18:44:03, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Angyali üzenet
  2010-11-28 17:21:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2010-11-28 16:14:51, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Advent első vasárnapja
  2010-11-28 13:04:21, vasárnap
 
  Rónay György - Advent első vasárnapja


Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcs ágaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.
De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet!

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Mit jelképez az adventi...
  2010-11-28 13:00:58, vasárnap
 
  Mit jelképez az adventi koszorú?


Szinte mindannyiunk otthonába kerül díszként adventi koszorú. A négy gyertyával díszített fenyő koszorú nemcsak hangulatos karácsony előtti dísz, de spirituális szimbólum is. Lássuk, mit jelképez a koszorú és a négy gyertya.

Az adventi koszorú négy gyertyája egy-egy fogalomkört testesít meg a katolikus szimbolika szerint. A hagyomány szerint a négyből három gyertya lila, ez a szín a bűnbánatot és a lelki előkészületet jelenti katolikus értelmezésben. Az ezoterikus tanok szerint az ibolya szín a spiritualitás, az ezoterikus képességek színe. A negyedik gyertya rózsaszín, ha hagyományos koszorút készítünk. Ez az örömöt és a szeretetet, a boldogságot jelképezi.


Az első gyertya:

Advent első vasárnapjának fogalomköre a hithez kapcsolódik. Ezen a vasárnapon a gyertya gyújtás közben érdemes végiggondolni hitünket, azt, hogy miben, mikben hiszünk, s hogy hiszünk-e egyáltalán, vagy pusztán kiüresedett rítusként gyújtjuk meg az adventi koszorú gyertyáit. Hiszünk-e abban, hogy van egy spirituális, felsőbb erő? Hitünk szerint mit ünneplünk karácsonykor? A kis Jézust? A szeretetet? A fenyőfákat? Az ajándékozást? A vásárlást? A családot?







A második gyertya:

A bronzvasárnap üzenete: a remény. Miben reménykedünk? S mit teszünk meg reményeink, vágyaink valósággá váltásáért? Érdemes gyertya gyújtás után végiggondolni álmainkat, vágyainkat és céljainkat. Ezen a napon nagyobb spirituális energiát adhatunk a megvalósulásuknak, persze csak akkor, ha tiszta szívből kívánjuk a valóra válásukat! Kérdés, hogy reményeid megvalósulnak-e? Vagy pont ellenkezőleg, reménytelenségben éled az életedet? -- A második gyertya meggyújtásával talán változtathatsz ezen is!







A harmadik gyertya:

Ezüstvasárnapon teológiai szempontból az öröm kerül a középpontba. Ekkor gyújtjuk meg a rózsaszín gyertyát, amely egy kis szünetet jelent a lila bűnbánatban. Ezen a vasárnapon már előre lehet örülni karácsony eljövetelének. A gyertya gyújtás után pedig ne csak azon gondolkodjunk el, mi okoz nekünk örömet, és minek örülnénk karácsonykor. De ahogy a katolikusok ilyenkor Szűz Máriára irányítják a figyelmüket, ugyanúgy mi is gondolkodjunk az isteni erő női oldalán, az anyaságon, a teremtésen és a nőiességen!







A negyedik gyertya :

Aranyvasárnap jelmondata a szeretet. S nem csak azért, mert ezen a vasárnapon lehet szaladgálni a szeretteinknek ajándékot keresni a karácsonyi vásárokban! Természetesen ilyenkor már mind a négy gyertyát meggyújtjuk, s elgondolkodhatunk azon, hogyan van jelen az életünkben a szeretet, mint az elmúlt három vasárnap fogalmait egyesítő erő. Tudják-e a szeretteink, hogy mit érzünk irántuk? Képesek vagyunk szeretetet adni és elfogadni is?






Forrás: Nők Lapja Café
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Adventi angyal meditáció
  2010-11-28 12:38:15, vasárnap
 
  Adventi angyal meditáció


Az advent a karácsonyra való spirituális, lelki felkészülés időszaka. Ehhez nyújt segítséget angyal meditációnk, amelyet akár minden nap, de legalább minden adventi vasárnapon érdemes elvégeznünk!


A meditációhoz szükséged lesz egy nyugodt fél órára, amikor kikapcsolhatod a telefonodat, és félrevonulhatsz egyedül a lakás egy csendes pontjára. Ha már rutinos meditáló vagy, használhatod ellazulásra a saját módszeredet, és elég a meditáció közepén bekapcsolódnod.


Angyal templom-meditáció:

Ülj vagy feküdj le kényelmesen, és csukd be a szemedet! Kezeidet engedd lazán a törzsed mellé, a tenyereid legyenek felfelé! Vegyél egy mély lélegzetet és tartsd bent, ameddig csak bírod, majd fújd ki teljesen maradéktalanul! Érezd, ahogy a levegő kifújásával a gondjaid és a problémáid is egyre távolabb kerülnek tőled. Vegyél egy újabb mély lélegzetet, tartsd bent egy picit és fújd ki! Fújd el jó messzire a hétköznapok gondjait! Közben érezd, ahogy a kilégzéssel egyre mélyebbre süpped a tested. A harmadik mély levegővel energiát szívsz magadba, bent tartod, csak a levegőt és a feszültséget fújod ki magadból.
A három mély lélegzet után számolj lassan vissza tíztől egyig! Tíz -- nyugodt vagyok. Kilenc -- ellazulok. Nyolc -- boldog vagyok. Hét -- ellazulok. Hat -- harmonikus vagyok. �-t -- ellazulok. Négy -- mély nyugalom száll meg. Három -- mélyen ellazulok. Kettő -- egyre mélyebbre jutok önmagamban. Egy -- megérkezem belső képeim világába.
Egy réten vagy. Nézz körül jól, figyeld meg a füvet, a virágokat, a szellőt, a napsütést. Milyen nap szak van és melyik évszak?

Ha úgy érzed, már ismered ezt a mezőt, indulj el arra a kis dombra, aminek a tetején mintha állna egy épület. Ahogy közelebb érsz, egyre tisztábban ki tudod venni az épületet, és az a benyomásod támad, hogy ez egy templom. A külső jelekből úgy érzed, ez egy angyal templom, méghozzá a saját angyal templomod. Figyeld meg jól az épületet, a környező virág ágyásokat, a díszítéseket a falakon. Ha alaposan körülnéztél, lépj be!


Ez nem szokványos szentély, a közepén két kényelmes szék áll. Rendezd be a szentélyt úgy, ahogy neked tetszik, tedd otthonossá! Hozhatsz másik székeket vagy fotelokat, asztalkát, angyal szobrokat, gyertyákat, vagy egy nagy csokor virágot. Ha berendezted a templomot, készen állsz arra, hogy találkozz egy angyallal.

Hívd be a templomba a szeretet angyalát! Üdvözöld a vendéget és kínáld hellyel! Ha pedig mindketten leültetek, felteheted kérdéseidet. Az angyal szavakkal, szimbólumokkal, vagy hangok nélkül, gondolatokkal fog válaszolni neked. Megkérdezheted, hogyan fejezhetnéd ki jobban a szeretetedet mások iránt, vagy hogy mit kéne tenned, hogy ráhangolódj a karácsonyra, azt is megtudhatod, ki milyen ajándéknak örülne vagy azt, hogy mit kell tenned a spirituális fejlődésed érdekében.

Ha úgy érzed, hogy minden kérdésedre választ kaptál, kérj egy angyali ölelést a szeretet angyalától! Ez az ölelés feltölt téged szeretettel és energiával, így jó időre védetté tesz a negatív energiák ellen. Lásd magad előtt, ahogy az aurád fénylő arany színűvé válik az angyali öleléstől!
Köszönj el az angyaltól, és indulj vissza a templomból! Sétálj el a rétre, majd búcsúzz el a belső képeid világától! Számolj lassan egytől tízig, miközben fokozatosan visszatérsz a valóságba és a szobába, ahonnan indultál. Mielőtt kinyitod a szemedet, képzeletben idézd fel a szoba berendezését! Mozgasd meg az ujjaidat, a karjaidat és a lábaidat, nyújtózz egy nagyot! Nyisd ki a szemedet és nézd meg az órádon, hogy mennyi időt töltöttél a meditációval!


Több segítőddel is találkozhatsz

Ezt a meditációt elvégezheted egyszer vagy többször is. Akkor is visszatérhetsz az angyal szentélyedbe, ha nincs advent. Itt akár más angyalokkal is találkozhatsz. Érdemes az őr angyaloddal is megismerkedned, és akár a béke, a hit, a remény vagy az öröm angyalait is hívhatod, csakúgy, mint a szerelem vagy a munka angyalát -- attól függően, az életed mely területén szorulsz útmutatásra!

Nők Lapja Cafe tipp: Ha nem vagy rutinos meditáló, vedd fel a meditáció szövegét magnóra úgy, hogy az egyes lépések között hagysz pár másodpercet magadnak.
Az angyallal való beszélgetésre három-négy percet szánj, az ölelésre pedig egy-két percet!

Forrás: Nők Lapja Café
Szerző: R. Kövér Balázs

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Advent
  2010-11-28 12:30:54, vasárnap
 
  Ma meggyújtottuk az első gyertyát:



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Advent
  2010-11-28 12:29:38, vasárnap
 
  Kedves Barátaimnak, Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Advent
  2010-11-28 12:27:19, vasárnap
 
  Advent


Katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.
A karácsonyi ünnep kör advent első napjával kezdődik, és víz keresztig (január 6-ig) tart.
Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.


Az adventi időszak:

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal -- más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal -- veszi kezdetét,
és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.

Advent első vasárnapja, a keresztény egyházi év első napja mindig november 27. és december 3. közé esik.

A december 25. előtti utolsó vasárnap advent negyedik vasárnapja, az azt megelőző advent harmadik vasárnapja, és így tovább. 2006-ban azért volt érdekes advent negyedik vasárnapja, mert december 24-ére esett, a legkésőbbi időpontra, amely még karácsony előtt van, hiszen ez a nap karácsony előestéje, vagyis szenteste (ebből következik, hogy advent első vasárnapja nem lehet később, mint december 3.).

Az időszak neve:

Az advent szó jelentése ,,eljövetel". A latin ,,adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: ,,az Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken ,,kis böjtnek" nevezték ezt az időszakot.

Advent tanítása:

Adventkor a keresztények nemcsak a Jézus születése előtti várakozásról emlékeznek meg, hanem további két jelentése is van az ünnepnek. Várják az Úr eljövetelét a saját életükben is: hogy keresztény élet vitelükkel minél közelebb kerüljenek Istenhez, Jézus tanításához. Továbbá várják Jézus Krisztus második eljövetelét is, s igyekeznek felkészülni az utolsó ítéletre.


Szokások:

Egyházi szertartások és szokások:

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, öröm vasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín.





Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.

Elterjedt szokás az adventi hétköznapokon hajnali (roráte) misét tartani. E szertartásokon különös hangsúlyt kap a megváltó várása és Szűz Mária tisztelete.

Ugyancsak adventhez köthetők az ó-antifónáknak nevezett egyházi énekek. Nevük onnét ered, hogy az ,,Ó!" felkiáltással kezdődnek.

Szent család-járás:

A szent család-járás a 20. század elejéről származó katolikus szokás. A hívek minden nap más házhoz visznek egy a Szent Családot ábrázoló képet, és e képnél imákat mondanak, s kisebb szertartásokat mutatnak be. A nép szokás arról a bibliai eseményről emlékezik meg, amikor a gyermekét váró Szűz Mária és Szent József Betlehembe érvén szállást kerestek maguknak.

Böjt:
Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.

Adventi koszorú:

Így nézhetett ki Wichern evangélikus lelkész adventi koszorúja: vasárnapokra fehér, hétköznapokra piros gyertyák jutottak.





Adventkor a 19--20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekér keréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.


Ma az adventi koszorú általában fenyő ágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila.





A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

Ádám és Éva -- mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
zsidó nép -- akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
Keresztelő Szent János -- aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
Szűz Mária -- aki megszülte a Fiút (öröm -- rózsaszín gyertya).


Adventi naptár:

Az adventi naptár használatának nép szokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papír lapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.





Modern adventi naptár
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 274 db bejegyzés
e év: 2702 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 3426
  • e Hónap: 11692
  • e Év: 128345
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.