|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010-11-29 09:16:49, hétfő
|
|
|
Az adventi koszorú -- katolikus szimbolika
Szinte mindannyiunk otthonába kerül díszként adventi koszorú. A négy gyertyával díszített fenyőkoszorú nemcsak hangulatos karácsony előtti dísz, de spirituális szimbólum is. Lássuk, mit jelképez a koszorú és a négy gyertya.
Az adventi koszorú négy gyertyája egy-egy fogalomkört testesít meg a katolikus szimbolika szerint. A hagyomány szerint a négyből három gyertya lila, ez a szín a bűnbánatot és a lelki előkészületet jelenti katolikus értelmezésben. Az ezoterikus tanok szerint az ibolyaszín a spiritualitás, az ezoterikus képességek színe. A negyedik gyertya rózsaszín, ha hagyományos koszorút készítünk. Ez az örömöt és a szeretetet, a boldogságot jelképezi.
Az első gyertya
Advent első vasárnapjának fogalomköre a hithez kapcsolódik. Ezen a vasárnapon a gyertyagyújtás közben érdemes végiggondolni hitünket, azt, hogy miben, mikben hiszünk, s hogy hiszünk-e egyáltalán, vagy pusztán kiüresedett rítusként gyújtjuk meg az adventi koszorú gyertyáit. Hiszünk-e abban, hogy van egy spirituális, felsőbb erő? Hitünk szerint mit ünneplünk karácsonykor? A kis Jézust? A szeretetet? A fenyőfákat? Az ajándékozást? A vásárlást? A családot?
A második gyertya
A bronzvasárnap üzenete: a remény. Miben reménykedünk? S mit teszünk meg reményeink, vágyaink valósággá váltásáért? Érdemes gyertyagyújtás után végiggondolni álmainkat, vágyainkat és céljainkat. Ezen a napon nagyobb spirituális energiát adhatunk a megvalósulásuknak, persze csak akkor, ha tiszta szívből kívánjuk a valóra válásukat! Kérdés, hogy reményeid megvalósulnak-e? Vagy pont ellenkezőleg, reménytelenségben éled az életedet? - A második gyertya meggyújtásával talán változtathatsz ezen is!
Koszorútörténelem
Az adventi koszorú készítésének szokása mindössze a XIX. század végén terjedt el. Egy német evangélikus lelkész, Johan H. Wichern készítette az elsőt, amelyen 23 gyertyát helyezett el. December elsejétől karácsonyig mindennap meggyújtott egy gyertyát, s később ebből a koszorúból egyszerűsödött a ma megszokott négygyertyás változat.
A harmadik gyertya
Ezüstvasárnapon teológiai szempontból az öröm kerül a középpontba. Ekkor gyújtjuk meg a rózsaszín gyertyát, amely egy kis szünetet jelent a lila bűnbánatban. Ezen a vasárnapon már előre lehet örülni karácsony eljövetelének. A gyertyagyújtás után pedig ne csak azon gondolkodjunk el, mi okoz nekünk örömet, és minek örülnénk karácsonykor. De ahogy a katolikusok ilyenkor Szűz Máriára irányítják a figyelmüket, ugyanúgy mi is gondolkodjunk az isteni erő női oldalán, az anyaságon, a teremtésen és a nőiességen!
A negyedik gyertya
Aranyvasárnap jelmondata a szeretet. S nem csak azért, mert ezen a vasárnapon lehet szaladgálni a szeretteinknek ajándékot keresni a karácsonyi vásárokban! Természetesen ilyenkor már mind a négy gyertyát meggyújtjuk, s elgondolkodhatunk azon, hogyan van jelen az életünkben a szeretet, mint az elmúlt három vasárnap fogalmait egyesítő erő. Tudják-e a szeretteink, hogy mit érzünk irántuk? Képesek vagyunk szeretetet adni és elfogadni is? |
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
|
|
|
|
2010-11-29 09:02:36, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
* 60dkg liszt
* 20dkg zsír vagy margarin
* 15dkg cukor
* 1 csomag szalalkáli
* 1dl tej
* 2 egész tojás
* színes aroma (vérnarancs vagy meggy, bár én vérnaranccsal jobban szeretem:D )
* A krémhez:
* 2 csomag vaníliás pudingpor
* 7dl tej
* cukor ízlés szerint
* 15dkg vaj vagy margarin
* 20dkg porcukor
* 25dkg gesztenyemassza
* A tetejére:
* 30dkg porcukor
* 3cl rum
Elkészítés:
A lisztet a zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk. A cukrot, egész tojásokat, langyos tejben feloldott szalalkálit összekeverjük. Felezzük a keveréket, felébe kevés aromát teszünk (csak a színe miatt). Rétestészta keménységűre gyúrjuk. Majd a külön kigyúrt gombócokat kettéosztjuk. Késfoknyi vastagra nyújtjuk, tepsi hátoldalán vagy sütőlapon laponként világosra sütjük. Villanytűzhelyen kb. 150 °C fok, 8-10 perc. A pudingot a tejjel, cukorral megfőzzük, hűlni hagyjuk. A vajat vagy margarint porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal összekeverjük. 2/3-át összekeverjük a gesztenyemasszával. A krémeket felváltva a tészta közé kenjük. A porcukrot a rummal elkeverjük, enyhén folyós állapotú legyen, majd rákenjük a tészta tetejére. Lehetőleg másnap szeleteljük. A tészta addig megpuhul, a cukormáz megkeményedik.
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
|
|
|
|
2010-11-29 08:54:06, hétfő
|
|
|
NARANCSOS-MÉZES ÁGYASPÁLINKA
Az édes, "nőies" mézes pálinka már évszázadokkal ezelőtt is kedvelt ital volt hazánkban. Manapság a szeszesitalgyártók legegyszerűbb változatban, 50 fokos pálinkához kevernek mézet, ezután érlelik. Házilag különböző fűszerekkel, aszalt gyümölcsökkel, teljesen a saját ízlésünk szerint készíthetjük el. A variációk lehetősége számtalan, próbálkozzon bátran mindenki a saját szájíze szerint.
Hozzávalók
* 1 narancs héja
* 2-3 szem aszalt sárgabarack
* 3-4 szem aszalt szilva
* 4-5 aszalt füge (mini)
* 10 szem aszalt szőlő (mazsola)
* 5-7 cm fahéjrúd
* 4-6 szem szegfűszeg
* 10 dkg méz
* 4-4,5 dl pálinka (lehetőleg
50 fokos, semlegesebb ízű)
A narancsot alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Héját nagyon vékonyan lehámozzuk, próbáljunk minél kevesebb fehér részt a héjdarabokon hagyni.
Egy fél literes üveget alaposan kitisztítunk, majd beletesszük a narancshéjat, az aszalványokat és a fűszereket.
A mézet kimérjük és megmelegítjük: elég addig melegíteni, míg kellemesen folyóssá válik. Az olvadt mézet az üvegbe csorgatjuk. Ezután a pálinkát is megmelegítjük (ne forraljuk fel, a forráspontja: 78 °C), majd egy keveset ebből is az üvegbe töltünk. Lezárjuk az üveget és addig rázogatjuk, forgatjuk, amíg a méz és a pálinka el nem keverednek. Hozzáadjuk a többi pálinkát is, és - miután újra lezártuk - néhányszor fejre állítjuk az üveget, hogy alaposan feloldódjon a méz a pálinkában.
Kihűlés után hűvös, sötét helyre tesszük (például hűtőszekrénybe), és négy hétig érleljük. Ezután eltávolítjuk a fűszereket az italból (leszűrjük), és így érleljük tovább. Az aszalványokból néhány darabot vissza lehet tenni az italba, ha ajándékba szánjuk, jól mutat az üvegben, illetve kitöltve a pohárban is nagyon mutatós. Behűtve és/vagy hűtött pohárban kínáljuk.
Tipp: A mézes pálinkát érdemes karácsony vagy a tervezett fogyasztás előtt akár 2 hónappal is elkészíteni, mert minél tovább áll, annál finomabb
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
|
|
|
|
2010-11-29 08:37:34, hétfő
|
|
|
* 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
* 1 sütőpor
* 10 dkg sütőmargarin
* 20 dkg méz
* 1 nagy tojás
* csipet só
* 3 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A tésztához a lisztet tálba szórjuk, a margarint a mézzel felolvasztjuk/meglangyosítjuk. A lisztbe vegyítjük a sütőport, a sót, a mézeskalács-fűszert, majd hozzáadjuk az egész tojást és a langyos margarinnal elkevert mézet. Az egészet jól összegyúrjuk, nem baj, ha eleinte ragad kicsit. A tésztát nem szükséges pihentetni.
Lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk. Előmelegített sütőben 220 fokon 5-8 perc alatt kész, a formák nagyságától függően, tehát figyeljünk oda!
Sütés előtt különféle magokkal, ha megsült, cukormázzal díszíthetjük
|
|
|
0 komment
, kategória: Karácsony |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2010. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
127 db bejegyzés |
e év: |
1206 db bejegyzés |
Összes: |
69029 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4664
- e Hét: 16748
- e Hónap: 35721
- e Év: 264658
|
|
|