Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Biscaya
  2010-11-04 13:01:36, csütörtök
 
 







BISCAYA


Biscaya (Viscaya), egyike a három spanyolországi baszk tartománynak, az ibériai félsziget északnyugati részén a baszk tartományok és a Biscayai-öböl között, 2198 km2 területtel. A kantaber hegység, többi közt a Pena de Gorbea ágai takarják.

A Biscaya öböl térsége a hajósok réme volt, annyira vad volt az egész, amikor az iszonyatos hullámok verték a sziklákat. Az utazás élményét a rettegett Biscaya öblön keresztül lehetetlen hűen leírni. Rejtő Jenő "A Biscayán" című művében így számol be róla:

"... ,,A Biscayán vagyunk!" ,,Vihar van?!" - kérdezem. ,,Az angol golf..." - mondja, de már dőlünk, minden erőnkkel kapaszkodni kell, és most már egy valóságos hatalmas hullám löki be zúgva, zizegve nagy részét az ablakon. Akkor még nem tudtam, mi a Biscaya. Homályosan emlékeztem az iskolából, hogy valami öbölféle. De hogy ez az öböl a hajósok réme, és a Dél-Amerikába közlekedő, gyönyörű, hatalmas Capp Polonióval csak éppúgy zsonglőrözik, mint egy rongyos halászbárkával, erről nem tudtam. Az előbbiek csak kezdetét jelentették az öbölnek, de félórai út után megindult az igazi tánc. A tenger harsog és zúg, a habok dühödt hangokkal messziről erősbödve rohannak a hajónak, ami nincs megrögzítve, az óránként százhúsz km sebességgel csúszkál ide-oda, a felfüggesztett tárgyak bolond inga módjára lengenek."









BILBAO





Bilbao (baszkul Bilbo) Baszkföld legnépesebb és legjelentősebb városa, Biscaya (Viscaya) tartomány közigazgatási központja. A baszkok nemzeti fővárosuknak tekintik.
Az Ibériai-félsziget északi részén fekvő városon a Nervión (Nerbioi) folyó folyik keresztül, a várostól északra található a Viscayai-öböl (más néven Bilbao-öböl).

Az óceáni éhhajlatnak köszönhetően az Ibériai-félsziget városkájában még decemberben is enyhe az idő, az átlaghőmérséklet télen 9 C fok. Kellemes sétákat tehetünk a tengerparton és a városban egyaránt. Gyaloghidak kötik össze a Nervion folyó két partját, 15-20 perc alatt el lehet jutni mindenhova.

Bár Bilbaót bejárhatjuk gyalogosan is, a strandra már mindenképpen metróval menjünk. S ha már láttuk a tengert, Baszkföld fővárosának felderítését kezdjük a Casco Viejóban. A Siete Callesen , azaz a hét utcán sétálva nehéz elképzelni, hogy egykor mindössze ezek jelentették Bilbaót. A település legszebb épületei itt találhatók. Itt akár ebédelni is lehet, átlagos étteremben 2 személyre 35 eurót kell fizetni a fogásokért. /3 dl sör 2,15, 3 dl ásványvíz 1,65, egy üveg bor 3,25 euróba kerül/.

A Zubizurin /Fehér híd/ átkelve átkelhetünk a folyó felett,s a Paseo Uribitarte sétányon végigkaptatva, a város jelképévé lett Guggenheim Múzeum modern épületéhez érünk. Könnyű titánium fala leheletvékony. Külseje és a múzeum kiállítási anyaga is egyedülálló. Hétfő kivételével naponta 10-től 20 óráig látogatható. A belépődíj felnőtteknek 8, diákoknak és nyugdíjasoknak 5 euró.

Az új városrész folyó felőli részén van az Estadio de San Mames, az Atletico Bilbao birodalma. A stadion ugyanazt a nevet viseli, mint a közeli templom. Annak a férfinak az emlékét őrzi, akit oroszlánok elé vetettek, s csodák csodája, az állatok nem tépték szét. A focistákat "baszkföld oroszlánjai"-ként emlegetik.

A Viscayai-öböl Franciaország nyugati és Spanyolország északi partja mentén elterülő öböl, mely az Atlanti-óceán részét képezi. A kontinentális self mélyen behatol alá, élővilága gazdag, a cetek megfigyelésére igen kedvező hely Európában. Téli időszakban gyakran jönnek létre az öböl felett hatalmas viharok, melyek sok áldozatot követeltek az évszázadok során. Átlagos mélysége 1744 méter, legmélyebb pontján eléri a 2789 métert.

A Nervión folyó és a Viscaya-híd




Bilbao - képek








BILBAO = GUGGENHEIM MÚZEUM

...a legfőbb mondanivaló Bilbaóval kapcsolatban: nevezetesen hogy a Guggenheim Múzeum annyira megváltoztatta, hogy...

A Michelin baszkföldi útikönyve azt írja: "Mondd ki manapság valahol, hogy Bilbao, és azt fogják válaszolni: Guggenheim!"

Amikor a teljesen normális, európai házak között először megpillantod, hát.... enyhén szólva futurisztikus. Van annyira meglepő, mint a Pompidou.

Nemrég ünnepelte tizedik születésnapját a Frank Gehry amerikai építész tervezte bilbaói Guggenheim Múzeum, amelyet a világ egyik leglátványosabb modern épületeként tartanak számon. Az egymásra tornyosuló lekerekített formákban épült folyóparti csoda, amelyet titánlapok fénylő burája borít, évente egymillió látogatót fogad.
Az amerikai Frank O. Gehry által tervezett múzeum - amely Bilbao központjában épült fel, 32500 négyzetméteres területen - valódi konstrukciós bravúr. Az épület lenyűgöző.

Tények:
- 2005-ben több mint 139 millió Eurós bevétel.
- 1997 - 2005 között 8 millió turista látogatott oda, ezek 60 %-a külföldi.
- Építési költsége: 84 M. Euró
- A bevételek az építési költségek 18 szorosát tették ki - a projekt tehát kellően önfinanszírozó és önfenntartó lett! /A bevételek 22 %-a a baszk helyi hatóságokat, 78 %-a a Múzeumot illeti/.

Kritika:
/lovag Dejan Sudjic kritikája - Dejan Sudjic: Épület komplexus - HVG könyvek Bp. 2007/:
- A mai gazdaságban a kultúrát ill. a kultúra kiaknázásának módjait semmi sem testesíti meg olyan szemléletesen, mint a Guggenheim Múzeum.
- A múzeum... inkább emlékeztet vonat szerencsétlenségre, mint épületre, a Sydney Operaház mutációjának is tekinthető.
- Az épület a maga pőreségében mutatta meg az önművelést és a tudományt emlegető szólamok mögött rejlő önzést és show-műsort. A forma nem a funkcióhoz, hanem a megteremteni kívánt imázshoz alkalmazkodott.
...
- A mindent elsöprő imázsépítés az építészet számára ugyanúgy romboló hatású, mint az őket megbízó városok számára.





A híres virágkutya
(a virágokból álló kutyát Jeff Koons, a Cicciolina néven elhíresült Staller Ilona volt férje készítette)







Monstre rézpók




KÉPEK AZ ÖBÖLBŐL - James Last - Biscaya

Bár Biscayáról biztos mindenki hallott, de sokan talán nem tudják, hogy a világhírű Biscaya számot James Last német zeneszerző és nagyzenekar vezető vitte világhírre, és az a mai napig is a 70-es évek legnagyobb örökzöld slágere. Az alábbi videók képei a Biscaya öböl partmenti környékéről ezt a csodálatos gyönyörűséget /a tenger morajlása - zene tangóharmonikával/ mutatják be - természetesen James Last - Biscaya c. harmonika muzsikájával!!! Mind három videó e csodálatos tengerparti öböl gyönyörű szépségét mutatja be más-más képi összeállításban illusztrálva azt, kivéve James Last örökzöld slágerét - a Biscayát, ami természetesen mind háromban ugyanaz.

Link


Ez a videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:


Link

Link


James Last Biscaya /képek az öbölből/

Link



Téli képek - James Last - Biscaya

Link

















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1173
  • e Hét: 12251
  • e Hónap: 34739
  • e Év: 212614
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.