Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
unokám, Gergő
  2010-11-07 19:17:24, vasárnap
 
 



Megszületett Gergő, az unokám!
Nagyon boldog vagyok!
 
 
0 komment , kategória:  Család  
sütőtök
  2010-11-07 17:09:36, vasárnap
 
 



A hideg, zord napokon az egyik legkedveltebb késő őszi, téli csemegénk a finom, édes, ízletes sült tök. Népszerűsége töretlen, ami érthető, hiszen az érett sütőtök magas karotin tartalma miatt igen kedvelt, könnyen és olcsón beszerezhető illetve igénytelensége miatt, kiskertben is remekül termeszthető.

A Kobakosok családjába tartozó sütőtök (Cucurbita maxima és C. moschata) őshazája Dél és Közép Amerika, ahol elsősorban az indiánok termsztették ültetvényeiken. Magyarországon is már nagyon régóta termesztik, ugyanis igénytelensége miatt remekül megél akár a kukoricásokban is. Őseink számára nem csak a kemencében sütött tök szolgált eledelül, hanem a táplálkozásukban a pirított tökmag fogyasztása is komoly szerepet kapott.

Gyógyhatása:
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező.
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását.
A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.

RECEPT:

Sütőtökös-almás muffin:

Hozzávalók:
2 és fél csésze liszt
2 csésze reszelt alma
1 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál só
2 tojás
fél csésze olaj
1 megsütött, cukrozott sütőtök is jó - átpasszírozva
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2 csésze cukor

Elkészítése:
A sütőt felmelegítjük 165 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy forma papírral kibéleljük.
Össze keverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra verjük a cukorral, óvatosan belekeverjük az olajat, majd a reszelt almát és a végén a sütőtökpürét. A kapott masszához hozzá adjuk a lisztes keveréket, alaposan összedolgozzuk, majd kanállal a muffinformákba rakjuk Ajánlott sütési idő 15-20 perc.

Link
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
káposzta leveses fogyókúra
  2010-11-07 13:57:21, vasárnap
 
 






Csodamódszer nem létezik, csak elhatározás, kitartás és akaraterő szükséges ahhoz, hogy megszabaduljunk a nem kívánt kilóiktól. Sokan vetik bele magukat mindenféle diétába, de aztán néhány hét elteltével feladják, mert nincs elég kitartásuk koplalni. Pedig van olyan fogyókúra, amellyel nincs erre szükség, ráadásul a legtöbb diétával ellentétben igen hamar megszabadít a felesleges zsírpárnáktól. Ez a káposztaleves-kúra.

Egy hét kitartás, és akár 3-4 kilótól is megszabadulhatsz. A diéta után nemcsak, hogy kevesebbet fog mutatni a mérleg, hanem ezzel a módszerrel salaktalaníthatod és méregtelenítheted is tested.
A siker elérése érdekében azonban szigorúnak kell lennie: a hét nap alatt még apró bűnöket (egy falat csoki, egy kis kóstoló a nagyi sütijéből vagy egy üdítő korty sör) sem szabad elkövetni.
A sorrendre is ügyelnie kell - nem véletlen ugyanis, hogy adott napon mit miért kell enni.
Káposztaleves

Hozzávalók:
4 db közepes hagyma (2 lila, 2 vörös)
1 csomag zöldhagyma
2 kis paradicsompüré konzerv
1 nagy fej édeskáposzta fele hosszúra szelve
2 db zöldpaprika
1 db kaliforniai paprika
3 db sárgarépa
2 db zöldség
1 db zellergumó vagy 6 szál friss zellerlevél
6 db leveskocka
2 mokkáskanál só
1 evőkanál egész kömény (apróra vágva)
3 db babérlevél
1 mokkáskanál kurkuma
petrezselyem, bazsalikom (friss) apróra vágva
2 db kis chili paprika apróra vágva

A hozzávalókat karikára illetve kis kockára vágjuk, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20-30 percig lassú tűzön puhára főzzük. A chilit és a bazsalikomot, valamint a petrezselymet a legvégén tedd vele.

A pontos menetrend

Az itt leírt sorrendet a kívánt hatás érdekében mindenképpen be kell tartani.

1. nap: leves és bármilyen gyümölcs fogyasztható, kivéve a banán. (A görög- és a sárgadinnyének a legkevesebb a kalóriaértéke.)

2. nap: leves és mindenféle zöldség fogyasztható, kivéve szárazbab, borsó vagy kukorica. Vacsorára egy nagy héjában sült krumpli vajjal a jutalom.

3. nap: leves és mindenféle zöldség, gyümölcs megengedett, krumplit kivéve.

(Ha pontosan betartjuk a diétát és semmi mást nem eszünk, akkor a harmadik nap végére 2-3 kilót lehet fogyni.)

4. nap: leves és 3 banán, valamint sovány tej.

5. nap: leves, 6 friss paradicsom, 20 dkg marhahús (csirkével vagy hallal helyettesíthető), és legalább 6-8 pohár víz.

6. nap: leves, mindenféle zöldség (krumplit tilos) és 2-3 szelet hús (lehet marha, csirke vagy hal).

7. nap: leves, főtt barna rizs, zöldség és gyümölcslé (cukortartalom nélküli). Ezekből bármennyit fogyaszthat!

Ha nem csal, és még apróbb bűnöket sem követ el a diéta során, akkor a 8. nap reggelén akár 6-8 kilóval is kevesebbet mutathat a mérleg.

A diéta ideje alatt határozottan nem szabad tojást, cukrot, kenyeret és rántott ételeket enni, alkoholt vagy szénsavas italokat fogyasztani. Korlátlan mennyiségben ehet viszont a levesből, sőt, minél többet fogyaszt belőle, annál több kilótól szabadul meg.

A kúrát olyan gyakran alkalmazhatjuk, amilyen gyakran csak akarjuk, de a hétnapos periódust mindig be kell tartani. Ha a súlycsökkenés több, mint 8 kiló, akkor mielőtt újrakezdené, tartson több napos szünetet.

Miért hatásos?

Azon túl, hogy segítségével egy hét alatt leadhat 6-8 kilót, számos egyéb előnye is van a káposztaleves-diétának. Sokkal jobban érzi majd magát, mert egészséges, természetes ételeket fogyaszt, valamint energiával tankolja fel szervezetét. Ezzel megerősíti ellenálló képességét is, méregteleníti, salaktalanítja testét.

A diéta titka kétségtelenül abban rejlik, hogy a káposztalevesnek bizonyítottan zsírégető hatása van. Ahhoz ugyanis, hogy a szervezet a levest megeméssze, rengeteg energiára van szükség, ezt pedig a felesleges zsírpárnákból meríti. A kúra során fogyasztott zöldségek és gyümölcsök azzal is fokozzák a zsírégetést, hogy élénkítik az anyagcserét.

A káposzta 95 százaléka víz, és mindössze 22 kalóriát tartalmaz. B-vitamin tartalma serkenti az anyagcserét, fokozza a koncentrálóképességet. Magas káliumtartalma salaktalanít, A-vitaminja óvja a bőrt. A benne lévő mustárolaj és a színező anyagok természetes antibiotikumként hatnak, megölik a baktériumokat és csökkentik a koleszterint.

A káposztalevesben lévő zöldségek rostjaikkal tisztíják beleinket. Az immunrendszert a flavonoidok erősítik azáltal, hogy a falósejteket nagy mértékben aktivizálják. A zeller vízhajtó hatású, és a gyomornedveket bírja munkára. Ne feledjük: minél élénkebb az emésztőrendszerünk, annál hamarabb jóllakunk. A paprika serkenti a hasnyálmirigy és a gyomor váladéktermelését, és nagy mennyiségű C-vitamint szállít. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a hagyma baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású, ezen kívül csökkenti a vér zsír- és cukorszintjét is, de jól bevethető fegyver a magas vérnyomás ellen is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 567
  • e Hét: 2242
  • e Hónap: 3234
  • e Év: 34963
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.