Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
Örökre szép, Mi szép volt egykoron! (Illyés Gyula) Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/126 oldal   Bejegyzések száma: 1257 
Köszöntő
  2010-12-31 15:19:43, péntek
 
  Kéményseprő nem vagyok,
malacom se nincsen,
ez a kedves gondolat,
csupán minden kincsem,
amelyet most küldök neked,
tiszta szívből bőven.
Te legyél a legboldogabb
az Új Esztendőben!
B.Ú.É.K.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Varga Gyuláné Kata
  2010-12-31 15:07:03, péntek
 
  B.U.É.K.

2010 Szilveszter
Érzéseket sóhajt a téli táj.
Merre bujkálsz most zöld világ?
Már fehér köpenybe öltözött.
Talán zúzmarához költözött?

Emlékek és évek múlnak.
Lelkemben a ráncok mégis kisimulnak.
Bár több gond és bánat megfogant.
Mégis a jó ami szívemben, ami itt maradt.

Bekopogott az év utolsó napja.
Mindenki mérlegel, ez halaszthatatlan.
Várjuk az újat és boldogságot kívánunk.
Ó évnél többet soha sem bánnunk.

Kívánom Mindenkinek legyen jóban része!
Bár környezetünk sorsa is figyelemre ébreszt.
Legyen családi tűzhely mellett örökké béke!
És legyen minden embernek egy kellemes fészke!
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Virslisaláta
  2010-12-31 10:43:45, péntek
 
  Hozzávalók:

* 40 dkg virsli
* 10 dkg hagyma
* 3 dkg mustár
* fél dl ecet
* törött bors ízlés szerint
* 1kanál olaj, só

Elkészítése:

A meghámozott felaprított hagymát gyengén ecetes, sós vízbe tesszük, s kevés törött borssal elkeverjük. Majd hozzáadjuk a vékony karikára vágott virslit és belekeverjük az olajat. Ha keverünk bele egy kis mustárt a saláta pikáns ízű lesz.

 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Kocsonya
  2010-12-30 21:59:19, csütörtök
 
  Kocsonya

Újfent olyan étel, aminek mindenhol, mindenkinél más a készítési módja. Nézzük a miénket (őszinte ember vagyok, ez nem az én, hanem párom receptje, de remek, ezért én nem is próbálkozom elkészítésével, minek két dudás egy konyhába).

Amit bevásárlunk hozzá: 4 db nyers hátsó sertésköröm (Fecó hentes barátom szépen felaprítja, nem bárddal, késsel), 1 db méretes nyers sertés hátsócsülök, 1 db füstölt sertéscsülök (lehet egyben, az íze miatt - kutyavacsora lesz belőle), sertésbőrke (rendesen), 2-3 sertésfarok, 2-2 szál sárga- és fehérrépa, 2 rendes fej fokhagyma, só, bors.

Elkészítés: Az összes hozzávaló, persze gondos tisztítás, vízzel való felengedés után belemegy méretes legnagyobb (20 literes) rozsdamentes fazekunkba, felkerül a gáztűzhely égőjének máglyájára, és Szent Johanna megégetéséhez hasonlóan hosszú órákig ott leledzik, igen lassú tűzön, hisz az inkvizíció idején ez így volt szokás! Persze főzőleve az órák teltével csappan, ezért azt időnként pótoljuk.

A főzés ideje, persze a benne lévők mennyiségének függvényében változó, de párom általában este rakja tűzre, és többszöri, éjszakai folyadék utánpótlással reggel, kora délelőtt mondja rá: jó!

A kocsonya is lehet mutatós... és kis ecettel vagy citromlével is sokat dobhatunk rajta... A kocsonya is lehet mutatós... és kis ecettel vagy citromlével is sokat dobhatunk rajta...

Ekkor szűrőkanállal tálba kerülnek a húsok, kicsontozza őket, szépen elosztva kocsonyás tálakba adagolja. Gondosan ügyel rá (ez macerás, nem férfiembernek való munka), ki szeret a húsokból soványát, kövérebbet, ki táljába kerülhet köröm, esetleg farok, tán kevés bőr is. Van, aki szeret benne pár karika főtt répát is, de ott sem mindegy, sárgát, fehéret, mindkettőt. Hát nálunk ez a szilveszteri kirakó puzzle kocsonya. Persze készülnek átlagos, mindent bele adagok is, befutó vendégeknek.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Tatár bifsztek
  2010-12-30 21:57:34, csütörtök
 
  Tatár bifsztek

Na, ez az én privilégiumom! Éppen aktuális anyagi helyzetem függvényében vásárolok, bélszínt vagy hátszínt.

Mi kell hozzá: 60-80 dkg fenti húsok valamelyikéből, 3-4 db friss tojás, 15-20 dkg vaj, 2 fej hagyma (lehet lila-hagyma is), 3-4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, piros arany (édes vagy csípős, akár keverve is), mustár, ketchup, pirítani való kenyér vagy amit kedvelünk pékáru, olívaolaj a páchoz

Rakjuk össze: A húst ujjnyi szeletekre vágom, sózom, borsozom, megkenem mustárral, tálba teszem, soronként, hogy mindenhol érje, megöntözöm olívaolajjal, a végén lepje el. Hűtőben érlelem pár napig.

Ahány ház, annyi tatárbifsztek... :) Ahány ház, annyi tatárbifsztek... :)

Szilveszter reggelén vége a hűsölésnek, jön a meló! Régen a pácolt hússzeleteket kétszer-háromszor is átdaráltam, de jó pár éve van aprítógépünk, ez tökéletesen pépesíti, és nekem ez a célom! Tehát belerakok a gépbe 2-3 szelet pácolt húst, megy rá hagyma, fokhagymagerezdek, 1 tojás, meg persze a fűszerekből, vajból igény szerint, Kicsit megjáratom a gépet, majd az előző felállás szerint ismételem magam, hisz ismétlés a tudás anyja. Mindezt folytatom, míg van hússzeletem (néha 3-4 szeletet, ha sok van belőle és kevés vendégre számítok, elrakok a pácban, másnap hirtelen kisütve isteni pecsenyét varázsolok belőle). Minden rétegnél átdolgoztatom a géppel, ne lazsáljon. A végén kenhető masszává alakítom, persze, ha igényli, még fűszerezem.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Ropogós bőrös sertéssült
  2010-12-30 21:53:59, csütörtök
 
  Ropogós bőrös sertéssült

Ki mit szeret, készülhet karajból, oldalasból, combból egyaránt, a lényeg, hogy legyen rajta legalább, 1-1,5 centinyi szalonnás, bőrös réteg. (Ne dőljetek be a kínálatban szereplő ,,malachús" feliratnak, ők többnyire már meghaladták a malacnyi életkort, vágási súlyt!)

Mindez persze csak életkori, vágósúlyi meghatározás, nézzük receptemet: Veszek hozzá egy szép darab bőrős karajt vagy combot, sok sört. Hazaérve előszedek a szerszámos kamrámból egy lehetőleg még nem használt tapétavágót (snitzert), az alaposan átmosott hús bőrös felét keresztben-hosszában 1,5 centinként, a kés pengéjét a színhúsig benyomva bekockázom. Húsom színhús felőli oldalait alaposan bedörzsölöm sóval, őrölt borssal és minden általam kedvelt fűszerrel. Én rozmaringot, majoránnát, kevés kakukkfüvet és némi sáfrányt használok. Most jön a neheze! Fűszereznem kell a hús bőrös, korábban beirdalt oldalát. Ezt nagy figyelemmel teszem, hogy a bőrös részt ne érje semmilyen fűszer, ha éri, tapasztalatom szerint a bőr nem lesz ropogós! Pedig úgy a jó! Tehát óvatosan, a bevágások, irdalások völgyében fűszerezem.

Akkor jó, ha ropog a malacsült bőre! Akkor jó, ha ropog a malacsült bőre!

Sertészsírral bőven kikenek egy méretében a húsomhoz illő tepsit, belerakom az előkészített húst, persze bőrös felével felfelé, öntök alá 1,5 decinyi vizet, alufóliával gondosan lezárom, előmelegített sütőmbe tolom olyan 60-70 percre. (Kérdezők kíméljetek, 160-170 fok). Idő teltével fólia levesz, sütőlébe, tepsibe beöntök decinyi sört, a sütőzsiradékból tálkába teszek 3-4 evőkanálnyit, adok hozzá még sört, kenőecsetemet használva ezzel kenegetve sütöm ropogósra, készre.

Én párolt lila-káposztát, ropogós tepsis burgonyát, esetleg steak burgonyát kínálok hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Narancsos-ánizsos
  2010-12-30 21:50:37, csütörtök
 
  Hozzávalók:

* A tésztához:
* 30 dkg liszt
* 5 dkg vaj
* 2 dl tejföl (20%)
* 3 tojás
* 20 dkg cukor
* 1 narancs reszelt héja + leve
* 2 teáskanál ánizsmag
* 1 marék mazsola
* pici só
* 1/2 csomag sütőpor
* A mázhoz:
* 15 dkg porcukor
* 1 kávéskanál vaníliaaroma
* 1/4 citrom leve

Elkészítés:

A tésztához a puha vajat a a tojásokkal és a cukorral, a narancshéjjal és levével jól kikeverjük. Mehet bele a tejföl, az ánizsmag és a liszt a sütőporral, elkeverjük, végül a mazsolát is beleforgatjuk.

200 fokra előmelegítjük a sütőt, egy kisebb, 22 x 28 cm tepsit kibélelünk zsírpapírral, és ebbe simítjuk bele a tésztát. (Én nedves kézzel simítottam el), majd 14 perc alatt megsütjük.

Asztalra borítjuk, ha felpúposodik valahol, akkor egy tálcával lenyomjuk. A zsírpapírt leszedjük.

Ha kihűlt, a simábbik felére elkészítjük a cukormázat, elkenjük rajta, és megszórjuk tortadarával.

Kis kockákra vágjuk még száradás előtt.
Megjegyzés:

A tésztát variálva használhatjuk bármilyen apró sütihez, a liszt mennyiségének egy részét cserélhetjük darált dióra, mákra, kakaóporra, és a tetejét is lekenhetjük lekvárral, csoki-mázt tehetünk rá, megszórhatjuk grillázzsal, más formákat szúrhatunk ki
Ánizsmagot nem muszáj beletenni, ha éppen nincs, jó a fahéj is.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Kéksajtos golyók
  2010-12-30 21:46:07, csütörtök
 
 
Hozzávalók:
20 dkg krémsajt
10 dkg reszelt trappista
10 dkg roquefort vagy kék sajt
1 evőkanál worchester szósz
1 gerezd fokhagyma pépesítve
6-8 dkg durvára őrölt dió (vagy mandula)
1 csokor petrezselyem finomra vágva

Elkészítés:
Keverd a krémsajtba a trappistát, morzsold bele a villával összetört kék sajtot. Add hozzá a szószt és a fokhagymát, jól keverd ki. Keverd bele a dió vagy mandula felét, majd tedd a hűtőbe, hogy formázhatóra dermedjen. Legjobb előző nap elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Formázz kis golyókat a sajtmasszából, majd forgasd petrezselyembe, és a maradék dióba vagy mandulába.
Kétszersülttel vagy sós keksszel és uborkaszeletekkel tálald.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Mediterrán húsgolyók
  2010-12-30 21:44:37, csütörtök
 
  Mediterrán húsgolyók

Hozzávalók:
60 dkg darált borjúhús
1 fej hagyma
2+2 evőkanál olívaolaj
5 dkg durvára vágott fenyőmag
2 evőkanál reszelt parmezán
1 citrom
Só, bors

Elkészítés:
Párold üvegesre az egész apróra vágott hagymát az olívaolajon. Dolgozd össze a hússal, a fenyőmaggal, a citrom lereszelt héjával, a parmezánnal, ízesítsd sóval, borssal. Előző este is bekeverheted, hogy összeérjenek az ízek. Nedves kézzel formázz kis golyókat belőle,
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Mozzarellás töltött zsebek
  2010-12-30 21:41:59, csütörtök
 
  Mozzarellás töltött zsebek

Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta
2 zacskó mini mozzarella golyó
Olívaolaj
1 teáskanál oregano (vagy olasz fűszerkeverék)
2 tojássárgája

Elkészítés:
A felengedett tésztából szúrj köröket közepes pogácsaszaggatóval, kend meg a közepét olívaolajjal, szórd meg oregánóval, majd ültess rá egy szem mozzarellát. Hajtsd félbe a tésztát, nyomkodd le a szélét és kend meg tojássárgájával. 200 fokos sütőben 15-20 percig süsd, míg szép piros nem lesz.

Tipp:
A leveles tésztát töltheted tejföllel elkevert főtt sonkával, kész bolognai szósszal, zöld-citrommal és borssal ízesített lazaccal, chutney-val vagy májpástétommal is. Ha többfélét készítesz, vágd őket különböző formákra: a téglalapokból párnát, a négyzetből háromszöget hajthatsz. Zöldsalátával tálald.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
     1/126 oldal   Bejegyzések száma: 1257 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 11 db bejegyzés
e hónap: 1257 db bejegyzés
e év: 1775 db bejegyzés
Összes: 38254 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7441
  • e Hét: 16028
  • e Hónap: 189903
  • e Év: 907459
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.