Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Szenzációs magyar találmány
  2010-12-12 22:53:21, vasárnap
 
 




SZENZÁCIÓS MAGYAR 3D-S TALÁLMÁNY


A találmányért versengnek a piacon

Lélegzetelállító 3 dimenziós világújdonságot készített egy magyar fiatalember. Rátai Dániel találmányával szó szerint ,,kihúzható" a kép a monitorból. A 3 dimenziós világszabadalomért már tolongnak is a világcégek. A feltaláló szeretné, ha mostantól bárki hozzátenné a tudását és tovább fejlesztenék a Leonardo névre keresztelt 3d-s eszközt.

Rátai Dániel interjú





Link



Rátai Dániel napi 16 órát dolgozik a Leonar3Dón - VIDEÓ





Link






 
 
0 komment , kategória:  Tudomány - technika  
100 éve született Karády
  2010-12-12 15:10:20, vasárnap
 
 




100 ÉVE SZÜLETETT KARÁDY KATALIN


Karády Katalin, született Kanczler Katalin, (Budapest, 1910. december 8. - New York, 1990. február 8.) magyar színésznő, énekesnő.

Sok a mítosz és a rejtély Karády körül, és az egyik ilyen "Bermuda-háromszög" a születési dátuma körül van jelen. A hivatalos lexikonok 1912-t vesznek alapul, meglepő a barátnő, Szepes Mária közlése is, aki szerint 1910. december 10-én, a Nyilas jegyében született Karády Katalin. (Szepes Mária: Emberek és jelmezek. Emlékek polifóniája. Bp. 1988. 254. oldal). A legmeghökkentőbb bizonyítékot azonban a Kelecsényi László könyvében publikált keresztlevél jelenti, amely szerint: Kanczler Katalin Mária 1910. december 8-án született, s december 13-án keresztelték meg a főváros VII. kerületében, a Rózsák terén álló plébánián.

Kőbányán, a Százados úti lakónegyedben, egy hétgyerekes proletárcsaládban, rendkívüli szegénységben nőtt fel. Édesapja szigorú, aki akaratát még ököllel sem rest "belenevelni" gyerekeibe. Ő azonban erős vonzalmat érez a színpad irányába, színészetet kezd tanulni.

Színészi tanulmányait 1936-ban kezdte. Ekkor veszi fel a Karády nevet. Filmezni kezd, és hamarosan a film hazai királynőjének tekintik jó néhány esztendőn keresztül.

Első mozifilmje, a Halálos Tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. Erotikusan búgó, bársonyos hangjával, erős, szuverén, a ,,végzet asszonya" karakterével szinte megigézte a férfiakat. Kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta őt a magyar közönség.

Karády Katalin magánéletét titkok és pletykák övezték, egyesek férfifalónak, mások leszbikusnak tartották. A szóbeszédeket csak erősítette, hogy a színésznőt gyengéd szálak fűzték Horthy Miklós kémfőnökéhez, Ujszászy István tábornokhoz, aki el is jegyezte, s megvásárolta neki a budai XII.kerületben, a Művész út 6. szám alatt álló villát. (Az épület a kilencvenes években Antall József, majd Horn Gyula miniszterelnök lakóhelye volt).

De a háború őt sem kíméli. Nemkívánatos személy lesz, dalait betiltják, majd őt magát is letartóztatják három hónapra. Kínozzák, vallatják, fogait kiverik, aztán egy nap szabadon engedik. De ez már nem az a Karády, mint volt korábban. A háború után aztán egyre kevesebbet szerepel. Majd ismét nemkívánatos személy válik belőle, mert hogy a Horthy-rendszer sztárja volt. A kommunizmusban nem jutott hely a Horthy-rendszer ünnepelt sztárjának. 1949-ben a hivatalos kultúrpolitika betiltotta a filmjeit, ő maga pedig nem léphetett fel többé budapesti színházban. Vidéki színpadokon léphet csak fel, fűtetlen kultúrházak meszelt falai közt. Részeg alakok sörös üveget hajítanak rá. Rettenetes nyomokat hagy benne a mellőzöttség. Egy nap 1951-ben végleg elhagyja hazáját, ahol őrá már nincs szükség. Dél-Amerikában telepszik le, s tizenöt esztendő múlva jut el az USA-ba. Kalapszalont nyit New Yorkban. De addigra már csak a legenda, a mítosz marad belőle, mert a pályától sok évtizede visszavonult. Többször készül haza, de valahogy ez mindig elmaradt. Visszavonultan él Amerikában. Neve egy teljes generáció előtt ismeretlen maradt az óhazában.

Csupán elhunytakor tér haza. 1990. február 8-án elhunyt New York-i otthonában.
1990. február 19-én - Budapesten, a Bazilikában ravatalozzák fel, s a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra (22/1-es parcella). Ezrek kísérik utolsó útjára itt Budapesten.

1992-93-ban a Magyar Televízió sorozatot sugárzott, ahol az összes filmjét levetítették. Balcsó András rendező 2001-ben bemutatott filmjében pedig, a "Hamvadó cigarettavég"-ben állít emléket a legendás színésznőnek.

A Karády-dalok

"Ez lett a vesztünk, mind a kettőnk veszte...", "Jó a rosszat elfeledni, jó...", "Száz vágy muzsikál itt az éjben", "Valahol Oroszországban...", "Mindig az a perc...", "Hamvadó cigarettavég...", "Jó éjt, drága kis hadnagyom, jó éjt..."
Karády búgó hangja összekapcsolódik a háború sújtotta Magyarország légiriadók, "SAS"-behívók, munkaszolgálatosok, jegyrendszer és társaik okozta szorongásainak és félelmeinek oldozásával.







Karády Katalin-Halálos Tavasz /Ez lett a vesztünk/

Link



Karády Katalin-Valahol Oroszországban

Link



Karády Katalin - Legszebb szó / Halálos Tavasz

Link



Karády Katalin Tudok egy dalt

Link



Makrancos hölgy - Karády Katalin énekel, táncol

Link



Karády Katalin-Mindig az a perc...

Link



Karady Katalin - Hamvadó cigarettavég

Link



Karády Katalin -- Ugye gondolsz néha rám

Link



Karády Katalin - EGY ASSZONY NEM SOKAT KÍVÁN

Link



KARÁDY KATALIN - HONVÁGY

Link



Karády Katalin: Egy szédült pillanat /részlet a Halálos csók -1942 - filmből/

Link



Jávor Pál és Karády Katalin

Link
















 
 
1 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 449 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 212
  • e Hét: 14537
  • e Hónap: 37025
  • e Év: 214900
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.