Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Izraeli hála: nem engedték be
  2010-12-14 21:46:42, kedd
 
 
Izraeli hála: nem engedték be az országba a rajtuk segítő tűzoltókat
barikad.hu
2010, december 14 - 18:20


Izraeli biztonsági erők nem engedték be az országba azokat a palesztin tűzoltókat, akiket éppen korábbi segítségük köszönetéül hívtak meg - jelentette be kedden egy izraeli arab képviselő.
Cikk Front kép - 280x185:

IzraelIzraeli biztonsági erők nem engedték be az országba azokat a palesztin tűzoltókat, akiket éppen korábbi segítségük köszönetéül hívtak meg - jelentette be kedden egy izraeli arab képviselő.

Az izraeli szervezők lemondták az ünnepséget, mert a múlt heti Carmel-hegyi tűz oltásában segédkező palesztinok közül többeknek megtiltották, hogy átkeljenek a határon.

Ahmad Tibi, egy izraeli arab parlamenti képviselő elmondta, hogy az ünnepséget azért rendezték volna, hogy méltassák a palesztinok bátorságát, "akik a megszállás ellenére harcba szálltak a lángokkal".


http://barikad.hu/izraeli_h%C3%A1la_nem_engedt%C3%A9k_be_az_orsz%C3%A1gba_rajtuk_ seg%C3%ADt%C5%91_t%C5%B1zolt%C3%B3kat-20101214
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha a szegénység közelebb visz
  2010-12-14 19:04:04, kedd
 
  Ha a szegénység közelebb visz Istenhez




Ha a szegénység visz közelebb Istenhez, akkor inkább legyek szegény. Ez nagyon sok ember, vallás, közösség gondolkodásának alapja. Miért is nem értjük ezt? Hogy lehet az, hogy miközben mindenki arról beszél, hogy a Karácsonyt békében, nyugalomban, szeretetben kell eltölteni, közben egyebet sem tesznek, mint vásárló körutakat rendeznek, az ünnep helyett isznak, esznek (bocsánat, sokan zabálnak) élvezik az életet.

Mióta az MNA tagja lettem, sok mindent másképpen látok

Ez így igaz. Én is úgy éltem, hogy a szeretetet, a boldogságot tartottam fontosnak, mégis vásárolgattam, amennyit csak lehetett, mert abban a tévhitben éltem, hogy a kettő összefügg. Az agyondíszített ház milyen szép, a horror összegekért feldíszített nappali szobák milyen hangulatosak, a sok ajándék mennyi örömet szerez. Csalfa álmok, melyekért soha nem fogsz kapni semmit. Mióta ide kerültem, megláttam valami mást. Valamit, ami máshonnan hiányzik, inkább azt mondhatnám kiveszett. Egymás szeretete, és tisztelete. Hihetetlenül más életvitel, mert amire eddig azt hittem jó úton járok, kiderült vakvágány, ami sehova sem vezet. Honnan tudom ezt? Mert éreztem, hogy valami elveszik, szépen és lassan. Újabb nyaralások, melyek egyre kevesebb örömöt adnak, újabb karácsonyok, melyek mind kevesebbet adnak vissza emlékezetem szép karácsonyaiból. Hogy lehet ez? Nem találtam választ sehol. Mikor ide kerültem megváltozott körülöttem minden. No nem egyszerre, csak szépen lassan. Megtanultam áldozatokat hozni másokért. Áldozatokat hozni másért, egy nemes célért, a hazámért. Mit találtam meg, ami minden más szervezetben hiányzik, amelyben megfordultam? A lelkiség! Ennek a szervezetnek lelke van!

Azonnal világos volt számomra, miért történik a most fellángolt rágalomhadjárat az MNA ellen. Mert a lelketlenek mindenhol egyformák. Mindegy milyen mázzal, látszattal, zászlóval borítják nyakon magukat, egy tőről valóak. Lehet jobb, vagy bal oldalon, a lelketlen mindig támadja azt, ahol lelkiség van. Mert veszélyes számára. Mert ha teret kap, akkor rávilágít a lelketlenség sötét bugyrára. Számomra világos, mindenki aki a lelkiség ellen támad a sátánt szolgálja. Akár így, akár úgy, szembe, vagy áttételesen, de így van.

Sosem tudhatod mikor találkozol szembe Jézussal

"Enni kértem és ennem adtatok, inni kértem és innom adtatok". Sosem tudhatod, hogy amit teszel, mikor, hol, és hogyan fogják elbírálni. Ha szembejön veled valaki, sosem tudhatod mikor futsz össze magával Jézussal. Áttételesen így van. Valójában minden egyes alkalommal vele találkozol. Mert lehet, hogy a tudatod azonnal elfelejti mit tettél vagy mondtál a másiknak, de a lélek jegyez mindent, mert abból tanul, mert ha felelnie kell, akkor ezeket a tetteket fogja elővenni. Azóta, mióta megértettem hogyan lehet küzdeni szeretetből és nem gyűlöletből, mióta tudom, hogy számíthatok másokra, bajtársaimra, máshogy látom az életet. NEM VAGYOK EGYEDÜL! Nem vagyok bezárva a kis világomba, sem a családom világába. Kitárult előttem egy új világ! Más lettem! Máshogy viszonyulok másokhoz is. Azóta ha valaki segítséget kér, nem azért segítek, mert emberi kötelességem, hanem mert szeretettel fordulok felé, és megértem a baját. Szinte sokszor úgy érzem, mintha a problémája velem történne meg. Hamarabb nyúlok a pénztárcámhoz, ha egy koldust látok, mert úgy érzem adnom kell, mert kérte. Ha tudok adok. Persze nekem sincs mindig. De ha van valami apró a zsebemben, akkor odaadom. Mióta idekerültem, úgy érzem az ember életében lépcsők vannak. Mindig feljebb kell lépni, és ha feljebb lépsz, akkor visszanézve látod a lépcsőket. Velem is ez történt. Feljebb léptem egyet, és érezhetően megváltoztam, máshogy érzem magam a bőrömben. Most már értem, mit ad az embereknek a közösség, ha tartozik valahová. Szeretetet!

Add meg az Istennek ami az Istené, a császárnak ami a császáré

A szeretet segít a harcban. Megláttam, hogy nem a gyűlölet a motiváció. Nem gyűlölni kell az ellenséget, hanem szeretni a bajtársaimat, a nemzetemet, a hazámat. Megadom az Istennek ami az Istené. Tisztelem, elismerem, szeretettel fordulok felé, mint a szülőm felé. Gyerekeimet is erre szeretném tanítani. És megadom a császárnak, ami a császáré, de csak érdeme szerint. A földi létben nem jár semmi csak úgy. Ha a császár úgy teszi a dolgát, hogy szereti a népét, és jót tesz neki, akkor ugyanezt kapja vissza. Ha nem, akkor csak megvetés és utálat jár neki. Ezek alapján az egész politikai világot megvetem, lenézem, és lehetőségeimhez mérten ott teszek be neki, ahol csak lehet. Úgy, mint ő énnekem. Mindezt úgy, hogy a lelkiismeretem tiszta, nem gyűlöltem senkit sem.

Kifordult világ

Viszont érdekes folyamatra lettem figyelmes. Az emberekben kicsit ugyan, de változott a Karácsony hangulata. Több embernél látom a befelé fordulást, többen mondják, hogy a belső dolgokkal többet akarnak foglalkozni. Senki ne higgye, hogy valami rendkívüli felismerés történt, Egyszerűen fogy a pénz, szegényebbek lettek. Nincs pénz költekezni, és egyre nehezebb hitelt kapni. Az üzletekben sokkal kevesebb az áru, főleg a luxustermékekből. Szegényebbé kell válni ahhoz, hogy boldogabbak lehessünk, hogy ne csak ünnepeljük, hanem megéljük a Karácsonyt?

Van egy érdekes összefüggés. Amíg sokat dolgozik az ember, és viszonylag szerény igények és körülmények között él, akkor sokkal bensőségesebb életet él. Amint megnőnek az igényei, elkezd hajtani, megváltozik minden. Nincs idő bensőségesnek lenni, mert hajtani kell. Amikor megvan a "színvonal" (ha bele nem pusztult addig) egyre több hülyeséget kezd hajkurászni. Extra nyaralás a karácsonyi szünetben, színházi estek, drága vacsorák, házimozi, és a bensőség ugyanúgy elmarad. A nagy luxusban nem is érdekli már az embert, élvezi az életet, megy az a Jóisten nélkül is. Ebben veszett el a karácsonyunk lényege is. Ezek szerint a tisztes szegénység nem is átok, hanem ajándék. Sok olyan csoport van a földön, amely erre a tisztes szerénységre, szegénységre tette fel az életét. Ezt éreztem meg itt is. Az MNA-s bajtársaim pont ebben a tisztes szegénységben élnek. Nem hajkurásznak felesleges dolgokat, nem építenek emeletes luxusházakat. Nem általános a plazmatévé, a külföldi nyaralás, a luxusautó. Viszont általános a hatalmas anyagi tehervállalás a közösségért, annak céljaiért, a hatalmas munkabírás a kitűzött célokért, melyek a végeredménye hitük szerint a haza megmentése.

Köszönet

Ez az életfelfogás valóban közelebb vitt Istenhez. Gyerekkoromban templomba jártam. Majd elmaradoztam, hajtottam, 'ciki' volt még egy imát is elmondani. Most imádkozom, ha bajom van azért, ha örömöm van azért. Hálát adok az Istennek a családomért, a bajtársaimért. Hálát adok, hogy terelte lépteim, hogy méltónak talált arra, hogy ilyen erős hittel rendelkező csapatba segített. A hitük nekem is hitet adott, és már én is másokra próbálom átsugározni ezt a hitet.

Nem félem, szeretem az Istent

Ezt ebben a közösségben hallottam, és sokat gondolkoztam rajta. Annak idején mást hallottam a papoktól. Persze jó emberek voltak ők is, de én itt megtanultam, lehet sokkal nagyobb mestertől is tanulni, magától Krisztustól. Ő sosem monda, hogy féljetek tőlem, hanem azt, szeressetek úgy, ahogy én szerettelek benneteket. Ha szeretjük az Istent, és ő is szeret minket, miért kellene félnem tőle? Mert nagyobb a hatalma? Miért kellene a hatalmát gyakorolnia felettem, amikor igyekszem tisztes gyermeke lenni? Ha pedig néha hibázom, akkor remélem éppúgy jó szülőként viseltet, és megbocsát, ahogy azt Jézus ígérte, mint ahogy én is megbocsájtok a gyerekeimnek ha rosszalkodnak. Most már én sem félek az Istentől, hanem remélem, ha egyszer mennem kell ebből a világból, akkor visszatalálhatok hozzá, keblére ölel, és azt mondja: hazajöttél. Én ezt a szeretetet élem meg a Karácsonyban. Ennek a megélésnek a kezdete, amely körforgásban évente visszatér, és felhívja a figyelmünket, az Úr szeret minket.

Amit egy katolikus pap mond a Karácsonyról

Megkértem az MNA egyik katolikus pap mentorát, mondja el pár mondatban, mi a Karácsony lényege, vagy lényegi kérdései. Ő a következő pár soros levelet küldte nekem:

A Karácsony Jézus Krisztusnak, a világ Megváltójának a születése napja. A Mennyei Atya végtelen szeretete nyilvánul meg az Ő földre jövetelében, aki a legdrágábbat adja oda az emberiség üdvösségéért. Istennek kellett lennie, hogy végtelen értékű legyen az áldozat, embernek kellett lennie, hogy bennünket képviseljen. Minden kor minden emberének bűnétől képes megszabadítani. Az eredeti bűntől, és a személyes bűnöktől. Bennünk lakozik a megszentelő kegyelem révén, hogy a halál ellenére örök életünk lehessen. Kiüresítve önmagát emberré lett, hogy bennünket üdvözítsen. Végtelen Szeretet aki közénk jött, hogy gondoskodjék rólunk.

Jézus Krisztus mellett vagy ellen mindenkinek döntenie kell. Döntésünk a sorsunkká válik. Ha mellette döntünk, értékes, ha ellene, értéktelenné válik. Az istennélküliség nem erény, valósággal félni kell tőle, mert kiszámíthatatlan. Parancsait aki nem akarja egészen megélni, azzal nem lehet megélni se családban, se társadalomban. Földi életünk, és örök boldogságunk alapja ez.

K. István - MNA-tag

jovonk.info





Wass Albert: Isten képmása



Kanyargó kis ösvényen jött lefele a hegyről kopott és szakadozott condragúnyában. Födetlen fején olykor végigborzolt a tavaszi szél, melyben nyers avarszag és pattanó rügyek illata keveredett össze. Hóvirágok fehér csöngettyűi világítottak a mogyoróbokrok alatt, egy-egy rigó trillázva rebbent, s jókedvű cinkék énekeltek a feltámadásról.

A kopott ember jött lefele a hegyről, nyugodt, lassú léptekkel, néha elmosolyodott, amikor madár lebbent előtte az ágról, vagy hóvirág csillant fel az ösvény széliben. Magasan állt a nap s öntözte langyos sugaraival a földet, a gyep boldogan zöldült tőle, s lentebb a szántóföldek párát izzadtak az örömtől. Egy apróka patak szökdösött csilingelve és jókedvűen, fölötte arany-barkába bomlott füzek kellették magukat, s zöld rügybe bomlott nyírfák hajladoztak a gerinceken.

Ahol az ösvény kígyója leérkezett a hegyről, s beleveszett a csatakos országútba, ott már a külváros sárga házai kezdődtek. A hegyről jövő ember megállt az első házak közelében, és meglátott egy síró gyermeket.
- Miért sírsz? - kérdezte.
- Éhes vagyok - felelte a gyermek.
- Kérj enni, ha éhes vagy. Talán nincsenek szüleid?
- De... csak kenyerünk nincsen több otthon...

Az ember megcsóválta a fejét, aztán mosolyogva megfogta a gyermek kezét, s vezetni kezdte a város felé. Nehány utcával távolabb megint talált egy síró gyermeket, és magával vitte azt is, és magával vitte a többit is, valamennyit, ahányat útközben talált.

Így ment a külvároson végig. Nagy füstös gyárkémények tövéből, omladozó falak, alacsony munkásházak közeléből egyre csatlakoztak hozzá a gyermekek, s ezzel a szepegő, szomorú rongyos hadsereggel érkezett meg a belvárosba.
A belváros széles utcáin ünnepelt a tavasz. Vidám emberek járkáltak a langyos verőfényben, kezükben hóvirág, fiatalok voltak és mosolygósak, megcsodálták a rongyos ember furcsa csapatát.

Egy fényes üvegablakos étterem előtt megállt velük. Végignézett rajtuk, mosolygott és benyitott az ajtón.
- Gyertek - mondta.

A gyermekek féltek. Bent fényes idegen világ volt, úri népek ültek unott arccal az asztalok mellett, s döbbenve néztek a rongyos gyerekekre. Egy pincér haragos arccal sietett oda.
- Gyerünk - mondta - itt nem lehet kéregetni. Kifele, kifele.
Komoly, szelíd arccal a pincérre nézett, aztán a gyerekekre mutatott.
- Éhesek. Adjatok nekik enni.
A pincér megütközve nézett végig a rongyos csavargón.
- Ez nem árvaház, hallja!

Odajött a tulajdonos is.
- Mi az, mi az, itt nincsen koldulás! Mit akar itt?
- Ezek a gyerekek éhesek - felelte nyugodtan a hegyi ember - elhoztam őket, hogy adjanak nekik enni!
A kis kövér vendéglős megdöbbenve bámult a rongyos emberre.
- Aztán ki fizeti azt a sok ebédet! Maga?
- Megfizeti az Úr.
- Miféle úr?
- Az Isten.

Egy pillanatra meghökkent, aztán elvörösödött.
- Na, menjenek innen. Ez nem bolondok háza. Mit gondol, kérem? Talán az Isten fizeti a zöldséget? Az Isten fizeti a mészárost? Az Isten fizeti a személyzetet? Az Isten fizeti az adót?

Az üvegajtó becsapódott mögötte, s kint volt újra az utcán. Kicsit zavartan nézett körül, kezét a homlokához emelte, s nehányszor végigsimított rajta. Tehát fizetni kell, keringtek benne zagyván a gondolatok, fizetni, pénz, pénz... mi az, hogy pénz? Butaság. Nehány papírdarab. Akinek nincs olyan, az nem kap enni. Butaság. Buták az emberek. Bolondok.

Továbbmentek. Egy bankpalota előtt újra megállt, s befordult a kapun.
- Mit tetszik? - kérdezte egy tisztviselő bizalmatlanul.
- Pénzre van szükségem - felelte.

A tisztviselő meglepetten mustrálta végig a rongyos embert.
- Kölcsönre?
Az idegen kimutatott az ablakon.
- Azok a gyerekek éhesek - mondta - azoknak kell.

A tisztviselő összenézett a társával. Vállukat vonogatták, aztán az egyik homlokához emelte a kezét, és mutatta, hogy bolond. Vigyorogni kezdtek.
- Aztán milyen fedezetet ajánl? - kérdezte mosolyogva egy távolabb ülő fiatalember.
- Tessék? - csodálkozott az idegen, mert nem ismerte ezt a szót.
- Vagyis miből fogja visszafizetni? - magyarázta egy másik.
- Majd visszafizeti az Isten!

A tisztviselőkből kitört a kacagás.
- Divatjamúlt dolog öregem! Valami biztosabb kezest ajánljon!
- Hát Isten neve nem elég?!
- Sajnálom, kérem - röhögte a fiatalember - hehehe, az Isten neve nem szerepel a telefonkönyvben!...
- Szegény bolond - mondotta valaki - várjon, jóember.

Valami aprópénzt nyújtottak feléje, de azt már nem látta meg. Akkor már csüggedten az ajtó felé indult. A gyerekek ott várták az utcán, elszorult a szíve, amikor rájuk nézett.
- Nem tudok segíteni rajtatok - mondta szomorúan - olyan lett a világ, hogy nem tudok segíteni rajtatok.

- Miféle csoportosulás ez?
A gyermekek riadtan bújtak össze. De az idegen bátran nézett a rendőrre.
- Éhes gyerekek.
- Úgy. Aztán mit akartok itt? Kéregetni?
- Enni akarnak.

A rendőrt bosszantotta a bátor nézés és a nyugodt hang.
- Maga meg micsoda? Kicsoda? Tüntetést rendez?
- Én az Isten képmása vagyok.

A rendőr egy percre eltátotta a száját.
- Mi? Hogy hívják magát?
- Isten képmása.
- Hallod-e, velem ne bolondozz! - vörösödött neki a rendőr. - Hova való vagy?
- Istentől való.

Csoportosulás támadt körülöttük, nehányan nevettek, s a rendőr tekintélyét kezdte félteni. Egyszerre szigorú lett.
- Elég a bolondságból. Hadd lám a papírjait.
- Nincsenek papírjaim.
- Hűha - rökönyödött a rendőr - furcsa bogár vagy. De hát neved csak van?! Illetőséged csak van?!
- Engem az Isten képére teremtett. Ez meg vagyon írva. Isten képmása vagyok tehát. Más nevem nincsen.
- Bolond - röhögte valaki a tömegben -, tisztára bolond, aszongya, ő az Isten!

- Elég a tréfából - szedte össze önérzetét a rendőr - ide a papírokat, vagy bekísérlek!
- Nem tréfálok - mondta csöndes hangon a hegyről való ember - nem tréfálok. Ezek a gyerekek is nagyon komolyan éhesek. A vendéglős komolyan tagadta meg tőlük az ételt, a bankár komolyan tagadta meg tőlük a pénzt. Bizony mondom nektek, nem tréfálok. Bizony mondom nektek, elrontották ezt a világot nagyon, nem vagytok az én atyám örömére. - Azzal megfordult, kézen fogta a gyerekeket, s elindult velük vissza a külváros felé. A tömeg kacagott, a rendőr is elnevette magát, és azt mondta: bolond, eredj a fenébe.

Ballagtak, csöndes szomorú csapatban. Hallgatott az idegen, s mély árkok vésődtek a homlokára, szeme ködös révedezéssel a messzi távolokba nézett. Egy-egy gyerek halkan szipogott.

Alig értek vissza a gyárak közé, nagy csapat ember jött szembe velük, férfiak, asszonyok, s már messziről kiabálták:
- Itt a gazember! Hova vitted a gyermekemet?! Csavargásra tanítja a más ember gyermekét! Agyon kell verni az ilyen csirkefogót!

Döbbenve állt a szitkok között. A gyermekeket elráncigálták mellőle - öklök hadonásztak a szemei előtt.
- Csak nem sikerült, ennyi az egész... - mondotta halkan és szomorúan - megint nem sikerült...

Valaki felkapott egy követ a földről és megdobta vele. A kő homlokon találta. Megtántorodott, aztán lehajolt a kőért, felvette. Az emberek szitkozódva oszlottak széjjel, mindenki vitte haza a maga gyerekét, s ő egyedül maradt. Nézte a sárga házfalakat, a füstös, szigorú kéményeket, aztán lehajtotta a fejét, és lassan megindult vissza a hegynek.

Esteledett immár. Egy-egy lámpa gyúlt ki itt is, ott is s az égen is egymásután. Köd súlyosodott a házak közé, a falak nyirkosak lettek tőle s az utca csatakos.

Valahol messze kint, ahol a házak már elmaradoztak, s a ködös mezők nagy hallgatása ringatta az estét, megállt és visszanézett. Nyirkos, nehéz tavaszi szag volt, a hegyről nyers rügyszagú szél fújt, s messze lent sok apró lámpafénnyel csillogott a város. Fehér volt fölötte a köd, mint valami furcsa, szomorú glória.
Sajgott a homloka. Megtapogatta a sebet és érezte, hogy nedves lett a keze.
- Vér - suttogta szomorúan - vér.

Nem törölte le, hagyta, hogy végigszántson az arcán, s a földre csöpögjön. Kezében ott volt még a kő, megnézte, megsimogatta, szeméből ráhullott egy forró kicsi könnycsepp, aztán szép szelíden letette a földre.
Letért az útról és megindult a hegynek. Súlyos, szomorú lépésekkel ment, s amerre elhaladt, véres furcsa nyom támadt mögötte, végestelen-végig a tavaszi erdőn.



Forrás: szebbjovo.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Hollywooddal szövetkezve
  2010-12-14 18:10:09, kedd
 
  Orbán Hollywooddal szövetkezve végzi ki a magyar filmes-lobbit

Hírszerző bullet 2010. december 14. 06:38

Egy új kultúrpolitika körvonalai sejlenek fel a 2011-es költségvetés tervezetében. Bár az Orbán-kabinet 185 milliárdot szán jövőre a kultúrára - többet, mint elődje -, a kedvezményezettek köre jelentős mértékben átalakul. Kevesebb pénzre számíthat a hazai filmgyártás, az alternatív színjátszás, és az 1956-os Intézet támogatását is megnyirbálták. A könnyűzenei programot és a romák közösségi rádióját egy LMP-s módosító mentette meg.

,,Némileg önsorsrontó módon azt gondoltam, hogy jobb, ha a művésztársadalmon belülről jövő vezető hozza meg ezeket a sokszor valóban fájó döntéseket, mint ha egy könyvelői szellemű, technokrata gondolkodású bürokratára lenne bízva az egész. Ezzel tudatosan ráálltam egy olyan kényszerpályára, amely bárkit leamortizálna hónapok alatt, mert annyi jogosan elégedetlen művészcsoport és intézmény követeli a maga jussát" - mondta a Magyar Narancsnak adott augusztusi interjújában Szőcs Géza, hogy a szférát érintő megszorítások ellenére miért vállalkozott a kulturális államtitkári poszt betöltésére.

A második Orbán-kormány már idén jelentős mértékben csökkentette - zárolások formájában - a kultúrára szánt állami támogatások nagyságát, 2011-ben pedig főleg a független kulturális kezdeményezéseket sújtják az elvonások. Ám jövőre úgy zsugorodik a magyar filmgyártásra, az alternatív színjátszásra, az 1956-os kutatásokra szánt keret, hogy közben a kultúrára több pénzt akar fordítani az állam, mint idén.

Az állami támogatások átcsoportosítását jelentős lobbiharcok előzték meg, a finanszírozási rendszer átalakításával még a nagyobbik kormányban sem ért mindenki egyet. A Hírszerzőnek nyilatkozó fideszes parlamenti képviselők szerint jelzésértékű, hogy december 7-én az Országgyűlés kormánypárti többsége elvetette a saját képviselőtársuk, L. Simon László által jegyzett módosító javaslatot, amely 3,5 milliárdot visszaadatott volna az elvonásokkal sújtott Magyar Mozgókép Közalapítványnak (MMKA).
Adóssághegyeket termelő filmgyártás

Nem ez az első eset, hogy az új kormány pénzt von el a filmgyártásra szánt állami támogatásokat pályázati úton szétosztó közalapítványtól. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza július közepén levélben értesítette a közalapítványt, hogy az MMKA működésében korábban feltárt visszásságok miatt az idei költségvetési támogatásából a kormány 1,5 milliárdot zárol.

A nyári zárolásból decemberre elvonás lett, ugyanis a szervezet a mai napig nem jutott hozzá a 2004-es filmtörvényben, illetve a korábbi kormánnyal kötött 3 éves finanszírozási szerződésben rögzített idei pénzéhez. Sőt, a 2011-es büdzsében - a korábban beígért 6,4 milliárd helyett - csak 1,035 milliárdos támogatással szerepel az MMKA, ami az alapfeladatok ellátására sem elegendő: ebből az összegből új filmek támogatására és a tavaszi Filmszemle megrendezésére már nem fogja futni. Bár a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretéből a közalapítvány december elején kapott annyi pénzt, hogy a szemlét jövőre megrendezhesse, továbbra sem tudni, hogy kormány milyen formában képzeli el a magyar filmgyártás finanszírozását, a kieső források pótlását.

Andy Vajna - új leosztás a filmgyártásban

Az állami támogatás ilyen mértékű visszavágása a közalapítvány végét jelenheti. Ugyanis egy tavasszal nyilvánosságra hozott jelentés szerint az alapítványnak 7,9 milliárdos adóssága van, aminek kamatterhei elérik az évi egy milliárd forintot - ismerte el a Kőrösi Zoltán, az MMKA elnöke a Népszabadságnak adott szeptemberi interjújában. A milliárdos tartozás úgy keletkezett, hogy közalapítvány az állammal kötött finanszírozási szerződésre alapozva az utóbbi években több alkalommal is banki hitelek felvételével nyújtott támogatásokat. Csakhogy a korábbi kormányok sem teljesítették az ígéreteiket, ami adósságcsapdába kényszerítette a MMKA-t, ráadásul a vizsgálat szerint a közalapítvány előző vezetése felelőtlenül túlköltekezett.

A közalapítvány átvilágítását és a pénzosztás átláthatóbbá tételét egyébként a 2009. decemberében megválasztott új elnök, Kőrösi Zoltán kezdeményezte, aki egy múlt héten nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a vizsgálat kézhezvétele után büntetőjogi kategóriákkal írta le az előző vezetés botrányosnak minősített tevékenységét.
Orbán másképp képzeli

,,A miniszterelnök elkötelezett a magyar film ügyében, de nem az MMKA-val képzeli el a filmszakma támogatását" - magyarázta a módosító javaslatának leszavazása után a Népszavának a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke, L. Simon László, hogy miért nem támogatta a nagyobbik kormánypárt az MMKA támogatásának növelését.

A filmfinanszírozás átalakítása szinte az egyetlen olyan terület volt, amiről még a tavaszi választási kampányban hajlandóak voltak beszélni a Fidesz kultúrpolitikásai, igaz, pontos részleteket nem árultak el. Halász János, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere - jelenleg a NEFMI parlamenti államtitkára - Kőrösi megválasztása után azt nyilatkozta, hogy az 1991-ben létrehozott alapítvány alapítói már nem fedik le a teljes magyar filmes társadalmat, ezért kormányra kerülésük után át fogják alakítani a szervezetet. Szőcs Géza - akit még tavaly kért fel Orbán Viktor a Fidesz ,,kulturális filozófiájának" a kidolgozására - szintén jelezte, hogy elégedetlen az MMKA tevékenységével, és szeretné a filmgyártást közvetlen állami felügyelet alá vonni, mert az új kormány egyik húzóágazatává akarja tenni.

Szőcs Géza (a kép jobb oldalán)

A közalapítvány átalakításával egyébként az új elnök is egyetértett, aki - bár többször hangsúlyozta, hogy nem ,,fideszes komisszár" - jó kapcsolatokat ápolt az akkori ellenzékkel, így jelen volt a párt áprilisi eredményváró nagygyűlésén is. Hasonlóan az Amerikában befutott Andy Vajnával, aki szintén indult a MMKA elnöki posztjáért, de alulmaradt Kőrösivel szemben. Tavasszal aztán arról cikkezett a sajtó, hogy Vajna jóban van Orbánnal, aki támogatja a producer azon terveit, hogy az új kormányban csoportosítsák át a filmre szánt pénzeket az egyik gazdasági csúcsminisztériumba.
Az EU még beszólhat

Úgy tűnik, a vetélkedésből végül Vajna került ki győztesen: jövőre a filmgyártásra szánt támogatásokat nem Szőcs államtitkársága vagy Kőrösi alapítványa fogja osztani, hanem Fellegi Tamás tárcája. Az összeg nagyobbik része - 2 milliárd forint - ugyanis átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, egy kisebbik része - 800 millió pedig a NKA-hoz. (A nemzeti Kulturális Alap élére a nyáron Jankovics Marcell került, akinek kinevezését egyébként Szőcs nem támogatta.)

A finanszírozási rendszer átalakítása nem kívánt következményekkel járhat. Hiller István szocialista képviselő - volt kulturális miniszter - a költségvetés országgyűlési vitájában november elején arra figyelmeztetett, a korábbi kormány úgy alakította ki a filmgyártás támogatását, hogy 2013-ig megállapodást kötött az Európai Unióval, amely elfogadta, hogy a gyártásba beszálló cégek a költségeik 20 százalékát levonhatják az adójukból.

Jövőre sem marad el

Mivel ez a megállapodás a magyar filmtörvényre és a MMKA-ra támaszkodik, biztosra vehető, hogy a hasonló kedvezményeket igénybe vevő, a hollywoodi befektetőket átcsábítani akaró régiós vetélytársaink (elsősorban Csehország és Románia) meg fogják támadni támogatási rendszer átalakítása miatt Magyarországot Brüsszelben. Erre korábban már volt példa, a csehek pár éve már az EU elé vitték a 20 százalékos adókedvezményt biztosító magyar filmtörvényt, igaz, akkor nem jártak sikerrel.
Túlzottan függetlenek

Nemcsak a filmes közalapítványt sújtotta nyáron az állami pénzek zárolása: a kormány visszatartotta NKA és a független színházak költségvetési támogatásának egy jelentős részét is. Az előbbitől 2 milliárdot, az utóbbiaktól az 2010-re tervezett állami apanázs (1,1 milliárd) 34 százalékát vonta el az Orbán-kabinet. A nyári bejelentést követően lemondott a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, Harsányi László, majd nem sokkal később Jankovics Marcell került az alap élére, aki 1998 és 2002 között irányította az NKA-t.

A függetlenek érjék be kevesebbel

Míg az NKA a jövő évi költségvetés egyik nyertese lehet - Jankovics nemrég azt nyilatkozta, az ötös lottó játékadójának 90 százaléka év végére rendbe hozza az NKA költségvetését, ráadásul jövőre az alap kezelheti a könyvkiadást támogató Márai-program egy milliárd forintját -, a független színházakra továbbra is rájár a rúd.
Régi álom

L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának elnöke és Szőcs Géza államtitkár közösen érték el, hogy a 2006 óta folyamatosan halogatott Márai-program végre bekerüljön a jövő évi költségvetésbe. Az NKA-nál idén végrehajtott 2 milliárdos zárolás ugyanis lefékezte a program idei startját (Szőcs már ősszel el akarta indítani).

A Márai Sándor író nevét viselő program keretében jövőre a hazai és határon túli könyvtárak 800 millió forintot költhetnek könyvvásárlásra. Az NKA 2011-ben 60 milliót fordíthat műfordításokra és külföldi idegen nyelvű könyvkiadásra, 95 milliót író-olvasó találkozókra és 40 milliót szerzői ösztöndíjakra.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által kezdeményezett, skandináv mintára kidolgozott program csaknem öt évet csúszott, mivel az előző kormányok soha nem szántak elég pénzt a támogatására. L. Simon korábban saját kormányánál is interpellált a januári kezdés érdekében, kiharcolva, hogy ne 600 milliót, hanem egymilliárdot fordítson a kabinet a programra.

,,Semmi információnk nincs arról, hogy a zárolást feloldják-e vagy végleg elvonják" - nyilatkozta a Hírszerzőnek Hudi László, a Független Színházak Szövetségének elnöke. Az állami támogatásra pályázó 97 szervezet rendkívül rossz helyzetben van, hiszen az elnyert pénznek 66 százalékát kapták meg, ráadásul azt is fél éves késéssel.
Borsot tört a kormánya orra alá

Ugyanakkor a 2011-es költségvetést megalapozó salátatörvény-javaslat egyik passzusa szerint jövőre a független színházakat - többek között Bozsik Yvette vagy Frenák Pál társulata - kiveszik a támogatottak köréből. A jelenleg hatályos előadó-művészeti törvény szerint ugyanis az önkormányzati színházaknak szánt állami támogatás 10 százalékát az alternatív társulatok kaphatják meg pályázati úton. Az új tervezet szerint viszont az illetékes miniszter akaratától függ, hogy kiír-e pályázatot, ráadásul a 10 százalékos keretre vonatkozó garancia kikerült a törvényből.

Ehhez a törvénytervezethez adott be módosító javaslatot az LMP-s Karácsony Gergely, melyet december 7-én - a Magyar Színházi Társaság tiltakozása nyomán - a kulturális bizottságban végül a kormánypárti többség is támogatott. A testület elnöke, L. Simon is megszavazta a javaslatot, kijelentve ,,ennyi borsot még én is törhetek a kormányom orra alá".

A PANKKK megúszta

A 2008-ban elfogadott előadó-művészeti törvény ellen egyébként a leghangosabban a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) tiltakozott, melynek elnökéről, Vidnyánszky Attiláról hétfőn több lap is azt írta, hogy ő lehet az utódja Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színház élén. Szeptemberben Vidnyánszky éles vitába keveredett egy konferencián Hudival, aki azt állította, hogy az MTT elnöke törölni szeretné a színházi törvényből a függetlenek támogatására vonatkozó ,,legalább tíz százalék" kitételt. Vidnyánszky erre úgy válaszolt, hogy ő nem elvenni akarja a függetlenek pénzét, viszont a ,,legalább" kifejezéssel nem ért egyet, mert parttalanná teszi a finanszírozási rendszert.
A PANKKK életben marad, az 56-os Intézet pórul járt

Szintén az LMP-nek köszönheti a túlélését a 2005-ben Gyurcsány-kormány kulturális minisztere, Boróki András által indított Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK). A pop, rock, a jazz és a világzenei együtteseket, koncerteket támogató programtól már idén elvontak egy jelentős összeget - a tavaszi pályázókat már nem is tudták kifizetni - a jövő évi költségvetési törvény még ennél is mostohábban bánt volna a programmal.

Ugyanis a tervezetben már nem szerepelt külön költségvetési soron a PANKKK, pedig Szőcs Géza a nyáron a Szigeten még azt mondta, hogy továbbra is támogatott terület lesz a könnyűzene, még ha nem is jut rá annyi pénz, mint tavaly. A kormánypártok december elején végül támogatásuk biztosították azt az LMP-s módosítót, amely 104 milliót különített el a programra. Hasonló körülmények között menekült meg Magyarország egyetlen roma közösségi rádiója: a Rádió C jövőre 35 millió forintot kap az államtól - egyébként 5 millióval többet, mint tavaly.

Rainer M. János - valamiért nem kedvelik az intézetét

Reménytelennek tűnik viszont az 1989-ben alakult társadalomtudományi kutatóközpont, az 1956-os Intézet helyzete. Idén 30 milliót zárolt a kormány a 151 milliós támogatásból, jövőre pedig 59 millió forint van betervezve a központra, azaz csaknem harmadolta a kormány a támogatását. Pedig november elején, amikor Szőcs Géza ellátogatott az intézetbe, a kulturális államtitkár még elismerően nyilatkozott a kutatók munkájáról.

A központtal már az első Orbán-kormány is mostohán bánt: 1999-ben 60-ról 6 millióra csökkentették, a következő évben pedig lenullázták a költségvetési apanázst. ,,Az 1999 és a 2002 közötti időszakot a főváros és a Soros Alapítvány támogatásával éltük túl, illetve pályáztunk az állami alapokhoz" - mondta a Hírszerzőnek Rainer M. János, az intézet főigazgatója, leszögezve, jövőre is pályázni fognak, mert más lehetőségük nincs, ugyanis a betervezett összeg nem lesz elég a központ fenntartására


http://hirszerzo.hu/belfold/20101213_kultura_2011_koltsegvetes_elvonasok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Titokban újratemették a Ceauşe
  2010-12-14 17:58:04, kedd
 
  Titokban újratemették a Ceauşescu-házaspár földi maradványait

2010. december 09., 22:19

Ma titokban újratemették a Ceauşescu-házaspár földi maradványait a bukaresti Ghencea temetőben. A családtagok egy másik végső nyughelyet választottak a diktátor házaspárnak. A gránittal borított új sírtól őrző-védő cég alkalmazottai tartották távol a kíváncsiskodókat.

A házaspár földi maradványait vejük, Mircea Oprean és fiuk, Valentin Ceauşescu kérésére hantolták ki július 21-én. A DNS-vizsgálatok eredményeiből kiderült, valóban a Elena és Nicolae Ceauşescut temették '89-ben a sírba.

www.nyugatijelen.com

http://erdely.ma/mozaik.php?id=79474&cim=titokban_ujratemettek_a_ceau%BAescu_ hazaspar_foldi_maradvanyait
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az év vicce
  2010-12-14 17:34:28, kedd
 
  Az év vicce



Az asszony a szeretőjével tölti a napot, míg a férje dolgozik.
Nem tudja, hogy a 9 éves fia a szekrényben elrejtőzött.
A férje váratlanul hazaér, mire az asszony a szeretőjét betuszkolja a
szekrénybe a kisfiú mellé. A kissrác azt mondja:
- Sötét van itt.
- Igen, az van - válaszolja a férfi.
- Van egy baseball labdám.
- Az jó.
- Meg akarod venni?
- Nem, kösz.
- Apám odakint van
- O.K. Mennyibe kerül?
- 250 dollár.
A következő héten megint megtörténik, hogy a fiú és az anyukája
szeretője egy szekrénybe kerülnek.
- Sötét van - kezdi a fiú.
- Igen, sötét.
- Van egy baseball kesztyűm.
A szerető emlékezve a múltkorira, azt kérdezi a fiútól:
- Mennyibe kerül?
- 750 dollár.
- Rendben - mondja a férfi.
Néhány nappal később az apa azt mondja a fiúnak:
- Fogd a kesztyűd. Menjünk ki és ütögessünk egy kicsit.
- Nem tehetem. Eladtam. - válaszolja a fiú.
- Mennyiért adtad el??? - kérdi az apja.
- 1000 dollárért.
- Ez szörnyű, hogy ennyiért adtad el a barátaidnak!
Ez sokkal több mint amennyibe ezek ténylegesen kerülnek. Elviszlek a
templomba, hogy meggyónj! - mondja az apja felháborodva.
Elmennek a templomba, és az apa beülteti a fiút a gyóntatószékbe, és
rácsukja az ajtót.
- De sötét van itt. - mondja a fiú.
Mire a pap:
- Ne kezdd megint!!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Ez az igazi árbomba!
  2010-12-14 16:55:47, kedd
 
 
Ez az igazi árbomba!

Hihetetlen mértékben drágulnak a mezőgazdasági termékek.
2010/12/14 - 15:40

A gyümölcsök 75 százalékkal drágultak, a krumpli 57, a tej 22 százalékkal egy év alatt. Az agrártermékek termelőiár-szintje októberben 24,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt, míg január-októberben az árak 14,2 százalékkal haladták meg a tavaly ilyenkor mértet.

Az idén januárban és februárban kis mértékben 2, illetve 0,3 százalékkal nőttek az árak, majd a következő négy hónapban 4,1, 5,7, illetve 0,6-0,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Júliusban már 12,8 százalékkal nőttek az árak, majd szeptemberben és októberben egyformán 24,7 százalékra gyorsult az áremelkedés az egy évvel korábbiakhoz képest.

A növényi termékek drágulása az előző havi, éves összevetésű 40,4 százalékról kissé ugyan lassult, 37,1 százalékra, de még mindig a második legmagasabb ütem ebben évben. Az élő állatok és állati termékek drágulása azonban jelentősen, az előző havi 4,3 százalékról 7,6 százalékra gyorsult októberben. A monetáris tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén egyebek között az élelmiszerek jelentős drágulásával indokolta az inflációs kockázatok emelkedését, illetve a kamatemelést - írta az MTI. A KSH korábbi közlése szerint októberben az élelmiszerárak egy hónap alatt 1,5 százalékkal emelkedtek és 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Novemberben a havi drágulás üteme 1,1 százalékra csökkent, az éves ütem azonban 5,9 százalékra gyorsult.

Január-októberben a növényi termékek ára 24,2 százalékkal nőtt, míg az élő állatok és állati termékek ára lényegében nem változott a KSH adatai szerint. 2010 októberében a gabonafélék termelői ára 45,7 százalékkal volt magasabb, mint 2009 azonos hónapjában. A burgonya termelői ára 56,7 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök termelői ára októberben 74,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt, de a szőlő ára is közel 50 százalékkal nőtt.

A vágóállatok termelői ára 2010 tizedik hónapjában 4,0 százalékkal volt magasabb a 2009. azonos időszakinál. A vágósertés ára 2,0 százalékkal csökkent, a vágómarháé és a vágóbaromfié 27,0, illetve 5,7 százalékkal nőtt. A vágómarha január óta folyamatosan drágul, októberben több mint 10 százalékkal szeptemberhez képest, elsősorban a külföldi kereslet hatására. 2010 októberében az előző év azonos időszakához képest a tyúktojás ára 4,3 százalékkal csökkent, a tej ára viszont 21,7 százalékkal nőtt.

(Szabad Föld Online)

http://szentkoronaradio.com/belfold/2010_12_14_ez-az-igazi-arbomba?utm_source=fee dburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+atisztamagyarhang+%28Szent+K orona+R%C3%A1di%C3%B3+%2B+Magyar+Jelen%29
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
András bácsi mennyünk kurvázni
  2010-12-14 16:31:32, kedd
 
  András bácsi mennyünk kurvázni!
Jahahaj fijam vén vagyok émmá ahho, hógymennékmá...
Kiállunk a sarokra és aki arragyön mind lekurvázzuk!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Mit kellett megtennie havi 900
  2010-12-14 16:25:44, kedd
 
  2010-12-13. 21:48
Mit kellett megtennie havi 900 ezerért Szűcs Erikának?

http://kuruc.info/r/26/70996/

Átláthatatlanok Szűcs Erika egykori MSZP-s szociális miniszter visszafoglalkoztatásának körülményei - ezt állapította meg a parlamenti testület albizottsága.
A politikust utódja, Herczog László 2009-ben nevezte ki a közmunkaprogram miniszteri biztosává, és megbízási szerződést is kötött vele. Az albizottság jelentése szerint azonban e két feladatkör összemosódott. Nem különült el, hogy mely feladatot végezte miniszteri megbízottként ingyen, és melyeket havi 900 ezer forintért. A testület egyébként azt felételezi, hogy Szűcs Erika a miniszteri megbízotti feladatért is pénzt vett fel.
Az elmúlt 8 év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság további vizsgálatot javasol az ügyben a miniszternek. Czunyiné Bertalan Judit, albizottsági elnök elmondta: a vizsgálat során büntetőjogi felelősséget megalapozó gyanút nem találtak, de felvetődik a minisztérium részéről a feltűnő értékaránytalansággal megkötött szerződés esetében a szerződő központi államigazgatási szerv károkozása, a megbízott szerződő fél részéről pedig a jó erkölcsbe ütköző szerződéskötéses magatartás tanúsítása.


(hírTV)
Kapcsolódó: Szűcs Erika volt a legalkalmasabb a ,,semmire"?
- Szűcs Erika hétmilliót kapott a semmiért?
- Hatmillióért olvasott újságot Szűcs Erika
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Másfél liter bort, egy csík ko
  2010-12-14 16:22:09, kedd
 
  2010-12-14. 15:55
Másfél liter bort, egy csík kokaint és egy deci whiskyt vallott be Stohl a tárgyaláson



A vádirat ismertetésével megkezdődött Stohl András büntetőpere; a színész-műsorvezetőt azzal vádolják, hogy részegen balesetet okozott, amelyben többen megsérültek. Stohl elismerte, hogy ittasan vezetett, de mivel vállalta a gyógykezelést (azért nem vonják felelősségre, hogy drogozott is a karambol előtt).

A tárgyalás elején a bíró kérdésére Stohl András bűnösnek vallotta magát. Körülbelül másfél liter fehérbor, egy csík kokain és egy deci whisky, ezeket fogyasztotta el a baleset előtt - mondta a bíró kérdésére Stohl.


A tárgyalást a sajtó élénk érdeklődésétől kísérve tartják, erre jellemző, hogy a Pest Megyei Bíróság épületének termébe a szűkös hely miatt csak előre kiosztott, sorszámozott belépővel lehetett bejutni.

Stohlt súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádolják. Az ügyben nyomozó Dunakeszi Rendőrkapitányság szeptemberben azt közölte, hogy a kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatban felfüggesztették az eljárást, mert Stohl vállalta az elterelést. Az elterelésre akkor van lehetőség, ha valaki kisebb súlyú, droggal összefüggő bűncselekményt követ el, például kábítószert fogyaszt, viszont vállalja, hogy minimum hat hónapos, megelőző jellegű vagy drogfüggőséget gyógyító kezelésen vesz részt. A dunakeszi rendőrség képtelen volt kideríteni, hogy Stohl kitől vette a drogot.
"Ancsika" lebutázta az egyik áldozatot
A tárgyaláson tanúként hallgatták ki azokat, akikkel Stohl ütközött; a második kocsiban ülő lány sokkot kapott. Ennek a kocsinak az utasaihoz ment oda Stohl cigarettát kérni. A tanúk szerint a színésznek zavaros volt a tekintete, alkoholszaga nem volt. Miután kiszállt a kocsijából, mindkét kocsiban megnézte, jól vannak-e az ott lévők, majd sétálni kezdett a közeli körforgalom felé.
Közben megérkezett "Ancsika" (Stohl a bulvármédiában ezen fedőnév alatt szereplő élettársa, aki közvetlen hozzátartozóként nem tanúskodott), megállt kocsijával a balesettől 100 méterre, Stohl vallomása szerint odament hozzá, élettársa pedig ordítani kezdett vele, felelősségre vonta a történtekért, majd felpofozta. Arra a bírói kérdésre, hogy miért egyből az élettársát hívta, miért nem a mentőket vagy a rendőrséget, ezt válaszolta: "ő a családom, hozzá tartottam hazafelé".
Stohl saját elmondása szerint még mindig zavart volt, amikor - ma sem tudja megmagyarázni, miért - beült a saját autójába és hazament. A tanúk elmondása szerint a színész távozása után "Ancsika" ment oda a mentőhöz és a sérültekhez, hogy megnézze, a baleset áldozatai jól vannak-e. Az egyik, sírógörcsöt kapott sérültet "butának" nevezte.
A színész azt vallotta, hogy megpróbálta az autóból kihúzni a sérült idős férfit, de nem tudta kinyitni az ajtót. A bíró ezután azt kérdezte, mit gondolt, ki fogja kiszabadítani a férfit a járműből, mire Stohl a legtermészetesebben azt válaszolta, hogy a mentők ezt meg tudják oldani. A bíró ezután felvilágosította, hogy nem így történt, a tűzoltóknak kellett kimenekíteniük a férfit.

(InfoRádió - Origó - MTI nyomán, kép: Index)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy Gyurcsány-pribék feljelent
  2010-12-14 16:20:19, kedd
 
  2010-12-14. 14:15
Egy Gyurcsány-pribék feljelentése miatt függesztik fel Novák Előd mentelmi jogát



Az Országgyűlés mentelmi bizottsága azt javasolja, hogy a parlament függessze fel Novák Előd mentelmi jogát - mondta el a testület kereszténydemokrata elnöke kedden az MTI-nek. Az ellenzéki képviselő azt mondta, egy rendőrtiszt feljelentette, mert a 2006. őszi események kapcsán ávósnak nevezte, s ő maga is kéri a Háztól mentelmi jogának felfüggesztését.
Rubovszky György, a testület elnöke a bizottság ülése után elmondta: a testület 6 igen és 1 tartózkodás mellett javasolta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.
A kormánypárti politikus közlése szerint Novák Előd esetében közvádas ügyről van szó, büntetőeljárás folyik ellene.
A bizottsági elnök, arra hivatkozva, hogy nem kapott felhatalmazást, nem kívánt részleteket közölni az ügyről.
Novák Előd az MTI érdeklődésére kedden elmondta, hogy azért indult ellene eljárás, mert a 2006. őszi rendőri fellépések kapcsán ávósnak nevezett egy rendőrtisztet. A rendőrtiszt ezt követően becsületsértésért feljelentette őt.
Az eljárás magánvádasként indult, de mivel rendőrtiszt jelentette fel, így közvádassá vált, a mentelmi bizottság ezért is támogatta mentelmi jogának felfüggesztését - mondta.
Hozzátette: ezzel egyetért, maga is kéri a mentelmi jog felfüggesztését, hiszen a Jobbik a képviselők mentelmi jogának eltörlése mellett van.
Az új Országgyűlés eddig egy esetben függesztette fel képviselő mentelmi jogát, június 14-én, a szintén jobbikos Samu Tamás Gergő esetében. Az ellenzéki politikust a Budapesti Nyomozó Ügyészség azzal vádolta, hogy 2008. március 15-én több emberrel együtt "rátámadt a rendőrökre".

(MTI nyomán)

http://kuruc.info/r/2/71027/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 736 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 576
  • e Hét: 4340
  • e Hónap: 8085
  • e Év: 161581
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.