|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2010-12-20 22:13:48, hétfő
|
|
|
Kecskesajtos-kapros pogácsa
1 tasak szárított élesztő
30 deka kenyérliszt
20 deka teljes kiőrlésű búzaliszt
5 deka lenmag
2 ek krumplipehely
10 deka finomra áttört kecskesajt
1 csokor finomra aprított kapor
1 tk. sütőpor
1 pohár natúrjoghurt (150ml-es, és ez a továbbiakban mérőpohárként szolgál)
1 pohár olívaolaj
1 pohár langyos tej
1 egész tojás
1 tk cukor
1 púpozott tk. só
1 tojás sárgája, és 1-2 kanál tej a lekenéshez
Az elkészítéssel nem időztem sokat, a szárított élesztővel kezdve mindent a kenyérsütőbe pakoltam. Dagasztás-kelesztés után átgyúrtam, kiszaggattam (zsemléket formáztam) tojással megkentem és pirítatlan fehér szezámmaggal megszórtam, végül a sütőpapírral leterített tepsin kelesztettem még 30 percet. 190°C fokos sütőben megsütöttem. Ahogy a dédi a Váncza könyvben megjegyzést írt a kipróbált receptek mellé: nagyon jó! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-20 22:11:47, hétfő
|
|
|
Lusta asszony rétese
250 g finomliszt
50 g búzadara
1 tasak sütőpor
200 g porcukor
100 g puha vaj
500 g félzsíros tehéntúró
2 ek vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
300 ml tej
3 egész tojás
Egy hosszúkás zománcos tepsi alját alaposan kivajazom. A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral elkeverem. A keverék felét egyenletesen a tepsibe szórom. A túrót jól eldolgozom a citromhéjjal és a vaníliás cukorral, majd elosztom a liszt tetején. Egy nagy bögrényi fagyasztott meggyet rászórok, picit lenyomkodom, majd rászórom a liszt másik felét. A tojásokat villával felverem, egy kevés vaníliás cukrot teszek hozzá, majd hozzáöntöm a tejet. Ezt az egyveleget szépen rácsurgatom a liszt tetejére, villával itt-ott megszurkálom, meglazítom, hogy mindenhova szivárogjon a tejes tojásból. A maradék vajat megolvasztom, és rálocsolom a süteményre, majd 175°C fokra előmelegített sütőbe tolom hőlégkeverésnél.
Nem figyeltem a sütési időt, de kb. 30 percre saccolom. Néha benéztem a sütőbe, és amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Langyosan már szépen vágható. Nagyon finom, vékony ropogós felülete lesz! A tepsi bőséges vajazásának köszönhetően nem ragad le egyáltalán.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-20 21:39:52, hétfő
|
|
|
Minden szívből szóló karácsonyi énekben,
A kandalló ropogásában és melegében,
Az ünnepi ebéd közben,
A beszélgetésben és nevetésben,
Minden képeslapban amit egy barát, vagy a család küldött,
Minden, amit ebből meghallunk,
és ami elgondolkodtat bennünket,
az maga a szeretet.
Noreen Braman |
|
|
0 komment
, kategória: idézetek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2010. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
67 db bejegyzés |
e év: |
698 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1844
- e Hét: 3743
- e Hónap: 8147
- e Év: 39876
|
|
|