Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Dalai Láma a gyógyászatról
  2010-12-21 20:53:51, kedd
 
 


Üzenet Őszentsége a Dalai Lámától


A tibeti gyógyászat a tibeti buddhista civilizáció egyik legnagyobb öröksége. Ez egy olyan rendszer, ami alapjában véve járul hozzá a teljes körű egészségi állapot fenntartásához. Az indiai és kínai gyógyításhoz hasonlóan az egészséget a tibeti gyógyászat is az egyensúly kérdésének tekinti. A körülmények széles köre úgy, mint az étrend, életmód, az időszakos és mentális körülmények megzavarhatják ezt a természetes egyensúlyt; ez a különböző rendellenességek forrása lehet.

Mint minden élőlény, mind boldogságra és a szenvedés elkerülésére vágyunk. A vágyunk az egészségre, és a teljes testi-lelki jólétre, ennek kifejezése, mert mindannyian jól akarjuk magunkat érezni, senki nem szeretne beteg lenni. Következésképpen az egészség nem személyes kérdés, hanem egyetemes ügy, amiért mindannyian felelősséggel tartozunk. Ez az, amiért az ideális gyógyító az a személy, akiben megtalálható a gyógyászat megértése (ismereteket), a bölcsesség és a könyörületet (részvétet).

A tibeti gyógyászatot mélyen áthatja a buddhista elmélet és gyakorlat, amely kihangsúlyozza a test, a lélek és az életerő megoszthatatlan egymásrautaltságát. Mint a tibeti egészségügy integrált rendszere, a tibeti gyógyítás évszázadokon keresztül szolgálta a tibeti embereket, és meggyőződésem, hogy az egész emberiségnek nagy hasznára tud lenni. A nehézség, amivel szembesülünk e munka folyamán, a kommunikáció nehézsége, mivel, mint minden más tudományos rendszert, a tibeti gyógyászatot is saját törvényei,- csakúgy mint objektív vizsgálatokat-, összefüggésében kell megérteni. Ezért nagyon felbátorít, amikor azt látom, hogy a Men-Tsee-Khang, vezető intézményünk, amely a tibeti gyógyászat és asztrológia megőrzésére alakult, elindította saját weboldalát. Meg vagyok győződve arról, hogy ez mérhetetlen hasznára lesz a tibeti gyógyászatot tanulmányozók számára, amellett lehetőséget biztosít a széles közönség számára, hogy jobban értékelje ezt az értékes, de néha észrevehetetlen dimenzióját a tibeti örökségnek.

A Dalai Láma

Forrás: sorig
 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
A meditáció füstölője
  2010-12-21 20:46:02, kedd
 
 


Sorig Zimpoe Füstölő


A Sorig Zimpoe füstölőrudak vallásos felajánlások és meditációs gyakorlatok során használatosak. Az aromás gyógynövények, melyeket e füstölő tartalmaz, elősegítik az általános nyugalom, szellemi és fizikai jólét érzését.
A Sorig Zimpoe füstölőrudak három méretben kaphatók: 60 db (nagy), 40 db (közepes) és 20 db (kicsi)

Összetevők: Carthamus tinctorius (sáfrányos szeklice), Rhododendron sp. (rododendron), Juniperus sp. (boróka), Picrorhiza kurroa, Rosa sativus, Selinum wallichinum, Dracocephalum tangutocum, Artemisia sp. (üröm), Santalum album (fehér szantálfa)

Forrás: sorig
 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
Stressz elleni füstölő
  2010-12-21 20:41:16, kedd
 
 


Sorig Stressz ellenes Loongpoe Füstölő (24 darab)


E füstölő eredete Dr Yuthok Yonten Gompo XVII. századi tibeti gyógyászati tanulmányában, a "Gyud-shi"-ban (Gyüsi, A Négy Tantra) származik. A recept célja az volt, hogy enyhítse a stresszt és kiegyensúlyozza a test és lélek energiáit. A különleges tibeti aromás gyógynövények, melyeket ebben a füstölőben használnak, elősegítik a nyugalom és jólét érzetét. A Sorig füstölők tisztán természetes ,aromás növényi összetevőkből készülnek, az ősrégi tibeti vallásos gyakorlatot és hagyományokat követve.

Összetevők: Rosa Sp. (rózsa), Eugenica Caryophyllata (szegfűszeg), Symplocos paniculata Ronb, Carthamus Tinctorius (sáfrányos szeklice), Rubus Hoffmeiterianus

Forrás:sorig
 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
Tibeti gyógynövényes füstölők
  2010-12-21 20:35:08, kedd
 
 


A füstölők használatának hagyománya Tibetben már a buddhizmus előtti időktől létezik.
VII. században, amikor a buddhizmus virágkorát érte Tibetben - a vallási királyok uralkodása alatt- vált elterjedtté a füstölő rudak használata, melyek a nagy indiai buddhista tudós, Nagarjuna titkos tantrikus szövegein alapultak. A füstölőgyártásnak különböző receptjeit fejlesztették ki később nagy tibeti tudósok, mint például Zurkhar Lodoe Gyalpo és Deumar a XIV. és XVII. században. Ezek a recepteket későbbi tibeti tudósok őrizték meg, mint Ven. Dr. Kyenrab Norbu, a 13. és 14. Dalai Lámák személyes orvosa.

Ezek a receptek, amelyeket gondosan őriztek, és generációkon keresztül adtak át, ma is használatosak vallásos felajánlásokon, meditációkban, általános mentális és fizikális jólét kialakítására, vagy csak egyszerűen a szobák tisztítására és felfrissítésére. A tibetiek hite szerint a receptek némelyikének gyógyító tulajdonságai vannak, melyek betegségek és ártó szellemek ellen védelmeznek. Használatuk a legjobb reggel, a nap kezdetén. A hit szerint a füstölő pálcikák és porok égetése mérhetetlenül jó hatású.

Men-Tsee-Khang által gyártott Sorig tibeti füstölők szigorúan az évszázadokon keresztül átörökített hagyományos receptek alapján készülnek. Ezek tiszta gyógynövény füstölők, melyeket aromás és gyógynövényekből készítenek, és semmilyen mesterséges illatanyagot, kémiai anyagot vagy bambusz pálcát nem tartalmaznak.

Forrás: sorig
 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
A tibeti orvoslásról
  2010-12-21 20:18:08, kedd
 
 


A tibeti orvoslásról ( szakanyag)

Az orvoslás Buddhája / kék Buddha



A tibeti gyógyítás tudomány, művészet és filozófia egyben, amely holisztikus (teljességre törekvő) megközelítést alkalmaz az egészség megóvásában. Tudomány, mert az alapelvei rendszerezett és logikus keretbe vannak foglalva, mely a test és annak természettel alkotott viszonyán alapul. Művészet, mert a gyógyító kreativításán, éleslátásán, finomságán és könyörületén alapulnak diagnosztikai technikái. Végül filozófia, mert felöleli a fő Buddhista alapelveket; az önzetlenséget, a karmát és az etikát.

A buddhista filozófia megállapítja, hogy a világegyetemben minden állandó mozgásban van - hogy minden jelenség ideiglenes, és az egyetlen állandó jellemző a változás maga. Ahogyan Buddha mondta: ,,Nem lényeges, hogy akár tökéletes lények születnek-e vagy nem, az tény marad és a létezés kemény szükségessége, hogy minden teremtmény múlandó." Ez az a változékonyság, amely a szenvedést okozza minden egyes lénynek az élet egyik vagy másik szakaszában. A szenvedés ekképpen nem véletlenszerű, de egy sajátos, akár ebben, akár egy korábbi életben bekövetkezett okból fakad. Csak a megfelelő tanulással, és a Dharma őszinte gyakorlásával szabadulhatunk ki a szenvedés ördögi köréből.

A tibeti gyógyítás elmélete megállapítja, hogy minden a világegyetemben 5 alapelemből épül fel:

1. sa (Föld)

2. chu (Víz)

3. me (Tűz)

4. rLung (Szél)

5. Nam-mkha (Tér / Űr)

Bár mind az öt alapelem felelős minden szöveti sejt képződéséért, minden elemnek megvan a maga sajátos hatása:

1. A sa az izomszövetek, csontok, az orr és a szaglás kialakulásában játszik nagyobb szerepet

2. A chu a felelős a vér, a testnedvek, a nyelv és az ízlelés kialakulásáért

3. A me a felelős a testhőmérsékletért, az arcszínért, a szemekért és a látásért

4. A rLung a légzés, a bőr és a tapintás

5. nam-mkha a testüregekért, a fülekért és a hallás képességéért.

A három alap energia:

1. Lung ( szél )áthatja a testet és a pszichikumot az egyén élet energiájának a része. A test azon alapenergiája, amely a Levegő elem természetét testesíti meg. Viharos, könnyű, hideg, szövevényes, nehéz és változékony a jellemzői.

Ez a felelős a fizikai és mentális tevékenységekért, a légzésért, a vizelésért, az arcért, a magzatért, a menstruációért, a nyálelválasztásért (köpés), a böfögésért, a beszédért, az érzékszervek tisztaságáért, az életet fenntartja azzal, hogy közvetítőként működik a test és a szellem között.

2. Tripa ( hő) alapvetően a tűz természetével bír. Olajosként, élesként, forróként, világosként, rossz szagúként, hashajtóként és folyékonyként jellemzik.

Felelős az éhségért, szomjúságért, az emésztésért és feldolgozásért, elősegíti a testhőt, a test színének fényt ad, biztosítja a bátorságot és az elszántságot.

3. Badkan (nyálka) természetében hideg, és olajosként, hűvösként, nehézként, tompaként, szilárdként és ragadósként jellemzik.

Bad-kan felelős a test keménységéért, az ízületekért a szellem stabilitásáért, segíti az alvást, ez biztosítja a türelmet.


Egy egészséges test

Sowa rigpa (a gyógyulás vagy a hagyományos tibeti orvoslás, asztronómia és asztrológia művészete és tudománya) magában foglalja, ezeknek az osztályoknak a megfelelő beállítását, pl. a 3 testnedv, 7 testi összetevő és 3 váladék egyensúlyi helyzetbe hozását. Ha ez teljesül, akkor a testet egészségesnek mondhatjuk, vagyis szabadnak a pszicho-fiziológiai rendellenességektől, míg ezen energiák terén az egyensúly felborulása rendellenes állapotot, vagy betegséget okoz.

Diagnózis a tibeti gyógyításban

A diagnosztikai technikák a szemrevételezést, tapintást, valamint a kikérdezést foglalják magukban.

Szemrevételezés:

Ez a páciens bőrszínének, a vér színének és szerkezetének, a körmöknek, a köpetnek, a székletnek és egyéb általános körülménynek a vizsgálatát foglalja magában. Különös figyelmet fordítanak a páciens nyelvének és vizeletének állapotára.

A nyelv rendelleneségei:

Lung problémák esetén a nyelv piros, száraz és érdes. Tripa rendellenessége esetén a nyelvet vastag, fakó sárga bevonat, nyálka borítja. Bad-Kan esetén a nyelvet fakó, matt, vastag váladékréteg borítja, CTA és nyirkos szerkezetben.

Vizeletproblémák:

A doktor javaslatot tesz a páciensnek, hogy hogyan és mikor gyűjtsön vizeletmintát. Lényeges, hogy a páciens tartózkodjon a túl sok tea, író vagy bor fogyasztásától, amely ellenkező esetben a vizeletminta elszíneződését okozza. Emellett megfelelő mennyiségű és minőségű alvást javasolnak, tartózkodást a szellemi és érzelmi stressztől és a rendellenes tevékenységektől. A legjobb, ha ezeket a körülményeket a vizsgálat előtti éjszaka biztosítják a páciensnek.

Lung problémák esetén a vizelet vízszínű, és keverésre nagy buborékok jelentkeznek.

Tripa problémánál a vizelet vöröses sárga és rossz szagú, párás.

Bad-Kan problémáknál a vizelet fehéres, kevés szaggal vagy párával.

A hajnali első vizelet felel meg a vizsgálatoknak, mivel ezt nem befolyásolja az emésztés és a színéből az orvos felismerheti a betegségeket. A szín, pára és az üledék vizsgálandó. A vizeletet átlátszó tárolóban kell tartani, így a színe nem változik meg, a keveréshez fehér pálcát vagy szalmaszálat kell használni a vizsgálat során.

Tapintás:

A pulzus kitapintása a legfontosabb tapintási módszer, amit a tibeti orvoslásban alkalmaznak. A gyógyító csak a megfelelő előfeltételek biztosítása után kezdi meg a pulzus vizsgálatát.

Ez az orvos mutató-, középső- és gyűrűsujjának a páciens ütőerére (a radiális artériára ) helyezését jelenti. Az ujjakat egy sorban, egymás mellé kell elhelyezni, de egymást ne érintsék. A mutatóujjnak nem szabad túl nagy nyomást kifejtenie a bőrre, inkább a középső- és gyűrűsujjak fejtsenek ki nagyobb nyomást.

A páciens bal kezét az orvos jobb kezével vizsgálja.

a. A mutatóujj hegye a jobb oldalon szívbetegséget, a bal oldalon bélrendszeri betegséget érzékel.

b. A középső ujj hegye a jobb oldalon a lépet érintő betegségeket, a bal oldalon gyomorbetegségeket érzékel.

c. A gyűrűsujj hegye a jobb oldalon vese, a bal oldalon a termékenyítő edényeket, petefészket érintő rendellenességeket érzékel.

A páciens jobb kezét az orvos bal kézzel vizsgálja:

d. A mutatóujj hegye a jobb oldalon tüdőbetegséget, a bal oldalon a beleket érintő betegségeket érzékel.

e. A középső ujj hegye a jobb oldalon a májbetegségeket, a bal oldalon az epe kiegyensúlyozatlanságát érintő betegséget érzékel.

f. A gyűrűsujj hegye a jobb oldalon vese, a bal oldalon a húgyhólyagot érintő rendellenességeket érzékel.

A jobb kéz pulzusát kell először vizsgálni nők esetében, férfiak esetében a bal kezet. Ennek az az oka, hogy a nő szívének csúcsa jobb-, a férfié bal oldalra dől ki.

Kikérdezés:

A diagnózis felállításának legfontosabb eleme a kikérdezés. Az orvosi kikérdezésnek három fő eleme van:

g. feltárni az okozati tényezőket

h. feltárni a betegség helyét

i. Megfigyelni a páciens fizikai és mentális állapotát, feltárni étel és italfogyasztási szokásait.



Hagyományos tibeti orvosi kezelések:

Táplálkozás és életmód

A rendellenességet elsősorban a nem megfelelő étrend és / vagy életmód okozza. Tényszerűen, az egészségügyi problémák nagy részét mind a fejlődő, mind a fejlett országokban közvetve vagy közvetetten a szegényes étrendre vagy életmódra lehet visszavezetni. Ezen példák okozzák az alkoholizmust, a magasvérnyomást és a szívbetegséget. A kezelés első formája a tibeti gyógyításban ekképpen nem orvosságokat, hanem a páciens étrendjének és/vagy életmódjának megváltoztatását jelenti. Csak abban az esetben, ha ez nem hoz javulást a betegség terén, fontolandó meg orvosságok használata.

Tibeti orvosságok

A tibeti orvosságoknak változatos formájuk van; főzetek, porok, tabletták és szirupok, és ezeket kis adagban írják fel - ami megint azt bizonyítja, hogy a tibeti gyógyításban a hangsúly a finom beavatkozáson van.

Moxibustion és más gyógymódokHideg zavarok idegi rendellenességek és jóindulatú daganatoknál, a ‘moxibustion', arany-tű terápia használható, a test energiacsatornáinak stimulálására. Az idegek és izmok számos megbetegedése, csakúgy mint a fájdalom és az álmatlanság, a Lung energiával hozható kapcsolatba, kezelhető enyhe masszázzsal, amihez különböző masszázsolajokat használnak. A gyógyfürdők, és természetes forrásfürdők különböző bőrbetegségek esetén használhatók: köszvény, ízületi gyulladás, a reumák hideg fajtái, a végtagok merevsége.



A tibeti orvoslás története

A tibeti gyógyító rendszer a világ egyik legősibb, legrégebbi ismert hagyományos orvosi tudománya. Ez a tibeti kultúra szerves része és évszázadok alatt fejlődött ki. Mi hiszünk abban, hogy a tibeti orvoslás hagyománya a civilizációval megegyező korú. Mivel az emberiség táplálkozása és túlélése a természettől függ, az egészség iránti ösztönös belső vágya és a felhalmozott tudás vezetett arra minket, hogy a természetben fedezzünk fel számos gyógymódot a közönséges betegségekre.

Például a chang (tibeti bor) készítése során visszamaradt árpaüledék felhasználása megduzzadt testrészekre, gyomorrontás esetén, forró víz ivása vagy olvasztott vaj használata vérzésre mind olyan terápia, amely gyakorlati tapasztalatokból fakad, és fokozatosan alakította a tibeti gyógyítás művészetének alapjait.

A tibeti gyógyítás öröksége a Négy Tantra könyvén (rgyud-bzhi) alapul, amely a mai napig az alapvető orvosi szöveg maradt. A Buddhizmus előtti időkben Tibetet a bennszülött Bon hagyomány vallási és kulturális befolyása érte. Bizonyítékok azt sugallják, hogy az orvoslási gyakorlat számtalan formája létezett már abban az időben is. Ezen gyakorlatok pontos befolyása a tibeti gyógyító hagyomány fejlődésére ennek ellenére még tisztázatlan.

Forrás: sorig
 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
Tippek gyors felfrissülésre
  2010-12-21 10:19:58, kedd
 
  Tippek gyors felfrissülésre :


Szemtorna :
Nézzen a monitor felé, majd irányítsa tekintetét egy távoli objektumra, például az ablak előtti fára vagy az iroda falán levő képre, és halkan számoljon 30-ig! Ha a szemei elmozdulnának, próbálja tekintetét gyengéden visszairányítani az adott objektumra! Végül pislogjon néhányszor!

Akupresszúra fejfájás esetén :
Hunyja be a szemét! Hüvelyk és a mutató ujjával szorítsa meg orrnyergét a tövénél és nyomja olyan erősen, ami még nem kellemetlen! Ezt követően mindkét oldalon két ujjal nyomja meg halántékát! Ha ez kellemetlenné válna, csökkentse a nyomás erősségét!

Légzőgyakorlat :
Üljön vagy álljon egyenes testtartással a nyitott ablakhoz! Lélegezzen be mélyen, és próbálja meg a levegőt egészen mélyen beszívni! Egy pillanatra tartsa benn a levegőt, majd lassan ismét lélegezzen ki! Pár percig ismételje a gyakorlatot!

Izomlazítás :
Feszítse meg egyszerre minél több izmát: a váll-, láb-, far, kar- és arcizmokat! Egy pillanatig tartsa meg ezt a feszített állapotot (azonban ne felejtsen el közben lélegezni), majd lazítsa el, vegyen egy mély lélegzetet és élvezze izmai ellazulását!

Szellemi felfrissülés
Pihentesse egy kicsit gondolatait: csukja be a szemeit és gondoljon egy tengerparti sétára! Mélyüljön el ebben a gondolatban! Érezze a homok melegét, hallgassa a tenger morajlását és érezze a sós levegő illatát!

Egy egészséges falat:
Egy banán elfogyasztása gyorsan új energiát ad, de más gyümölcsök, joghurt vagy egy pohár hideg tej is egészséges erőnlétet biztosíthat. Ügyeljen arra is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyon (naponta kb. 2 liter)!

Táplálkozási szükségletek stresszes időszakokban:
Ha mind a munkahelye, mind a magánélete tökéletes teljesítményt és állandó koncentrálást kíván, akkor növelnie kell étrendjében a vitaminban és ásványi anyagokban dús táplálékok arányát. A kevés alvás és a fizikai és szellemi stressz további energiát igényel.

Figyeljen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, még a rohanó időszakokban is! Az étkezések között csokoládé helyett fogyasszon inkább gyümölcsöt, és kerülje a gyorsételeket, valamint a zsíros élelmiszereket!

Forrás: Pharmaton
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Fáradtságteszt
  2010-12-21 10:15:37, kedd
 
  Tapasztal Ön kimerültségre utaló tüneteket? Jelölje meg őszintén azokat a mondatokat, melyek igazak Önre nézve:


,,Amikor reggel felébredek, kimerültnek érzem magam, még akkor is, ha jól aludtam."
,,Munkába menet a buszon vagy a vonaton elalszom."
,,Reggel mindig kávéra vagy teára van szükségem ahhoz, hogy felébredjek."
,,Minden este alkoholt iszom, hogy ki tudjak kapcsolódni."
,,Napközben ingerült és ideges vagyok."
,,Délután gyakran mélyponton vagyok és fáradtnak érzem magam."
,,Ritkán sportolok, mert túl fáradt vagyok."
,,Csokoládét vagy kekszet tartalékolok, hogy ki tudjak tartani."
,,Munkaidőben gyakran tartok cigarettaszünetet."
,,A megbeszéléseken nehezen tudok koncentrálni."
,,Munkahelyemen gyakran túllépem a határidőket."

Eredmények értékelése:
0 pont:


Ön tudja mit jelent egy napot energikusan eltölteni! Tudja azt is, hogyan kell kiegyensúlyozott életet élni és hogyan kell kezelni a stresszt és a feszültséget. Nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sport és a pihenés segítenek abban, hogy jól érezze magát.
Tipp :

Ön tudja, hogyan őrizze meg vitalitását! Csak így tovább! Néhány hónap elteltével azonban válaszolja meg ismét a kérdéseket, hogy biztos lehessen abban, életereje továbbra is magas szinten van és a kimerültség jelei sem mutatkoznak!

1-5 bejelölés esetén:
Ön valóban jó erőben van, alkalmanként azonban a kimerültség jelei mutatkoznak. Tanulja meg egész napon át fenntartani teljesítőképességét, mert ez segíthet a mindennapi stressz és feszültség kezelésében!

Tipp :

Próbálja meg a stresszes helyzeteket nyugodtan kezelni! Szánjon időt magára és élvezze a megszerzett szabadságot! A mozgás (pl. úszás vagy sétálás) jó lehetőség arra, hogy újra feltöltődjön energiával, de a jóga és más lazító technikák is segítenek a regenerálódásban. Kérje ki gyógyszerésze véleményét is azokról a természetes hatóanyagú gyógyszerekről, amelyek a testet és a lelket is erősítik, valamint javítják az általános közérzetet! Cselekedjen most, mielőtt a mindennapos kimerültség valódi problémává válna!

A délután 3 óra körüli időpont minden kétséget kizáróan az Ön esetében is a nap mélypontja. Ne feledje: ne kávét, fekete teát vagy csokoládét fogyasszon azért, hogy újra lendületbe jöjjön, hanem használja ki az olyan természetes energiahordozókat, mint a friss gyümölcs, a víz, vagy a gyógyteák.


6 nál több pont:

Életereje nincs a legjobb szinten, és ezt minden bizonnyal Ön is érzi. Majdnem minden nap a kimerültséggel küszködik és segítségre van szüksége, hogy testileg és lelkileg lendületbe jöjjön. Beszéljen gyógyszerészével, aki bizonyára szívesen ajánl néhány lehetőséget! Kérem, vegye figyelembe a következő tippeket is, amelyek javíthatják életminőségét!

Tipp :
Dőljön hátra és gondolja át életvitelét! Valóban megéri, hogy ilyen stresszes és kimerült legyen? Gondolja meg, ez mind az egészsége kárára megy!

Ha már elfogadta, hogy lépéseket kell tennie életereje visszaszerzése érdekében, jó úton halad egy egészségesebb élet felé.

Vigyázzon magára! Próbáljon meg időt fordítani önmagára - ez lehet akár egy lazító fürdő is lefekvés előtt!

Próbáljon meg többet mozogni - és ha erre nincs ideje, szálljon le egy megállóval korábban a buszról vagy a metróról, és a maradék utat tegye meg gyalog!

Feküdjön le korábban! Éjfél után minden ébren töltött órát csak két óra alvással lehet kiváltani.


Forrás: Pharmaton
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Hasznos linkek az egészégről
  2010-12-21 09:47:49, kedd
 
  A szakanyag linkek angol nyelvűek

Az egészségről általában:

Orvosi források az interneten
Link


Az egészség felfedezése
Link


Minden, ami egészség
Link


Étrend és táplálkozás:

Cyberdiet.com
Link


Egészséges táplálkozás információs központ
Link http://www.healthyeating.org


Ízletes döntések (Amerikai Szív Szövetség, Inc.)
Link


Mentálhigiénia:

MayoClinic.com - Mentálhigiénia Központ
Link

Queendom.com - Test és Lélek
Link


Orvosi szótárak:

A ginsengről
Link

Merriam-Webster Orvosi Szótár (Inteli-Health, Inc.)
Link

Forrás: Pharmaton
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A vitamin (retinol) hatásai
  2010-12-21 09:44:51, kedd
 
  A vitamin (retinol) :

Az A-vitamin nélkülözhetetlen az optimális növekedéshez és a test fejlődéséhez, különös tekintettel a csontokra és fogakra.

Ezen felül az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, és központi jelentőséggel bír a látás szempontjából.

Megtalálható a következő élelmiszerekben :
máj,
tej
tojássárgája.

Forrás: Pharmaton
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Béta-karotin
  2010-12-21 09:41:07, kedd
 
  Béta-karotin

Tulajdonságok: A béta-karotin erős antioxidáns, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át.

Megtalálható a következő élelmiszerekben :
kajszibarack,
brokkoli,
sárgarépa,
valamint az összes színes gyümölcs és zöldség.

Forrás: Pharmaton
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.