Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Az új bűnténytípus: banki beté
  2010-12-27 22:08:26, hétfő
 
  Az új bűnténytípus: banki betétek kivételére való buzdítás



Nemrégiben informáltunk az Eric Cantona focisztár által életrehívott "Bank Run" mozgalomról, amelynek lényege a mai rendszer rothadtságának egyik alappillére, közvetlenül a bankrendszer ellen intézett támadás oly módon, hogy ha a betétesek kiveszik a pénzüket, a bankoknak nem lesz tartalékuk, így önmagukba roskadnak. Hát igen, elég naiv feltételezés volt, hogy ezt a bankrendszer annyiban hagyja. A kezdeményezés lejáratása után alig pár száz elszánt fiatal volt hajlandó valójában is kivenni a pénzét a bankokból, vagyis a hatás gyakorlatilag nulla volt. Bevallom, engem Cantona akciója jócskán emlékeztet a WikiLeaks-humbugra vagy a "kínai hackerek által elkövetett cyber-bűntényekre" (nálunk a hírekbe sem kerültek be), amik miatt a Google - maga is CIA-projekt - "megkérte" az NSA-t (National Security Agency - az USA elektronikus megfigyelésre specializálódott, egyre növekvő állami támogatásból működő szervezetét), hogy segítsen az internetes biztonság megteremtésében. Azóta azonban történt egy új esemény, ami egy kicsit új megvilágításba helyezi a dolgokat.

Hollandiában ugyanis már előkészületben van egy új törvény, amit Ivo Opstelten biztonsági- és Jan Cornelis de Jager pénzügyminiszterek jegyeznek, ami alapján a bankból való pénzkivételre való buzdítás bűncselekmény lenne. Aki ilyet merészelne cselekedni, arra 4 éves börtönbüntetés vagy 19000 eurós pénzbírság szabható ki. Egy ilyen "bank run" (szabadfordításban "bank-lerohanás") órák alatt tönkre tud tenni egy bankot a jelenlegi kommunikációs technológiák mellett - szegény banknak pedig esélye sincs az effektív védekezésre. Mindegy, hogy a logika azt diktálja, hogy nem adok kölcsön többet, mint amennyim van, ez a bankokra nem érvényes. Példaként a hollandiai DSB bankot szokták idézni, amelynél a számlatulajdonosok 2009 októberében 12 nap alatt 600 millió eurót, a bank tartalékainak 1/4-ét vették ki, emiatt a bankot már október 12-én a De Nederlandsche Bank (a holland jegybank) vette felügyelete alá, majd október 19-én bírósági határozat jelentette be a bank csődjét. A jelenlegi törvénytervezet ötlet-szinten már a DSB bank csődjénél felmerült, de úgy látszik most jött el az ideje, hogy komolyabban foglalkozzanak vele. A Cantona-humbug hatása? Tegyük azért hozzá, hogy a DSB hírnevét a jegybanki elnökének, az egyébként sokat kritizált Nout Wellink-nek gyanús és helytelen lépései már 2008-ban aláásták, amivel a bank iránti bizalom nagyban megrendült - ezen valószínűleg nem sokat lendített, amikor maga a bank alapítója, Dirk Scheringa is kivette a pénzét a saját maga által alapított bankból...

A probléma lényege természetesen most is a fedezetlen pénz, az ún. "fiat money" (a latin "fiat" = "ám legyen" kifejezés alapján), amilyen manapság az amerikai dollár, az euro - a világ tartalék pénznemeinek többsége. Az ilyen pénzeknek valódi értékük nincs, kizárólag azért használatosak, mert az emberek elfogadják őket. Vagyis amikor a bank eltáncolja az ilyen, gyakorlatilag fiktív pénzt, akkor hirtelen a pórnépen kell leverni: jönnek az ár- és adóemelések, fizetéscsökkentések (természetesen a helyi kollaboráns kormányok hathatós segítségével), ami már ugye azért nem annyira fiktív, mert a polgár a pénzén például kenyeret, tejet meg ilyesmiket szeretne venni, ahelyett, hogy a bankárok fehérgalléros panamázását finanszírozza.

Mindemellett Hollandia az "amerikai" befektetők számára nagyon fontos, 2009-ben az "amerikai" befektetések 13.4% irányult Hollandiába, oda ahol a kitalált Anna Frank is oly sokat kitalált szenvedést állt ki a náciktól, ami máig az egyik legnagyobb gyémánt-piac és zsidó-enklávé Európában és a szinte hagyománnyá vált liberális zsidósítás, multikultizás, drogliberalizáció fellegvára. És érdekes módon mindemellett Hollandia a kilencedik legnagyobb külföldi befektető az USA-ban. Bár finoman szólva aránytalan a dolog, sebaj, hisz' a családban marad.

Foglaljuk össze: a javaslat lényege az, hogy az a pénz, amit a jónép betesz a számlájára, nem az övé valójában, ha valaki arra mer buzdítani, hogy tömegesen kivegyék a pénzüket (ami egyébként teljesen jogos volna, a bankok "szolgáltatás"-ként reklámozzák magukat, amire ha nincs szükségem, akkor elvileg bármikor megszüntetem a számlám és kész) akkor az illető bűnelkövető. Mi a bűne? Az, hogy figyelmeztetett a bankrendszer roskatagságára és veszélyezteti a bankokat. A sorrend világos: első a bank, utána jön a politikai erőszak-apparátus és csak utána a polgár. A holland kormány tehát a bankokat részesíti előnyben a saját polgárai előtt. Ismerős?

Kürti Balázs - Jövőnk.info

http://jovonk.info/2010/12/27/az-uj-buntenytipus-banki-betetek-kivetelere-valo-bu zditas

2010. december 27
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzeti politika? - Furfangos
  2010-12-27 22:02:14, hétfő
 
  Nemzeti politika? - Furfangos Jákób bábszinháza


"Rebeka mama vadasan elkészített kecskehúst bízott fiára Jákóbra, hogy azt bátyja Ézsau helyett vigye be vakapjához Izsákhoz, az atyai áldás elnyerése végett. Jákóbnak először aggodalmai voltak sima bőre miatt, mert Ézsau szőrös volt. A leleményes nyanya azonban egy kecske szőrös bőrével beborította Jákób kezét és nyakát. Így bár Izsák észrevette, hogy 'a hang Jákóbé, de a kéz Ézsaué', mégis elhitte, hogy idősebb fia áll előtte és megáldotta."

Szomorú látlelet következik.

A magyar fülke vakság (+süketség+hülyeség) miatt nemzetünk megint alaposan beleválasztott. Ami történt, arról a fenti épületes bibliai történet jut az ember eszébe. A forradalmár Orbán Viktor frazeológiájában talán a "nemzeti" a leggyakoribb kifejezés. Ez azt jelentené, hogy a fülkeforradalom óta ő kevergeti s. k. a politika boszorkányüstjét, beledobál ezt - azt, közben varázsigéket mormol, s mindezek folytán valamiféle csoda történik?

Egy frászt! Ami ma történik, annak jóformán semmi köze sincs se a Fidesz pártprogramjához se a Fidesz Kormány programjához, Orbán Viktorhoz is alig.

Aki nem kifejezetten hülye látja, hogy önkényuralmi rendszer épül nálunk. Az exkommunisták és a judeoliberálisok, álnokul, a múlt árnyait emlegetik, vagyis azt a régi önkényuralmat, amelynek irányítói és haszonélvezői ugyancsak ők (vagy felmenőik) voltak.

Nem! Magyarországon a legmodernebb tőkés diktatúra európai kísérleti modellje készül - amerikai patent alapján. Ennek a műveletnek Orbán Viktor nem irányítója, csupán komédiása.

A politikacsinálás manapság nem a pártszervezetekben, az Ország gyűlésben, vagy a minisztériumokban folyik, hanem máshol. Tekintettel arra, hogy Magyarország egy olyan állam szövetség (EU) tagja, amely amerikai - izraeli befolyás alatt áll, a "magyar" politikát alkalmasint nem csupán Magyarországon csinálják (vezérlik). A politikusok, az államhatalom és az államigazgatás posztjaira helyezett személyek színpadi figurák, akik előadják [eljátsszák, eltáncolják, eléneklik] a "darabot". Ez persze így közhelynek tűnik. de van tovább is.

A hatvanas évek elején jelent meg John Kenneth Galbraith közgazdász professzor könyve "Az új ipari állam." Ebben azt írja, hogy a modern ipari államban az u.n. " techno-struktúra" átvette a tőkés, a vállalkozó és a részvényes hatalmát, mert a gazdasági fejlődés ezt követelte. Arról van szó, hogy a társadalom és egyes alrendszereinek bonyolultsága olyan fokot ért el, hogy az átlagos politikai, pártvezetői közigazgatási tudással ezekre már nem lehet megfelelően reagálni, ill. a folyamatokat irányítani. Ehhez szakmai apparátus szükséges.

E szükségletnek megfelelően alakultak ki az egyes politikai táborok mellett, legkorábban az Egyesült Államokban, az úgynevezett ,,think tankok", mint a pártok háttérszervezetei. Ezek nagyrészt alkalmazott kutatást végeznek az adott politikai tábor értékei és érdekei szerint figyelve a problémákat és megoldási lehetőségeket. E háttértámogatás intézményeit és szolgáltatásait természetesen igénybe veszik a társadalom összes többi alrendszerei is. A kifejezést agytrösztnek magyarítják, de hogy mit takar ez a kifejezés, az már kevésbé egyértelmű. Jelenthet kamarillaszerű politikai tanácsadó testületet, a káderutánpótlásról is gondoskodó pártalapítványt vagy - megrendelésre (!) akár kampánystratégiákat is kidolgozó, társadalomtudományi kutatóintézetet is.

Galbraith nézeteit a fejlődés annyiban haladta meg hogy a látható technostrukturák és háttérszervezetek nem vették át a tőkések hatalmát. Ellenkezőleg úgy működnek, mint az úri szabóságok: mérték után szabnak, megrendelésre.

E háttérintézmények magyarországi hálózatát hazánk nagy támogatója, Orbán Viktor atyai jóbarátja, szervezgeti és finanszírozza jó tíz éve. Az amerikai pénzügyi körök politikai csoportjai a pénzmágnás Soros Györgyön és egész Közép- és Kelet-Európát behálózó alapítványai, ösztöndíjai révén közvetlenül behozta Magyarországra az amerikai balliberális politikai szerveződés arzenálját. A Soros Alapítvány évente milliárdos nagyságrendben finanszírozta már az 1990-es évek elejétől a szabad demokrata tábor jogvédő irodáit, létrehozta az Emberjogi Dokumentációs Központot, újabban az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet, és mindezek mellé könyvkiadókat, folyóiratokat és könyvterjesztő hálózatot telepített, stb., stb. Mondhatnók persze, hogy Soros egy nagy balfasz, mert lám mire ment az SZDSZ-el. Mondhatnók, de nem mondhatjuk, mert az ilyesfajta háttérintézmények mindig a regnáló államhatalomhoz kapcsolódnak, főleg akkor ha az a fülkeforradalom révén - amihez nagyon sok köze lehet Soros intézményeinek - abszolút hatalmat szerez és abba mélyen bebetonozza magát, mint Orbán az eminens.

Ha már a példákat szemezgetjük ne feledkezzünk meg a A CEU-ról, azaz a Közép-európai Egyetemről (Central European University) amely "az Amerikai Egyesült Államok és a Magyar Köztársaság működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem.

A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén posztgraduális képzést a jövő vezetőinek. Ezt mutatja a nagy számú nemzetközi hallgatói létszám és a világ legjelentősebb egyetemeiről érkező tantestület. A több, mint 30 országból érkező közel 300 tanár a CEU-n 7:1-es diák-tanár arányszámot eredményez.

Tanulmányaik során a diákok nagy része részesül pénzügyi támogatásban, melybe beletartozik a tandíjmentesség, a különféle kutatói ösztöndíjak, a szállás és az orvosi ellátás támogatása is.

Az itt megszerzett magas szintű tudással és szakértelemmel a hallgatók fontos munkaköröket tölthetnek be. Jelenleg a CEU-nak az öt kontinens mintegy 100 országában, közel 8600 végzett hallgatója él, közülük több miniszter, nagykövet, egyetemi tanár, tudós, kutató, ügyvéd, ember jogi aktivista és vállalatvezető került ki."

Ez a rövid kis ismertető nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy az új "nemzeti" arisztokráciát Soros nevelteti számunk ra. Megnyugtató, nemde?

E háttérszervezetek és főleg kenyéradóik persze telve vannak jóindulattal és buzog bennük az önzetlen segítségnyújtás szándéka. Ennek jellemző példája, hogy "az Egyesült Államok kész átadni a fekete kisebbség társadalmi integrációja terén szerzett tapasztalatait Magyarországnak a roma integráció előmozdítására - jelezte az amerikai külügyminisztérium közép-európai térségért felelős tisztségviselője kedden a Washingtonba érkezett magyar kormányzati és országgyűlési küldöttségnek. Egy a hátrányos helyzetű, elsősorban színes bőrű családok sikeres integrációját megvalósító New York-i programról, valamint annak tervezett magyarországi adaptálásáról folyt egyeztetés - mondta el a találkozó után az MTI-nek Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára."

Ha nálunk úgy oldódik meg a cigánykérdés, ahogy Amerikában a négerkérdést "megoldották" megnézhetjük magunkat.

További ideillő példa "az Athena Intézet, amely 2010-ben tizenhat gyûlöletcsoportot azonosított Magyarország területén. Közülük tizenhárom aktív, tevékenységük egy-egy "magyar közösség" elleni verbális erőszaktól a konkrét fizikai támadásokig terjed."

Az egy - egy magyar közösség kifejezés kissé eufemisztikus, mert zsidó közösséget kell alatta érteni

De térjünk vissza kiindulási pontunkhoz és tegyük fel, ill. válaszoljuk meg a kérdést, mik azok a problémák, amelyeket Orbánnak és színtársulatának meg kell oldani?

Hamarjában három problémát tudok megemlíteni: 1.) terrorizmus, 2.) terrorizmus, 3.) terrorizmus...

Ezt a fogalmat se' árt körülírni, azaz kimutatni mit ért alatta a kormányzat és mit az a bizonyos "közösség".

Elméleti alapokat keresve Pintér Sándornál kötöttem ki. Ő ugyanis klasszikus tömörséggel magyarázta meg, hogy miért kell minden létező erőszakszervezetet egy kézben, az ő (tiszta) kezében, összpontosítani. Arra hivatkozott, hogy az életkörülmények romlása miatt fellépő társadalmi feszültségeket nem lehet másként kezelni. Ezzel fején találta a szöget. Más kérdés, hogy több szög is van. Társadalmi feszültségeket fog generálni az is, ha néhány év mulva megszûnik a földvédelem és elkezdődik az izraeli beáramlás, a földek "felvásárlásával" kombinálva. Ekkor léphet fel a "terrorizmus", amit nevezhetünk egyszerüen antiszemitizmusnak is.

A fülkeforradalom "nemzeti" kormánya" úgynevezett 'új típusú' biztonsági kihívásokkal' kerül szembe, a melyek a világ minden részén éreztetik hatásukat. A terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek proliferációja (terjedése), az illegális fegyverkereskedelem és szervezett bûnözés, a válsággócokból kiinduló migráció, valamint számos más fenyegetés globálisan jelentkezik, így azok negatív hatásai csaknem minden államot érintik."

Mondják, hogy rosszindulatú vagyok, de a "válsággócokból kiinduló migrációról" nekem minduntalan Izrael jut eszembe. Csakhogy a hatalmak e migráció ellen védik országuk felségterületét, mi pedig e migrációt fogjuk védeni az őslakosok rovására. Kívánom, tévedjek!

Lehet, a magyarság mára annyira elvesztette erkölcs - helyesebben emberi - tartását hogy a tervezett földfoglalás [landgrab] nem ütközik majd komoly ellenállásba, ámbár a magyarokról sohasem lehet tudni...

A magyar jövő horizontja mindenesetre az őszi égboltra hasonlít, amelyen piszkosszürke felhőrongyok gomolyog nak.

Ami a Magyarországot érintő izraeli aspirációkat illeti nem lehet másból mint Simon Peresz kijeletéseiből kiindulni, amelyek arról szólnak, hogy Izrael felvásárolta Magyarországot. Peresz befejezett múlt (past perfect) igemódot használt. Nem mondhatjuk, nem úgy értette, vagy az újságírók értették félre, mert ismételt rákérdezésre is kitartott állítása mellett változatlan formában.

Nem tudjuk pontosan, hogy nálunk hány fegyveres titkosszolgálat készülődik a "rendfenntartásra". Azt azonban tudjuk, hogy Izrael és Amerika milyen módszerekkel harcol a "terrorizmus" ellen, pl. Gázában, ill. Irakban.

Gázáról és Irakról jómagam is szót ejtettem már, nem is egyszer. A "biblikus" izraeli hadviselést is megpróbáltam jellemezni. Úgy érzem azonban, hogy néhány ecsetvonással indolt kiegészíteni az amerika békés ill. háborús mentalitását.

Először a neokonzervatívokról ejtenék pár szót. E politikai irányzatnak hosszú története van. Foga fehérét akkor és azzal mutatta ki, ahogy a WTC tornyok lerombolásával megteremtette az ürûgyet Irak és Afganisztán megtámadására."Az ifjabb Bush vezette kormányzat(i bünszövetkezet) Elliott Abrams, Lewis Libby, Dick Cheney, Paul Wolfowitz és Donald Rumsfeld, stb. a szeptember 11-i "terroristatámadásokra" adott válaszként a Bush-adminisztráció 2002 őszén elfogadta az Egyesült Államok új nemzetbiztonsági stratégiáját [National Security Strategy, 2002] Ez szinte minden ponton szakít a korábbi évtizedek nemzetközi jogi és politikai megközelítésével annak érdekében, hogy nem egy esetben máig vitatott módon teremtse meg Amerika számára annak lehetőségét, hogy a világ bármely pontján érvényt szerezhessen szuperhatalmi érdekeinek."

Ami a harcmodor "jogi" megközelítését illeti, elegendő Blackwater nevü "biztonsági céget" említeni, amely egyik leg főbb felelőse az iraki civil mészárlásoknak és fogolykínzásoknak, amiért senkit sem lehet felelősségre vonni, mert e szerződéses bûnözők és prostituáltak nem tartoztak az amerikai katonai közigazgatás, ill. biráskodás felügyelete alá.

Ami a hazai neokonzervativizmust illeti, legjelesebb képviselője a mi Orbán Viktorunk. Ezt volt szives kinyilatkoztatni Oroszország egykori nagykövete Igor Szavolszkij úr, azzal egyetemben, hogy emiatt enyhe undort érez iránta. [Erről írtam egy blogot annakidején "Neokohn" címmel.]

Most pedig se' bakugrást nem teszek, se' vargabetût nem csinálok, ha most Gyurcsánnyal folytatom. Miért kellett neki mennie, Orbánnak pedig jönnie? Azért, mert Fletó rendszere csontja velejéig rohadt volt? Nem! Azért, mert Fletó balfasz volt [őszödi beszéd, ésatöbbi]? Nem! Azért mert kokettált Putyinnal? Nem! Azért kellett mennie mert a gyeplőt nem bírta tartani. Bezzeg ha néhány disznótorba' segített volna fogni az áldozat fülét vagy farkát. keményebb lett volna a marka. De ez már csak utólagos okoskodás.

Az viszont szentigaz, hogy fletó hülyéskedése már biztonsági kockázatot jelentett. Az Országra nézve? Áh dehogy! A hazánkra ácsingózó háttérhatalom érdekeire nézve. Hogy honnan veszem? Le van írva Political Capital Institute az "Országjelentésről" 2007.04.17-én adott összefoglalójában eképpen.

- A kormányzati stabilitás helyreállítása. A kormányzat rendkívül alacsony támogatottságának is köszönhetően a reformintézkedéseket annak ellenére ellenzi a lakosság, hogy a változások szükségességét elfogadja. Amennyiben a kormányzat a továbbiakban sem tudja lépéseit elfogadtatni a közvéleménnyel, erősödhet a reformfolyamatok visszafordítására irányuló politikai akarat.

- A kiszámítható jogi-gazdasági környezet megteremtése. Törvényszerû, hogy a reformok jelentősen átszabják a jogrendszert. Általános bizonytalanságot kelt azonban, hogy az elkövetkező években folytatódó reformok egy részéről még politikai döntés sem született, és nem látszik a reformfolyamat ,,végállomása". A kormányzat hosszú távú céljai ismeretlenek, így nem tudni, hogy a megszorító intézkedések ,,beérését" követő növekvő mozgástérben a kormány milyen gazdasági-társadalmi modell irányába akar elmozdulni.

- A korrupció elleni politikai harc. A korrupció a választók szemében az egyik legsúlyosabb társadalmi és politikai probléma. Amennyiben a kormányzat és a törvényhozás nem tesz látványos lépéseket a jelenség visszaszorítása érdekében, és nem szûnteti meg a párt-, és kampányfinanszírozás anomáliáit, tovább csökkenhet a politikusokba és a politikai intézményekbe vetett bizalom.

- Az előítéletek elleni politikai harc. A közvéleményben rendkívül erősek maradtak a nyíltan felvállalt romaellenes és idegenellenes tendenciák, és várható, hogy az ebben rejlő lehetőségeket a parlamenti pártok is igyekeznek kiaknázni. Amennyiben a politikai szereplők továbbra is elmulasztják az érdemi vitát, és csak a populizmus nyelvén képesek beszélni a bevándorlás (!) témájáról, erősödhetnek az etnikai természetû társadalmi feszültségek.

Az egész jelentés(rész) érdekes, de a dolgok klúja, a szöveg poénja, az utolsó passzusban van! Fordítsam le magyarra? Milyen bevándorlásról beszél a jelentés? Kínaiakról? Románokról? Nem - nem! Már csak egyet találhatnak a kedves olva sók. Nos? Nos? Hát az izraeliekről, továbbá arról van szó, hogy a jelentés készítői elszólták magukat. Persze az sem kizárt, hogy már oly magasról, ill. olyan nagy ívben szarnak le bennünket, hogy nem is ügyelnek szavaikra, csakúgy mint Simon Peresz államfő úr. [Lásd fentebb.]

Talán sokan észreveszik, hogy Orbán most skálázik a jelentés strófáin. Jól csinálja. Gyorsan és könnyen csinálja! Egy vagy több fideszes képviselő megálmodik egy törvényjavaslatot. Reggel szót kér a Parlamentben, aztán zutty (!) megvan a legújabb kétharmados törvény. Alig győzik kiosztani a sorszámokat. Ennél olajozottabban Rákosi parlametje sem mûködött. Csak pofázni nem lehetett. Most Orbánnál már lehet - elvégre demokrácia van.

És most, a rend kedvéért, szemezgessük gyorsan végig ezt a négy passzust.

- Reformfolyamatok, értsd további megszorítások. A tömegek máris érzik az Orbán kormány erejét és elszántságát az alattomos (!) folytatásra.

- Kiszámítható jogi - gazdasági környezet. A megszoritásokat követő mozgástéren át vezető reformfolyamat "végállo mása" azonos az alijázó bevándorók fogadó állomásával.

- A korrupció elleni "látványos lépések" megtörténtek, megtörténnek - kizárólag az emeszpés és szadeszes gengszterekkel szemben. Persze megérdemlik. De Justitia pallosa kétélû lenne. Ám a Fidesz által a kezébe adott szerszám csak balra vág.

- A bevándorlásról fentebb szót ejtettem.

Végezetül ajánlás Magyarország-Izsák tatusnak.

Tudhatnád öreg, hogy az egészséges gyanakvás a létfenntartás egyik legfontosabb eleme. Az eszét egy ember és egy ország nem egyszerre veszíti el, hanem apránként. Az első tünetek a "gyermekes" naivitás, a kritikátlanság, az emlékezet kihagyása.

Első István befésült ezer éve és te azóta is hagyod magad, pedig igazán "megesni" csak egyszer lehet. Most ennek a Viktor gyereknek dőltél be. Inkább dühítő vagy mint sajnálatra méltó.

Nem látod és sajnos nem is érzed, hogy a melleden ûl a macska. Amilyen oktondi vagy, biztos nem tudsz arról az idegenkedésről, amelyet jobb sorsra érdemes néped a fekete macskával szemben táplál. Ezért elmesélem neked Szalay László Mihály bácsi tanítását a fekete macskáról

"Minden jólélek dicsérje az Urat...

Fekete macska nem hoz szerencsét. Sőt még azt is elviszi, ami van, - és szerencsétlenséget hoz a házhoz. A fekete macska rendesen magától ajánlkozik; idegenből, idegenként. S ahová beveszi magát, oda követi a szerencsétlenség, a kár, a baj. A férj beteg lesz, köhög, nyöszörög; a gyerekek senyvednek, sírnak; az édesanya összeesik és meghal... A fekete macska parazsat hoz a szájában; fölviszi a padlásra a széna közé; fölcsapnak a lángok; sikolytás; a harangokat félreverik; a lángok megvilágítják az éjszakát, s te ott állsz kábultan, támolyogva, megsemmisülve, koldusként... A fekete macskának nagy, sárga szemei vannak. Úgy forgatja, mint két tüzes üszköt és a fekete macska vad, bizalmatlan, rosszindulatú jószág. Nem hagyja magát megfogni, s ha csak ránézel, már morog, rád mereszti a szemét, hátracsapja a bajszát, föltátja a száját és megmutatja a fogait. Este, mielőtt lefeküdnék a háznép, besurran a szobába, elbujik az ágy alá és mikor alszanak, a sötétben kimászik az ágy alól, rákuporodik az alvók mellére és rettenetes farkasszemet néz velük. Azok hörögve, vergődnek; fulladoznak, nyöszörögnek; s ha nem sikerül rémes sikolytással felébredniök, végük van - elállítja a szívverésüket. Iszonyatos jószág a fekete macska. Iszonyatosabb, mint a koromsötét éjszaka, fenyegető búgással repülő, nagycsápú, undok bogarak...

Minden jólélek dícsérje az Urat..."

Hogy a rajtad ûlő macska nem fekete? Mit számít az, hisz úgyse látsz. Neked már tökmindegy. Simogasd meg azt is. Érzed a színeltérést? Nem? Na látod! A többi stimmel. Olvastatsd fel magadnak a kiválasztott nép történetét. Aztán áldd meg a macskát is, hisz az az igazi örökös.

Vagy tudod mit? Ne strapáld magad. Már úgyis elcsesztél mindent ami "hatalmadban" állt. Pihenj. A macska úgyís lemászik rólad, ha már...

Dehát csak akad tán valaki, aki az mondja sicc (!), aztán kivágja a macskát - szarni. Volt már ilyen? Sokszor!

2010.12.26

Szeszák Gyula - Jövőnk.info
2010. december 26

http://jovonk.info/2010/12/26/nemzeti-politika-furfangos-jakob-babszinhaza
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Médiatörvény: már az Európai B
  2010-12-27 21:38:42, hétfő
 
  Médiatörvény: már az Európai Bizottság csőrét is böki

FH bullet 2010. december 27. 20:31

Az Európai Bizottság megkezdte a magyar médiatörvény vizsgálatát - erősítette meg a hvg.hu tudósítójának adott telefoninterjúban Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere. A politikus egyelőre nem tud róla, hogy a közösség szankciókat vezetne be Magyarországgal szemben, de mint mondta, léteznek olyan eljárások, amelyeket tiszteletben kell tartani, hiszen az uniós alapszerződés világosan tartalmazza, hogy mi forog kockán.

A politikus megerősítette, hogy külügyminiszterként, egyben miniszterelnök-helyettesként a luxemburgi kormány nevében beszél. Arra utalt, hogy korábbi bírálatáról az terjedt el, hogy nem a kormánya nevében nyilatkozott. Most a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: az emberi jogokról és a demokratikus jogok védelméről miniszterelnökének sincs az övétől eltérő véleménye, még ha különböző pártokhoz tartoznak is, és ugyanezt mondta a luxemburgi parlament minden egyes politikai csoportjáról is.

Jean Asselborn az interjúban kifejtette: az Európai Unió nemcsak a gazdaság integráción és a közös törvényeken, hanem mindenekelőtt a közös demokratikus értékeken alapul. Így minden tagállam szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ami az egyik ország belügye, az érinti a többi tagországot is. Így számos indoka lehet annak, ha egy külföldi ország képviselője felemeli a szavát, ha egy másik országban veszélybe kerülnek a demokráciát és az egyetemes emberi jogokat érintő közös elvi alapok. Ahogy ez most Magyarországon történt a Médiatörvény jóváhagyásával. Az unióban mindenkinek joga van ahhoz - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter -, hogy különböző információs forrásokból, nem pedig a kormányok által valamiképpen szűrt forrásokból nyerjen információt.

A külügyminiszter interjújában azt mondta: egyetlen másik tagállamban sem fordul elő, hogy a teljes médiaszektort egyazon állami hatóság felügyelete alá helyezzék, mely hatóság kormány által kijelölt tagjai egyazon párthoz tartoznak. Éppen az ellenkezőleg, például Németországban és Nagy-Britannia a sajtó képviselőiből álló testületek gyakorolnak önkontrollt. Németországban a rádiókat és a televíziókat a törvény alapján széles társadalmi bázisnak örvendő, szerkesztőket és kiadókat is tömörítő testületek ellenőrzik. Nagyjából ez a helyzet majd minden tagállamban, kivéve most Magyarországot. Egy demokráciában a média kontrollálja az államot, és nem fordítva. Ha fordítva történik, akkor az már nem demokrácia - tette hozzá.

A külügyminiszter egyelőre nem tud róla, hogy Magyarország ellen szankciókra készülne az unió. Léteznek eljárások, amelyeket tiszteletben kell tartani, ezen kívül csak bele kell nézni az uniós alapszerződésbe és abból kiderül, hogy mi forog kockán. Mint mondta: január elején Orbán Viktor prezentálja majd az Európai Parlamentben a magyar elnökség prioritásait. Meggyőződése szerint működni fog az európai parlamenti kontroll - nyilatkozta a Jean Asselborn hvg.hu-nak.


http://hirszerzo.hu/kulfold/20101227_mediatorveny_eb_zavar
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindszenty örök! 62 éve hurcol
  2010-12-27 21:35:22, hétfő
 
  Mindszenty örök! 62 éve hurcolták el a judeobolsevik ávósok

2010. december 27. 21:29
Hunhír.info

1948. december 26-án, Karácsony másnapján tartóztatták le, és a judeobolsevik ávósok terror házában, az Andrássy út 60-ban megkezdték kínzását a szentéletű mártír főpapunknak, Mindszenty Józsefnek. Legfőbb kínzója egy brutális zsidó ávós, Décsi Gyula volt.

Számos kihallgatási jegyzőkönyvét a szintén kisebbségi Sulner László írásszakértő és felesége írta alá, de Mindszenty sajátkezűnek feltüntetett vallomásait is ők hamisították. A koncepciós perben Mindszentyt életfogytig tartó fegyházra ítélték (1949. február 8.), de betegsége és a nyugati nyomás miatt később házi őrizetbe kerül Püspökszentlászlón, majd Felsőpetényben.

unhír.info kommentár:
Mikor kértek bocsánatot Mindszentyért, ávós hulladékok? illetve utódaitok?

http://hunhir.info/?pid=hirek&id=36257
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pál-palota lesz a Sándor-palot
  2010-12-27 17:47:56, hétfő
 
  Pál-palota lesz a Sándor-palota

2010. november 2., kedd


A mindenkori köztársasági elnök nevét viselheti az elnöki rezidencia a Várban, döntött az Országgyűlés 2/3-os többséggel. A szavazás alatt az MSZP és az LMP képviselői külföldön tartózkodtak, mivel álláspontjuk szerint a kivonulás a teremből már kevés.

,,A Szent György tér ettől még nem lesz a damaszkuszi út." - tréfált Schmitt Pál, a palota névadója, aki ezzel bibliai műveltségét is megcsillogtatta, majd egy pezsgős üveget vágott a műemlék táblához. ,,Így a külföldi delegációknak is könnyebb lesz a dolga, nem kell GPS-en keresgélni, elég, ha megjegyzik a keresztnevem. Sőt, azon is gondolkodom, hogy a még nagyobb egyértelműség kedvéért a vezetéknevem is elhagynám, így Pálként az emberekhez is közelebb kerülnék. Én mindenki Palija akarok lenni, a Schmittet amúgy sem könnyű leírni."

Pál az avatási ünnepség után rövid tornára fogadta a sajtó képviselőit a belső udvaron, majd ledőlt.

http://hircsarda.hu/1-politika/13421-pal-palota-lesz-a-sandor-palota/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden őrült szembejön
  2010-12-27 17:23:36, hétfő
 
  Minden őrült szembejön

fsp|2010. dec. 26. 15:58|161


Amikor Európa és a művelt világ még csupán a gazdasági programnak kinevezett ötletroham miatt csóválta a fejét, akkor a Kedves Vezető és pártja nem szokványos megoldásokról beszélt. Arról, hogy a világ nem érti a magyar kormányt, halványlila gőze sincs arról, hogy a fülkeforradalom által mindenre felhatalmazott élcsapat nem szokványos megoldásokkal látott hozzá a gazdaság rendbetételéhez.

Ami viszont a médiatörvény fogadtatását illeti: itt már jóval többről van szó. Nem egyszerűen nem szokványos megoldásokról, hanem egy olyan helyzetről, amelyet a viccből mindnyájan jól ismerünk, és amely viccnek az a poénja, hogy itt minden őrült szembejön a forgalommal.

Vagyis, Európa és a nagyvilág azért tartja antidemokratikusnak a magyar országgyűlés kétharmada által elfogadott médiatörvényt, mert nem értik a demokrácia lényegét. Fogalmuk sincs arról, hogy mi fán terem a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás jogáról pedig még hírből sem hallottak.

Hiába forgolódnak a tőkés birodalmak, meg kell mondani az őszintét: a nagy külföldi világlapok, hírügynökségek, amelyek most rossz hírünket keltik a világban, sőt, egyesek diktátornak, mások pedig második Lukasenkának nevezik a Kedves Vezetőt, egytől egyig Gyurcsány Ferenc kezében vannak. Az ő zsebéből kapják a fizetést, nem csoda hát, ha a tenyeréből esznek. Az Economist nevű újságról köztudott, hogy az Apró-villában szerkesztik, a bécsi Der Standard, a lengyel Gazeta és a többi orgánum Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó és a többiek tulajdonában van.

A nemzetközi helyzet fokozódik.


Nehéz lesz innen elegánsan visszavonulni, méltósággal pedig, szinte lehetetlen. Talán még az lenne a legkisebb szégyen, ha a Kedves Vezető megkérné a jelenleg köztársasági elnökként szolgáló párbajtőrözőt, hogy ne írja alá a médiatörvényt, hanem küldje el normakontrollra az Alkotmánybíróságnak, amely aztán megsemmisíti azt, úgy, ahogyan van. Ezzel a kárenyhítéssel valamelyest minimalizálni lehetne a blamázst, és ezt az őrületet talán mégsem a Kedves Vezető aggodalomra okot adó személyiségi jegyeként, hanem a fiatal magyar demokrácia botlásaként értékelnék.

Igaz, a mi köztársasági elnökünket idáig nem úgy ismertük, mint aki bármely, az országgyűlés kétharmada által elfogadott törvényt aláírásán akár csak percekig hezitálna. Ő maga mondta, még megválasztása előtt, hogy nem ellensúlya, hanem motorja kíván lenni a törvénykezésnek. Amin persze nincs mit csodálkozni, régi motoros ő a szakmában - már amennyiben a minden rendű és színezetű hatalomhoz való illeszkedést, valamint lojalitást motorozásként lehet értelmezni.

Ezúttal azonban nyilván akkor lenne jó motoros az államfő, ha nem írná alá a médiatörvényt. Ekkor ugyanis azt lehetne mondani, hogy bár a kormány a Világegyetem Legeslegdemokratikusabb médiatörvényét adta karácsonyi ajándékként az országnak, de mit tehetünk, ha az Alkotmánybíróság nem engedélyezte! (Pedig - az újságolvasók és a sajtómunkások kivételével - mindenkinek milyen jó lett volna!)

Persze, ez sem túl elegáns, és valószínűleg mindenki rajtunk röhögne, de legalább valamennyi renoménk maradna ebben a cudar, ellenségekkel teli világban. Mert ellenséges velünk a világ, ehhez nem fér kétség - a Kárpát-medence új géniuszát senki sem akarja megérteni, őrültnek mondják, diktátornak és még sok más előnytelen jelzővel illetik.

Nekünk, magyaroknak az a legrosszabb az egészben, hogy a Kedves Vezetővel és pártjával azonosítanak bennünket. A magyarokról ugyanis hovatovább nem Puskás, és az Aranycsapat, de még csak nem is a gulyás jut a világ eszébe, hanem a gazdaságpolitikának csúfolt, elbaltázott ötletroham, és a demokratikusnak hazudott médiatörvény.

Nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy Észak-Korea, Kuba, Fehéroroszország és Venezuela titokban már érdeklődik a nem szokványos magyar megoldások iránt. Akkor még lenne némi remény: nem vagyunk egyedül az Univerzumban.


http://fsp.nolblog.hu/archives/2010/12/26/Minden_orult_szembejon/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Valahol Európában
  2010-12-27 17:22:40, hétfő
 
  Valahol Európában

2010. 12. 27. 05:00
Európai össztűz zúdult a kormányra az elmúlt napokban.


Uniós lapok és politikusok a múlt héten elfogadott médiatörvényt ostorozták (néhányan már diktatúráról beszéltek), a Fitch Ratings hitelminősítő pedig a romló középtávú költségvetési kilátások miatt a befektetési szint aljára rontotta a magyar hitelbesorolást. A kormány reak-ciója mindkét esetben abban összegezhető, amivel Orbán Viktor reagált egy újságírói kérdésre: ,,a világ igazságtalan". S ha van is ennek némi alapja, veszélyes dolog örökké a megértés hiányára panaszkodni vagy azzal takarózni.

A külföldi megfigyelők többsége ugyanis két dolgot világosan lát. Az egyik, hogy a Fidesz kétharmados többsége birtokában hosszú évekre szóló, masszív hatalomkoncentrációt hajt végre, kiiktatva a fékeket és ellensúlyokat. A másik, hogy a megszorítások nélküli adó-, hiány- és adósságcsökkentés csak az eddigi nyugdíj-megtakarítások felhasználásával lehetséges. Ezek egyike sem illik bele az európai fősodorba: vagy a legrosszabb gyakorlatot veszi át, vagy maga mutat rossz példát.
Eközben a kormány egyszerre próbálja bizonygatni európaiságát és hangsúlyozni különutasságát. Míg a kormányfő novemberben világosan jelezte, hogy ,,keleti szél fúj", külügyminisztere, Martonyi János most arról győzködte német kollégáját, hogy ,,Magyarország teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság és az európai értékrend képviselete mellett". Értsék már meg.


Szerző: GCs

http://vg.hu/velemeny/jegyzet/valahol-europaban-336871
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vélemény a kormányról
  2010-12-27 17:13:49, hétfő
 
  Nemzetközi botrány középpontjában Magyarország.

Ön szerint aláírja Schmitt Pál a médiatörvényt?


Miért ne írná alá? Minden rendben van a jogszabállyal. 7%

Körültekintően megvizsgál minden körülményt, majd dönt, hiszen eddig is ezt tette minden esetben. 2%

A törvényhozás motorja most sem akaszthat botot az emberek akaratát végrehajtó kormány kerekeinek küllői közé. 9%

Ez a törvény az emberekért van, az emberek emberének kötelessége aláírni. 2%

Szerintem már alá is írta, csak még nem szóltak neki a Fideszből, hogy elmondhatja. 30%

Aláírja. Bár fogalma sincs róla, miről is szól. 25%

Orbán Viktoron múlik - vagyis igen. 12%

Nem fogja, hiszen számára fontosak az olyan értékek, mint a szólásszabadság. 0%

A nyugdíj-államosítás ügyében is nagyon karakán volt az elnök, ezt várom tőle most is! 9%

http://hirszerzo.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csapdában az eurózóna - Mi csa
  2010-12-27 17:11:08, hétfő
 
  Csapdában az eurózóna - Mi csak reménykedhetünk


2010. 12. 27. 14:04|Utolsó módosítás: 2010. 12. 27. 15:50|Gazdaság » Gazdaságpolitika


A feltörekvő államok hamarabb kezdenek kamatemelési ciklusba, mint a fejlettek - vélekednek elemzők. A feltörekvő devizák így tovább erősödhetnek, melyek már a Fed pénznyomdáját követően jelentős menetelésen mentek keresztül. Az eurózóna csapdában van, Magyarország pedig csak reménykedhet, hogy csillapodik az aggodalom a piacokon.

A világgazdaságra a feltörekvő országok közül Kína tudja a legnagyobb nyomást gyakorolni. A kommunista ország 25 bázisponttal emelte a kamatot, melynek hatására az amerikai dollár gyengült és a jüan ötheti legmagasabb szintre emelkedett.

Elemzők arra számítanak, hogy a fejlődő országok előbb kezdenek kamatemelésbe, mint a fejlettek. Ennek hatására a magasabb kamatok reményében a befektetők a feltörekvő devizák felé fordulhatnak, így azok akár jelentős erősödésen is keresztülmehetnek a kamatemelési periódusban.

A cikk a hirdetés után folytatódik
A feltörekvő fizetőeszközökre már jelentős felértékelődési nyomást gyakorolt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) novemberi döntése: a jegybank 600 milliárd dollár értékű mennyiségi monetáris könnyítést jelentett be, így kiárazva mindenfajta kamatemelési várakozást, melynek hatására a dollár folyamatosan gyengült a bankközi devizapiacon.

Eközben az eurózóna adósságválságnak egy újabb szakaszába érkeztünk: tavasszal Görögország megmentése után csillapodtak az aggodalmak, így az euró stabilizálódni tudott, azonban ősszel a PIIGS (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) többi állama került a figyelem középpontjába. Írország a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió segítségére szorult, és az elemzők többsége azt valószínűsíti, hogy Portugáliára is hasonló sors vár. A nemzetközi hitelminősítők sorban rontják ezen országok adósságának besorolását, mely az euró gyengüléséhez vezet.

A Federal Reserve (Fed) és az Európai Központ Bank (EKB) vélhetően nem emel kamatot a közeljövőben, így ettől nem várható, hogy az euró erősödése. Azonban nem szabad elfelejtkezni Jean-Caude Trichet kijelentésétől: az EKB kormányzója azt mondta, hogy akár előbb is kamatemelésbe kezdhet a jegybank, minthogy kilép a kötvénypiacról. Az EKB kötvényvásárlási programmal igyekszik stabilizálni a piacokat, a jegybank periferiális államok kötvényeit vásárolja, hogy megnyugtassa a piacokat. Jelenleg az eurózóna jegybankja igyekszik fenntartani a stabilitást a piacon - több kevesebb sikerrel.

Magyarországot tekintve a forint árfolyamát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelési ciklusai befolyásolhatják a külső hatásokon kívül, továbbá a kormány fiskális politikai (várható strukturális reformok, költségvetési kiigazítások) döntései.

Azonban látható, hogy a jegybanki kamatemelések eddig nem váltották be az elemzők által előzetesen várt folyamatokat: a novemberi és a decemberi 25 bázispontos szigorítás után a forint árfolyama nem erősödött, csupán a volatilitás erősödött fel. A decemberi kamatdöntést megelőzően a forint erősödését a kamatemelési várakozások erősíthették egyes piaci szereplők szerint: a hét legjobban teljesítő feltörekvő devizája volt a forint.

Miután az MNB 5,75 százalékra emelte a jegybanki kamatot december 20-án a legrosszabb fizetőeszköz lett a hazai deviza az euróval szemben. A piaci kommentárok negatív hatást gyakorolhattak: az elemzők azt emelték ki, hogy a szigorítás az MNB és a kormány közötti ellentétet mélyíti. A Nemzetgazdasági Minisztérium mindkét kamatemelésre közleményben reagált: indokolatlannak nevezte a szigorítást a gazdasági tárca. Így a kamatemelésnek úgy tűnik, egyelőre nincs pozitív hatása a forintra.

Változásra 2011 tavaszáig nemigen lehet számítani a gazdaságpolitikai döntéshozók közötti viszony tekintetében. Tavasszal a Monetáris Tanács négy tagjának mandátuma lejár, és az Országgyűlés illetékes bizottsága jelöli majd a tagokat. Eddig a kormányfő és a jegybank elnöke felváltva jelölhette a tagokat. Elemzők szerint ezzel ,,túlsúlyba" kerülhet a kormány a monetáris politikában (4:3 arányban), és az általuk preferált laza monetáris politikát fogják folytatni.

A monetáris kondíciók könnyítése akkor lehet indokolt, ha az inflációs folyamatok kedvezően alakulnak, az országkockázati felár alacsony, és a forint is viszonylag erős szinteken tartózkodik az euróval szemben. Ellenkező esetben nehezen indokolható a kamatráta csökkentése: az árfolyamra negatív hatást gyakorolhat.

A svájci frank átok - Borzasztó lehet 2011 a frankhiteleseknek

A forint gyengülése pedig még nehezebb helyzetbe hozhatja a devizahiteleseket, akik rendelkezésre álló jövedelmük még nagyobb hányadát kényszerülhetnek törlesztésre fordítani, így csökkentve az összkeresletet.

Az euróövezeti tagállamok olyan csapdába kerültek, mely hazánkra is hatást gyakorolhat, a devizaárfolyamok alakulásának érdeke pedig ellentétes. A gyengébb államok magas költségvetési hiányt halmoztak fel, a megszorítások következtében lassabb növekedést kénytelenek elszenvedni, és az exportvezérelt kilábalás akadályba ütközik. Hiába ilyen ,,gyenge" az euró, és az elmúlt hónapokban jelentősen esett a vezető devizákkal szemben, egyes közgazdászok azt gondolják, hogy a periferiális tagállamoknak az eurózónából való kilépés a legjobb megoldás, hogy leértékelhessék fizetőeszközüket, elősegítve a kilábalást. Az euró ugyan gyengült: 1,3-as szinten jegyzik a dollárral szemben. A novemberi 1,4 feletti szintekről gyengült a közös európai fizetőeszköz. Ez azonban valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy felélénküljön a periferiális államok exportja.

Ha nem találják meg a kilábalás útját az Európai Unióban, és nem sikerül megnyugtatni a piacokat, akkor tovább eshet az euró: a periferiális államoknak ez kedvező lehet, de a magyar devizahiteleseknek, így a hazai gazdaságnak semmiképp.

A frank erősödésének megállása kulcskérdés lenne. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) vélhetően nem emel kamatot néhány hónapon belül: ha emelne, az a svájci frank további ralijához vezetne, melyet bizonyosan el szeretne kerülni.

A lufik kialakulását elkerülve viszont jövőre kénytelenek lehetnek a fejlett államok is kamatot emelni, ha el szeretnék kerülni a kipukkadást.


Szerző: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/csapdaban-az-eurozona-mi-csak-remenyke dhetunk-336909
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Svájci frank és Magyarország
  2010-12-27 16:24:01, hétfő
 
  Svájci frank és Magyarország: aggódjunk, mást úgysem tehetünk


Nem eseménytelen az év vége. A frank erősödése miatt eddig is sokan aggódtak, most azonban már kétséget kizáróan megállapíthatjuk: nagy baj van. Mármint ott, ahol nagy a frankhitelállomány. Például Magyarországon...

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Karácsony előtt kitört a pánik euróügyben. Az okok ismertek, egyáltalán nem új keletű, hogy Európában adósságválság van, több eurózónába tartozó ország igen nehezen és csak külső segítséggel tudja kezelni az államadósságot. Ezen országok állampapírjait csak igen magas hozammal lehet eladni, ami egyrészt drágává teszi az adósság finanszírozását (tehát tetézi a bajt), másrészt destabilizálja a piacot azzal, hogy igen nagy hozamkülönbségek alakultak ki az egyes országokban. Ennek következtében egyre többen megkérdőjelezik a közös pénz értelmét és jövőjét.

Mindebben persze semmi új nincs, így talány, hogy miért éppen most, karácsony előtt uralkodott el az eurótól való félelem a befektetőkben. A piaci folyamatokat és a napvilágra kerülő elemzéseket - amelyeket talán élethűbb jóslásoknak nevezni - látva azonban egyértelműen ez a helyzet. A dollár erősödése az euróhoz képest még csak hagyján, az most nem volt akkora mértékű, hogy erre felkaphatnánk a fejünket. (Hiszen az amerikai gazdaság sincs teljesen rendben, így a dollárral kapcsolatban is van némi félelem a piacon, még ha nem is ezzel van tele éppen a sajtó.) Persze ha nem dollárba, akkor mibe is áramlik a pénz, amely menekül az eurótól, hát persze, hogy a jó öreg svájci frankba, ami nagyon meglátszik az árfolyamokon. A frank immár öt százalékkal ér többet a dollárnál, egy euró pedig csupán kevesebb mint 1,25 svájci frankot ér.

A forintot mindez hatványozottan érinti. Egyrészt az euró gyengülése idején a forint az euróhoz képest is gyengülni szokott, s most is ez történik, az árfolyam 276 forint fölött jár. Mivel pedig a svájci frank szárnyal az euróhoz képest, a forinthoz képest szédítő magasságokba látszik emelkedni a kurzusa - már 222 forint közelében tartózkodik. A legnagyobb baj ezzel, hogy mindenki tudja, hogy legfőképp az ingatlanpiacon igen magas a svájcifrank-alapú hitelek aránya.

Még a tőkeerős befektetők számára is eljöhet egy olyan pont, hogy nem tudják már finanszírozni a megdrágult frank miatt megnövekedett terheiket, s a hiteleket felvevők zöméről nem állítható, hogy tőkeerős lenne. Igen komoly tehát a veszély, hogy ezek a hitelek sorra bedőlnek. Ezért az ingatlanpiacon túlkínálat alakulhat ki, amely lenyomhatja az árakat. A hitelek értéke forintban számolva nő, a fedezetüket képező ingatlanok értéke pedig csökken, ezért a bankok is bajba kerülhetnek. Ismerős történet, ha nem is ugyanez, de nagyon hasonló folyamat játszódott le Amerikában, ezzel kezdődött tulajdonképpen a világgazdaságban máig is zajló válság.

A legszomorúbb az, hogy nincs igazán megoldása a dolognak. Jelen esetben például itt Magyarországon nem tehetünk sokkal többet, mint hogy aggódva figyelünk a svájci frank árfolyamára, s egyre szomorúbbak leszünk. A forintpiacon egyelőre még nincs pánik, de ezen folyamatok következetes végiggondolása akár ide is vezethet.

A forint helyzete egyelőre tehát nem vészes, amiben szerepet játszhatott az újabb kamatemelés is. Ilyen intézkedésnek egyelőre a jövőben is van tere, a negyed százalékpontos emelésekből jó darabig nem lehet baj, de nyilvánvaló, hogy a végtelenségig ez sem folytatható. És bár a forint árfolyamát hagyományosan első körben mindig az euróhoz viszonyítjuk, érdekes kérdés, hogy az euró komolyabb gyengülése esetén jól érezhetjük-e magunkat pusztán attól, ha a forint az euróhoz képest nem veszít (sokat) az értékéből...

Az állampapírpiac viszonylagos nyugalommal várta az ünnepeket, természetesen a jegybanki kamatemelés hatása megjelent a rövid hozamoknál. A három hónapos papír aukciós hozama az előzőhöz (tehát a kamatemelés előttihez) viszonyítva 12 ponttal ment feljebb, azaz a kamatemelés felével. (Azt mondhatjuk erről, hogy a másik fele már be volt árazva.) Az 5,81 százalékos érték azt mutatja, hogy további kamatemelést egyelőre csak igen óvatos mértékben áraz a piac. A hosszabb lejáratoknál a hozamok keveset változtak (azt viszont felfelé), mintha csak az állampapír-befektetők megkezdték volna év végi szabadságukat.

Komolyabb gond talán csak akkor várható, ha a befektetők netalántán arra jutnának, hogy a kamatemeléseknek egyhamar nem lesz vége. Ez a forgatókönyv az árfolyamoknál elemzett okok miatt egyáltalán nem zárható ki.

http://www.napi.hu/articleprint.asp?nID=469233
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 736 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1832
  • e Hét: 5596
  • e Hónap: 9341
  • e Év: 162837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.