Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Puncstorta
  2010-12-05 20:22:10, vasárnap
 
  Puncstorta

Hozzávalók:
10 db tojás
45 dkg porcukor
25 dkg liszt
kevés reszelt citromhéj
1 kk vaníliás cukor
ízlés szerint folyékony gyümölcsíz
1 dl rum
fél citrom leve
6-8 dkg fondant a torta bevonására

Elkészítése:
4 egész tojást, 6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. 6 tojásfehérjéből vert kemény habhoz 10 dkg szitált porcukrot verünk és hozzáadjuk az elöbbi anyaghoz, egy kis reszelt citromhéjjal, egy kávéskanálnyi vaníliás cukorral, 25 dkg grízes liszttel, és összekeverjük. Papirossal bélelt formában csak az anyag felét sütjük meg (kerek formájúra), másik felét sima vajazott, liszttel meghintett pléhben ujjnyi vastagon elkenve sütjük ki, közép meleg sütőben. Ha kihűlt a torta, kettévágjuk. A másik tésztát a leeső darabokkal együtt tálban 1 dl rummal meglocsoljuk, s 20 dkg cukorból főtt sziruppal, fél citrom levével elkeverjük. A töltelékbe tehetünk csokoládédarabkákat is. Ezután gyümölcsízzel megkenjük a torta alsó lapját, majd a rummal, és sziruppal elkevert töltelékből réteget kenünk fel rá, s az egészet visszahelyezzük a tortaformába, eligazítjuk és ráhelyezzük a torta fedőlapját, melyet alul gyümölcsízzel kentünk be. Lenyomkodjuk, fehér papírt teszünk rá, majd végül a torta nagyságának megfelelő nehezéket, például egy deszkát súlyokkal. Legalább 30 percig préseljük, akkor kivehetjük a formából, s a cukormázzal vonjuk be. Gyümölcszselével vagy cukrozott gyümölcsdarabkákkal díszítjük. Legjobb, ha egy napig állni hagyjuk a tortát, és csak másnap vágjuk fel.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Rizsfelfújt
  2010-12-05 20:09:32, vasárnap
 
 


Rizsfelfújt

Hozzávalók:
24 dkg rizs
6 dkg vaj
4 dl tej
14 dkg porcukor
4 db tojás
kevés reszelt citromhéj
csipetnyi só

Elkészítése:
A 24 dkg rizst több vízben megmossuk és forró, lobogó bő vízben opálosra, félpuhára főzzük. A rizst azután leszűrjük, és több vízben leöblítjük. Ezután 3 dkg vajat, 4 dl tejet felmelegítünk 8 dkg porcukorral és vaníliával, elkeverjük benne a rizst, és sütőben, fedő alatt, keverés nélkül puhára pároljuk. Ha már megpuhult, kihűtjük. A 4 tojássárgáját 3 dkg vajjal, 6 dkg porcukorral és a kihűlt rizzsel összekeverjük, és egy kis reszelt citromhéjat, s a 4 tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan hozzákeverjük. Vajazott, zsemlemorzsával hintett formában világos-pirosra sütjük. Gyümölcsízzel vagy sodóval tálaljuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Képviselőfánk
  2010-12-05 20:06:32, vasárnap
 
 


Képviselőfánk

Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg liszt
15 dkg víz
5 db tojás
A krémhez:
1 db tojás
2 db tojássárgája
12 dkg cukor
1,5 dl tej
2 dkg vaníliás cukor
3 dl tejszínhab

Elkészítése:
A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Addig főzzük, amíg az edény oldaláról le nem válik. Ha a tűzről levettük, keverés közben egyenként hozzáadunk 5 tojást. Ekkor papírtölcsérbe tesszük és vajazott, lisztezett tepsibe dió-nagyságú kis halmokat nyomunk. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. Ezután tetejét levágjuk, és tejszínhabos vaníliakrémmel töltjük. A vaníliakrémet a következő módon készítjük el: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél dl tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk, és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük és hozzákeverünk 3 dl, keményre felvert tejszínhabot. A fánkot ezzel töltjük meg.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Piskótatekercs
  2010-12-05 20:00:02, vasárnap
 
 


Piskótatekercs

Hozzávalók:
8 db tojás
15 dkg porcukor
kevés reszelt citromhéj
1 kk citromlé
16 dkg liszt

Elkészítése:
8 tojásfehérjének kemény habjába elkeverünk 8 dkg porcukrot, majd hozzákeverjük a 8 tojás 7 dkg cukorral kikevert sárgáját és egy kis reszelt citromhéjat, 1 kávéskanálnyi citromlevet, és 16 dkg lisztet. Tepsibe fehér papirost teszünk. Erre a tésztát ujjnyi vastagon felkenjük, és meleg sütőben sütjük. Ha kisült, a tésztát a papirossal együtt kivesszük a tepsiből, megfordítjuk, és a papirost lehúzzuk róla. Barackízzel megkenjük, s a két szélét levágjuk, hogy a csavarásnál ne törjön. Az összecsavart tekercset abba a papírba, amelyben sült, jó szorosan belecsavarjuk, és legalább 10 percig állni hagyjuk. Azután vizes késsel felszeleteljük a tekercset és sodót adunk mellé.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Túrós rétes
  2010-12-05 19:58:04, vasárnap
 
 


Túrós rétes

Hozzávalók:
60 dkg túró
10 dkg vaj
3 db tojás
2 dl tejföl
10 dkg cukor
1 db reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
5 dkg morzsa
ízlés szerint só

Elkészítése:
A túrót áttörjük, porcelán- vagy zománcozott edénybe tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a mazsolát, a tojássárgáját, a cukrot. Az utóbbiból attól függően, hogy a túró édes vagy savanyú, többet vagy kevesebbet teszünk bele. Kevés reszelt citrom héjával ízesítjük, és jól elkeverjük. Végül hozzáadjuk a jó kemény habbá vert tojásfehérjéket. A tojáshabot óvatosan adjuk hozzá, nehogy összeessen. A kinyújtott réteslapot meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd egy kevés zsemlemorzsával megszórjuk. Erre azért van szükség, mert a morzsa felszívja a töltelék nedvességét, és így a tészta nem ázik el. A tölteléket egyenletesen szétterítjük, és a rétest felcsavarjuk. Áttesszük a megvajazott tepsibe, tetejét olvasztott vajjal megkenjük. A sütőből kivéve, 8-10 percig pihentetjük, hogy könnyebben legyen szelhető. Ezután rézsútosan egyenletes szeletekre vágjuk és tálra téve, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. A töltelék készítésénél arra vigyázzunk, hogy közepes sűrűségű legyen. Ha a túró a szokottnál szárazabb, akkor valamivel több tejfölt keverünk el benne. Ha a túró nedvesebb, akkor kevesebb tejfölt adunk hozzá. Esetleg belekeverhetünk egy kevés darát, hogy ez is megkösse a tölteléket.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Barackos lepény
  2010-12-05 19:55:32, vasárnap
 
 


Barackos lepény

Hozzávalók:
5 db tojás
5 ek porcukor
5 ek finomliszt
1 dl tej
10 dkg sütőmargarin
50 dkg kemény sárgabarackbefőtt (vagy mirelit sárgabarack)
20 dkg sárgabaracklekvár
1 tk sütőpor
1 mk őrölt fahéj
1 mk só

Tepsihez:
kevés margarin
kevés liszt
kevés porcukor a tetejére

A sárgabarackbefőttet leszűrjük és félretesszük. Egy közepes tepsit margarinnal kikenünk, és liszttel behintünk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, sütőporral és sóval, hozzáadjuk a fahéjat is. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A habba óvatosan beledolgozzuk a cukros sárgákat, az előzőleg villával és 1 evőkanál vízzel simára kevert sárgabaracklekvárt, a tejet és a lisztet, végül apránként hozzáadjuk az olvasztott, de már hideg margarint is. A masszát óvatosan belesimítjuk a kikent tepsibe. A tetejére rakjuk a fél barackokat, kissé bele is nyomjuk a tésztába. 10 percig közepes lángon előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 percig sütjük közepes lángon. Ha a teteje még azelőtt barnulna, hogy a közepe átsült, letakarjuk egy papírlappal vagy alufóliával, és tovább sütjük. A beleszúrt hurkapálca megmutatja, hogy a közepe is átsült e már. Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Mézes-krémes
  2010-12-05 19:53:26, vasárnap
 
 


Mézes-krémes

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
6 dkg vaj
15 dkg cukor
2 db tojás
4 ek méz
Krém:
5 dl tej
15 dkg cukor
3 kk kakaó
4-5 ek liszt
20 dkg kikevert vaj

50 dkg lisztet, kiskanál szódabikarbónát, 6 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 2 egész tojást, 4 ek folyékony mézet összegyúrunk, 4 lapot sütünk belöle. Másnap töltjük. A krémhez 5 dl tejben 15 dkg cukrot, 3 kiskanál kakaót, 4-5 ek. lisztet főzünk fel, sűrű krémet kapunk. Ha kihűlt, 20 dkg kikevert vajat adunk hozzá. Ezután megtöltjük a lapokat. Tetejére csokimázt teszünk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Krémes
  2010-12-05 19:51:07, vasárnap
 
 


Krémes

Hozzávalók:
8 db tojás fehérje
35 dkg cukor
2 db vaníliás cukor
4 db vanília puding

8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1 liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2 liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3 percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Francia krémes
  2010-12-05 19:33:51, vasárnap
 
 


Francia krémes

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg liszt
1 csipet só
1 ek ecet
1 dl víz (amennyit felvesz a tészta)

Krém:
2 dl tej
4 db tojás sárgája
20 dkg cukor
10 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
5 dl forró tej

Elkészítése:
Ezeket a hozzávalókat jól kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15 dkg vajat 5 dkg liszttel habosra keverünk és rásimítjuk a kinyújtott tésztára. Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt 2-3-szor ismételjük). 2 lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben.
Krém: 2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve (de nem lehűtve!) óvatosan hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz felé és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.
Tejszínhab: 3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból és 3 dl tejből kemény habot verünk (ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell).
Máz összeállítás: Az egyik lapra ráöntjük, és szép egyenletesre simítjuk a mázat. Amikor még nem teljesen szilárdult meg felszeleteljük (ez a művelet a hab tetején már lehetetlen!! ). A másik tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt rásimítjuk a tejszínhabot, erre kerül a már felszeletelt, mázzal bekent tésztalap. Kb. 1 órát jó ha áll a hűtőben.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
Ischler
  2010-12-05 19:30:02, vasárnap
 
 


Ischler

Hozzávalók:
Tészta:
1 kg liszt
40 dkg zsír
1 csomag sütőpor
1 db tojás
1,5 dl tej
1 db citrom héja
40 dkg cukor
2 ek kakaó


Krém:
5 dl tej
6 ek liszt
30 dkg cukor
5 dkg kakaó
A krémet sűrűre főzzük, ha kihűlt, 40 dkg margarinnal habosra kavarjuk, majd rummal ízesítjük. A tésztát az anyagok összedolgozása után vékonyra nyújtva formázzuk. Sütés után lekvárral, vagy krémmel összeragasztva csokimázba forgatjuk.

Forrás: teletál
 
 
0 komment , kategória:  Desszertek- sütik  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 177
  • e Hét: 5022
  • e Hónap: 36508
  • e Év: 241209
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.