|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2010-12-08 23:42:08, szerda
|
|
|
A karácsonyi menü egyik legkedveltebb finomsága a bejgli. A diós, mákos karácsonyi kalács készítése sok nagymama specialitása. Receptünkkel most te is könnyen elsajátíthatod készítését.
Hozzávalók:
30 dkg vaj
2 evőkanál cukor
csipetnyi só
7 tojássárgája
3 dl tej
1,5 dkg élesztő
1 kg liszt
A diótöltelékhez:
50 dkg dió
3-4 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg datolya
1 alma
15-15 mazsola és birsalmasajt
1/2 dl rum
10 dkg étcsokoládé
3-4 evőkanál baracklekvár
reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
4 tojásfehérje
Máktöltelékhez:
30 dkg mák
3 dl tej
15 dkg méz
reszelt citromhéj
15 dkg mazsola
1/2 dl rum
2 alma
3-4 evőkanál barack lekvár
5 dkg cukrozott narancs héj
3 tojásfehérje
A lekenéshez 2 tojás
A puha vajat habosra keverjük, majd hozzátesszük a tojássárgájákat, a tejben feloldott élesztőt, és a lisztet apránként beleszórva alaposan megdagasztjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk és meghajtogatjuk, közben mindannyiszor fél-fél órát pihentetjük. A harmadik nyújtás után nyolc darabba vágjuk és letakarva újabb fél órán át pihentetjük. Amíg a tésztán pihen, elkészítjük a tölteléket.
A tejjel leforrázzuk a mákot és a diót, majd a töltelékbe belekeverjük a hozzávalókat: a datolyát apróra vágva, a csokoládét tördelve, az almát reszelve. Ha túl hígnak találjuk, akkor egy kis piskótamorzsát szórjunk bele.
Legvégül a habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk. A tésztadarabokat egyenként késfok vastagságúra elnyújtjuk, beborítjuk töltelékkel. Felgöngyöljük és sütőpapírral borított sütőlemezre fektetjük.
Felvert tojással kikenjük, megszurkáljuk és negyed órán át pihentetjük. Újból lekenjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-08 23:17:38, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
300 g porcukor, 600 g vaj, 800 g liszt, 200 g darált dió, 1 tojássárgája, késhegynyi só, késhegynyi fahéj, házi baracklekvár az össze illesztéshez, pocukor a szóráshoz (olvasztott étcsoki - fehércsoki - tejcsoki a formák bevonásához)
Elkészítés:
A hozzávalókat szokásos módon gyúrjuk össze, majd két órára tegyük hűtőbe a tésztát. Kb. 3 mm-re nyújtsuk ki, és kör alakú cikkcakkos, csillag alaku, sziv alaku, fenyő alaku formával szúrjuk ki. A formák fele a fenyő kivételével középen legyen lyukas. 180 fokon, 13 percig süssük őket. Ragasszunk egy teli és egy lyukas formát össze baracklekvárral, a lyukba tegyünk diót, vagy ha a lyuk kisebb, mogyorót. Bevonjuk a formákat olvasztott csokival- akár felesben barna és fehér színűre, tetszésünknek megfelelően. Az olvasztott csokihoz adjunk kevés olajat hogy szép fényes legyen a sütink! Másnapra ragyogó puha lesz. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-08 23:13:07, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
4 db szegfűszeg, őrölt fahéj,1/2 citrom, 400 ml édes szürkebarát vagy szamorodni, 120 g cukor, 8 db tojássárgája,400 ml tejszín
Elkészítés:
800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük. Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal, pár szem mazsolával. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-08 23:09:49, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
4személyre: 80 dkg pulykamell filé, 20 dkg főtt gesztenye, 1 csomag aszalt szilva (magozott), 1 dl vörösbor, 30 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, bors, fahéj, só, 0.5 dl olaj vagy 5dkg vaj, 30 dkg bacon szalonna, 0.5 l tej, 1 dl főző tejszín, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 csomag petrezselyemzöld
Elkészítés:
A pulykamellet felszeleteljük, klopfoljuk, fűszerezzük, majd rátesszük a vörösborban áztatott aszalt szilvákat, közé tesszük a feldarabolt főtt gesztenyét, majd feltekerjük, és hústűvel megtűzzük a roládokat. Lisztbe forgatjuk, és olajon vagy vajon hirtelen megkapatjuk, majd kivesszük és félretesszük. Amikor kihűlt akkor betekerjük a baconba, majd alufóliába. A megtisztított vöröshagymákat apróra vágjuk, és a maradék zsiradékon aranyszínűre pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A pirított hagymára rátesszük a begöngyölt húsokat, és felöntjük tejjel, tejszínnel, és egy kevés vízzel úgy, hogy épp ellepje a roládokat. Lefedjük az egészet, és közepes lángon, vagy sütőben készre főzzük. Akkor van kész, ha a hús puha, a szaft pedig sűrű a krémesre főtt hagymától. Figyeljük azért, mert a vizet lehet, hogy pótolni kell. Ha a hús puha, de a szaftot nem találjuk elég sűrűnek étkezési keményítővel besűrítjük. A szaftot tálaláskor átszűrjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk! Az elkészült roládokat kibontjuk a fóliából, és forró vajon átforgatjuk. Felszeleteljük, és tetszés szerinti körettel, és a mártással tűzforrón tálaljuk.
Burgonyapürét ajánlok elsődlegesen mellé! |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-08 23:07:05, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
4 személy részére: 20 dkg sertés színhús, 20 dkg borjú színhús, 20 dkg bélszin, liszt, 0.5 dl olívaolaj, 20dkg fokhagymás krémsajt,10 dkg tejszínes krémsajt, 5- 10 dkg svájci sajtfondue, só, szerecsendió, 2 ek. Aszúeszenciás mustár, zöldségzöld, fehérbor (vagy tejszín), pácok a húsokhoz. Körethez: burgonyagolyó( vagy hercegnő burgonya)
Elkészítés:
A bepácolt húsokat csíkokra vágjuk, sózzuk, borsózzuk, meghintjük liszttel és fajtánként megsütjük. A kisült húsok visszamaradt levében elkészítjük a mártást. Serpenyőben felovasztjuk a krémsajtot, hozzáadjuk a mustárt, füszereket, fehérbort, zölségzöldet, majd vissza rakjuk a húsokat és jól átforrósitjuk, ha sürű akkor egy kevés fehér borral (vagy tejszínnel) higthatjuk Burgonya golyóval tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-08 22:54:25, szerda
|
|
|
Grillezett fűszeres tonhal
Hozzávalók: 70 dkg fagyasztott tonhal (amit reggel a fagyasztóból a hűtőszekrény normál hűtőterébe teszek, hogy estére felengedjen), 2 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál mustár és ketchup, 1-1 teáskanál ételízesítő, majoránna, pirospaprika, citromlé, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors és só.
Előkészítése: a grillsütő rácsát beolajozom, a sütőt előmelegítem. Közben az összes fűszert, a zúzott fokhagymát és az olajat, mustárt, ketchupot mártássá keverem. A tonhalat felszeletelem.
Elkészítése: a halszeleteket a grillsütő rácsára fektetem, és bekenem a fűszeres keverékkel. 5-6 perc múlva megfordítom, és a másik oldalát is bekenem. További 5-6 percnyi sülés után tálalható. Amíg a hal sül, burgonyapürét készítek (burgonyapehelyből 2 perc), amely a hozzávaló köret lesz. |
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2010-12-08 22:43:05, szerda
|
|
|
Hallottak a hírekben arról a borzasztó tűzről itt Montrealban?
Egy ötemeletes épület leégett és sok halott volt.
Egy muzulmán család élt az első emeleten, mind meghaltak.
Egy cigány család élt a másodikon, ők is megégtek.
Egy fekete család Haitiből a harmadik emeleten, szintén odavesztek.
Egy 8 tagú pakisztáni család a negyedik emeleten égett meg.
Egy fehér házaspár az ötödik emeleten lakott, ők megmenekültek.
A muzulmán közösség vizsgálatot követelt, hogy állapítsak meg, miért éltek a fehérek túl a katasztrófát?
A fekete egyesület szintén kérte a vizsgálatot.
A pakisztáni egyház közösség vizsgáló bizottság felállítását követelte.
A menekülteket védelmezők, ordítanak nyilvános vizsgálatért.
Végül is megkérdezték a tűzoltófőnököt, mondjon véleményt, hogy lehet, hogy a fehérek életben maradtak az ötödiken ?
Kérem, azok elmentek dolgozni!!!!! |
|
|
0 komment
, kategória: viccek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2010. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
67 db bejegyzés |
e év: |
698 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 515
- e Hét: 1389
- e Hónap: 5793
- e Év: 37522
|
|
|