Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Békés álmokat!
  2010-12-08 23:59:19, szerda
 
 



Köszönöm a látogatást
 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Almasajt - különleges édesség
  2010-12-08 23:21:12, szerda
 
  Karácsonyi étkek:

Almasajt - különleges édesség

Hozzávalók a tepsihez:
1,2 kg jonatán alma
bő 1 dl fehérbor
1 kg befőző cukor
1 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd belseje
olaj a sütéshez
finomított kristálycukor beleforgatni
Előkészítés:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és kis darabokra vágjuk (a kimagozott és meghámozott alma 1 kg legyen); egy lábosban a fehérborral meglocsolva, kis lángon, fedő alatt, állandóan kevergetve addig pároljuk, míg az alma szétfő; ekkor a gyümölcspépet a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal meg a vaníliával tovább főzzük addig, hogy a massza egészen sűrű legyen. Egy tepsit beolajozunk és az almapépet 1-1,5 cm vastagon a tepsibe simítjuk; a sütőben egészen kis lángon vagy csak meleg, levegős helyen addig szárítjuk, míg a massza megszilárdul és vágható keménységű lesz.

Ekkor az almasajtot felvágjuk, vagy különféle formákat szúrunk ki belőle, amelyeket kristálycukorba forgatunk. Hűvös helyen tartva tovább eláll.





Forrás: Lakberendezés.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gesztenyével töltött fácán
  2010-12-08 23:19:10, szerda
 
  Karácsonyi étkek:

Gesztenyével töltött fácán

Hozzávalók:
2 konyhakész, fagyasztott, fiatal fácán (egyenként 60-70 dkg)
40 szem gesztenye (kb. 25 dkg)
1 zsemle
25 dkg pulykamellfilé
1 tojás, só, őrölt fekete bors
mokkáskanálnyi reszelt szerecsendió
1 csokor petrezselyem
6-8 vékony szelet húsos
szalonna (ún. sliced bacon)
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál paradicsompüré
1 csapott kiskanál finomliszt
késhegynyi őrölt kömény
A fagyasztott fácánt fölengedjük, leöblítjük, majd megtörölgetjük. Az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat, tolltokokat kiskéssel lekapargatjuk.

Vigyázzunk, hogy bőrét lehetőleg ne sértsük fel! A töltelékhez minden egyes gesztenyét ott ahol a héja a legpuhább, keresztben bevágunk, majd bő vízben annyi ideig főzzük, amíg könnyen meghámozható lesz. Ez kb. 30 perc. Leszűrve hűlni hagyjuk, héját lefejtjük, majd a szemeket a hideg vízbe áztatott, kifacsart zsemlével és a pulykamellel együtt ledaráljuk.

A végén egy szelet kenyérrel az összes tölteléket kinyomjuk a darálóból. Ezután a tojással, 1 csapott kiskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal és fél mokkáskanál szerecsendióval összedolgozzuk.

A fácánok bőrét ujjainkkal alányúlva föllazítjuk, azaz a mellénél és a combjainál a hústól elválasztjuk. A vadszárnyasokat kívül egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk, hasüregüket pedig 1 kiskanál sóval és feleannyi borssal alaposan bedörzsöljük.

A tölteléket kézzel vagy habzsákból a bőr alá töltjük, majd a combokat kissé meghajtva egymáshoz kötözzük. Így lesz a 'madár' szép formás. Az így előkészített fácánok hasüregébe petrezselymet tömködünk.

Mellüket a szalonnaszeletekkel befedjük. Kiolajozott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal 180 °C (légkeveréses sütőben 165 °C) 55-60 percig sütjük.

Ezután ügyesen vágódeszkára emeljük. Visszamaradó zsírját tepsistől a tűzre tesszük, a paradicsompürével és a liszttel 1 percig pirítjuk, majd 2 deci vizet öntünk rá, és 2 percig forraljuk. Végül átszűrjük, ha kell, utánasózzuk, késhegynyi őrölt borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük. Tálaláskor minden tányérra egy-egy fél töltött fácánt fektetünk, és a pecsenyelével meglocsoljuk. Burgonyapüré püré illik hozzá köretnek.

Italajánlatunk: száraz vörösbor





Forrás: Lakberendezés.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Ínyenc krumplisaláta
  2010-12-08 23:17:19, szerda
 
  Karácsonyi étkek:

Ínyenc krumplisaláta

Hozzávalók:
40 dkg burgonya
2 db paprika
3 db lilahagyma
1 db kígyóuborka
1 szál póréhagyma
1 db piros színű paprika
1 dl ecet
1 dl olaj
KNORR Delikát ételízesítő
őrölt fekete bors
cukor
Az alaposan megmosott burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk és ujjnyi vastagságúra felkarikázzuk. A paprikát, kígyóuborkát szintén megmossuk és vékonyabb karikákra vágjuk. Lila hagymát, póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az ecetet vízzel, kevés olajjal, Delikát Ételízesítővel, cukorral, őrölt fekete borssal alaposan elkeverjük. Az előkészített alapanyagokat keverőtálba tesszük, ráöntjük az ecetes levet. Tálalásig hűtőbe tesszük.





Forrás: Lakberendezés.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Panírozott halikra krumpli sal
  2010-12-08 23:14:13, szerda
 
  Karácsonyi étkek:

Panírozott halikra krumpli salátával


Hozzávalók:
1 kg halikra
2 db száraz zsemle tejbe áztatva
3 db tojás
Só, őrölt bors, ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma péppé zúzva
10 dkg prézli morzsa
A halikrát összekeverjük egy tojással két tejben áztatott és kinyomkodott zsemlével, ízlés szerint sóval, borssal és a pépesített fokhagymával, majd lisztes kézzel kisebb gombócokat formázunk az így előkészített keverékből. A gombócokat ezután beleforgatjuk a felvert tojásba, és a prézli morzsába. Forró olajban pirosra sütve, lehetőleg, melegen tálaljuk. Kiváló köret hozzá a krumpli saláta, öntetnek pedig a majonézt ajánljuk.





Forrás: Lakberendezés.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Diós kiflik
  2010-12-08 22:58:31, szerda
 
  Diós kiflik


Hozzávalók 40 darabhoz:
5 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 kk. rumaroma
40 dkg darált dió
15 dkg tortabevonó
csokoládé
1 kk. olaj


Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény
habbá verjük, lassan beleszitáljuk
a porcukrot,
a vaníliás cukrot, majd
a rumaromát is belekeverjük.
Végül beleszórjuk
a darált diót, és elkeverjük.
A masszát bevonatos
serpenyoben, közepes
tuzön addig kevergetjük,
amíg kb. felére
összeesik, besurusödik.
Tálcára simítjuk és hagyjuk
kissé kihulni.
2. A sütot 140 C-fokra elomelegítjük.
Sütopapírral
kibélelünk egy tepsit.
A masszából teáskanálnyi
adagokat szaggatunk
és kiflivé sodorjuk. A tepsire
rakosgatjuk, és kb.
25 percig sütjük. Rácsra
tesszük és hagyjuk kihulni.
Ha sütés elott a kifliket
megkenjük tojásfehérjével
és megforgatjuk
összevagdalt dióbélben,
nagyon különleges édesség
lesz!
3. A csokoládét kis
edénybe tördeljük, vízgoz
felett felolvasztjuk,
belekeverjük az olajat.
A kiflik végét a csokoládéba
mártjuk, hagyjuk
megszáradni.
munka: kb. 45 perc
fogyasztható: kb. 2 óra múlva

Forrás: Kiskegyed Konyhája


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rakott ponty
  2010-12-08 22:50:07, szerda
 
  Rakott ponty


Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg pontyfilé
2 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
20 dkg paradicsom
2 paprika
10 dkg vaj
1 evőkanál pirospaprika
2 dl tejföl
Elkészítés:
A pontyfiléket megmossuk, szárazra töröljük, beirdaljuk, és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A répát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és juliennre (gyufaszál nagyságú csíkokra) aprítjuk. A paradicsomot, a paprikát megmossuk, és karikára vágjuk.

Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a hagymát, és kevergetve üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a julienre vágott zöldséget, összekeverjük, és fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A párolt zöldséget tűzálló tálba terítjük, ráhelyezzük a halfiléket, rárakjuk a karikára vágott paprikát, paradicsomot. Megsózzuk, borsozzuk meglocsoljuk a tejföllel. Betesszük a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Párolt rizst adunk hozzá köretnek.

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 20 perc múlva
1 adag: 1365 kJ/325 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Kerekes





Forrás: Mindmegette


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Vörösboros pontyfilé
  2010-12-08 22:47:44, szerda
 
  Vörösboros pontyfilé


Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg pontyfilé
5 dkg sütőmargarin
20 dkg gomba
2 dl vörösbor
1 evőkanál Worcestershire mártás
Elkészítés:
A pontyfiléket megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Beirdaljuk, és sóval bedörzsöljük. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Tűzálló tálat kivajazunk, belefektetjük az előkészített pontyfiléket, mellé szórjuk a gombát, ráöntjük a vörösbor felét, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Alufóliával letakarjuk. Betesszük a sütőbe, és kb.30 perc alatt megpároljuk. Amikor a hal megpuhult, óvatosan kiszedjük. A gombával együtt előmelegített tálra tesszük. A megmaradt léhez hozzáöntjük a maradék bort, Worcestershire mártást, és jól beforraljuk, majd a mártással leöntjük a halat. Burgonyaropogóssal tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 10 perc múlva
1 adag: 1192 kJ/284 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.





Forrás: Mindmegette


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Gesztenyés patkó
  2010-12-08 22:42:33, szerda
 
  Gesztenyés patkó


Hozzávalók:
a tésztához:
250 g liszt
100 g sütőmargarin
25 g porcukor
10 g élesztő
1 tojássárgája
0,5 dl tej
csipet só
A gesztenyés töltelékhez:
350 g gesztenyemassza
100 g piskóta morzsa
0,5 dl rum
A patkók kenéséhez:
1 db tojás
1 tojás sárgája
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal morzsalékossá keverjük. Az élesztőt, a tejet, a porcukrot, tojássárgáját, sót hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel! A tésztát 15 perc pihentetés után 3 dkg-os gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk. 10 perc után sodrófával ovális formára nyújtjuk.
A gesztenytöltelék hozzávalóit összegyúrjuk. A szintén 3 dkg-os adagokat szivarformára sodorjuk, és így tesszük a tésztára. Felsodorjuk, és patkómintára hajtjuk. Sütőlemezre, tepsibe helyezzük. Az egész tojást és a tojássárgáját összekeverjük, majd vékonyan lekenjük vele a patkókat. Amikor a tojás megszáradt a patkó felületén, ismét lekenjük. 180 fokos sütőben aranybarna színűre sütjük. Szép márványozott felületet kapunk.
A patkó még gusztusosabb és étvágygerjesztőbb lesz, ha a második lekenés után barna vagy színes tortadarával beszórjuk a kifliket.

Megjegyzés:
Ha a gesztenyetöltelék túl lágy lenne, némi zsemlemorzsát adunk hozzá. Ha viszont túl kemény, csak akkor lágyítsuk rummal vagy néhány kanál tejjel.





Forrás: Mindmegette


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Császársaláta
  2010-12-08 22:33:36, szerda
 
  [bCsászársaláta


]Hozzávalók:
A salátához:
1-1 különböző színű, kisebb fej saláta,
1 evőkanál cukor,
4 főtt burgonya,
2 evőkanál olaj,
4 evőkanál tisztított mandula,
3 evőkanál tisztított napraforgómag,
4-5 evőkanál mazsola,
2 kiskanál currypor,
1 érett papaya (idényben fél sárgadinnye is lehet),
25 dkg csiperkegomba,
2 citrom leve (grépfrút vagy narancs is lehet),
1 szép csomó újhagyma,
40 dkg pulykasonka (lehet főtt vagy sült pulyka- vagy csirkehús is)
Az öntethez:
4 evőkanál fehérborecet,
1 evőkanál méz,
1 mokkáskanál csípős mustár,
1 mokkáskanál só,
fél mokkáskanál őrölt bors,
6 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. Az összes hozzávalót előkészítjük. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, jól lecsöpögtetjük. Felét egy nagy salátástál oldalára rakjuk, a cukorral megszórjuk (a maradék salátát másnapra eltesszük).
2. A főtt burgonyát meghámozzuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk, majd az olajon körös-körül aranybarnára sütjük és papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
3. A mandulát meg a napraforgómagot forró teflonserpenyőben színesre pirítjuk, közben a mazsolát is beleszórjuk. A curryporral fűszerezzük, további 1-2 percig pirítjuk. A papayát félbevágva kimagozzuk, meghámozzuk, húsát formás kis cikkekre szeljük. A gombát alaposan megtisztítjuk - ebben az esetben az a legjobb, ha vékony hártyáját lefejtjük, a szemeket megmossuk, leszárogatjuk -, majd cikkekre vágjuk és citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt vékonyan fölszeleteljük, a pulykasonkát a burgonyához hasonló hasábokra vágjuk. Mindezeket a salátástálba szórjuk. A borecetben a mézet, a mustárt meg a sót kevergetve feloldjuk, megborsozzuk, majd cseppenként az olajat is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk. Pirítós illik hozzá.

i idő: 35 perc





Forrás: Mindmegette

 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 316 db bejegyzés
e év: 2702 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1479
  • e Hét: 6060
  • e Hónap: 19965
  • e Év: 149672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.