A tészta
Átszitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, tojást, tejet vagy tejfölt, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat, majd belereszelem a vajat. Az egészet gyorsan összegyúrom - ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy -, s hűtőbe teszem kb. fél órára. Hűtés után félreteszem a tészta 1/3 részét - később ebből lesz a rács a sütemény tetején -, a maradékot pedig
kinyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, azt kivajazom, kilisztezem, ráteszem a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óráig sütöm.
Töltelék
Míg sül, a túrót krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a felszeletelt epret, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, búzadarát, tejfölt, citrom héját és levét, s végül óvatosan belekeverem a 4 tojásfehérjéből felvert habot. A félig sült tésztát kiveszem, megkenem lekvárral, majd a tölteléket egyenletesen elterítem rajta. A félretett tészta egy részéből bárány-, nyuszi- vagy virágformákat szaggatok, másik részéből vékony csíkokat sodrok, amelyeket az epres túróval beborított tésztára teszek. Újra a meleg sütőbe helyezem, s kb. 20 perc alatt teljesen megsütöm.
Ha kihűlt a sütemény, a díszítések mentén felkockázom.
(Vidék íze)
A vajat habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadunk 2 tojássárgáját, ezzel is kikeverjük, majd beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, meg annyi tejet, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapjunk.
Amikor a tésztát simára kidolgoztuk, összegyúrjuk az apróra vágott magokkal, a reszelt narancshéjjal és az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel. A cipóból csíkokat formázunk, azután fonótudásunknak megfelelően megfonjuk a kalácsot. Megkenjük a maradék tojássárgájával, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
(Vidék íze)
- 25 dkg finom liszt
- 25 dkg juhtúró
- 1 db tojás
- 25 dkg vaj
- 20 dkg sajt
Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb stangli. Előzőleg a margarint kiveszem a hűtőből, hagyom puhulni. A lisztet a nyújtódeszkára szitálom, belemorzsolom a juhtúrót, a vajat, és beleütöm a tojást. Összegyúrom, hogy csomómentes legyen mind a liszt, mind a túró, majd lisztezett nyújtódeszkára téve kb. 1 cm vastagra kinyújtom. 15-20 cm hosszú rudakat vágok ki belőle, reszelt sajttal megszórom, s a 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 6-os fokozat) 20-25 perc alatt megsütöm
- vigyázva, ne piruljon túl, mert akkor kiszárad a tésztája.
(Vidék íze)
- 15 dkg étcsokoládé
- 1/2 pohár tej
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 csomag szárított élesztő
- 1/2 pohár kristálycukor
- 2,5 pohár finom liszt
- fahéj
- 5 dkg mazsola
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a szárított élesztőt. Hozzáadjuk a kockákra vágott puha vajat, a két tojást meg a langyos tejet. A tésztát először kézzel, majd a robotgép dagasztókarjával jó alaposan kidolgozzuk - ne ijedjünk meg, viszonylag ragadós massza lesz a végeredmény. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük apróra vágott csokoládéval, mazsolával és őrölt fahéjjal. (Aki édesebben szereti, cukrot is szórhat rá.)
A tésztát a hosszanti oldalától szorosan feltekerjük, majd 6 egyforma részre vágjuk. Kivajazunk egy őzgerincformát, és szorosan egymás mellé tesszük a levágott darabokat. Félretesszük még egy félórányit kelni. Ezután a 180 fokra előmelegített sütőben a kalácsot először alufóliával letakarva 25-30 percig, majd fólia nélkül további 10 percig sütjük.
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.
Emlékük, mint a lámpafény az estben,
Kitündököl és ragyog egyre szebben
És melegít, mint kandalló a télben,
Derűs szelíden és örök fehéren.
Szemünkben tükrözik tekintetük még
S a boldog órák drága, tiszta üdvét
Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt
És élnek ők tovább, szűz gondolatként".
(Juhász Gyula: Consolatio)
Petőfi Sándor: Szülőföldem - Latinovits Zoltán előadásában Link
Petőfi Sándor: Szülőföldem
Itt születtem én ezen a tájon
Az alföldi szép nagy rónaságon,
Ez a város születésem helye,
Mintha dajkám dalával vón tele,
Most is hallom e dalt, elhangzott bár:
,,Cserebogár, sárga cserebogár!"
Ugy mentem el innen, mint kis gyermek,
És mint meglett ember úgy jöttem meg.
Hej azóta húsz esztendő telt el
Megrakodva búval és örömmel...
Húsz esztendő... az idő hogy lejár!
,,Cserebogár, sárga cserebogár."
Hol vagytok, ti régi játszótársak?
Közületek csak egyet is lássak!
Foglaljatok helyet itt mellettem,
Hadd felejtsem el, hogy férfi lettem,
Hogy vállamon huszonöt év van már...
,,Cserebogár, sárga cserebogár."
Mint nyugtalan madár az ágakon,
Helyrül-helyre röpköd gondolatom,
Szedegeti a sok szép emléket,
Mint a méh a virágról a mézet;
Minden régi kedves helyet bejár...
,,Cserebogár, sárga cserebogár!"
Gyermek vagyok, gyermek lettem újra,
Lovagolok fűzfasípot fújva,
Lovagolok szilaj nádparipán,
Vályuhoz mék, lovam inni kiván,
Megitattam, gyi lovam, gyi Betyár...
,,Cserebogár, sárga cserebogár!"
Megkondúl az esteli harangszó,
Kifáradt már a lovas és a ló,
Hazamegyek, ölébe vesz dajkám,
Az altató nóta hangzik ajkán,
Hallgatom, s félálomban vagyok már...
,,Cserebogár, sárga cserebogár"...
A szülőföld nem hagy el soha
csak téged visz a vágyad
de a hazai árnyak
rád vetülnek
fényesen ülnek
lelkedben mint csillagok pora
vigasztalnak örömet adnak
mint messzi táj mosolya
arcodra ragyogják
a régi fényt
és minden reményt
bő kézzel osztogatnak
csak hagyd
hogy kinyíljon a virág
ha megérzed illatát
megifjul a lélek
tündöklő emlékek
öröme vigasza
fényül föléd
kiderül a zord ég
csupa ölelés
és hívogató kitárt karok
lendülnek eléd
legyen ez elég
egy csöppnyi boldogsághoz.
(fefo/amatőr művészek fóruma)